Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Locked
Kikibombona

#1151 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Banksy wrote:
Prvo, nisam primjetila da se bilo ko ježi na nacionalnu odrednicu Bosanac, to je laž i podvala.
Bošnjaci se ježe na pokušaje da ih se nazove etnički Bosancima.

Drugo, postojali su pokušaji da ih se smuti, i na popisu i u svakodnevnom životu, izjednačavanjem pojmova etničkog i nacionalnog, Bošnjaka i Bosanaca, te takvim unošenjem zbrke procentualno smanji njihov konačni broj, ali vjerujem da će rezultati popisa pokazati da su se uspjeli izboriti s tehničkim podvalama i reći i izjasniti se šta su i kako se osjećaju.

Sasvim je nevažno šta ko od nas intimno misli o ovome drugom i šta bi volio da ovaj drugi uradi i kaže.
Ono što je relevantno je ono što sami kažemo da smo, ono što osjećamo i ono što nam propisuje okvir zakona.

Zasad, to su stanovnici Bosne i Hercegovine, nacionalno Bosanci i Hercegovci, etnički Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali, a šta ćemo biti sutra i kako ćemo se zvati, vidjećemo. Važno je samo da nam niko ne nameće mišljenje i da sami odlučujemo o svom imenu i sudbini svog imena, pa kojegod da bude.
Kako nisi vidjela?

Pa Bosnjaci napadaju Bosance zato sto im je nacionalna odrednica vaznija od etnicke, pa u slucaju da su primorani birati, radije ce izabrati nacionalnu nego etnicku odrednicu. Sjeti se hajke pred popis na ljude kojima je nacija/drzava ispred etnicke grupe. Doduse, Bosanci su se trudili parirati pa su negirali bosnjastvo sto isto nije dobro.

Mister Yes se prvi jezi od naziva Bosanac. Rekao je da je to lik iz vica, zatucan i glup. I ostalim kada pomenes naziv Bosanac u histeriju padaju.

Podvala je sto je nacionalno i etnicko uopste izjednaceno na popisu. Sa tim je zavaljena ova drzava a na to su pristali bosnjacki politicari. Oni su zajedno sa Dodikom i Covicem zajebali ovu drzavu prije svega, pa i Bosnjake samim tim.

Sto se vise ljudi identificiraju sa Bosnom i bosanstvom, sto vise vode PROBOSANSKU politiku, to ce perspektive ove drzave biti bolje.
Ali Kemal

#1152 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Ali Kemal »

DeutscheAusweis wrote:
Ali Kemal wrote:
Kikibombona wrote:Al je za mene suludo da Bosnjaci zauzimaju negativan stav prema nazivu Bosanac. Pa upravo Bosnjaci to trebaju forsirati jer im je najvise stalo do drzave.
Mislim da vecini ljudi nije stalo do drzave, nego do teritorije za njihov narod.
U stvari vecina zeli da unisti tu drzavu, na ovaj ili onaj nacin i najvjerovatnije to ce se i desiti na kraju.
Zamijeni riječ "većina" sa "dodikovci i čovićevci" i dobićeš tačnu rečenicu...srećom oni nisu većina i nemaju šanse, a ako su je ikad imali to je bilo 90tih..
Tipican nacionalisticki pogled na stvarnost, daleko od realnosti i cinjenica.
Kikibombona

#1153 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Banksy

Jos malo o pokusajima da se podvali, smuti, prevari.........

Dodik: Ne postoji bosanski jezik
Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim nego bošnjačkim, rekao Dodik.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... jezik.html

I nije Dodik jedini srpski nacionalista koji insistira na 'bosnjackom jeziku'. Bosnjaci - bosnjacki jezik, cini se kao logicno, zar ne? Zasto su onda srpski za to? Zasto tvrde da ne postoje Bosanci vec samo Bosnjaci?
"Oni koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega sada su na dnevni red stavili jezik", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.
Bosanstvo - bosanski jezik = stub drzave BiH, direktna poveznica sa drzavom. Jacanje ovog identiteta = jacanje drzave, centralizacija (kako kaze Dodik).

Bosanstvu i probosanskoj politici Dodik, Covic i ostali zele zatrti svaki trag. Zbog toga insistiraju na etnickom, da se sve veze za etnicko, da sve ima etnicki predznak. Zato i jesu preveslali Bosnjake i ubjedili ih da na popisu poistovjete nacionalno i etnicko, samo da bi se zatuklo bosanstvo.

