Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#114726 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kaligrafija wrote:Pa sta i da Iran razvija nuklearno naoruzanje, sto ga to oni nebi imali, kad im je to jedino osiguranje da ih niko nece nikad napasti...! Izrael moze imati najmanje 200 nuklearnih bombi, koliko se predpostavlja da ih imaju, a ja vjerujem da je cifra i veca, jos uz to naoruzali su ih tehnologijom i bombama ameri i nikad nisu priznali da su nuklearna sila, kao satro oni to nemaju...i citav svijet to zna i svi sute, hajde neka njima posalju neku medjunarodnu inspekciju, hoce kite...ne smije kod tih fasista niko ni prici...Samo Iran treba ko Kim Jong-un, rastjerati svu tu medjunarodnu bagru, pa koju godinu i neka uvode sankcije, napraviti nuklearke, razviti raketni program i ko ih jebe...! Pa bi im cionisti na noge dolazili, da pitaju, komsija, treba li sta, kako ide...!!! Zivim za dan, kad ce im neko zbombati Tel Aviv...!
Perzijanci su okupirali nekoliko naroda i tako kreirali tzv. Iran. Ako se ne slazes sa izraelskom okupacijom Palestine, zasto se slazes sa perzijskom okupacijom Azerbejdzana, Kurdistana, Baludzistana, Luristana i Ahvaza?

Okupacija ne moze trajati vjecno. Svaka ima rok trajanja.

Nuklearno oruzje predstavlja prijetnju za okupirane narode u Iranu. Ako bi Iran bio siguran da ih niko ne moze napasti izvana, onda bi Perzijanci jos gore terorisali manjinske narode i onemogucavali im sva nacionalna prava.

Tzv. Iran, teritorij koji su okupirali Perzijanci

Image

Ovo bi bilo isto da Englezi silom okupuraju Irsku i Skotsku, da Nijemci okupiraju Holandiju, Belgiju i Cesku itd.

Image

Da Perzijanci imaju politicki mudrosti demokratizovali bi zemlju i ponudili manjinskim narodima da sami odrede svoju buducnost. Eventualni rat ce upropastiti sve narode.
ioannes

#114727 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

evo kikija profesora za međudržavno pravo.

na nivou osmog razreda
swanfilter

#114728 Re: Sirija vol. 2

Post by swanfilter »

Bombona jos uvijek kaki. Kurdi propao projekat pa sada malo Iranom se baviti. "Tzv Iran" ... Kako te nije sram, Savo ...
sarajevoxxxx

#114729 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Dobar komentar objavljen na "Nors for studies" povodom ovih zadnjih dešavanja oko Izraela i Irana. Autor smatra da je Amerika ovaj put zaista ozbiljna i da nakon 12. maja neće produžiti sporazum sa Iranom.

#عرض_نتنياهو
تعلم اسرائيل جميع المعلومات التي قدمها نتنياهو يوم امس مسبقا، كما قام نتنياهو بتقديم ذات العرض على ترمب في بدايات شهر مارس/اذار الماضي، ويبدو العرض موجها للامريكيين وللاعلام الامريكي لاعطاء ذريعة لترمب لعدم تجديد الاتفاق النووي في 12 ايار وهو الموعد النهائي الذي اعطاه ترمب للاوروبيين لتعديل شروط الاتفاق

اذا اصبح الان لدى امريكا ذريعة امام الاوروبيين، فالكم الهائل من الوثائق الذي ستقدمه اسرائيل لا يمكن تحليله والخروج منه بنتائج خلال 10 ايام، مما يرجح عدم تجديد امريكا للاتفاق

ياتي هذا مخيبا لآمال الوكالة الدولية للطاقة الذرية وللدول الاوروبية خاصة المانيا وفرنسا وبريطانيا والذين يريدون تمرير الاتفاق الايراني، لاسباب كثيرة اهمها تجسير العلاقات الاقتصادية مع ايران، كما يبدو ان هذه الدول لا تمانع استيلاء ايران على الفراغ الموجود في الشرق الاوسط والذي عبر عنه ترمب بقوله "دول لاتصمد اسبوع"

