Kakav je za odrzavanje..i jel istina da ne mogu felge 15inch na nju zbog diskova....axe22 wrote:sve na kvadrat wrote:Naravno auto cu testirati.........Sta su ti ti swirl..
Klapne na usisu koje na niskim obrtajima simuliraju rad 8v motora (bolji odziv motor ima na niskim obrtajima), tad budu zatvorene i zrak se usmjerava na samo 1 usisni ventil po cilindru.
Uklanjanjem nista ne gubis.
Uglavnom ako je alu usisna grana onda se vidi poluga s vanjske strane a i u slucaju alu glave klapne su plasticne tako da i ako se otkinu ne mogu napraviti stetu, dok ako je plasticni usis (grana) kod nje su klapane od inoxa i u slucaju da se otkine u najboljem slucaj rikne samo turbina, inace znaju zavrsiti u cilindru i poderu citav motor.
Iskreno preporuka je ukloniti ali ne smatraj da je problem ako su jos na vozilu, ja imam plasticni usis i vec 180 000 na satu i klapne su jos tu i rade bez problema, ali sa iducom zamjenom zupcastog vadim ih i onda najvjerovatnije ide ERG vani i DPF.
Znaci isti taj motor sto si gledao (1.9 16v 150ks) vec 180 000 bez i jednog problema (dok je auto kod mene) i imam isti taj m32 mjenjac i za sad je sve ok.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sve na kvadrat
#11401 Re: Pitamo Mehanicare ?
- mad_max_ba
#11402 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mogu 15 zbog kočionih kliješta, vidi je li i ako jeste kada je alternator repariran/mjenjan, ovo ostalo ti je ok....sve na kvadrat wrote: Kakav je za odrzavanje..i jel istina da ne mogu felge 15inch na nju zbog diskova....
-
axe22
#11403 Re: Pitamo Mehanicare ?
sve na kvadrat wrote: Kakav je za odrzavanje..i jel istina da ne mogu felge 15inch na nju zbog diskova....
Kod mene je Alfa 159 1.9
Nisam pokusavao ugurati petneske ali sumnjam da mogu ici bas zbog kocioni kljesta, jedino mozda distanceri.
Trenutno sam na sedamneskama ali za par dana idem na sesneske zbog zimski guma.
(dosta jeftinije gume a i imam rezervne felge)
Ja za sad nisam imao nikakvih problema, naspi ulje, gorivo i vozi.
Nedavno jesam malo osjetio da slabije vuce na niskim obrtajima, neka sto bi rekli KIKA kad dodas naglo gas i spojim na dijagnostiku, provozan i vidimo da tubina poludi na prvog gasu, ili doda veci ili manji pritisak, odluuta od potrebne vrijednosti, skinemo Map senzor (10 min posla max) ocistimo i vozilo kao novo.
Nije ukinut erg pa baca prljastnu u usis nazad, ako je ukinut onda neces imat ovih problema.
Malo cesce pali ciscenje DPF filtera, meni nekad zna dva puta u mjesecu ako je samo voznja po gradu, ali sam rekao cim pocne probleme stvarati id vani, erg blokada, downpipe ide tako da bi tad auto trebalo progledati.
Potrosnja otvorena s normalnom voznjom ide ispod 5, dok gradska meni je spada ispod 8. Autoput na 160 uzima oko 6.2-6.5.
Filter goriva je malo skuplji nego kod drugi jer ima senzor i oko 70-80 KM dodje (isti je i od opela i alfe), zraka je mene dosao oko 40 dok je drugaciji u opela (mislim da je za opel jeftiniji).
Uglavnom ja sam zadovoljan kvalitetom, potrosnjom, vucom, ipak je auto tesko oko 1600 kg (mislim da su opel modeli laksi).
I da, veliki servis sa svim spanerima, remenicom, remenima, pumpom dodje oko 400-500 KM, mislim da je interval oko 90 000.
Ulje ide 5w-30 4.6L i oko 100 KM kosta, interval je po katalogu 30 000 ali to je previse, tako da ja skidam na 10 000 - 15 000.
(nedavno na 13 000 zamjenio, kvalitet ulja na 68%, nista nije dosipano)
Jedino obrati paznju gdje sipas, osjeti se razlika u kvalitetu goriva dosta.
