Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#11451 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:Cinjenicno stanje je sljedece:
1. Danas je prilicno nemoguce zivjeti po pravilima koja je napisao neko prije 1500+ godina.
Kompletan kontekst zivota ljudi je drasticno promijenjen, okruzenje, tehnika i tehnologija, hrana...ukratko - sve. Nista vise nije isto nigdje, osim onima koji i danas zive u pustahijama u kojima su i nastale "svete" knjige.

2. Ovome pod 1 doprinose cinjenice koje su svima vidljive.
.....
kako promijenjeno?! zar nije lopov, lazljivac..uvijek isto, nebitno koje stoljece?! krave, konji, kamile, ptice..u medjuvremenu evoluirali u ,npr. vanzemaljce?! :mrgreen:
Smrcak15

#11452 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Znam ja to. Ali, ti si gore rekao:
Smrcak15 wrote:svako ko vjeruje da je Bog jedan i muhammed poslanik , musliman je.
Ovaj sto se raznese sigurno vjeruje da je bog 1, i to Allah, kao i da je Muha bio poslanik. Kako ga se onda moze nazvati licemjerom ili reci da nije musliman?

Uvidjas li paradoks?
pa ima i muslimana licemjera.

ima ljudi sto vjeruje u Allah i da je muhammed poslanik, ali ako on ima truhlo u sebi nesto, pa jos to se manifestira u stvarnosti, i drugi osjete zlo takvoga, tkav jos zesce bude kaznjen.
Dozer

#11453 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Ne kontas...

Ti si rekao da je svako ko vjeruje da je bog jedan i da je Muhamed bio poslanik - musliman.
Ja ti kazem da ovaj sto se raznese 1000% vjeruje upravo u ovo gore, i to vjerovatno 10x jace od tebe.
Da li ce on onda biti mozda postedjen tamo gore jer je mzoda bio zaveden?

Mislim, kontas li da ti ljudi uopste ne percipiraju da u necemu grijese i da su 1000% ubijedjeni u svoju vjeru, a koja je identicna tvojoj?
Smrcak15

#11454 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ne kontas...

Ti si rekao da je svako ko vjeruje da je bog jedan i da je Muhamed bio poslanik - musliman.
Ja ti kazem da ovaj sto se raznese 1000% vjeruje upravo u ovo gore, i to vjerovatno 10x jace od tebe.

Mislim, kontas li da ti ljudi uopste ne percipiraju da u necemu grijese i da su 1000% ubijedjeni u svoju vjeru, a koja je identicna tvojoj?
dzaba mu sto vjeruje ako radi zlo, vjerovanje samo po sebi nije dovoljno za spas. nego cak sta vise moze mozda raditi i vjerske obrede ali samo nesto sto radis narodu pravis im probleme mozes u dzehennem.

Dokaz: prijatelji muhammeda su se zazlili na jednu zenu, kazu i klanja i posti, ali njezine komsije nisu smirene zbog njezina jezika, znaci uznemirava komsije...sta je poslanik Muhamemd rekao???

rekao je Ona ce u vatru (dzehennema).

kada mozes otici u dzehennem ako uznemiravas komsije, sta onda reci za onoga koji se ludjacki raznese medju nevinim svijetom.
Hakiz

#11455 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

dzaba mu sto vjeruje ako radi zlo, vjerovanje samo po sebi nije dovoljno za spas. nego cak sta vise moze mozda raditi i vjerske obrede ali samo nesto sto radis narodu pravis im probleme mozes u dzehennem.

Dokaz: prijatelji muhammeda su se zazlili na jednu zenu, kazu i klanja i posti, ali njezine komsije nisu smirene zbog njezina jezika, znaci uznemirava komsije...sta je poslanik Muhamemd rekao???

kada mozes otici u dzehennem ako uznemiravas komsije, sta onda reci za onoga koji se ludjacki raznese medju nevinim svijetom.
Ti si siguran da taj što se raznio ne radi pravu stvar, da je ona nije bogu ugodna? Naime, kako ti znaš šta bog misli i želi?