ايران لن تتوقف عن تطوير برنامجها النووي، لأنه الضمانة الوحيدة لها للدخول الى نادي الكبار والذي تطمح له، وهذا مالاتريده اسرائيل، ليس كرها بايران، لكن تخوفا من تغيير قواعد اللعبة في الشرق الاوسط لصالح ايران، ولعدم رغبتها ملئ ايران للفراغ الموجود، والذي تستغله اسرائيل جيدا وهذا ماصرح به نتنياهو اليوم لقناة سي ان ان، قال بالحرف

"لا نريد نزاعا مع ايران، لانريد ان تصل الامور لحرب، لكن ايران تسعى لتغيير القوانين في المنطقة"

اذا ما نراه هو رغبة دولية لتأهيل ايران كدولة بكامل المواصفات، حتى داخل امريكا (تيار كيري-تيلرسون) ووجود تخوف اسرائيلي من ذلك، هذا التخوف وجد اذانا صاغية لدى تيار ترمب والذي تعزز بوجود بومبيو وبولتون

@nors2017

http://norsforstudies.org/2018/05/6904/
Last edited by sarajevoxxxx on 02/05/2018 00:19, edited 1 time in total.
Novosti

#114730 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

ioannes wrote:evo kikija profesora za međudržavno pravo.

na nivou osmog razreda
Hahahaha dobraa :thumbup:
Novosti

#114731 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

Za Insomiu sam mislio da je malo objektivniji dok nije napiso ono o Kurdima par stranica prije. Tako je se spustio na nivo Save, Čelija i sl.
Kikibombona

#114732 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

na nivou osmog razreda
Prvi put cujem za 'medjudrzavno pravo'. Mozda i postoji, ali zaista prvi put cujem.

O medjunarodnom pravu sam ponesto procitao, iz hobija.

Danasnje saopstenje State Departmenta

Image

Sirijske demokratske snage su pokrenule ofanzivu na preostala uporista Devle u dolini Eufrata. Amerika je istakla da ce svaki napad na SDF biti sankcionisan. Iranci i njihove sije su nedavno dobile po nosu. Pjena im ide na usta jer su tako blizu a tako daleko od kurdistanske nafte i plina u provinciji DeZ. Pohlepu su skupo platili u nekoliko navrata. Nadam se da su se opametili i da vise nece slati sirotinju u sigurnu smrt.

Amerika istice da nema povlacenja iz Sirije dok se ne sklopi mir. Nece biti ni tada. Isto tako, podvlaci se da region nece biti prepusten dr. Asadu i Irancima.

Zaista lijepe vijesti. A dr. Asadu neka plin poklone Rusija i Iran.
Novosti

#114733 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

Majstore, dr. Asad je presjednik Sirije a Rožava samo jedan dio Sirije tako da Asad nema potrebe tražt od drugi država naftu il bilo šta drugo što ima na siriskom teritoriju.
sarajevoxxxx

#114734 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Dr. Asad je uništio Siriju. Sada ide američko iživljavanje nad onim što je ostalo od Sirije, Kurdi su tu, bit će i u Siriji i Iraku i Turskoj i Iranu još dosta toga.

Dobra su i ova dešavanja u Maroku. U pravo vrijeme Maroko prekida odnose sa monstrumima i fašistima iz Irana. Zlikovcima sasvim pristojan šamar iz Maroka i nije mogao doći u bolje vrijeme

Eto Irancima Kasim nek' ga šalju u Maroko, Kasim im vodi vanjsku politiku.
sarajevoxxxx

#114735 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Bijela kuća: Nuklearni sporazum sa Iranom sklopljen je na temelju lažnih tvrdnji.
times12

#114736 Re: Sirija vol. 2

Post by times12 »

Zna neko nešto o alžirskoj vojsci? Mislim da su jaki "k'o zemlja", nešto poput egipatske, te stoga nema proleća i drugih arapskih godišnjih doba. Dok sam se još ložio na demokratiju, smetalo mi je što su tamo negde 90-ih oborili na izborima izabranu fundamentalističku vlast. Sad vidim da su bili u pravu. Kakva qrac demokratija, tupavi narod često izabere sopstvenu propast.
sarajevoxxxx

#114737 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

times12 wrote:Zna neko nešto o alžirskoj vojsci? Mislim da su jaki "k'o zemlja", nešto poput egipatske, te stoga nema proleća i drugih arapskih godišnjih doba. Dok sam se još ložio na demokratiju, smetalo mi je što su tamo negde 90-ih oborili na izborima izabranu fundamentalističku vlast. Sad vidim da su bili u pravu. Kakva qrac demokratija, tupavi narod često izabere sopstvenu propast.
Arapski svijet je zbog toga najveći izvoznik terorista i terorizma zadnjih 50 godina u cijelom svijetu. Cijeli svijet maltretiraju teroristima ponajviše jer im vladaju diktatori.

