Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
Corto Maltese

#1151 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

JoseMujica wrote:1. mart stvara političke pretpostavke za povratak. Nekad je u čitavoj istočnoj Bosni udio Bošnjaka u stanovništvu bio oko ili preko 50% , u sjevernoj i sjeverozapadnoj udio Bošnjaka i Hrvata isto tako blizu 50 % što je pratila i struktura uposlenih u općinskoj administraciji i javnim preduzećima.

Da povratiš, barem približno, taj ekonomski, odnosno egzistencijalni balans, moraš prvo vratiti političku moć danas, genocidom kreiranim, manjinama. Manjinama koje su planski svedene na zacrtanih do 5% udjela u stanovništvu čime praktički nemaju nikakvog političkog utjecaja i čime Srpska ostaje Srpska vavjek vjekova.

Zato prvi korak za bilo kakvu ozbiljnu priču o povratku mora biti restauracija političke moći nesrba u RS-u. Kome to nije jasno neka neka se brate vrati u osnovnu školu, al sumnjam da će i to pomoć jer kako naš prost narod kaže: Star se konj ne uči orat!
Prije bih rekao da je onima kojima je to "jasno" mjesto u osnovnoj školi, uz Deda Mraza i ostale likove iz bajki. Povratak je ono što može izboriti političke promjene, a ne obratno. Po trenutnim aktivnostima 1. Marta, očito je da je to nova koalicija za nadjebavanje, koja ne stvara ništa, osim što diže cijenu pojedinim političarima iz RS, služi im za jeftin prelazak iz prvog u prvi saf.
Koliko vidim Ognjen Tadić je već skužio u čemu je fol, i na najboljem je putu da postane "Dodik poslije Dodika". A kada se to desi, Suljagića će taman da popustu najnoviji napad mesijanskog sindroma, pa će se uhvatiti neke nove knjige o "Zlaji poslije Zlaje" ili slične ublehe.
akcid

#1152 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by akcid »

Corto Maltese wrote:... Povratak je ono što može izboriti političke promjene, a ne obratno. Po trenutnim aktivnostima 1. Marta, očito je da je to nova koalicija za nadjebavanje, koja ne stvara ništa, osim što diže cijenu pojedinim političarima iz RS, služi im za jeftin prelazak iz prvog u prvi saf...
Imaš li ti bolje rješenje?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1153 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

ma ja drži se ti devize da je Alija Prvovjenčani to poklonio Srbima u Dejtonu, a mi ćemo sad nastavit pravit privatni Don Neonkov feud na 25% bivše nam države :-) Koji qorac imamo šta tražiti više u Srebrenici, Foči ili Prijedoru kad smo za to dobili Ilidžu, Ilijaš i Vogošću?

Meni jedino ova logika ima smisao kontra ove moje....al pošto nisam prihvatio tu realnost priznajem da sam glup ko konj. Al imaju stihovi, davno napisani koji kažu:

Ništa mi babo ostavio nije,
U hladu da mi medom život sladi;
Tužni se pjesnik sam na sebi grije
I poput mrava radi, radi, radi,
Trošeći krvcu - snagu svoga duha,
Da steče samo tvrdu koru kruha.
Corto Maltese

#1154 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

akcid wrote:
Corto Maltese wrote:... Povratak je ono što može izboriti političke promjene, a ne obratno. Po trenutnim aktivnostima 1. Marta, očito je da je to nova koalicija za nadjebavanje, koja ne stvara ništa, osim što diže cijenu pojedinim političarima iz RS, služi im za jeftin prelazak iz prvog u prvi saf...
Imaš li ti bolje rješenje?
Većina rješenja su se donedavno mogla naći na web stranici 1. Marta. To je ono kada su, svojevremeno, prenosili vijesti o povratnicima, i onome što je neko drugi uradio, ne čekajući da mu prođe život u čekanju ustavnih promjena.
U zadnje vrijeme primjećujem da su prestali sa tim objavama. Vjerovatno su shvatili da im stvarni povratnici ničemu ne koriste. Pa su se umjesto toga uhvatili prepucavanja sa Tadićem, slijedeći oprobani recept "Po nosu i po prstima". A Tadiću taman dobro došlo.

