Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bracika

#1151 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

Ovdje se mescini samo oni koji kitikuju danasnji feinizam, drze "feminizma", dok su ovi sto brane vec odavno nagazili u sferu ljudskih prava i ravnopravnosti generalno.

Braneci feminizam poturaju se razni primjeri ravnopravnosti od kojih ako su i nekad i imali veze sa feminizmom (prava zena), danas potpadaju vise pod klasicnu borbu za ravnopravnost.
A danas svako ima pravo protestvovati i traziti prava.
U odbranu/zalaganje se navode primjeri koji odavno nemaju veze sa zakonskom regulativom, vec se onako feministicki koriste oni koji spadaju u domet porodice, nasljedja, kulture i nekulture. Sovinizma,prostakluka, idiotizma ima u svim sferama drustva, pa se ne mora (a cesto se podcrtava) nuzno poturati pod plast feminizma..

Ako se zakonom pitanja ugrozenosti rijese, tu vise nema rijeci o nekom buntu feministickom..
Onog momenta kada ugrozena zena u slucaju ugnjetavanja moze u svakom momentu slucaj prijaviti policiji, traziti zastitu (pa makar i od fackanja u tramvaju),kada postoji sigurna kuca za teze slucajeve, a ona ne zatrazi zastitu zakonsku...svaki naredni postupak ugrozavanja moze dijelom (da ne kazem skroz) pripisati sebi..(ovo za takve primjere koje se mogu na temi procitati). A tu se opet vracamo do nekih drugih cimbenika kao sto su obrazovanje, pravo na isto, na rad, tradiciju, porodicno nasljedje itd..

A ove sa slika, sa pitama su dokaz da se odavno sa feminizma onog startnog sa dobrom konstruktivnom namjerom skrenulo :-)

Zamisljam grupu isfrustriranih muskaraca kako po ulicama gaze sa plakatima: ne znam postaviti parket-jesam li manje muskarac? Ne dojim dijete, jesam li manje roditelj? Hocemo i mi pravo na porodiljsko...hocemo da nam djeca pripadaju po automatizmu nakon razvoda..itd..itd..
Last edited by bracika on 09/12/2016 12:37, edited 1 time in total.
almir90

#1152 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote: pa eto, nek se ocevi upetljaju u svoj posao, ako je situacija tako kriticna :thumbup:
Ti si prva tamo pisala u nekom postu, da ne tražim sada, šta sve učiš kćerke, pa si samo dodala 'a tako nešto i sina', i tako ono usput ga spomenu samo. Odmah mi je pala na pamet ona čuvena 'Nemoj ti, de mama će'. :lol:

A, po pisanju, možda i griješim ali mi djeluješ kao razvedena osoba.
wewa

#1153 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:
wewa wrote: pa eto, nek se ocevi upetljaju u svoj posao, ako je situacija tako kriticna :thumbup:
Ti si prva tamo pisala u nekom postu, da ne tražim sada, šta sve učiš kćerke, pa si samo dodala 'a tako nešto i sina', i tako ono usput ga spomenu samo. Odmah mi je pala na pamet ona čuvena 'Nemoj ti, de mama će'. :lol:

:lol:

ne, napisala sam: isto tako i sina :) razlika je samo u tome sto se za njegova prava manje bojim, bice mu lakse nego sestrama bar kad se o predrasudama radi.

ako i jesam razvedena, a eto nisam, cini li me to manje vrijednom sagovornicom?

@bracika: ja bih od sveg srca podrzala muskarce koji se bore za vecu ulogu u zivotima svoje djece, za ravnopravnost pred ocima zakona u slucaju razvoda i odredjivanja starateljstva nad djecom, za roditeljski dopust... poznajem, slovom i brojem, jednog kolegu koji je koristio bolovanje zbog njege svog djeteta - nemoj misliti da je taj njegov cin naisao na potporu, kako zena, tako i muskaraca. valjda zato jer ih je naveo na propitivanje tradicionalnih uloga...

i nadam se posljednji put: feminizam se ne zalaze samo za izmjenu zakona. feminizam se zalaze za ravnopravnost rodova u svakom pogledu.
almir90

