Republika Turska

Post Reply
Tito_i_Partija

#11476 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Matzan wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Matzan wrote: Ono što me jako zanima i volio bih da nam to neko ovdje prezentuje egzaktnim podacima, koliko smo mi stvarno na dobitku ili gubitku zbog ljubavi sa Turskom.

Iskreno se nadam da ta ljubav nije i neće biti poput one između entiteta RS i Rusije.
Nedavno je bio članak: Izvoz iz RS-a u Rusiju 23 miliona KM, uvoz iz Rusije vrijedan 687 miliona, zatim poznata trakavica o dva kredita, velikom i malom, kao i niz sličnih obećanja...
Nista drugacije nije ni sa nama i Turskom.

http://www.tradingeconomics.com/turkey/ ... erzegovina

A onda pogledaj: http://www.tradingeconomics.com/turkey/imports . Nema BiH ni na mapi.

Al' to je manje-vise za ocekivat'. Kad je jedna zemlja ekonomski toliko udaljena od druge da se moze mjerit' u svjetlosnim godinama, ovo ti je rezultat.

Biće da su ovo ipak precizniji podaci

http://www.mfa.gov.tr/relations-between ... ina.en.mfa
Izvor: Turska Vlada. :lol:

Ok, ako ti tako kazes. Ja ipak preferiram malo neutralnije izvore. :D
Kikibombona

#11477 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Edin H. wrote:
mousstapha wrote:Nije šala: Tri bošnjačka udruženja predlažu Erdogana za Nobelovu nagradu za mir
WTF :lol: :lol: :lol:
A Kata i Sebija zastavama masu! :lol: :lol:

RADJANJE LIDERA

6.50... Erdogan progavara, Sebija se za herciku, pa briznu u plac... :lol: :lol: :lol: :lol:

A Cool napada gradjane Turske po BiH :lol: :lol:

Kikibombona

#11478 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Ove zene lidera SDA svrsavaju momentalno kada cuju glas Erdogana... :D :D :D :D
Janjicar

#11479 Re: Republika Turska

Post by Janjicar »

megaman4 wrote:Nas u BiH opšte ne bi trebalo zanimati previše šta se dešava u Turskoj, jer u BiH imamo mali milion problema koji uništavaju ovu državu.

Ljudi moraju znati da je ovo sukob dvaju struja, Erdoganove i Gulenove, čiji se zajednički gazda nalazi preko Atlantika, te u Izraelu. Oni u stvarnosti imaju istog gazdu kome služe, a ovo je samo borba čija će struja prevladati u Turskoj, dok će se druga morati povući sa čela države. Boli njih briga za BiH. Pitam se kako to ljudi ne vide? :-) Ovo važi i za one koji vole Rusiju i Njemačku.

Prema tome, dok se narodi u BiH i njihovi lideri bave drugim državama, BiH polako nestaje.

Sve dok ne shvatimo da sudbina i spas države BiH zavisi od nas, nema ovdje govora o budućnosti, nego ćemo lagano umirati, što se već i dešava.
Sve dok ne shvatimo da je Husein Kapetan Gradascevic, Katarina Kosaca, Kotromanici, Ban bosanski Kulin bitniji od citave Turske, Rusije, Srbije, Hrvatske onda cemo imati napredka u ovoj drzavi!

Kada shvatimo svoju historiju, kad shvatimo da je Osmansko Carstvo nas okupiralo, kad shvatimo Kalayya onda cemo moci mi pricati o nekoj drzavi ovdje!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11480 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

Buttscratcha wrote:
Kikibombona wrote:Ove zene lidera SDA svrsavaju momentalno kada cuju glas Erdogana... :D :D :D :D
Nisu one odavno svrsile tu je problem

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
ovo je muski sovinizam sa velikom dozom primitivizma sa Balkana. A kao islamisti ne tretiraju zene adekvatno ni manje ni vise ovakvi im kazu :jbt: :jbt:
Co0l

#11481 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

I opet,toboznji islamizam spočitavaju likovi koji dolaze iz kulturoloskih miljea kojima je imanentno da entitetske (iliti drzavne,kako ih oni zovu) institucije imaju krsne slave i svece za zaštitnike,da je u školskim učionicama krst/kriz iznad table neizostavan dekor i slično.
megaman4

#11482 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by megaman4 »

Buttscratcha wrote:
megaman4 wrote:Nas u BiH opšte ne bi trebalo zanimati previše šta se dešava u Turskoj, jer u BiH imamo mali milion problema koji uništavaju ovu državu.

