https://www.klix.ba/vijesti/svijet/baer ... ook+status
koga misle Zeleni zeznut sa blokadom NS2?
Challenger_ wrote: ↑09/01/2022 13:03 Jah. Mi, USA i NATO (4.000 Amerikanaca i 8.000 ostalih) ćemo sa neonacističkim paravojnim formacijama napasti Donjeck i popišati se na Minski sporazum o mirnom rješavanju krize, a vi Rusi odjebite sa vojskom od ukrajinske granice i ne ometajte nas.

pa svugdje po internetu postoje tvrdnje da Rusija pravi AESA radare, što očito nije tačno, tako da je veliko pitanje i za Tursku, nije vjerovati svemu šta piše već konkretnim stvarima kao naruđbe.HarTar wrote: ↑13/01/2022 13:34 Su-35 Aesa radar u krilima, čudna pojava!!!
Zašto glavni radar nije AESA i koje komponente Rusija mora uvoziti da bi pokrenula masovnu proizvodnju AESA radara?
Radi se o energetskom bloku za napajanje modula.
Sve više tradicionalnih kupaca ruskih aviona zeli AESA radare.
Što se tiče komponenti za AESA radara najviše dolaze iz Holandije i Tajvana. Inače Rusija trenutno najčešće uvozi AESA radarr iz Izraela. Zanimljivo je i to da Turska proizvodi AESA radare, a Rusija ne...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aselsan_EIRS ASELSAN radi turske AESA radare. Ne znam čemu to nepovjerenje ako kažem da Rusija ne proizvodi vlastite AESA radare, pa zato dobijaju otkaze narudžbi za svoje avione?! U mnogim tehnološkim aspektima Turska je ispred Rusije, posebno što se tiče dronova, gdje su sigurno među top 3 država svijeta. Evo i Alžir otkazao narudžbu ruskih aviona. https://militarywatchmagazine.com/artic ... dar-exporttoska wrote: ↑13/01/2022 14:57pa svugdje po internetu postoje tvrdnje da Rusija pravi AESA radare, što očito nije tačno, tako da je veliko pitanje i za Tursku, nije vjerovati svemu šta piše već konkretnim stvarima kao naruđbe.HarTar wrote: ↑13/01/2022 13:34 Su-35 Aesa radar u krilima, čudna pojava!!!
Zašto glavni radar nije AESA i koje komponente Rusija mora uvoziti da bi pokrenula masovnu proizvodnju AESA radara?
Radi se o energetskom bloku za napajanje modula.
Sve više tradicionalnih kupaca ruskih aviona zeli AESA radare.
Što se tiče komponenti za AESA radara najviše dolaze iz Holandije i Tajvana. Inače Rusija trenutno najčešće uvozi AESA radarr iz Izraela. Zanimljivo je i to da Turska proizvodi AESA radare, a Rusija ne...
od velikih sila mnogi prave komponente, a vjerovatno samo nekoliko njih mogu kompletan radar.
tu je i avionika koja "upravljanje stotinama sistema koji su ugrađeni u avione"
avionika F-105 pravljenog u periodu 1955–1964
![]()
- Ovo što pišeš me asocira na moj upis kojem će uskoro sedam godina. 2012. se logujem na forum radi drame u Siriji. A onda napravim kompilaciju svojih i djelimično tuđih upisa za period 2012-2014:
Challenger__ wrote:
by Challenger__ » 10/04/2015
Rekli smo:
- Tzv. „Arapsko proljeće“ nije nikakav proces arapskog buđenja već "bizarna neokolonijalna farsa koja će narodima na tom području donijeti samo jad, nesreću i razaranje“. Rečeno nam je da je to besmislica, odnosno još jedna „teorija zavjere“.
Bili smo u pravu.
- Na površnu konstataciju da se „nas ne tiče tamo neka zemlja i njen unutrašnji sukob“ rekli smo da je to glupost, jer: „Sirija je političko, geopolitičko, religijsko i kulturno čvorište planete“. Svaki udarac u čvorište se osjeti širom svijeta, samim tim će se osjetiti i kod nas, na ovaj ili onaj način.
