Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
johntra

#11426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Eto, kažu do kraja godine gotova obilaznica oko ZE...šteta što neće do izbora da je Bake i Fadil otvore.. :D

ja nešto sumnjam i u to do kraja godine, iako bih volio da je tako...

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/2269 ... aja-godine
probook

#11427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Prije ce manji bh entitet sve zavrsiti nego mi :lol:
drug_profi

#11428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

johntra wrote:Eto, kažu do kraja godine gotova obilaznica oko ZE...šteta što neće do izbora da je Bake i Fadil otvore.. :D

Po mom laičkom mišljenju nema šanse. Ni blizu.
Gray

#11429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

johntra wrote:Eto, kažu do kraja godine gotova obilaznica oko ZE...šteta što neće do izbora da je Bake i Fadil otvore.. :D

Koliko sma ja shvatio i kada se završi ova dionica što se gradi ona neće biti upotrebljiva, jer treba da se završi drugi dio i petlja kako bi se zenica potpuno zaobišla. Ili nisam upravu?
studiorum_tuzlaensis

#11430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

Mislim da si upravu, Zenica Sjever petlja će biti negdje sjevernije prije naselja Donja Vraca ili preko rijeke Bosne u Banlozima. Za tu dionicu su tek pare postale operativne uvođenjem akciza na gorivo.

Klasične novinarske budalaštine, ne znaju ni šta pišu nit se udube u problematiku vijesti o kojim izvještavaju. :)
p206

#11431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by p206 »

Ja vjerujem da kad bi Kinezima dali da kopaju Prenj i spoje Konjic i Mostar da bi prije završili nego ovi naši do Save.. Sta fali dati strancima vlasništvo ko Crnogorci sto su uradili... Tu dionicu naše firme nikad neće završiti, da se ja pitam dao bi im odmah.
Thorgerson

#11432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

p206 wrote:Ja vjerujem da kad bi Kinezima dali da kopaju Prenj i spoje Konjic i Mostar da bi prije završili nego ovi naši do Save.. Sta fali dati strancima vlasništvo ko Crnogorci sto su uradili... Tu dionicu naše firme nikad neće završiti, da se ja pitam dao bi im odmah.
Kojim strancima? Ja koliko znam plan je nekada bio da se sjeverni dio da pod koncesiju. I da se onda mi fokusiramo na jug. I to mi je i jedino logicno. Mi trenutno nemamo mogucnost da se zavalimo za citav autoput u kredit. Ja bih sada odmah dao strancu ovaj dio od Zenice do granice. I onda svu snagu i sredstva usmjeriti na jug.

Jer jug ti nece niko uzeti. Preskupo je i prezahtjevno. Dakle, ovaj dio Konjic, prema Mostaru zaboravi da ce ti stranac doci i reci, ej dajte nama mi cemo ovo odraditi, al da budemo vlasnici 20-30 godina. Nema tu tolikog protoka da se ta investicija vrati.

Jednostavno, taj dio cemo se morati zavaliti podobro u kredit i to je to.
Labirint

#11433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Mi svi "maštamo" o nekim strancima a stranaca u ovoj rupi niti ima niti će ih biti. Kada bi se neki "levati" i zaletili i eventualno zaintresovali za gradnju nečega prvi "imt" ( govorim o najnizim nivoima) bi ih skinuo s dnevnog reda... Da se završi ova zaobilaznica (tačnije rečeno saga) oko Zenice , malo se napatiti do Doboja i onda se uključiš "kod Mileta" i puna šaka brade... za ostalo jednostavno niti smo sposobni,niti solventni, niti koga briga... :run:
ja71

#11434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
A naplata bi isla kroz vinjetu i zdra'o
Haris.ba

#11435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

ja71 wrote:Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
Imaš modernizaciju magistrale na Karauli - pa vidiš kako ide. I kad staviš na papir - isto ko da praviš novu trasu. I plus ostaje problem prolaska kroz gradove i naselja.

Ako ćemo tako gledati, najbolje je bilo da ništa se ne radi. Mislim da bi većina naroda bila najzadovoljnija da se ništa nije uradilo.

Ali, onda bi bila priča - bilo bi dobro da se napravi autoput.
Matzan

#11436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Haris.ba wrote:
ja71 wrote:Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
Imaš modernizaciju magistrale na Karauli - pa vidiš kako ide. I kad staviš na papir - isto ko da praviš novu trasu. I plus ostaje problem prolaska kroz gradove i naselja.

Ako ćemo tako gledati, najbolje je bilo da ništa se ne radi. Mislim da bi većina naroda bila najzadovoljnija da se ništa nije uradilo.

:thumbup: :mrgreen:
Thorgerson

#11437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Mislim da nema potrebe za ovom nekom hipotetickom pricom sta bi bilo bolje, kada smo se vec pofino zarovili u ovaj projekat.

Jednostavno ne mozemo ostati crna rupa evrope. Ovo je medjunarodni koridor i samo mi kaskamo na istom. I jos neki dijelovi u drugim zemljama, ali sitno. Mi - crna rupetina.