Ljudi moraju znati da je ovo sukob dvaju struja, Erdoganove i Gulenove, čiji se zajednički gazda nalazi preko Atlantika, te u Izraelu. Oni u stvarnosti imaju istog gazdu kome služe, a ovo je samo borba čija će struja prevladati u Turskoj, dok će se druga morati povući sa čela države. Boli njih briga za BiH. Pitam se kako to ljudi ne vide? :-) Ovo važi i za one koji vole Rusiju i Njemačku.

Prema tome, dok se narodi u BiH i njihovi lideri bave drugim državama, BiH polako nestaje.

Sve dok ne shvatimo da sudbina i spas države BiH zavisi od nas, nema ovdje govora o budućnosti, nego ćemo lagano umirati, što se već i dešava.
Hajde bogati izgurat cemo barem jos 2 mmf kredita prije toga.

do tad će otići još 500.000 ljudi i ona slobodno gasi svjetlo. naši kraljevi banovi se okreću u grobu kada vide da silna moća carstva nisu mogla uništiti BiH nego su to učinili današnji stanovnici BiH i njihovi lideri.
General War

#11483 Re: Republika Turska

Post by General War »

Co0l wrote:I opet,toboznji islamizam spočitavaju likovi koji dolaze iz kulturoloskih miljea kojima je imanentno da entitetske (iliti drzavne,kako ih oni zovu) institucije imaju krsne slave i svece za zaštitnike,da je u školskim učionicama krst/kriz iznad table neizostavan dekor i slično.
:-) :thumbup:
Ovi sto iz Tuzle dolaze, kako se obracunati sa njima? Hocemol palit Dzasminove knjige :D
Janjicar

#11484 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by Janjicar »

Buttscratcha wrote:
Janjicar wrote:

Sve dok ne shvatimo da je Husein Kapetan Gradascevic, Katarina Kosaca, Kotromanici, Ban bosanski Kulin bitniji od citave Turske, Rusije, Srbije, Hrvatske onda cemo imati napredka u ovoj drzavi!

Kada shvatimo svoju historiju, kad shvatimo da je Osmansko Carstvo nas okupiralo, kad shvatimo Kalayya onda cemo moci mi pricati o nekoj drzavi ovdje!
Sve su to kjafirini i vlasine [emoji317]

Super smo mi nacija samo umjesto fizike, matematike i hemije uvesti Historiju i Osnove opste kulture
Historiju da imamo jedno 10 casova sedmicno od 4og do 9og
A Osnove Opste Kulture od 8-e godine do 60-e g. i to obavezno posjecuje ustanovu posebno namijenjene za obrazovanje.

I tako jedno 500 godina na ovim prostorima.

Ili kolektivno bombardovanje ovih prostora sto je ekonomicnije a s obzirom na mentalitet i efikasnije.
Co0l

#11485 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

General War wrote:
Co0l wrote:I opet,toboznji islamizam spočitavaju likovi koji dolaze iz kulturoloskih miljea kojima je imanentno da entitetske (iliti drzavne,kako ih oni zovu) institucije imaju krsne slave i svece za zaštitnike,da je u školskim učionicama krst/kriz iznad table neizostavan dekor i slično.
Ovi sto iz Tuzle dolaze, kako se obracunati sa njima? Hocemol palit Dzasminove knjige :D
Ni od vas vala nema nekih smislenih kritika. :D A nije da nema materijala za njih.Utopili ste se u sivilo :D
General War

#11486 Re: Republika Turska

Post by General War »

Co0l wrote:
General War wrote:
Ni od vas vala nema nekih smislenih kritika. :D A nije da nema materijala za njih.Utopili ste se u sivilo :D
Kako necemo, Narod brani ustav nevalja, narod ustane protiv ustava opet nevalja. :lol:
Edin H.