#1154 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Ne čini te manje vrijednom sagovornicom, već imaš previše frustracija prema muškarcima. I čudno mi je da neko s takvim rezonovanjem može opstati u braku. A, prema pisanju, koliko sam shvatio, ti pokušavaš od kćerki da napraviš što veće muškarce, da im niko ne treba u životu osim njih samih. Šta misliš kakve će to posljedice imati dugoročno?
bracika

#1155 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

wewa wrote:
almir90 wrote:

:lol:

ne, napisala sam: isto tako i sina :) razlika je samo u tome sto se za njegova prava manje bojim, bice mu lakse nego sestrama bar kad se o predrasudama radi.

ako i jesam razvedena, a eto nisam, cini li me to manje vrijednom sagovornicom?

@bracika: ja bih od sveg srca podrzala muskarce koji se bore za vecu ulogu u zivotima svoje djece, za ravnopravnost pred ocima zakona u slucaju razvoda i odredjivanja starateljstva nad djecom, za roditeljski dopust... poznajem, slovom i brojem, jednog kolegu koji je koristio bolovanje zbog njege svog djeteta - nemoj misliti da je taj njegov cin naisao na potporu, kako zena, tako i muskaraca. valjda zato jer ih je naveo na propitivanje tradicionalnih uloga...

i nadam se posljednji put: feminizam se ne zalaze samo za izmjenu zakona. feminizam se zalaze za ravnopravnost rodova u svakom pogledu.
Pa ja pokusvam reci da nema potrebe sva (ne)prava (u kojima se zene pronalaze) gurati pod feminizam..
Zasto bi moralo da se naglasava muska ili zenska prava?Evo ti kolege primjera..Covjek trazi roditeljsko pravo...bwz obzira na rod..
wewa

#1156 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:Ne čini te manje vrijednom sagovornicom, već imaš previše frustracija prema muškarcima. I čudno mi je da neko s takvim rezonovanjem može opstati u braku. A, prema pisanju, koliko sam shvatio, ti pokušavaš od kćerki da napraviš što veće muškarce, da im niko ne treba u životu osim njih samih. Šta misliš kakve će to posljedice imati dugoročno?
frustracija prema muskarcima? na koje tacno mislis? :-)

ako je muskarac olicenje samostalnosti i sposobnosti odlucivanja o sebi samome, onda si u pravu. inace, nisi. svoju djecu odgajam tako da budu ljudi, posteni, odgovorni, tolerantni prema drugima i drugacijima, sirokih shvatanja, radoznali, nesputani predrasudama i tudjim misljenjima.

da li ce i koga ce sutra izabrati za zivotne partnere ne mogu znati niti na to utjecati osim odgojem koji im pruzam, a nadam se da ce izabrati dobro i biti sretni.
wewa

#1157 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

bracika wrote:
Pa ja pokusvam reci da nema potrebe sva (ne)prava (u kojima se zene pronalaze) gurati pod feminizam..
Zasto bi moralo da se naglasava muska ili zenska prava?Evo ti kolege primjera..Covjek trazi roditeljsko pravo...bwz obzira na rod..
potrebno je naglasavati one oblasti u kojima su specificno zene ugrozene. muskarca niko nece odbiti zaposliti zato sto je mlad i planira brak, da se ne ponavljam...
piupiu

#1158 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

bracika wrote:Braneci feminizam poturaju se razni primjeri ravnopravnosti od kojih ako su i nekad i imali veze sa feminizmom (prava zena), danas potpadaju vise pod klasicnu borbu za ravnopravnost.
Pa, šta je feminizam nego borba za prava na temelju ravnopravnosti? Kako bi ga ti drugačije definisao?
Zamisljam grupu isfrustriranih muskaraca kako po ulicama gaze sa plakatima: ne znam postaviti parket-jesam li manje muskarac? Ne dojim dijete, jesam li manje roditelj? Hocemo i mi pravo na porodiljsko...hocemo da nam djeca pripadaju po automatizmu nakon razvoda..itd..itd..
Da li muškarce neko svakodnevno pita, ono, lafo - u šali: 'Znaš li postaviti parket?'. Možda muški misle da je to smiješno i bezazleno, ali ako te neko u svakom petom razgovoru pita - 'znaš ti napraviti pitu?', ono kao - ha, ha, smiješno, šala, ili ha ha, ma šta ti, bona, pričaš, znaš ti pitu razvit? -- dobiješ iznenada poriv da je netom razviješ i prvom sljedećem pitaocu saspeš na glavu, zajedno s tepsijom.

