PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

OldMayor

#11451 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Alfons Kauders wrote: gledaj... ti likovi su u biti politicari u pokusaju... zato se i desavaju ove stvari na plenumu koje mi takoooo idu na kurac...

sve se svodi na teoriju i na price koje imaju prolaz kod naroda, najjeftiniji populizam i preseravanje - kao sto rekoh niko ispred plenuma jos uvijek nije rekao koliko ce nam predlozene mjere stediti love svake godine... zato jer bi onda morali reci raji da se fakat radi o manje od 1% budzeta KS... a da ostalo ne smiju dirati jer se radi o nepopularnim rezovima koje bi osjetili obicni gradjani, zaposleni u skolstvu, zdravstvu, policiji itd... prica se iskljucivo ono sto narod hoce da cuje, ono za sta ce se dizati ruke jednoglasno, ali se ne prica o dosta vaznijim stvarima

fol socijalni bunt, traze se ustede... a dvije hefte niko ne iznese nikakve konkretne cifre? zna se i zasto, zato jer rezultati nece biti bas impresivni kao sto to neki misle... a svako ko to kaze se napada, ukljucujuci ljude iz struke.... jer valjda je bolje da nam kojekakvi NVO strucnjaci tumace budzet od ekonomista...
Meni ti nikako nisi jasan. Pokusavam da skontam sta zapravo hoces, ali izgleda ne znas ni ti? Ne bi proteste da se rusi, ne bi evo ni mirne proteste, ne bi plenume, ne bi ovo, ne bi ni ono...

Evo npr ti, zasto ti ne odes na plenum i kazes ovo sto si ovdje napisao? Neces, ali ces fino kakiti sa sigurne distance. Nemoj toga brate, ako imas nesto da kazes, otidji tamo na plenum i reci, ljudi dragi ovako vam stoje stvari, ako te izvizde i izjebu ti se svega, onda dodji ovdje i napisi sta i kako.

I reci im ti o tim vaznijim stvarima.

To je nas problem, sto pametni sute i pustili su morone da vladaju. To se i ovdje desava, opet se taj plenum izgleda prepustio nekakvim osobama, a svi koji bi mozda nesto i pametno rekli se sklonuli u stranu.

Po meni je bitna poruka, neka je to 1%, ali je to narod izborio. I mozda onda narodu dodje u tikvu, pa jbt ako smo im snizili za 1%, ajmo sad za 5%. Ako smo im ukinuli bijeli hljeb, ajmo im sad ukinut kupovinu auta svake jebene godine itd.

Ja citam i ne mogu da vjerujem da neko moze naci prigovore i tome. Eto, fakat ne mogu da vjerujem.
say_cheese

#11452 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

goran16v wrote:
say_cheese wrote: Koliko sam skontala, ti radis samostalno, freelancer, consulting etc. To je specificna bransa sa drugim pravilima. Za sve nas ostale, obicne smrtnike :D koji smo zasposleni sa radnim ugovorom, vazi ovo gore navedeno. Mjenjala sam 4 radna mjesta i svaki put je bila ista procedura.
U 15-ak god sam vise puta prosao kroz zapadnjacki pristup zaposljavanja cak i s obje strane i neki je moj utisak da je CV eliminatorni faktor do intervuja, odnosno razgovora na posao, nakon cega puno vise zavisi od licnog utiska koji ostavljas jer smo na papiru svi isti crno-bjeli dok je CV cisto podsjetnik da znaju kako se zoves i sta da te pitaju da vide kakav si "k'o co'ek".
Slazem se. Samo sam naglasila, da treba preskociti nekoliko prepreka dok dodjes do termina za razgovor. Znaci, dokumenti se gledaju i to detaljno, kako bi izdvojili ljude koji ce uci u siri pa onda uzi krug za razgovor. Na kraju krajeva, svakako da ce licni utisak biti odlucujuci.
goran16v