#11487 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Kikibombona wrote:
6.50... Erdogan progavara, Sebija se za herciku, pa briznu u plac... :lol: :lol: :lol: :lol:

Zamal' nam zdravstvo ne ode u PM zbog Erdogana :-x, hercika je to.
Last edited by Edin H. on 21/07/2016 20:18, edited 1 time in total.
megaman4

#11488 Re: Republika Turska

Post by megaman4 »

Janjicar wrote:

Ovo prvo boldinarno neće narod nikad shvatiit, zato što generalno ne čita svoju historiju, jer je nepismen narod u većini, nažalost.

Ovo drugo boldirano je istina, jer mi inače slavimo svoje okupatore, pa zato i nemamo državu. Jedan od posljednjih pokušaja bila je nekadašnja SRBiH, mada je i ona bilo dio velike zajednice.
General War

#11489 Re: Republika Turska

Post by General War »

Janjicar wrote:

:thumbup:
Nema sanse, taj projekat zaglupljivanja naroda od medija do politickih programa je ostavilo traga...pa vidis da tumacenje Bosanac-bosnjak moraju traziti u potvrdi nekih stranih zapisa a ne kako se medjusobom zovemo.
zrakomlat

#11490 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

:thumbup:
Janjicar

#11491 Re: Republika Turska

Post by Janjicar »

megaman4 wrote:
Janjicar wrote:

Ovo prvo boldinarno neće narod nikad shvatiit, zato što generalno ne čita svoju historiju, jer je nepismen narod u većini, nažalost.

Ovo drugo boldirano je istina, jer mi inače slavimo svoje okupatore, pa zato i nemamo državu. Jedan od posljednjih pokušaja bila je nekadašnja SRBiH, mada je i ona bilo dio velike zajednice.
Itekako nepismen, udjem na facebook i pogledam neku vijest od Erdogana svršavaju ljudi na njega, ako Erdogana napadne neko to je kao da si napao Islam. Izvinite ali meni Erdogan ne predstavlja Islam, ne predstavlja mi nista u zivotu.

I onda vidim komentare Sultan Erdogan po 500 i više lajkova, znaci priznali mi to ili ne, mislili mi da smo pametno, koliko god mi govorili da su Amerikanci glupi, mi smo u globalu gluplji.
Connaisseur Karlin

#11492 Re: Republika Turska

Post by Connaisseur Karlin »

Sad se postavlja pitanje: Da li ce Gulen biti isporucen iz PA u Tursku? Ako se ne desi ove godine,vjerovatno nece nikad!
Quaresma

#11493 Re: Republika Turska

Post by Quaresma »

Janjicar wrote:

a koga to konkretno smatraš pod ˙nas´ ?

meni nisu problem nabrojani ljudi, ja se njima dičim svakako, i ponosim se prije svega, ali budimo realni, znamo gdje lezi problem u ovoj drzavi
vivaldi

#11494 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Matzan wrote:Problem je što se ovdje zagovaraju samo dvije krajnosti, fil ili fob.

Lično nisam nikakav slijepi sljedbenik lika i djela Erdogana, ne dižem ga u nebesa, ne mašem njihovom zastavom, ne navijam za njihovu reprezentaciju kad igraju recimo protiv Hrvatske, isl. Ne podržavam i ne bih nikad živio u državi koja nije sekularna.
Imam dovoljno godina da sam prestao vjerovati u nadnaravne i gotovo božanske moći pojedinih vladara, pogotovo na ovim prostorima.

Ono što me jako zanima i volio bih da nam to neko ovdje prezentuje egzaktnim podacima, koliko smo mi stvarno na dobitku ili gubitku zbog ljubavi sa Turskom.

Iskreno se nadam da ta ljubav nije i neće biti poput one između entiteta RS i Rusije.
Nedavno je bio članak: Izvoz iz RS-a u Rusiju 23 miliona KM, uvoz iz Rusije vrijedan 687 miliona, zatim poznata trakavica o dva kredita, velikom i malom, kao i niz sličnih obećanja...