Što se tiče muških prava - zašto muškarac ne bi mogao imati pravo na porodiljsko? Zar je on manje važan za porodicu? Zašto bi svaki muškarac morao znati postaviti parket? Pa, postoje valjda zantlije koje se specijalizuju za to, profesionalci, ne moramo svi sve znati.

Evo primjer iz života. Ja imam jako puno knjiga i jednog dana nestalo mjesta na policama, te moj muž odluči da će on meni lično napraviti najnoviju policu. I gledam ja njega tako kako se znoji, pila, zavrće, značajno otpuhuje, pršti iverica, on sav predan... gledam i to njegovo djelo u nastanku i kontam - ma nije ovo još gotovo, biće remek djelo, sto-posto! Završio čovjek s radom, ponosan i sretan, ja tamo, kad :shock: ... polica porodice Kremenko. :lol: I šta ću ja sad, ne mogu reći - joj, pa mogli bi mi ipak kupiti nešto što će se ljepše uklopiti. Nego, tako moradoh trpjeti tu sklepotinu dok opet nije ponestalo prostora. Šta da se radi, nisam imala srca. A voljela bih da je rekao - ma, ne znam ti ja to... :D
bracika

#1159 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

wewa wrote:
bracika wrote:
potrebno je naglasavati one oblasti u kojima su specificno zene ugrozene. muskarca niko nece odbiti zaposliti zato sto je mlad i planira brak, da se ne ponavljam...
Razumijem sta hoces reci, ali kako onda to nema direktnu vezu opet i iskljucivo samo sa zakonom?
wewa wrote:

Onog momenta kada se odbijena zena ima kome zaliti, to bitno mijenja stvar.

Opet se vracamo na izmjenu zakona koji jedino moze pomoci, jer tesko da se sovinisticki um (konkretno ovog poslodavca iz tvog primjera) moze izmijeniti na drugi nacin.
A najmanje plakatima sa pitom:/ tu moze samo kontra efekat biti, kao sto je vec neko napisao.
wewa

#1160 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

moj muz je feminista, on fino kaze: ne znam :lol:
piupiu wrote:
Evo primjer iz života. Ja imam jako puno knjiga i jednog dana nestalo mjesta na policama, te moj muž odluči da će on meni lično napraviti najnoviju policu. I gledam ja njega tako kako se znoji, pila, zavrće, značajno otpuhuje, pršti iverica, on sav predan... gledam i to njegovo djelo u nastanku i kontam - ma nije ovo još gotovo, biće remek djelo, sto-posto! Završio čovjek s radom, ponosan i sretan, ja tamo, kad :shock: ... polica porodice Kremenko. :lol: I šta ću ja sad, ne mogu reći - joj, pa mogli bi mi ipak kupiti nešto što će se ljepše uklopiti. Nego, tako moradoh trpjeti tu sklepotinu dok opet nije ponestalo prostora. Šta da se radi, nisam imala srca. A voljela bih da je rekao - ma, ne znam ti ja to... :D
bracika wrote:
wewa wrote:
bracika wrote:
Razumijem sta hoces reci, ali kako onda to nema direktnu vezu opet i iskljucivo samo sa zakonom?
wewa wrote:

Onog momenta kada se odbijena zena ima kome zaliti, to bitno mijenja stvar.

Opet se vracamo na izmjenu zakona koji jedino moze pomoci, jer tesko da se sovinisticki um (konkretno ovog poslodavca iz tvog primjera) moze izmijeniti na drugi nacin.
A najmanje plakatima sa pitom:/ tu moze samo kontra efekat biti, kao sto je vec neko napisao.
neka od podrucja u kojima su zenska prava i slobode ugrozeni imaju veze sa zakonodavstvom, ali dobar dio njih nema nego se tice dominantnog svjetonazora, tradicije, nedovoljne obrazovanosti populacije, neosvijestenosti, ako hoces.

evo ti primjer neuspjeha drzave da zastiti zenu unatoc regulativi:
http://www.sigurnakuca.net/vesti.802.html
http://www.021.rs/story/Info/Srbija/146 ... odine.html
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... a/1350327/
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nasilje- ... /150909134
bracika