U jednoj situaciji je rekao da mu je ugodno jedno, ali u drugoj situaciji može promijeniti mišljenje. Bog je, nema obavezu da održi obećanje dato ljudima.
Smrcak15

#11456 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

Ti si siguran da taj što se raznio ne radi pravu stvar, da je ona nije bogu ugodna? Naime, kako ti znaš šta bog misli i želi?

U jednoj situaciji je rekao da mu je ugodno jedno, ali u drugoj situaciji može promijeniti mišljenje. Bog je, nema obavezu da održi obećanje dato ljudima.
znam onoliko koliko sam opise sebe, to je uradio kroz Kuran.

jasno kaze ne proljevaj te neduznu krv. to je prvo na sudnjem danu medju ljudski odnosi bit ce tema prolivena krv, prvo to ce se presuditi pa tek onda dolaze druge stvari o kojima ce se suditi ljudima.

ali u drugoj situaciji može promijeniti mišljenje.
nemoze, jer onda ne djeluje ozbiljan u tom slucaju.
Bog je, nema obavezu da održi obećanje dato ljudima
ima, jer je sam sebi zabranio nasilje pa je zabranio i drugima.

On kaze kada obeca to ispuni, jer u islamu jedan od velikih grijeha je kad obeca slaze, velik je to grijeh u islamu.

Pa ima li smisla da Bog kaznjava namjerna lazna obecanja a da sam to radi drugima....nema smisla.

Imate jako slabo misljenje o svom Kreatoru...a to je produkt vaseg nepoznavanja njega.
Hakiz

#11457 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

znam onoliko koliko sam opise sebe, to je uradio kroz Kuran.

jasno kaze ne proljevaj te neduznu krv. to je prvo na sudnjem danu medju ljudski odnosi bit ce tema prolivena krv, prvo to ce se presuditi pa tek onda dolaze druge stvari o kojima ce se suditi ljudima.
To je ono šta ti govorim. Znaš jer piše u Kur'anu, a znaš da je Kur'an božija objava jer i to piše u Kur'anu.

Oni što se raznose su uvjereni da ne prolijevaju nedužnu krv. Vjeruju da prolijevaju krv onih čiju krv treba proliti. A u to su uvjereni koliko i ti u suprotno. I vjeruju da će u džennet jer prolijevaju krv onih čiju treba proliti. Kako im dokazati da je krv koju prolijevanju nedužna? Ne možeš. To ti je snaga vjere.

I kao što rekoh, bog nema obavezu održati obećanje dato ljudima. Ima pravo da se odrekne Kur'ana (i svake druge njegove objave) i da o tome ne obavijesti ljude. Ko mu to može zabraniti?

Kako znaš da se nije, recimo prije 426 godina, odrekao svih svojih objava, uključujući Kur'an? Ne mora obavijestiti ljude o tome, niko mu to ne može narediti. Pa svi koji slijede bilo koju objavu, uključujući Kur'an, lako je moguće da rade surptono od onoga šta on hoće. Ne tvrdim da jeste tako, možda nije, vjerovatno nije, ali smiješ li se ti zakleti da nije?
Smrcak15

#11458 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: To je ono šta ti govorim. Znaš jer piše u Kur'anu, a znaš da je Kur'an božija objava jer i to piše u Kur'anu.

Oni što se raznose su uvjereni da ne prolijevaju nedužnu krv. Vjeruju da prolijevaju krv onih čiju krv treba proliti. A u to su uvjereni koliko i ti u suprotno. I vjeruju da će u džennet jer prolijevaju krv onih čiju treba proliti. Kako im dokazati da je krv koju prolijevanju nedužna? Ne možeš. To ti je snaga vjere.
To je ono šta ti govorim. Znaš jer piše u Kur'anu, a znaš da je Kur'an božija objava jer i to piše u Kur'anu.
to nije dokaz samo po sebi, druge stvari su dokaz da je Kuran od Boga, a to sto knjiga kaze, ova knjiga je od Boga nije dokaz samo po sebi.
Oni što se raznose su uvjereni da ne prolijevaju nedužnu krv. Vjeruju da prolijevaju krv onih čiju krv treba proliti. A u to su uvjereni koliko i ti u suprotno. I vjeruju da će u džennet jer prolijevaju krv onih čiju treba proliti. Kako im dokazati da je krv koju prolijevanju nedužna? Ne možeš. To ti je snaga vjere
ako im je sejtan pomutio razum, zbog svog silnog idiotluka...Allah ce im presuditi za zlog koje su pocinili.

