"Pravda" na tuzlanski nacin...
Merhija Hajdarhodžić: Kome da se obratim
Foto: Arhiv
Merhija Hajdarhodžić: Koliko košta život mog sina Jasenka?
Nakon čitanja presude Irfanu Smajiću završila u Hitnoj pomoći...
Merhija Hajdarhodžić, majka ubijenog Jasenka (23), ogorčena je nagodbom Tužilaštva TK s Irfanom Smajićem, nakon koje mu je za ubistvo i pokušaj ubistva određena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i mjesec, što je ispod zakonskog minimuma.
- Ako zakon propisuje minimalnu kaznu od pet godina, kako je onda Smajić mogao dobiti manje? Postoji li u Tužilaštvu i Sudu cjenovnik ljudskih života i koliko košta život mog sina Jasenka? - kroz suze pita ogorčena Merhija Hajdarhodžić.
Nakon što je pročitala presudu Smajiću, koju je dobila na kućnu adresu, Merhiji je pozlilo, pa je završila u Hitnoj pomoći.
- Da je zgazio pseto ili obio neku malu prodavnicu, dobio bi veću kaznu. Jednostavno, ne znam šta da radim, kuda da krenem, kome da se obratim. Ja kao majka čak nemam pravo ni da se žalim na ovakvu sramnu presudu - kaže Hajdarhodžić.
Posebno je, kako kaže, iritira pojašnjenje da je Smajić kaznu ispod zakonskog minimuma dobio zato što je priznao krivicu i pristao da svjedoči protiv drugih učesnika događaja od 7. decembra prošle godine u kojem je ubijen Jasenko, a ranjen Damir Mehić zvani Bibi.
Merhija Hajdarhodžić, majka ubijenog Jasenka (23), ogorčena je nagodbom Tužilaštva TK s Irfanom Smajićem, nakon koje mu je za ubistvo i pokušaj ubistva određena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i mjesec, što je ispod zakonskog minimuma.
- Ako zakon propisuje minimalnu kaznu od pet godina, kako je onda Smajić mogao dobiti manje? Postoji li u Tužilaštvu i Sudu cjenovnik ljudskih života i koliko košta život mog sina Jasenka? - kroz suze pita ogorčena Merhija Hajdarhodžić.
Nakon što je pročitala presudu Smajiću, koju je dobila na kućnu adresu, Merhiji je pozlilo, pa je završila u Hitnoj pomoći.
- Da je zgazio pseto ili obio neku malu prodavnicu, dobio bi veću kaznu. Jednostavno, ne znam šta da radim, kuda da krenem, kome da se obratim. Ja kao majka čak nemam pravo ni da se žalim na ovakvu sramnu presudu - kaže Hajdarhodžić.
Posebno je, kako kaže, iritira pojašnjenje da je Smajić kaznu ispod zakonskog minimuma dobio zato što je priznao krivicu i pristao da svjedoči protiv drugih učesnika događaja od 7. decembra prošle godine u kojem je ubijen Jasenko, a ranjen Damir Mehić zvani Bibi.
Jasenko Hajdarhodžić:
Prekinuta mladost
- Znači li to da će svaki ubica koji prizna krivicu i ispriča kako je nekoga ubio dobiti ovakvu kaznu? Da li bih ja, ako uzmem pušku i ubijem nekoga, pa to priznam, dobila samo dvije godine zatvora? - pita se Merhija, zaključujući da ovakvim presudama pravosudne institucije, umjesto da kažnjavaju, samo podstiču buduće ubice.
Punih 16 godina čekala sinovo rođenje
- Da li u Tužilaštvu i Sudu mogu mirno spavati nakon ovakve presude? Može li se neko od njih staviti u moj položaj? Izgubila sam sina jedinca na kojeg sam čekala punih 16 godina, a zločinac koji ga je ubio bude kažnjen sa dvije godine zatvora. U presudi čak piše da je za ubistvo osuđen na godinu zatvora, a još godinu za pokušaj ubistva. Meni, a vjerujem i drugim ljudima, pamet nakon ovoga staje - kaže Merhija Hajdarhodžić.
Autor: E. H.
(Dnevni avaz)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... na-jasenka