#11453 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

OldMayor wrote: Ja citam i ne mogu da vjerujem da neko moze naci prigovore i tome. Eto, fakat ne mogu da vjerujem.
Izvini sto se mjesam, ali mislim da si u jednom djelu pogresno protumacio njegov post. Niko ne kritikuje ustedu od 1%, ali kritikuje ove sto se kroz plenume i slicno penju na vrh drustvenog vala, koji uzivaju u aplauzima drustva za ovih 1% sa porukom od koje nemaju stete, a populisticki pumpaju popularnost, ali nemaju petlje da kazu, ok, to je pocetak, to je znak, ali nije dovoljno, ba bi bilo dovoljno i da bi imali neku sansu treba radikalno! Znaci kritika je ovima sto su probrali lovorike na 1% ustede, a nemaju muda da nastavle dalje jer, avaj, dalje nije popularno i nema vise aplauza...
Alfons Kauders

#11454 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
Alfons Kauders wrote:
gledaj... ti likovi su u biti politicari u pokusaju... zato se i desavaju ove stvari na plenumu koje mi takoooo idu na kurac...

sve se svodi na teoriju i na price koje imaju prolaz kod naroda, najjeftiniji populizam i preseravanje - kao sto rekoh niko ispred plenuma jos uvijek nije rekao koliko ce nam predlozene mjere stediti love svake godine... zato jer bi onda morali reci raji da se fakat radi o manje od 1% budzeta KS... a da ostalo ne smiju dirati jer se radi o nepopularnim rezovima koje bi osjetili obicni gradjani, zaposleni u skolstvu, zdravstvu, policiji itd... prica se iskljucivo ono sto narod hoce da cuje, ono za sta ce se dizati ruke jednoglasno, ali se ne prica o dosta vaznijim stvarima

fol socijalni bunt, traze se ustede... a dvije hefte niko ne iznese nikakve konkretne cifre? zna se i zasto, zato jer rezultati nece biti bas impresivni kao sto to neki misle... a svako ko to kaze se napada, ukljucujuci ljude iz struke.... jer valjda je bolje da nam kojekakvi NVO strucnjaci tumace budzet od ekonomista...
Bas tako politicari u pokusaju... Sto bi Balasevic rek'o svi su producenti promaseni dirigenti, a k'o da gledam, svaki bi aktivizam i ideju zamjeio za kakav adekvatan drzavni posao!
Ja podrzavam te ustede od 1% jer one daju najvecu satisfkakciju, ali nerealno je ocekivati u ovakvim okolnostima, kad je sve krenulo bez glave i repa, da neko izadje ispred i suoci narod sa radikalnim mjerama . Ovi koji bi imali kredibiliteta i muda nisu oni koji to mogu reci i napraviti program, a ovi koji mogu nece jer bi bili donji pa je bolje biti samo u sirem opticaju, nesto izdaleka savjetovati pa ako pridje ova opcija bice nesto i za njih, ako propadne bili su dovoljno daleko da se ne zamjere trenutnim na vlasti.
da - jer i na plenumu imas glasace, valja nekako dobiti ruke... pa se predlazu stvari koje ce dobiti haman jednoglasnu podrsku... tu nema nista lose, naprotiv, rijec je o prijedlozima koje bi fakat podrzala velika vecina gradjana (i ja bi podrzao vecinu ozbiljnih prijedloga, samo mi je islo na kurac ono pravdanje nevine djece i prozivke usmjerene ka policiji)

i onda kad moras dobiti podrsku jednostavno nemas prostora da talasas, ide se na sigurno... ni 1% nije malo, opet je rijec o milionima, ali jednostavno nije dovoljno, ni blizu... problem je kako doci do 5%, 10%, 15%... a na to pitanje ni plenum, ni skupstina, ni stranke, ni kojekakvi eksperti jos uvijek nisu nasli odgovor... jer to je nemoguce ako se usput ne ispizde desetine hiljada ljudi u javnom sektoru...

