Sirija
- Challenger__
#11376 Re: Sirija
Pošto kupio, po toliko i prodao: "Israeli mossad sniper arrested in Syria"
- Co0l
- Challenger__
#11378 Re: Sirija
Ovom je, kao, nešto šega...??
- Co0l
-
zigs7
#11380 Re: Sirija
Aleviti nisu muslimani i svi koji su stali na starnu alevita nisu muslimani.Ja svaki dan imam priliku pricati sa njima jer radimo Zajedno na poslu i jasna su mi njihova ubjedjenjaispravan_put wrote:Naveo sam konsenzus, da ne bi bilo da ja pričam o propisima, jer ja nisam alim. Ako te baš toliko zanima i ako sumnjaš u ovo što sam rekao, imaš Ibn Kesirov tefsir Kur'ana gdje ti je objašnjeno značenje ajeta koji se tiču ove tematike.BHCluster wrote:
Znaci opet ovozemaljski konsenzusu o Bozim zakonima?
@ basar
Jesu li alevije muslimani? Odgovori mi sa DA ili NE.
-
ispravan_put
#11381 Re: Sirija
Ibn Hadžer kaže : ‘’Al-Khatibi kaže : ‘’Nedžd u pravcu istoka, za ljude koji žive u Medinii bio bio pustinje Iraka i njezine regije [baadiya al-Iraaq wa Nawaaheehaa] jer je ovo istočno za ljude Medine. A osnovno značenje Nedžda je uzvišeno-uzdignuto od zemlje u suprotnosti od el-Gavr što je spušteno. Tihamah (obalni prostor sjevero-zapade i južne obale Arapskog poluostrva) je cjela EL-Gavr a mekka je Tihamah’’
Ibn Hadžer dalje nastavlja i tvrdi da se slaže za El-Khatibovim mišljenjem da je Nedžd spomenut u hadisu u pravcu iraka, i da se pod Nedždom misli na uzvišeni dio zemljišta, a ne neko posebno mjesto.
Al-Mubarak podržava ove riječi u svom komentaru na Et-Tirimzijev Sunnen (10/314 br. 4212)
Uopšteno se govori da će fitna biti sa istoka (što je potvrđeno - Kerbela- razilaženje i podjele u islamsku ummetu). To što ću ja osporiti i kritikovati razmišljanja onoga Samija Džeke ili Rešida Hafizoviča, koji nisu učenjaci i alimi, nije toliki problem, ali evo osporavajte mišljenje Ibn Hadžera i bacajte potvoru. Na kraju, na Sudnjem danu ćemo znati ko je bio upravu insha'Allah. Toliko od mene.
Ibn Hadžer dalje nastavlja i tvrdi da se slaže za El-Khatibovim mišljenjem da je Nedžd spomenut u hadisu u pravcu iraka, i da se pod Nedždom misli na uzvišeni dio zemljišta, a ne neko posebno mjesto.
Al-Mubarak podržava ove riječi u svom komentaru na Et-Tirimzijev Sunnen (10/314 br. 4212)
Uopšteno se govori da će fitna biti sa istoka (što je potvrđeno - Kerbela- razilaženje i podjele u islamsku ummetu). To što ću ja osporiti i kritikovati razmišljanja onoga Samija Džeke ili Rešida Hafizoviča, koji nisu učenjaci i alimi, nije toliki problem, ali evo osporavajte mišljenje Ibn Hadžera i bacajte potvoru. Na kraju, na Sudnjem danu ćemo znati ko je bio upravu insha'Allah. Toliko od mene.
-
zigs7
#11382 Re: Sirija
Musliman nije ko se ne povratiracionalista wrote:Što se tiče Bosne i "naših" lokalnih vehabija meni se čini da je tu preko 90% likova sa problematičnom prošlošću. Ne bi da ulazim u razloge zbog kojih je to tako.
-
zigs7
#11383 Re: Sirija
Jasno je ovdje sveKlavikula wrote:@dzada
ja recimo alavite smatram muslimanima, a ako se nevaram u Siriji se trenutno brani Sirija, ne religie.
