pici wrote:nedo bog da se knjige prevedu na bosanski jezik... kraljosljek=sultancakija, Jon snezni=Joni smrznuti, Ramsay=remzija, Borbena Vjera=ISIL efendije, Majka zmajeva,=Azbaha Hanuma, King Landing=Dubrovacki emirat, Ostrozimlje=ledenmahala itd itd
Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moderator: _BataZiv_0809
- AleksoMKD
#11376 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
- zlaataan
#11377 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Hrvati većinom ne prevode imena ljudi, ali neka prevedu. Recimo Alebelly je Pivobuh, Kettleblack je Kotlocrn, ali da ima mnogo prevođenja imena ljudi, nema. Nadimke prevode, npr. Dagmer Raskoljena Čeljust. Prezimena kopiladi ne prevode, pa nema Jona Sniježnog, već je Jon Snow.
Gotovo sva imena gradova prevedu, Oštrozimlje, Rijekotok, Bacačeva Hrid, Kraljev Grudobran, Visovrt, Krajoluja itd.
Za srpsku verziju ne znam najbolje, jer nisam čitao po njoj.
Gotovo sva imena gradova prevedu, Oštrozimlje, Rijekotok, Bacačeva Hrid, Kraljev Grudobran, Visovrt, Krajoluja itd.
-
kakavdanakneiskustvu
#11378 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
pici wrote:nedo bog da se knjige prevedu na bosanski jezik... kraljosljek=sultancakija, Jon snezni=Joni smrznuti, Ramsay=remzija, Borbena Vjera=ISIL efendije, Majka zmajeva,=Azbaha Hanuma, King Landing=Dubrovacki emirat, Ostrozimlje=ledenmahala itd itd
- annoy
#11379 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Morala sam guglat sta je "Bacaceva Hrid" 
- harisoni
#11380 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
zlaataan wrote:Hrvati većinom ne prevode imena ljudi, ali neka prevedu. Recimo Alebelly je Pivobuh, Kettleblack je Kotlocrn, ali da ima mnogo prevođenja imena ljudi, nema. Nadimke prevode, npr. Dagmer Raskoljena Čeljust. Prezimena kopiladi ne prevode, pa nema Jona Sniježnog, već je Jon Snow.
Gotovo sva imena gradova prevedu, Oštrozimlje, Rijekotok, Bacačeva Hrid, Kraljev Grudobran, Visovrt, Krajoluja itd.![]()
Kad sam krenuo sa serijalom općenito, prije nego sam pokupovao knjige pregledao sam ih malo radi prevoda. Uzeo sam srpski i nisam se nimalo pokajao.
Vrh mi je bilo kad su u Algoritmovom izdanju stavili Reek = Vonj.
-
Juliuscezar
#11381 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Trovanje Jofreya je li islo ovako: Baelish je nabavio otrov u ogrlici koju je dao Dontasu da ga pokloni Sansi, na pocetku vjencanja baba Tyrell je otkinula sa lancica dio u kojem se nalazi otrov, kasnije ga je stavila Jofreyu u vino.
-
Azrail
#11382 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pravilo spoilere bi trebalo biti da se oni objavljuju ovako:
"Ej raja evo ja našao šta će biti u sljedećoj epizodi, pa ako ko želi da vidi evo link: http://www.spoiler.com"
Tako jedino ko neće da vidi neće vidjeti. Kvari se tema, i ja preskačem stranice kao i pismonoša...
"Ej raja evo ja našao šta će biti u sljedećoj epizodi, pa ako ko želi da vidi evo link: http://www.spoiler.com"
Tako jedino ko neće da vidi neće vidjeti. Kvari se tema, i ja preskačem stranice kao i pismonoša...
- Mali_Vuk
#11383 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nešto kontam, nož kojim je pokušano ubistvo malog Brena. Baelish je pokušao izvesti prevaru tako da optuži Tyriona da je nož njegov, kao on mu ga dao na poklon. A jasno je da Tyrion nije želio Brenovu smrt i da je bio iskren kad je poricao da ima išta s nožem. Znači i plaćeni ubica je bio maloprstićevo djelo jer je znao da će ako uspije optužiti Lanistere izbiti rat. I uspio je. To je bio ključni događaj nakon kojeg se i zakotrljala sva ova lavina. A vidimo kako se maloprstić dobro snalazi u ratu
Doduše postoji i mogućnost da nije poslao ubicu nego da je samo jednostavno slagao da je nož patuljkov. Ali rezultat je opet isti
Direktni krivac za patnje sve i jednog Starka na kugli zemaljskoj. Kad vidim Sansu pored njega razbolim se
Defintivno glavna figura u seriji i lik koji povlači sve konce
Direktni krivac za patnje sve i jednog Starka na kugli zemaljskoj. Kad vidim Sansu pored njega razbolim se
Defintivno glavna figura u seriji i lik koji povlači sve konce
-
__Phoenix__
#11384 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Može li Littlefinger biti vladar i Sjevera i Vale-a? S tim što ima i onaj raspadnuti dvorac na području Tully-a?