sto se mene tice neka im kresu, jbg znam koliko mi je prijatelja u zadnjih pet godina ostalo bez posla ili radi za dosta manje pare... kad mogu oni, mogu i ovi... jest supacki kresati 50 maraka nekome ko zaradjuje 800-1000 u skoli ili domu zdravlja, ali ako smo vec dotle dosli, sta nam preostaje? jer ukidanje bijelog hljeba i kresanje plata najvecim ribama nece biti dovoljno nizasta, osim sto ce se narod malo veseliti
goran16v

#11455 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

say_cheese wrote: Slazem se. Samo sam naglasila, da treba preskociti nekoliko prepreka dok dodjes do termina za razgovor. Znaci, dokumenti se gledaju i to detaljno, kako bi izdvojili ljude koji ce uci u siri pa onda uzi krug za razgovor. Na kraju krajeva, svakako da ce licni utisak biti odlucujuci.
Na razgovoru se dobiva posao, a sve do tad je filtriranje CV-a da li zadovoljavaju formalne uslove jer u konacnici dobar CV bez dobrog utiska na razgovoru ne znaci nista. Iz licnog iskustva, u zavonosti od pozicije za koju se trazi covjek filtriranje CV-eva moze ici potpuno dijametralnim nacinima, u prvoj varijanti trazis bilo kakav nedostatak u CV-u da ga eliminiras i suzis zibor, a samim time i budes siguran da si za razgovor izabrao najboljeg, dok u drugoj varijanti gledas da je CV bar priblizan onome sto trazis i nadas se da ce ti se na razgovoru samo ukazati ko je najbolji...
Alfons Kauders

#11456 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote:
Alfons Kauders wrote: gledaj... ti likovi su u biti politicari u pokusaju... zato se i desavaju ove stvari na plenumu koje mi takoooo idu na kurac...

Meni ti nikako nisi jasan. Pokusavam da skontam sta zapravo hoces, ali izgleda ne znas ni ti? Ne bi proteste da se rusi, ne bi evo ni mirne proteste, ne bi plenume, ne bi ovo, ne bi ni ono...

Evo npr ti, zasto ti ne odes na plenum i kazes ovo sto si ovdje napisao? Neces, ali ces fino kakiti sa sigurne distance. Nemoj toga brate, ako imas nesto da kazes, otidji tamo na plenum i reci, ljudi dragi ovako vam stoje stvari, ako te izvizde i izjebu ti se svega, onda dodji ovdje i napisi sta i kako.

To je nas problem, sto pametni sute i pustili su morone da vladaju. To se i ovdje desava, opet se taj plenum izgleda prepustio nekakvim osobama, a svi koji bi mozda nesto i pametno rekli se sklonuli u stranu.

Po meni je bitna poruka, neka je to 1%, ali je to narod izborio. I mozda onda narodu dodje u tikvu, pa jbt ako smo im snizili za 1%, ajmo sad za 5%. Ako smo im ukinuli bijeli hljeb, ajmo im sad ukinut kupovinu auta svake jebene godine itd.

Ja citam i ne mogu da vjerujem da neko moze naci prigovore i tome. Eto, fakat ne mogu da vjerujem.
poruka je definitivno najvaznija, cak i da se nista nakon paljevine nije uradilo, poruka je vec bila jasna... izborna je godina, svakako bi se satrali od posla i od "brige" za narodom, pa bi i sami radi svoje guzice gurali populizam... sa ili bez plenuma, nesto bi se promijenilo...

nije mi to sefe neka utjeha, usteda od 0.5% ili 1% na budzetu od 750 miliona... i garantujem ti da ogromnoj vecini ljudi koji zadnjih 10 dana protestuju ili idu ne plenume to uopste nije jasno, jer to niko ne govori... oni ocekuju desetine i stotine miliona, a rezultati ce biti x puta manji

a ja nisam politicki aktivan i ne hodam po plenumima, strankama, demostracijama... to je moj izbor i imam svoje razloge... (razloge koji sada postaju ociti i vecini ucesnika na temi)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11457 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

u svoj demagogiji koaj je pratila ove predizborne aktivnosti tih 1% , makar i da bude 10% neće predstavljati ništa za ljude od kojih je sve startalo, one radnike iz TZ.

