tec wrote:Alfons Kauders wrote:
Pa dobro, jedno je "financirano" a nesto sasvim drugo "u realizaciji"... I Sarajevska Zaobilaznica je godinama bila finansirana, pa ni danas nije zavrsena kako treba. Pocitelj takodjer.
Ne vidim nekog razloga za optimizam ako ce se od svega sto je planirano, finansirano i najavljivano ove godine napraviti samo 8 kilometara puta.
I u tome je uvijek i bio problem vlada sda i hdz i svaki put završi sa blamažama kao ponovljenim tenderima 'Počitelj-Zvirovići'. Dali postoji razlika od prije 7/8 godina vidjeti će mo. Ali tu uvijek postoji problem 'njihovi glasači'(naravno i snsd) koje boli briga o uspjehu države, njima je važno nacionalno/vjerska podobnost.
Da, to je bio problem prije 10 godina, a i danas je. Upravo zato ne vidim razlog za optimizam, jer cemo taj problem imati i dalje. Novac i operativa spremni, ali politika nije.
Alfons Kauders wrote:Cijela prica o akcizama, zamahu i razvoju se opet svela na dionice koje se mjere u stotinama metara. I opet niko od nadleznih da jasno navede sta ce se u narednih pet godina zaista graditi i izgraditi od navedenog. Dvije godine se vrti prica o akcizama i cestogradnji, a niko nije bio u stanju napraviti kartu BiH i na njoj ucrtati dionice koje ce se graditi za godinu, dvije, tri. Banalna stvar.
Jedino mogu zakljuciti da takav plan ne mogu prezentirati zato jer ni ne postoji.
tec wrote:
Prekini lupetati o dionicama o stotinu metara jer te to pravi samo glupim, na svim tenderima u svijetu postoje pod-dionice iste dužine kao u BiH to je samo ponavljanje glupih kafanskih tračeva. Gleda se ukupna dužina cjeline. Pored 11 km opravdane sa starim akcizama (Počitelj-Zvirovići) ovdje se radi o oko 51 km novog već obezbjeđenog financiranja (ne računajući Lašvansku brzu cestu) tu su još minimum 90 km za koje se vrše pregovori. A projekti su završeni i pripremljena (odnosno započeta) eksproprijacija. Naravno govorim o BiH i treba se shvatiti da su EBRD, EIB i Svjetska Banka jasno rekli rs-u da ce samo financirati dionice Vc koridora u tom entitetu za doglednu budućnost.
Nije meni problem da je dionica koja se realizira 750 metara, ako ce se godisnje napraviti stotine takvih. Moj problem je ministar koji najavljuje 8 km ove godine. Bilo da je podijeljeno na 2 ili 10 manjih dionica na tenderu, to je malo. Mene zanimaju kilometri i rokovi, kad, koliko, gdje. Zivo mi puca kurac hoce li biti dionice od 10km ili 1km. Mene zanima kad ce biti uradjeno 50, 100 kilometara, a neka ih kasape na stotine tendera sto se mene tice.
Glede moje kafanske furke, ja samo trazim da vidim plan sta i gdje ce se raditi od ovih sredstava, autoceste i sve ostalo. Konkretni projekti s konkretnim rokovima za nekoliko narednih godina. To sto je spremno 90% papirologije, lova na racunu, gradjevinci jedva cekaju posao - to me ne zanima. Zato jer ne ide i onda kad je spremno, i zato jer ce se neke stvari ocito dogovarati u kafanama.
Zasto nikom nije palo na pamet da objavi malo vise podataka o tim planovima? Postoji li ijednog logicno objasnjenje osim da ni oni ne znaju?