Da se podsjetimo jednog od članaka kakvi se više ne pojavljuju na stranici 1. Marta, te da ponovim svojevremeni komentar:
http://www.prvimart.ba/vijesti/modrica- ... entitet-rs

Modriča svijetli primjer povratka u entitet RS

Na inicijativu povratnika, demobilisanih boraca i RVI u općini Modriča i Vukosavlje 2011. godine formirano je udruženje „Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji”.

Jedan od glavnih zadataka ovog udruženja je efikasno djelovanje na razvoju ekonomije i zapošljavanja povratnika u ovoj regiji, što je rezultiralo saradnjom sa Nezavisnim birom za razvoj Modriča i Općom poljoprivrednom zadrugom Tarevci, sa kojima je postignuta saradnja na projektima.

„Vizija Udruženja je da ujedini sve kreativne kapacitete koje ima povratnička zajednica u Modriču i Vukosavlje, i da u narednih 5-7 godina stvorimo uslove da sve povratničke porodice postanu ekonomski i socijalno održive, da dobro žive, da mogu da školuju svoju djecu. Da nam omladina po završetku škola i fakulteta ne odlazi za poslom u velike gradove u Federaciji BiH i inostranstvo, nego da ostane ovdje, da se ovdje ženi i udaje i da na taj način obezbjedimo demografsku reprodukciju. Misija Udruženja je da to i ostvari” pojasnio je Fahrudin Sarvan, predsjednik udruženja „Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji”.

Udruženje je multietničko, okuplja Bošnjake, Hrvate i Rome. Za nepune dvije godine djelovanja članovi ovog udruženja uspjeli su razviti više projekata za zapošljavanje povratnika, a prije svega demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. U 2011. godini njihov uspjeh se ogledao u samozapošljavanju 20 povratničkih boračkih porodica kroz donaciju svakoj porodici u vrijednosti po 5.000 KM obezbjeđenoj od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, te pomoć za nekoliko desetina povratničkih porodica za samozapošljavanje u poljoprivredi i zanatstvu od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Vlade Tuzlanskog kantona.

Fahrudin Sarvan, predsjednik udruženja navodi kako su realizovali nekoliko značajnih projekata za zapošljavanje povratnika sa Komunalnim preduzećem „Eko čistoća” Vukosavlje u sklopu kojeg su uspjeli zaposliti 49 povratnika. Saradnja sa firmom „Perković” d.o.o. Čardak rezultirala je zaposlenjem 16 povratnika u stalni radni odnos i 120 u kooperantskoj proizvodnji pletenih proizvoda od vrbove šibe.

„Sa NBR i Opštom poljoprivrednom zadrugom „Tarevci” p.o. smo razradili i počeli raditi na formiranju Agro-biznis centra Tarevci. Svi prerađivački kapaciteti su projektovani i biti će izvedeni po principu HACCP –a i drugih standarda Evropske Unije. Svu tu proizvodnju Zadruga će brendirati i plasirati na tržišta EU i Bliskog i Srednjeg Istoka. Agro-biznis centar će zaposliti 30 povratnika u stalni radni odnos, 35 u sezonskim proizvodnim špicama te nekoliko stotina domaćinstava u proizvodnji voća i povrća. Novum u ekonomskom životu BiH je u tome što će svi zaposlenici i svi kooperanti učestvovati u raspodjeli profita prema svom doprinosu njegovom ostvarivanju. Realizacija prve faze ovog projekta je pri kraju i biti će stavljena u punu funkciju 16. augusta ove godine u okviru održavanja IV sajma ruralne privrede Tarevci 2013. godine. Zajedno sa firmom, tvornicom obuće “Thema”d.o.o. koju smo formirali 1999 godine u inkubatoru male privrede u Gradačcu i koja ima pogon u Tarevcima sa 170 zaposlenih radnica i radnika smo sačinili projekt nabavke nove opreme i modernizacije proizvodnih kapaciteta proveli, snažnu lobističku aktivnost prema Vladi Federacije BiH te uz kredit Turkish Ziraat Bank Bosnia dd od 350.000 KM., obezbjedili donaciju od 100.000 KM, od Federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Na taj način smo ne samo sačuvali aktuelnih 170 radnih mjesta nego i zaposlili 12 novih povratnica.

