ja nešto sumnjam i u to do kraja godine, iako bih volio da je tako...
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/2269 ... aja-godine
Moderator: anex
Po mom laičkom mišljenju nema šanse. Ni blizu.johntra wrote:Eto, kažu do kraja godine gotova obilaznica oko ZE...šteta što neće do izbora da je Bake i Fadil otvore..![]()
johntra wrote:Eto, kažu do kraja godine gotova obilaznica oko ZE...šteta što neće do izbora da je Bake i Fadil otvore..![]()
Kojim strancima? Ja koliko znam plan je nekada bio da se sjeverni dio da pod koncesiju. I da se onda mi fokusiramo na jug. I to mi je i jedino logicno. Mi trenutno nemamo mogucnost da se zavalimo za citav autoput u kredit. Ja bih sada odmah dao strancu ovaj dio od Zenice do granice. I onda svu snagu i sredstva usmjeriti na jug.p206 wrote:Ja vjerujem da kad bi Kinezima dali da kopaju Prenj i spoje Konjic i Mostar da bi prije završili nego ovi naši do Save.. Sta fali dati strancima vlasništvo ko Crnogorci sto su uradili... Tu dionicu naše firme nikad neće završiti, da se ja pitam dao bi im odmah.
Imaš modernizaciju magistrale na Karauli - pa vidiš kako ide. I kad staviš na papir - isto ko da praviš novu trasu. I plus ostaje problem prolaska kroz gradove i naselja.ja71 wrote:Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
A naplata bi isla kroz vinjetu i zdra'o
Haris.ba wrote:Imaš modernizaciju magistrale na Karauli - pa vidiš kako ide. I kad staviš na papir - isto ko da praviš novu trasu. I plus ostaje problem prolaska kroz gradove i naselja.ja71 wrote:Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
Ako ćemo tako gledati, najbolje je bilo da ništa se ne radi. Mislim da bi većina naroda bila najzadovoljnija da se ništa nije uradilo.
Ali, onda bi bila priča - bilo bi dobro da se napravi autoput.
Mislim da nema potrebe za ovom nekom hipotetickom pricom sta bi bilo bolje, kada smo se vec pofino zarovili u ovaj projekat.ja71 wrote:Bolje je bilo da smo pravili mrezu brzih puteva, citaj modernizaciju postojecih.
skolski primjer kako sagovroniku staviti u usta nesto sto on nije rekao.Haris.ba wrote: Ako ćemo tako gledati, najbolje je bilo da ništa se ne radi. Mislim da bi većina naroda bila najzadovoljnija da se ništa nije uradilo.
Ali, onda bi bila priča - bilo bi dobro da se napravi autoput.
Neće most ni blizu izbora. Dabogda do nove godine, ali najpprije do ljeta 2019.Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla?![]()
P.S.
Koja će prije dionica biti završena? Most preko Save, ili čitava zaobilaznica oko Zenice? Ovo na Savi će biti jedino pred izbore otvoreno?
Trenutno stanje | Current state (August 2013)
Izgrađeno i u prometu | Built and in use
BIH Total: 91,6 km*
- FBiH: 57,6 km* (A1: Jošanica - Biljesevo)
- RS: 34 km (E661: Klašnice – Čatrnja)
* Ukljucuje i izgradjene dijelove LOT 1: Sarajevo Bypass i A1: LOT Bijaca - Kravice, koji nisu u upotrebi
U izgradnji | Under construction
BiH Total: 76,1 km
- FBiH: 39,5 km (A1: Biljesevo - Zenica 6,6 km, A1: Zvirovici - Kravice 5,0 km, A1: Vlakovo - Tarcin 20,4 km; Sarajevo Bypass 7,5 km)
- RS: 36,6 km (A?: Prnjavor - Johovac)
Predviđanje | Forecast (August 2014)
Izgrađeno i u prometu | Built and in use
BIH Total: 110,7 km
- FBiH: 76,7 km
- RS: 34 km
U izgradnji | Under construction
BiH Total: 39,7 km
- FBiH: 34,4 km (A1: Vlakovo – Tarčin 20,4 km; A1: Svilaj – Odzak 11 km; A1: Zenica Bypass LOT1 Drivuša - Klopče 3 km)
- RS: 71,6 km (A?: Mahovljani - Johovac)
Napomena: U predvidjanju za 2014 navedeni su samo planovi sa već osiguranim finansiranjem i zapocetim odabirom izvodjaca radova, tako da su tu moguce dopune tipa Zvirovici - Pocitelj, itd.)
