Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chmoljo wrote:je li ikome dešava da mu jedna jezgra ima veću temperaturu od ostalih?
procesor je 3570K, paste ima i više nego dovoljno, a ovo se mislim oduvijek dešavalo.
temperatura ostlaih u idle je oko 35, 36, a ovaj 47-48. naravno kako opterećujem procesor tako i ovo raste. imam tri ventilatora u kućištu, napravljen airflow, ali je stock kuler.
hoće li stvarno neki kvalitetniji ovo riješiti, da ne kupujem bezveze? mislio sam uzeti CM hyper 212...
To je normalno samo u par stepeni ako je razlika jer je izmedju IHS (integrated heat spreader) i procesora jako losa termalna pasta koju intel vec skoro deceniju koristi. Tako da ti ne vrijedi uzimati CM hyper 212, problem ces i dalje imati. Ako se usudis mozes uraditi delid procesora i promjeniti pastu, staviti neku kvalitetnu npr. Thermal Grizzly Cryonaut ili Gelid Solutions Extreme Performance, 1 gram ti je dosta za 3 aplikacije.
Evo ti upute za delid, naravno to ti je na vlastitu odgovornost ako se odlucis
Hladnjakom malo boljim ce rijesiti itekako do 15-20c nize temperature,ali definitivno bi delid bio najbolje rjesenje.
Intel stock hladnjak je nuzno zlo.
Ako se odlucis za kupovinu nekog boljeg hladnjaka vidi da stavis u push pull konfiguraciju 2 ventilatora. https://www.overclockersclub.com/review ... _evo/4.htm
Last edited by M416 on 13/09/2019 11:52, edited 1 time in total.
Chmoljo wrote:ma temperature skaču do 95 stepeni, pa mi je to malo... naravno da mi se ne troše bezveze pare, pogotovo jer mi je konfiguracija već zastarjela...
a samo se želim najebati majke debilu koji je pored šarafa smislio one plastike za pričvršćivanje kulera.
E ako je 95c ne gine ti neki malo bolji cooler.Na toj temperaturi cpu trotla tj. od 86c pa nadalje cpu throttling je neminovan.
Definitivno se ne isplati uvala na hladnjak za cpu od 100km jer bolji hladnjak je minimala 70km.
Čmoljo, Intelovi stock cooleri su doslovno tu samo da procesor preživi dok ne kupiš bolje.
Čak i intel predstavnik je javno rekao da ti cooleri su smeće
Pogotovo ovo vrijedi za treću generaciju, kad su procesori još imali i neke manje bugove, pa su se iz nepoznatih razloga grijali itd.
Chmoljo wrote:je li ikome dešava da mu jedna jezgra ima veću temperaturu od ostalih?
procesor je 3570K, paste ima i više nego dovoljno, a ovo se mislim oduvijek dešavalo.
temperatura ostlaih u idle je oko 35, 36, a ovaj 47-48. naravno kako opterećujem procesor tako i ovo raste. imam tri ventilatora u kućištu, napravljen airflow, ali je stock kuler.
hoće li stvarno neki kvalitetniji ovo riješiti, da ne kupujem bezveze? mislio sam uzeti CM hyper 212...
To je normalno samo u par stepeni ako je razlika jer je izmedju IHS (integrated heat spreader) i procesora jako losa termalna pasta koju intel vec skoro deceniju koristi. Tako da ti ne vrijedi uzimati CM hyper 212, problem ces i dalje imati. Ako se usudis mozes uraditi delid procesora i promjeniti pastu, staviti neku kvalitetnu npr. Thermal Grizzly Cryonaut ili Gelid Solutions Extreme Performance, 1 gram ti je dosta za 3 aplikacije.
Evo ti upute za delid, naravno to ti je na vlastitu odgovornost ako se odlucis
M416 wrote:Ovaj bi bio idealan hvale ga opasno jbg morao bi se iskesirati dodatnih 20km,ali bi imao hladnjak na duze staze nekad i kad zamjenis drugi cpu.
evo da javim da sam uspio nekako jebeni bios i boot opcije zajebavale windows uvijek htio da pokrece sa usba umjesto sa nvma... i kasnije samo izvadio usb i instalacija prosla!
Qler wrote:ja nisam mogao naci kuciste da valjda da ima prostora i za diskove i za Blu-ray pisac koje imam... treba mi za 2.5 SATA disk, treba mi 4x slot za 3,5'' diskove i 1x5.25'' za pisač...
E ovo se onda ubilo za tebe ima podrsku za 2x5.25 i 5x hdd,a jos i prostrano dimenzije kucista 540 x 236 x 560 mm
Ma kakav je ovo kič sad imam CoolerMaster CM690 Advanced i samo mi fali USB 3.0 port na front panelu... ali izgleda da cu kupiti onaj hub i rijesiti i taj problem
Qler wrote:Ma kakav je ovo kič sad imam CoolerMaster CM690 Advanced i samo mi fali USB 3.0 port na front panelu... ali izgleda da cu kupiti onaj hub i rijesiti i taj problem
Iskreno ne znam sta je ovdje kicasto osim sto je kuciste zelene boje,ali ima ono sto si naveo podrsku za sve sto tebi treba,a kod nas je jedino ovo u nekom normalnom cjenovnom rangu.
Chmoljo wrote:
sve ok. nije trebalo ništa podešavati. i prijatno iznenađenje da nije trebala reinstalacija windowsa iskreno, šokirao sam se da ne treba
Koji ti je prije chipset bio, tj koja tacno ploca?
Ako je isti chipset, onda ne treba, ali nije zagarantovano da neces imati problema.
Ja bih na tvom mjestu drajvere sve nove instalirao za tu plocu konkretno.
Znaci i ram fercera? Ajde super.