Day 6

Povećati porez na dobit i dohodak
Nečuveno je što FBiH ima jedinstvene stope na dobit i dohodak od samo 10%. Umjesto što se pojedincima dozvoljava da uz ovako niske porezne stope neodgovorno i pohlepno gomilaju novac ostavljajući tek mrvice za budžetske radnike, neophodno je primjeniti novi poreski sistem koji će omogućiti pravedniju raspodjelu novca. Uvesti jedinstvenu stopa poreza na dobit od 50%, jer je omogućavanje kompaniji da zadrži 50% svoje dobiti i više nego dovoljno. Što se tiče poreza na dohodak, osnovu je potrebno povećati na 20% te uvesti progresivne stope oporezivanja koje bi se kretale do 90% za pojedince s najvišim primanjima. Istovremeno, zaposlene u državnim instutcijama osloboditi plaćanja poreza jer ionako novac primaju iz budžeta.
Uvesti strožije kazne za neplaćanja poreza
Krajnje je vrijeme da se država suprotstavi utaji poreza kao sveprožimajućoj bolesti ovog društva. Izbjegavanje plaćanja poreza, naročito u oblasti ugostiteljstva, vrlo je raširena praksa ovog društva, te stoga, pored uvođenja strogih kazni dugogodišnjeg zatvora i konfiskacije imovine za neplatiše poreza, u borbi protiv ovog društvenog zla potrebno je također i povećati broj inspektora kojima bi se dale šire ovlasti. U procesu provjere poslovanja firmi treba im omogućiti korištenje savremenih metoda ispitivanja poput recimo waterboardinga ili elektrošokova, što će nesumnjivo pospješiti naplatu poreza od buregdžija i piljara, tako neophodnog za gladna budžetskih usta. Također, ne treba smetnuti s uma da mnogi ljudi svoj novac često znaju skrivati pod dušekom.
Čović je dodao da bi do kraja godine trebalo napraviti izmjene Izbornog zakona u BiH, a što prije bi trebalo "popraviti" Zakon o radu, s ciljem zaštite radnika i njihovih prava.

ovo su naki kinezi a oni su vrijedan narod...don vito wrote:![]()
![]()
![]()
Day 6
Bože sačuvaj. Kakav pogan jezik. Mogao bi te prijaviti moderaciji da se malo hladiš par dana. Taman da pošteno zaradiš novce, a ne da visiš na forumu 24 sata . .KatarinaKosaca wrote:Ništa ti nećeš ni naći ni postati, jer jednostavno LAŽEŠ. Ja nisam mogla, bilde, napisati da me "handri poslodavac", kad sam sama sebi psolodavac. A i dok nisam bila, dok sam radila kod poslodavca, nije me "handrio" nego sam jako voljela svoj posao i sama sam znala koliko trebam raditi i gdje i kad trebam biti. Pošto je to postalo inkompatibilno sa ulogom majke, postala sam sama sebi poslodavac. Nigdje na forumu pod mojim nikom, ništa drugačje ne može pisati, dakle, LAŽEŠ. Ako nije istina, demantiraj, inače ostaješ smrdljivi lažov koji podmeće kukavičija jaja u masi, gužvi i sa podlim osmijehom.colt wrote:KatarinaKosaca wrote:
ako nemaš vremena, onda nemoj tvrditi. Rekla sam da sam sama sebi poslodavac i da nemam uposlenih, ako te već zanima. Bilans stanja i uspjeha moje djelatnosti ti skeniram, kad budem "imala vremena"![]()
Kad budem imao vremena, nađem post. Trenutno me handri poslodavac. On već pojačao primjenu ZORKaže ovako će izgledati sledeći ZOR
Evo, @cherry me barem naučila nešto (sasvim ozbiljno kažem) ispravila jednu sistematsku grešku, ti viriš iza ćoška, da u gomili uletiš i kao podjebeš nešto, pa drugima šutiš, pa opet meni podmetneš. E, sad ćemo te priupitati za taj post from time to time, ono kad budeš imao vremena...
Oplakah,.... znam da nisam jedina što plače ovih danadon vito wrote:Vijest o prestanku socijalistickih kolektivnih ugovora za uhljupe u BiH stigla je i do socijalisticke Venecuele
Samo ti mene prijavi, a ti ostaješ lažov. I gdje ja visim 24h, nije tvoj problem, niti mi ti plaćaš internet... Da, zaboravih te napomenuti, LAŽEŠ. Namjerno, zlobdno, nećeš da daš citat, ali istrjajavaš u laži. Sad malo kao spinuješ, ali citata nemacolt wrote:Bože sačuvaj. Kakav pogan jezik. Mogao bi te prijaviti moderaciji da se malo hladiš par dana. Taman da pošteno zaradiš novce, a ne da visiš na forumu 24 sata . .
Jel ti živiš na forumu. Kad prijeKatarinaKosaca wrote:Samo ti mene prijavi, a ti ostaješ lažov. I gdje ja visim 24h, nije tvoj problem, niti mi ti plaćaš internet... Da, zaboravih te napomenuti, LAŽEŠ. Namjerno, zlobdno, nećeš da daš citat, ali istrjajavaš u laži. Sad malo kao spinuješ, ali citata nemacolt wrote:Bože sačuvaj. Kakav pogan jezik. Mogao bi te prijaviti moderaciji da se malo hladiš par dana. Taman da pošteno zaradiš novce, a ne da visiš na forumu 24 sata . .
Naravno da me ne zanima gdje živiš kao što me ne zanima i šta si izjavila. Da ti tražim postove i da gubim vrijeme za to, ne pada mi napamet. Ko se sjeća tadašnjeg aktuelnog pisanja o ZOR, može se sjetit što si izjavila. . .KatarinaKosaca wrote:Tebe ne zanima gdje ja živim. Mene zanima gdje je citat "Mene poslodavac handri od posla" jer si TVRDIO da ga imaš. Gdje je, pojela maca, @colt slagao?Upss, da, nemaš vremena![]()
![]()
, nemaš vremena ukuc ati u tražilicu , ali imaš vremena svki moj post upratiti.. LAŽOVE DOKAZANI I POKAZANI
Na šta tražim da to dokaže citatom, jer to nisam mogla reći, jednostavo nije tako (lupilo se, pa ako pp, ako upali, upali), a on kažecolt wrote:Kata sa 15429 postova. Zadivljen sam. Ubjeđuje nas da je poslodavac slomi i još stiže napisati toliko postova
. ..
Kažem, ok , čekaću dok budeš imao vremena.. i drug .@colt odgovaracolt wrote:Ne izmišljam. Nemam vremena da ti tražim postove . .
Budžetlija @colt nikad nije našao vremena da nađe post. Ipak, imao je vremena da pita gdje živim, koliko radim, gdje radim itd.. raskopavanje, navikli su naši administrativnci uz kafu, solitario i poklonjenu čokoladu da se bave tuđim životima. To su prenijeli i u virtualni svijet.colt wrote:Kad budem imao vremena, nađem post.
colt wrote:Da ti tražim postove i da gubim vrijeme za to, ne pada mi napamet.
dobojlija81 wrote:bio regres i prekovremeni
Kao da je u pitanju kraj takmičenja u ZMBT ili kakva jača utakmica a ne donošenje ZOR, plusevi i minusi koje nosi isti. Kao da posljedice (bilo dobre, bilo loše) neće osjetiti niko ili su rezervisane samo za anam one.VjecitiStudent wrote:Mora se reći da bez žestoke narodne bune II poluvremena neće biti, sad im je moguće samo soli na rep staviti.

