Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dado34

#1151 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

U "boga" kao neko uzviseno bice - nesto sto ima iznad sviju nas, vjerovao sam u to do prije par godina eto kao malo jace nego inace, dok mi nisu poceli turpijati o tome. Nikad se vjere nisam uhvatio kao neke slamke u zivotu, kad nemas kud pomolis se bogu. Standardno. Jaako je teska i duboka tema. Naravno poslije svih prica, efendija, muftija, imama i ostalih vjernika dosao sam do svoje spoznaje, BOGA KAO UZVISENOG BICA NEMA. U svima nama lezi jedan mali bog, samo kako ga mi aktiviramo, pozitivno ili negativno. Ucenje iz knjiga pisanih prije stotina i hiljada godina nije lose, odnosno jako dobro. Spoznati kako su ljudi razmisljali tada, o cemu i sta im je bio prioritet. Jako puno toga se moze "nauciti". Da se vodis kroz zivot, emancipovan, napredan kroz te knjige, ne ide, biti u vjeri i napredovati u zivotu, skolovati se biti doktor nauka - hemije, fizike, baviti se stelarnom naukom? Jedno drugo pobija. Veliki jaz, pa opet citaju te knjige i koriste se tehnologijom i stvarima koje ta ista knjiga brani, nazivaju se vjernicima itd. Za sebe bih mogao reci da sam agnostik, da vjerujem u nesto, neku silu da postoji, ne vjerujem u knjige i njihovo pisanje, moglo je to sve proci prije par stotina godina dok su ljudi u vjestice, sejtane, meleke i dzavole vjerovali. Dzenet, raj - Dzehenem, pakao itd...Danas? Pogotovo danas u 21 vjeku ta ista religija sluzi samo da ljude podjeli u torove, da bi ih par kretena jos lakse kontrolisali. Moje licno vidjenje i iskustvo religije, nemojte sta zahateriti peJgambera vam.
zijancer

#1152 Re: Ateizam

Post by zijancer »

kad se malo bolje pogleda (i kad ostavimo vjestice, sejtane, andele i tehnologiju po strani) problemi su vazda isti
bio 21 ili 2 vijek
ono: u se, na se i poda se
kako je to moguce?
kako se izlazi iz tog zacaranog kruga..eto ni tehnologija mu nije dokundisala
niti ce :cry:
chupacabra

#1153 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

Dado34 wrote:U "boga" kao neko uzviseno bice - nesto sto ima iznad sviju nas, vjerovao sam u to do prije par godina eto kao malo jace nego inace, dok mi nisu poceli turpijati o tome. Nikad se vjere nisam uhvatio kao neke slamke u zivotu, kad nemas kud pomolis se bogu. Standardno. Jaako je teska i duboka tema. Naravno poslije svih prica, efendija, muftija, imama i ostalih vjernika dosao sam do svoje spoznaje, BOGA KAO UZVISENOG BICA NEMA. U svima nama lezi jedan mali bog, samo kako ga mi aktiviramo, pozitivno ili negativno. Ucenje iz knjiga pisanih prije stotina i hiljada godina nije lose, odnosno jako dobro. Spoznati kako su ljudi razmisljali tada, o cemu i sta im je bio prioritet. Jako puno toga se moze "nauciti". Da se vodis kroz zivot, emancipovan, napredan kroz te knjige, ne ide, biti u vjeri i napredovati u zivotu, skolovati se biti doktor nauka - hemije, fizike, baviti se stelarnom naukom? Jedno drugo pobija. Veliki jaz, pa opet citaju te knjige i koriste se tehnologijom i stvarima koje ta ista knjiga brani, nazivaju se vjernicima itd. Za sebe bih mogao reci da sam agnostik, da vjerujem u nesto, neku silu da postoji, ne vjerujem u knjige i njihovo pisanje, moglo je to sve proci prije par stotina godina dok su ljudi u vjestice, sejtane, meleke i dzavole vjerovali. Dzenet, raj - Dzehenem, pakao itd...Danas? Pogotovo danas u 21 vjeku ta ista religija sluzi samo da ljude podjeli u torove, da bi ih par kretena jos lakse kontrolisali. Moje licno vidjenje i iskustvo religije, nemojte sta zahateriti peJgambera vam.
Ti si ustvari agnosticni ateista i to je sasvim logican i konzistentan stav. Vecina ateista su agnosticni, a to je da nemaju znanje (gnos) o postojanju nevidljivog bica sa karakteristikama boga, ali ne vjeruju u istog zbog manjka dokaza. Knjige tri monoteisticke religije nisu svakako nikakvi dokazi.
Biti agnostik samo po sebi nije stav jer agnostik mozes biti i po pitanju postojanja Djeda Mraza.
Ljudi u nasim krajevima, koji su po svojim stavovima prema religiji ateisti, se ne izjasnjavaju otvoreno kao takvi, jer to nosi neku stigmu zbog stavljanja jednakosti izmedju ateista i komunista ili gledanja ateista kao osoba koje nemaju nikakav moral. A oboje je naravno cita besmislica.
Dozer