Bosnjaci su prevarili sami sebe i grdno se varaju ako misle da ce potiskivanjem bosanstva drzava imati bolje perspektive u buducnosti. Zapravo, ako tako misle, misle jednako kao srpski i hrvatski nacionalisti. I njima je bosanstvo kost u grlu, najmrza rijec.
Ali Kemal

#1154 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Ali Kemal »

Kikibombona wrote:Podvala je sto je nacionalno i etnicko uopste izjednaceno na popisu.
Ma to nije bitno, svakom je jasno o cemu se radi. Podvale su na drugom mjestu.
Kikibombona wrote:Sa tim je zavaljena ova drzava a na to su pristali bosnjacki politicari. Oni su zajedno sa Dodikom i Covicem zajebali ovu drzavu prije svega, pa i Bosnjake samim tim.
Drzava je zajebana prvenstveno zbog kradje i upropastavanja drzavne imovine
Kikibombona wrote:Sto se vise ljudi identificiraju sa Bosnom i bosanstvom, sto vise vode PROBOSANSKU politiku, to ce perspektive ove drzave biti bolje.
Jedina probosanska politika je ona koja ce da poboljsa standard gradjana, sve ostalo je sviranje qurcu, tj antiljudska politika.
Kikibombona wrote:Bosanstvo - bosanski jezik = stub drzave BiH, .
Vidi gore. Stub drzave BiH, kao i svake druge je ekonomija.
Kakve koristi od siromasne drzave, pa da se zove bilo kako.
Kikibombona

#1155 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Kikibombona »

Ali Kemal wrote:
Kikibombona wrote:Podvala je sto je nacionalno i etnicko uopste izjednaceno na popisu.
Kikibombona wrote:Sa tim je zavaljena ova drzava a na to su pristali bosnjacki politicari. Oni su zajedno sa Dodikom i Covicem zajebali ovu drzavu prije svega, pa i Bosnjake samim tim.
Kikibombona wrote:Sto se vise ljudi identificiraju sa Bosnom i bosanstvom, sto vise vode PROBOSANSKU politiku, to ce perspektive ove drzave biti bolje.
Jedina probosanska politika je ona koja ce da poboljsa standard gradjana, sve ostalo je sviranje qurcu, tj antiljudska politika.
Dok se ne rijese nacionalna pitanja napretka nece biti. To je preduslov.

Kakav standard ako se konstantno svadjaju i prepiru oko svega i svacega. Izgubis cetri godine radi etnickih nadjebavanja, pa jos cetri, pa jos cetri,.....

Zivotna pitanja od toga na red ne mogu doci. To odgovara i politicarima, ne moraju uopste biti sposobni da bi bili na vlasti. Dovoljno je da se svadjaju i odusustvo ekonomskog napretka pravdaju nacionalizmom i kocenjem drugog naroda. I tako se oslobodi svake odgovornosti.

Dakle, dok to ne rijesimo suludo je pricati o bilo kakvom ekonomskom napretku.
kopijas34

#1156 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by kopijas34 »

Kikibombona wrote:
Ali Kemal wrote:
Dok se ne rijese nacionalna pitanja napretka nece biti. To je preduslov.

Kakav standard ako se konstantno svadjaju i prepiru oko svega i svacega. Izgubis cetri godine radi etnickih nadjebavanja, pa jos cetri, pa jos cetri,.....

Zivotna pitanja od toga na red ne mogu doci. To odgovara i politicarima, ne moraju uopste biti sposobni da bi bili na vlasti. Dovoljno je da se svadjaju i odusustvo ekonomskog napretka pravdaju nacionalizmom i kocenjem drugog naroda. I tako se oslobodi svake odgovornosti.

Dakle, dok to ne rijesimo suludo je pricati o bilo kakvom ekonomskom napretku.
Srbi i Bosnjaci su rijesili sve nesuglasice. To se manje vise vidi i na terenu. Srbi imaju RS a Bosnjaci imaju FBIH; koja je defacto Bosnjacka republika. Sada je vrijeme za napredak.
lalelii

#1157 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by lalelii »

Kikibombona kaže:
„Bosanstvo - bosanski jezik = stub drzave BiH, direktna poveznica sa drzavom. Jacanje ovog identiteta = jacanje drzave, centralizacija (kako kaze Dodik).