Šta onda reći za Kineze koji su uzeli da rade Crnu Goru,,,naše planine su p. dim za one njihove.Thorgerson wrote:Kojim strancima? Ja koliko znam plan je nekada bio da se sjeverni dio da pod koncesiju. I da se onda mi fokusiramo na jug. I to mi je i jedino logicno. Mi trenutno nemamo mogucnost da se zavalimo za citav autoput u kredit. Ja bih sada odmah dao strancu ovaj dio od Zenice do granice. I onda svu snagu i sredstva usmjeriti na jug.p206 wrote:Ja vjerujem da kad bi Kinezima dali da kopaju Prenj i spoje Konjic i Mostar da bi prije završili nego ovi naši do Save.. Sta fali dati strancima vlasništvo ko Crnogorci sto su uradili... Tu dionicu naše firme nikad neće završiti, da se ja pitam dao bi im odmah.
Jer jug ti nece niko uzeti. Preskupo je i prezahtjevno. Dakle, ovaj dio Konjic, prema Mostaru zaboravi da ce ti stranac doci i reci, ej dajte nama mi cemo ovo odraditi, al da budemo vlasnici 20-30 godina. Nema tu tolikog protoka da se ta investicija vrati.
Jednostavno, taj dio cemo se morati zavaliti podobro u kredit i to je to.
Iz ministarstva za komunikacije su poručili, ništa od mosta kod Svilaja ove godine, a kao završetak radova naveden je maj 2019. godine.Haris.ba wrote:Kakva je to magistrala Sarajevo - Vareš - Olovo - Tuzla?![]()
P.S.
Koja će prije dionica biti završena? Most preko Save, ili čitava zaobilaznica oko Zenice? Ovo na Savi će biti jedino pred izbore otvoreno?
Teži je teren kod nas neko u Crnoj Gori. Kod njih je teren mnogo stabilniji. Kod nas teren koridora prolazi kroz bruku različitih topografskih pojasa, klima, geologije.p206 wrote:
Šta onda reći za Kineze koji su uzeli da rade Crnu Goru,,,naše planine su p. dim za one njihove.
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..Haris.ba wrote:Teži je teren kod nas neko u Crnoj Gori. Kod njih je teren mnogo stabilniji. Kod nas teren koridora prolazi kroz bruku različitih topografskih pojasa, klima, geologije.p206 wrote:
Šta onda reći za Kineze koji su uzeli da rade Crnu Goru,,,naše planine su p. dim za one njihove.
Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.El_comadante wrote:
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..
upravu si ti. naprimjer stupska petlja je od najkoplikovaniji petilji barem na balkanu, pa rpiključak na autoput u Sarajevu, pa sad ovaj kružni tok u Hrasnom itd, sve je komplikovano, plus dodaj da smo i mi komplikovani a neki korumpirani eto ti belajaHaris.ba wrote:Pa treba reći kako jeste. I najkomplikovaniji su ljudi. Ali, je takav reljef BiH kakav je, te da je Sarajevo na takvom mjestu kakvom jeste. Pa je autoput morao da prođe pored Sarajeva. Inače, nikome ne bi palo na pamet da pravi ovaj koridor. Pusta brda i planine.El_comadante wrote:
kod nas je nažalost sve nešto komplikovano..
Pa ni Grčka u koju su ulupane puste milijarde nije završila svoje koridore. Pa ni bogata Austrija nije završila sve svoje koridore. A gdje smo mi? Imamo pretežak teren, prekompleksnu administraciju i ljudski potencijal sposoban da najjednostavniji problem zakomplicira.
Prijatelju ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama, taj novac za cestogradnju nije postojao, niti ga je bilo toliko niti je bio namijenjen na taj način.drugi profil wrote:Ali 8 milijardi su kroz guzice proćerali, a bile su namjenjene za cestogradnju...
Budimo realni, sredstva su ovdje najmanji problem.
Problem je institucionalna korupcija i SDA-HDZ udruženi zločinački poduhvat.