#1154 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Vala, ja sam Zateista (zadrti ateista :D ), i to kazem javno svakome koga zanima. A za te blesave M92 teisticke konstrukcije da je ateizam = komunizam, savrseno me zalibo juznije od duse :D
fatamorgana

#1155 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

zijancer wrote:kad se malo bolje pogleda (i kad ostavimo vjestice, sejtane, andele i tehnologiju po strani) problemi su vazda isti
bio 21 ili 2 vijek
kako je to moguce?
Dobro pitanje, kako se izlazi iz začaranog kruga!
belfy

#1156 Re: Ateizam

Post by belfy »

fatamorgana wrote:
zijancer wrote:kad se malo bolje pogleda (i kad ostavimo vjestice, sejtane, andele i tehnologiju po strani) problemi su vazda isti
bio 21 ili 2 vijek
kako je to moguce?
zato ide los odgovor - tesko. :evil:
fatamorgana

#1157 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

belfy wrote:
fatamorgana wrote:
bio 21 ili 2 vijek
kako je to moguce?
zato ide los odgovor - tesko. :evil:
Of kors da je teško jer se radi o borbi protiv vlastite niže prirode no ima i drugo rješenje koje predlaže sljedeće: "Ako niste zadovoljni sobom promijenite sobu"!
Dado34

#1158 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

chupacabra wrote:
Dado34 wrote:U "boga" kao neko uzviseno bice - nesto sto ima iznad sviju nas, vjerovao sam u to do prije par godina eto kao malo jace nego inace, dok mi nisu poceli turpijati o tome. Nikad se vjere nisam uhvatio kao neke slamke u zivotu, kad nemas kud pomolis se bogu. Standardno. Jaako je teska i duboka tema. Naravno poslije svih prica, efendija, muftija, imama i ostalih vjernika dosao sam do svoje spoznaje, BOGA KAO UZVISENOG BICA NEMA. U svima nama lezi jedan mali bog, samo kako ga mi aktiviramo, pozitivno ili negativno. Ucenje iz knjiga pisanih prije stotina i hiljada godina nije lose, odnosno jako dobro. Spoznati kako su ljudi razmisljali tada, o cemu i sta im je bio prioritet. Jako puno toga se moze "nauciti". Da se vodis kroz zivot, emancipovan, napredan kroz te knjige, ne ide, biti u vjeri i napredovati u zivotu, skolovati se biti doktor nauka - hemije, fizike, baviti se stelarnom naukom? Jedno drugo pobija. Veliki jaz, pa opet citaju te knjige i koriste se tehnologijom i stvarima koje ta ista knjiga brani, nazivaju se vjernicima itd. Za sebe bih mogao reci da sam agnostik, da vjerujem u nesto, neku silu da postoji, ne vjerujem u knjige i njihovo pisanje, moglo je to sve proci prije par stotina godina dok su ljudi u vjestice, sejtane, meleke i dzavole vjerovali. Dzenet, raj - Dzehenem, pakao itd...Danas? Pogotovo danas u 21 vjeku ta ista religija sluzi samo da ljude podjeli u torove, da bi ih par kretena jos lakse kontrolisali. Moje licno vidjenje i iskustvo religije, nemojte sta zahateriti peJgambera vam.
Ti si ustvari agnosticni ateista i to je sasvim logican i konzistentan stav. Vecina ateista su agnosticni, a to je da nemaju znanje (gnos) o postojanju nevidljivog bica sa karakteristikama boga, ali ne vjeruju u istog zbog manjka dokaza. Knjige tri monoteisticke religije nisu svakako nikakvi dokazi.
Biti agnostik samo po sebi nije stav jer agnostik mozes biti i po pitanju postojanja Djeda Mraza.
Ljudi u nasim krajevima, koji su po svojim stavovima prema religiji ateisti, se ne izjasnjavaju otvoreno kao takvi, jer to nosi neku stigmu zbog stavljanja jednakosti izmedju ateista i komunista ili gledanja ateista kao osoba koje nemaju nikakav moral. A oboje je naravno cita besmislica.
Fora bi bila svakako da vise vjerujem u Deda mraza, nekako mi je blizi od svih ovih bogova vidio sam ga i vidim svake godine, od grckih pa na gore bogova koje nisam ni vidio ni osjetio. Zeku Uskrsnjeg, i njega sam vidio. Mogu se samo vratiti gore na pricu, ne podlijezem pricama. NARAVNO volim sve znati, procitati, prouciti i sam svoj zakljucak izvlacim. Da se ne ponavljam, jednostavno religija? Prica za budale i malu djecu. Vjera? DA! U sebe vjeruj, isto ti je kao i u boga. Pa kaze, pomozi sebi pomoci ce ti i bog. Pa onda pitanje, sta ce mi koji kufer bog ako mogu sam sebi pomoci?
Edouard