(ja sam jednom nasuo jeftinije, potrosnja 2 litra gore, nemiran rad, dimi, na kraju pocelo trzati, jedna dizna otisla na +3 vrijednost, kasnije na dva iduca rezervoara naspem LM aditiv i sve super, ja sipam na EP)
-
Kalme
#11404 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, da li neko zna kad se ukljuci opcija Coming Home/leaving home hocel to stetit autu sta, hocel trosit akumulator puno.Da li je neko imao problema sa tim.Mislio sam na Golfa 6 ukljucit pa mi treba savjet.
- zforumas
#11405 Re: Pitamo Mehanicare ?
A brate pa to ti samo ostavi upaljena svjetla na onoliko vremena koliko zadas u postavkama. Leaving Home upali svjetla cim otkljucas auto, Coming Home ostavi upaljena svjetla nakon sto zakljucas auto.Kalme wrote:Pozdrav, da li neko zna kad se ukljuci opcija Coming Home/leaving home hocel to stetit autu sta, hocel trosit akumulator puno.Da li je neko imao problema sa tim.Mislio sam na Golfa 6 ukljucit pa mi treba savjet.
Minorna je potrosnja akumulatora ili amortizacija sijalica, a bude korisno, pogotovo kad po noci na parkingu trazis gdje ti je auto.
-
Kalme
#11406 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala puno, jedan mi je govorio akumulator se brže troši i kraće traje.Znaci istekne mu valjanost prije krajnjeg roka garancije.Pa sam postavio ovdje da cujem više savjeta.
-
axe22
#11407 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kalme wrote:Hvala puno, jedan mi je govorio akumulator se brže troši i kraće traje.Znaci istekne mu valjanost prije krajnjeg roka garancije.Pa sam postavio ovdje da cujem više savjeta.
Vecina akumulatora je i nastimana da crkne 2-3 mjeseca nakon isteka garancije (jeftiniji), ako crkne pri kraju garancije jos bolje za tebe dobijes novi.
- Revolucionar ★
#11408 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moram da odem ovih dana na dijagnostiku, pa da uslikam ono sto izbaci, uglavnom, poslije zamjene egr-a auto nikako ne čadi više, jači je na gasu, evidentno se bolje ponaša, međutim i dalje gubi snagu u određenim momentima, najcesce prilikom ubrzavanja u cetvrtoj, ili penjanja uz vece brdo. Trenutno gori lampica check engine s greskom emissions garage .. kakvi su simptomi toga sto kazes?tempuser wrote:Dosser klapnu? Sta kaze dijagnostika?Revolucionar ★ wrote:EGR zamijenjen, upali se opet lampica Emissions garage . Sta sljedece pregledat ?
- ElRe
#11409 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj 1.9 Multijet je najdugovjecniji dizel motor novijeg doba. Bez problema ce nagurati preko 500k km uz redovno odrzavanje.amar1994 wrote:uzmi , nista mu ne fali , manje je zlo od 1.7 cdtisve na kvadrat wrote:De ba ljudi vama do zajebancije a meni gori da odlucim uzeti auto ili ne....
ahilova tetiva tog auta je m32 mjenjac , nemoj da ti pada napamet da cipujes
Mana je sto je uparen sa GM smecem od mjenjaca pa moguce da bude problem sa mjenjacem. Potrosnja, Sarajevska gradska 10-11l, otvoreno 5-7l.
-
tempuser
#11410 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je izbacilo gresku "Emission garage" kad je bila u pitanju klapna. Posto je to bilo prije dobrih 8 god ne mogu 100% da se sjetim, ali mislim da nije bilo nikakvih posebnih simptoma u voznji, auto se samo stresao kad se gasi. Doduse ne znam u kojem je "stadiju" bio kvar. Ja sam zamjenio klapnu odmah nakon greske.Revolucionar ★ wrote:Moram da odem ovih dana na dijagnostiku, pa da uslikam ono sto izbaci, uglavnom, poslije zamjene egr-a auto nikako ne čadi više, jači je na gasu, evidentno se bolje ponaša, međutim i dalje gubi snagu u određenim momentima, najcesce prilikom ubrzavanja u cetvrtoj, ili penjanja uz vece brdo. Trenutno gori lampica check engine s greskom emissions garage .. kakvi su simptomi toga sto kazes?tempuser wrote:Dosser klapnu? Sta kaze dijagnostika?Revolucionar ★ wrote:EGR zamijenjen, upali se opet lampica Emissions garage . Sta sljedece pregledat ?