Pravi problem će ostati na marginama i to niko neće ni spominjati osim njih....privatizacija kojom su uništeni proizvodni kapaciteti i radna mjesta radi placeva i nekretnina preko kojih su se glavuše namirile......preko takvih stvari su se izgradile Poljine....ko što se jasno može povući crta da npr. jedan Kifla gradi vilu preko uništene KK Bosne i uništavanja GRASS-a uvođenje privatne firme stranačkih jarana.
goran16v

#11458 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote: samo mi je islo na kurac ono pravdanje nevine djece i prozivke usmjerene ka policiji)
Ja nisam neki veliki legalista ali ne podrzavam ove zahtjeve za abolicijom i da se proglasi pretjerana upotreba sile. Razloga je vise... Prvi i najosnovniji je da, ako aboliras odgovorne za paljevinu, materijalnu stetu, sprejacanje vatrogasaca, napad na policiju, bez obzira koliko je to ucinkovito djelovalo, time prakticno takve postupke legalizujes kao legitimno sredstvo za borbu koje sutra sa jednakim pravom i jednakom mjerom moze biti upotrebljeno protiv svakog od nas bez obzira na cilj i povod. Danas smo zapalili zgradu Kantona jer na podrzavamo vlast, sutra serbez mozes zapaliti komsijin auto jer pusta glasno muziku! Drugi razlok je sto direktno poznajem nekolicinu aktera nemilih dogadjaja koji zapravo nisu direktno ugrozena populacija i koji, s obzirom koliko su u sebe ulozili i sta su postigli, zive cak nesrazmjerno dobro svojim zaslugama i ciji je osnovni motiv huliganstvo i destrukcija. To mi daje razloga da zakljucim da oni koji jesu najugrozeniji i zbog kojih se sve ovo desava nisu bili sakriveni iza dukseva i kapuljaca i da takvih nece biti medju onima kojima prijete sankcije. Na kraju, ne mogu da se otmem utisku da se kliznulo u subjektivnost kad se radi o policijskog intervenciji i brutalnosti pa se sad nudi pravna pomoc privedenim, pretucenim itd. Nije problem naci na TY, i ja sam postavio par klipova, da policije priznatih demokratskih zemalja ne rjesavaju slicne situacija ista manje surovo i brutalno.
Dozer

#11459 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

Ukratko, sve ovo je propalo u pokusaju, a razlozi su jasni - pogresni zahtjevi radi nepoznavanja zakonskih mogucnosti i pogresno adresiranje.
Na to se nadovezuje vise nego jadan odziv "ugrozenih" gradjana, od kojih je samo u KS par desetina hiljada na birou (cini mi se 70.000), par desetina hiljada penzionera s penzijama manjim od 500 KM, par hiljada obespravljenih radnika kroz kriminalne privatizacije, pa onda poljoprivrednici, studenti...

Elem, iako sam za proteste, ovo ovako jednostavno ne ide i ne vodi nigdje.
Opet kazem - kod nas ne valja sistem, a dok se on ne promijeni, nema nista ni od bilo kakvih drugih pozitivnih promjena, a to znaci da se mora mijenjati Dayton.
damskot

#11460 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by damskot »

U nizem rangu administracije nije potrebno dirati plate . Njima treba dati bonuse baciti kost u firme medju njih . Ko se dokaze ko napravi projekt, ko izvuce IPA fond , ko na svom salteru ima najvise placenih racuna ko je pisao najvise kazni . Pa ko je izvrsio najvise korektnih operacija itd itd . Ljudima dati bonuse pa umjesto da sjede treba da se takmice sa kolegama . Kad im kolega zaradi 3600 km a oni 1500 ima da popizde onda i svate da i oni mogu ako se potrude a ako nisu sposobni nek ih to jede i nek traze drugi posao .
goran16v

#11461 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

JoseMujica wrote:u svoj demagogiji koaj je pratila ove predizborne aktivnosti tih 1% , makar i da bude 10% neće predstavljati ništa za ljude od kojih je sve startalo, one radnike iz TZ.

