Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- drug_profi
#11451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kako god ti kažeš.
Meni je lično vjerovatnije da su proćerdali novac za cestogradnju nego da su ga stvarno uložili u cestogradnju.
Eto nek nije 8 milijardi, nek je dvije, nek je "samo" milijarda... razumiješ? Da je i 100 miliona, "nenamjenski su potrošene". I onda dobijem gorivo skuplje.
Mislim, sredstva namjenjena nečem drugom, naplaćivana iz registracija. Eto nisu ukrali od cestarina, sad mi je lakše... wtf.
Meni je lično vjerovatnije da su proćerdali novac za cestogradnju nego da su ga stvarno uložili u cestogradnju.
Eto nek nije 8 milijardi, nek je dvije, nek je "samo" milijarda... razumiješ? Da je i 100 miliona, "nenamjenski su potrošene". I onda dobijem gorivo skuplje.
Mislim, sredstva namjenjena nečem drugom, naplaćivana iz registracija. Eto nisu ukrali od cestarina, sad mi je lakše... wtf.
- Alfons Kauders
#11452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla?![]()
P.S.
Koja će prije dionica biti završena? Most preko Save, ili čitava zaobilaznica oko Zenice? Ovo na Savi će biti jedino pred izbore otvoreno?
Pa ovi fakat nisu normalni. Trasa TZ-SA preko Varesa je napustena uz rat (to je bila predradna varijanta).
Iza rata, tj u zadnjih desetak godina, radjeni su projekti za Karaulu, zaobilaznicu oko Kladnja i prilaz Karauli, trake za preticanje od Cevljanovica do kraja uspona na Nisice, pa s druge strane Nisica i oko Stupara ako se ne varam.
Prije koju godinu utvrdjena trasa prema Zepcu...
I sad opet nova-stara varijanta
- Thorgerson
#11453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali moras priznati jednu stvar, da novca ima obezbjedjenog - ali se ne radi. Zasto? Odgovor znamo.So What! wrote: Prijatelju ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama, taj novac za cestogradnju nije postojao, niti ga je bilo toliko niti je bio namijenjen na taj način.
Mi da smo imali novac stvarno za te svrhe, pa čak i da su ga pokrali, nešto bi moralo završiti u cestogradnji.
Imaš uvijek Avdu Avdića koji izmišlja stvari tamo gdje ih nema, kada se izgradila Sarajevska obilaznica, prvobitnim projektom bio je predviđen jedan cut and cover tunel koji je eliminisan iz projekta, ali Avdo je od toga napravio senzaciju i lopovluk.
Isti slučaj je i sa Zenicom, bio je jedan cut and cover predviđen, ali je eliminisan. Isti Avdin Žurnal će opet tu tražiti neke lopovluke kad se završi.
Dakle nije postojalo 8 milijardi od cestarina kao sredstava namijenjena cestama, već se radi o sredstvima koja su bila namijenjena nečemu drugom, a naplaćivana su od registracija i sl.
Na drugoj strani, novac za ceste se uzima recimo iz akumuliranih dobiti preduzeća poput BH Telecoma ili po novom Sarajevskog aerodroma ili izmirenih dugova i sl. Izvor sredstava ne mora se ponovo preusmjeravati u isti izvor.
Npr. evo tenderaju se sad ce 4 godine za dionicu Pocitelj - Zvirovici. Hej, 4 godine novac je obezbjedjen, tj. ceka se samo da se izabere izvodjac. Nemoj samo reci da je uslovljeno akcizama. Akcize 2014. godine niko nije ni spominjao. Dakle vec 2014-te godine se mogao odabrati izvodjac, uzeti lovu i danas bi ta dionica bila gotova, jer je rok 30 mjeseci.
Drugi primjer, magistralni put Stolac - Neum. Ja mislim 2016 odobreno 10+ miliona kredita, al onda ide GoT - Game of Tenders. I sta je sad s tim? Nista. Proslo dvije godine nista nisu uradili.
I naravno sad sve sto trebaju i ne trebaju pravdati, svaljuju na akcize. Ko je spomenuo akcize 2014 ili 2015 godine. Ja se nesto ne sjecam. Nego sad sta god su usrali...jebiga niste nam dali da usvojimo akcize.