Pripremili smo čitav niz projekata za razvoj postojećih preduzeća u vlasništvu povratnika u opštine Modriča i Vukosavlje i sa njihovim vlasnicima i menadžmentom intenzivno radimo na njihovoj realizaciji.

Najvažniji je projekt formiranja novog poslovnog inkubatora u Modriči u kome imamo pregovore za ulazak 5-6 stranih i domaćih firmi koje će formirati proizvodnju za izvoz i zaposliti nam 780 povratnika. Potrebno okupiti objekte ( 8.000 m2 zatvorenog prostora u halama), infrastrukturu i zemljište (32.000 m2) jedne firme koja je propala i prestala da radi.” naveo je Sarvan.

Ovo je dokaz da povratnici u RS mogu ostvariti održivi povratak , zašto je kako navode iz ovog udruženja potrebno kreirati jednu jedinstvenu viziju i strategiju, ali je kako kažu neophodno i ujediniti sva ministarstva i sva udruženja izbjeglica i povratnika.
Da vidimo o čemu se ovdje radi. Navedeni članak objašnjava da su povratnici, još dvije godine prije osnivanja inicijative 1. Mart, na lokalnom nivou učinili sve što treba da ostvare mogućnosti za održivi povratak. Koja je, u tom svijetlu uloga same inicijative?
- Da nas obavještava šta je sve učinjeno prije nego su se utemeljitelji i sjetili da inicijativu osnuju? Za to služe mediji.
- Da pružaju formalno-pravnu pomoć povratnicima? Za to služe nadležna ministrastva, i bar 50 NVO po cijeloj nam zemlji, a poneka i van zemlje.
- Da se utemeljitelji slikaju kraj novosagrađenih škola, kojima samo učenici nedostaju? Za to služi Merhunisa Komarica.
- Ili da budu odskočna daska za nečiju političku kampanju? Ni prvi ni zadnji koji su se toga sjetili.
Corto Maltese

#1155 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

JoseMujica wrote:ma ja drži se ti devize da je Alija Prvovjenčani to poklonio Srbima u Dejtonu, a mi ćemo sad nastavit pravit privatni Don Neonkov feud na 25% bivše nam države :-) Koji qorac imamo šta tražiti više u Srebrenici, Foči ili Prijedoru kad smo za to dobili Ilidžu, Ilijaš i Vogošću?

Meni jedino ova logika ima smisao kontra ove moje....al pošto nisam prihvatio tu realnost priznajem da sam glup ko konj. Al imaju stihovi, davno napisani koji kažu:

Ništa mi babo ostavio nije,
U hladu da mi medom život sladi;
Tužni se pjesnik sam na sebi grije
I poput mrava radi, radi, radi,
Trošeći krvcu - snagu svoga duha,
Da steče samo tvrdu koru kruha.
Tebi sam na ovo davno odgovorio:
Corto Maltese wrote: Što se sasvim podudara sa planom i programom Prvog Marta: "Ostajte ondje, samo se prijavite ovdje, jer ne zanima nas gdje ćete živjeti, nego gdje, i za koga ćete glasati!".
Abdurahman Malkić je dva mandata bio načelnik sa adresom u Srebrenici a kućom u Vogošći. Jebi ga, nisam promijenio mišljenje o toj mimikriji. Sranje je sranje, neovisno od toga da li se provodi pod vodstvom SDA ili Prvog Marta.
purgatorio

#1156 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by purgatorio »

Bošnjaci u RS se moraju skoncentrirati na općine gdje mogu ostvariti visoku razinu učešća u vlasti i time poboljšati održivost povratka. Prema posljednjim lokalnim izborima, općine s najvećim brojem Bošnjaka su :

