Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alexander Abramovich

#1151 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Alexander Abramovich »

krater wrote:
Alexander Abramovich wrote:
veze s vezom wrote:Ma bolje joj je da sjedi kuci i da cita vase komentare :zzzz:

Kad moras onda MORAS ..A to sto bi pojedinci guzovace to je drugo :zzzz:
Pa evo, ti imaš 11 tisuća postova, ima ko će čitati :D
Kako si dobio papire ? :mrgreen:
Kao kvalifikovana radna snaga. Najprije sam radio na crno, dok sam čekao da mi odobre working holiday vizu, a kad su mi to odobrili, onda sam radio u turizmu jedno vrijeme. U međuvremenu sam magistrirao i zaposlio se u svojoj struci, a to je ekonomija. Spasio me naš jezik, jer je jedan Hrvat urgirao za mene, pa smo izmislili da se za poziciju mora znati perfektan hrvatski.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1152 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

hazbi wrote:odprilike kod mene to ide ovako

povratnik u manji bh entitet,sss-medicinski tehnicar......supruga takodje...prestao sam brojati broj javljanja za sve vrste konkursa koji nude posao....u i izvan struke......egzistenciju objezbjedjujem radeci gotovo sve....od cjepanja drva,kopanja kanala,rad s elektricarem/kad zovne/molerisanje,poljoprivredni radovi,radovi u vocnjacima,gradjevina i slicno....nazalost to ovdje traje maksimalno 6 mjeseci u godini....izvan sezone nema posla...dakle u tih 6 mjeseci moram objezbjediti novac i za racune i za hranu i za odjecu,obucu,ogrjev i sve ostalo....od teskog rada gore mi je samo sto pocesto moras odslusati pametovanja i monologe poslodavaca...nekako najgori su mi dijasporci...ali odsutis....odradis i bjezi dalje....da sam mladji sebi bih postavio neki vremenski cilj -koliko vremena zivota spreman sam potrositi na trazenju posla u BiH....kad bi to vrijeme isteklo pokusao bih pokrenuti samostalno posao u struci...ako je i to nemoguce zbrisao bih preko granice....ja ne mogu/nazalost/i moram trpiti OVO...

p.s.
nije isto biti nezaposlen u provinciji i velikom gradu.....to je jedno i drugo iako sam i dalje u teskoj situaciji sada /proveo 4 godine u tom gradu/kada bi mi neko dao besplatno stan,placene rezije i 1500 maraka djeparca glatko bih odbio da nastavim zivot u Bihacu...onakve marve,neljudi,hostoplera i parazita na jednom /cast rjetkim izuzecima/mjestu niste vidjeli....raja iz Cazina,Kladuse,itd vec je druga prica....ali ono zlo u Biscu treba dozivjeti....
De se skoncentrisi, -ne mozes "...." i jest na istom mjestu.

Mozda nekad mognes (htio ti to, ili te natjeralo gladno dijete) otici, pa kad se pojavis na forumu i opises svoj razlog i nacin odlaska, pojedini, vecinom primitivni ce ti prebacivati jer se ti javljas iz Australije ili iz hotela Hilton sa 6 zvjezdica i tesko ti je jer je klima u kvaru, vec cijelih po´sata.

Jos nesto mi je zanimljivo, uglavnom izbjeglice imaju nesto protiv ove dijaspore..

Bili, vidjeli, vraceni ( nisu se snasli ko oni na koje su ljubomorni da "privedu kakvu sepavu i krezavu strankinju")

I svaka cast svakom ko je na osnovu znanja i sposobnosti stekao mogucnost i uspjeh u drugoj drzavi, koji kod nas
nikad ne bi stekao jer mu fali "stela" ili debela koverta.

Da ne pomisli neko da mislim da su samo supci dijaspora, ima fin broj dobrih ljudi, samo nisu tako upadljivi.

Eh i @Googlerica i tvog pitanja da se sjetim(o).. kako god okrenes, ovdje na forumu niko nije za javnu kuhinju,
nema ih uopste, ovdje je "FGR".

