PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

palermo

#11426 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

McMoy wrote:
Ma ja, ba. Ovo treba konačno prekinuti, one što su palili procesuirati, odblokirati saobraćajnice i neka se svako vrati svom poslu. Sad će i ova zima proći, pa koji dan do Makarske ili Neuma skoknuti. Najesen će nam akobogda djeci besplatne udžbenike podijeliti. Utom će i oktobar, glasanje, neko će za SDA, neko za SDP, SBB, možda će i DF koji glas dobiti i pustiti ljude da rade svoj posao: formiraju vlade, izaberu najsposobnije ljude za ministre i svi ćemo rahat biti.
A valjda će akobogda dogodine i snijeg zimi pasti. :bih:
Pa jebi ga, to ti se zove život....mali, sitni, ali naš, jedan jedini...

mislim, ne možeš ljude optuživati što nisu revolucionari, ljudi po svojoj prirodi nisu revolucionari.....samo pokatkad pođu za revolucionarima
hrastov žižak

#11427 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hrastov žižak »

palermo wrote:
McMoy wrote:
Ma ja, ba. Ovo treba konačno prekinuti, one što su palili procesuirati, odblokirati saobraćajnice i neka se svako vrati svom poslu. Sad će i ova zima proći, pa koji dan do Makarske ili Neuma skoknuti. Najesen će nam akobogda djeci besplatne udžbenike podijeliti. Utom će i oktobar, glasanje, neko će za SDA, neko za SDP, SBB, možda će i DF koji glas dobiti i pustiti ljude da rade svoj posao: formiraju vlade, izaberu najsposobnije ljude za ministre i svi ćemo rahat biti.
A valjda će akobogda dogodine i snijeg zimi pasti. :bih:

mislim, ne možeš ljude optuživati što nisu revolucionari, ljudi po svojoj prirodi nisu revolucionari.....samo pokatkad pođu za revolucionarima
vau, kakav niz antropoloških vratolomija. :lol:
uglavnomja

#11428 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by uglavnomja »

nedim73m wrote:
uglavnomja wrote:
Samo da dodam, ministri imaju 10 milja iz budzeta mjesecno (bila ta cifra prije par godina, ne znam sada) koje mogu dati bez konsultacija sa saradnicima, bar formalnim, rjesenje i odluka, na koje ne ide obrazlozenje. Dalje se zvizdji ... 120 miljica godisnje, 15-ak prosjecnih godisnjih plata, sve po zakonu, a pare sebi ili stranki u dzep, pod formom projekat vakav nakav ...
Greška ministri nemaju niti marke da mogu dati diskreciono, radi se o predsjedniku FBiH i popredsjednicima i radi se o puno većem iznosu od 10 milja. Nisam siguran možda i premijer ima to isto.

Ooopppsss
Moj post se odnnosio na ministre u kantonu sarajevo, 100posto tacno prije par godina. Ne znam sada :?:
hellue

#11429 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

L u c i f e r wrote:
JoseMujica wrote:al ako ništa drugo protesti su došli ko ono kad u kući klofačem mlatneš po kakom starom ćilimu gurnutom u ćoše, pa onda pored oblaka prašine, još one baje izmile iz svjih gnijezda

e vidite molim lepo u nas borca protiv korupcije...rodio ga babo

Image

šo bi se reklo: vid mu glOve!
ko da ga je radeljaš praviJo

a tipra žapca šta radi:
http://www.klix.ba/forum/kako-izgleda-r ... 19122.html
Pokusaj zapadnjackog razgovora za posao na koji nasi ljudi nisu navikli i po ovome on je to lose uradi...Na zapadu malo koga zanima biografija, preporuka i prvi utisak su puno vazniji od onoga sto imas na papiru
palermo

#11430 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

hrastov žižak wrote:
palermo wrote:

vau, kakav niz antropoloških vratolomija. :lol:
jes vidio :)

i još pride istinite
Logovan

#11431 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Logovan »

L u c i f e r wrote: čuj šta je problem kad se zatvor ulice
izvini ali mora te ovo pitati
koliko ti je godina
živ bio
Pusti se ti mojih godina, bolje ti je odgovori mi na pitanja.

Kako protestovati? Gdje? Onih par stotina ljudi što bude svaki dan na protestima, gdje trebaju da stoje?
Da li bi bio za zatvaranje ulica da izađe masa od najmanje 10-15 milja ljudi ili čak više?