#1159 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dado, ne junači se. Pregolemo je tvoj neznanje a kojeg nisi ni svjestan.
I za tebe vrijedi ona latinska "si tacuisses philosophus mansisses"
Dado34

#1160 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Edouard wrote:Dado, ne junači se. Pregolemo je tvoj neznanje a kojeg nisi ni svjestan.
Ne znam odakle ti to da se ja junacim? Po cemu to zakljucujes? Jednostavno svoje misljenje iznosim. Ako moze na engleskom, njemackom, ili na svim nasim balkanskim jezicima reci sta imas, mani mi supljiranja. Na njemackom ja ispadoh klugscheisser po tom tvom mrtvom jeziku ali eto ja sam samo svoje misljenje iznio. Prihvatam, objasni samo zasto? Jbg ti si izgleda vrlo inteligentan i obrazovan, govoris latinski, mozda sumerski? Haj ba ne rise majke ti.
Edouard

#1161 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dado34 wrote:
Edouard wrote:Dado, ne junači se. Pregolemo je tvoj neznanje a kojeg nisi ni svjestan.
Ne znam odakle ti to da se ja junacim? Po cemu to zakljucujes? Jednostavno svoje misljenje iznosim. Ako moze na engleskom, njemackom, ili na svim nasim balkanskim jezicima reci sta imas, mani mi supljiranja. Na njemackom ja ispadoh klugscheisser po tom tvom mrtvom jeziku ali eto ja sam samo svoje misljenje iznio. Prihvatam, objasni samo zasto? Jbg ti si izgleda vrlo inteligentan i obrazovan, govoris latinski, mozda sumerski? Haj ba ne rise majke ti.
Pa vjerujem ti da iznosiš svoje mišljenje, ali ako u njemu sam ne uviđaš tako očite šupljarije, ako misliš da si dobro napiso, badava ti ja iznosio.
Dado34

#1162 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Edouard wrote:
Dado34 wrote:
Pa vjerujem ti da iznosiš svoje mišljenje, ali ako u njemu sam ne uviđaš tako očite šupljarije, ako misliš da si dobro napiso, badava ti ja iznosio.
Ocito da si puno inteligentniji od mene, shvatio si isto tako ocigledno sta zelim reci, nisam rijecit kao vi sto govorite "jezika bruku". Znam poneki. Hajde eto ti to sroci tako da bude inteligentno i pametno, po tvom, "vasem" da nije filozofiranje molim te i da ne budem serator, na svakom umrlom jeziku. Samo ukratko molim te.
beni-bu-man

#1163 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Interesantno :D
Dope_Man