Pravi problem će ostati na marginama i to niko neće ni spominjati osim njih....privatizacija kojom su uništeni proizvodni kapaciteti i radna mjesta radi placeva i nekretnina preko kojih su se glavuše namirile......preko takvih stvari su se izgradile Poljine....ko što se jasno može povući crta da npr. jedan Kifla gradi vilu preko uništene KK Bosne i uništavanja GRASS-a uvođenje privatne firme stranačkih jarana.

Sta si drugo ocekivao?! Slusajuci razne likove narod je vjerovao da ce se, ako krene bunt i snaga naroda, naci ljudi ce to preuzeti i koji imaju spreman plan ali... Narod je izasao na ulice pokazao i oobezbjedio dovoljni snage, ali se niko nije pojavio na vrhu pa su ostali obezglavljeni u neefikasnim plenumima itd na kojima su ti isti likovi negdje u 3. redu. Zasto? Jednostavno, palamudolozi se svojoj guzici boje, sjede na dvije stolice jer nemaju muda, odnosno nisu sigurni u uspjeh, a ne pada im napamet da ista zrtvuju za svoje deklarativne ciljeve, pa nece aktulenlim da se zamjere kakvim radikalnim potezom da ga ne popuse ako sve propadne jer valja onda od neceg zivjet.
L u c i f e r

#11462 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Logovan wrote:
L u c i f e r wrote: čuj šta je problem kad se zatvor ulice
izvini ali mora te ovo pitati
koliko ti je godina
živ bio
Pusti se ti mojih godina, bolje ti je odgovori mi na pitanja.

Kako protestovati? Gdje? Onih par stotina ljudi što bude svaki dan na protestima, gdje trebaju da stoje?
Da li bi bio za zatvaranje ulica da izađe masa od najmanje 10-15 milja ljudi ili čak više?

Sami smo za ovo krivi. Sad valja trpiti.
pa pitam te zato što postavljaš vrlo nezrelo pitanje
šta je problem kad se zatvore ulice
da nema potrebe za saobraćajem
ne bi ga bolan ni bilo, što zna svaka odrasla osoba

da protestvuje 10000 pa haj
nego vako 100 ljudi blokira 400 000
đe to ima
i đe je tu rezon i hajr
JaneEyre

#11463 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JaneEyre »

OldMayor wrote:

1. ja jesam za proteste koji imaju jasan cilj, kao i realno ostvariv. Izlazit na proteste zato što mi je općenito loše u životu nisam. Kod pojedinaca, postavlja se pitanje je li im loše u životu zbog njih samih a ne zbog postupaka zle vlasti? primjer na istinitom događaju od prije neki dan: dolazim u susret sa čovjekom koji je nezakonito sjekao drva u šumi te mu naređeno da je dužan nadoknaditi počinjenu materijalnu štetu u nekom određenom iznosu. Kako nije dobrovoljno izvršavao presudu pokrenuto je izvršenje na njegovoj penziji. Čovjek dakle dolazi sa rješenjem o izvršenju traži da mu se sačini prigovor na takvo rješenje a kad mu objasnite da je prigovor apsolutno neosnovan te da mu se ne može sačinjavati viče: ''o j**em ti sud, lopovi jedni, ma idem na demonstracije, idem im rušit, j**em im majku oni će meni otimati penziju!''

