Irak

Post Reply
amoninan

#1151 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

amoninan wrote:ISIS i PUK izgleda u pregovorima.
evo i nešto konkretno;

ISIS Proposes Truce to Kurdish Peshmerga South of Kirkuk

http://rudaw.net/english/kurdistan/1506 ... ign=buffer
asurbanipal

#1152 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

amoninan wrote: http://abuziyaad.wordpress.com/2014/05/ ... %84%D9%87/

Abu Qatada al Filistini: ISIS mantality corrupts Jihad

http://www.incanews.com/en/file/96/abu- ... upts-jihad

http://www.al-monitor.com/pulse/securit ... atada.html

Hadouchi i Alwan su također izdali slična saopštenja.

Dakle, najveći autoriteti tzv džihadskog pokreta.

Džihad, džihad, četiri noge...

Joe McCarthy

#1153 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

expertx wrote:
shibonja wrote:Novi dan novi zlocin !!

https://www.youtube.com/watch?v=t3EUIMUvs9I
koliko moras mrzit nekog da bi mu uradio ovo.
vjerovatno ubiju i par svojih ovako, pucaju ko blesavi
Jebote sad kad pogledaš izgleda da su Mongoli, Seldžuci i prvobitne ekspanzije Osmanlija imali pravu predstavu kako da vladaju ovim hajvanima. Na kraju Kurdi će dobiti sve i više nego što su se ikada nadali, kao jedini "racionalni, ne-Turski" igrač u regiji dobiće Mosul i naftna polja, dio njihove države i bit će most Iransko-Sirijske alijanse zbog njihove multi polarne aligmentacije.

Sve što mogu reći Kurdima na ovoj dobro odigranoj igri jeste, čestitam. Ovo ste odigrali na nivou šahovski bogova i vašim ne djelovanjem ste svijetu da ste jedina stabilna konstanta u Srednjem istoku.

Image
madner

#1154 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Ma kakvi.
ex-Efendija

#1155 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

Dobro jutro, Hilafetiću, svanuo je jos jedan lijep dan :)

Hilafetiću, budi nam svakog dana sve veći, ljepši i jači, na radost muslimana i na sramotu anglocionista i iranskih instruktora !

Ne ne širite fitnu i ne zbunjujte pošten narod sa izrazima tipa dawla, nije to dawla, to je Hilafet :skoljka: !!!!
Cyrax

#1156 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Dao bi se Gvantanamo napuniti "desnićarima i munđahidima" sa klitoriksa. Hladno.
AleksoMKD

#1157 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

http://pando.com/2014/06/16/the-war-ner ... a-i-s-i-s/

War Nerd-ovo objasnjenje. Logicno mi se cini.
amoninan

#1158 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

AleksoMKD wrote:http://pando.com/2014/06/16/the-war-ner ... a-i-s-i-s/

informativnije od većine MSM članaka. No i on je umješ'o tu svašta, i pobrko par lončića.
ex-Efendija

#1159 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

Cyrax wrote:Dao bi se Gvantanamo napuniti "desnićarima i munđahidima" sa klitoriksa. Hladno.
cijela kuba je premalena da primi sve muslimane kojima je Hilafetic na srcu :) . ISIL ili ISIS , kako se kaze ispravno ? ISIL mi zvuci ljepse ali je ISIS trenutno realnija varijanta, zakleo bih se :-)
AleksoMKD

#1160 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

amoninan wrote:

informativnije od većine MSM članaka. No i on je umješ'o tu svašta, i pobrko par lončića.
Da, mada se trudi barem:)
Ako mozes i ako si slobodniji kasnije molim za kratak komentar oko Gerijevog vidjenja stvari. Secam se iz teme o Maliju da si generalno jasno objasnjavao, iako se nisam slagao sa nekim misljenjima ali dobro je sto si na ovoj temi.
ex-Efendija

#1161 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

amoninan wrote:
ex-Efendija wrote:
Ako ti nije tesko, mozes li nam objasniti u cemu je ISIS u sukobu sa serijatom jer bih to stvarno volio cuti od nekoga ko je iskreni musliman, dosta mi je ovih siitskih tumaca istine.
Navešću ti samo mišljenja i fetwe uleme (najvećih autoriteta) menhedža za koji ISIS tvrdi da pripada i slijedi:

Complete Disassociation from ISIS by Abu Muhammad Al-Maqdisi

http://abuziyaad.wordpress.com/2014/05/ ... %84%D9%87/

Abu Qatada al Filistini: ISIS mantality corrupts Jihad

http://www.incanews.com/en/file/96/abu- ... upts-jihad

http://www.al-monitor.com/pulse/securit ... atada.html

Hadouchi i Alwan su također izdali slična saopštenja.