Ti na koje si mislila, pored njih cutke prolazis u gradu, oni isto tako pored tebe.
lolol

#1153 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by lolol »

Dajte neke konkretne savjete za posao, idete li na konkurse, kako ide? Gdje sta ima? Dajte ljudi da se zaposlimo. Sto bezveze se prepucavate. Kome se ide van BiH neka otvori temu pod nazivom Prilika za posao van BiH i doviđenja :-)
topcam
Vozim: uzbrdo

#1154 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by topcam »

ilkbahar wrote:koliko vremenski? ili kolika količina sreće bi me spopala?

radila sam 12h dnevno, bez dana slobodnog, često i bez pauze za 600 KM godinu dana i bila koliko toliko zadovoljna jer radim i ne moram čekat da mi neko da cenera da imam šta jest taj dan. I nastavila bih tako da mjesto nije bilo namjenjeno nekom drugom. Tako da bih sa 500 KM uz normalno radno vrijeme, bez mobinga, bila presretna.
Ovo i jeste najveći problem. Kad bi svi u BiH rekli "nećemo raditi za manje para od potrošačke korpe", plate bi se morale povećati, ali problem je što ima uvijek neko ko hoće, a čak je i presretan uz to jer ima nekakav posao.

Ako satnica u Zapadnoj Evropi može biti 10€ neto, onda može i kod nas 10 KM za iste stvari, pogotovo u trgovinama, jer znamo da su cijene iste, a troškovi biznisa znatno manji (npr, kirije i režije).
Bi malo morgen.
Halftime

#1155 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Halftime »

topcam wrote:

radila sam 12h dnevno, bez dana slobodnog, često i bez pauze za 600 KM godinu dana i bila koliko toliko zadovoljna jer radim i ne moram čekat da mi neko da cenera da imam šta jest taj dan. I nastavila bih tako da mjesto nije bilo namjenjeno nekom drugom. Tako da bih sa 500 KM uz normalno radno vrijeme, bez mobinga, bila presretna.
Ovo i jeste najveći problem. Kad bi svi u BiH rekli "nećemo raditi za manje para od potrošačke korpe", plate bi se morale povećati, ali problem je što ima uvijek neko ko hoće, a čak je i presretan uz to jer ima nekakav posao.

Ako satnica u Zapadnoj Evropi može biti 10€ neto, onda može i kod nas 10 KM za iste stvari, pogotovo u trgovinama, jer znamo da su cijene iste, a troškovi biznisa znatno manji (npr, kirije i režije).
Bi malo morgen.
U zapadnoj Evropi imas politicare koji ako nemaju para zaduzuju se jos vise da bi ljudima obezbijedili tih 10€. Kod nas nisu u stanju da se zaduze kako bi kupili socijalni mir. A da prestanemo raditi svi bi crkli od gladi :(
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1156 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

topcam wrote:Bi malo morgen.
Da vidim zadriglog gazdu kako kičma sam sa svojim potomstvom jer neće niko da mu džaba radi....jašta će, radije bi se ubio :izet: To što kod nas ne postoji razvijena svijest za napretkom i opštim dobrom je već sasvim druga priča :oops:
_mufljuz_

#1157 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

Lajavikrelac wrote:
topcam wrote:Bi malo morgen.
Da vidim zadriglog gazdu kako kičma sam sa svojim potomstvom jer neće niko da mu džaba radi....jašta će, radije bi se ubio :izet: To što kod nas ne postoji razvijena svijest za napretkom i opštim dobrom je već sasvim druga priča :oops:
pocetak sredina i kraj svih nasih izvora i samih problema
uzmes ovo i preslikas na bilo koji nas drustveni, socioloski, socijalni, politicki i ekonomski problem...
mali_balon

#1158 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Kada bi vas nekolicina izvukla glave iz guzica pa skontali da problem sto neko MORA da radi i za 300KM, MORA,i toga su privatnici svejsni ko da mi svi nebi volili platu od 2000KM.
Eto vi radite i seruckate ne ovoj temi, urduzite se i odvajate na jedan racun i finasirajte nezaposlene koji ne pristanu na robovlasnicek uslove kod gazdi.

Evo @Abramovicu i slicni njemu, obecavam da necu prihavtiti ni jedan posao ispod 1000KM ali da mi ti mjesecno uplacujes tu cifru, dok ne dobijem posao sa tolikom platom,bit cu ponosan, i ustrajat cu u tome.

Titami, dosadni ste. JOs jednom vas molim odjebite sa teme i sve najbolje vam zelim, pustite nas da robujemo i da budemo glupi.

