Ima puno drzava koje ekonomski stoje gore od RS pa ne propadaju. Drzava moze bankrotirati ali ne i nestati. Ovdje nije pitanje ekonomije vec politike i politicke organizovanosti u cilju ocuvanja politicke zajednice. A to Srbi u RS itekako dobro znaju. Oni grade drzavu, a ekonomija se desava onako kako trziste zahtijeva i koliko su oni u RS sposobni u tome. Nece RS propasti, nestati ako se valuta devalvira za 1000%. Bice siromasniji ali ce i dalje postojati kao srpski ekskluzivni identitet na koji Bosna ima sve manje uticaja.luckypot wrote:probuseni $ wrote:
Tacno! Dodika nista ne moze zaustaviti. Mislim, ne mogu ga zaustaviti ovi nasi nepismeni uhljupi koji jos uvijek vode primitivnu politiku srednjeg vijeka, dok srbi u RS uzivaju danasnju modernu politiku zasnovanu na nauci i modernim shvatanjima uredjenja jedne politicke zajednice . Oni su vec razradili kompletan sistem drzave i u pogodnom momentu, pri kakvoj vecoj regionalnoj krizi, jednostano ce se ograditi od ostatka Bosne kao primitivne politicke zajednice koja zivi na principima plemena . Niko im nece moci nista. Specijalne veze sa Srbijom ce im omoguciti opstanak i svijet ce to prihvatiti, jer zasto da se brine o jednoj vjerskoj grupi u nekom fildjanu kojoj nije stalo do svoje vastite drzave. Iz nije dobila dozvolu da islam siri samo na Bosnjake, vec da sluzi svim muslimanima u Bosni, svima koji to zele. IZ najvise interesuje moc , novac, vlast i zato sjede na grbaci Bosnjaka i pustaju im crtane filmove o ljepotama arapskog svijeta, dok Bosna politicki propada.![]()
![]()
![]()
![]()
Bravo legendo u nauci utemeljena.
Dužničke obaveze preduzeća iz RS-a
DUG PREDUZEĆA PREMAŠIO BDP
Ukupna visina BDP-a: 8,49 milijardi KM
Ukupna dugovanja preduzeća: 8,824 milijarde KM
Krediti: 3,130 milijardi KM (povećanje 14%)
Dug prema dobavljačima: 2,466 milijardi KM (povećanje 4%)
Poreska dugovanja: 380 miliona KM
Avansi i kaucije: 368 miliona KM
Dug prema uposlenima: 318 miliona KM (povećanje 18%)Ovo je neki interesantni naucni pristup ekonomiji, u modernoj ekonomiji dosad nezabiljezen - povecanjem dugovanja preduzeca postize se "ekonomski razvoj," bas kako je opisano u knjizi osnovi ekonomije za prvu godinu fakulteta. Princip nove ekonomije u entitetu se zove 'sto sam duzniji to sam razvijeniji i svi mi zavide zbog toga.'Dodatni problem za posrnulu privredu RS-a predstavlja činjenica da je tokom posljednjih petnaestak mjeseci osjetno reduciran priliv direktnih stranih investicija u cijelu BiH, a osobito u Republiku Srpsku. U protekloj godini obilježenoj globalnom recesijom direktne strane investicije pale su sa 700 na 452 miliona eura, a tokom prvih šest mjeseci tekuće godine pad je bio još i veći - sa 225 na svega 121 miliona eura. Samo 12 posto ovog iznosa investirano je u „bolji dio BiH“, što je dodatno doprinijelo padu likvidnosti privrede RS-a koja trenutno prolazi kroz najteže razdoblje nakon rata.
Bosnjaci zive od Bajrama do Bajrama i vole mirise Ramazana, a Bosna topi li se topi.