Što se tiče stava spram ove situacije u R Turskoj, podržavam legalno izabranu vlast, jer je to odraz volje naroda.
Ko sam to ja, odnosno ko smo to mi da određujemo turskom narodu šta je bolje za njih?

Na kraju, nisam toliki beskičmenjak da bih aplaudirao postupcima zapadnih sila, koje i tajno i javno podržavaju puč u nekim državama.
I ne samo da ga podržavaju već u većini stoje finansijski i savjetodavno iza istih.
Mogu samo zamisliti koje bi sve demokratske metode upotrijebili protiv onih koji bi nešto slično pokušali u njihovim državama.
postavio si konkretna pitanja, ali na njih ti niko ne moze dati odgovor sa egzaktnim podacima jer ih niko ne moze imati posto saradnja/parterstvo sa bilo kojom zemljom ima i ekonomski (koji se donekle moze izracunati) i politicki dio koji je nemoguce vrednovat, a vrlo je bitan.

mnogi se ovdje pozivaju na svojevremnu prodaju bosnjaka od strane otomana, sto danas ne mora znaciti ama bas nista. interesi se mijenjaju na mjesecnom nivou, a kamoli na stoljetnom.

ali u svakom slucaju erdogan bosnjake danas ne moze prodati nikome, moze jedino bakir (mada ne znam kako i za sta, al eto). u tom kontekstu, po meni, nije bitno sta tajip govori o bosni, ni sta misli o bosni, ko sto nije bitno ni sta bakir govori. od svega toga je bitnije sta zapravo bakir misli i kakva je vizije bosne u njegovoj glavi jer postoji opravdana sumnja u nesklad izmedju njegovih rijeci i postupaka.

u ekonomskom smislu, bez obzira na ekonomsku snagu ili slabost turske (cisto zbog ogormne razlike u velicini), bosnjaci/bosna mogu profitirati od turske puno vise nego do sada i predstvljat neku ekonomsku minimlanu sigurnost. tajip je u turskoj bog i batina. ako on "zamoli" najvece trzne centre i distibutere da se pobrinu za ekonomske npr poljoprivredne viskove u bih, svi ce to uraditi. ne mora to biti nikakva milostinja vec cisto davanje prednosti nasim proizvodima pod slicnim uslovima u odnosu na konkurente. mi smo mala zemlja, oni su ogormno trziste i to ne bi bio veliki teret za njih (bas kao sto je to uradjeno sa govedinom), ali to se moze prosiriti na puno veci spektar. to mozda nije u skladu sa trzisnom ekonomijom, ali jeste u skladu sa politickom ekonomijom sto nije nikakva rijetkost u svijetu.

slicna ti je stvar i sa rs-om i rusijom. koliki god da je trgovinski disbalans rs-u je rusija jedan od najbitnijih partnera i to ne racunajuci politicki segment. ogorman uvoz je rezultat uvoza nafte koju od nekog moraju uvoziti, a od koga god da je uvoze, taman od venecuele, imali bi ogroman minus.

korist je u cinjenici da su upravo rusi kupili rafinerije koje niko nije htio kupiti pa bi ih do danas vec ocerupali ko sekundarnu sirovinu. ovako, zahvaljuci rusima dvije hiljadu ljudi vec godinama prima plate iznad prosjeka i prkaticno dva gradica zive od toga.
Co0l

#11495 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Svi nesto protiv Erdogana a među prijateljima im 'stotine njegovih pristalica koji svrsavaju na njega' :-D .Jebo me svak ako sam kod sebe na FB primjetio da je bilo ko od mojih prijatelja ili njihovih prijatelja bilo šta afirmativno napisao za Erdogana.
Janjicar

#11496 Re: Republika Turska

Post by Janjicar »

Quaresma wrote:
a koga to konkretno smatraš pod ˙nas´ ?

meni nisu problem nabrojani ljudi, ja se njima dičim svakako, i ponosim se prije svega, ali budimo realni, znamo gdje lezi problem u ovoj drzavi
"Nas"

Onima koji vjeruju vise Hrvatskoj nego BiH, vise Rusiji nego BiH, vise Turskoj nego BiH.
Onima koji vjeru gledaju kroz Hrvatsku, Rusiji, Tursku.
Onima koji ne postuju tudje nacionalne vrijednosti.
Onima koji ne postuju tudju vjeru.
Itd itd...
General War

#11497 Re: Republika Turska

Post by General War »

vivaldi wrote:
Matzan wrote:Problem je što se ovdje zagovaraju samo dvije krajnosti, fil ili fob.