#1164 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dado34 wrote: Ocito da si puno inteligentniji od mene, shvatio si isto tako ocigledno sta zelim reci, nisam rijecit kao vi sto govorite "jezika bruku". Znam poneki. Hajde eto ti to sroci tako da bude inteligentno i pametno, po tvom, "vasem" da nije filozofiranje molim te i da ne budem serator, na svakom umrlom jeziku. Samo ukratko molim te.
Ma najbolje ignorisi ove ''filozofe'' koji ti dodju sa pricom da je u tvojom razmisljanju ocigledna crna rupa velicine galaksije, pa im je onda kao suvisno da ista objasnjavaju. Kod takvih je samo jedno ocito, da se ne slazu s tobom, ali nemaju nikakav argument da ti proturjece (klasicno ponasanje religijskih ratnika na forumima) pa ti onda moze prici samo sa tim da on posjeduje neko nevjerovatno razumjevanje koje ti jednostavno ne bi razumio. Na tebi je onda naravno samo da mu.... wait for it... wait for it... vjerujes.
Dozer

#1165 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Edo kaze "neznanje", ali bi bilo lijepo da objasni sta bi to bilo "znanje" u datom.kontekstu....
Religije promovisu ucenje, ali ne u vidu nauke, nego slijedjenja necega davno napisanoga. A puno toga se od tada promijenilo, napredovalo, saznalo, razjasnilo, otkrilo, a i dalje se jos otkriva, saznanje, dokazuje i.potvrdjuje. I puno toga bas i nije u skladu s onim napisanim prije 1500+ godina....

Dakle, sta je onda tu stvarno "znanje", asta "neznanje"...?
zijancer

#1166 Re: Ateizam

Post by zijancer »

kakvo ucenje? za pocetak
zijancer

#1167 Re: Ateizam

Post by zijancer »

najbolja i najrahatnija je soba iz koje se nema sta ukrast
Zaitsev

#1168 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Dope_Man wrote:
Dado34 wrote: Ocito da si puno inteligentniji od mene, shvatio si isto tako ocigledno sta zelim reci, nisam rijecit kao vi sto govorite "jezika bruku". Znam poneki. Hajde eto ti to sroci tako da bude inteligentno i pametno, po tvom, "vasem" da nije filozofiranje molim te i da ne budem serator, na svakom umrlom jeziku. Samo ukratko molim te.
Ma najbolje ignorisi ove ''filozofe'' koji ti dodju sa pricom da je u tvojom razmisljanju ocigledna crna rupa velicine galaksije, pa im je onda kao suvisno da ista objasnjavaju. Kod takvih je samo jedno ocito, da se ne slazu s tobom, ali nemaju nikakav argument da ti proturjece (klasicno ponasanje religijskih ratnika na forumima) pa ti onda moze prici samo sa tim da on posjeduje neko nevjerovatno razumjevanje koje ti jednostavno ne bi razumio. Na tebi je onda naravno samo da mu.... wait for it... wait for it... vjerujes.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I ne samo na forumima. Sa 99% vjernika kad pričaš, priča im se svodi samo na ubjeđivanje i glavni "argument" im je to da je JEDNOSTAVNO TAKO TAČKA. Obavezno na sve što ti kažu dodaju dvije rečenice: "Nisam ja tu da upućujem, Allah spušta milost u srce" i "Ali vama vaše, njima njihovo" . Nažalost, skoro pa stereotip, sa vjernicima je nemoguće diskutovati, iz upravo tog razloga što reče - Svi oni misle da posjeduju razumijevanje koje niko drugi ne može shvatiti, ali je ono sigurno tako!
beni-bu-man

#1169 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

imao sam srecu upoznati zeninog rodjaka koji klanja 5 puta dnevno inace covjek zivi u svici

i mozete misliti da taj covjek (kojeg veoma postujem) ni jednom nije progovorio rijec o islamu, kad mu je vakat klanja samo kaze halali brate....

sta hocu reci s tim, vjernik si ba za sebe a ne za raju :D
Dope_Man

#1170 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

beni-bu-man wrote:imao sam srecu upoznati zeninog rodjaka koji klanja 5 puta dnevno inace covjek zivi u svici

i mozete misliti da taj covjek (kojeg veoma postujem) ni jednom nije progovorio rijec o islamu, kad mu je vakat klanja samo kaze halali brate....