Evo usvojene su, ajde da vidimo taj boom koji ce se desiti.
- cadburry
#11454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tačno tako. Prva transverzala u Sarajevu. Nabavka minibuseva u opštini Stari Grad.Thorgerson wrote:Ali moras priznati jednu stvar, da novca ima obezbjedjenog - ali se ne radi. Zasto? Odgovor znamo.So What! wrote: Prijatelju ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama, taj novac za cestogradnju nije postojao, niti ga je bilo toliko niti je bio namijenjen na taj način.
Mi da smo imali novac stvarno za te svrhe, pa čak i da su ga pokrali, nešto bi moralo završiti u cestogradnji.
Imaš uvijek Avdu Avdića koji izmišlja stvari tamo gdje ih nema, kada se izgradila Sarajevska obilaznica, prvobitnim projektom bio je predviđen jedan cut and cover tunel koji je eliminisan iz projekta, ali Avdo je od toga napravio senzaciju i lopovluk.
Isti slučaj je i sa Zenicom, bio je jedan cut and cover predviđen, ali je eliminisan. Isti Avdin Žurnal će opet tu tražiti neke lopovluke kad se završi.
Dakle nije postojalo 8 milijardi od cestarina kao sredstava namijenjena cestama, već se radi o sredstvima koja su bila namijenjena nečemu drugom, a naplaćivana su od registracija i sl.
Na drugoj strani, novac za ceste se uzima recimo iz akumuliranih dobiti preduzeća poput BH Telecoma ili po novom Sarajevskog aerodroma ili izmirenih dugova i sl. Izvor sredstava ne mora se ponovo preusmjeravati u isti izvor.
Npr. evo tenderaju se sad ce 4 godine za dionicu Pocitelj - Zvirovici. Hej, 4 godine novac je obezbjedjen, tj. ceka se samo da se izabere izvodjac. Nemoj samo reci da je uslovljeno akcizama. Akcize 2014. godine niko nije ni spominjao. Dakle vec 2014-te godine se mogao odabrati izvodjac, uzeti lovu i danas bi ta dionica bila gotova, jer je rok 30 mjeseci.![]()
Drugi primjer, magistralni put Stolac - Neum. Ja mislim 2016 odobreno 10+ miliona kredita, al onda ide GoT - Game of Tenders. I sta je sad s tim? Nista. Proslo dvije godine nista nisu uradili.
I naravno sad sve sto trebaju i ne trebaju pravdati, svaljuju na akcize. Ko je spomenuo akcize 2014 ili 2015 godine. Ja se nesto ne sjecam. Nego sad sta god su usrali...jebiga niste nam dali da usvojimo akcize.
Kad padne tender, onaj ko ga je raspisao i odabrao ponuđača bi trebao u zatvor.
- So What!
#11455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Potpisan je ugovor za Neum - Stolac jutros, kao i za nastavak izgradnje ceste na prijevoju Karaula.
Momci slažemo se mi ovdje, svi režimo na administraciju nesposobnu i bahatu koja zbog sitnih interesa blokira sve ovo. Naravno da su oni jedini krivci za ovo, jer Euro Asfalt ima više posla u Crnoj Gori i Sloveniji trenutno nego u BiH.
Momci slažemo se mi ovdje, svi režimo na administraciju nesposobnu i bahatu koja zbog sitnih interesa blokira sve ovo. Naravno da su oni jedini krivci za ovo, jer Euro Asfalt ima više posla u Crnoj Gori i Sloveniji trenutno nego u BiH.
- DrugaGimnazija
#11456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne kontam!? Vc se od Sarajeva prema sjeveru pravi vecim dijelom dolinom rijeke Bosne. To je i najlogicniji izbor, ne zato sto je Sarajevo tu. Koja pusta brda i planine?!Haris.ba wrote:Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.El_comadante wrote:
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..