- Klavikula
#11385 Re: Sirija
rezime dana
1. SAA oslobodila veci dio Qusayra
2. SAA oslobodila grad Halfaya u provinciji Hama
3. SAA napreduje u okolici Damaska
4. SAA napreduje oko Dare
- Challenger__
#11386 Re: Sirija
Klavikula wrote:rezime dana
5. zabilježen napredak i u provinciji Alepo.
-
occupylove
#11387 Re: Sirija
po vijestima iz Evrope ( pogotovo V. Britanije i Francuske ) visoki policijski i sigurnosni zvanicnici su zabrinuti sta ce se desiti sa bar nekoliko hiljada fanatika njihovih drzavljana koji se bore sa kanibalima protiv Sirije vrati ( oni prezivjeli ) u svoje matice ?
posto ih Sirijska armija lupa gdje stigne
vec se angaziraju pojacane mjere sigurnosti kada nastane bjezanija extremista iz Sirije
ironija zar ne ?
stvorili su monstruma koji im je izmakao kontroli
da li BiH sigurnosne sluzbe uopste uzimaju u obzir ovu opasnost kada se kanibali vrate nazad okrvavljenih ruku i totalno poludjeli i zeljni krvi ?
posto ocigledno ima i BiH gradjana tamo ?
jer ovo nije borba za Asada vec za Siriju
znamo sta je cilj , kao i Irak i Libija ; unistenje drzave i njen rascijep i totalna pljacka
ali Sirija se drzi i njen narod
dakle ? u inace nestabilnoj situaciji u BiH , sta ce se desiti ako se ti copori extremista vrate u BiH ( a sa obzirom na korupciju i poroznost granica ) sta ako dovedu i svoje "drugare" kanibale zajedno sa sobom u BiH , posto ih Francuske i ostale Evropske drzave vec prate i spremne su da ih eliminisu cim im dodju na nisan
a sta sa BiH ?
jeli iko razmislja o tome i sta se preduzima na tome planu ?
posto ih Sirijska armija lupa gdje stigne
vec se angaziraju pojacane mjere sigurnosti kada nastane bjezanija extremista iz Sirije
ironija zar ne ?
stvorili su monstruma koji im je izmakao kontroli
da li BiH sigurnosne sluzbe uopste uzimaju u obzir ovu opasnost kada se kanibali vrate nazad okrvavljenih ruku i totalno poludjeli i zeljni krvi ?
posto ocigledno ima i BiH gradjana tamo ?
jer ovo nije borba za Asada vec za Siriju
znamo sta je cilj , kao i Irak i Libija ; unistenje drzave i njen rascijep i totalna pljacka
ali Sirija se drzi i njen narod
dakle ? u inace nestabilnoj situaciji u BiH , sta ce se desiti ako se ti copori extremista vrate u BiH ( a sa obzirom na korupciju i poroznost granica ) sta ako dovedu i svoje "drugare" kanibale zajedno sa sobom u BiH , posto ih Francuske i ostale Evropske drzave vec prate i spremne su da ih eliminisu cim im dodju na nisan
a sta sa BiH ?
jeli iko razmislja o tome i sta se preduzima na tome planu ?
- astala_vistala
#11388 Re: Sirija
sta je slijedece za osloboditi ?
- Challenger__
#11389 Re: Sirija
Alepo (okupirani dio).astala_vistala wrote:sta je slijedece za osloboditi ?
Alepo, Alepo, Alepo!!!
- Klavikula
- Challenger__
- astala_vistala
#11392 Re: Sirija
Upravo gledam na google earth grad je ogroman ovo ako se oslobodi rat se vec lagano moze privoditi kraju..Challenger__ wrote:Alepo (okupirani dio).astala_vistala wrote:sta je slijedece za osloboditi ?
Alepo, Alepo, Alepo!!!