2. nisam za zahtjeve koje predlaže plenum što sam već ranije objasnila

3. ne bih nikad otišla na ove plenume i nešto pokušavala tim putem promjeniti. Zna se kojim se putem vlast mijenja, a to su izbori. Zato ako dragi plenumaši odluče da osnuju stranku, kandiduju se na izborima i ako mi se svidi njihov program - pa zašto im ne bih dala glas? I to upravo njima umjesto dosadašnjim vladajućim strukturama i strankama koje su 20 godina na vlasti...
goran16v

#11464 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

damskot wrote:U nizem rangu administracije nije potrebno dirati plate . Njima treba dati bonuse baciti kost u firme medju njih . Ko se dokaze ko napravi projekt, ko izvuce IPA fond , ko na svom salteru ima najvise placenih racuna ko je pisao najvise kazni . Pa ko je izvrsio najvise korektnih operacija itd itd . Ljudima dati bonuse pa umjesto da sjede treba da se takmice sa kolegama . Kad im kolega zaradi 3600 km a oni 1500 ima da popizde onda i svate da i oni mogu ako se potrude a ako nisu sposobni nek ih to jede i nek traze drugi posao .
Apsolutno poresno. Bez obzira na to da li je to puno ili malo novaca, nije logicno, a ni pravicno da niza administracija bude placena bolje od sektora koji puni budzet na jednako slozenim i odgovornim poslovima jer prakticno danas vecu platu ima onaj koji trosi budzet nego onaj koji ga puni. Smanji plate u javnoj upravi na svim nivoima toliko da ce biti isplativije raditi kod privatnika ili u proizvodnji nego u administraciji, pa nek im onda bacaju kost, ko vise namakne posla i para dobije bonus. Bonus za sve ostalo je igranje tekucninom u sistemu spojenih posuda i je kara Musanova sve dok ambicija vecine bude drzavni posao.
Big Ang

#11465 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Big Ang »

Prosvjednici na zapadu Ukrajine srušili su lokalnu vlast, a regionalnog guvernera izvukli iz ureda te ga lisičinama privezali za stup i pokušali ga natjerati da potpiše pismo ostavke.
:eh:
goran16v

#11466 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

JaneEyre wrote: Zato ako dragi plenumaši odluče da osnuju stranku, kandiduju se na izborima i ako mi se svidi njihov program - pa zašto im ne bih dala glas? I to upravo njima umjesto dosadašnjim vladajućim strukturama i strankama koje su 20 godina na vlasti...
Moja ti, to ce se desiti u limburgu mjesecu, a zasto? Kad osnujes stranku izbore ili dobijes ili izgubis, odnosno ili si hadzija il' te nema, a u NVO sektoru za nominalni razvoj drustva i ostalim puloparazitskim ili potpunoparazitskim naprdjivackim strukturama si uvijek prisutan i vrlo vjerovatno kroz neki program priheftan na drzavni budzet.
almir90

#11467 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir90 »

JaneEyre wrote: 3. ne bih nikad otišla na ove plenume i nešto pokušavala tim putem promjeniti. Zna se kojim se putem vlast mijenja, a to su izbori. Zato ako dragi plenumaši odluče da osnuju stranku, kandiduju se na izborima i ako mi se svidi njihov program - pa zašto im ne bih dala glas? I to upravo njima umjesto dosadašnjim vladajućim strukturama i strankama koje su 20 godina na vlasti...
I za koga ćemo promijeniti postojeće?
damskot

#11468 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by damskot »

Gorane , Slazem se .
moras racunati na tezinu posla kad budes rezao plate . Da budu fer . Mislim nije isto raditi sa ljudima na salteru i u pivari na traci .

Vazni su mi bonusi . To ce rijesiti bar 50% problema . Siguran sam .
Ima pametne raje ali nece da se isticu jer ce ispast ulizice a plata ista .

Mica nebi jela burek i pila kafu da je Stoja dobila vecu platu :))
say_cheese

#11469 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

OldMayor wrote: Po meni je bitna poruka, neka je to 1%, ali je to narod izborio. I mozda onda narodu dodje u tikvu, pa jbt ako smo im snizili za 1%, ajmo sad za 5%. Ako smo im ukinuli bijeli hljeb, ajmo im sad ukinut kupovinu auta svake jebene godine itd.

