Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
exampLe.

#11451 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
belfy wrote: a oni sto ne moraju, a daju? jesi ti sta skontao?
Šta ne moraju?
Šta daju?
Izvoli, pa kontaj? :D

Sura El-A`raf - Bedemi , Vrhovi Bedema
179
Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvataju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni
Al’ u vjeri nema prisile. :D
славянин

#11452 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

zforumas wrote:
allem_77 wrote:
belfy wrote: a oni sto ne moraju, a daju? jesi ti sta skontao?
Šta ne moraju?
Šta daju?
Izvoli, pa kontaj? :D

Sura El-A`raf - Bedemi , Vrhovi Bedema
179
Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvataju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni
:lol: :lol: :lol: :lol:
takojegovorio

#11453 Re: Ateizam vs. Religija

Post by takojegovorio »

belfy wrote:
takojegovorio wrote:Iako sam napisao da neću raspravljati o religiji,jedan moj prijatelj ,koji je počeo da čita i razmišlja o verski pitanjima,prilično me začudio pitanjem da li je Isa a.s ili Isus hrist bio nevin?Pošto dosta čitam,ali nisam uspeo da nađem taj podatak.Da li neko zna nešto o tome?
pa, do prvog seksa je zasigurno bio nevin...
A sa kim je imao taj prvi sex?Koliko sam saznao i pročitao ,nije bio ženjen,a blud se kažnjavao kamenovanjem,tako da je baš umro na krstu i to nevin ,da spere grehe čovečanstva.
Dope_Man

#11454 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

славянин wrote: Upravo ti sebe opisa kakav si u sustini covjek kada se ne suzdrzavas zbog prijetnje da ce te neko zapaliti :lol:
Bravo. Vjernici ne kontaju koliko zapravo lose o sebi govore kada kazu da bi bez vjere ubijali, krali, pljackali i sve ostalo.. a evo i nas na svijetu, bez vjere.. pa ne ubijamo za saku dolara.
MarlboroGold

#11455 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:
exampLe. wrote: Ne citam previse prethodne postove tako da samo citiram ono sto me zanima. :D

Ako nekome treba religija da bi pomogao drugome onda je to licemjerno. Ako ti das 2 marke prosjaku SAMO ZATO sto tako pise u Kur’anu da treba onda si govno od covjeka.
Zasto je licemjerno ako mi nije cilj pomoci nego kreditirati se... Niko tu nikog ne laze u lice da bi bilo licemjerno, ako ja dam 2 KM zato sto pise u Kur'anu zasto bi mi bilo bitno misljenje tvoje ili onoga kome sam dao? Uopste to ne mora biti pomaganje, eto nije mi cilj da pomognem ikome nego da se kreditiram...

To ti dodje kao npr. placanje zdravstvenog osiguranja, ja ne placam da bi se drugi pacijenti koristili time nego da sam ja osiguran ako mi zatreba, a to sto se teski pacijenti koriste mojim zdravstvenim osiguranjem realna putanja mog novac. Nije mi cilj da pomognem drugima nego sebi a istovremeno pomazem drugima. Tako je i ovaj slucaj sadake iz Kur'ana, pomazem sebi pomagajuci drugima, a ne pomazem drugima da bi otezao sebi.

Ne vidim sta je tu licemjerno, to sto nije po tvojim principima pomaganja to je do tebe a ne do nas,...
Nije licemjerno, ali nije ni isto kad to učini ateista u odnosu na vjernika. Ipak je iskrenije kad to učini ateista i nema ništa u pozadini što bi njemu donijelo neku vrstu koristi... hoću da kažem da je ateista sa time puno bliži altruizmu nego vjernik.
allem_77

#11456 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Dope_Man wrote:
славянин wrote: Upravo ti sebe opisa kakav si u sustini covjek kada se ne suzdrzavas zbog prijetnje da ce te neko zapaliti :lol:
Bravo. Vjernici ne kontaju koliko zapravo lose o sebi govore kada kazu da bi bez vjere ubijali, krali, pljackali i sve ostalo.. a evo i nas na svijetu, bez vjere.. pa ne ubijamo za saku dolara.
Vi ne ubijate, ne kradete, ne pljačkate.... zato što imate svoje bogove. Koji su vam skrojili zakone, kakve ste i zaslužili. Jedne godine vam povijećaju akcize na gorivo, druge godine akcize na duhan.... i tako vas godinama gule, kao stoku. Ako vi malo krenete negodovati, oni vam daju mrvice.... pa na primjer, dozvole da se muškarci međusobno gooze. Svake dvije godine vi se krenete svađati. Jedni tvrde da su njihovi bogovi bogovi bolji? Kažu naši su bogovi za narod i pravdu. Drugi pak kažu, naši bogovi daju sve za državu.....
I tako, dok se vi patite, svađate... jedan od vaših bogova, Dušanka... bi trebala na dijetu... puno ste je ugojili. :D
zforumas