Ako ti knjiga kaze ko ubije neduznu osobu bit ce kaznjen dzehennemom....i opet usuditi se i raznijeti i ubiti ljude koje cak i ne poznajes tu, je idiotizam bez granica...i trebaju takvi da buduv kaznjeni zestoko.

shvati ti ljudi koji to rade su nestabile osobe, neuke osobe...citam u novianama jedan sto se zaletio samoubica da poubija neduzan narod na ulici sa kamionom, ali nije poginuo , sad je u zatvoru....njegov brat prica i govori, to je cista laz da je imao simpatije prema ISisu, taj kaze nije imao ni kuran u kuci, vvjera ga uopste nije interesovala...skroz neuk bio po pitanju vjere....i onda takav kad se deklarise kao neki veliki vjernik, sta ce te vi onda sitna buranija pomisliti , da su svi vjernici takvi, gledaju da se raznesu :-) nigdje veze svezom, takve idiote treba objesiti javno da svi vide da se zlo javno sankcionise. i bude opomena za druge idiote.

evo recimo ja sam vidio svojim ocima od kako ihi vi nazivate vehabije, ali ljudi su dobijali prijetece poruke od Isisovaca zato sto govore protiv njih
, ali ti kontas sa strane oni su isto, ove bradonje oni bradonje...od iste sorte, ali nije tako.
Hakiz

#11459 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Ako ti knjiga kaze ko ubije neduznu osobu bit ce kaznjen dzehennemom....i opet usuditi se i raznijeti i ubiti ljude koje cak i ne poznajes tu, je idiotizam bez granica...i trebaju takvi da buduv kaznjeni zestoko.

shvati ti ljudi koji to rade su nestabile osobe, neuke osobe....
Shvati ti da taj što je ubio te ljude vjeruje da ti ljudi nisu nedužni.

Kao što ti nećeš meni povjerovati da bog ne postoji, isto tako taj neće tebi povjerovati da radi grešku. On vjeruje da radi sve kako bog želi.
Smrcak15

#11460 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

nema veze to ga nece spasiti sto on vjeruje da nisu nevini.

i ona osoba koja ima psihozu i halucinacije, je ubijedjen da to sto vidi je stvarno, ali nije....
Hakiz

#11461 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

nema veze to ga nece spasiti sto on vjeruje da nisu nevini.

i ona osoba koja ima psihozu i halucinacije, je ubijedjen da to sto vidi je stvarno, ali nije....
Ti si uvjeren da poznaješ Kur'an i islam. OK. Imaš li potvrdu od boga da je tvoje poznavanje ispravno i tačno? Nemaš. Kako onda možeš biti 100 % siguran da si u pravu? Jedino ti bog može dati potvrdu da je tvoje tumačenje 100 % ispravno. Niko drugi, bez obzira na položaj i ugled.

Kao što neki profesori znaju reći: Jedino bog zna za 5. Ni ja ne znam za 5, ja u najboljim slučaju znam za 4. Tako da učenik može najviše dobiti 3.

Dakle od 1 do 5 tvoje znanje može bit inajviše 3. Za 5 zna samo bog, za 4 Muhammedovi ahbabi i slična bratija, ti ne možeš znati za više od 3.

Istu šansu da ispravno tumači ima i onaj kojeg kritikuješ.
славянин

#11462 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Ja i dalje ne razumijem - Allah je poslao knjigu koja je savrsena i koju svako moze razumiti a toliko razlicitih tumacenja..
beni-bu-man

#11463 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

славянин wrote:Ja i dalje ne razumijem - Allah je poslao knjigu koja je savrsena i koju svako moze razumiti a toliko razlicitih tumacenja..
objava nije jos dostigla svima.....
Hakiz

#11464 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

славянин wrote:Ja i dalje ne razumijem - Allah je poslao knjigu koja je savrsena i koju svako moze razumiti a toliko razlicitih tumacenja..
Ovako to ide.