Dakle, najveći autoriteti tzv džihadskog pokreta.
Izvini ako cu ovom izjavom zalutati u kufr ali meni je vec dosta autoriteta koji se natakare ispred ikeinog billy regala natrpanog sa 2 kubika neprocitanih knjiga i onda sa sigurne udaljenosti kritikuju muslimane koji nesto rade za islam i muslimanski narod!

Image

Bagdadi mozda i grijesi, mozda ne grijesi, ne znam, ali sam u jedno siguran: Bagdadi radi za muslimane i islam, ne samo rijecima nego i djelom a ko radi, taj i grijesi, valjda je bar to jasno.

Osim toga, nemam nista protiv da Bagdadi pokori preostale nepokorena vodje dzihadskih grupa i da muslimanska vojska konacno bude pod jednom zastavom, najcrnji scenario za anglocioniste i Teheran!
Gojeni H

#1162 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Gojeni H »

Joe McCarthy wrote: Na kraju Kurdi će dobiti sve i više nego što su se ikada nadali, kao jedini "racionalni, ne-Turski" igrač u regiji dobiće Mosul i naftna polja, dio njihove države i bit će most Iransko-Sirijske alijanse zbog njihove multi polarne aligmentacije.

Sve što mogu reći Kurdima na ovoj dobro odigranoj igri jeste, čestitam.
:thumbup:
I od mene. Definitivno, trenutno najpametniji igraci na Bliskom Istoku.
Imaju de-facto drzavu u Iraku. Imaju svoje vojne formacije (peshmerga), izuzetno lojalne, borbene i sa bogatim iskustvom, imaju resurse, strane investicije...

Nek' se sunitski i siitski levati tuku. Kurdistan ide naprijed. A igra ... ravna Majklu Korleoneu iz najboljih dana.
General War

#1163 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

Strasno je ovo citam od @ex-efendije...

Prijatelju, kad ti siiti nisu muslimani, kako tek imas misljenje o drugima?
General War

#1164 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

Gojeni H wrote:
Joe McCarthy wrote: Na kraju Kurdi će dobiti sve i više nego što su se ikada nadali, kao jedini "racionalni, ne-Turski" igrač u regiji dobiće Mosul i naftna polja, dio njihove države i bit će most Iransko-Sirijske alijanse zbog njihove multi polarne aligmentacije.

Imaju de-facto drzavu u Iraku. Imaju svoje vojne formacije (peshmerga), izuzetno lojalne, borbene i sa bogatim iskustvom, imaju resurse, strane investicije...

Nek' se sunitski i siitski levati tuku. Kurdistan ide naprijed. A igra ... ravna Majklu Korleoneu iz najboljih dana.
Sve to al pod uslovom da ne cackaju Tursku...ili Turska njih. A da bog da...
jon_jovi

#1165 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

Možda smo ludi al čoravi nismo. Šta će vam tolika slova?
General War

#1166 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

The US is sending 275 troops to Iraq to 'protect the embassy'.
amoninan

#1167 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

AleksoMKD wrote:
amoninan wrote:

Da, mada se trudi barem:)
Ako mozes i ako si slobodniji kasnije molim za kratak komentar oko Gerijevog vidjenja stvari. Secam se iz teme o Maliju da si generalno jasno objasnjavao, iako se nisam slagao sa nekim misljenjima ali dobro je sto si na ovoj temi.
imam više zamjerki, osvrnuću se na one najvažnije.