Ako gubi snagu u odredjenim rezimima meni to vuce na senzor protoka zraka. Ako si u mogucnosti i ako znas raskopcaj senzor i probaj auto hoce li bolje vuci u rezimima gdje gubi snagu. Na dijagnostici postoje parametri za senzor i dijagnostika moze ocitati stvarne vrijednosti.
- nepass1
#11411 Re: Pitamo Mehanicare ?
koliko je zajebano promjeniti prednje svjetlo na fabiji? sta mogu sve razjebati? znaci nemam predstave kako se to radi. zadnja svjetla sam mjenjao, to je jednostavno.
-
condy
#11412 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel mislis na zamjenu fara ili sijalice ?nepass1 wrote:koliko je zajebano promjeniti prednje svjetlo na fabiji? sta mogu sve razjebati? znaci nemam predstave kako se to radi. zadnja svjetla sam mjenjao, to je jednostavno.
Sijalice je jednostavno zamjeniti na većini VW vozila sa poprečno postavljenim motorima, ima prostora. Par minuta posla. Za far pogledaj na youtube upustvo kako se radi. Ni zamjena fara nije nešto posebno zahtjevna ali pogledaj kako se radi.
Ima ovdje upustvo ako je ova fabija
https://www.youtube.com/watch?v=tsWdDQjLjMU
- nepass1
#11413 Re: Pitamo Mehanicare ?
sijalica u pitanju, haj zarovicu se. kontam da sta ne slomim
-
Kataklinger
#11414 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kataklinger wrote:Gledam Polo 6R za ženskog člana porodice. Target godište je 2010. Većinom dominira 1.2 TDI 55kW kojeg sam probao i koji je realno mrtva krava pa smo fokus stavili na 1.6 TDI. Međutim, ako sam dobro primijetio u ovom godištu postoje dvije varijante 1.6TDI motora, sa 55kW i 66kW. Ako nisam pogriješio pitanje za iskusnije: kakva je ovo fora sa kubikažama, 1.2 i 1.6 a isto kilovata (55kW) ? Isplati li se uzeti ovaj sa većom kubikažom? Vjerovatno bi trebao ići znatno bolje jer ima veći obrtni moment? Na kraju krajeva, koji je najpouzdaniji motor u Polu 6R oko 2010. godišta?
- amar1994
#11415 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.olx.ba/artikal/26823071/ford-fiesta-2013/Kataklinger wrote:Kataklinger wrote:Gledam Polo 6R za ženskog člana porodice. Target godište je 2010. Većinom dominira 1.2 TDI 55kW kojeg sam probao i koji je realno mrtva krava pa smo fokus stavili na 1.6 TDI. Međutim, ako sam dobro primijetio u ovom godištu postoje dvije varijante 1.6TDI motora, sa 55kW i 66kW. Ako nisam pogriješio pitanje za iskusnije: kakva je ovo fora sa kubikažama, 1.2 i 1.6 a isto kilovata (55kW) ? Isplati li se uzeti ovaj sa većom kubikažom? Vjerovatno bi trebao ići znatno bolje jer ima veći obrtni moment? Na kraju krajeva, koji je najpouzdaniji motor u Polu 6R oko 2010. godišta?
najpouzdaniji tdi polo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11416 Re: Pitamo Mehanicare ?
16.10.2017. u 03:01 AUDI A6 2,7 QUATRO F1 FULL+FULL
-
condy
#11417 Re: Pitamo Mehanicare ?
Skines plasticni crni poklopac i zamijenis sijalicu, nemas sta slomiti. Pristupacno je. Pogledaj na youtube ako te strah da ces nesto zeznuti imas tih tutorijala dosta.nepass1 wrote:sijalica u pitanju, haj zarovicu se. kontam da sta ne slomim
- nepass1
#11418 Re: Pitamo Mehanicare ?
skonto, hvala. ali pogresna rezervna sijalicacondy wrote:Skines plasticni crni poklopac i zamijenis sijalicu, nemas sta slomiti. Pristupacno je. Pogledaj na youtube ako te strah da ces nesto zeznuti imas tih tutorijala dosta.nepass1 wrote:sijalica u pitanju, haj zarovicu se. kontam da sta ne slomim
jos skodin set rezervnih sijalica
-
Astrix
#11419 Re: Pitamo Mehanicare ?