Sami smo za ovo krivi. Sad valja trpiti.
dunkemm3

#11432 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dunkemm3 »

Kolekcija live snimaka TV medija udarnog 7.2.

starii

#11433 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by starii »

L u c i f e r wrote:
JoseMujica wrote:al ako ništa drugo protesti su došli ko ono kad u kući klofačem mlatneš po kakom starom ćilimu gurnutom u ćoše, pa onda pored oblaka prašine, još one baje izmile iz svjih gnijezda

e vidite molim lepo u nas borca protiv korupcije...rodio ga babo

Image

šo bi se reklo: vid mu glOve!
ko da ga je radeljaš praviJo

a tipra žapca šta radi:
http://www.klix.ba/forum/kako-izgleda-r ... 19122.html
koliko ce dubiozu ovaj napraviti da mi je samo znati..ni kravate ne moze zakopcati koliko se udebljao a hoce da sredi stanje u fondu...gledam mu babu zahida neki dan dosao u klinicki centar ko oslobodilac sa hanumom..najebali smo mi kad nam ovaj pocne odredivati koji cemo lijek piti...bice ko u zenici najjeftiniji na listi a sto je u njemu kreda zapakovana to nikoga nije briga....
The 51st State

#11434 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The 51st State »

u sarajevu nije ni bilo pravih protesta, cista inercija tuzlanskih, sa pratecim folklorom.
inace i ovo malo sto protestuje su medjuvremenu obesmisljeni i za sprdanciju nastrojeni, vise lice na perfomanse, stim da jebu obicne gradjane, mislim artikulacija zahtjeva nepostojeca ili nerealna, predvidjam im sudbinu kao sto su i setnje brkanovog "dosta" zavrsile.
sandoz11

#11435 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sandoz11 »

Sinoc na Federalnoj ste mogli vidjeti pravi sjaj i bijedu nekih plenumasa,
kao sto je bila ona zena iz Bihaca, mozda priziva da sa Babinim dodje i ona, ponovo na vlast ,
ali ni od onoga sto ona govori,
nema nista.... :bih: :sax:
goran16v

#11436 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Mozda se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ja nemam previse tolerancije za NVO teoreticare tipa Brkan i ostali, koji iza sebe zapravo vec godinama nemaju nikakvog konkretnog doprinosa samoj drzavi, samo govorancije iza kojih je primarna misija naci izvor ili budzet na koji se konektovati i odrzavati postojanje, odnosno imai sebi za plate itd isl... Cim se pojave na TV-u ja mijenjam kanal. Ovih dana je opticaju, vidim, jedan takav drustveni aktivista i borac sa bolje sutra koji je, kad su mu budzet i egzistencija dosli u pitanje, u uzem drustvu izjavio da od nas nema nista i da ide u London, pa je u medjuvremenu izgleda pronasao neku sisu i sad je opet veliki aktivista! Nek se dobro napusi *arine...
Alfons Kauders

#11437 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:Mozda se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ja nemam previse tolerancije za NVO teoreticare tipa Brkan i ostali, koji iza sebe zapravo vec godinama nemaju nikakvog konkretnog doprinosa samoj drzavi, samo govorancije iza kojih je primarna misija naci izvor ili budzet na koji se konektovati i odrzavati postojanje, odnosno imai sebi za plate itd isl... Cim se pojave na TV-u ja mijenjam kanal. Ovih dana je opticaju, vidim, jedan takav drustveni aktivista i borac sa bolje sutra koji je, kad su mu budzet i egzistencija dosli u pitanje, u uzem drustvu izjavio da od nas nema nista i da ide u London, pa je u medjuvremenu izgleda pronasao neku sisu i sad je opet veliki aktivista! Nek se dobro napusi *arine...
ti ljudi su jedino problem u sarajevu... u gorazdu, bihacu, pa i tuzli - nakacili bi se na moj kurac... pomrli bi od gladi... zato ih tamo i nema, a u sarajevu kad bi uhvatio 10 random ljudi na ferhadiji barem jedan bi bio neki aktivista ili NVO ublehas...
goran16v

#11438 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

sandoz11 wrote: nema nista.... :bih: :sax:

Nazalost, ko je realnog gledao na stvari, vec na kraju prvog dana je mogao naslutiti ovakav razvoj. Ne mozes tek tako izaci na ulicu, bez glave i repa, bez definisanih zahtjeva bez onoga ko ce stati ipsred i reci trazimo to i to, a nudimo to i to, ne moze neformalna grupa gradjana postavljati zahteve niti se oni mogu pisati u hodu, a upravo se to desilo. Prvih dana masa je imala kriticni momentum, srusena je kantonalna vlada, ne samo jedna, i sta dalje?!?!?! Tek onda je neko stavio prst na celo i rekao da sve to mora imati neki formalni okvir, formiran je plenum, ali kasno... Momentum opada, a pojavljuju se profesionalni aktivisti za bolje sutra...
goran16v

#11439 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
goran16v wrote:Mozda se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ja nemam previse tolerancije za NVO teoreticare tipa Brkan i ostali, koji iza sebe zapravo vec godinama nemaju nikakvog konkretnog doprinosa samoj drzavi, samo govorancije iza kojih je primarna misija naci izvor ili budzet na koji se konektovati i odrzavati postojanje, odnosno imai sebi za plate itd isl... Cim se pojave na TV-u ja mijenjam kanal. Ovih dana je opticaju, vidim, jedan takav drustveni aktivista i borac sa bolje sutra koji je, kad su mu budzet i egzistencija dosli u pitanje, u uzem drustvu izjavio da od nas nema nista i da ide u London, pa je u medjuvremenu izgleda pronasao neku sisu i sad je opet veliki aktivista! Nek se dobro napusi *arine...
ti ljudi su jedino problem u sarajevu... u gorazdu, bihacu, pa i tuzli - nakacili bi se na moj kurac... pomrli bi od gladi... zato ih tamo i nema, a u sarajevu kad bi uhvatio 10 random ljudi na ferhadiji barem jedan bi bio neki aktivista ili NVO ublehas...
Bilo ih je dok se imalo na sta nakaciti, kasnije je sve krenulo prema Sarajevu gdje su fedralni i drzavni budzeti, njihovi programi, medjunarodne organizacije i njihov nevladin sektor, svako od pomenutih ima neki projektic za unapredjenje drustva, a tu se odmah pojave savrseni aplikanti i kandidati ... za potrosit' tudje pare, a nista ne napravit'! :-)
say_cheese

#11440 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

hellue wrote: Pokusaj zapadnjackog razgovora za posao na koji nasi ljudi nisu navikli i po ovome on je to lose uradi...Na zapadu malo koga zanima biografija, preporuka i prvi utisak su puno vazniji od onoga sto imas na papiru
Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom, bar ne na Zapadu. Ti dok dobijes priliku da ostavis bilo kakav utisak, tvoji dokumenti (CV, diplome, detaljni opis radnog iskustva i pismena preporuka bivseg poslodavca) ce proci bar jedan grubi i dva precizna screeninga. Tek onda, ako ispunjavas sve uslove i ako imas dodatni plus po pitanju hard i soft skills, ces biti pozvan na interview. Onda opali sa utiscima :D
Alfons Kauders

#11441 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pa u Sarajevu su fedralni i drzavni budzeti, njihovi programi, medjunarodne organizacije i njihov nevladin sektor, svako od pomenutih ima neki projektic za unapredjenje drustva, a tu se odmah pojave savrseni aplikanti i kandidati ... za potrosit' tudje pare, a nista ne napravit'! :-)
gledaj... ti likovi su u biti politicari u pokusaju... zato se i desavaju ove stvari na plenumu koje mi takoooo idu na kurac...

sve se svodi na teoriju i na price koje imaju prolaz kod naroda, najjeftiniji populizam i preseravanje - kao sto rekoh niko ispred plenuma jos uvijek nije rekao koliko ce nam predlozene mjere stediti love svake godine... zato jer bi onda morali reci raji da se fakat radi o manje od 1% budzeta KS... a da ostalo ne smiju dirati jer se radi o nepopularnim rezovima koje bi osjetili obicni gradjani, zaposleni u skolstvu, zdravstvu, policiji itd... prica se iskljucivo ono sto narod hoce da cuje, ono za sta ce se dizati ruke jednoglasno, ali se ne prica o dosta vaznijim stvarima

fol socijalni bunt, traze se ustede... a dvije hefte niko ne iznese nikakve konkretne cifre? zna se i zasto, zato jer rezultati nece biti bas impresivni kao sto to neki misle... a svako ko to kaze se napada, ukljucujuci ljude iz struke.... jer valjda je bolje da nam kojekakvi NVO strucnjaci tumace budzet od ekonomista...
Alfons Kauders