1) Srebrenica 47%
2)Vukosavlje 45%
3) Novo Goražde 30%
4) Bratunac 21%
5) Osmaci 19%
6) Prijedor 18%
7) Novi Grad 16%

U ovim općinama se može na lokalnoj razini uraditi mnogo. Potrebno je pokazati nazočnost Bošnjaka osnivanjem kulturno-umjetiničkih udruga, zborova i raditi na identitetu naglašavajući nužnost ostanka i opstanka Bošnjaka u tim sredinama. Bošnjaci su i dalje vlasnici velike količine poljoprivredog zemljišta i mogu se oformiti zadruge povratnika proizvođača itd itd.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1157 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PipiDugaDevetka »

Corto Maltese wrote: Da vidimo o čemu se ovdje radi. Navedeni članak objašnjava da su povratnici, još dvije godine prije osnivanja inicijative 1. Mart, na lokalnom nivou učinili sve što treba da ostvare mogućnosti za održivi povratak. Koja je, u tom svijetlu uloga same inicijative?
- Da nas obavještava šta je sve učinjeno prije nego su se utemeljitelji i sjetili da inicijativu osnuju? Za to služe mediji.
- Da pružaju formalno-pravnu pomoć povratnicima? Za to služe nadležna ministrastva, i bar 50 NVO po cijeloj nam zemlji, a poneka i van zemlje.
- Da se utemeljitelji slikaju kraj novosagrađenih škola, kojima samo učenici nedostaju? Za to služi Merhunisa Komarica.
- Ili da budu odskočna daska za nečiju političku kampanju? Ni prvi ni zadnji koji su se toga sjetili.
Znači, GI ''Prvi mart'' je tu da služi za nečiju političku kampanju/promociju? Ja koliko znam oni su i organizovani u cilju da članovi i pobornici glasaju za ''stranke koje ne negiraju genocid'' i prvi su to već isprobali u akciji ''Glasaću za Srebrenicu''.
Nemam šta prigovoriti GI ''Prvi mart'', naročito njihovim liderima kojim VJERUJEM!
santrac

#1158 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by santrac »

nema od ovog nista,nista bosnjaci sa tim nece postici,sve ce biti isto do sad je u rs izlazilo na izbore od 50-60 posto,sad ce izaci od 80-90 posto i cak ce udio srpski gledajuci ukupno biti i povecan,,
unix

#1159 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

SDS uveliko radi na tome kako da uništi ideju građanske koalicije "Prvi mart" a dokaz i tome je njihova studija u režiji Aleksandra Savanovića, o čemu se radi pogledajte na linku ispod:

http://www.prvimart.ba/pdf/studija.pdf

Prvimart.ba: http://www.prvimart.ba/vijesti/prvi-mar ... a-rjesenja
JoseMujica

#1160 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

koliko vidim sve predložene metode iz studije ovdje na forumu predlažu i ovi "dušebrižnici"

moram reći da zavidim SDS-u na ovako brzoj i preciznoj analizi, racionalizaciji problema i rješenja. Ovako nešto niti jedna sarajevska stranka nije imala niti za jedan jedini problem ove zemlje u prethodne najteže 23 godine :( :roll: što je i tužno i zabrinjavajuće i time i ne čudi što su nam sve ove godine najteže i što smo završili đe i jesmo :( :skoljka:
baxul

#1161 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by baxul »

JoseMujica wrote: moram reći da zavidim SDS-u na ovako brzoj i preciznoj analizi, racionalizaciji problema i rješenja.
što jest jest
kowalski1

#1162 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kowalski1 »