Jebo te zivot glupi ono misli da mi volimo raditi za 500KM, pa da mi je znato sta se desava u vasim glavam.
Last edited by mali_balon on 22/01/2014 11:05, edited 1 time in total.
ExNihilo

#1159 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Fazon je što ništa drugačije ne bi bilo ni kada bi, teoretski, svi odbili raditi dok se plate ne dignu.
Alexander Abramovich

#1160 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote:

Kada bi vas nekolicina izvukla glave iz guzica pa skontali da problem sto neko MORA da radi i za 300KM, MORA,i toga su privatnici svejsni ko da mi svi nebi volili platu od 2000KM.
Eto vi radite i seruckate ne ovoj temi, urduzite se i odvajate na jedan racun i finasirajte nezaposlene koji ne pristanu na robovlasnicek uslove kod gazdi.

Evo @Abramovicu i slicni njemu, obecavam da necu prihavtiti ni jedan posao ispod 1000KM ali da mi ti mjesecno uplacujes tu cifru, dok ne dobijem posao sa tolikom platom,bit cu ponosan, i ustrajat cu u tome.

Titami, dosadni ste. JOs jednom vas molim odjebite sa teme i sve najbolje vam zelim, pustite nas da robujemo i da budemo glupi.

Jebo te zivot glupi ono misli da mi volimo raditi za 500KM, pa da mi je znato sta se desava u vasim glavam.
Pa radi za 300 KM, ali nemoj očekivati da će ikad biti bolje. Dok radiš tih 12 sati, nećeš imati vremena ni da nađeš drugi posao. Evo ja sad odoh odjebati s teme. Gudbaj.
mali_balon

#1161 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

mali_balon wrote:

Pa radi za 300 KM, ali nemoj očekivati da će ikad biti bolje. Dok radiš tih 12 sati, nećeš imati vremena ni da nađeš drugi posao. Evo ja sad odoh odjebati s teme. Gudbaj.
Hvala Bogu.
Sarcom

#1162 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sarcom »

:D
modem33

#1163 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

ExNihilo wrote:Fazon je što ništa drugačije ne bi bilo ni kada bi, teoretski, svi odbili raditi dok se plate ne dignu.

Tko kaze ?

Plate se dignu "odmah ako im treba radnik" a ako psihopate im treba netko za izivljavanje onda neka plate skuplje.

Poslodavac vrijedi onoliko koliko ljudi zeli da radi kod njega. Ako svi bjeze od njega .... kao sto znam jedan slucaj .... njegov biznis propadne ... kao lido osiguranje. :lol:
Alexander Abramovich

#1164 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ipak neću odjebati, predomislio sam se :D.

Evo kaže Mali Balon da MORA raditi za 300 KM. Ja tvrdim da se ništa ne mora. Ne mora se praviti porodica prije nego si materijalno zbrinut, tako da i to nije izgovor. A dotad živiš gdje si živio i prije, s roditeljima, hraniš se u javnoj kuhinji... dakle, ne mora se ništa.

Ali jok, naši ljudi prvo pred oltar, pa onda još 3-4 djece, i onda nije čudno da to privatnik zna i da će te iskorištavati, jer zna da nemaš gdje.
ExNihilo

#1165 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

modem33 wrote:
ExNihilo wrote:Fazon je što ništa drugačije ne bi bilo ni kada bi, teoretski, svi odbili raditi dok se plate ne dignu.

Tko kaze ?

Plate se dignu "odmah ako im treba radnik" a ako psihopate im treba netko za izivljavanje onda neka plate skuplje.

Poslodavac vrijedi onoliko koliko ljudi zeli da radi kod njega. Ako svi bjeze od njega .... kao sto znam jedan slucaj .... njegov biznis propadne ... kao lido osiguranje. :lol:
Kaže zakon ponude i potražnje. Razmisli malo i shvatit ćeš, vjerujem, da sam u pravu. :)
jasko_ja

#1166 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jasko_ja »

