A poslije je dotični izjavio, nakon debakla deboklade, kako je to bio samo izlet naših boraca. Od nas 80 taj izlet su platili glavom dvojica mojih drugova, a 27 nas je bilo ranjeno. Sa suprotne strane, ubijena su dvojica, ne znam koliko je ranjenih bilo.bach wrote:Ja kažem ko nas je vodio, dobro je da ovog naroda ima i jedna živa glava.
Haznadar je zabilježio da tada Izetbegović rekao kako će Sarajevo deblokirati grupe od po 50 boraca
Deblokada Sarajeva???
- Oligarh
#1151 Re: Deblokada Sarajeva???
-
Paul F.
#1152 Re: Deblokada Sarajeva???
Haj to objasni Mladiću i Karadžiću.bach wrote:Ja kažem ko nas je vodio, dobro je da ovog naroda ima i jedna živa glava.
-
VjecitiStudent
#1153 Re: Deblokada Sarajeva???
Četvrti nastavak:
Tekst: Ratni reporter Šefko Hodžić
Varka preko Trebevića
Prvog dana operacije „Koverat“, 18. decembra 1992. godine, komandant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahović Talijan uputio je zapovjedništvima HVO Kiseljak, Fojnica, Vareš i Kreševo poziv za učešće u zajedničkoj operaciji za oslobađanje Sarajeva. „Gospodo“, pisao je Talijan, „kucnuo je posljednji čas da jedinice – postrojbe ARBiH i HVO stanu u jedinstveni stroj protiv zajedničkog neprijatelja. Pripadnici 1. korpusa ARBiH izražavaju punu spremnost za deblokadu Sarajeva, što i od vas, pripadnika HVO, s pravom očekuju. Zajedno smo jači, a vrijeme more biće mnogo kraće. U vašu spremnost na zajedničku borbu ne sumnjamo...To je imperativ sadašnjosti i budućnosti koju nam valja zajednički graditi.“
I Talijanov poziv je bio uzaludan. U toku operacije „Koverat“ zapovjednici HVO nisu ispunili ni jedno obećanje koje su dali na sastancima u Mostaru i Jablanici. Osim Mate Šarlije Daidže, niko se od njih više i ne spominje u dokumentima operacije „Koverat“. Čak ni Izetbegovićev „savjetnik za vojna pitanja“ Jasmin Jaganjac. I Daidža se spominje u samo jednom dokumentu i to u depeši koju je 22. decembra Seferu Haliloviću poslao Rasim Delić. Delić je pisao da je Mate Šarlija Daidža u noći 20/21. decembra 1992. godine u Tarčinu „pod prijetnjom upotrebe oružja oteo terensko vozilo kojim je iz Visokog za Grebak putovao načelnik Građevinske službe Zakir Hadžimehanović i da je otetim vozilom Daidža otišao u pravcu Konjica“. I to je bio Daidžin „doprinos“ deblokadi Sarajeva, kao i „doprinos“ cjelokupnog HVO.
Komandant operacije Vehbija Karić izvjestio je 18. decembra Halilovića da u napadu na Hadžiće „i pored početnih uspjeha, značajnih rezultata nije bilo“. Ali, izvijestio je o prodorima prema Aleji i Vrelu Bosne na Ilidži. Operativna grupa Goražde napadala je pravcem Vrhprača – Ravna planina, a Fočanska i dijelovi 8. brigade zašli su duboko na Jahorinu.
Karić je uputio Seferu prijedlog odluke da uz nastavljanje borbenih dejstava na svim pravcima, izvrši pregrupisanje snaga prema Trebeviću i komunikaciji Brus – Jasik. On je tražio od Seferada obezbijedi dvije brigade iz grada za „prihvat ovih jedinica“, kao i uključivanje tih brigada prema Petrovićima, Miljevićima i Lukavici.
Karić donosi odluku da na glavni jahorinsko-trebevićki pravac angažuje borce Mostarskog bataljona i četu iz Jablanice, koji su učestvovali u napadu na Hadžiće. I na Igmanu su 19. decembra postrojene jedinice Četvrtog korpusa čiji je zadatak bio da krenu na marš prema Jahorini i Trebeviću. Njima su se tada obratili Vehbija Karić, Mirsad Čaušević Brada, Mirsad Ćatić Čuperak i Arif Pašalić.
Vehbija Karić je u izjavi Divjakovoj komisiji 24. septembra 94. godine naveo kako su tog dana na Igmanu borci Četvrtog korpusa kad su im se obraćali, govorili: „Nismo spremni ići na zadatak jer smo umorni.“ „Tenzija je bila najžešća kad im se obratio Arif Pašalić“, napisao je Karić. „Uglavnom, od 300 boraca na zadatak je pošlo 135. Ostali su tražili da se vrate u Mostar.“
Zborno mjesto jedinica koje će učestvovati na maršu prema Jahorini i Trebeviću bilo je u Krletinoj Luci. Komandant marša bio je Fehim Bibić, komandant Prve fočanske brigade, koji je na snijegu postrojio sljedeće jedinice: Prvi mostarski bataljon sa 145 boraca, jablaničku četu sa 85 boraca, četu brigade „Neretvica“ sa 95 boraca, „Crne labudove sa 28 boraca i 38 boraca iz Fočanske brigade koji su dobili zadatak da vode kolonu i budu joj čelno osiguranje. Dakle, ukupno 391 borac. Na ispraćaj jedinica došli su Karić, Čaušević, Pašalić i Ćatić.
