Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zavezata-vreca

#1151 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by zavezata-vreca »

hekaton wrote:
Sarajevo1970 wrote:
zavezata-vreca wrote:Za dobar zivot bracnog para sa djetetom minimum 4000 km mjesecno.
WHAHAHAHahahahahahaaaaa :lol: :lol:

Evo mi (ja, zena, dijete) zivimo od prilike pola toga. 2 auta pred vratima, jedemo barem jednom sedmicno u restoranu (ne nakav fastfood),
idemo po 3 puta godisnje na odmor (Holandija, Montenegro i gdje drugo izaberemo) po 10 dana, garderobu kupujemo samo original i "vani",
ja kolekcionar satova a zena nakita, mali nezna vise sta ce od garderobe i igracaka, na izlet se ide svaki 14 dana ako vrijeme dopusti, a i
ostane jos cak para da se stavi na racun. Bas nedavno obnovio malo tehniku kuci, 32" LED, 60" LED, PS4 i Bosch kombi-masina. Kredita? 0!

Stvarno mi nije jasno kako mozes reci da treba minimalno 4k, pa nezivimo u evropu. :roll:
Izvini, sa 2000 KM mjesecno uspjevas sve to. kako :?
Znas kako? Uz dvije kreditne i dvije soping kartice. Sve fol bez kamata. :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1152 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by japin_mutapi »

vi ste giganti pravi
2500-3000 milje maraka mjesečno i opet fali

pa ja toliko zaradim za 4-5 mjeseci i dobro mi, još uštekam po stoju i po, dvije nekad i više

žena, dvoje djece, od kojih jedno školarac, auto, ponekad trava nikad heroin ... jedna plata, bez kredita i pozajmica
kad počnem sabirati i oduzimati više trošim nego što zarađujem
insomnia78

#1153 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

Umjesto da se navuces na heroin ko cojk. Nista ti ne bi trebalo
hekaton

#1154 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hekaton »

japin_mutapi wrote:vi ste giganti pravi
2500-3000 milje maraka mjesečno i opet fali

pa ja toliko zaradim za 4-5 mjeseci i dobro mi, još uštekam po stoju i po, dvije nekad i više

žena, dvoje djece, od kojih jedno školarac, auto, ponekad trava nikad heroin ... jedna plata, bez kredita i pozajmica
kad počnem sabirati i oduzimati više trošim nego što zarađujem
Nafaka, kod vecine je tako :)
Bluemore

#1155 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bluemore »

karanana wrote:evo kako sam ja to razbaco i stavio u draft pa evo sad izbacujem. velika su razlika odmori gdje se "kacis" u holandiji i crnoj gori. plus nema sanse da uzmes aranzman all inclusive u spaniji za troje za 2000, plus mislim da nema sanse ni da nadjes za 200 maraka povratnu kartu do holandije za troje. ali evo kako sam ja to otkuco ranije bez kacenja, jer nema svako rodbinu i smjestaj na dva od tri mjesta odmora. mi ovdje pricamo i prosjecnom covjeku bez tih izuzetaka:
cak i sa rjesenim stambenim pitanjem ne vjerujem.
2.500
mjesecno sam podijelio i one godisnje troskove da dodjemo do lakse racunice:
hrana, kucne potrepstine, higijena i sl. i rezije: 1.200
auto registracija: 100
gorivo (samo po gradu bez ovih izleta i odmora): 150
autoservisi samo oni osnovni 50
restoran: 200
3 odmora (racunam 6.000) pa podijeljeno sa 12 mjeseci 500.
to je 2.200.

....i ko zna sta sam jos od mjesecnih troskova zaboravio. cak mislim da sam premalo stavio na hranu, rezije i sl., na autoservise a bogami ne znam da se i tri odmora od po 10 dana mogu odraditi za 6.000 pa makar jedan bio i u crnoj gori. da su sva tri u crnoj gori, to bi mozda bila cifra.
ali i da nisam nista podcijenio, i sa ovom gore racunicom, ostaje ti 300 mjesecno na izlete, hobije kolekcije satova, nakita i kupovinu iskljucivo original brendirane odjece, igracaka, velike i male bijele i tehnike druge boje.
jos ko to ima priliku da se kaci u inostranstvo i odatle odmah nakaci godisnji u spaniju, pa mislim i to racuna kao tri put godisnje otputujem negdje: Spanija, Holandija, MG.. mislim svaka tebi cat, skontali smo da si vrlo racionalan ako ne i po malo sparmajstor ali neka si.
ultima_palabra

#1156 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ultima_palabra »

Mozda ima neko superdijete koje zivi od have i samo sebi plete odjecu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1157 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Truba »

Sarajevo1970 wrote:
zavezata-vreca wrote:Za dobar zivot bracnog para sa djetetom minimum 4000 km mjesecno.