Bosanstvu i probosanskoj politici Dodik, Covic i ostali zele zatrti svaki trag. Zbog toga insistiraju na etnickom, da se sve veze za etnicko, da sve ima etnicki predznak. Zato i jesu preveslali Bosnjake i ubjedili ih da na popisu poistovjete nacionalno i etnicko, samo da bi se zatuklo bosanstvo.

Bosnjaci su prevarili sami sebe i grdno se varaju ako misle da ce potiskivanjem bosanstva drzava imati bolje perspektive u buducnosti. Zapravo, ako tako misle, misle jednako kao srpski i hrvatski nacionalisti. I njima je bosanstvo kost u grlu, najmrza rijec“

Citiram :

Kako si glup
Kako si ohol, dragi moj
Sudiš o mojim osjećajima.
Kako si ružan
U svojoj nezrelosti, dragi moj
Izvještaćen
Bijesan
Neshvaćen.

Na tvome licu prazno je
Veliko ništa
I da živiš tisuću godina
Nećeš uspjeti.

Hej, daleko od istine
Daleko od istine
Daleko si ti od istine.

Nemoj da ti je dodik mjera ičega izuzev zla.
Evo svečano izjavljujem da sam Bošnjak a naravno i vrlo ponositi Bosanac.
Ko je prevario koga osim ti i takvi sebe.Ako ti to nije jasno pročitaj još jednom legendu Đonija.
Uzmi bronhi,lakše se diše,važi i za kopijaša.
reis1

#1158 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Bosanstvo jeste ona magija koja rjesava sve identitetske nesuglasice u BiHi, bez zatiranja ili negiranja onog srpskog, hrvatskog, bosnjackog identiteta koji vec postoje. To bi mogao biti krov iliti kisobran koji bi pokrio i jedne i druge i trece da ne kisnu na kisi, i da mogu ici brzo naprijed.

No za tu magiju potrebno troje, a u ovom trenutku se moze obezbijediti jedno. Drugo dvoje vecinski smatra da je dovoljno ne prihvatiti tu magiju i da su rjesili sve svoje probleme - vjerovatno misleci ili nadajuci se da to negiranje bosanstva vodi nemogucnosti Bosne. A ustvari to vodi evoluciji Bosne u bosnjacku nacionalnu drzavu + manjine.

Sta od toga je najbolji put? Po meni:
- bosanstvo, odlican (5)
- bosnjastvo, dobar/vrlodobar (3/4)

Kad su u pitanju Bosnjaci, sto treba birati izmedju gornja dva koncepta, mislim da to nije pitanje ili-ili, vec i-i. Graditi i nuditi bosanstvo, ako i drugi prihvate, dobro i jest. Ako nece, graditi i nuditi bosnjastvo, ali istovremeno nastaviti graditi i nuditi bosanstvo. Nema nista lose, po mom misljenju, od takvog smjera akcije.
Banksy

#1159 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Banksy »

Kikibombona wrote:
Banksy wrote:
Bosnjaci napadaju Bosance zato sto im je nacionalna odrednica vaznija od etnicke, pa u slucaju da su primorani birati, radije ce izabrati nacionalnu nego etnicku odrednicu. Sjeti se hajke pred popis na ljude kojima je nacija/drzava ispred etnicke grupe. Doduse, Bosanci su se trudili parirati pa su negirali bosnjastvo sto isto nije dobro.

Netačno. Bošnjaci su samo bili protiv mijenjanja etničke odrednice Bošnjak u Bosanac. Bosanac u nacionalnom smislu nikad nije bio sporan.

Mister Yes se prvi jezi od naziva Bosanac. Rekao je da je to lik iz vica, zatucan i glup. I ostalim kada pomenes naziv Bosanac u histeriju padaju.

Koga briga i kome je relevantno šta ko trola.

Podvala je sto je nacionalno i etnicko uopste izjednaceno na popisu. Sa tim je zavaljena ova drzava a na to su pristali bosnjacki politicari. Oni su zajedno sa Dodikom i Covicem zajebali ovu drzavu prije svega, pa i Bosnjake samim tim.

Podvala jeste, ali od strane onih koji se (neopravdano) boje bošnjačke demografije. Bošnjački političari su samo bili kratkovidi, kreatori su s druge strane, valjda je to jasno. Ovu državu su prije svih zajebali Milošević i Tuđman, ne bi valjalo da to zaboravimo.