JoseMujica, pa naravno, to je sds-ov specijalitet - "nacionalna mobilizacija ugroženog naroda za političke ciljeve" još kad ti suljagić nabaci ko na voleja i ne moraš se previše truditi.
Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:dobar vam je taj argument da ko se ne slaže sa tobom je ustvari za etničko čišćenje.
U ovom slucaju jeste tako. Jer ako registraciju na prijeratna mjesta boravka smatras problemom, sta je to nego agitacija u korist ratom ostvarenog etnickog ciscenja ?
pa upravo je suština svega ovoga u registraciji a ne na povratku, u političkoj upotrebi tih ljudi a ne stvaranju uslova ljudima da se vrate, kojima u velikoj većini - uzgred rečeno - ne pada na pamet da se vrate, ne zbog farbanja jaja i simbola koje pominje kolega gore, već proste činjenice da su se snašli i djeca im stasala u drugim sredinama.
a ova priča "mi ćemo promijeniti zakone, pa ćete se vi vratiti" je toliko naivno i bezobrazni prema tim ljudima kao da ih drže na šleperima pa ho-ruk na istovar.

horizontalno (jedni pored drugih) u ovoj zemlji ljudi žive normalno sa svojim komšijama raznih nacionalnosti bez obzira na entitete - međunacionalni incidenti u ovoj državi skoro da ne postoje; nekad neki pijani klinci razvale groblja ili popišaju se po bogomoljama, ali to je minorno. suština je da animozitet ne postoji već ga konstruišu naci-elite da bi opstali na vlasti.
e nama treba upravo to horizontalno povezivanje i za to postoji potencijal, povezivanje ne na nacionalnom, već komšijsko-zavičajno-regionalnom principu, a verikalno povezivanja onda na priči o evropskoj uniji, ekonomiji i sl. to se već dešava i samo je potrebno vrijeme da učini svoje.

ali pazi šta kažu na ovom snimku od 1: 08,
http://www.youtube.com/watch?v=ie-rA90dEj4
znači, oni broje, ali i ovi broje, znaju u procenat kolko im treba , a zato je potrebna nacionalna mobilizacija koja se proizvodi zna se kako – mi smo žrtve, ugroženi, hoće da nas preglasaju...i ona će da se desi jer je najlakše manipulisati na taj način. sve ovo će se izdešavati sledeće godine i imaćemo bukvalno, ne izbore, već naci-prebrojavanje najgore vrste sa vertikale na običan narod i od horizontalne povezanosti koju sam pominjao gore neće ostati ništa.
JoseMujica wrote:1. mart stvara političke pretpostavke za povratak. Nekad je u čitavoj istočnoj Bosni udio Bošnjaka u stanovništvu bio oko ili preko 50% , u sjevernoj i sjeverozapadnoj udio Bošnjaka i Hrvata isto tako blizu 50 % što je pratila i struktura uposlenih u općinskoj administraciji i javnim preduzećima.

Da povratiš, barem približno, taj ekonomski, odnosno egzistencijalni balans, moraš prvo vratiti političku moć danas, genocidom kreiranim, manjinama. Manjinama koje su planski svedene na zacrtanih do 5% udjela u stanovništvu čime praktički nemaju nikakvog političkog utjecaja i čime Srpska ostaje Srpska vavjek vjekova.

Zato prvi korak za bilo kakvu ozbiljnu priču o povratku mora biti restauracija političke moći nesrba u RS-u. Kome to nije jasno neka neka se brate vrati u osnovnu školu, al sumnjam da će i to pomoć jer kako naš prost narod kaže: Star se konj ne uči orat!
politička moć je jedna prazna fraza koja ne znači ništa. Bitno je da postoji neka ekonomska podloga, uslovi za zapošljavanje i trajan ostanak, a oni ne postoje, niti je to cilj 1. Marta. Suština svega ovoga je da se izvrši mobizacija srba kao što je izvršena mobilizacija hrvata proteklih par godina, što će se i desiti. Što neko napisaa – treba tadić da im piše zahvalnicu, ne tadić-on je nebitan, već dodik da im diže spomenik jer će oni da ga izvuku iz mrtvih. Jedini racionalan odgovor bošnjačke elite – što je oksimoron, je insistiranje na građanskom konceptu i moliti i kumiti da se dobije datum za ulazak u eu. ako se ostvari ova suljagićevsko-sds-ovska podvala, možemo do 2018. da se pušimo, a do tada će svi odustati od nas.
JoseMujica