Upitaj se samo na tren, koju poruku mi saljemo izvan nasih granica? Balkan, kroz historiju poznat kao bure baruta, se opet aktivirao, gore zgrade, kamenje se baca. Bojim se, da ce nas ovaj teferic na kraju krajeva vise kostati, nego sto smo mi u stanju da ustedimo kroz kresanje plata, pa sve i kad bi kompletnu administraciju najurili na ulicu. Investitori i kapital su veoma cudna biljka i po prirodi su plasljivi. U zadnjih 20 godina nam nije uspjelo da privucemo strani kapital na nase prostore, a bojim se da ce ubuduce biti jos daleko teze. Najvece posljedice ce biti po pitanju stvaranja novih radnih mjesta. :|
Corto Maltese

#11470 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Corto Maltese »

goran16v wrote:
say_cheese wrote: Koliko sam skontala, ti radis samostalno, freelancer, consulting etc. To je specificna bransa sa drugim pravilima. Za sve nas ostale, obicne smrtnike :D koji smo zasposleni sa radnim ugovorom, vazi ovo gore navedeno. Mjenjala sam 4 radna mjesta i svaki put je bila ista procedura.
U 15-ak god sam vise puta prosao kroz zapadnjacki pristup zaposljavanja cak i s obje strane i neki je moj utisak da je CV eliminatorni faktor do intervuja, odnosno razgovora na posao, nakon cega puno vise zavisi od licnog utiska koji ostavljas jer smo na papiru svi isti crno-bjeli dok je CV cisto podsjetnik da znaju kako se zoves i sta da te pitaju da vide kakav si "k'o co'ek".
Sasvim je normalno da je tako. CV im više nije bitan jer, čim si došao na razgovor znači da je tvoj rezime pročitan, i da zadovoljava uslove. U završnoj fazi se koriste neki drugi filteri.
Ako se na oglas javi 100 osoba, 95 ih bude eliminisano na osnovu CV-a, a samo 5 budu pozvana da uživo šarmiraju komisiju, to jasno pokazuje koliko puta je CV važniji od svega ostalog.
goran16v

#11471 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

damskot wrote:Gorane , Slazem se .
moras racunati na tezinu posla kad budes rezao plate . Da budu fer . Mislim nije isto raditi sa ljudima na salteru i u pivari na traci .
Slazem se, nije isto raditi na salteru ili u pirvari na traci, ali nije isto raditi na salteru iloi voziti pivarin kamion ili rukovati nekom pivarinom masinom, ali bez obzira na variantu ostaje razlika da onaj u pivari na traci proizvodi pare od kojih ona na salteru zivi, a to je najbitnija stvar.
goran16v

#11472 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Corto Maltese wrote: Ako se na oglas javi 100 osoba, 95 ih bude eliminisano na osnovu CV-a, a samo 5 budu pozvana da uživo šarmiraju komisiju, to jasno pokazuje koliko puta je CV važniji od svega ostalog.

Ne bih se slozio da je CV vazniji od svega ostalog jer kao sto si sam napisa, ako ne znas da sarmiras svoj idalno dobar CV moze okaciti macku o rep. Zaposljava se covjek, a ne CV, odnosno podatak na papiru. Ti i ja mozemo da imamo teoretski identicno dobre CV-ove, ali si ti bolji sarmer. Ko ce dobiti posao i sta je vaznije kad s te strane gledas na stvari?
Don Zivconi

#11473 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Don Zivconi »

Jedine promjene koje se mogu desiti kod nas su promjene revolucijom ili kontrarevolucijom svi ostali mlaki nacini promjene svijesti vlasti su daleko neefikasni, znaci samo mozemo da im hebemo mater jer jedino to prepoznaju kao adekvatno sredstvo komunikacije, bas kao i kabadahije sa ulice dok ga ne oderes od batina nece se dozvati pameti niti popustiti. Znaci narode treba im hebat mamu jer tek ce se onda trznuti a ovako postaju sve drcniji i svjesniji svoje nadmoci nad nama, nema promjena mirnim putem bez kuke i motike nista, ako neko misli nesto demokratski onda vjeruje u pepeljugu i ostale bajke.