samo da ne podvale oakve>pici wrote:
![]()
idemo udarniCki...ZORa zivi u nama

razonoda wrote:
samo da ne podvale oakve>
mitsko stvorenje... u narodu poznato kao PRAGNJENovak20 wrote:razonoda wrote:
samo da ne podvale oakve>
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Šta je ovo gluho bilo ? Radnička klasa 3 u 1 ?
.Federalni inspektori rada više ne mogu kontrolirati županije
Usvojeni Zakon o radu još uvijek je povod mnogih polemika poslodavaca, sindikata i predstavnika vlasti.
Dok svi oni imaju svoje poglede na ovaj akt, s druge strane, počinju se raditi analize onoga što točno stoji u zakonu. Ono što je u javnosti prošlo neprimijećeno je promjena članaka 160. i 161. koji se odnose na inspekcije i njihove ovlasti. Ovaj dio zakona je promijenjen na inicijativu predsjednika Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislava Martinovića. - Cilj je bio da se jasno vidi razlika između ovlasti inspekcije na federalnoj i županijskoj razini i mislim da smo u tome uspjeli. Članci novog Zakona o radu jasno definiraju ovo pitanju, tako da će od sada biti puno više reda u radu inspekcija - rekao nam je Martinović, piše Večernji list.
Raspodjela ovlasti
U članku 160. navodi se kako federalni inspektor rada obavlja neposredni inspekcijski nadzor u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za Federaciju. Za ostale inspekcije rada nadležne su županijske inspekcije. Dalje, u članku 161. daje se mogućnost županijskim inspektorima da obavljaju posao federalnih ako za to dobiju potrebne ovlasti. - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove može, uz suglasnost županijskog rukovoditelja inspekcije, u slučaju potrebe, izdati ovlast/nalog županijskom inspektoru rada da obavlja poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti federalne inspekcije rada na teritoriju Federacije - stoji u novom zakonu. Oba članka ovoga zakona imaju za cilj provođenje članka 159. spomenutog zakona koji definira dužnosti i zadaće inspekcije.
Zadaće inspekcije
Nadzor nad primjenom ovog zakona i na osnovi njega donesenih propisa obavlja federalni odnosno županijski inspektor rada. Uz poslove inspekcijskog nadzora, inspektor rada je dužan davati upute poslodavcima i radnicima o najučinkovitijem načinu primjene zakonskih propisa, obavještavati nadležna tijela uprave o nedostacima koji nisu posebno definirani postojećim zakonskim propisima, ostvarivati suradnju s drugim tijelima uprave.
Prijašnji zakon nije jasno definirao ovlasti županijskih i federalnih inspekcija, tako da je često dolazilo do sukoba koja je zadaća koje inspekcije i što su njihove ovlasti. Nerijetko se događalo da federalni inspektori piše veliki broj kazni u Hercegovini, osobito u Međugorju, što je ondje izazivalo veliko nezadovoljstvo. Ovim promjenama zakona ovakvi događaji više nisu mogući. Kontrole rada mogu obavljati samo županijski inspektori, dok federalna inspekcija može kontrolirati samo tvrtke od posebnog značaja za FBiH. To svakako nisu male tvrtke koje su do sada plaćale velike kazne
KatarinaKosaca wrote:handri me poslodavac