-
aldinjo
#11393 Re: Sirija
Kako su se šije na ovom forumu ujedinile u pljuvanju muslimana koji vode džihad,smiješno i jadno.Koliko god se borili protiv ispravnog vjerovanja neće vam to pomoći.Nekoliko njih i dan i noć vise na ovoj temi. 
- Challenger__
#11394 Re: Sirija
- Naravno, prethodno ima još puno posla u smislu hermetičkog zatvaranja granica, te sjeverno od Idliba, uz uslov da ne izmisle povod za vanjsku intervenciju jeli...astala_vistala wrote:Upravo gledam na google earth grad je ogroman ovo ako se oslobodi rat se vec lagano moze privoditi kraju..Challenger__ wrote:Alepo (okupirani dio).astala_vistala wrote:sta je slijedece za osloboditi ?
Alepo, Alepo, Alepo!!!
- Što se tiče Alepa, narod je sit vahabitske bande, oni vape za potpunim oslobođenjem:
- Klavikula
#11395 Re: Sirija
Challenger__ wrote:Kako Zis dere sa mapama...Klavikula wrote:6. oslobodjen grad Tal Salmoh u provinciji Idlib![]()
nego, kad smo kod zatvaranja granica:
1. iracko-sirijska granica zatvorena prije nekoliko mjeseci uz pomoc iracke armije
2. jordansko-sirijska granica nedavno zatvorena izlaskom SAA na granicu
3. zauzimanjem Qusayra u potpunosti je zatvorena libansko-sirijska granica
mislim da su ovo glavni preduvjeti za ciscenje juga i centra drzave i prebacivanje glavnine snaga na sjever.
-
vrbas1979
#11396 Re: Sirija
Ovakve stvari slusamo već 2 godine, i s jedne i s druge strane, a nikakvih pomaka. Koliko se god napeli da dokazete suprotno.Klavikula wrote:rezime dana
"Ali samo što nisu, napreduju, oslobađaju, napreduju, oslobađaju, oderaše.... FSA oslobodila šaht na granici sa Turskom u mjestu Birkln regiji Tirkil... SAA oslobodila septičku jamu na jugu Sirije u kvartu Kvrzl u gradu Brzil..."
Pogledam, recimo, HTV Dnevnik i vidim da li se šta dešava i shvatim šta je na terenu, a vi većinom po nekakvim youtube, facebook, twiterskim i drugim zajednicama ovdje prenosite poluinformacije i dezinformacije.
-
occupylove
#11397 Re: Sirija
Ruski medzed je ocigledno zapiso svoju interesnu zonu
, kao nikada prije od doba hladnoga rata demonstracija sile ;
12 ratnih brodova u Mediteranu a pojacanje je stiglo i od Pacificke flote do luke na Kipru ; Limasol
u poredjenju sa nadmocnom NATO-USA mornaricom ne izgledaju snazni ali u sadejstvu sa S-300 i Yakhont krstarecih raketa iz Sirije ?
uz lovce ?
mogu se dobro zastiti od svake provokacije i odbiti koordinirano i veliki nalet NATO -USA aviona na Siriju
usput Ruski kontraobavjestajci su uhvatili CIA agenta a sluzbenika USA ambasade u Moskvi ( sa perikom
) i sa gomilom love u keshu i elektronskom opremom kada je pokusao vrbovati Ruskoga duznosnika kontra-teroristicke sluzbe , protjeran je danas iz Rusije totalno osramocen ( lovu su naravno zadrzali
)
dakle igra slonova i medzeda se nastavlja dok Kineski zmaj radi svoje i mudro suti ali i pazljivo prati Siriju i rasciscava nesporazume sa Indijom i pravi si zaledjinu za skoro rasciscavanje i bitke giganata
a narod gine
http://www.informationclearinghouse.inf ... e35000.htm
12 ratnih brodova u Mediteranu a pojacanje je stiglo i od Pacificke flote do luke na Kipru ; Limasol
u poredjenju sa nadmocnom NATO-USA mornaricom ne izgledaju snazni ali u sadejstvu sa S-300 i Yakhont krstarecih raketa iz Sirije ?