#1161 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

:-) [quote="piupiu"]

Što se tiče muških prava - zašto muškarac ne bi mogao imati pravo na porodiljsko? Zar je on manje važan za porodicu? Zašto bi svaki muškarac morao znati postaviti parket? Pa, postoje valjda zantlije koje se specijalizuju za to, profesionalci, ne moramo svi sve znati.
/quote]

Ja cu se samo sa ovim sloziti, jer to opet potvrduje ono sto ja pokusavam reci.
Tj. Da se termin "feminizam" u naslovu teme moze komotno zamijeniti sa terminom ravmopravnost generalno.

Ostalo je (izvini ali) opet brkanje krusaka i jabuka...

I kao sto vec rekoh..umove razne ne mozemo mijenjati..papanluk, zaostalost,konzervatizam je prisutan u svim sferama i u svakoj ce se naci oni nezadovoljni i ugrozeni, i vracati se na prvobitne temelje drustva, tradicije, kulturoloskog naslijedja je izgubljena bitka u startu,a sve ostalo sepurenje i borba uprazno, osim ako predmet borbe nije predmet zakonske regulative sa kojom jedino moze nesto da se postigne. A sumnjam da bi se iko bavio salama na racun pravljenja pite kada danas imamo mnogo vece i opasnije po zivot slobode govora, i razne druge.
bracika

#1162 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bracika »

Mimo ovih slucajeva u kojim j zakon zakazao ki sto to biva i na drugim poljima, jos cu jednom ponoviti..
Ugrozenih ima na svim stranama i tesko, gotovo nemoguce je mijenjati uvrijezene predrasude uslovljene historijskim razvojem..
Tako se jos uvijek danas ocekuje da je muskarac dovoljna muskarcina ukoliko nareda bar tri sina..dok su ocevi bez muskog potomka..da se ne izrazavam..I tako u nedogled se svi mogu buniti i kaciti za nesto..
wewa

#1163 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

bracika wrote:Mimo ovih slucajeva u kojim j zakon zakazao ki sto to biva i na drugim poljima, jos cu jednom ponoviti..
Ugrozenih ima na svim stranama i tesko, gotovo nemoguce je mijenjati uvrijezene predrasude uslovljene historijskim razvojem..
Tako se jos uvijek danas ocekuje da je muskarac dovoljna muskarcina ukoliko nareda bar tri sina..dok su ocevi bez muskog potomka..da se ne izrazavam..I tako u nedogled se svi mogu buniti i kaciti za nesto..
pa neka se bune, ja s tim nemam problema.

i ne vjerujem u to da je predrasude gotovo nemoguce mijenjati. nismo bas na istom nivou kao prije 100 godina.
Gojeni H

#1164 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:Samo da primijetim ... sjooj, sto ima pametnih zena na temi. :thumbup:
Sad niko ne smije da ti se zahvali, da ne bude - 'vidi ove ufurane' i 'nisam na tebe mislio'. :lol: :D :kiss:
:lol: :lol: :lol:

Na niske udarce ni pomislio nisam, ali sad znam kako ti razmisljas. :D ;-) :kiss:
piupiu

#1165 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

bracika wrote:Ostalo je (izvini ali) opet brkanje krusaka i jabuka...

I kao sto vec rekoh..umove razne ne mozemo mijenjati..papanluk, zaostalost,konzervatizam je prisutan u svim sferama i u svakoj ce se naci oni nezadovoljni i ugrozeni, i vracati se na prvobitne temelje drustva, tradicije, kulturoloskog naslijedja je izgubljena bitka u startu,a sve ostalo sepurenje i borba uprazno, osim ako predmet borbe nije predmet zakonske regulative sa kojom jedino moze nesto da se postigne.
Ne slažem se. Umove možemo mijenjati, zato postoje obrazovanje i odluke društva o tome šta je prihvatljivo, šta su vrijednosti jednog društva, a šta ne. Zakoni se donose i sankcije sprovode kao signal da je društvo ozbiljno u nakani da zaštiti svoje vrijednosti. Jedno ide s drugim, i jedno ne može bez drugoga.
A sumnjam da bi se iko bavio salama na racun pravljenja pite kada danas imamo mnogo vece i opasnije po zivot slobode govora, i razne druge.
Pa, i ne bavi se niko. Zato to pitanje i jeste 'normala', hhahahahah, pihihihihi, ma zezamo se. I onda ide - kontraproduktivan plakat. U nekoj medjunarodnoj korporaciji bi, s druge strane, na žalbu žene zbog takvog komentara bio pozvan na razgovor. Danas. A prije 30 godina vjerovatno ne. Znači - stvari se mijenjaju. A, slažem se da stanovišta odašiljanja poruke plakat o piti nije baš najbolje osmišljen.
Gojeni H