Lično nisam nikakav slijepi sljedbenik lika i djela Erdogana, ne dižem ga u nebesa, ne mašem njihovom zastavom, ne navijam za njihovu reprezentaciju kad igraju recimo protiv Hrvatske, isl. Ne podržavam i ne bih nikad živio u državi koja nije sekularna.
Imam dovoljno godina da sam prestao vjerovati u nadnaravne i gotovo božanske moći pojedinih vladara, pogotovo na ovim prostorima.

Ono što me jako zanima i volio bih da nam to neko ovdje prezentuje egzaktnim podacima, koliko smo mi stvarno na dobitku ili gubitku zbog ljubavi sa Turskom.

Što se tiče stava spram ove situacije u R Turskoj, podržavam legalno izabranu vlast, jer je to odraz volje naroda.
Ko sam to ja, odnosno ko smo to mi da određujemo turskom narodu šta je bolje za njih?

Na kraju, nisam toliki beskičmenjak da bih aplaudirao postupcima zapadnih sila, koje i tajno i javno podržavaju puč u nekim državama.
I ne samo da ga podržavaju već u većini stoje finansijski i savjetodavno iza istih.
Mogu samo zamisliti koje bi sve demokratske metode upotrijebili protiv onih koji bi nešto slično pokušali u njihovim državama.
postavio si konkretna pitanja, ali na njih ti niko ne moze dati odgovor sa egzaktnim podacima jer ih niko ne moze imati posto saradnja/parterstvo sa bilo kojom zemljom ima i ekonomski (koji se donekle moze izracunati) i politicki dio koji je nemoguce vrednovat, a vrlo je bitan.

mnogi se ovdje pozivaju na svojevremnu prodaju bosnjaka od strane otomana, sto danas ne mora znaciti ama bas nista. interesi se mijenjaju na mjesecnom nivou, a kamoli na stoljetnom.

ali u svakom slucaju erdogan bosnjake danas ne moze prodati nikome, moze jedino bakir (mada ne znam kako i za sta, al eto). u tom kontekstu, po meni, nije bitno sta tajip govori o bosni, ni sta misli o bosni, ko sto nije bitno ni sta bakir govori. od svega toga je bitnije sta zapravo bakir misli i kakva je vizije bosne u njegovoj glavi jer postoji opravdana sumnja u nesklad izmedju njegovih rijeci i postupaka.

u ekonomskom smislu, bez obzira na ekonomsku snagu ili slabost turske (cisto zbog ogormne razlike u velicini), bosnjaci/bosna mogu profitirati od turske puno vise nego do sada i predstvljat neku ekonomsku minimlanu sigurnost. tajip je u turskoj bog i batina. ako on "zamoli" najvece trzne centre i distibutere da se pobrinu za ekonomske npr poljoprivredne viskove u bih, svi ce to uraditi. ne mora to biti nikakva milostinja vec cisto davanje prednosti nasim proizvodima pod slicnim uslovima u odnosu na konkurente. mi smo mala zemlja, oni su ogormno trziste i to ne bi bio veliki teret za njih (bas kao sto je to uradjeno sa govedinom), ali to se moze prosiriti na puno veci spektar. to mozda nije u skladu sa trzisnom ekonomijom, ali jeste u skladu sa politickom ekonomijom sto nije nikakva rijetkost u svijetu.

slicna ti je stvar i sa rs-om i rusijom. koliki god da je trgovinski disbalans rs-u je rusija jedan od najbitnijih partnera i to ne racunajuci politicki segment. ogorman uvoz je rezultat uvoza nafte koju od nekog moraju uvoziti, a od koga god da je uvoze, taman od venecuele, imali bi ogroman minus.