sta hocu reci s tim, vjernik si ba za sebe a ne za raju :D
Imam takvog rodjaka u kuci do moje. On je full u vjeri, pet namaza, zena isto, djecu uci tome od malih nogu. Ali nikada nije niti rijec rekao meni, niti bilo kome drugom, o vjeri. Za razliku od drugih koji klanjaju dvaput godisnje na bajram a sjede ti na glavi dok ne priznas da su oni upravu. Zena mu jeste pokrivena ali zato sto je i ona u vjeri i hoce tako, ne zato sto je on tjera na to. Ponasaju se, mimo klanjanja, kao i svi ostali u komsiluku. Sale se sa istim ''bezobraznim'' stvarima, sjede sa ljudima, samo naravno on ce piti sok dok komsija pije rakiju. Djeca (odrasla) se ponasaju kao i druge mlade djevojke, nije ih forsirao niti u vjeru niti da su pokrivene. Dakle ucio ih je tome, vjeruju i one, ali nisu samo zene koje zamotane cekaju na bradonju za udaju vec imaju potpunu slobodu da se ponasaju kako zele tj. da se ne pokrivaju, da ne klanjaju itd. A opet su daleko kulturnije od djevojaka istih godina, jer ih je naucion i onim ispravnim vrijednostima koje vjera sadrzi, bez forsiranja i same molitve i drugih vrijednosti koje su aostale u vremenu i prostu.

I to je za mene jedina vrsta vjernika kojeg mogu postovati u potpunosti. Dakle vjeruje, u vrijeme namaza ce otici da svoje obavi, ali to je njegova stvar i nece nikome zivom, pa cak ni svojoj djeci, zamjerati to sto nece otici da klanjaju i sjediti na glavi kako se samo tako mora zivjeti i nikako drugacije.
fatamorgana

#1171 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Zaitsev wrote:
Dope_Man wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I ne samo na forumima. Sa 99% vjernika kad pričaš, priča im se svodi samo na ubjeđivanje i glavni "argument" im je to da je JEDNOSTAVNO TAKO TAČKA. Obavezno na sve što ti kažu dodaju dvije rečenice: "Nisam ja tu da upućujem, Allah spušta milost u srce" i "Ali vama vaše, njima njihovo" . Nažalost, skoro pa stereotip, sa vjernicima je nemoguće diskutovati, iz upravo tog razloga što reče - Svi oni misle da posjeduju razumijevanje koje niko drugi ne može shvatiti, ali je ono sigurno tako!
Borg: "Every resistance is futile"! :wink: :sax:
HardcoreMX

#1172 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Znači nekad je dobro biti i 1%.
Dozer

#1173 Re: Ateizam

Post by Dozer »

U mentalnom okruzenju kakvo je u BiH - najbolje je biti 1%. To ovdje znaci integritet, svoje ja, i jasne i ciste licne pozicije koje svako ima iskreno radi sebe licno, a ne lazno i povrsno radi nekakvog main stream-a. ;-)

Sent from my SP
HardcoreMX

#1174 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ali samo pod jednim uslovom,a to je da si vjernik.
Edouard

#1175 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dado34 wrote:
Edouard wrote:
Dado34 wrote:
Ocito da si puno inteligentniji od mene, shvatio si isto tako ocigledno sta zelim reci, nisam rijecit kao vi sto govorite "jezika bruku". Znam poneki. Hajde eto ti to sroci tako da bude inteligentno i pametno, po tvom, "vasem" da nije filozofiranje molim te i da ne budem serator, na svakom umrlom jeziku. Samo ukratko molim te.
Nemam ništa protiv tvoje ironije, pa ni sarkazma, i to je legitimno...
Dakle, kako želiš, ukratko. Evo, neću govoriti što sam i kako shvatio, nego navodim što si ti napiso:

"...Da se ne ponavljam, jednostavno religija? Prica za budale i malu djecu...."

I nakon ovoga ti tražiš da ja objašnjavam, iznosim argumente?
Post Reply