Evo mi (ja, zena, dijete) zivimo od prilike pola toga. 2 auta pred vratima, jedemo barem jednom sedmicno u restoranu (ne nakav fastfood),
idemo po 3 puta godisnje na odmor (Holandija, Montenegro i gdje drugo izaberemo) po 10 dana, garderobu kupujemo samo original i "vani",
ja kolekcionar satova a zena nakita, mali nezna vise sta ce od garderobe i igracaka, na izlet se ide svaki 14 dana ako vrijeme dopusti, a i
ostane jos cak para da se stavi na racun. Bas nedavno obnovio malo tehniku kuci, 32" LED, 60" LED, PS4 i Bosch kombi-masina. Kredita? 0!

Stvarno mi nije jasno kako mozes reci da treba minimalno 4k, pa nezivimo u evropu. :roll:
što lažeš?

nešto si sigurno izostavio...
npr da ti dijaspora plati kartu do nizozemske i tamo te hrani
da u crnoj gori imaš obiteljsku kuću

tehnika je ništa to svak danas na karticu može

vjerojatno jedete kao štiglići
Truba

#1158 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Truba »

nisam gore čitao objašnjenje a i ne zanima me
VladaFBiH

#1159 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

ultima_palabra wrote:Mozda ima neko superdijete koje zivi od have i samo sebi plete odjecu.
i samo sebe čuva kada roditelji rade :)
musicman80

#1160 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by musicman80 »

Meni mjesečno dovoljno 2000kM za normalan zivot.
gidra

#1161 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Sarajevo1970 wrote:Evo ti moje "knizice" pa vidi, nemam razloga da nekome lazem. :lol:

Samo kazem da se od 2500KM mjesecno kao porodica (1+1+1) moze sasvim dobro
zivjeti u BiH ako nisi kompleksas neki kome mora biti auto najskupji u komsiluk elitni. ;)

Aute su nam po neki 15 godina stare ali su u nekom stanju da se nemoram nigdje stiditi,
a zivimo u obicni stancic na dobrinji. Ravno nam i sve nam blizu. Za nas sasvim dobro.

Evo ima se ~ 2500KM..

Kredit/hypoteka: 0
Registracija auta 2 mjesecno: 125KM
Gorivo mjesecno: 200KM
Za restorane/terase mjesecno: 500KM
Za hranu mjesecno: 700KM
Rezije+internet/tv/tel: 200KM
Garderobe mjesecno: 300KM
Totalno mjesecno: 2025KM
Ostaje na racuni mjesecno: 475KM (znaci za godinu dana 5.700KM)

Godisnje odmore:
Holandija: (lastminut povratni let za dvoje + dijete) 200KM
Nocimo kod familije/prijatelja, džeparac za 10 dana: 750KM
Montenegro (budva ili bar, obe vile od familije), troskovi goriva+dzeparac za 10 dana 1000KM
Spanija (Lanzarote, Puerto del Carmen) 8 dana all-inclusive + malo dzeparca: 2000KM

Totalno za godisnje: 3950KM, ostaje opet 1750KM na racunu.
Ove prosle godine nismo nigdje isli na godisnji odmor (zena bila trudna) pa sam od tih para (5700KM) malo obnovio tehniku i namjestaj.
ti si sigurno iz te jednačine izbacio finansiranje od strane punca :D ili tvojih roditelja.
gidra

#1162 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by gidra »

Bluemore wrote:
karanana wrote:evo kako sam ja to razbaco i stavio u draft pa evo sad izbacujem. velika su razlika odmori gdje se "kacis" u holandiji i crnoj gori. plus nema sanse da uzmes aranzman all inclusive u spaniji za troje za 2000, plus mislim da nema sanse ni da nadjes za 200 maraka povratnu kartu do holandije za troje. ali evo kako sam ja to otkuco ranije bez kacenja, jer nema svako rodbinu i smjestaj na dva od tri mjesta odmora. mi ovdje pricamo i prosjecnom covjeku bez tih izuzetaka:
2.500
to je 2.200.

