Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na slikama da, dobar je.
Po meni je mana automatski mjenjač. Kod auta sa večom kilometražom manji je rizik manualni mjenjač nego automatski. I treba pripaziti na display navigacije, u velikoj večini primjeraka je prilično ofucan što se na slikama naravno nemože primijetiti.
Kako ofucan, jel touch?
Automatika je ZF, tako da je i više nego pouzdana, a sa ovim kilomterima i dobar izbor.
Na slikama da, dobar je.
Po meni je mana automatski mjenjač. Kod auta sa večom kilometražom manji je rizik manualni mjenjač nego automatski. I treba pripaziti na display navigacije, u velikoj večini primjeraka je prilično ofucan što se na slikama naravno nemože primijetiti.
Kako ofucan, jel touch?
Automatika je ZF, tako da je i više nego pouzdana, a sa ovim kilomterima i dobar izbor.
Vjeruj mi, ofucan, ne znam kako. Bio kod Kramara par puta iz radoznalosti i gledao, veliki procenat upravo tih display-a u vrlo lošem stanju. To je pomalo mana službenih auta.
Što se mjenjača tiče, kažem, nemam iskustva pa sam možda neopravdano uplašen. Ali i dalje stoji konstatacija da se mnogo neželjenih problema može zaobiči izborom manuelca.
Što se izbora tiče, ima tip iz Banja Luke prodaje C5 sa svega 30.000 KM i cijenio ga je 26.000 KM. Isto hidroaktiva, motor je doduše 140 KS i mjenjač je manuelni. Ja lično bih tu razliku platio za skoro 100.000 kilometara manje u autu. Mislim da je to prilika, ali naš svijet uglavnom gleda da jeftinije prođe u startu, a kasnije šta bog da i šta ga stigne.
Ima li ko kakvu preporuku gdje kupiti /i koju marku/ akumulator za Citroen C5 2.0 HDI 2003 godina.
I da li mogu sam zamijeniti akumulator, ili to treba uraditi strucno lice, radi kodova
Možeš sam zamjeniti, proces uparivanja ključa potraži na internetu, mislim da ima i na youtube.
Što se tiče akumulatora, dizel je, kupi neki malo jači, recimo 75 AH. Cijena ti diktira marku akumulatora, sve zavisi koliko si spreman dati, ali Bosch i Varta su vjerovatno jedne od boljih opcija.
hladan.preminger wrote:Moze li se zamjeniti akumulator dok auto radi? Kod starijih auta nije problem.
ne smije biti gubitka napajanja zbog kodova... znaci teoretski uz pomoc novog akumulatora i klema bi mogao da izvrsis prebacivanje bez gubitka napajanja
hladan.preminger wrote:Moze li se zamjeniti akumulator dok auto radi? Kod starijih auta nije problem.
ne smije biti gubitka napajanja zbog kodova... znaci teoretski uz pomoc novog akumulatora i klema bi mogao da izvrsis prebacivanje bez gubitka napajanja
Pa to sam kontao. Upalis sa starim akumulatorom ili preko kablova i onda dok auto radi izvadis stari akumulator i stavis novi, bez gašenja. To bi trebalo da moze. Samo paziti na kleme da plus ne drine limariju da ne brikuje.
nije pozeljno da auto radi sa skinutim klemama sa akumulatora, novi se moze staviti u auto tako sto se ubaci treci u racunicu koji moze biti i sa drugog auta bez promjene napona, citaj ugasen, spojis kablove na kleme, skines stari akumulator stavis novi i kraj
Bakir1 wrote:nije pozeljno da auto radi sa skinutim klemama sa akumulatora, novi se moze staviti u auto tako sto se ubaci treci u racunicu koji moze biti i sa drugog auta bez promjene napona, citaj ugasen, spojis kablove na kleme, skines stari akumulator stavis novi i kraj
Prijatelj je zamijenio akumulator nedavno na C5, i to u ovlaštenom ABC servis, cijena 240 KM, akumulator i ruke. Mislim da ima veze nesto sa tim kodovima.