Kao sto neko rece samo stvar ponude i potraznje.
Radio sam u firmi koja izuzetno posluje i brzo se siri. Gazde uzimaju strasne pare, ali je 90 % radnika na minimalcu. Meni bilo nepojmljivo da se covjek ne moze nadati nikakvom povecanju plate bez obzira na strasan profit. I onda se desi da covjek napusti posao koji se smatra jedan od tezih u firmi, zbog plate i teskih uslova rada. Mi raspisemo konkurs, javi se 30 ljudi koji zele da rade pod tim uslovima. I tako u krug...
Nedavno sam poslao aplicirao za komercijalu u jednoj firmi. Mislim da mi mail nije ni otisao, ljudi zovu na telefon. Ali ima caka. Komercijalu rade dva covjeka i to prostor citave BiH. Plata je 600 KM plus procenat. Ali ali ali... U suštini se od kuće izlazi u ponedjeljak ujutro,a dolazi u subotu navecer. :roll: I jos naglasava kako su oni ozbiljna firma i oni placaju prenociste... Posto sam siguran da će u ovom prknu od zemlje naći čovjeka, bas me zanima profil njihovog budućeg radnika...
modem33

#1167 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

ExNihilo wrote:
modem33 wrote:

Tko kaze ?

Kaže zakon ponude i potražnje. Razmisli malo i shvatit ćeš, vjerujem, da sam u pravu. :)

Nisi u pravu. Ako je potraznja za radnicima ... a svi radnici "ne zele raditi ispod 1100 KM" i to bez izuzetaka .... Tada plata minimalna postaje 1100 KM. Samo 80% bosancerosa ne shvata moc "sloznosti oko nekih vaznih stvari". 8-)
mali_balon

#1168 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ipak neću odjebati, predomislio sam se :D.

Evo kaže Mali Balon da MORA raditi za 300 KM. Ja tvrdim da se ništa ne mora. Ne mora se praviti porodica prije nego si materijalno zbrinut, tako da i to nije izgovor. A dotad živiš gdje si živio i prije, s roditeljima, hraniš se u javnoj kuhinji... dakle, ne mora se ništa.

Ali jok, naši ljudi prvo pred oltar, pa onda još 3-4 djece, i onda nije čudno da to privatnik zna i da će te iskorištavati, jer zna da nemaš gdje.
Image
JThomas

#1169 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

pa bila je nekad plata na ovim prostorima i u milijardama, al' hljeb bio pola milijarde...
ExNihilo

#1170 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

modem33 wrote:

Nisi u pravu. Ako je potraznja za radnicima ... a svi radnici "ne zele raditi ispod 1100 KM" i to bez izuzetaka .... Tada plata minimalna postaje 1100 KM. Samo 80% bosancerosa ne shvata moc "sloznosti oko nekih vaznih stvari". 8-)
Dobro, pošto insistiraš, objasnit ću ti neke stvari. Da se ne vraćamo više na ovo.

Znamo da je u BiH, trenutno, ponuda radne snage (čitaj: broj ljudi koji žele raditi) ogromna naspram potražnje za radnom snagom (čitaj: broja radnih mjesta u privredi). Kao i svaki put kada ponuda premaši potražnju, cijene padaju (čitaj: cijena rada, plata, pada).

Hipotetički, pretpostavimo da sutra, ranom zorom, svi zaposleni i nezaposleni odbiju raditi po ovim cijenama rada, tj. odbiju raditi za ovu platu . Drugim riječima, pretpostavimo da ponuda radne snage sutra padne na nulu. Po prvi put, potražnja za radnom snagom bi premašila ponudu (jer još uvijek imamo desetine hiljada radnih mjesta na kojima, sada, niko ne radi). Kratkoročno, desilo bi se ono što vi tvrdite. Očajni poslodavci bi ponudili veće plate. One sekunde kada bi oni to uradili, armija nezaposlenih bi pohrlila ka borbi za te pozicije. S obzirom da i dalje imamo veći broj ljudi koji žele raditi od broja radnih mjesta, ponuda radne snage bi ponovo preplavila potražnju, a cijena rada (tj. plata) bi automatski počela padati sve dok ne bi došla na ravnotežni nivo - sve dok ne bi došla na nivo koji imamo danas.