Što se vise ljudi identificiraju sa Bosnom i bosanstvom, sto vise vode PROBOSANSKU politiku, to ce perspektive ove drzave biti bolje.

E ta prilika je propuštena davno, malo prije nego su komšije pokrenule tenkove. Da su umjesto etničkog čišćenja lansirali bosanstvo, možda bismo danas i imali neke šanse.
Ali Kemal

#1160 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Ali Kemal »

Kikibombona wrote:Dok se ne rijese nacionalna pitanja napretka nece biti. To je preduslov.

Prakticno nema nikakvog razloga da se svadjaju. Dali su nesto mozda rjesili do sada u tim svadjama?
Kikibombona wrote:Zivotna pitanja od toga na red ne mogu doci. To odgovara i politicarima, ne moraju uopste biti sposobni da bi bili na vlasti. Dovoljno je da se svadjaju i odusustvo ekonomskog napretka pravdaju nacionalizmom i kocenjem drugog naroda. I tako se oslobodi svake odgovornosti.
Apsolutno tacno.
Kikibombona wrote:Dakle, dok to ne rijesimo suludo je pricati o bilo kakvom ekonomskom napretku.
Da bi se to nesto "rjesilo" morao bi da se promjeni ustav, a za to je potreban konsezus, sto znaci da je to nemoguce uraditi u bilo koje skoro vrijeme.
Dakle ljudi koji se bave etnickim stvarima rade direktno protiv vlastitog naroda jer ga koce u razvoju i guraju u siromastvo.
dalje

#1161 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dalje »

Bosanska nacija je od Kalaja pa do danas Srbima pojam za asimilaciju, antisrpsku politiku i hibridnu naciju.
Dakle to nema nikakve sanse da prodje dalje od bosnjacko-bosanske-mulsimanske zajednice.
Bosanstvo je pored toga neustavna kategorija.

Bosnjaci su 1993. imali sansu da postanu Bosanci, to su odbacili i odlucili da budu Bosnjaci.
reis1

#1162 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

dalje wrote:Bosanska nacija je od Kalaja pa do danas Srbima pojam za asimilaciju, antisrpsku politiku i hibridnu naciju.
Dakle to nema nikakve sanse da prodje dalje od bosnjacko-bosanske-mulsimanske zajednice.
Bosanstvo je pored toga neustavna kategorija.

Bosnjaci su 1993. imali sansu da postanu Bosanci, to su odbacili i odlucili da budu Bosnjaci.
Ma trazit ce Srbi i Hrvati Bosanstvo, onoga trenutka kada se otvore procesi transformacije BiH u bosnjacku nacionalnu drzavu. Ovo sada je manje-vise stanje inkubacije, sa stranim hecimima nad inkubatorom, u kojoj se stvaraju preduvjeti za tu transformaciju. Dal ce tad Bosnjaci htjeti bosanstvo, to je pitanje.
Arsenal Royal

#1163 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Arsenal Royal »

Ne možete birati naziv naroda i jezika u 2014 kako vama odgovara ili kako nekom odgovara. Etnički naziv stanovništva Bosne je Bošnjak od arhaičnog starobosanskog bošnjanin. Naziv jezika kojim bošnjaci govore naziva se bosanski jezik. To je jednostavno tako i to se ne može mijenjat, tako su se naši pretci izjašnjavali i to je završena stvar ne možete vi na osnovu nekih novih pokreta ideologija ili novih stanja na terenu mijenjati hiljadugodišnje pojmove Bošnjak i Bosanski jezik. To su historijski nazivi ne možete vi na osnovu npr pa srbi i hrvati se ljute ovo ono mjenjati te nazive. Nek se ljute to je njihov problem. Ne mogu ja sad biti samo Bosanac odreći se mog etničkog imena da bi udovoljio srbima i hrvatima naročito poslije ovog rata. To je jednostavno suludo.Ja jesam Bosanac živim u Bosni ali znam kako mi se narod zove... Bošnjaci.