„Bilo je veoma hladno, možda i minus 30 stepeni“, sjeća se Karić.
„Formirao sam marševski raspored, izdao zadatke komandantima i komandirima i otpočeo marš iz Krletine Luke u 20,30 časova“, napisao je 25. decembra 1992. Bibić u izvještaju prvoj komisiji koja je na čelu sa Mustafom Beglerovićem istraživala uzroke tragedije na Jahorini. A Senad Džino je, takođe u izvještaju ovoj komisiji, ovako opisao početak marša:
„Komandant Mostarskog bataljona Miralem Jugo upozorio je majora Bibića da nije stigao kompletan bataljon, već samo 50 posto, ali je Bibić opet krenuo na zadatak.“
„Nešto ranije na marš prema Trebeviću krenulo je 300 boraca fočanske brigade „Sutjeska“ pod komandom Zaima Bešovića“, kaže Vehbija Karić. „Oni su imali zadatak da obezbijede lijevi bok glavnoj marševskoj koloni i da joj se priključe ispod repetitora na Trebeviću. U isto vrijeme, uputio sam depešu Feridu Buljubašiću u Goraždu da uputi svoje snage preko Vrhprače i Ravne planine, da se spoje sa mojim snagama na raskršću puteva vrelo Bistrica – Jahorina – Pale – Trebević. A kad se sve tri kolone spoje, zadatak im je bio da sa jedinicama iz grada na Trebeviću razbiju neprijateljske snage.“
Komanda operacije „Koverat“ je pripremila i drugi ešalon od oko 250 boraca koji je dobio zadatak da 20. decembra krene za glavnom kolonom koju je vodio Bibić.
Nakon povratka na Igman, Karić ujutro 20. decembra šalje Seferu Haliloviću „Prijedlog za daljnje vođenje operacije“ u kome piše da su „jedinstveni u odluci da težište operacije prenesemo na Jahorinu.“ U toj depeši on informiše Sefera da su sinoć uputili 1.fočansku brigadu sa ojačanjima koja kreće pravcem Delijaš – Slavljevići – Pavlovac – Brus – Jasik i da se maršavska kolona „trenutno nalazi sjeveroistočno od Pavlovca i ide dalje“. Kako je kolona na čelu sa Bibićem bila duboko u neprijateljskoj pozadini i nadomak cilja, Brusa i Jasika, Karić traži od Sefera da obezbijedi „najmanje tri brigade za susret sa našim snagama iz očekujućeg rejona Hrid – Širokača – Soukbunar“ i predlaže mu da nakon spajanja jednu jedinicu iz grada usmjeri prema Brusu, Jasiku, vrelu Bistrice i Palama, drugu prema Osmacima i Zlatištu i treću prema Miljevićima i Lukavici.
Karić predlaže Seferu i da hitno naredi Željku Knezu i Enveru Hadžihasanoviću Đedi da „nam u toku dana upute po jednu brigadu (minimum bataljon).“ On takođe piše Seferu da je „logistika jako neefikasna i spora“ i da naredi Rasimu Deliću, „od koga do sada nemamo bitne koristi ... da lično promijeni odnos prema izvođenju borbenih dejstava“ i „stavi u težište logističku podršku ovih snaga uz angažovanje svih svojih saradnika“.
Halilović je odmah uputio naređenje komandama OG Igman i Visoko o nastavku borbenih dejstava u kome kaže: „Skrećemo vam najozbiljniju pažnju da poduzmete sve mjere i postavljene zadatke bezuslovno izvršite, bez obzira na cijenu i žrtve koje imamo. Morate biti svjesni da se ničim i nikako ne smije dovesti u pitanje postavljeni zadatak“.
Sefer je prihvatio Karićev prijedlog o pregrupisavanju snaga na pravac Prve fočanske brigade, odnosno prema Jahorini i Trebeviću. Naredio je Komandi na Igmanu da preduzmu sve mjere i po svaku cijenu spriječe okruženje jedinica i obezbijedi „izbijanje glavnine u rejon Brusa najkasnije do 21. 12. 1992. godine, a zatim izvršite napad na Brus u cilju spajanja sa snagama 1, 2. i 10. brdske brigade na Trebeviću.“
Bila je to sjajna zamisao Halilovića, Karića i njihovih saradnika i ona je, kada su u svojim štabovima na kartama povlačili olovkom linije, pružala neslućene mogućnosti trijumfa. Ali, kroz noć, na velikoj studeni, preko Jahorine i Trebevića, duboko u neprijateljskoj pozadini, umorni i sanjivi, po snijegu su gazili ljudi.
-
PM72
#1154 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja fino čovjeku kažem da odvadi jer je 40 000 ljudi golema cifra a on umjesto da smanji poveća na 54 000.Za sedam dana biće 100 000.
Pa nije sremski front majka mu stara.Ljudi koji nisu učestvovali u ratu misle da čitav korpus ili brigada učestvuje u napadu ili odbrani.Naše brigade su imale po 3 - 4 000 ljudi a na linijama nije bilo ni 2 000.Kad je kakav napad jal odbrana zavale jurišnike , bataljon linijaša i to je sve.onda zovu ispomoć,te tvrdo,te zavaljeni ili ih zajebalo desno krilo.Nisu krenuli fočaci ,gardijska,MUP i slični izgovori.