:bih:
Alfons Kauders

#11474 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote:Ukratko, sve ovo je propalo u pokusaju, a razlozi su jasni - pogresni zahtjevi radi nepoznavanja zakonskih mogucnosti i pogresno adresiranje.
Na to se nadovezuje vise nego jadan odziv "ugrozenih" gradjana, od kojih je samo u KS par desetina hiljada na birou (cini mi se 70.000), par desetina hiljada penzionera s penzijama manjim od 500 KM, par hiljada obespravljenih radnika kroz kriminalne privatizacije, pa onda poljoprivrednici, studenti...

Elem, iako sam za proteste, ovo ovako jednostavno ne ide i ne vodi nigdje.
Opet kazem - kod nas ne valja sistem, a dok se on ne promijeni, nema nista ni od bilo kakvih drugih pozitivnih promjena, a to znaci da se mora mijenjati Dayton.
ne slazem se

to sto plenumu ne ide dobro ne znaci da se nista nece desiti... zapravo uvjeren sam da hoce, cak i da nije formiran plenum i da nije bilo nikakvih okupljanja nakon onog petka

otrijeznili su se i skontali da moraju poceti raditi, jer u protivnom ne samo da ce izgubiti svoje fotelje, vec morebit i glave, kuce, slobodu... ostaje da se vidi koliko su se sasrali i sta ce sve uraditi da barem malo ugode narodu, za koji prije 15 dana nisu znali ni da postoji
Dozer

#11475 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

Alfons Kauders wrote: ne slazem se

to sto plenumu ne ide dobro ne znaci da se nista nece desiti... zapravo uvjeren sam da hoce, cak i da nije formiran plenum i da nije bilo nikakvih okupljanja nakon onog petka

otrijeznili su se i skontali da moraju poceti raditi, jer u protivnom ne samo da ce izgubiti svoje fotelje, vec morebit i glave, kuce, slobodu... ostaje da se vidi koliko su se sasrali i sta ce sve uraditi da barem malo ugode narodu, za koji prije 15 dana nisu znali ni da postoji
Bez ljutnje, ali ovo sto si napisao je vec sada ocigledno netacno.
I pored svih zahtjeva, oni npr. u USK se nisu ni pocesali kako treba. Sve sto su uradili jeste da su rekli da se ukida "bijeli hljeb", ali su to rekli i te kako svjesni da je ta odluka bez promjene zakona samo jos jedna omca oko vrata budzetu, posto ce svi oni 100% podnijeti tuzbe, i dobiti ih, jer u vrijeme njihovih mandata na snazi je bio zakon koji im omogucava "bijeli hljeb", a odluka bez promjene zakona ne znaci nista. Jedino ako se zakon promijeni, tada ce to biti validno, a vidjecemo da li ce se zakon promijeniti.
U ostalim kantonima, koliko sam upratio, cak se ni ovo nije desilo.

Niti su se oni otrijeznili niti ce poceti raditi, bar ne ono sto se od njih trazi, i to je vec sada ocito.

Opet ponavljam - nas sistem je nakaradan, i to od vrha prema dole, a ne obratno. I riba uvijek smrdi od glave, pa je tako i u BiH - nista ne valja radi krovnog ustroja, a to je daytonski Ustav.
Ovo kod nas je kao zgrada kojoj prokisnjava krov, a da bi se nesto zaista sustinski moglo popraviti na nizim spratovima, prvo se mora promijeniti ono gore, tj. krov.

Sve dok se to ne desi, mi cemo na vlasti MORATI imati nacionalisticke oligarhije kojima je taj nacionalizam i zastita "vitalnih nacionalnih interesa" samo alat za pljacku i licnu korist.
Post Reply