Najbolje je nek svak bude šta želi bez ikakvog podcjenjivanja za srbe i hrvate ako ste vi izabrali da budete srbi i hrvati pustite nas onda da ostanemo bošnjaci i nek svak ima ista prava i nek uživa u ovoj prelijepoj zemlji bez ovakvih tema koja bi se po meni trebala zaključati
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1164 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by japin_mutapi »

Mehmedalija Mak Dizdar: P O R U K A

PORUKA

Doći ćeš jednog dana na čelu oklopnika sa sjevera
I srušiti do temelja moj grad
Blažen u sebi
Veleći

Uništen je on sad
I uništena je
Nevjerna
Njegova
Vjera

I čudit ćeš se potom kad čuješ kako
Ponovno koračam
Tih po gradu
Opet te
Želeći

Pa tajno ćeš kao vješt uhoda sa zapada
Moje žilište sažeći
Do samog dna
I pada

I reći ćeš onda svoje tamne riječi

Sada je ovo gnijezdo već gotovo
Crknut će taj pas pseći
Od samih
Jada

A ja ću začudo još na zemlji prisutan sniti
Pa kao mudar badac sa istoka
Što drugom brani da bdije i snije
Sasut ćeš
Otrov
U moj studenac
Iz koga mi je
Piti

I smijat ćeš se vas opijen
Kako me više neće
Biti

(Ti ništa ne znaš o gradu u kome ja živim
Ti nemaš pojma o kući u kojoj ja jedem
Ti ne znaš ništa
O hladnom zdencu
Iz koga ja
Pijem)

Sa juga lukav robac prerušen kao trgovac
Vinograd ćeš moj do žile sasjeći
Pod nogama ubogim da
Bude manje hlada
I ponor
Veći

I više glada da ima
U staništima

A ja ću ti ovako iz daljine
Svoju prastaru
I pravu
Istinu
Izreći

(Ti ne znaš ništa o znacima vinograda
Niti vinogradara
Njegovog

Ti ne znaš vrijednost takvoga dara)

Da tavorenje moje na tvrdoj zemlji
Veoma je kratko
Ali opako

Ništeći njegove prave pojave
Utvrđuješ ti
Upravo tako
Njegove
Jave
I
Njegove
Sne

Oružnik si najzad najstroži
I istražnik božiji
Krvav do očiju
Do očaja
Bijesan
Od borbe
Za žive
I mrtve
Robe

Zapalit ćeš me znam na kraju priče

Zapalit ćeš me znam
Na tvojoj presvetoj
I svijetloj
Lomači

Koja
U
Tebi
Eto
Već
Niče

A ja se na tome tvome strasnom
I strašnome
Stratištu
Neću
Niti
Po-
Ma
Ći

I bit ću vjeruj kao stanac kamen
Dok posao svoj ne svršiš
I ne svrši
Posao
Tvoj
Plamen

Taj kraj takav slavit će
Tvoj trikrati
Amen
Amen
Amen

Na mome mjestu
Ležati će pepeo
Za kojim će se otimati žene
- - - - - - - - -

Al ostat će zato poslije mene
Na prvoj kamenoj gromači
Iz nekih dobrih
I bolnih ruka
Procvala
Cvjetna
Poruka

Kada učini ti se da cilj tvoja je
Svrhi tvojoj najbliža -
Znaj da jest
I tijelo to
Njegovo
Bilo
Samo
Častita
Njegova
Hiža
Ti tijelo njegovo tek uze

A tijelo to bijahu za njega -
Zatvor njegov
I njegove
Suze

(Ne rekoh li ti već jednom
Da o meni zaista ne znaš ništa -
Da ne znaš ništa o mome luku i strijeli
Da ništa ne znaš o mome štitu i maču
Da nemaš pojma o tim
Ljutim oružjima
Da ne znaš ništa o mome bijednom tijelu
Niti kakav on žarki plamen
U sebi
Ima)

Čekam te
Jer te znam
Doći ćeš opet jednog dana

(Zakleo si se čvrsto na to
Na kaležu na križu na oštrici mača
Pijan od pojanja prokletstva i dima tamjana)

Pa
Dođi
Navikao sam davno na tvoje pohode
Kao na neke velike bolesti
Što stižu iz daleka

Kao na goleme ledene i strašne vode
Što donosi ih sve jača
Ova noćna rijeka
Tmača
reis1