- Rimad
#1155 Re: Deblokada Sarajeva???
Vezano za "Koridor" (koliko je Wikipedia pouzdana - ne znam, ali je pouzdanija od nagađanja ):
https://sr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Koridor
Piše da je broj srpskih vojnika u operaciji 40 000 - 54 660.
EDIT:
Ovdje piše da ih je bilo 28 000:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Operacija ... r#Ofanziva
EDIT:
Ovdje piše da ih je bilo 28 000:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Operacija ... r#Ofanziva
Last edited by Rimad on 03/09/2015 07:51, edited 1 time in total.
-
Drinski
#1156 Re: Deblokada Sarajeva???
JUnace, nasa reakcija uopće nije bila usmjerena na tvoju diskvalifikaciju.DaysleepeR wrote: pokušajte mi halalti, prvo proveo sam kompletan rat u Sarajevu što me automatski klasificira kao četnika, drugo, ponovo iz Sarajeva sam a mi smo svakako ignorantni za sve dalje od Marijin Dvora, treće niste dali nikakav odgovor, četvrto, šta ima borci, veliki heroji
-
PM72
#1157 Re: Deblokada Sarajeva???
Piše...znam i ja da piše aliRimad wrote:Vezano za "Koridor" (koliko je Wikipedia pouzdana - ne znam, ali je pouzdanija od nagađanja ):
Napišu da su učestvovale te i te brigade a onda stratezi poput našeg Creazy-ja izguglaju broj vojnika tih brigada pa pomnože i dobiju cifru a na terenu - niđe veze.I kod naše propale deblokade napisane su cifre da ti pamet zastane a na terenu - mrka kapa.Dođe nas 40 na pravac prema Poljinama i kao hoćemo na juriš jer će desno i lijevo krilo odraditi sav posao.naše je samo da prošetamo.
-
sumirprimus
#1158 Re: Deblokada Sarajeva???
pa dobro,sve sto su imali bacili su na probijanje koridora..plus jedinice mupa plus iz srBske krajine..
komplet oklopno meh.sto su imali,plus avijacija..
po njihovim izvjestajima imali su izmedju 400 i 500 poginulih ukupno...
sami hrvati priznaju da su imali oko 20 hiljada vojunika tu...
komplet oklopno meh.sto su imali,plus avijacija..
po njihovim izvjestajima imali su izmedju 400 i 500 poginulih ukupno...
sami hrvati priznaju da su imali oko 20 hiljada vojunika tu...
-
sumirprimus
#1159 Re: Deblokada Sarajeva???
ali,PM72 wrote:
Piše...znam i ja da piše ali![]()
Napišu da su učestvovale te i te brigade a onda stratezi poput našeg Creazy-ja izguglaju broj vojnika tih brigada pa pomnože i dobiju cifru a na terenu - niđe veze.I kod naše propale deblokade napisane su cifre da ti pamet zastane a na terenu - mrka kapa.Dođe nas 40 na pravac prema Poljinama i kao hoćemo na juriš jer će desno i lijevo krilo odraditi sav posao.naše je samo da prošetamo.Tako isto kažu onima lijevo ili desno.Sve ukupno 100 - 150 ljudi a poslije čitam kako je u toj akciji učestvovalo nekoliko hiljada pripadnika MUP-a.Jest al u panjevima.Ako saberu i portire,sekretarice komandira,logističare koji od logistike imaju tri vekne hljeba i paket konzervi,one po bolovanjima,po bolnicama,one koji se kriju jer kao imaju stomačne tegobe,proljeve,žutice,mišije groznice...nabere se tih nekoliko hiljada pripadnika.Isto je bilo i sa pripadnicima Armije.Kad je dijeliti cigare ima ih na spisku 3000.a kad se ide na teren,zakači te svaka druga ili treća smjena a sve ukupno se rotira 400 - 500 ljudi.
do oluje nije iblo vise ovakve akcije u ratu...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1160 Re: Deblokada Sarajeva???
Upravo tako, @paša moj...
Nego ovaj Dijamant piše o 1995-oj, ter ti se ja odmah sjetim da je upravo te godine u mojoj jedinici zabilježen rekordni broj dezertera. Neke su čete bile bukvalno "desetkovane" pa se pristupilo ponovnom "preustroju" brigade kako bi se što više približilo "NATO standardima"
Sjećam se da mi je od komandira voda (koji je bio "prvoborac" - k'o i ja) pristigla fotografija kako briše guzicu vojnom knjižicom ARBiH-a, a u pozadini katedrala u Milanu. Čak smo od nje htjeli i napraviti poster u prirodnoj veličini i zaljepiti ga na ulasku u "kasarnu", ali smo skontali da ne bi trebali stavljati "kaurinske" vjerske objekte - da ne bi svezali komesare za vjerska pitanja za vrat
Sve u svemu, na svakoj prozivci je bilo po 5-6 imena manje na "brojnom stanju". Jednom od njih je čak babo vratio pušku (koju je taj isti sin oteo kao ratni plijen '92-e - golim rukama!!!) uz obrazloženje da se sinčina otišao školovati u inostranstvo. To je bilo doba kada su "humanitarne" organizacije i "strana dopisništva CNN-a, BBC-a, AP-a i ostalih pički materina zahuktavale posao i vršili masovnu "mobilizaciju" vojno-sposobnih muškaraca u svoje redove. I tako... pade knjiga na tri slova.