Negdje sam pročitao sad ne znam na kojoj tačno temi, neko je postavio link da se ima uzeti negdje tečnost protiv zamagljivanja stakla u autu. Ako ko zna neka postavi ponovo 
- Norm
#11420 Re: Pitamo Mehanicare ?
...hebote...ja vozim jedno do tih vw smeca 1.9 tdi PD i kontam aBd mijenjati za novije...ovo sto procita za 1.6 tdi cr me malo obeshrabri...ovaj 1,9 tdi PD mi jos ne pravi probleme, ali eto covjeka nesto ponese pa da je sta novije...pitanje za cijenjene forumase kakav je 2.0 tdi CR??? vrijedi li sta, kvarovi, odrzavanje, pouzdanost? Hvala.Bakir1 wrote:dva auta sa takvim motorom u izvedbama od 55 i 66 KW, jedno je kupljeno sa 93.000 km i trenutno ima oko 160.000 km, drugo je kupljeno sa 10.000 km i trenutno ima 50.000 km. motor kao motor solidan fino vuce, malo trosi, elastican.
prosjek potrosnje kod fabije za tih nekih skoro 70.000 km 5 litara, kod octavije ne vodim evidenciju ali jako malo trosi.
odrzavanje ovog motor je skupo veoma.
na fabiji nedugo nakon same kupovine egr, srecom na motoru od 55 kw se moze cistiti, tada je ociscen i nije vise bilo problema.
na 118.000 km propisa vodena pumpa, isto boljka 1,6 tdi, ovlasteni servis kulanz nula, mora se mijenjati set remenja, iako je po servisnoj predvidjeno na tek 180.000 km, ceh 550 KM plus ruke INA set.
nekad na 110.000 km prokuckale su dizne, vozio sam sve tako do neki dan dok me nije vise smorilo, 2 dizne ispod ruke bez racuna i garancije 1000 KM, u legalnoj varijanti kostaju oko 1500 KM znaci 750 KM/ kom i nema ih...
da izvrsio sam i zamjenu seta kvacila, fiksni za motor od 55 kw i kosta 820 KM plus ugradnja, plivajuci set kakvi imaju motori sa 66 kw i 77 kw kosta 1800 KM.
dosta problema ima i sa hladnjakom izduvnih gasova, cijene se krecu od 1000 do 1500 KM.
razmisli jel imas para za odrzavanje, motor je relativno nov za dobavljace dijelova....
-
condy
#11421 Re: Pitamo Mehanicare ?
2.0 tdi cr je smeće obično, poslušaj baketa i njegovu raju i nastavi voziti to smeće što voziš....Norm wrote:
...hebote...ja vozim jedno do tih vw smeca 1.9 tdi PD i kontam aBd mijenjati za novije...ovo sto procita za 1.6 tdi cr me malo obeshrabri...ovaj 1,9 tdi PD mi jos ne pravi probleme, ali eto covjeka nesto ponese pa da je sta novije...pitanje za cijenjene forumase kakav je 2.0 tdi CR??? vrijedi li sta, kvarovi, odrzavanje, pouzdanost? Hvala.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#11422 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas u auto shopovima, prodavnicama auto dijelova, ben. pumama, trznim centrima, pokusaj u auto shopu kod wise,..Astrix wrote:Negdje sam pročitao sad ne znam na kojoj tačno temi, neko je postavio link da se ima uzeti negdje tečnost protiv zamagljivanja stakla u autu. Ako ko zna neka postavi ponovo
-
condy
#11423 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nikako da ugodis. U voznji smeta kad magle a kad se parkiras u nekom zaseoku sa dosta radoznalih pogleda onda nikako da zamagle 
- skafiskafsnjak
#11424 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa i mene to zanima, ako ima kupiti, dobra je stvar .
Magli mi nekad, a oba filtera sam promjenio
Magli mi nekad, a oba filtera sam promjenio
-
condy
#11425 Re: Pitamo Mehanicare ?
Onaj filter klime sa aktivnim ugljem mislim da je najbolji da ne magle. Takav je kod mene i nema problema. Iako i nacin podesavanja auto klime je bitan. Ako palis klimu da odmagle, kratkorocno pomogne al kad je iskljucis imas kontra efekat jos vise magle. Najbolje pojacat grijanje da osusi.