Jedan dan je bog skupio sve, anđele, kerubine, pa i samog đavola, dakle baš sve oko sebe i rekao: "Oni ljudi tamo na Zemlji. Poslao sam im tri objave. Stari zavjet, Novi zavjet, Kur'an. A oni nikako da me poslušaju, opet rade po svome. Od ove sekunde me više ne interesuju, dižem ruke od njih."

Kako ga ne interesujemo od te sekunde, nije se zamarao sa tim da nam pošalje novog poslanika i četvrtu objavu da nas obavijesti o tome da više o nama ne razmišlja.

A mi nastavili po svome...
beni-bu-man

#11465 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
Ovako to ide.

Jedan dan je bog skupio sve, anđele, kerubine, pa i samog đavola, dakle baš sve oko sebe i rekao: "Oni ljudi tamo na Zemlji. Poslao sam im tri objave. Stari zavjet, Novi zavjet, Kur'an. A oni nikako da me poslušaju, opet rade po svome. Od ove sekunde me više ne interesuju, dižem ruke od njih."

Kako ga ne interesujemo od te sekunde, nije se zamarao sa tim da nam pošalje novog poslanika i četvrtu objavu da nas obavijesti o tome da više o nama ne razmišlja.

a sta je s onim indijancima plemnima :? oni ga od samog starta nisu interesovali
Hakiz

#11466 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

beni-bu-man wrote:
Hakiz wrote:
Ovako to ide.

a sta je s onim indijancima plemnima :? oni ga od samog starta nisu interesovali
To su oni što su od početka po svome radili.
HardcoreMX

#11467 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

svjestan da ce odgovarati na Sudnjem Danu, svaku pricu o tome pretvara u lakrdiju....
beni-bu-man

#11468 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
To su oni što su od početka po svome radili.
najgori od sve djece :lol:
славянин

#11469 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Hakiz wrote:
Ovako to ide.

Gledaj ovo -
“Ne ubij.”

“Quran (4:89) - "They wish that you reject Faith, as they have rejected (Faith), and thus that you all become equal (like one another). So take not Auliya' (protectors or friends) from them, till they emigrate in the Way of Allah (to Muhammad). But if they turn back (from Islam), take (hold) of them and kill them wherever you find them, and take neither Auliya' (protectors or friends) nor helpers from them."

Moze li kako onda da se napise - Ne ubij ,osim u Allahovom zakonu propisanom slucaju” i to bi naprimjer uklonilo ovu dilemu mada ima jos more drugih kao sto vidimo iz diskusija i 394730004 shejhova i koga vec ne koji su pametniji od ostalih pa im objasnjavaju sta je Kuran zapravo htio reci.
Hakiz

#11470 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

славянин wrote:
Hakiz wrote:
Ovako to ide.

Gledaj ovo -
“Ne ubij.”

“Quran (4:89) - "They wish that you reject Faith, as they have rejected (Faith), and thus that you all become equal (like one another). So take not Auliya' (protectors or friends) from them, till they emigrate in the Way of Allah (to Muhammad). But if they turn back (from Islam), take (hold) of them and kill them wherever you find them, and take neither Auliya' (protectors or friends) nor helpers from them."

Moze li kako onda da se napise - Ne ubij ,osim u Allahovom zakonu propisanom slucaju” i to bi naprimjer uklonilo ovu dilemu mada ima jos more drugih kao sto vidimo iz diskusija i 394730004 shejhova i koga vec ne koji su pametniji od ostalih pa im objasnjavaju sta je Kuran zapravo htio reci.
Smrcak15

#11471 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Ti si uvjeren da poznaješ Kur'an i islam. OK. Imaš li potvrdu od boga da je tvoje poznavanje ispravno i tačno? Nemaš. Kako onda možeš biti 100 % siguran da si u pravu? Jedino ti bog može dati potvrdu da je tvoje tumačenje 100 % ispravno. Niko drugi, bez obzira na položaj i ugled.

Kao što neki profesori znaju reći: Jedino bog zna za 5. Ni ja ne znam za 5, ja u najboljim slučaju znam za 4. Tako da učenik može najviše dobiti 3.