uz lovce ?
mogu se dobro zastiti od svake provokacije i odbiti koordinirano i veliki nalet NATO -USA aviona na Siriju
usput Ruski kontraobavjestajci su uhvatili CIA agenta a sluzbenika USA ambasade u Moskvi ( sa perikom
dakle igra slonova i medzeda se nastavlja dok Kineski zmaj radi svoje i mudro suti ali i pazljivo prati Siriju i rasciscava nesporazume sa Indijom i pravi si zaledjinu za skoro rasciscavanje i bitke giganata
a narod gine
http://www.informationclearinghouse.inf ... e35000.htm
-
zigs7
#11398 Re: Sirija
ha ha ha,po nekima igra je vec gotova ova SAA(rusija iran Irak liban itd)vec dobila rat.Eh pitam se ja sta bi bilo da nije tovarisa rusa i njegove tehnike u rukama basar al govnata.Rokaj udri avionima raketama tenkovima i svim ostalim dok braca samo puske i pokoji tenk,ali opet oni imaju sto kjafiri nikad nece imati.Ima tu jos igre ovo su samo poceci.
8
8
- Klavikula
#11399 Re: Sirija
Qusayr

Red Arrow: - Entry points to Al-Qaseir City by the Syrian Army.
Syrian Arab Flags: - Concentration points and Army control
Blue Flag: - The proliferation of Armed Terrorist positions.
Blue Arrows: - The movements of Armed Terrorists.
Red circle: - Areas of clashes
Green Line: The line of contact between the Syrian Arab Army and Armed Terrorists

Red Arrow: - Entry points to Al-Qaseir City by the Syrian Army.
Syrian Arab Flags: - Concentration points and Army control
Blue Flag: - The proliferation of Armed Terrorist positions.
Blue Arrows: - The movements of Armed Terrorists.
Red circle: - Areas of clashes
Green Line: The line of contact between the Syrian Arab Army and Armed Terrorists
- DzeBra
#11400 Re: Sirija
Sto se tice SAA, nedavno neko rece da i danas 70% njenog sastava cine suniti. I medju visokorangiranim oficirima ima dosta sunita. Je li stvarno mislite da su ti arapi toliko nesretni da sami kolju svoju djecu i rade protiv svog naroda ovakve grozote kakve vidimo na linku iznad? Reći ćeš da su to uradile refidije,šije, alevije, Hizbollah itd itd. , da su pobili sunitsku nejač?ispravan_put wrote:http://islamonline24h.blogspot.com/2013 ... ge-za.html
Neka ne otvara onaj koji je slabog srca, jer ima dosta snimaka i slika uznemiravajućeg sadržaja. FTV, klix, forumaši i ostali, jel vas stid koga podržavate? Ovo što vidite na ovom linku nisu napravili ozloglašeni "teroristi", već Assadova banda.
Ako je tako zbog cega onda ovi suniti masovno ne napuste SAA? Ko su onih stotine hiljada, pa cak i miliona ljudi, koji su se znali okupiti na skupovima podrske sirijskoj vladi sa Basharom na čelu? Jesu li ti svi ljudi šije i refidije?
Prvi na koje ja sumnjam da su ovo počinili su saveznici FSA, izraelske tajne sluzbe i specijalne jedinice ili Blackwater-ovici, koji već mjesecima šervane po Siriji na teritorijama koja su bila pod kontrolom FSA.
Razlog: Stimulans vehabijama iz cijelog svijeta za masovne mobilizacije i rat a u cilju rušenja sadašnje sirijske vlasti i instaliranja nekog za njih povoljnog režima poput onoga u Saudiji, Kataru, Egiptu itd.
Ne pokušavam pravdati zločine niti braniti bilo koga, dalego od toga. Samo razmišljam logički i ovaj rat posmatram kroz prizmu dogadjanja iz proteklih 12 godina rata protiv islama.