- autor previđa činjenicu da je sigurnosni vakum koji je ISIS iskoristio, ustvari njihovih ruku djelo. ISIS je stvorio taj vakum postepeno iscrpljujući/eliminirajući vladin sigurnso-obavještajni aparat u Anbaru, Ninawi... kako su to radili, možeš pogledati u njihovom serijalu Saleel Sawarim (ima ga na netu) To je u biti bila faza 1.
- razlike između AQ i ISIS-a, odnosno sukob, je doktrinarni (možeš nafatati obrise tih razlika u onom pismu koje sam postavio stranicu prije). On je totalno predvidio tu činjenicu i nazvao to "corporate boardroom feud". Stvari su malo dublje prirode.
- ISIS nema namjeru stati u granicama tzv sunijskog trokuta. Uspostavljanje kontrole je istina prioritet, ali samo u ovoj fazi. Mosul za Irak, što je Raqqa za Siriju. Iako je istina da ih kurdski dio ne zanima previše. faza 2
- Najveća snaga ISISa nisu Čečeni. U Mosulu npr, jurišne jedinice su bile sastavljene većinom od Kurda, Tunižana i Jemenaca.

helem, ovo je po meni najpreciznija analiza :

Examining the Causes of the Islamic State’s Resurgence in Iraq
http://tahrirsouri.com/2014/06/16/exami ... e-in-iraq/

ex-Efendija wrote:
Izvini ako cu ovom izjavom zalutati u kufr ali meni je vec dosta autoriteta koji se natakare ispred ikeinog billy regala natrpanog sa 2 kubika neprocitanih knjiga i onda sa sigurne udaljenosti kritikuju muslimane koji nesto rade za islam i muslimanski narod!
Pah, s obzirom da se nalaze u saudijskim i jordanskim zatvorima ... teško mogu doći do Sirije ili Iraka. Mudžahid koji ne slijedi šerijat, okreće leđa od uleme, je bandit. I takvi ne mogu uspostaviti Dawlatul al Islam, samo Dawlatul al Dhulm .
Last edited by amoninan on 17/06/2014 14:10, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1168 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote:

Sve to al pod uslovom da ne cackaju Tursku...ili Turska njih. A da bog da...
Nista se ne sekiriki. Ovo sto su sada odradili je iz udzbenika. Uzeli ono sto im zivot znaci ... i stali. Da su nastavili digli bi na sebe mnogo vise zainteresovanih grupa.

Ovo sto rade u zadnjih 10 godina, a posebno zadnjih godinu-dvije, je bolje od 2 godine na West Pointu odnosno na studiju o medjunarodnim odnosima. Priznajem da u ovom slucaju nisam objektivan, jer ovaj nacin rada smatram impresivnim za dio svijeta uoblicen klanovsko-porodicnim lojalnostima, i apaticnom vecinom koja radja dezorijentiranu radikalnu manjinu.
Kikibombona

#1169 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Nista se ne sekiriki. Ovo sto su sada odradili je iz udzbenika. Uzeli ono sto im zivot znaci ... i stali. Da su nastavili digli bi na sebe mnogo vise zainteresovanih grupa.

Ovo sto rade u zadnjih 10 godina, a posebno zadnjih godinu-dvije, je bolje od 2 godine na West Pointu odnosno na studiju o medjunarodnim odnosima. Priznajem da u ovom slucaju nisam objektivan, jer ovaj nacin rada smatram impresivnim za dio svijeta uoblicen klanovsko-porodicnim lojalnostima, i apaticnom vecinom koja radja dezorijentiranu radikalnu manjinu.
Kurdi rasturaju. :thumbup:

Totalno nepredvidivi. Niko ne zna sta ce uraditi i sta im je krajnji cilj.

Uzimaju ono sto uzeti mogu i strpljivo cekaju. Ne ulaze u vece sukobe, igraju peterostruku igru. Sto bi rekli, iz pozadine uzimaju i jedne i druge.

Polako, bez nervoze i ishitrenis poteza. Kapa do poda!
AleksoMKD

#1170 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

amoninan wrote:
imam više zamjerki, osvrnuću se na one najvažnije.