#1163 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

ti brate ko da si s Marsa pao :-) izvuci glavu iz gujice ili iz tih teorija.... baš me ćeraš da još da počnem crtati :roll: Suljagić bi već skočio da te bije pa imaš sreće što sam ja vako strpljiv sugovornik :lol:

bez političke moći u BiH nema ni ekonomske moći jer je država najveći pojedinačni obrtnik kapitala i najveći kapitalista (vlasnik nad sredstvima za proizvodnju). Preko državnog aparata se kontroliše i ekonoooomija jer je privatni sektor još uvijek minoran. Tako da od povratka nema ništa dok nesrbi ne postanu politički faktor koji se tamo pita ili da ti kažem jasnije Essed a.s. aginim riječima: Dok im Allahe ne podari da budu vaga, a naš prost narod kaže da ti ni bog neće pomoći ako sam sebi ne pomogneš
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1164 Re: Inicijativa Prvi Mart

unix wrote:SDS uveliko radi na tome kako da uništi ideju građanske koalicije "Prvi mart" a dokaz i tome je njihova studija u režiji Aleksandra Savanovića, o čemu se radi pogledajte na linku ispod:

http://www.prvimart.ba/pdf/studija.pdf

Prvimart.ba: http://www.prvimart.ba/vijesti/prvi-mar ... a-rjesenja
Pravo su se zabrinuli shvativši da nemaju nikakvih poteza kojim bi zabranili povratak ''prvomartaša''. Čak i studiju napravili od 12 stranica. Bizarnost studije mjeri se osvrtom na privatni život lideraa ''Prvog marta'', prijetnjama ekstremnim sprječavanjem prijave prebivališta,...
:D

NAPRIJED GI ''PRVI MART''!
kowalski1

#1165 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kowalski1 »

JoseMujica wrote:ti brate ko da si s Marsa pao :-)

bez političke moći u BiH nema ni ekonomske moći jer je država najveći pojedinačni obrtnik kapitala i najveći kapitalista (vlasnik nad sredstvima za proizvodnju). Preko državnog aparata se kontroliše i ekonoooomija jer je privatni sektor još uvijek minoran.
reci mi da se šališ? :-)
JoseMujica

#1166 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

ti meni reci da misliš da se šalim?
PerverzMusharaf

#1167 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PerverzMusharaf »

povratak je nemoguc jer niko nece da se vrati. cak je vecini tih ljudi, koliko god ovo suludo zvucalo, drago da je bilo rata. zaista drago. jer bez rata nidokud ne bi dobacili. jos bi bili u rogatici, bratuncu a sad su u sarajevu, štutgartu...
PipiDugaDevetka

#1168 Re: Inicijativa Prvi Mart

PerverzMusharaf wrote:povratak je nemoguc jer niko nece da se vrati. cak je vecini tih ljudi, koliko god ovo suludo zvucalo, drago da je bilo rata. zaista drago. jer bez rata nidokud ne bi dobacili. jos bi bili u rogatici, bratuncu a sad su u sarajevu, štutgartu...
Nešto sam razmišljao, u penziji sam, baš bi bilo dobro da mi jaran pokloni komad zemlje u Rogatici, recimo, da ja to pomalo kopkam, obrađujem u Seljanima. Trebam li specijalnu dozvolu tražiti od srpskog, eventualnog komšiluka iz Rogatice?
A_A_AKCIJA