A vojske nemaju, kakva crna vojska. Vojska čuva narod u tim zemljama vojska čuva elitu od sopstvenog naroda. To su malo veće zaštitarske firme, kakvi i oni i vojska. :-)
times12

#114738 Re: Sirija vol. 2

Post by times12 »

sarajevoxxxx wrote: Arapski svijet je zbog toga najveći izvoznik terorista i terorizma zadnjih 50 godina u cijelom svijetu. Cijeli svijet maltretiraju teroristima ponajviše jer im vladaju diktatori.
Ovo naprosto nije tačno. Nešto se ne sećam iračkih, sirijskih i libijskih terorista za vreme Sadama, Hafeza i Gadafija. Kakvi arapski teroristi !? Možda samo u Holivudu.
sarajevoxxxx

#114739 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

times12 wrote:
sarajevoxxxx wrote: Arapski svijet je zbog toga najveći izvoznik terorista i terorizma zadnjih 50 godina u cijelom svijetu. Cijeli svijet maltretiraju teroristima ponajviše jer im vladaju diktatori.
Ovo naprosto nije tačno. Nešto se ne sećam iračkih, sirijskih i libijskih terorista za vreme Sadama, Hafeza i Gadafija. Kakvi arapski teroristi !? Možda samo u Holivudu.
Ko je ubio Sadata? Ko je učestvovao u napadu na Blizance? London, Madrid, Najrobi....
sarajevoxxxx

#114740 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Katar podržao Maroko
https://arabic.rt.com/middle_east/94158 ... %B1%D8%A8/
:thumbup:

Prebrojavanje pred moguće vaspitne lekcije prema Iranu :-)
bogoljub

#114741 Re: Sirija vol. 2

Post by bogoljub »

na nivou osmog razreda
Ovo nije na nivou 8. razreda. Poznajem 8. razred puno su zreliji, kada lažu koriste se raznim marifetlucima. Ovdje što kiki naškraba gore je ništa drugo do plod njegovih imaginarnih uobrazilja koje postoje samo u njegovom umu. Doduše prreslikao ih je na mapu, i svima pokazao svoje elementarno NE znanje o onome što piše!!!

https://bs.wikipedia.org/wiki/Perzija
muhafuca

#114742 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:To što je dobro iz pozicije Alžira, ne znači da je dobro iz nekih drugih i trećoh vizura.
po meni je glava svetinja. sacuvat narod stradanja, infratsturkturu od unistenja bi trebao biti najveci prioritet vlasti. cudno zvuci tako nesto reci u 2018 godini al taj region je bas kurate srece. ko god cuva zemlju od takvih nesreca je po meni dobar.
.ebo Titu onda za Kim Jong Una - ili onog sto ga nedavno nnjegova partija u Zimbabweu skide s vlasti.

Licno nemam pojma kakve suu situcije ni u Alziru ni u Maroku. Naleti se nekad na pokoju reportazu ima i pozitivnih

i negativnih pa kome vjerovati.

Cinjennica je doduse da se i iz Maroka i iz Alzira masovno pokusava konstantno emigrirati u Evropu (uglavnom uu Francusku jer govoore jezik - koolonijalna ostavstina - ali i u druge zemlje) pa ako je to pokazatelj eto takvo je i stanje. Iduu dosta i u Kanadu u Quebeq.

Kao i kod nas vjerovatno.

Ovo dalje iz glave pricam jer sam davno citao pa mozda i pogrijesimm sto-sta. Mozes naci na netu ako te intteresuje.