Napisa ti evo iznad covjek, gdje i kako bi sirio magistralne puteve? Pa zamisli evo da trebas prosiriti put prema Mostaru? Koji bi to zahvat bio...mozda malo jeftiniji od autoputa. I sta si dobio? Nista. Prividno sigurniju cestu, gdje bi tek onda nastajale havarije. Bez velikih tunela, izgradnji vijadukta ovaj dole dio je nemoguce rijesiti. Jednostavno prevelika je visinska razlika Ploca i Sarajeva da bi to rijesio brzom cestom postojecom trasom magistrale. Opet bi ti ogranicenje na Ivanu i Bradini bilo 40 na sat. I opet ti kamioni u zimskom periodu ne bi tuda mogli prolaziti.
ja71

#11438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

Haris.ba wrote: Ako ćemo tako gledati, najbolje je bilo da ništa se ne radi. Mislim da bi većina naroda bila najzadovoljnija da se ništa nije uradilo.

skolski primjer kako sagovroniku staviti u usta nesto sto on nije rekao.

inace se slazem da ne trebamo produbljivati hipoteticku pricu
So What!

#11439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Postoji plan za modernizaciju magistralnih pravaca u FBiH i njega izvode Ceste FBiH.

Akcizima su bila uslovljena sredstva namijenjena tim projektima, s tim da ih mi znamo individualno kao cesta Neum - Stolac i slično.

Uglavnom to se svodi na izgradnju nekoliko tunela, izgradnju usponskih traka, obilaznica i malih obilaznica oko gradova.

Izgradnja obilaznice oko Brčkog koja je maltene brza cesta profila 1+1 je odličan projekat i pravi test upravo da se vidi, da li je tu bio potreban širi profil ili je dovoljan ovaj.

Autoputevi i brze ceste na dva evropska koridora E73, E661 i E761 su potreba, kako bi ova zemlja ostvarila neki napredak. Dakle prebacivanje sa cesta profila 1+1 je isto kao nekad prebacivanje sa Dial Up interneta na ADSL, skuplje, ali nužno, eh tako i ovo.

Image
Haris.ba

#11440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla? :D

P.S.
Koja će prije dionica biti završena? Most preko Save, ili čitava zaobilaznica oko Zenice? Ovo na Savi će biti jedino pred izbore otvoreno?
drug_profi

#11441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla? :D

P.S.
Koja će prije dionica biti završena? Most preko Save, ili čitava zaobilaznica oko Zenice? Ovo na Savi će biti jedino pred izbore otvoreno?
Neće most ni blizu izbora. Dabogda do nove godine, ali najpprije do ljeta 2019.
Haris.ba

#11442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ovo je prvi upis na temu:
Trenutno stanje | Current state (August 2013)

Izgrađeno i u prometu | Built and in use

BIH Total: 91,6 km*
- FBiH: 57,6 km* (A1: Jošanica - Biljesevo)
- RS: 34 km (E661: Klašnice – Čatrnja)

* Ukljucuje i izgradjene dijelove LOT 1: Sarajevo Bypass i A1: LOT Bijaca - Kravice, koji nisu u upotrebi

U izgradnji | Under construction

BiH Total: 76,1 km
- FBiH: 39,5 km (A1: Biljesevo - Zenica 6,6 km, A1: Zvirovici - Kravice 5,0 km, A1: Vlakovo - Tarcin 20,4 km; Sarajevo Bypass 7,5 km)
- RS: 36,6 km (A?: Prnjavor - Johovac)

Predviđanje | Forecast (August 2014)

Izgrađeno i u prometu | Built and in use

BIH Total: 110,7 km
- FBiH: 76,7 km
- RS: 34 km

U izgradnji | Under construction

BiH Total: 39,7 km
- FBiH: 34,4 km (A1: Vlakovo – Tarčin 20,4 km; A1: Svilaj – Odzak 11 km; A1: Zenica Bypass LOT1 Drivuša - Klopče 3 km)
- RS: 71,6 km (A?: Mahovljani - Johovac)

Napomena: U predvidjanju za 2014 navedeni su samo planovi sa već osiguranim finansiranjem i zapocetim odabirom izvodjaca radova, tako da su tu moguce dopune tipa Zvirovici - Pocitelj, itd.)
p206

#11443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by p206 »

Thorgerson wrote:
p206 wrote:Ja vjerujem da kad bi Kinezima dali da kopaju Prenj i spoje Konjic i Mostar da bi prije završili nego ovi naši do Save.. Sta fali dati strancima vlasništvo ko Crnogorci sto su uradili... Tu dionicu naše firme nikad neće završiti, da se ja pitam dao bi im odmah.
Kojim strancima? Ja koliko znam plan je nekada bio da se sjeverni dio da pod koncesiju. I da se onda mi fokusiramo na jug. I to mi je i jedino logicno. Mi trenutno nemamo mogucnost da se zavalimo za citav autoput u kredit. Ja bih sada odmah dao strancu ovaj dio od Zenice do granice. I onda svu snagu i sredstva usmjeriti na jug.