#1169 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

kowalski1 wrote:JoseMujica, pa naravno, to je sds-ov specijalitet - "nacionalna mobilizacija ugroženog naroda za političke ciljeve" još kad ti suljagić nabaci ko na voleja i ne moraš se previše truditi.
Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:dobar vam je taj argument da ko se ne slaže sa tobom je ustvari za etničko čišćenje.
U ovom slucaju jeste tako. Jer ako registraciju na prijeratna mjesta boravka smatras problemom, sta je to nego agitacija u korist ratom ostvarenog etnickog ciscenja ?
pa upravo je suština svega ovoga u registraciji a ne na povratku, u političkoj upotrebi tih ljudi a ne stvaranju uslova ljudima da se vrate, kojima u velikoj većini - uzgred rečeno - ne pada na pamet da se vrate, ne zbog farbanja jaja i simbola koje pominje kolega gore, već proste činjenice da su se snašli i djeca im stasala u drugim sredinama.
a ova priča "mi ćemo promijeniti zakone, pa ćete se vi vratiti" je toliko naivno i bezobrazni prema tim ljudima kao da ih drže na šleperima pa ho-ruk na istovar.

horizontalno (jedni pored drugih) u ovoj zemlji ljudi žive normalno sa svojim komšijama raznih nacionalnosti bez obzira na entitete - međunacionalni incidenti u ovoj državi skoro da ne postoje; nekad neki pijani klinci razvale groblja ili popišaju se po bogomoljama, ali to je minorno. suština je da animozitet ne postoji već ga konstruišu naci-elite da bi opstali na vlasti.
e nama treba upravo to horizontalno povezivanje i za to postoji potencijal, povezivanje ne na nacionalnom, već komšijsko-zavičajno-regionalnom principu, a verikalno povezivanja onda na priči o evropskoj uniji, ekonomiji i sl. to se već dešava i samo je potrebno vrijeme da učini svoje.

ali pazi šta kažu na ovom snimku od 1: 08,
http://www.youtube.com/watch?v=ie-rA90dEj4
znači, oni broje, ali i ovi broje, znaju u procenat kolko im treba , a zato je potrebna nacionalna mobilizacija koja se proizvodi zna se kako – mi smo žrtve, ugroženi, hoće da nas preglasaju...i ona će da se desi jer je najlakše manipulisati na taj način. sve ovo će se izdešavati sledeće godine i imaćemo bukvalno, ne izbore, već naci-prebrojavanje najgore vrste sa vertikale na običan narod i od horizontalne povezanosti koju sam pominjao gore neće ostati ništa.

politička moć je jedna prazna fraza koja ne znači ništa. Bitno je da postoji neka ekonomska podloga, uslovi za zapošljavanje i trajan ostanak, a oni ne postoje, niti je to cilj 1. Marta. Suština svega ovoga je da se izvrši mobizacija srba kao što je izvršena mobilizacija hrvata proteklih par godina, što će se i desiti. Što neko napisaa – treba tadić da im piše zahvalnicu, ne tadić-on je nebitan, već dodik da im diže spomenik jer će oni da ga izvuku iz mrtvih. Jedini racionalan odgovor bošnjačke elite – što je oksimoron, je insistiranje na građanskom konceptu i moliti i kumiti da se dobije datum za ulazak u eu. ako se ostvari ova suljagićevsko-sds-ovska podvala, možemo do 2018. da se pušimo, a do tada će svi odustati od nas.
Svaka čast na trudu da dezinformišeš.

Incidenata u RS ne da ima, nego su institucionalizovani. Svi primjeri koje sam navodio do sada su podržani od samih institucija RS: porezi na imovinu povratnika, vjeronauka, slave opština, nacionalna zastupljenost u državnim ustanovama i firmama, izdvajanja za povratnike do crkve u dvorištu Fate Orlović i otete zemlje u Kotorskom. Možda je tebi iz tvoje perspektive to OK, možda si naučio da budeš servilan, da ti drugi govore kako i šta da radiš, ali poštuj da ima ljudi kojima to ne odgovara. Postoje ljudi koji hoće svoja prava koja su im zagarantovana.

Sada mi objasni, pošto nas ovdje ubjeđuješ da politička snaga nije potrebna za povratak, kako misliš izmijeniti porez na imovinu povratnika (porez koji je RS uvela, a pogađa samo povratnike jer oni ne obrađuju svoju zemlju). Da kume i mole da se to promijeni? Da šalju lovu i potkupljuju? Ili da se pomire sa činjenicom da će im za koju deceniju imovina biti oteta?