- DrugaGimnazija
#11457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tipicni bosanski kompleks komplikovanosti. Kod nas su samo ljudi komplikovani.El_comadante wrote: upravu si ti. naprimjer stupska petlja je od najkoplikovaniji petilji barem na balkanu, pa rpiključak na autoput u Sarajevu, pa sad ovaj kružni tok u Hrasnom itd, sve je komplikovano, plus dodaj da smo i mi komplikovani a neki korumpirani eto ti belaja
Niti je stupska petlja najkomplikovanija, nego obicna petlja (koja je bila vec do pola napravljena), niti je prikljucak na autoput komplikovan (nego ne moze biti jednostavniji kroz ravnicu), niti je kruzni tok u Hrasnom komplikovan (nego srednje velicine).
- DrugaGimnazija
#11458 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Otkud ti ova prica o trasi SA-TZ preko Varesa?! Niko to niti predlaze, niti najavljuje. Smiri se i ne panici.Alfons Kauders wrote:Pa ovi fakat nisu normalni. Trasa TZ-SA preko Varesa je napustena uz rat (to je bila predradna varijanta).Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla?![]()
Iza rata, tj u zadnjih desetak godina, radjeni su projekti za Karaulu, zaobilaznicu oko Kladnja i prilaz Karauli, trake za preticanje od Cevljanovica do kraja uspona na Nisice, pa s druge strane Nisica i oko Stupara ako se ne varam.
Prije koju godinu utvrdjena trasa prema Zepcu...
I sad opet nova-stara varijanta
- Haris.ba
#11459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa dolinom Bosne ide dionica do poslije Kaknja. Tu imas buljuk mostova. Koliko hoces usjeka i klizista. Malo je dijelova koji su jednostavni za izgradnju bili.DrugaGimnazija wrote:Ne kontam!? Vc se od Sarajeva prema sjeveru pravi vecim dijelom dolinom rijeke Bosne. To je i najlogicniji izbor, ne zato sto je Sarajevo tu. Koja pusta brda i planine?!Haris.ba wrote:Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.El_comadante wrote:
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..
A poslije Kaknja idu brda i planine. Vijadukt do vijadukta. Tunel do tunela. I sve tako do pred Doboj.
A da ne pricam o dionici do Mostara. Pa i juznije od Mostara ce biti ozbiljnih objekata. Npr. Most Pocitelj.
Pa i mostarska zaobilaznica ce biti sva u brdu. Ko zenicka.
- drug_profi
#11460 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je kolega bio sarkastičan u citiranom postu.DrugaGimnazija wrote:Tipicni bosanski kompleks komplikovanosti. Kod nas su samo ljudi komplikovani.El_comadante wrote: upravu si ti. naprimjer stupska petlja je od najkoplikovaniji petilji barem na balkanu, pa rpiključak na autoput u Sarajevu, pa sad ovaj kružni tok u Hrasnom itd, sve je komplikovano, plus dodaj da smo i mi komplikovani a neki korumpirani eto ti belaja
Niti je stupska petlja najkomplikovanija, nego obicna petlja (koja je bila vec do pola napravljena), niti je prikljucak na autoput komplikovan (nego ne moze biti jednostavniji kroz ravnicu), niti je kruzni tok u Hrasnom komplikovan (nego srednje velicine).
- So What!
#11461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja Zeničke obilaznice [Vijadukt Ričice] - 18. 01. 2018. @ BosniaHawk (SSC)

Last edited by So What! on 25/01/2018 16:54, edited 2 times in total.
- shake69
#11462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
''Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko je sa saradnicima posjetio općinu Odžak i gradilište mosta Svilaj.
Krajem januara 2018. godine bit će realizirano nešto manje od 40 posto ukupnog projekta. Okončani su svi pripremni radovi, dok je dio radova na donjem ustroju mosta u potpunosti okončan. Kad je riječ o gornjem ustroju mosta, sa zadovoljstvom je konstatirano da je nabavljeno svih 5.300 tona čelika za koje je pripremljena radionička dokumentacija. Od nabavljenih 5.300 tona, u pozicije je izrezano 974 tone, od kojih je 256 tona dovršeno, odnosno sklopljeno u gotove elemente. Isporuka čelične konstrukcije na gradilište je započela 20. januara 2018. godine, a početkom februara 2018. očekuje se početak montaže čelične konstrukcije.