....i ko zna sta sam jos od mjesecnih troskova zaboravio. cak mislim da sam premalo stavio na hranu, rezije i sl., na autoservise a bogami ne znam da se i tri odmora od po 10 dana mogu odraditi za 6.000 pa makar jedan bio i u crnoj gori. da su sva tri u crnoj gori, to bi mozda bila cifra.
ali i da nisam nista podcijenio, i sa ovom gore racunicom, ostaje ti 300 mjesecno na izlete, hobije kolekcije satova, nakita i kupovinu iskljucivo original brendirane odjece, igracaka, velike i male bijele i tehnike druge boje.
jos ko to ima priliku da se kaci u inostranstvo i odatle odmah nakaci godisnji u spaniju, pa mislim i to racuna kao tri put godisnje otputujem negdje: Spanija, Holandija, MG.. mislim svaka tebi cat, skontali smo da si vrlo racionalan ako ne i po malo sparmajstor ali neka si.
čuj još ko?
pa buĐetlije :D .
Znam samo jedno da onaj ko lahko dinar zaradi još lakše ga potroši i živi od danas do sutra. Takvih ti je 95% ovih sa budžeta. Život na kredit i na kartice.
Truba

#1163 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Truba »

gidra wrote:ti si sigurno iz te jednačine izbacio finansiranje od strane punca :D ili tvojih roditelja.

eh ovi su mi najdraži

kuća u salzburgu bratova brat u australiji
kuća u neumu
kuća u splitu sestrina seka stara cura
kuća u beogradu obiteljska

:D

ništa od hrane ne kupuju
šalju njezini i njegovi

i normala da je dovoljno 4000 mjesečno
ExNihilo

#1164 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Laži me, laži, vjerovat ću sve. :D
Bluemore

#1165 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bluemore »

gidra wrote:
Bluemore wrote:
2.500
to je 2.200.

čuj još ko?
pa buĐetlije :D .
Znam samo jedno da onaj ko lahko dinar zaradi još lakše ga potroši i živi od danas do sutra. Takvih ti je 95% ovih sa budžeta. Život na kredit i na kartice.
citao si prebrzo, ili si prebrzo odgovorio :-)
moonca

#1166 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

musicman80 wrote:Meni mjesečno dovoljno 2000kM za normalan zivot.
Za jednu osobu i te kako. :thumbup:
Ako stedis 500km za godisnji--- sasvim lijepa suma za odmor od 15 -ak dana.
karanana

#1167 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by karanana »

Iz jednacine je izostavio stvari koje ukupno cine preko 1000 KM dodatnih troskova. Ako ne finansira banka onda finansira rodbina sa stanom autima i mjestima za odmor. To nije slucaj, pa rekao bih, u 80% slucajeva.
ibi

#1168 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ibi »

sherbett wrote:Dobro, a koja je prosjecna placa u BiH?
Zvanicna prosjecna na nivou FBiH 830 KM (na budzetu vise od 1/2)

Prosjecna u privredi cca 550 KM.
madner

#1169 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

ibi wrote:
sherbett wrote:Dobro, a koja je prosjecna placa u BiH?
Zvanicna prosjecna na nivou FBiH 830 KM (na budzetu vise od 1/2)

Prosjecna u privredi cca 550 KM.
Otkud ova glupost. Cuj na budzetu vise od 1/2.
Prosjek u privredi je tu negdje, osim u par grana privrede koje su ispod prosjeka.
Ady88

#1170 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Ady88 »

Black swan wrote:
Sarajevo1970 wrote:

što lažeš?

nešto si sigurno izostavio...
npr da ti dijaspora plati kartu do nizozemske i tamo te hrani
da u crnoj gori imaš obiteljsku kuću

tehnika je ništa to svak danas na karticu može

vjerojatno jedete kao štiglići
Ma laze ba ko pas, ovo sve sto je nabrojao laze, cak i ovaj ps4 stavljao slike kako mu je rodjak/prijatelj trazio radnju u sarajevu gdje mozes uzeti tehniku i platiti preko paypal pa mu poklonio za rodjenje djeteta ili rodjendan. Laze sve :)
soccerfan88

#1171 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by soccerfan88 »

Neznam da li je prava tema da pitam.Ako nije ako mozete da mi postavite link teme gdje da pitam.
Koji su uslovi u BiH da se ostvari pravo na penziju sa vojnim dodatkom?Koliko godina starosti i koliko
radnog staza?Hvala. :)
missko

#1172 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by missko »

soccerfan88 wrote:Neznam da li je prava tema da pitam.Ako nije ako mozete da mi postavite link teme gdje da pitam.
Koji su uslovi u BiH da se ostvari pravo na penziju sa vojnim dodatkom?Koliko godina starosti i koliko
radnog staza?Hvala. :)
Mislim 57 starosti ili 53 uz 20 god radnog staza
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1174 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by japin_mutapi »

4000 KM
Puf

#1175 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Puf »

Glupo pitanje, zavisi od mjesta, nije isto u Glamocu i u Sarajevu. Takodjer zavisi od mentaliteta covjeka. Nekom je dosta 1000KM, nekom je malo i 10 000KM.

Tako da na ovo pitanje, ne mogu dati odgovor jer ovo pitanje je malko cudnovato...

Post Reply