Obični prašinari su polako ali sigurno skontavali da im kući čeljad nemaju šta jesti dok su oni na "terenu", a kafane i RESTORANI (da, da - RESTORANI) rade sve u šesn'est - loče se, guzi se...
A Dijamant ima "viziju" da bi sa takvim moralom ARBiH pregazila Podrinje i Romaniju. Eeee, djeco, djeco...
Pozdrav domovini
Nego ovaj Dijamant piše o 1995-oj, ter ti se ja odmah sjetim da je upravo te godine u mojoj jedinici zabilježen rekordni broj dezertera. Neke su čete bile bukvalno "desetkovane" pa se pristupilo ponovnom "preustroju" brigade kako bi se što više približilo "NATO standardima"
Sjećam se da mi je od komandira voda (koji je bio "prvoborac" - k'o i ja) pristigla fotografija kako briše guzicu vojnom knjižicom ARBiH-a, a u pozadini katedrala u Milanu. Čak smo od nje htjeli i napraviti poster u prirodnoj veličini i zaljepiti ga na ulasku u "kasarnu", ali smo skontali da ne bi trebali stavljati "kaurinske" vjerske objekte - da ne bi svezali komesare za vjerska pitanja za vrat
Sve u svemu, na svakoj prozivci je bilo po 5-6 imena manje na "brojnom stanju". Jednom od njih je čak babo vratio pušku (koju je taj isti sin oteo kao ratni plijen '92-e - golim rukama!!!) uz obrazloženje da se sinčina otišao školovati u inostranstvo. To je bilo doba kada su "humanitarne" organizacije i "strana dopisništva CNN-a, BBC-a, AP-a i ostalih pički materina zahuktavale posao i vršili masovnu "mobilizaciju" vojno-sposobnih muškaraca u svoje redove. I tako... pade knjiga na tri slova.
Obični prašinari su polako ali sigurno skontavali da im kući čeljad nemaju šta jesti dok su oni na "terenu", a kafane i RESTORANI (da, da - RESTORANI) rade sve u šesn'est - loče se, guzi se...
A Dijamant ima "viziju" da bi sa takvim moralom ARBiH pregazila Podrinje i Romaniju. Eeee, djeco, djeco...
Pozdrav domovini
- Doda37
#1161 Re: Deblokada Sarajeva???
Rijeci koje su se najvise upotrebaljavale, mi smo zavaljeni i odradjenoPM72 wrote:Ja fino čovjeku kažem da odvadi jer je 40 000 ljudi golema cifra a on umjesto da smanji poveća na 54 000.Za sedam dana biće 100 000.Pa nije sremski front majka mu stara.Ljudi koji nisu učestvovali u ratu misle da čitav korpus ili brigada učestvuje u napadu ili odbrani.Naše brigade su imale po 3 - 4 000 ljudi a na linijama nije bilo ni 2 000.Kad je kakav napad jal odbrana zavale jurišnike , bataljon linijaša i to je sve.onda zovu ispomoć,te tvrdo,te zavaljeni ili ih zajebalo desno krilo.Nisu krenuli fočaci ,gardijska,MUP i slični izgovori.
-
sumirprimus
#1162 Re: Deblokada Sarajeva???
podaci su iz dvije knjige:srbskog gen,simica koridor 92 ,i hrvata zovaka rat u bos pos.92...
obje iznose podatke iz tog perioda...
srspke snage za proboj cine 3 TG i 16Kmtbr.
tu su jos snage za zastitu obezbjedfjenje krila i bokova,snage za dejstvo po neprijateljskoj pozadini,TG4,OG Doboj,srbacka lpbr. i sl.borbena grupa-2;snage za vatrenu podrsku,snage za pvo,snage za obezbjedjenje borbenih djestava,
ali ukupne brojno stanje srp.snaga:40.800-54.660.. odatle je ta recenica.
a hrvati oko 20-25 hilj.vojnika...
obje iznose podatke iz tog perioda...
srspke snage za proboj cine 3 TG i 16Kmtbr.
tu su jos snage za zastitu obezbjedfjenje krila i bokova,snage za dejstvo po neprijateljskoj pozadini,TG4,OG Doboj,srbacka lpbr. i sl.borbena grupa-2;snage za vatrenu podrsku,snage za pvo,snage za obezbjedjenje borbenih djestava,
ali ukupne brojno stanje srp.snaga:40.800-54.660.. odatle je ta recenica.
a hrvati oko 20-25 hilj.vojnika...
-
Drinski
#1163 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovaj Woody je najprije tvrdio da se u jesen 1992.godine koristio termin Bosnjak, a kako napiše koji post još vise se zavali...čovjeku glupo odgovarati..
-
prog321
#1164 Re: Deblokada Sarajeva???
I konacno dodjosmo do istine.
Da je u pitanju bio moral, a ne manjak MTSa.
Da je u pitanju bio moral, a ne manjak MTSa.