Ne možeš tržište prevariti. Volio bih i ja da je Milka pola marke, ali ne ide to tako. Na tržištu nema "želja i pozdrava". Cijenu rada neće odrediti naše želje. Stoga, nije rješenje da se mi deklarišemo kolike bismo plate htjeli, već da se širi privreda. To je jedini način da nam svima bude bolje.
mali_balon

#1171 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

modem33 wrote:
O kakvoj moci ti pricas, 20 godina se radi na tome da se ta moc razjebe da bi se napravili torovi da bi se lakse vladalo masama i tako bogatilo. Kada dodje do vitalnih nacionalnih interesa 80% bosancerosa zaboravi na sve probleme i svi se bave tim problemom, jebes ti sto ja nemam posteno pojesti ali zato mogu svasta pricati i noliti se svom Bogu.
Da da sve je to "na papiru" super i uredno i jasno. Ali neko nema sta da jede pa mora robovati, hoces li ti i tebi slicni hraniti takve ljude dok se situacija sa papira ne prenese u stvarnost,.

Ova diskusija vodi u politiku, molim vas da se prabacite tamo pa opletite do ujutro.
modem33

#1172 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

ExNihilo wrote:
modem33 wrote:

Dobro, pošto insistiraš, objasnit ću ti neke stvari. Da se ne vraćamo više na ovo.

Znamo da je u BiH, trenutno, ponuda radne snage (čitaj: broj ljudi koji žele raditi) ogromna naspram potražnje za radnom snagom (čitaj: broja radnih mjesta u privredi). Kao i svaki put kada ponuda premaši potražnju, cijene padaju (čitaj: cijena rada, plata, pada).

Hipotetički, pretpostavimo da sutra, ranom zorom, svi zaposleni i nezaposleni odbiju raditi po ovim cijenama rada, tj. odbiju raditi za ovu platu . Drugim riječima, pretpostavimo da ponuda radne snage sutra padne na nulu. Po prvi put, potražnja za radnom snagom bi premašila ponudu (jer još uvijek imamo desetine hiljada radnih mjesta na kojima, sada, niko ne radi). Kratkoročno, desilo bi se ono što vi tvrdite. Očajni poslodavci bi ponudili veće plate. One sekunde kada bi oni to uradili, armija nezaposlenih bi pohrlila ka borbi za te pozicije. S obzirom da i dalje imamo veći broj ljudi koji žele raditi od broja radnih mjesta, ponuda radne snage bi ponovo preplavila potražnju, a cijena rada (tj. plata) bi automatski počela padati sve dok ne bi došla na ravnotežni nivo - sve dok ne bi došla na nivo koji imamo danas.

Ne možeš tržište prevariti. Volio bih i ja da je Milka pola marke, ali ne ide to tako. Na tržištu nema "želja i pozdrava". Cijenu rada neće odrediti naše želje. Stoga, nije rješenje da se mi deklarišemo kolike bismo plate htjeli, već da se širi privreda. To je jedini način da nam svima bude bolje.

Grijesis, bio sam svjedok u jednoj firmi ... .gdje su radnici u proizvodnji bili slozni ... i nisu dopustavali "hinje - spijune" koji bi remetili "nivo place radnika". Kad god bi poslodavac trazio izmjene plata ... svi radnici automatski prestanu raditi. I onda poslodavac se uplasi .... pa vrati na stari nivo place.

Najveci problem u BiH-a su "hinje placenici". 8-)
modem33

#1173 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

mali_balon wrote:
modem33 wrote:
O kakvoj moci ti pricas, 20 godina se radi na tome da se ta moc razjebe da bi se napravili torovi da bi se lakse vladalo masama i tako bogatilo. Kada dodje do vitalnih nacionalnih interesa 80% bosancerosa zaboravi na sve probleme i svi se bave tim problemom, jebes ti sto ja nemam posteno pojesti ali zato mogu svasta pricati i noliti se svom Bogu.
Da da sve je to "na papiru" super i uredno i jasno. Ali neko nema sta da jede pa mora robovati, hoces li ti i tebi slicni hraniti takve ljude dok se situacija sa papira ne prenese u stvarnost,.

Ova diskusija vodi u politiku, molim vas da se prabacite tamo pa opletite do ujutro.

Nemas ti pojma sta govoris. Najveci problem bosancerosa su "hinje i ljudi koji se prodaju za 20 KM" pa prodaju vlastitu rodbinu. To je taj lopovski gen usadjen da nesto "smuhne". 8-)
ExNihilo

#1174 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Ne možeš da vjeruješ šta lik napisa. Ti si jedan od onih kojima je uzalud objašnjavati, pa će najbolje biti da završimo ovdje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1175 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

beze jebete ljude na njihovom topiku
Post Reply