Bili smo u pravu.
- Na tvrdnje da će „Assad brzo (na proljeće, ljeto, jesen, zimu...) pasti“, rekli smo da neće.
Bili smo u pravu.
- Rekli smo da je Sirija "katalizator regionalnih i globalnih procesa“.
Bili smo u pravu.
- Na tvrdnju da će „Rusija prodati Siriju“, rekli smo da neće.
Bili smo u pravu.
- Kada je pokušaj američke intervencije propao , rekli smo da će samozvani gospodari rata i mira „otvoriti novo krizno žarište“. Uskoro, kao pokušaj odmazde, desila se Ukrajina.
Bili smo u pravu.
______
UKRATKO: Naše anticipacije su se ostvarile. Zemlje krvare, otvaraju se nova žarišta a napetosti rastu na mnogim tačkama planete. Ostaje još samo jedna sumorna anticipacija koja glasi ovako: „Ovaj sudar svjetova koji je otpočeo na zidinama Damaska će se na kraju okončati Trećim svjetskim ratom“.
Nadam se da nećemo biti u pravu.
Also sprach Challenger__
Jel to bozansko "mi"? I kakva je uloga Jet Lija u nastupajucem svjetskom ratu?
Da li ti svoje upise učiš napamet ili u slobodno vrijeme ponavljaš gradivo?Challenger_ wrote: ↑14/01/2022 17:33- Ovo što pišeš me asocira na moj upis kojem će uskoro sedam godina. 2012. se logujem na forum radi drame u Siriji. A onda napravim kompilaciju svojih i djelimično tuđih upisa za period 2012-2014:
Challenger__ wrote:
by Challenger__ » 10/04/2015
Rekli smo:
- Tzv. „Arapsko proljeće“ nije nikakav proces arapskog buđenja već "bizarna neokolonijalna farsa koja će narodima na tom području donijeti samo jad, nesreću i razaranje“. Rečeno nam je da je to besmislica, odnosno još jedna „teorija zavjere“.
Bili smo u pravu.
- Na površnu konstataciju da se „nas ne tiče tamo neka zemlja i njen unutrašnji sukob“ rekli smo da je to glupost, jer: „Sirija je političko, geopolitičko, religijsko i kulturno čvorište planete“. Svaki udarac u čvorište se osjeti širom svijeta, samim tim će se osjetiti i kod nas, na ovaj ili onaj način.
Bili smo u pravu.
- Na tvrdnje da će „Assad brzo (na proljeće, ljeto, jesen, zimu...) pasti“, rekli smo da neće.
Bili smo u pravu.
- Rekli smo da je Sirija "katalizator regionalnih i globalnih procesa“.
Bili smo u pravu.
- Na tvrdnju da će „Rusija prodati Siriju“, rekli smo da neće.
Bili smo u pravu.
- Kada je pokušaj američke intervencije propao , rekli smo da će samozvani gospodari rata i mira „otvoriti novo krizno žarište“. Uskoro, kao pokušaj odmazde, desila se Ukrajina.
Bili smo u pravu.
______
UKRATKO: Naše anticipacije su se ostvarile. Zemlje krvare, otvaraju se nova žarišta a napetosti rastu na mnogim tačkama planete. Ostaje još samo jedna sumorna anticipacija koja glasi ovako: „Ovaj sudar svjetova koji je otpočeo na zidinama Damaska će se na kraju okončati Trećim svjetskim ratom“.
Nadam se da nećemo biti u pravu.