#11457 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

A tebe to ne dotice? Na tebe to nema nikakvog uticaja? Ti sipas gorivo bez akciza?
Tebi zakon nista ne znaci i niata ti ne moze? Ne placas PDV?

Bravo!
tuzlak1212

#11458 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

MarlboroGold wrote: Nije licemjerno, ali nije ni isto kad to učini ateista u odnosu na vjernika. Ipak je iskrenije kad to učini ateista i nema ništa u pozadini što bi njemu donijelo neku vrstu koristi... hoću da kažem da je ateista sa time puno bliži altruizmu nego vjernik.
Ja nisam rekao da nema altruizma ja sam samo opisao ono sto je.example prozivao a ocito nije shvatao poentu toga. Onda kada kod covjeka nema empatije i jebe mu se, samo u religiji ce pomagati a kao ateista nece jer zasto bi. Opivao sam to stanje u obje strane, ko je altruista taj je takav kakav je nebitno dal vjeruje il ne vjeruje, u to se ne ulazi. Pricamo o ljudima tvrdog srca i zasto je naredjena sadaka, ne zbog ljudi njeznog srca jer njima ta naredba i ne treba bas. :D
A ljudi imas svakakvih svugdje...
allem_77

#11459 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

zforumas wrote:A tebe to ne dotice? Na tebe to nema nikakvog uticaja? Ti sipas gorivo bez akciza?

Bravo!
Nisi shvatio poentu? Vi tvrdite da se ne pokoravate nikome. Da niste ničiji robovi. A ja pokušavam objasniti, da nije baš tako.

Ateista, siromah = glup čovjek, gubitnik na oba svijeta.

Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak.
Dope_Man

#11460 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Ti samo nisi sposoban shvatiti neke stvari ili namjerno izvrces poentu da se ne bi morao suociti sa istinom u rijecima koje ti se navedu. Pa tako eto i pricu o tome da bi ljudi bili gori od zivotinja da nemaju boga i vjeru koji naredjuju suprotno sad, kada se treba suociti sa cinjenicom da je okolo tona ateista koji ne ubijaju, ne kradu i jednostavno zive kao i svi, pretvaras u politicku pricu o uredjenju drustva, natucajuci da su sad eto politicari bogovi ateistima.. a kao vjernici ne zive pod istim tim politicarima, i kao vjernici ne biraju iste te politicare, i kao da uopste u BiH moze ateista doci na neku poziciju gdje se vec decenijama biraju samo lideri koji ce voditi svoj etno-religijski tor.

Ukratko, lazes samog sebe i siris teme samo da se ne bi suocio sa cinjenicama. Radis to otkako pises po ovim temama. Nastavi tako zivjeti, pravi si primjer nekih stvari.. intelektualna iskrenost nije jedna od njih.
exampLe.

#11461 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
zforumas wrote:A tebe to ne dotice? Na tebe to nema nikakvog uticaja? Ti sipas gorivo bez akciza?

Bravo!
Nisi shvatio poentu? Vi tvrdite da se ne pokoravate nikome. Da niste ničiji robovi. A ja pokušavam objasniti, da nije baš tako.

Ateista, siromah = glup čovjek, gubitnik na oba svijeta.

Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak.
Ako je tako onda smo mi robovi jednom “Bogu”, a vi robujete dvojici Bogova.
allem_77

#11462 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Dope_Man,

Što se tiče uređenja države, Bog nam nigdje nije naredio da uredimo državu sa tri člana predsjedništva, sa 13-14 vlada, porez, PDV, akcize...( izračunaj koliko to robove košta)

A Bog nam naređuje pravednost, dobročinstvo, samilost...
Bog nam naređuje ( nisam šerijatski pravnik, neka me neko ispravi) 2,5 % odnosno 10 % zekata, i to samo od bogatih da se uzme.
Zabranjuje nam kamatu, gdje se bogati još više bogate.
Trenutno takva država ne postoji, jer ne odgovara bogatima. ( pogledaj listu deset najbogatijih ljudi u svijetu - nešto ne vidim tu vjernika) Ne odgovara ni ovim našim uhljebima.
allem_77

#11463 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

exampLe. wrote: Ako je tako onda smo mi robovi jednom “Bogu”, a vi robujete dvojici Bogova.
Ko je tvoj Bog?
Bloo
Globalna šefica

#11464 -mod comment-

Post by Bloo »

allem_77 wrote: Vi ne ubijate, ne kradete, ne pljačkate.... zato što imate svoje bogove. Koji su vam skrojili zakone, kakve ste i zaslužili. Jedne godine vam povijećaju akcize na gorivo, druge godine akcize na duhan.... i tako vas godinama gule, kao stoku. Ako vi malo krenete negodovati, oni vam daju mrvice.... pa na primjer, dozvole da se muškarci međusobno gooze. Svake dvije godine vi se krenete svađati. Jedni tvrde da su njihovi bogovi bogovi bolji? Kažu naši su bogovi za narod i pravdu. Drugi pak kažu, naši bogovi daju sve za državu.....
I tako, dok se vi patite, svađate... jedan od vaših bogova, Dušanka... bi trebala na dijetu... puno ste je ugojili. :D
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» allem_77
7 dana

Poselami mi Dušanku dok si u odsustvu.
King Theoden

#11465 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

allem_77 wrote:2,5 % odnosno 10 % zekata, i to samo od bogatih da se uzme.
Ne. Zekat plaćaju svi koji ispune uslove.
Ima određena granica tj količina novca kad postaješ dužan plaćati, pa ako pređeš tu granicu, onda plaćaš.

Što se tiče džizije, i ona je određena.
Recimo, da sutra u bosni uvedeš šerijat, srbi i hrvati ne bi plaćali porez.
Bloo
Globalna šefica

#11466 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Dino34 wrote:
allem_77 wrote:2,5 % odnosno 10 % zekata, i to samo od bogatih da se uzme.
Ne. Zekat plaćaju svi koji ispune uslove.
Ima određena granica tj količina novca kad postaješ dužan plaćati, pa ako pređeš tu granicu, onda plaćaš.

Što se tiče džizije, i ona je određena.
Recimo, da sutra u bosni uvedeš šerijat, srbi i hrvati ne bi plaćali porez.
Možeš li razlučiti nacionalnost od religijskog opredijeljenja, čisto da bi te ozbiljno shvatili kao sugovornika?

Danke.
King Theoden

#11467 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Bloo wrote:Možeš li razlučiti nacionalnost od religijskog opredijeljenja, čisto da bi te ozbiljno shvatili kao sugovornika?
U bosni nema razlike. Nikad nisam čuo a kamoli upoznao srbina koji je katoličke vjeroispovijesti ili pravoslavca koji se izjašnjava kao hrvat.
Možda si u pravu i možda bi trebalo tako, ali trenutno def nije.
ExNihilo

#11468 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Evo, kod nas u Zenici Srbin roka top s brda za iftar. :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11469 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Dino34 wrote:
Bloo wrote:Možeš li razlučiti nacionalnost od religijskog opredijeljenja, čisto da bi te ozbiljno shvatili kao sugovornika?
U bosni nema razlike. Nikad nisam čuo a kamoli upoznao srbina koji je katoličke vjeroispovijesti ili pravoslavca koji se izjašnjava kao hrvat.
Možda si u pravu i možda bi trebalo tako, ali trenutno def nije.
Busuladžić je bio Hrvat muslimanske vjeroispovijesti.
Džafer Kulenović.
Asim Ugljen
Itd.

Pjevač grupe Magbet Igor Ražnjatović (Srbin?) je prešao na islam što ga čini Srbinom islamske vjeroispovijesti.

Helem nejse, zaboravljaš da ima i Bošnjaka, Hrvata i Srba ateista. I oni bi također plaćali ;)

A to što ti nisi upoznao, nije argument za tvoju tvrdnju.
exampLe.