Bakir1 wrote:nije pozeljno da auto radi sa skinutim klemama sa akumulatora, novi se moze staviti u auto tako sto se ubaci treci u racunicu koji moze biti i sa drugog auta bez promjene napona, citaj ugasen, spojis kablove na kleme, skines stari akumulator stavis novi i kraj
Prijatelj je zamijenio akumulator nedavno na C5, i to u ovlaštenom ABC servis, cijena 240 KM, akumulator i ruke. Mislim da ima veze nesto sa tim kodovima.
ne smije biti gubitka napajanja sa akumulatora... znaci onog trena kada skines klemu, upaljeno auto ili ne, gubis napajanje i moras resetovati kodove... znaci mora akrobacije vrsiti sa kablovima i skidanjem kleme sa polova, tako da ni u jednom trenutku ne bude prekida napajanja
Na novom C5 možeš zamijeniti akumulator bez problema i bez trikova. Poremeti se user settings - jezik, datum, vrijeme, vehicle parameters itd ali to je čas posla naštimati. Kodovi nemaju veze sa tim. Probao.
Za stari C5 ne garantujem, ali vjerujem da može isto tako.
Mijenjati akumulator dok motor radi = rizik od paljenja elektronike jer je instalacija u jednom momentu bez akumulatora koji je ogroman buffer za sve "nečistoče" i varijacije napona koji dolaze iz alternatora. A također i prenapona, jer je mogučnost da regulator napona na alternatoru "propusti" veči napon nezanemariva.
ja sam prije 10 dana mijenjao akumulator na svojoj C5 (2009). Kupio nov Varta SILVER DYNAMIC (12V 77Ah 780A). Platio 210 KM na Hrasnom. Mislim da se zovu Vesprom. Ekstra ljubazni, uzeo moj stari pod racun (10-15 KM, ne sjecam se). Odmah momak zamjenio, naravno besplatno. Sto se tice zamjene, skinuo stari, stavio novi, upalio auto i otisao. Cak mi se nisu resetovale postavke jezika, radio stanice i sl. Znaci sve u svemu, 10 minuta sam bio kod njih.
Pored toga, meni je vrlo cesto kad sjedam u auto na ekranu pisalo "Economy mode activated"...i sad mi vise ne izbacuje
Pozdrav svim ljubiteljima Citroena (a i onima koji nisu)
Vlasnik sam Citreoena C-ELYSEE 1,6 HDI star je nekih 6-7 mjeseci i neke stvari mi se dešavaju (sitnice) koje me nerviraju i nigdje ne mogu da nađem neki forum koji vlasnicima c-elysee-a daje neke informacije oko navedenog auta, ako ko zna postoji li takav forum ili stranica volio bih znati za nju.Hvala unaprijed
PS auto je odlično i te sitnice su stvari koje moram učiti sam na svojim "greškama" i to me nervira
Nije preporučljivo ni kod starijih automobila mijenjati akumulator dok auto radi, a još manje kod novijih. Rizikuje se kvar na alternatoru, u najmanju ruku.
citroen xm wrote:Možeš sam zamjeniti, proces uparivanja ključa potraži na internetu, mislim da ima i na youtube.
Što se tiče akumulatora, dizel je, kupi neki malo jači, recimo 75 AH. Cijena ti diktira marku akumulatora, sve zavisi koliko si spreman dati, ali Bosch i Varta su vjerovatno jedne od boljih opcija.
Kakva mu je korist staviti jaci akumulator???? Recimo da fabricki ide 60- 66 Ah,sta moze dobiti sa 75 Ah???? Sta je sa alternatorom????
poprilicno sam siguran da je mjenjač Aisin AM6, jedino njega izbacuje kao mogućnost na service.citroen
ZF automatika i identična se ugrađuje u modele Jaguara... mislim da je dovoljna referenca za laike.
ma dosta proizvodjaca njih ugradjuje, samo nigdje nisam naisao da je to neki spoj ZF-a i Aisina. Mislio sam da Aisin, kao proizvojac sve radi, a svugdje se navodi da je Aisinov mjenjač, niko dosad nije pomenuo ZF.