Also sprach Challenger__
Danas nemam šta ni dodati ni oduzeti.
ima li ko onaj post o krimskim plažama jedino sto mogu povjerovati u vezi tog posta je da ruskinje imaju zguzove kao brazilke na plažama hahahaha
Sve kontam Chelli je Ðuro koji se zajebava.tramvajtrojka wrote: ↑14/01/2022 23:10ima li ko onaj post o krimskim plažama jedino sto mogu povjerovati u vezi tog posta je da ruskinje imaju zguzove kao brazilke na plažama hahahaha![]()
il onaj kad je u hrvatskoj na plaži pricao sa nekim rusom o geopolitickoj situaciji
![]()
![]()
![]()
a ono rus na nivou Hamdije portira u osnovnoj školi
![]()
tramvajtrojka wrote: ↑14/01/2022 23:10ima li ko onaj post o krimskim plažama jedino sto mogu povjerovati u vezi tog posta je da ruskinje imaju zguzove kao brazilke na plažama hahahaha![]()
il onaj kad je u hrvatskoj na plaži pricao sa nekim rusom o geopolitickoj situaciji
![]()
![]()
![]()
a ono rus na nivou Hamdije portira u osnovnoj školi
![]()
Challenger_ wrote: ↑10/08/2020 20:53Poslužiću se jezikom jednog izuzetno jakog Rusa koga sam imao sreću i priliku da upoznam, jednog ljeta na Hvaru._BataZiv_0809 wrote: ↑10/08/2020 20:10Istovremeno počinje i Sirija gdje Rusi imaju velike vojne baze, opet bez reakcije. Ukrajina 2014. je bila okidač, nakon toga su se uključili i u Siriju i sad u Libiju....Ne znam šta su čekali toliko...
On mi je rekao da su se kao narod i kao pojedinci zamorili te uloge "naroda misije", pa bilo to odbrambena misija od templara sa zapada, Mongola i Tatara sa istoka, Napoleona, Hitlera, da su se zamorili mesijanske uloge "Trećeg Rima" i spasioca monarhija po Evropi ("Sveta Alijansa"), ili "mesijanske antiutopije" kako je kvalifikovao SSSR i njegovu ulogu u "svjetskoj revoluciji". Pa nastavlja da je "ruski čovjek" kao i svaki drugi čovjek na svijetu. Ni manje, ni više. Dakle i konformista. Veliki konformista. On devedesete i dajnji hod Rusije tokom prve decenije 21. vijeka naziva "ispisom Rusa iz historije" a upis u "narode turista". Istina, kaže, izvan granica je ostalo masa Rusa, ali Bože moj. Rusija je manja od SSSR-a, a SSSR manji od carske Rusije ali, "hoću i ja da budem samo turist i biznismen".
Dakle, umjesto "misije" , pune krvi, ušli su u konformistički "svijet turizma".
A onda se sve počelo mijenjati. Sa Gruzijom 2008 pa na dalje. To je naglasio kao prekretnicu. Pa nastavlja priču: "Volio bih da sam se rodio kao Slovak". Pa napominje da ne potcjenjuje nikoga, ali ako si Slovak, ne kidišu na tebe, možeš biti "turista" od rođenja do smrti. I onda zapadne u neki bedak i kaže "nećemo još dugo moći biti turisti. Sudbina zove". ("судьба зовёт", bukvalno).
I šta se sada dešava. Oni sa umorom i prevrtanjem očiju ("zar opet") gledaju n-tu reprizu iste stvari. Kako se debili privlače ka njihovim granicama, kako debile prošlost ništa nije naučila, kako do debila ne dopiru nikakvi argumenti i apeli, kako ovo, kako ono i... kako od "svijeta turista" više nema ništa.
Sad budno prate šta se dešava i kada ovi pređu neku njihovu imaginarnu crvenu granicu, slijedi "uraaaaaa" i debile će napenaliti tako da će se "vidjeti iz svemira".
Ukratko, za njih ništa novo, ali "судьба зовёт".
Eto zašto toliko čekaju.
ultima_palabra wrote: ↑14/01/2022 18:42Jel to bozansko "mi"? I kakva je uloga Jet Lija u nastupajucem svjetskom ratu?
Piše ti na početku komentara da to nije siže isključivo mojih upisa tako da je plural primjeren. Jet Lee (Hero) mi je prvi i najtrajniji avatar.ultima_palabra wrote: ↑14/01/2022 18:42Jel to bozansko "mi"? I kakva je uloga Jet Lija u nastupajucem svjetskom ratu?