- Dozer
#1165 Re: Deblokada Sarajeva???
I, tako... nakon mnogih planova, pravac i detalja, iz svega se da izvuci zakljucak da bi deblokada Sarajeva isla nekako ovako...

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Last edited by Dozer on 03/09/2015 13:01, edited 4 times in total.
-
crazy_diamond
#1166 Re: Deblokada Sarajeva???
nas cijenjeni drug pm72 nikako da skonta da je ratiste sarajevsko na kojem je deverao potpuno drugacije od nekih drugih ratista, da se ofanzive negdje drugo bile drugacije, masovnije, to sto se u sarajevu krvavo branilo i osvajalo brdo po brdo, kvart po kvart, ne znaci da recimo u ravnoj posavini na ogromnoj teritoriji 5-6 opstina nije bilo drugacije, ova velika cifra vojnika srpskih nije moje pregonjenje, nego podaci armijski, ljudi koji su tim akcijama rukovodili i slicno, za razliku od sarajeva dje je bilo vise ofanziva, ali manjih, ovdje se dogodila jedna ogromna ofanziva, citava sao krajina i kompletna bosanska krajina racunajuci doboj,teslic,jajce itd, sve je bilo odsjeceno od srbije i istocnog dijala rs oko 40 dana, ta operacija njima je bila biti ili ne biti, zato su udarili tako masovno i jako, zdruzenom akcijom sve ga sto su imali na raspolaganju u sao krajini, rs i uz znacajnu pomoc iz srbije, tenkova je bila bruka jedna, artiljerija je tako derala da se kod nas zemlja tresla danima, ta ofanziva je poslije oluje najveci vojni poduhvat na balkanu poslije drugog svjetskog rata.
da bi drugu pm72 docarao o kakvoj se sili radi,pored ovih 40 50 000 ljudi od kojih naravnu nisu svi borci udarnici, bilo je angazovano i dosta tehnike, evo izvjestaja:
BROJ I VRSTA ANGAZOVANIH SREDSTAVA SPRPSKIH SNAGA U OPERACIJI "KORIDOR-92" U VREMENU OD 24.06.-06.10.1992. GODINE U BOS. POSAVINI
ARTILJERIJA ZA PODRSKU I MINOBACACI:
- MINOBACACI 60 mm i 82 mm : 180
- HAUBICE 105 mm : 10
- HAUBICE 122 mm : 72
- HAUBICE 155 mm : 20
- TOPOVI 130 mm : 5
- VBR 122 mm : 4
- LANSER R-65 : 2
PROTIVOKLOPNA SREDSTVA:
- SREDSTVA ZA BLISKU POB : 1386
- BsT 82 mm : 84
- PT TOP 76 mm : 36
- PT TOP 100 mm : 36
- SAMOHODNO PTO 76 mm : 2
- LANSER MALJUTKA : 82
- LANSER FAGOT : 4
- SPOLO : 12
OKLOPNA BORBENA SREDSTVA:
- OKLOPNI IZVIDJACKI AUTOMOBIL : 3
- TENK LAKI PT-76 : 3
- TENK SREDNJI T-34 : 18
- TENK SREDNJI T-55 i T-55A: 71
- TENK SREDNJI M-84 i M-84A: 24
- BVP M-80 i M-80A : 21
- OT M-60 : 23
VAZDUHOPLOVI:
- IZVIDJACKI AVION : 6
- LOVAC - BOMBARDER : 18
- HELIKOPERI TRANSPORTNI: 12
da bi drugu pm72 docarao o kakvoj se sili radi,pored ovih 40 50 000 ljudi od kojih naravnu nisu svi borci udarnici, bilo je angazovano i dosta tehnike, evo izvjestaja:
BROJ I VRSTA ANGAZOVANIH SREDSTAVA SPRPSKIH SNAGA U OPERACIJI "KORIDOR-92" U VREMENU OD 24.06.-06.10.1992. GODINE U BOS. POSAVINI
ARTILJERIJA ZA PODRSKU I MINOBACACI:
- MINOBACACI 60 mm i 82 mm : 180
- HAUBICE 105 mm : 10
- HAUBICE 122 mm : 72
- HAUBICE 155 mm : 20
- TOPOVI 130 mm : 5
- VBR 122 mm : 4
- LANSER R-65 : 2
PROTIVOKLOPNA SREDSTVA:
- SREDSTVA ZA BLISKU POB : 1386
- BsT 82 mm : 84
- PT TOP 76 mm : 36
- PT TOP 100 mm : 36
- SAMOHODNO PTO 76 mm : 2
- LANSER MALJUTKA : 82
- LANSER FAGOT : 4
- SPOLO : 12
OKLOPNA BORBENA SREDSTVA:
- OKLOPNI IZVIDJACKI AUTOMOBIL : 3
- TENK LAKI PT-76 : 3
- TENK SREDNJI T-34 : 18
- TENK SREDNJI T-55 i T-55A: 71
- TENK SREDNJI M-84 i M-84A: 24
- BVP M-80 i M-80A : 21
- OT M-60 : 23
VAZDUHOPLOVI:
- IZVIDJACKI AVION : 6
- LOVAC - BOMBARDER : 18
- HELIKOPERI TRANSPORTNI: 12
- Dozer
#1167 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja mislio da je ovo tema "Deblokada Sarajeva"... 