- autor previđa činjenicu da je sigurnosni vakum koji je ISIS iskoristio, ustvari njihovih ruku djelo. ISIS je stvorio taj vakum postepeno iscrpljujući/eliminirajući vladin sigurnso-obavještajni aparat u Anbaru, Ninawi... kako su to radili, možeš pogledati u njihovom serijalu Saleel Sawarim (ima ga na netu) To je u biti bila faza 1.
- razlike između AQ i ISIS-a, odnosno sukob, je doktrinarni (možeš nafatati obrise tih razlika u onom pismu koje sam postavio stranicu prije). On je totalno predvidio tu činjenicu i nazvao to "corporate boardroom feud". Stvari su malo dublje prirode.
- ISIS nema namjeru stati u granicama tzv sunijskog trokuta. Uspostavljanje kontrole je istina prioritet, ali samo u ovoj fazi. Mosul za Irak, što je Raqqa za Siriju. Iako je istina da ih kurdski dio ne zanima previše. faza 2
- Najveća snaga ISISa nisu Čečeni. U Mosulu npr, jurišne jedinice su bile sastavljene većinom od Kurda, Tunižana i Jemenaca.

helem, ovo je po meni najpreciznija analiza :

Examining the Causes of the Islamic State’s Resurgence in Iraq
http://tahrirsouri.com/2014/06/16/exami ... e-in-iraq/
Hvala ti kolega, good to have you back. :thumbup:
Ecci
Vozim: Biciklam

#1171 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ecci »

http://www.youtube.com/watch?v=EUyhbpBvcLU
Vazdusni udari irackih snaga na militante ISIL-a.
cbrt

#1172 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by cbrt »

Navodna slika ogromne kolone dobrovoljaca (uglavnom šiita) u Bagdadu...za borbu protiv ISIS-a

Image
AleksoMKD

#1173 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

Image
Image

Kurdske snage izgledaju najprofesionalnije.
jastuk1

#1174 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:

Kurdi rasturaju. :thumbup:

Totalno nepredvidivi. Niko ne zna sta ce uraditi i sta im je krajnji cilj.

Uzimaju ono sto uzeti mogu i strpljivo cekaju. Ne ulaze u vece sukobe, igraju peterostruku igru. Sto bi rekli, iz pozadine uzimaju i jedne i druge.

Polako, bez nervoze i ishitrenis poteza. Kapa do poda!
:lol:

Yo LAŽNIH Kurdofila... E ba transparentni ste ko japrak. Kakvi Kurdi, kakvi bakrači, vidi se iz mnogostrukih uredaka "Kurdofila" da čim ima protuteža snagama čija je ideologija Islam, navijamo za tu stranu, pa ko god da je. Transparentne moje slatkice. :kiss:

Nego ovo vam je realno:
Kurdi mogu dobiti državu u Iraku, kad i ako dođe do zvanične podjele, isto kao i u Siriji, s tim što će u Sriji imati problem eventualnog dogovora da Turska i Davla podjele njihove teritorije. Ili da Turci ne zauzimaju Sirijski Kurdistan, zauzvrat Devla neće širiti planove na Tursku. Znači u Siriji Kurdu u klinču - Turci sa sjevera, Devla sa juga. Još sad pošto je Devla uzela Tel Afar, Hasaka će biti u centru zbivanja.

A na dijelove u Iranu i Turskoj mogu zaboraviti. Pokušaju li šta - kaš što sam rekao na prethnofnim stranicama, Turska će zaprijediti neuvozom nafte iz Kurdskog Iraka i povlačenjem velikih investicija iz Erbila i drugih Kurskih centara. Isto tako Turska, za određene druge ustupke, može uvijek tražiti od Davle pomoć za smirivanje Kurda na različitim terenima, ako se "previše uznervoze."

A ima i ovaj "kulturološki background" uz sve što sam već naveo koji ide kontra Kurda, kontra svih dole, sem možda Devle, jer vidjeli smo kako rješavaju svaku pomisao na neposluh.

The Kurds Will Always Lose, Part II
http://www.exile.ru/articles/detail.php ... =35&PAGE=4
jastuk1

#1175 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

amoninan wrote:
Pah, s obzirom da se nalaze u saudijskim i jordanskim zatvorima ... teško mogu doći do Sirije ili Iraka. Mudžahid koji ne slijedi šerijat, okreće leđa od uleme, je bandit. I takvi ne mogu uspostaviti Dawlatul al Islam, samo Dawlatul al Dhulm .
Jeste, samo što nije "bandit" već suprotno u slučaju kada okreće leđa od uleme koja radi i donosi odluke kontra Kuranskih propisa. :idea:
Post Reply