#1165 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Arsenal Royal wrote:Ne možete birati naziv naroda i jezika u 2014 kako vama odgovara ili kako nekom odgovara. Etnički naziv stanovništva Bosne je Bošnjak od arhaičnog starobosanskog bošnjanin. Naziv jezika kojim bošnjaci govore naziva se bosanski jezik. To je jednostavno tako i to se ne može mijenjat, tako su se naši pretci izjašnjavali i to je završena stvar ne možete vi na osnovu nekih novih pokreta ideologija ili novih stanja na terenu mijenjati hiljadugodišnje pojmove Bošnjak i Bosanski jezik. To su historijski nazivi ne možete vi na osnovu npr pa srbi i hrvati se ljute ovo ono mjenjati te nazive. Nek se ljute to je njihov problem. Ne mogu ja sad biti samo Bosanac odreći se mog etničkog imena da bi udovoljio srbima i hrvatima naročito poslije ovog rata. To je jednostavno suludo.Ja jesam Bosanac živim u Bosni ali znam kako mi se narod zove... Bošnjaci.

Najbolje je nek svak bude šta želi bez ikakvog podcjenjivanja za srbe i hrvate ako ste vi izabrali da budete srbi i hrvati pustite nas onda da ostanemo bošnjaci i nek svak ima ista prava i nek uživa u ovoj prelijepoj zemlji bez ovakvih tema koja bi se po meni trebala zaključati
Brate, ne trebas se opirat. Bit ces asimiliran u Bosance. Ne boli, ugodan je osjecaj.
japin_mutapi

#1166 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by japin_mutapi »

ZAPIS O ZEMLJI

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
ta
Bosna
Rekti
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna

MAK DIZDAR
dragonz

#1167 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dragonz »

Stvarno se čudim ljudima poput ovoga Sandžaklije Riđanovića kako može pričati o nečijem (ne)postojanju kada mu je historija bila vjerovatno najmrži predmet tokom školovanja ali opet treba ga shvatiti ipak on je programiran da priča i piše bez obzira je li to tačno i je li on kompetentan da priča o tome.
hAZNADAR

#1168 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Pa Bosnjaci napadaju Bosance zato sto im je nacionalna odrednica vaznija od etnicke, pa u slucaju da su primorani birati, radije ce izabrati nacionalnu nego etnicku odrednicu. Sjeti se hajke pred popis na ljude kojima je nacija/drzava ispred etnicke grupe. Doduse, Bosanci su se trudili parirati pa su negirali bosnjastvo sto isto nije dobro.

Sto se vise ljudi identificiraju sa Bosnom i bosanstvom, sto vise vode PROBOSANSKU politiku, to ce perspektive ove drzave biti bolje.
Bosanstvo je samo nacin da se urbani snobovi nastoje osjecati nesto pametnijima i boljima,.... od nas papaka nacionalista. Zahvaljujuci takvima mi i pravimo cirkus od sebe beskrajnom debatom o svom imenu,...
reis1

#1169 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

hAZNADAR wrote: Bosanstvo je samo nacin da se urbani snobovi nastoje osjecati nesto pametnijima i boljima,.... od nas papaka nacionalista. Zahvaljujuci takvima mi i pravimo cirkus od sebe beskrajnom debatom o svom imenu,...
Bosanstvo je takodje nacionalizam, tako da i Bosanci jesu papci nacionalisti. Ali da je njihov koncept nacije pametniji, a u sustini i ispravan, u odnosu na bosnjacki koncept nacije, to je tacno. Bosnjastvo je retardirano jednako kao i srpstvo ili hrvatstvo, ali je jbg. neophodno. Kad imas retardiranog susjeda i komsiju, moras i ti bit retardiran, ili bar glumit da si retardiran...
japin_mutapi

#1170 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by japin_mutapi »

kako je nacionalizam "bosanaca" ispravan kada negira sve druge
Mister Yes

#1171 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Mister Yes »

draganbl wrote:
Mister Yes wrote:
draganbl wrote:Nema nacionlnih Srbijanaca, to ti kažem, u Srbiji žive Srbi.
Znači Mehmedalija iz Novog Pazara je po nacionalnosti Srbin? :-)
Da si pratio moje postove, upravo bi mogao da zaključiš koliko je u slučaju ovih naših jadnih i novokomponovanih država besmisleno uzimati naziv zemlje kao nacionalnu odrednicu njenih državljana.