Imao je Alzir nekad davno "problema" sa Islamistima (prije nego sto su postali "popularne" babaroge u svijetu, tj prije AlQaide)

Meni se cini da su cak i na izborima pobjedili, pa se Francuska uplasila za svoju kontrolu dole pa su organizovali nekakav drzavni udaar i

usstolicili nekogg svog na vlast. Bilo je onda malo i rata protiv Islamista koji su se nakon puca militantno izorganizovali al nije dugo trajalo. ProFrancuski diktator pobjjediio ii to je to. Mislim da i dan danas ima povremeno problema (gerila) ali se sve to desava duboko u Sahari dole.

Nesto je bilo na faazon kao kkad je Mursi pobjedio u Egiptu pa se zapad usrao i brze bolje nasli Sisija da ga svrgne s vlasti i vrati status-quo kao za Mubarakovo vrijeme.

Mislim doduse da su ovi u Alziru bili pravi Islamisti a ne neeka moderna umjerena verzija koju Muslim Brotherhood gura

Sve u svemu u Alziruu i Mmaroku kolikoo ja kontam je stanje kao i kod nas "ma dobro je samo nek ne puca"
muhafuca

#114743 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Hama/Homs djep ce se izgleda isto predati i bice ekskurzija, zeleni autobusi za Idlib.

Bumo vidjeli doduse

Image

Code: Select all

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/991345094585470977?s=19

Code: Select all

https://muraselon.com/en/2018/05/rebels-to-surrender-in-northern-homs-and-southern-hama/
Image
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#114744 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Zanimljiv prizor.

Pripadnik ruske vojne policije se igra sa djetetom militanta koji se evakuiše na sjever Sirije.
madner

#114745 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Takozvani Iran i jedna i jedina Rojava. :D
Challenger_

#114746 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

times12 wrote:Zna neko nešto o alžirskoj vojsci? Mislim da su jaki "k'o zemlja", nešto poput egipatske, te stoga nema proleća...
Jaki su kao crna zemlja a uz to, Alžir je najveća afrička država od skoro 2.5 miliona kvadratnih kilometara, deseta po veličini u svijetu.

Image

Zaslužuju posebnu temu.
Kaligrafija

#114747 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligrafija »

Moze li neko pronaci video, gdje je slucajno ostao ukljucen mikrofon kad su razgovarali Obama i Putin o Netanyahu-u , u bukvalnom smislu je bio razgovor, zove li tebe ona budala, ma zove stalno, ja jes dosadan, ja mu se vise i ne javljam...!?! :lol:
Klavikula

#114748 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:
vivaldi wrote:puno teksta :D

vidim da ih alzir podrzava, jesu iran i alzir u dobrim odnosima?
Pozicija Alžira je drugačija od pozicije Maroka. Alžir, npr, je vrlo sklon Damasku i Moskvi a Maroko ne. To je prije svega stvar ideoloških percepcija vladajućih nomenklatura a ne veza sa Iranom koje se precjenjuju.

Direktan odgovor: Alžir ne drži Iran za arhiđavola i tu svakako ne spada u klub zemalja kao što su Izrael i Saudijska Arabija.
ma iznenadi me danas naslov, maroko prekida diplomatske odnose sa iranom, kontam otkud maroko iskoci iz drugog ili treceg plana. sve se vrti oko irana, izraela, libana, saudije, golfskih satelita i egipta. kad odjednom maroko :? .

mada mi nije bas jasno, ako ih alzir najvise podrzava, sto iranci pored svih problema koje trenutno imaju otvaraju jos front pod uslovom da je to usopte istina, al haj ga znaj..
Maroko dosta dugo ima jako dobre odnose sa Izraelom. tamo se nalazi najveci Mosadov centar izvan Izraela. cak su nekad ranije tokom sastanka o formiranju zajednicke arapske armije, marokanske vlasti dopustile Mosadovim agentima da ozvuce sve prostorije u kojima su boravili generali i diplomate arapskih drzava.
Kaligrafija

#114749 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligrafija »

Kikibombona wrote:
Kaligrafija wrote:Pa sta i da Iran razvija nuklearno naoruzanje, sto ga to oni nebi imali, kad im je to jedino osiguranje da ih niko nece nikad napasti...! Izrael moze imati najmanje 200 nuklearnih bombi, koliko se predpostavlja da ih imaju, a ja vjerujem da je cifra i veca, jos uz to naoruzali su ih tehnologijom i bombama ameri i nikad nisu priznali da su nuklearna sila, kao satro oni to nemaju...i citav svijet to zna i svi sute, hajde neka njima posalju neku medjunarodnu inspekciju, hoce kite...ne smije kod tih fasista niko ni prici...Samo Iran treba ko Kim Jong-un, rastjerati svu tu medjunarodnu bagru, pa koju godinu i neka uvode sankcije, napraviti nuklearke, razviti raketni program i ko ih jebe...! Pa bi im cionisti na noge dolazili, da pitaju, komsija, treba li sta, kako ide...!!! Zivim za dan, kad ce im neko zbombati Tel Aviv...!
Perzijanci su okupirali nekoliko naroda i tako kreirali tzv. Iran. Ako se ne slazes sa izraelskom okupacijom Palestine, zasto se slazes sa perzijskom okupacijom Azerbejdzana, Kurdistana, Baludzistana, Luristana i Ahvaza?

Okupacija ne moze trajati vjecno. Svaka ima rok trajanja.

Nuklearno oruzje predstavlja prijetnju za okupirane narode u Iranu. Ako bi Iran bio siguran da ih niko ne moze napasti izvana, onda bi Perzijanci jos gore terorisali manjinske narode i onemogucavali im sva nacionalna prava.

Tzv. Iran, teritorij koji su okupirali Perzijanci

Image

Ovo bi bilo isto da Englezi silom okupuraju Irsku i Skotsku, da Nijemci okupiraju Holandiju, Belgiju i Cesku itd.

Image

Da Perzijanci imaju politicki mudrosti demokratizovali bi zemlju i ponudili manjinskim narodima da sami odrede svoju buducnost. Eventualni rat ce upropastiti sve narode.
Ti si glupostima prevazisao i sam sebe...cuj tzv., cuj okupirao...Englezi su okupirali pola svijeta, ukljucujuci Ameriku, Australiju, dio Kanade itd...i kao takvi su "opasnost" za sve narode koje su istrijebili...sta lupas vise...od kako postoji svijet, neko nekoga okupira, narodi se porobljavaju, asimiliraju, protjeruju...to je tako...svaka nacija u istoriji da bi bila jaka ili jaca od drugih je morala imati nadmocnije oruzje i nadmocnijeg vojnika...Pocevsi od boljih metala za maceve, boljih lukova i strijela, samostrijela, cuvenih bojnih kola, katapultova, ramova(ovnova za probijanje), brodova jedrenjaka, kasnije sa pojavom baruta, musketa, pusaka, pistolja, rucnih topova, topova, dinamita, parnih brodova, lokomotiva, kasnije minobacaca, tenkova, mitraljeza, protuoklopnih bacaca, aviona, helikoptera, raketa, vojnih brodova, nosaca aviona, nuklearno oruzje...ovde nije ni pola nabrojano, jel shvatas poentu...! Sa napredkom, jake nacije, zele sebe i da zastite i da okupiraju druge nacije, razvijajuci nova oruzja, da im ukradu resurse i zemlju, sta ti tu nije jasno...!?! To je tako kako se covjek poceo udruzivati u primitivne zajednice, da bi lakse opstao, jaca grupa, je tlacila slabiju...krala joj hranu i resurse, jel mislis da se danas nesto promijenilo, nije nista...!?! Hoce li se nesto promijeniti, tesko, to bi vec bila utopija...! Jel nam bolje svima danas u modernom vremenu, kroz te silne ratove i asimilacije, naravno da jeste, zato drkamo po internetu dok pijemo jutarnju kafu i naprdjujemo...poslije svih ratova, kad nastupi vrijeme mira, nekoj zajednici to donese progres, cak i onoj asimiliranoj, jer usvoji tehnologije nadmocnijeg protivnika...! Mrsko mi dalje pisati na tu temu, mogao bi tri dana, ohladi se kafa, haj Ž...!
Challenger_

#114750 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

- Naselja istočnog Kalamuna poslije odlaska terorista:

Povratak u normalan život.

Narod odahnuo dušom. E moj Sa'vox, niko ne voli tvoje vahabitske ublehanere aka "revolucionare". Niko živ. Prezire ih Sirija, s kraja na kraj zemlje.
Locked