#11442 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

say_cheese wrote:
hellue wrote: Pokusaj zapadnjackog razgovora za posao na koji nasi ljudi nisu navikli i po ovome on je to lose uradi...Na zapadu malo koga zanima biografija, preporuka i prvi utisak su puno vazniji od onoga sto imas na papiru
Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom, bar ne na Zapadu. Ti dok dobijes priliku da ostavis bilo kakav utisak, tvoji dokumenti (CV, diplome, detaljni opis radnog iskustva i pismena preporuka bivseg poslodavca) ce proci bar jedan grubi i dva precizna screeninga. Tek onda, ako ispunjavas sve uslove i ako imas dodatni plus po pitanju hard i soft skills, ces biti pozvan na interview. Onda opali sa utiscima :D
ma nema pravila, zavisi od poslodavca i branse...

ja sam zadnja dva posla dobio bezveze, nisam ni slao cv, ljudi se kasnije iznenadili kad sam slucajno u prici pominjao gdje sam radio i gdje sam se skolovao... pitao lika trebam li sta slati, kaze jok, vec su gledali i raspitali se - "you came highly recommended"... fakticki sam poceo raditi za dvije firme a da nisu znali ni moj datum rodjenja kamoli sta drugo... :-)
almir90

#11443 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir90 »

Neko spomenu kako im i nisu prevelike plate, do 3000, to službeno na papiru, a šta je sa ostalim primanjima? Toliko su im mala primanja, da ih je većina za par godina uspjela obezbijediti sebi samo par stanova, vilu, novo auto, luksuzna putovanja i tako to. Pa svako od forumaša ako ima u okolici nekoga ko je na imalo jačoj funkciji može viditi i sam koliko se ti ljudi ističu iz mase, njihovo bogastvo niti se može sakriti, niti to oni pokušavaju.

Neko reče ako im se smanje plate, zbog škole koje posjeduju prebaciti će se u privatni sektor. Pa, zar to i ne bi bilo bolje? Onda bi oni koji stvarno nešto znaju i privređivali društvu, a ne samo sjedili po raznim kancelarijama i smišljali kako će do miliona doći iz fotelje. A, oni sa kupljenim diplomama nek' se pate, dovoljno su krali.

Tužilaštvo dok ne pođe procesuirati ove kriminalce sa vrha vlasti, nikad se ništa na bolje neće promijeniti. I one koji su prije bili na vlasti, pa sad hlade muda sa milionima u džepu, i nikome ništa.
hellue

#11444 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

sandoz11 wrote:Sinoc na Federalnoj ste mogli vidjeti pravi sjaj i bijedu nekih plenumasa,
kao sto je bila ona zena iz Bihaca, mozda priziva da sa Babinim dodje i ona, ponovo na vlast ,
ali ni od onoga sto ona govori,
nema nista.... :bih: :sax:
Ono je bio cirkus pravi
say_cheese

#11445 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

Alfons Kauders wrote:
say_cheese wrote:

Koliko sam skontala, ti radis samostalno, freelancer, consulting etc. To je specificna bransa sa drugim pravilima. Za sve nas ostale, obicne smrtnike :D koji smo zasposleni sa radnim ugovorom, vazi ovo gore navedeno. Mjenjala sam 4 radna mjesta i svaki put je bila ista procedura.
goran16v

#11446 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
gledaj... ti likovi su u biti politicari u pokusaju... zato se i desavaju ove stvari na plenumu koje mi takoooo idu na kurac...