S druge strane, ti podaci su sasvim ok, s tim da se ja ne sjecam da igdje vidjeh ijedan taj avion da je tukao po nama tada '95... A ni helikopter....
Granate, tenkovi, transporteri, sve je to OK, ali moras biti svjestan jedne stvari - da '95 Alija nije jos ranije, kod Sanskog Mosta, trazio od Dudeta da se stane, pa se ovaj oglusio, i da se onda nije upetljala MZ sa svojim prijetnjama o bombardovanju nas ukoliko ne stanemo (sve pod izgovorom "velike humanitarne krize" radi kolona Srba koji su napustali Krajinu, ali i Banja Luku), trazeci da se vratimo nazad do S. Mosta, taj kontranapad se ne bi ni desio. A cak i ako bi - ne bi imao vise nikakve svrhe.
Ali, kad su nas zaustavili gore prema B. Luci, to je onda njima dalo malo vremena da dovuku snage dole prema Kljucu, pa je krenula kontra. Medjutim, nase povlacenje nije ni izbliza bilo radi te kontre, koliko radi politike.
Jeste, deralo je nemilice, ali opet ti kazem - ne bi pilo vode da nas MZ i Alija nisu zaustavili jer do te tzv. kontre mi bismo vec bili na ulazu u B. Luku. I tu bi bio kraj nebuloze zvane RS. Nazalost, Alija nije imao muda da se suprotstavi MZ i Holbruku.
A, iskreno, moje misljenje je da nije imao ni volje, jer to bi onda povlacilo za sobom razne druge stvari, a osnovna je da ne bi mogao imati svoj komadic sna iz '70-ih i '80-ih.
Ovako, sto danas svi mozemo bas lijepo da vidimo, imamo cijelu feudalnu dinastiju predvodjenu malim princom Ridjobradim, sve bogatun do bogatuna
Za porijeklo imovine ne pitaj, jer kako god i na koju god stranu okrenes, doci ces do toga da su nas dobro zavalili i pokrali jos u ratu, sto od donacija, sto prodajom humanitarne na pijacama po basnoslovnim cijenama, pa sad to dovlace nazad kroz kojekakve "strane investitore" tipa Al-Shidija i sl.
Bjez' ba...samo cu se opet nanervirat'...
S druge strane, ti podaci su sasvim ok, s tim da se ja ne sjecam da igdje vidjeh ijedan taj avion da je tukao po nama tada '95... A ni helikopter....
Granate, tenkovi, transporteri, sve je to OK, ali moras biti svjestan jedne stvari - da '95 Alija nije jos ranije, kod Sanskog Mosta, trazio od Dudeta da se stane, pa se ovaj oglusio, i da se onda nije upetljala MZ sa svojim prijetnjama o bombardovanju nas ukoliko ne stanemo (sve pod izgovorom "velike humanitarne krize" radi kolona Srba koji su napustali Krajinu, ali i Banja Luku), trazeci da se vratimo nazad do S. Mosta, taj kontranapad se ne bi ni desio. A cak i ako bi - ne bi imao vise nikakve svrhe.
Ali, kad su nas zaustavili gore prema B. Luci, to je onda njima dalo malo vremena da dovuku snage dole prema Kljucu, pa je krenula kontra. Medjutim, nase povlacenje nije ni izbliza bilo radi te kontre, koliko radi politike.
Jeste, deralo je nemilice, ali opet ti kazem - ne bi pilo vode da nas MZ i Alija nisu zaustavili jer do te tzv. kontre mi bismo vec bili na ulazu u B. Luku. I tu bi bio kraj nebuloze zvane RS. Nazalost, Alija nije imao muda da se suprotstavi MZ i Holbruku.
A, iskreno, moje misljenje je da nije imao ni volje, jer to bi onda povlacilo za sobom razne druge stvari, a osnovna je da ne bi mogao imati svoj komadic sna iz '70-ih i '80-ih.
Ovako, sto danas svi mozemo bas lijepo da vidimo, imamo cijelu feudalnu dinastiju predvodjenu malim princom Ridjobradim, sve bogatun do bogatuna
Za porijeklo imovine ne pitaj, jer kako god i na koju god stranu okrenes, doci ces do toga da su nas dobro zavalili i pokrali jos u ratu, sto od donacija, sto prodajom humanitarne na pijacama po basnoslovnim cijenama, pa sad to dovlace nazad kroz kojekakve "strane investitore" tipa Al-Shidija i sl.
Bjez' ba...samo cu se opet nanervirat'...
Last edited by Dozer on 03/09/2015 13:22, edited 6 times in total.
- bach
#1168 Re: Deblokada Sarajeva???
Sredinom 95. je moral u AR Bih i na slobodnoj teritoriji dotakao dno dna. Bježao je ko je stigao. Kod sarog se skupljalo njegovi jarani borci - kada bi došli sa linije, pa uz rakiju otvarali dušu i rezonovali otprilike ovako,Woody wrote:Upravo tako, @paša moj...