Zaključujući radnu posjetu, ministar Jusko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u ovom trenutku ne postoje naznake okolnosti koje bi mogle utjecati na dovršetak radova, planiran za 28. maj 2019. godine. (Avaz)
Ko je ono reko kraj 2018 g.!!??
Krajem januara 2018. godine bit će realizirano nešto manje od 40 posto ukupnog projekta. Okončani su svi pripremni radovi, dok je dio radova na donjem ustroju mosta u potpunosti okončan. Kad je riječ o gornjem ustroju mosta, sa zadovoljstvom je konstatirano da je nabavljeno svih 5.300 tona čelika za koje je pripremljena radionička dokumentacija. Od nabavljenih 5.300 tona, u pozicije je izrezano 974 tone, od kojih je 256 tona dovršeno, odnosno sklopljeno u gotove elemente. Isporuka čelične konstrukcije na gradilište je započela 20. januara 2018. godine, a početkom februara 2018. očekuje se početak montaže čelične konstrukcije.
Zaključujući radnu posjetu, ministar Jusko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u ovom trenutku ne postoje naznake okolnosti koje bi mogle utjecati na dovršetak radova, planiran za 28. maj 2019. godine. (Avaz)
- So What!
#11463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prescrollaj malo zadnje stranice, postavljena je vijest odavno već da su iz ministarstva poručili da je rok za izgradnju pomjeren do kraja maja 2019. godine.shake69 wrote:''Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko je sa saradnicima posjetio općinu Odžak i gradilište mosta Svilaj.
- So What!
#11464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja Zeničke obilaznice [Vijadukt Pehare] - 18. 01. 2018. @ BosniaHawk (SSC)

- So What!
#11465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jusko zadovoljan tempom izgradnje mosta Svilaj
Biznis InfoMinistar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Ismir Jusko izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u ovom trenutku ne postoje naznake koje bi mogle uticati na dovršetak radova mosta Svilaj, koji je planiran za 28. maj naredne godine.
Jusko je danas sa saradnicima posjetio općinu Odžak i gradilište mosta Svilaj.
U Općini Odžak načelnik Jakov Ivanković upoznao je ministra Juska s aktuelnim dešavanjima, s posebnim naglaskom na ukupne pozitivne pokazatelje nakon početka radova na mostu Svilaj, plan izgradnje poslovne zone u blizini mosta te veliko zanimanje investitora nakon početka radova.
Nakon sastanka, zajedno s općinskim načelnikom Ivankovićem, ministar Jusko je obišao gradilište mosta Svilaj. Prilikom obilaska, voditeljica gradilišta je informirala prisutne da se radovi na izgradnji mosta izvode u skladu s dinamičkim planom.
Zaključujući radnu posjetu, ministar Jusko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u ovom trenutku ne postoje naznake okolnosti koje bi mogle utjecati na dovršetak radova, planiran za 28. maj 2019. godine.
-
doktor78
#11466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znaci, nista od otvaranja mosta pred izbore...
-
Seyfo
#11467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze li mi neko objasniti znacaj mosta Svilaj skupa sa uradjenom dionicom autoputa,taman kad bi sutra bilo gotovo, za sve koji idu na zapad iz Sa,Ze,Mo i okolnih mjesta? Mislim u naredne dvije -tri godine,ne za 20 godina kada Vc bude gotov. Ima li smisla tuda ici ako polazna tacka nije Tuzlanski bazen? Evo,ja sam vremenom zakljucio,putujuci cesto iz Sarajeva, da prema zapadu idem Sa-Doboj-Banja Luka-Gradiska kad su guzve,a kad nisu onda na Brod,dok prema Beogradu idem ili na Samac ili na Bijeljinu. Sta se mijenja izgradnjom mosta?
- Matzan
#11468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brže i sigurnije po Vajkrem u Mađarsku.
- So What!