#11470 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Ovo je bilo prekucavanje. :D
King Theoden

#11471 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

ExNihilo wrote:Evo, kod nas u Zenici Srbin roka top s brda za iftar. :lol:
Brdo? Top? Zli jezici bi kazali da je spojio ugodno s korisnim :mrgreen:
Bloo wrote:Busuladžić je bio Hrvat muslimanske vjeroispovijesti.
Džafer Kulenović.
Mani mi polaska od kulina bana.
Govorimo o trenutnoj situaciji.
Bloo wrote:Pjevač grupe Magbet Igor Ražnjatović (Srbin?)
Igor? Zašto upitnik nakon nacionalnosti?
Da je ostao srbin, ne bi postao hamza.
Islam ne duži da mijenjaš ime.
Evo, naumpade mi još jedan: mustafa( :lol:) mijajlovic. Dže baš mustafa :mrgreen:
Pitaj ih jesu li ostali srbima i prihvataju li ih srbi kao svoje.
Da, izuzeci su tu da potvrde šta?
Bloo wrote:zaboravljaš da ima i Bošnjaka, Hrvata i Srba ateista.
Ne znam da ih ima. Možda insomnia :mrgreen:
Ostali se izjašnjavaju kao bosanci.
Bloo
Globalna šefica

#11472 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Da je ostao Srbin ne bi postao Hamza.

:facepalm:

Čime možemo proširiti priču da promjenom imena mijenjaš i nacionalnost? Onda jedan Mirza koji je Kopt je u suštini musliman (možda čak i Bošnjak?) jer se zove Mirza.
Da sad ne izvlačim slučajeve gdje Srbijanke prelaze na islam i mjenjaju imena, ali ostaju Srpkinje. Bez obzira da li ih neko prihvaća kao takve ili ne. Mada kao što smo mogli primijetiti na našoj političkoj sceni, nacionalna odrednica je fludina stvar (Bošnjaci postaju Srbi, Srbi Bošnjaci kako zahtijeva nacionalni ključ ...)

Problem sa tvojom premisom je naravno ovo trojstvo, mada više dualitet, između nacionalne odrednice i religijske koja je kao nerazdvojiva u glavama ograničenih modernih nacionalista. Ako zanemarimo i odrednicu državljanstva. Gdje imaš Bošnjaka rođenog u Hrvatskoj koji ima hrvatsko državljanstvo.

Sve u svemu, nastavi trolkati, you are amusing. :mrgreen:
Smrcak15

#11473 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:
ExNihilo wrote:Evo, kod nas u Zenici Srbin roka top s brda za iftar. :lol:
Brdo? Top? Zli jezici bi kazali da je spojio ugodno s korisnim :mrgreen:
Bloo wrote:Busuladžić je bio Hrvat muslimanske vjeroispovijesti.
Džafer Kulenović.
Mani mi polaska od kulina bana.
Govorimo o trenutnoj situaciji.
Bloo wrote:Pjevač grupe Magbet Igor Ražnjatović (Srbin?)
Igor? Zašto upitnik nakon nacionalnosti?
Da je ostao srbin, ne bi postao hamza.
Islam ne duži da mijenjaš ime.
Evo, naumpade mi još jedan: mustafa( :lol:) mijajlovic. Dže baš mustafa :mrgreen:
Pitaj ih jesu li ostali srbima i prihvataju li ih srbi kao svoje.
Da, izuzeci su tu da potvrde šta?
Bloo wrote:zaboravljaš da ima i Bošnjaka, Hrvata i Srba ateista.
Ne znam da ih ima. Možda insomnia :mrgreen:
Ostali se izjašnjavaju kao bosanci.

oni historijski gledano nisu Srbi, nego bili Bosnjani (stariji naziv za Bosnjake) pravoslavne vjere , ako citamo historijske Nacertanije 1844 godine i Ljetopis Matice Srpske 1825 godine, nije bila srba ni hrvata u Bosni, nego Bosnjaci pravoslavne, katolicke i muhamemdanske vjere.

Oni su bili bosnjaci pravslavne vjere, pa postali bosnjaci islamske vjere, to je to. to je sustinski fakt, histrijski gledano.
Last edited by Smrcak15 on 16/06/2019 12:17, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#11474 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Evo ga. Podrška iz pozadine kakva se i očekuje.
Man of many talents. Renesansni čovjek.
Leonardo našeg PF-a.

Have fun. :mrgreen:
JVC

#11475 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Vrijeme da se napusti ova tema :D kod nas ova rasprava nikada nije na dobro izasla.

p.s. raja je krenula da se pali i zari
Locked