Nego ovaj Dijamant piše o 1995-oj, ter ti se ja odmah sjetim da je upravo te godine u mojoj jedinici zabilježen rekordni broj dezertera. Neke su čete bile bukvalno "desetkovane" pa se pristupilo ponovnom "preustroju" brigade kako bi se što više približilo "NATO standardima"![]()
![]()
![]()
Sjećam se da mi je od komandira voda (koji je bio "prvoborac" - k'o i ja) pristigla fotografija kako briše guzicu vojnom knjižicom ARBiH-a, a u pozadini katedrala u Milanu. Čak smo od nje htjeli i napraviti poster u prirodnoj veličini i zaljepiti ga na ulasku u "kasarnu", ali smo skontali da ne bi trebali stavljati "kaurinske" vjerske objekte - da ne bi svezali komesare za vjerska pitanja za vrat![]()
Pozdrav domovini
- Dobro što ću ja poginuti, mora se jednom umrijeti, ali što će mi djeca ostati gladna.
Elita dobro živi, svojoj djeci kupuje kompjutere sa štampačem, po kafanama se mezeti i pjeva.
Minno tada bio velika zvijetda, od Visokog do Tuzle
U Kaknju jedan borac 309. brdske , u redu za humanitarnu počeo psovati državu i Aliju, naišli neki pripradnici Crnih Labudova išamarali ga i iscipelarili" jer je ružno govorio o "predsjedniku Aliju, a to se ne smije".
U ljeto 1995. raspršila se svaka iluzija da je ljudima koji su vodili zemlju, narod i vojsku ( čitaj Alija, ekipa oko nhag, vrh Armije) imalo stalo i do narod i do države i do vojske. Čak i da im je bilo stalo, bilo je jasno da su to toralni amateri. Koliko je njihov amaterizam, vidjelo se na fenomenu "deblokada Sarajeva"
-
crazy_diamond
#1169 Re: Deblokada Sarajeva???
moramo se osvrnuti i na druga ratista, nek se vidi da nije samo kod vas bilo hebeno, i da se nije svugdje ratovalo kao tamo kod vas,i da i nase oslobodilacke akcije 95. ne mogu se gledati samo sarajevskim ocima,sarajevskim nacinima odbrane i napada,sarajevskim stanjem morala itdDozer wrote:Ja mislio da je ovo tema "Deblokada Sarajeva"...
herojska odbrana sarajeva je imala svoje zakone i realnosti, herojska odbrana i oslobadjanja u drugim krajevima imali su svoje nacine i realnosti cesto drugacije o sarajevskih, to vas hebe drugovi sto ne kontate da su neke stvari neralne na vasem dijelu bile realne na drugim dijelovima, kako za srbe 92 i 93, tako i za nas 95.
sto se tice morala, evo pm72 je fino objasnio,iako je vec tokom rata bio razocaran, fino je rekao da bi u slucaju ofanzive na podrinje dobrovoljno se prijavio,pored svih sranja opet bi 90 posto boraca tamo krenuli srcem
- Dozer
#1170 Re: Deblokada Sarajeva???
Drug... Ako si novi clan ovog foruma, onda bi, ipak, trebalo da si prvo malo iscitao sta se pisalo ranije, i ko je sta pisao.
Ovako, tjeras nas da opet zvacemo vec prezvakano...
A, ako si neki klon, onda mozemo smatrati da nas provociras...
-
PM72
#1171 Re: Deblokada Sarajeva???
Našem cjenjenom dijamantu i strategu nikako ne dopire do mozga da je on u stvari dao inventurnu listu Prvog krajiškog korpusa VRS a ne oružje i oruđe koje je učestvovalo u operaciji Koridor.Samo još da mi razjasni šta su pojmovi SREDSTVA ZA BLISKU POB : 1386, SPOLO 12,OKLOPNI IZVIDJACKI AUTOMOBIL : 3????
i jesu li ovih 6 izviđačkih aviona???? koji su učestvovali u akciji oni što ih je Bata Živojinović obarao karabinom postavljenom na plitku?
a napisao sam da bih dobrovoljno otišao u Kladanj u ispomoć srebreničanima,da se probije linija i izvuče što više ljudi a ti pomislio da bih dobrovoljno jasao po Romaniji i Vlasenici.Jašta bi.
i jesu li ovih 6 izviđačkih aviona???? koji su učestvovali u akciji oni što ih je Bata Živojinović obarao karabinom postavljenom na plitku?
a napisao sam da bih dobrovoljno otišao u Kladanj u ispomoć srebreničanima,da se probije linija i izvuče što više ljudi a ti pomislio da bih dobrovoljno jasao po Romaniji i Vlasenici.Jašta bi.
-
crazy_diamond
#1172 Re: Deblokada Sarajeva???
citao sam naravno, uvijek sam volio rajvosa,neko vrijeme sam tamo i boravio,sto zbog faxa,posla,zena, oduvijek me fascinirala odbrana sarajeva,herojstvo boraca i gradjana uopste, s tim u vezi citao sam dosta i vase postove o odbrani sarajeva,dobrinje,igmana... odbrani sarajeva mozemo se nakloniti samo,vase su price isto tako odlicne za citati... no jbg i drugi krajevi i borci zasluju naklon i nema smisla ih potcjenjivati,kao sto nema smisla pustati niz vodu stradanje podrinja u vremenu kad je bez ikakvog precjenjivanja mogli im se pomoci i tako poceti otvarati neke druge puteve za blokaduDozer wrote:Drug... Ako si novi clan ovog foruma, onda bi, ipak, trebalo da si prvo malo iscitao sta se pisalo ranije, i ko je sta pisao.