korist je u cinjenici da su upravo rusi kupili rafinerije koje niko nije htio kupiti pa bi ih do danas vec ocerupali ko sekundarnu sirovinu. ovako, zahvaljuci rusima dvije hiljadu ljudi vec godinama prima plate iznad prosjeka i prkaticno dva gradica zive od toga.
Da ali ima i drugi dio medalje, sta ako SAD i EU uvedu neki vid sankcija a sasvim je sigurno da ako brko promjeni kurs i pocne se otvarati prema rusiji i iranu to se nece blagonaklono gledati od onih od kojih bosna kud i kamo zavisi kako u ekonomskom jos vise u politickom pogledu.
mirzaaa33

#11498 Re: Republika Turska

Post by mirzaaa33 »

mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ma nije, jarane, eto hajmo realno....drzava nam klimava, sastavljena od nekakvih klimavih entiteta, da ne pominjem najglomazniji administrativni aparat u svijetu u vidu opstina, kantona, entiteta i drzavnog nivoa. I taj aparat, koliko smo nesposobni, mora uzimati kredite od MMF da bi prezivio.
Politicari, biznismeni i kriminalci (mada su to i ove prve dvije grupacije) pokrali sve zivo.
Ekonomija u pm. Standard evropski, plate rumunske :oops:

Ali zato znamo da je Turska nazadna i da ce propasti :oops:
U pravu si , najlakse je se tudjim problemima baviti i skrecati paznju na svojih :mrgreen:

Sta meni smeta su tipovi tipa @point koji u svakome drugome postu nazivaju nekoga polupismenim da bi sebi digli ovdje "reputaciju" a zapravo njegovi postoji nemaju substancu , da budem jasniji jedna velika 0
Šta mislite zbog koga smo nazadni.. zbog onih koje vi baš svom silom branite i sličnih. :izet:
sunceKOtepsija

#11499 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
ima na jubituu :D
http://www.hollywoodreporter.com/news/w ... ish-912837
“It wasn’t really very widely seen,” says Alev Scott, a writer and journalist based in Istanbul who actually went to watch – for sheer curiosity's sake – Code Name: K.O.Z., sitting in a theater empty save for a couple of “hardcore Erdogan fans and conspiracy theorists” who she said were “loving it.”

Such was its disappointing crowd pull that Scott says many cinemas ended up showing it for free after just a couple of days: "It wasn’t like an average film that people wanted to fill their Sunday afternoons with. It was an obvious piece of propaganda masquerading as a commercial film.”

Scott draws a connection between the film and Kazim Albayrak, one of the movie's producers and a partner in the family-owned Turkish conglomerate Albayrak Holding. His family also owns Yeni Safak, a pro-government daily newspaper with a record of anti-Gulen coverage.

Producer Yalcınkaya, however, denies any government involvement in Code Name: K.O.Z. and says while Albayrak is “a close friend,” that he did not help finance the film.
mO k3

#11500 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

mirzaaa33 wrote:
mO k3 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ma nije, jarane, eto hajmo realno....drzava nam klimava, sastavljena od nekakvih klimavih entiteta, da ne pominjem najglomazniji administrativni aparat u svijetu u vidu opstina, kantona, entiteta i drzavnog nivoa. I taj aparat, koliko smo nesposobni, mora uzimati kredite od MMF da bi prezivio.
Politicari, biznismeni i kriminalci (mada su to i ove prve dvije grupacije) pokrali sve zivo.
Ekonomija u pm. Standard evropski, plate rumunske :oops:

Ali zato znamo da je Turska nazadna i da ce propasti :oops:
U pravu si , najlakse je se tudjim problemima baviti i skrecati paznju na svojih :mrgreen:

Sta meni smeta su tipovi tipa @point koji u svakome drugome postu nazivaju nekoga polupismenim da bi sebi digli ovdje "reputaciju" a zapravo njegovi postoji nemaju substancu , da budem jasniji jedna velika 0
Šta mislite zbog koga smo nazadni.. zbog onih koje vi baš svom silom branite i sličnih. :izet:
Čime da te klepim sa 51% ili sa 53 % izaberi

Izvoli Ante ili Nenade stavi pravi ime svoje , nemoj neko bošnjačko ime kao nick providno je
Post Reply