-
Juliuscezar
#11385 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pa Cersei mu je dala dozvolu da unisti Boltone, da joj posalje glavu od Sanse i da dobije upravu nad sjeverom__Phoenix__ wrote:Može li Littlefinger biti vladar i Sjevera i Vale-a? S tim što ima i onaj raspadnuti dvorac na području Tully-a?
- Capajebo
#11386 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moze, jer u sustini on i nije zastitnik Doline, vec je to mali Robin a on samo kao brizna osoba brine o njemu__Phoenix__ wrote:Može li Littlefinger biti vladar i Sjevera i Vale-a? S tim što ima i onaj raspadnuti dvorac na području Tully-a?
Sjever bez kraljevog naredjenja jos ne moze biti licno, ali opet moze preko Sanse. Ili sto ja vjerujem da ce ako ne da se Sansa uda za njega, onda za Robina traziti
A Harenhall je koliko se sjecam post'o "glavni grad" Rijecne zemlje, kako god se zove na nasem, a to je post'o njegov zamak
I na sve to u dobrim je odnosima sa Tyrellima, tacnije sa glavom kuce Tyrell, Lady Ollenom
Znaci tehnicki 4/7 je na njegovoj strani, uz Lanistere koji su razbijeni totalno...
Legenda ba!
-
__Phoenix__
#11387 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Legenda sve dok jednom ne čuje ključne riječi, "dracarys" 
- Capajebo
#11388 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ili Valar Morghulis, I am Arya Stark of Winterfell. Zapamti da ona zna da je on izd'o Neda__Phoenix__ wrote:Legenda sve dok jednom ne čuje ključne riječi, "dracarys"
Arya ce definitivno ubiti jednog velikog igraca, samo je pitanje po meni Walder Fray ili Littlefinger
- Tito_i_Partija
#11389 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Kako Arya zna da ja Baelish izd'o Neda? Kako se sjecam, nije bila tu kad mu je on stavio noz na vrat, a nije se poslije ni pricalo u tome kakva je Baelisheva uloga bila.
- Tito_i_Partija
#11390 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja sam ovo podavno pit'o ovde na forumu, i receno mi je da je Joffrey ustvari taj sto je posl'o ubicu na Bran-a.Mali_Vuk wrote:Nešto kontam, nož kojim je pokušano ubistvo malog Brena. Baelish je pokušao izvesti prevaru tako da optuži Tyriona da je nož njegov, kao on mu ga dao na poklon. A jasno je da Tyrion nije želio Brenovu smrt i da je bio iskren kad je poricao da ima išta s nožem. Znači i plaćeni ubica je bio maloprstićevo djelo jer je znao da će ako uspije optužiti Lanistere izbiti rat. I uspio je. To je bio ključni događaj nakon kojeg se i zakotrljala sva ova lavina. A vidimo kako se maloprstić dobro snalazi u ratuDoduše postoji i mogućnost da nije poslao ubicu nego da je samo jednostavno slagao da je nož patuljkov. Ali rezultat je opet isti
- Mišo_Kovač
#11391 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
U laguninom "prijevodu" Reek=Smrad, kako je to bolje ili drugačije od Vonj?harisoni wrote: Kad sam krenuo sa serijalom općenito, prije nego sam pokupovao knjige pregledao sam ih malo radi prevoda. Uzeo sam srpski i nisam se nimalo pokajao.
Vrh mi je bilo kad su u Algoritmovom izdanju stavili Reek = Vonj.
Inače, lagunini prijevodi ne vrijede pišljiva boba. Na stranu mentalna fiskultura potrebna da se provare užasne "piši kako čitaš" verzije svega živog, kada se pogleda sveukupno knjizevno djelo vidi se da ljudi koji su radili na prevodjenju nemaju ni veze ni osjecaja za knjizevnost bilo koje vrste...
