nekome wrote: ↑19/12/2019 23:09
saibaba wrote: ↑19/12/2019 21:03
Svaka prepreka strujanju fluida smanjuje kolicina fluida koji protekne u jedinici vremena. To je kako kad zavrces cesmu. Odnosno ne moze nikako zgrada poboljsati provjetravanje.
Na stranu sto se ne slazem sa onima koji misle da su zgrade razlog zagadjenosti grada. Zagadjenost je prvenstveno uzrokovana geografskim polozajem i prljavim izvorima energije..
Nije zagadjenost prvenstveno prirodna. Prirodan je smanjen protok zraka pogotov u zimskom periodu zbog magle. Problem čistog zraka je svakako prirodni problem ove kotline. A znamo sta zagadjuje, dok zgrade blokiraju kakav-takav protok zraka. Sto su zgrade vece, i blize rijeci koja je prirodni vodic vjetra pri prociscavanju, i npr. ako su zgrade okrenute poprijeko poput ovog tornja, to je i vece usporavanje protoka.
Mi i dalje ne znamo sta zagadjuje, koliko zagadjuje, sta je razlog itd. Dakle, imamo samo pretpostavke, ail pretpostavke ispod kojih niko ne smije dati svoju garaniciju i potpisati.
Nego, eto ja mislim da je to. Ja mislim da je ovo. Itd. Ali ne možemo uzeti sad te pretpostavke, pljunuti sta ja znam 10-20 mil i onda skontati da nije to. Ajmo probat nesto drugo.
Zato vlada ks i jeste krenula sa analizom stanja. dakle, da prvo vidimo šta je problem i sta je prioritet da se rjesava.
Ako su automobili, poduzeti mjere za to. Ako su individualna lozista, onda za to. Itd. Ako su zgrade, zabranit gradnju i kraj price. Mislim da imas argument da mozes podastrijet kretenima i reć, ne možeš bolan ložit ugalj evo vidiš šta radiš! Ne možeš vozti tu trulju, pobi nas. Zašto nemogu, evo zato!
I dok se ne uradi detaljna i kompletna analiza, možemo samo ovako prosipat šuplju.