Uspjesan biznismen (ovdje ne uzimam u obzir one koji su okrenuli pare u politici pa napravili nesto) zna kako stvoriti novu vrijednost, nasi politicari su to zaboravili. Po stanju ekonomije vidimo da nisu u stanju donjeti bolje zakone koje bi afirmisali privatni sektor, manji nameti, efikasnija naplata, veci penali i kazne ako se igras sa drzavom, ne ide se na kvantitet, a kvaliteta naplate nema ni na mapi iako nameta ima i suvise. Tako bi i siva ekonomija koje jos i previse ima, kao i rad na crno nasli svoj put ka legalnom, ovako ne ostaje nista nego da se poslodavci poigravaju sa drzavom, cak i oni koji ne mogu drugacije, a bome i oni koji namjerno ne zele da plate svoga radnika kako treba i smjelije varaju drzavu, medju kojima ima i onih koje politika stiti. Da ne govorim koliko su sa onim nakaradnim ugovorom o dijelu u godini dana, pola godine mozes da radis tako, napravili poguranac poslodavcima koji spakuju fiktivan ugovor od djelu svojim radnicima i tako varaju drzavu.kmirsad wrote:Ne sležam se da dokazani biznismeni trebaju u poslaničke klupe... naprotiv... biznismeni imaju onaj neki poseban poriv, koji im ne da , i kad to ne šele, i kad imaju love ko onazis, da kad im se pruži prilika, u svoju turbu pomertu i one mrve što ostanu na stolu poslije gide...Imaju poriv onog škorpiona što ubode i ubije žabu koja ga je prenosila preko vode na drugu obalu...kiligonzales wrote: To je suplja, oni ko biva rade, drugi ne rade. Uglavnom uzimaju od drzave, a da su im politicki domet glupe incijative i prijedlozi koji ne piju vode, spomenuh jednu.Doduse manje su zlo, jos su u opoziciji, sta bi bilo kad bi bili u poziciji, ne znamo. Mozda bi licili na mentore iz SDP. Samo nestane par centimetara asfalta sa autoputa na vise kilometarskoj dionici.
Nemoj mene i poslanicke klupe spominjati. Mito prezirem, stele takodjer. Za mene samo postoji jedan sektor i zove se privatluk, budzet me ne zanima.
Sto se mene tice, dozvolio bih samo da se politikom bave oni koji su stvorili vlastite pravne subjekte i napravili posao, te bi uslovio osnivanje stranke kapitalom ostvarenim u privatluku, ako zelis da se politikom bavis, ovoliko ti mora biti clanstvo, ovoliki osnivacki kapital, iza vas mora stajati jedna ili vise privatnih uspjesnih firmi i njihovi vlasnici i clanovi su stranke, a ne njeni sponzori koji prave profit, a ne samo prihoduju i rashoduju, a profita nidje, pa bi se malo ko sprdo sa politikom kada u nju stavlja svoj kapital, ovako uzmu novac od drzave i plus zive od drzave i zajebavaju se na racun drzave, gdje god stignu i kako stignu, sve monopoliziraju, o svemu se pitaju sami, o svemu odlucuju, ne prepoznavajuci vaznost zdrave konkurencije i stvaranja novih vrijednosti.
Za osam godina nek izracunaju svi stranacki uhljebi svih stranaka koliko samo uzmu plate od drzave u vlasti i opoziciji, premalo izgovora imaju zasto nisu napravili nista bolje za gradjane do sad.
Mislim, kad im se več ne mogu smanjiti plate,paušali, naknade, da ih stranka koja ih kandiduje, treba notarskim ugovorom vezati da ukoliko prođu na izborima pola svojih prihoda moraju dati stranci, na namjenski izdvojeni poseban račun, da ih stranka potroši u humanitarne svrhe...
Ne trabaju bjanko ostavke i slične gluposti.
Hem bi se pokazale namjere i stranačka uvjerenja kidišučih kandidata na liste i odbore,smanjio pritisak i laktanje za uhljebljene zainteresiranih dvoličnih spletkaroša i uhljeba na stranačke kadrovske komisije,stranačka rukovodstva, stranka bi i podigla svoj ugled i moralnu ćistotu i rejting čime bi podigla rejting.jer bi pokazala da njihovi kandidati nisu tu radi para nego radi opšte dobrobiti.
Naravno da bi to smanjilo i broj mogučih preletača, jer bi i poslije preljetanja morali da daju pola svih svojih prihoda stranci u humanitarne svrhe.
Naravno da taj princip mora da važi i za one članove gradskih i glavnih odbora i drugih organa stranke, uhljebe iz rezervnih rovova,pozadince i logističare, koji se ne bore za liste , svjesni da nemaju šansi niti kvaliteta da prođu glasačke filtere, nego se bore da ostanu u sjeni i budu na kadrovskim listama za kasnija tiha i nevidljiva postavljenja i zapošljavanja u JU, NO, UO, direktorske fotelje... ukoliko im stranka postigne uspjeh i uđe u vlast.
Misljenja sam da im drzava treba prestati finansirati kampanje, ako hoces u politiku i zelis da ima stranku, snalazi se sam, osnivacki kapital ti je toliko, plus moras svaku marku opravdati, pa bujrum, a i plate bi im dao nize, a ne godinama ti kapa a nisi u stanju da napises i izglasas zakone od znacaja za drustvo. Ovi po parlamentima prakticno postanu bogati ljudi za dva mandata.
I to sto si ti naveo je ok, hos u politiku, hos u stranku, ugovor sa strankom i dio novca u humanitarne svrhe, pa bujrum...
Medjutim tesko cemo se mi pomaci sa ovakvom svjescu daleko, ubice nas ono nase "snasli se"