#1166 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

wewa wrote: ... ako i jesam razvedena, a eto nisam, cini li me to manje vrijednom sagovornicom? ...
Da si razvedena bila bi puschenica, a to znaci da (za neke) nisi ljudsko bice vec masina za seks od koje se vagine moze zatrazit' k'o hljeba.

Izvini, primitivizam sam jednostavno morao ovako prikazati.
wewa

#1167 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Gojeni H wrote:
wewa wrote: ... ako i jesam razvedena, a eto nisam, cini li me to manje vrijednom sagovornicom? ...
Da si razvedena bila bi puschenica, a to znaci da (za neke) nisi ljudsko bice vec masina za seks od koje se vagine moze zatrazit' k'o hljeba.

znam ja to kristalno jasno, drug. nije puno drugacija situacija ni za zene koje su odredjene dobi a nisu udate.

ali volim cuti istinu iz usta/tipkovnice ovih sto tvrde da je feminizam prevazidjen i da zene u ovom drustvu nemaju vise za sta da se bore jer im je sve 'dato', pa zato pitam.
piupiu

#1168 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

wewa wrote:moj muz je feminista, on fino kaze: ne znam :lol:
Sretnice. :lol:
vješalica

#1169 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

wewa wrote:
Gojeni H wrote:

znam ja to kristalno jasno, drug. nije puno drugacija situacija ni za zene koje su odredjene dobi a nisu udate.

ali volim cuti istinu iz usta/tipkovnice ovih sto tvrde da je feminizam prevazidjen i da zene u ovom drustvu nemaju vise za sta da se bore jer im je sve 'dato', pa zato pitam.
Neces dobiti odgovor
To ti je ostao onaj podli sovinizam i primitivizam prikriven da pomalo izadje na vidjelo pp pptrebi
wewa

#1170 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

vješalica wrote: Neces dobiti odgovor
To ti je ostao onaj podli sovinizam i primitivizam prikriven da pomalo izadje na vidjelo pp pptrebi
rece almir da nije tako. nego da sam frustrirana :D
ali ne rece na osnovu cega je zakljucio.

srecom, mogu cekati, jos sam mlada. :)
vješalica

#1171 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vješalica »

Ti sto tvrde da nema potrebe za feminizmom upravo sprovode sovinizam i dalje...
Polozaj zena u cijelomsvijrtu nisu svjesni ne vide dalje od avoje zene (ako je i imaju),aporeta i oklagije i ovog primitivnog drustva
Pandakonda

#1172 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

Nemojte reći da vas nisam upozorio :-)

Image
fazer

#1173 Re: Danasnji "feminizam"

Post by fazer »

Sve dok zene ne budu morale ici na ratne linije poput muskaraca u ratnim situacijama, nema smislma govoriti o feminizmu. Nadam se da ce SAD prve to uciniti obveznim.

Image
ultima_palabra

#1174 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ultima_palabra »

Gdje to muskarci moraju ici na linije?
fazer

#1175 Re: Danasnji "feminizam"

Post by fazer »

ultima_palabra wrote:Gdje to muskarci moraju ici na linije?
moraju se registrirati u slucaju drafta u SAD-u.

"Under current law, all male U.S. citizens between 18–25 years are required to register with Selective Service within 30 days of their 18th birthday. In addition, non-U.S.-citizen men between the ages of 18 and 25 (inclusive) living in the United States must register."

Draft je trenutno obustavljen, medjutim moze se vratiti ako zatreba.

"the Selective Service System remains in place as a contingency plan; male civilians between the ages of 18 and 25 are required to register so that a draft can be readily resumed if needed"
Post Reply