Jer jug ti nece niko uzeti. Preskupo je i prezahtjevno. Dakle, ovaj dio Konjic, prema Mostaru zaboravi da ce ti stranac doci i reci, ej dajte nama mi cemo ovo odraditi, al da budemo vlasnici 20-30 godina. Nema tu tolikog protoka da se ta investicija vrati.

Jednostavno, taj dio cemo se morati zavaliti podobro u kredit i to je to.
Šta onda reći za Kineze koji su uzeli da rade Crnu Goru,,,naše planine su p. dim za one njihove.

Image
So What!

#11444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla? :D

P.S.
Iz ministarstva za komunikacije su poručili, ništa od mosta kod Svilaja ove godine, a kao završetak radova naveden je maj 2019. godine.

Šta će prije pitanje je? Rekao bih ove dvije pod-dionice, jer nekako oko objekata se baš zakuhalo, ali tu je to negdje. Uglavnom, mislim da će zaista otvoriti privremeni priključak za one dvije pod-dionice.

Kada se ovako gleda, pa nije to ni malo, znači od Almya do Drivuše za par minuta i možda dignu cijenu pola marke skuplju, tako nešto. Mislim malo ko će to koristiti, ali eto biće k'o sa Talgo vozovima i tunelom Karaula, kad su već tu, nek se koriste.
Haris.ba

#11445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

p206 wrote:
Šta onda reći za Kineze koji su uzeli da rade Crnu Goru,,,naše planine su p. dim za one njihove.
Teži je teren kod nas neko u Crnoj Gori. Kod njih je teren mnogo stabilniji. Kod nas teren koridora prolazi kroz bruku različitih topografskih pojasa, klima, geologije.
El_comadante

#11446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

Haris.ba wrote:
p206 wrote:
Teži je teren kod nas neko u Crnoj Gori. Kod njih je teren mnogo stabilniji. Kod nas teren koridora prolazi kroz bruku različitih topografskih pojasa, klima, geologije.
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..
Haris.ba

#11447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:
Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.

Pa ni Grčka u koju su ulupane puste milijarde nije završila svoje koridore. Pa ni bogata Austrija nije završila sve svoje koridore. A gdje smo mi? Imamo pretežak teren, prekompleksnu administraciju i ljudski potencijal sposoban da najjednostavniji problem zakomplicira.
drug_profi

#11448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ali 8 milijardi su kroz guzice proćerali, a bile su namjenjene za cestogradnju...
Budimo realni, sredstva su ovdje najmanji problem.
Problem je institucionalna korupcija i SDA-HDZ udruženi zločinački poduhvat.
El_comadante

#11449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

Haris.ba wrote:
El_comadante wrote:
Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.

Pa ni Grčka u koju su ulupane puste milijarde nije završila svoje koridore. Pa ni bogata Austrija nije završila sve svoje koridore. A gdje smo mi? Imamo pretežak teren, prekompleksnu administraciju i ljudski potencijal sposoban da najjednostavniji problem zakomplicira.
upravu si ti. naprimjer stupska petlja je od najkoplikovaniji petilji barem na balkanu, pa rpiključak na autoput u Sarajevu, pa sad ovaj kružni tok u Hrasnom itd, sve je komplikovano, plus dodaj da smo i mi komplikovani a neki korumpirani eto ti belaja
So What!

#11450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drugi profil wrote:Ali 8 milijardi su kroz guzice proćerali, a bile su namjenjene za cestogradnju...
Budimo realni, sredstva su ovdje najmanji problem.
Problem je institucionalna korupcija i SDA-HDZ udruženi zločinački poduhvat.
Prijatelju ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama, taj novac za cestogradnju nije postojao, niti ga je bilo toliko niti je bio namijenjen na taj način.

Mi da smo imali novac stvarno za te svrhe, pa čak i da su ga pokrali, nešto bi moralo završiti u cestogradnji.

Imaš uvijek Avdu Avdića koji izmišlja stvari tamo gdje ih nema, kada se izgradila Sarajevska obilaznica, prvobitnim projektom bio je predviđen jedan cut and cover tunel koji je eliminisan iz projekta, ali Avdo je od toga napravio senzaciju i lopovluk.

Isti slučaj je i sa Zenicom, bio je jedan cut and cover predviđen, ali je eliminisan. Isti Avdin Žurnal će opet tu tražiti neke lopovluke kad se završi.

Dakle nije postojalo 8 milijardi od cestarina kao sredstava namijenjena cestama, već se radi o sredstvima koja su bila namijenjena nečemu drugom, a naplaćivana su od registracija i sl.

Na drugoj strani, novac za ceste se uzima recimo iz akumuliranih dobiti preduzeća poput BH Telecoma ili po novom Sarajevskog aerodroma ili izmirenih dugova i sl. Izvor sredstava ne mora se ponovo preusmjeravati u isti izvor.
Post Reply