Dakle od 1 do 5 tvoje znanje može bit inajviše 3. Za 5 zna samo bog, za 4 Muhammedovi ahbabi i slična bratija, ti ne možeš znati za više od 3.

Imaš li potvrdu od boga da je tvoje poznavanje ispravno i tačno? Nemaš. Kako onda možeš biti 100 % siguran da si u pravu? Jedino ti bog može dati potvrdu da je tvoje tumačenje 100 % ispravno. Niko drugi, bez obzira na položaj i ugled.
tu sad generalizujes, i nema nista specificno da bi mogli obraditi, Ovako generalno pricati pa braniti nesto generalno je tesko.

imas tema u islamu koje slabo poznajem, ili skoro nikako, imas tema koje jako dobro ponzajem, ali ti kad slozis pricu , ti generalizujes, i sve strpas u jedan lonac...nemogu onda odbraniti to za sta me napadas....moras da das nesto specificno i onda oko toga da vidimo koliko poznajem ili ne poznajem.
Hakiz

#11472 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Ti si uvjeren da poznaješ Kur'an i islam. OK. Imaš li potvrdu od boga da je tvoje poznavanje ispravno i tačno? Nemaš. Kako onda možeš biti 100 % siguran da si u pravu? Jedino ti bog može dati potvrdu da je tvoje tumačenje 100 % ispravno. Niko drugi, bez obzira na položaj i ugled.

Imaš li potvrdu od boga da je tvoje poznavanje ispravno i tačno? Nemaš. Kako onda možeš biti 100 % siguran da si u pravu? Jedino ti bog može dati potvrdu da je tvoje tumačenje 100 % ispravno. Niko drugi, bez obzira na položaj i ugled.
tu sad generalizujes, i nema nista specificno da bi mogli obraditi, Ovako generalno pricati pa braniti nesto generalno je tesko.

imas tema u islamu koje slabo poznajem, ili skoro nikako, imas tema koje jako dobro ponzajem, ali ti kad slozis pricu , ti generalizujes, i sve strpas u jedan lonac...nemogu onda odbraniti to za sta me napadas....moras da das nesto specificno i onda oko toga da vidimo koliko poznajem ili ne poznajem.
Promašio si poentu.
HardcoreMX

#11473 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Hakiz ima probleme ili provocira..na svakoj temi on kontrira...ipak ne treba ga staviti na ignorisanje, da se ne zali na cenzurisanje..nema se tu vise sta reci...da mod ne kaze sa teme ne skreci...
:mrgreen:
Dozer

#11474 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:dzaba mu sto vjeruje ako radi zlo, vjerovanje samo po sebi nije dovoljno za spas. nego cak sta vise moze mozda raditi i vjerske obrede ali samo nesto sto radis narodu pravis im probleme mozes u dzehennem.

Nadam se da si svjestan da je onda u dzehennemu opsti krkljanac... Jer, ako je to fakat sve ovako kako ti mislis da jeste, onda mozda, i to samo MOZDA, svega 1% vjernika zavrsi u dzennetu :lol:

S druge strane, ti na primjere koji ti se daju, i to citati iz Kur'ana koji sasvim jasno dokazuju da ti nisi u pravu, kao i odakle se uporno crpe razlicita tumacenja toga sto je napisano, a samim tim se poduzimaju i raznorazne akcije medju kojima su i bombasi-samoubice, reagujes tako da od nas trazis neke "sprecificne stvari da nam rastumacis". Kao da to sto ti je vec postavljeno nije dovoljno specificno...
A jeste, nego tebi ne odgovara jer nije u skladu s onim sto ti pricas, nego upravo suprotno, pa se onda na taj nacin izvlacis :D

Standardno, i vec vidjeno X puta :D
broj dva

#11475 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:

---
Dvije godine sam živio kraj bezobraznog komšije, radi muzike sam mu struju isključivo i na kraju sam ga uspio izbaciti uz stana ali ga ne bi ni sekundu u pakao poslao. Dakle bolji sam od Alaha ))
By the way to nije dokaz nego rekla-kazala ali hajde sad..
Post Reply