U Citroenu je 100% Aisin. Sto opet nije losa kombinacija jer su i oni dobavljaci za nekoliko renomiranih tvrtki. Mislim da cak jedan njihov mjenjac ide i u Panameru.
poprilicno sam siguran da je mjenjač Aisin AM6, jedino njega izbacuje kao mogućnost na service.citroen
ZF automatika i identična se ugrađuje u modele Jaguara... mislim da je dovoljna referenca za laike.
A Jaguar slovi kao pouzdano auto
Ma, nema veze, ZF je vrh, Aisin je takodjer pri vrhu, ali problem je u tome što ovdje govorimo o polovnim automobilima sa priličnim brojem kilometara.
Samim tim rizik je prisutan, htjeli mi to ili ne.
@ Golfiisto, nešto si mi se mentalno približio ovome C5, šta se događa ?
ja sam prije 10 dana mijenjao akumulator na svojoj C5 (2009). Kupio nov Varta SILVER DYNAMIC (12V 77Ah 780A). Platio 210 KM na Hrasnom. Mislim da se zovu Vesprom. Ekstra ljubazni, uzeo moj stari pod racun (10-15 KM, ne sjecam se). Odmah momak zamjenio, naravno besplatno. Sto se tice zamjene, skinuo stari, stavio novi, upalio auto i otisao. Cak mi se nisu resetovale postavke jezika, radio stanice i sl. Znaci sve u svemu, 10 minuta sam bio kod njih.
Pored toga, meni je vrlo cesto kad sjedam u auto na ekranu pisalo "Economy mode activated"...i sad mi vise ne izbacuje
Pozdrav svim ljubiteljima Citroena (a i onima koji nisu)
Na mom iz 2010 je pogubio postavke nakon odspajanja kleme u trajanju od otprilike par minuta (nisam zapravo mijenjao akumulator več sam htio resetovati Bluetoth što je i uspjelo). Vjerovatno su ovi iz Vesproma zamijenili akumulator vrlo brzo pa ti se postavke nisu izgubile. Moguče ga je zamijeniti, uz pripremu, za 10 do 15 sekundi, barem ovlaš spojiti kleme i onda šarafati dalje.
N-E regija wrote:Vlasnik sam Citreoena C-ELYSEE 1,6 HDI star je nekih 6-7 mjeseci i neke stvari mi se dešavaju (sitnice) koje me nerviraju i nigdje ne mogu da nađem neki forum koji vlasnicima c-elysee-a daje neke informacije oko navedenog auta, ako ko zna postoji li takav forum ili stranica volio bih znati za nju.Hvala unaprijed
PS auto je odlično i te sitnice su stvari koje moram učiti sam na svojim "greškama" i to me nervira
Pa šta ti se konkretno dešava ?
Ako si kupio novo auto, a pretpostavljam da jesi, zašto ne odeš kod prodavača, sve će ti objasniti.
Ma, nema veze, ZF je vrh, Aisin je takodjer pri vrhu, ali problem je u tome što ovdje govorimo o polovnim automobilima sa priličnim brojem kilometara.
C5 je dobar auto i nista vise. Golf je bolji, za dlaku
golfiista wrote:
C5 je dobar auto i nista vise. Golf je bolji, za dlaku
C5 je neobičan auto i time plijeni, a Golf je sasvim običan. Koliko su dobri i jedan i drugi dalo bi se dugooooo diskutovati. Imaju vrline, imaju i mane.
C5 u kombinaciji sa hidraulikom je vjerovatno najudobniji auto koji možeš kupiti, ili je tu u vrhu, Golf je do šestice i sedmice obična fosna.
Sedmici svaka čast, probao sam je i nisam mogao sebi doči, totalni zaokret prema Francuzima što se udobnosti tiče. Ali je prilično mali unutra, nekako sam imao više osječaj da vozim Pola nego Golfa. Ni gepeka vala nigdje. Jedino čega ima previše je cijena, kao i obično.