Spominješ ekonomiju. Kako bi ti riješio slučaj Guber i blokadu investicije od strane vlasti RS. Našli se investitori, ali vlast ne da da se radi jer su u pitanju povratnici Bošnjaci. Blokiraju na sve načine. Da ih zamolimo :)?

Za sve navedeno rješenje je politička moć u institucijama RS. Kada se vlada RS ne mogne oformiti bez glasova povratnika imaćemo prvi pravi pomak naprijed. Naravno, ti i tvoji istomišljenici znate jako dobro o čemu govorim, pa zato i petljate na temi ne biste li obeshrabrili i isprepadali ljude.
It_is_a_Leclerc

#1170 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by It_is_a_Leclerc »

Prvo su ignorisali inicijativu "Prvi mart", pa su ih vrijeđali, a sad su već počeli i sa konkretnim akcijama... Pametnom dosta.
A_A_AKCIJA

#1171 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

kowalski1 wrote:
JoseMujica wrote:ti brate ko da si s Marsa pao :-)

bez političke moći u BiH nema ni ekonomske moći jer je država najveći pojedinačni obrtnik kapitala i najveći kapitalista (vlasnik nad sredstvima za proizvodnju). Preko državnog aparata se kontroliše i ekonoooomija jer je privatni sektor još uvijek minoran.
reci mi da se šališ? :-)
Zvanično, u BiH 66% BDP-a se potroši i generiše u državnom sektoru. Pitam te, koliko povratnika radi u Elektroprivredi RS, Telekomu...
JoseMujica

#1172 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

kome još i još nije jasno zašto je 1.mart bitan i zašto je bitno da manjine postanu bitnim političkim faktorom u oba četniteta i sjede u općinskim administracijama barem u tolikoj mjeri da vide šta se dešava. 1. mart je za budućnost ove zemlje bitan i koliko implementacija Sejdić-Finci. Samo su nam Sejdić-Finci pokrenuli stranci a 1. mart je jedina domaća inicijativa.
Nasljednici Pašana Hadžića: Imamo dokaze da su RS i Kusturica oteli našu zemlju
a pročitajte cijeli tekst da sad ne pravim kilometarski copy-paste
Corto Maltese

#1173 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

JoseMujica wrote: 1. mart je za budućnost ove zemlje bitan i koliko implementacija Sejdić-Finci. Samo su nam Sejdić-Finci pokrenuli stranci a 1. mart je jedina domaća inicijativa.
Dervo Sejdić i Jakov Finci, po zanimanju stranci, rođeni u Bosni i Hercegovini, sa pasošem Bosne i Hercegovine.
JoseMujica

#1174 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

:-) :-) jes hebeno biti napola alfabetiziran :D ono znaš sva slova al te hebe detekcija sadržaja :D

eto Dervo i Džejkob se sami sjetili tužit državu :roll:

al znam ja da će stranka da pati ako 1.mart uspije...izgubiše se silni glasovi postdejtonske Ilidže, Vogošće, Ilijaša...haman pa čitavo Sarajevo ..... s obzirom da te općine danas imaju haman pa više glasača nego što su imale 1991. stanovnika :D
Corto Maltese

#1175 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

JoseMujica wrote::-) :-) jes hebeno biti napola alfabetiziran :D ono znaš sva slova al te hebe detekcija sadržaja :D

eto Dervo i Džejkob se sami sjetili tužit državu :roll:
Jok, sjetila se domaća NVO inteligencija. Što se tiče detekcije sadržaja, nemoj na druge prebacivati svoje mane. Nisam ti ja ogledalo. Po mom, Sejdić-Finci je domaći proizvod. Nakon odluke suda za ljudska prava, radnja se odvija isključivo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Za razliku od, recimo, 1. Marta, čiji aktivisti skoro isključivo djeluju po Njemačkim i Skandinavskim džematima. Doduše, mora se priznati da je limuzina kojom su putovali vlasništvo Predsjedništva BiH, pa je bar nešto domaće u toj priči.
Post Reply