Inače, pročitao sam cijeli serijal na tri jezika, i ne mogu prežaliti vrijeme utrošeno na lagunin pokušaj.
- Mali_Vuk
#11392 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
To mi je baš ostalo misterija. A radi se o važnoj stvari. Sada prvi put čujem za tu verziju sa Džofrijem. Čudno da mi takvo nešto promakne i u seriji i u knjizi.Tito_i_Partija wrote:Ja sam ovo podavno pit'o ovde na forumu, i receno mi je da je Joffrey ustvari taj sto je posl'o ubicu na Bran-a.Mali_Vuk wrote:Nešto kontam, nož kojim je pokušano ubistvo malog Brena. Baelish je pokušao izvesti prevaru tako da optuži Tyriona da je nož njegov, kao on mu ga dao na poklon. A jasno je da Tyrion nije želio Brenovu smrt i da je bio iskren kad je poricao da ima išta s nožem. Znači i plaćeni ubica je bio maloprstićevo djelo jer je znao da će ako uspije optužiti Lanistere izbiti rat. I uspio je. To je bio ključni događaj nakon kojeg se i zakotrljala sva ova lavina. A vidimo kako se maloprstić dobro snalazi u ratuDoduše postoji i mogućnost da nije poslao ubicu nego da je samo jednostavno slagao da je nož patuljkov. Ali rezultat je opet isti
- Pandakonda
#11393 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Jaime i Cercei su poslali ubicu na Brana tako da ovaj nebi rekao šta je vidio.
-
Azrail
#11394 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Arya će već u sljedećoj epizodi zaklati Freya.Capajebo wrote:Ili Valar Morghulis, I am Arya Stark of Winterfell. Zapamti da ona zna da je on izd'o Neda__Phoenix__ wrote:Legenda sve dok jednom ne čuje ključne riječi, "dracarys"
Arya ce definitivno ubiti jednog velikog igraca, samo je pitanje po meni Walder Fray ili Littlefinger
- Mali_Vuk
#11395 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Tako nalaže logika i tako sam i ja mislio da je bilo.Pandakonda wrote:Jaime i Cercei su poslali ubicu na Brana tako da ovaj nebi rekao šta je vidio.
Međutim zbunila me je maloprstićeva manipulacija s lažima o nožu. Možda nije on poslao ubicu ali je nahuškao Neda i gospoju mu na rat protiv Lanistera, jer je nakon Ketlinove otmice patuljka sve krenulo kvragu
Ma uostalom nebitno je. Ionako je jasno o kakvom se liku radi. Praotac i pokretač ideje osnivanja Bilderberg skupine
- alibegoa
#11396 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Mislim da je objasnjeno i u seriji. Joffrey poslao ubicu iz sazaljenja nad Brenovom buducnosti i da ispadne faca.Mali_Vuk wrote:Tako nalaže logika i tako sam i ja mislio da je bilo.Pandakonda wrote:Jaime i Cercei su poslali ubicu na Brana tako da ovaj nebi rekao šta je vidio.
Međutim zbunila me je maloprstićeva manipulacija s lažima o nožu. Možda nije on poslao ubicu ali je nahuškao Neda i gospoju mu na rat protiv Lanistera, jer je nakon Ketlinove otmice patuljka sve krenulo kvragu
Ma uostalom nebitno je. Ionako je jasno o kakvom se liku radi. Praotac i pokretač ideje osnivanja Bilderberg skupine
- Mali_Vuk
#11397 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
E ta me verzija sad kopkaalibegoa wrote:Mislim da je objasnjeno i u seriji. Joffrey poslao ubicu iz sazaljenja nad Brenovom buducnosti i da ispadne faca.Mali_Vuk wrote:Tako nalaže logika i tako sam i ja mislio da je bilo.Pandakonda wrote:Jaime i Cercei su poslali ubicu na Brana tako da ovaj nebi rekao šta je vidio.
Kako mi je to promaklo i u seriji i u knjizi
-
Juliuscezar
#11398 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Legitimni vladar sjevera: Lord Baelish
- banjaluka078
- Moderator
- Mali_Vuk
#11400 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Vidiš da sam ja dobro skontao da tu postoji dilema. Čak i trilema
Navodno je u "Oluji Mačeva" Jaime rekao Catelyn da je to bio Joffrey
Neki tvrde je ubicu poslao Hodor
Navodno je u "Oluji Mačeva" Jaime rekao Catelyn da je to bio Joffrey
Neki tvrde je ubicu poslao Hodor