jedino sto jasno kritikujem je najvise vojno zapovjednistvo koje se po meni nije snalazilo u prostoru i vremenu, a realno imalo je mogucnost finish rata uciniti uspjesnijim
glede deblokade sarajeva, iako nisam nikakav vojni poznavalac stvari su jasne i za pocetnike, pokusaj vojne deblokade sarajeva na onaj nacin je glupost zesca, jasno je i pocetniku da se sarajevo moglo deblokirati samo na tri nacina, onako kako su generali zamislili ali blickrigom od par dana i to da bude deblokada uz tjeranje cetnika sa svih polozaja oko grada na udaljenost vecu od dometa minobacaca,znaci vise od 10 kilometara, ja ne znam dal vas trebam podsjecati kakve su pizde bili cetnici i da bi svaki nas uspjeh bio pracen masakriranjem civila, s obzirom kako su bili utvrdjeni i da je ova akcija dobro krenula,bila bi pracena masakrima i da se to oduzi deblokiranje,ne bi onda imalo ni smisla. svaki oblik deblokade grada u nekom pravcu bez potpunog rastjerivanja cetnika nije imalo veceg smisla
drugi nacin bio bi preko podrinja,pa preko romanije i pokusaj stavljanja njihove blokade u nasu blokadu,dovodjenje njih u nemoguc polozaj i tjeranje na kolaps bez vecih borbi u samom gradu,u tom slucaju stradanje civila bi bilo smanjeno, ova operacija bi bila teska, ali uzevsi u obzir kako je srpska pucala po savovima u to vrijeme pred i poslije oluje,bilo je i realnih osnova
i treci po meni najrealniji scenario, juris na podrinje,spasavanje srebrenice,raspolucivanje srpske,uz ofanzivu prema banjaluci, deyton bi dosao i prije i sarajevo bi bilo deblokirano politicki kako je i jedino i ispravno uz puno bolju politicku poziciju i bez mora krvi, gazenja cijele romanije itd
to su ipak samo moja skromna misljenja, nasi djenerali ocigledno nisu imali znanja i muda zavrsavati rat na povoljniji nacin
-
junior3
#1173 Re: Deblokada Sarajeva???
Eh da je barem bilo 50 hiljada vojnika na proboju koridora, gdje bi nam kraj bio. 
-
crazy_diamond
#1174 Re: Deblokada Sarajeva???
ne znam jaro zasto se toliko trudis da nekoga napravis budalom ili da umanjis neciju ofanzivu, hebe se meni jel bilo 10 ili 60 000 ljudi, ili dva ili dvjesto tenkova, znam da je ofanziva bila ogromna i da je zemlja drhtala, da su kod nas svaki dan se nosali tabuti, a i kod njih da su zveketali sanduci, konkretne cifre koje sam iznio su izjestaj o angazovanim sredstvima za ofanzivu, dakle sve je to bilo angazovano, a koliko se iz cega pucalo nemam pojma, no kako je zvucalo vrlo vjerovatno da su sve sto su angazovali i koristiliPM72 wrote:Našem cjenjenom dijamantu i strategu nikako ne dopire do mozga da je on u stvari dao inventurnu listu Prvog krajiškog korpusa VRS a ne oružje i oruđe koje je učestvovalo u operaciji Koridor.Samo još da mi razjasni šta su pojmovi SREDSTVA ZA BLISKU POB : 1386, SPOLO 12,OKLOPNI IZVIDJACKI AUTOMOBIL : 3????
sto se tice avijacije, vidim i to pokusavas omalovaziti, nisu tu bili avioni iz ere bate zivojinovica nego migovi, gledao sam svojim ocim kako ispucavaju rakete neke, u jednog komsije raketa je uletila u hodnik i ostala u spajzu neeksplodirana, bili su dakle hebeni avioni ledi ti se krv kad nadlijecu kako je gadan zvuk bio, nisu uvijek raketirali, ali nekad i jesu, u blizini moje ulice samo desetak je raketa tih roknulo, a bilo je i helikoptera, znam po tome sto je jedan covjek lovac ovdje kojeg poznajem povrsno uspio oboriti jednog
ne znam u cemu je poenta da sad umanjujes tu njihovu ofanzivu, da je bila bogdo manja, al sta sad imao i ja i ti da to umanjavamo ili izdizemo
Post by junior3 » 03/09/2015 14:28
Eh da je barem bilo 50 hiljada vojnika na proboju koridora, gdje bi nam kraj bio.
postovani gospon cetnik, ovo su podaci vasih cetnickih zapovjednika, a i izvori hrvatske vojske navode otprilike isto, u toj operaciji bilo je toliko ljudi i sredstava, bila je ogromna teritorija, trajalo je nekoliko mjeseci, zdruzene snage dvije cetnicke kvazidrzavice plus sve te jedinice koje su tu bile okolo i prije, plus pomoc iz srbije, ja ne znam sta su vam cudni ti podaci
-
junior3
#1175 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja lično bi volio da je tako k'o što si ti pročitao na netu, ali je daleko od toga. Uglavnom probilo se što se moralo probiti, ćeraj dalje.