sve se svodi na teoriju i na price koje imaju prolaz kod naroda, najjeftiniji populizam i preseravanje - kao sto rekoh niko ispred plenuma jos uvijek nije rekao koliko ce nam predlozene mjere stediti love svake godine... zato jer bi onda morali reci raji da se fakat radi o manje od 1% budzeta KS... a da ostalo ne smiju dirati jer se radi o nepopularnim rezovima koje bi osjetili obicni gradjani, zaposleni u skolstvu, zdravstvu, policiji itd... prica se iskljucivo ono sto narod hoce da cuje, ono za sta ce se dizati ruke jednoglasno, ali se ne prica o dosta vaznijim stvarima

fol socijalni bunt, traze se ustede... a dvije hefte niko ne iznese nikakve konkretne cifre? zna se i zasto, zato jer rezultati nece biti bas impresivni kao sto to neki misle... a svako ko to kaze se napada, ukljucujuci ljude iz struke.... jer valjda je bolje da nam kojekakvi NVO strucnjaci tumace budzet od ekonomista...
Bas tako politicari u pokusaju... Sto bi Balasevic rek'o svi su producenti promaseni dirigenti, a k'o da gledam, svaki bi aktivizam i ideju zamjeio za kakav adekvatan drzavni posao!
Ja podrzavam te ustede od 1% jer one daju najvecu satisfkakciju, ali nerealno je ocekivati u ovakvim okolnostima, kad je sve krenulo bez glave i repa, da neko izadje ispred i suoci narod sa radikalnim mjerama . Ovi koji bi imali kredibiliteta i muda nisu oni koji to mogu reci i napraviti program, a ovi koji mogu nece jer bi bili donji pa je bolje biti samo u sirem opticaju, nesto izdaleka savjetovati pa ako pridje ova opcija bice nesto i za njih, ako propadne bili su dovoljno daleko da se ne zamjere trenutnim na vlasti.
hellue

#11447 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

say_cheese wrote:
Moja su iskustva potpuno drugacija, moju diplomu niko nikada nije trazio za 4 godine koliko sam radio za tu kompaniju, imao sam tri kruga razgovora od kojig su neki trajali i po par sati, pricali smo o svemu osim o poslu,neka pitanja su bila idiotska slicna gore pomenutim
JaneEyre

#11448 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JaneEyre »

[/quote]

fol socijalni bunt, traze se ustede... a dvije hefte niko ne iznese nikakve konkretne cifre? zna se i zasto, zato jer rezultati nece biti bas impresivni kao sto to neki misle... a svako ko to kaze se napada, ukljucujuci ljude iz struke.... jer valjda je bolje da nam kojekakvi NVO strucnjaci tumace budzet od ekonomista...[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
OldMayor

#11449 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Istina boli wrote:Nisam bila par dana na temi pa samo kratki osvrt iliti zakljucak. Ne analizirajuci sve to oko foruma, ko je unutra pismen, ko je nepismen, ko je ciji i ostalo namece se zakljucak. Penzionerima - dobro, studentima - dobro. raznim: GRAS-ovima, KLAS-ovima, Vranica-ma i da ne nabrajam ocigledno je dobro. Zaboravih Jerkove - poljoprivrednike izgleda su dobili poticaje. Znaci ako se desi da bilo ko od njih u neka doba skonta da prava mora traziti na ulici, barem ja cu iz nekog obliznjeg ugostiteljskog objekta pomisliti Ma ko vas ...

Jad i cemer sve skupa, ne od politicara, nego od mojih "nazalost" sugradjana i sunarodnjaka. Samo da kazem bila sam prisutna povremeno i na ulici i na forumima kada je to dozvoljavalo "radno vrijeme".
To zahvali sindikalcima, koji su korumpirane svinje. Pa gdje sad onaj međed iz GRASa sto se u fici vozo, otac ga jebo.

Takodjer, i oni mogu reci gdje ste vi bili kad smo mi strajkovali. To isto mogu reci i poljoprivrednici itd.

Realno, podijelili su nas do maksimuma, jbg lakse vodat 50, nego 1000 ovaca.
goran16v

#11450 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

say_cheese wrote: Koliko sam skontala, ti radis samostalno, freelancer, consulting etc. To je specificna bransa sa drugim pravilima. Za sve nas ostale, obicne smrtnike :D koji smo zasposleni sa radnim ugovorom, vazi ovo gore navedeno. Mjenjala sam 4 radna mjesta i svaki put je bila ista procedura.
U 15-ak god sam vise puta prosao kroz zapadnjacki pristup zaposljavanja cak i s obje strane i neki je moj utisak da je CV eliminatorni faktor do intervuja, odnosno razgovora na posao, nakon cega puno vise zavisi od licnog utiska koji ostavljas jer smo na papiru svi isti crno-bjeli dok je CV cisto podsjetnik da znaju kako se zoves i sta da te pitaju da vide kakav si "k'o co'ek".
Post Reply