Nije samo riječ o Mehmedaliji iz Novog Pazara, već i mom prijatelju Miklošu iz Novog Sada i njegovom stricu Laslu iz Subotice. Šta sada ispada da je Laslo? Etnički Mađar, a Srbin po nacionalnosti? Ili Srbijanac, a živi na sjeveru Vojvodine? To je sve besmisleno i obara tezu o identifikovanju nacije sa imenom države, ponavljam, barem kada je riječ o našim jadnim zemljama.

Dakle, Mehmedalija i Laslo su Bošnjak, odnosno Mađar po nacionalnosti, a državljani su Republike Srbije. I ništa više od toga. Nikakvi Srbi po nacionalnosti.

Tako je i moj komšija Jovo sa trećeg sprata Srbin po nacionalnosti i državljanin Bosne i Hercegovine. Nikakav Bosanac po nacionalnosti.

Meni nacionalna odrednica ne treba. Ja sam nacionalno neizjašnjen državljanin Bosne i Hercegovine.
Bravo. E haj sad to objasni drugu Kikiju :D

Što se tiče etničke pripadnosti sve je jasno. Srbi, Bošnjaci, Hrvati. E sad, ono što na ovoj temi dominira je čuđenje otkud Bošnjaci kad je država Bosna. Jer kao trebalo bi biti Bosanci. I tu sam ja reagovao i pitao "a kako se ne čudite zašto su Srbi a ne Srbijanci". I odmah nastade pakao :D

Opet ponavljam, ako se većinsko stanovništvo Srbije ne zove "Srbijanci" već "Srbi" onda ne vidim zašto bi bilo čudno da se većinsko stanovništvo Bosne ne zove "Bosanci" već "Bošnjaci" :oops:
reis1

#1172 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

japin_mutapi wrote:kako je nacionalizam "bosanaca" ispravan kada negira sve druge
Ne negira, otkud ti to... Bosanstvo je koncept koji se moze ekvivalentizirati sa konceptima svicarske, americke, britanske i sl. nacije. Uostalom slicno je bilo i kod njemacke i italijanske i spanske nacije..., s tim sto su kod ovih nacija ti etnicki, regionalni, narodni, i sl. identiteti znatno vise potisnuti (vjerovatno u eri nacizma i fasizma). Odnosno, nacionalni koncept je izmedju ostalog i uveden da bi se prevazisle odredjene barijere razlicitosti na nekom teritoriju, a ne da bi se te razlicitosti pojacavale, kao sto je to kod nas slucaj. To su deformirani nacionalni procesi, slicni procesima izmedju Indije/Pakistana, Grcke/Turske, i sl.

Bosanstvo ne negira srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo, vec im omogucava da mogu medjusobno funkcionirati bez kama i sjekira i zakrvavljenih ociju u u pogledima jednih na druge na trece.
reis1

#1173 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by reis1 »

Mister Yes wrote:

Što se tiče etničke pripadnosti sve je jasno. Srbi, Bošnjaci, Hrvati. E sad, ono što na ovoj temi dominira je čuđenje otkud Bošnjaci kad je država Bosna. Jer kao trebalo bi biti Bosanci. I tu sam ja reagovao i pitao "a kako se ne čudite zašto su Srbi a ne Srbijanci". I odmah nastade pakao :D

Opet ponavljam, ako se većinsko stanovništvo Srbije ne zove "Srbijanci" već "Srbi" onda ne vidim zašto bi bilo čudno da se većinsko stanovništvo Bosne ne zove "Bosanci" već "Bošnjaci" :oops:

Srbi su nacija na koju se trebaju ugledati i Bosnjaci, i uspjeh im je zagarantiran na vjekevjekov. :D
dustaban

#1174 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by dustaban »

reis1 wrote: ...Bosanstvo ne negira srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo...
a kako se bosanstvo odnosi spram "hercegovstva" ?! Zapravo da li postoji primjer da se neko na popisu izjasnio Hercegovcem ?!
Danguba

#1175 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:

Ja kada kazem ''vrata'' ne znate da li mislim na jedninu ili mnozinu zato sto su iste a isto je tako i sa Hrvatima.
Hrvat znaci i nacionalno Hrvat a i svaki stanovnik Hrvatske zato sto nemaju drugi izraz za razliku od Srbije u kojoj imaju Srbi i Srbijanci.

p.s. ne tako davno svi su se tako nazivali preko Drine-Srbijanci. Ko je, sta je, odakle je...Srbijanac bre. Rijetko ili nikako sam cuo, Srbin.
Locked