#11469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U budućnosti kad budemo imali izgrađene autoputeve, most na Gradišci će biti za promet prema Zapadnoj Evropi, dok će most na Svilaju biti za promet u Istočnu Evropu.Seyfo wrote:Moze li mi neko objasniti znacaj mosta Svilaj skupa sa uradjenom dionicom autoputa,taman kad bi sutra bilo gotovo, za sve koji idu na zapad iz Sa,Ze,Mo i okolnih mjesta? Mislim u naredne dvije -tri godine,ne za 20 godina kada Vc bude gotov. Ima li smisla tuda ici ako polazna tacka nije Tuzlanski bazen? Evo,ja sam vremenom zakljucio,putujuci cesto iz Sarajeva, da prema zapadu idem Sa-Doboj-Banja Luka-Gradiska kad su guzve,a kad nisu onda na Brod,dok prema Beogradu idem ili na Samac ili na Bijeljinu. Sta se mijenja izgradnjom mosta?
Korištenje autoputa do Svilaja i samog mosta ima višestruke benefite, a onaj najbitniji je ogroman granični prijelaz, što je dobro pogotovo za teretni saobraćaj. Dakle prelaziće se brže i efikasnije.
- shake69
#11470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bogme, bolje je bilo gdje kad su guzve nego na Gradisku.Licno se uvjerio. O ljetnim mjesecima da ne govorimo, ispod dva sata se rijetko manje ceka. Kad se napravi novi most i granicni prelaz tek tada ce to biti dobro i Laktashenko ce moci profitirati od ove ceste. Do tada ce se valjda napraviti Svilaj pa da fino bar moja malenkost ide gore i ne gleda ono srbovanje s zastavama na svakom koraku.Seyfo wrote:Moze li mi neko objasniti znacaj mosta Svilaj skupa sa uradjenom dionicom autoputa,taman kad bi sutra bilo gotovo, za sve koji idu na zapad iz Sa,Ze,Mo i okolnih mjesta? Mislim u naredne dvije -tri godine,ne za 20 godina kada Vc bude gotov. Ima li smisla tuda ici ako polazna tacka nije Tuzlanski bazen? Evo,ja sam vremenom zakljucio,putujuci cesto iz Sarajeva, da prema zapadu idem Sa-Doboj-Banja Luka-Gradiska kad su guzve,a kad nisu onda na Brod,dok prema Beogradu idem ili na Samac ili na Bijeljinu. Sta se mijenja izgradnjom mosta?
- ultima_palabra
#11471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa isto kao i ona dionica do Bijace, nikakvog smisla nema dok se ne napravi barem do Mostara. Vjerovatno neka uslovljavana od strane HDZ.Seyfo wrote:Moze li mi neko objasniti znacaj mosta Svilaj skupa sa uradjenom dionicom autoputa,taman kad bi sutra bilo gotovo, za sve koji idu na zapad iz Sa,Ze,Mo i okolnih mjesta? Mislim u naredne dvije -tri godine,ne za 20 godina kada Vc bude gotov. Ima li smisla tuda ici ako polazna tacka nije Tuzlanski bazen? Evo,ja sam vremenom zakljucio,putujuci cesto iz Sarajeva, da prema zapadu idem Sa-Doboj-Banja Luka-Gradiska kad su guzve,a kad nisu onda na Brod,dok prema Beogradu idem ili na Samac ili na Bijeljinu. Sta se mijenja izgradnjom mosta?
- supercali
#11472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Meni za sad samo da se hoce izgraditi autocesta gdje zaobilazi krivine tipa ivan i od zenice do doboja otprilike
Ono ostalo kad je ravno moze se i magistrala pregurati
- moon_walker_90
#11473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To je ono sto bi i meni bilo drago,da se od Tarčina spusti do Konjica,i da se od Zenice spoji sa Dobojem.supercali wrote:Meni za sad samo da se hoce izgraditi autocesta gdje zaobilazi krivine tipa ivan i od zenice do doboja otprilike
- supercali
#11474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ajd do konjica al I tamo je jebada
Idelano bi bilo do one duge dionice prije begic I begiovici most ili kako se vec zove
Idelano bi bilo do one duge dionice prije begic I begiovici most ili kako se vec zove
- moon_walker_90
#11475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
supercali wrote:Ajd do konjica al I tamo je jebada
Ne može tu doci jer ce od konjica ici tunel Prenj koji ce izlaziti u Salakovcu.