velka joj glOva pa nemere statEuridika wrote:Jesi li to ukinula avatar (mislim, ne vide se svakako, ali izgleda da ga ti nemaš više nikako)?Bloo wrote:Navikne covjek na sve i nekako ogugla tokom godina suzivota.
I halalite na offtopic, odoh ja da ne smetam diskusiji.
Ateizam vs. Religija
- beni-bu-man
#11376 Re: Ateizam vs. Religija
- Euridika
- Globalna šefica
#11377 Re: Ateizam vs. Religija
beni-bu-man wrote:velka joj glOva pa nemere statEuridika wrote:Jesi li to ukinula avatar (mislim, ne vide se svakako, ali izgleda da ga ti nemaš više nikako)?Bloo wrote:Navikne covjek na sve i nekako ogugla tokom godina suzivota.
I halalite na offtopic, odoh ja da ne smetam diskusiji.
- MarlboroGold
#11378 Re: Ateizam vs. Religija
Navikli smo. Ne sikiraj se.arzuhal wrote:Rasprava na nivou devetogodišnjeg obrazovanja... Ako moj komentar zvuči nadmeno - nek' zvuči.
- Bloo
- Globalna šefica
#11379 Re: Ateizam vs. Religija
Mi smo ko Jakob Finci.
Ha ja.
Ha ja.
- Mišo_Kovač
#11380 Re: Ateizam vs. Religija
Svaka rasprava o religiji s vjernicima je neminovno na nivou devetogodisnjaka (rekao bih i mladje), jer su to godine kad se istinski vjeruje u bajke, basne, zmajeve, vilenjake, duhove - i bogove 
E sad, jebiga, neko omatori zaglavljen u tom mindsetu, a neko otvori knjigu fizike u petom razredu...
E sad, jebiga, neko omatori zaglavljen u tom mindsetu, a neko otvori knjigu fizike u petom razredu...
- beni-bu-man
#11381 Re: Ateizam vs. Religija
buci buciEuridika wrote:beni-bu-man wrote: velka joj glOva pa nemere stata oni slatki obrazi...
- Euridika
- Globalna šefica
#11382 Re: Ateizam vs. Religija
Valjda Sejdić-Finci? Il' ne kontam metaforu. A biće da ne kontam.Bloo wrote:Mi smo ko Jakob Finci.
Ha ja.
- Smrcak15
#11383 Re: Ateizam vs. Religija
exampLe. wrote: Mnogo sam puta od vjernika, na pitanje “a kako znas da je to istina?” cuo odgovor “pa znam da jes’ jer pise u Kur’anu/Bibliji”.
Tu uglavnom covjek skonta da se nema fajde raspravljati.
eh kod mene nije tako...nego ja dajem dokaz zasto je istina a ne zato sto Kuran ili biblija kazu, taj izgovor ne pali kod mene zato sto kuran i biblija kazu kada se hoce nekome nevjerniku objasnit iz islama...ja ne prihvatam takav izgovor kao musliman a kako da nevjernik prihvati.
nekako mi previse druze na pamet pricas i sviju nas u jedan tor stavljas....
-
exampLe.
#11384 Re: Ateizam vs. Religija
Ne stavljam, kazem s cim sam se susretao ali to ne znaci da svi vjernici daju takve odgovore.Smrcak15 wrote:exampLe. wrote: Mnogo sam puta od vjernika, na pitanje “a kako znas da je to istina?” cuo odgovor “pa znam da jes’ jer pise u Kur’anu/Bibliji”.
Tu uglavnom covjek skonta da se nema fajde raspravljati.
eh kod mene nije tako...nego ja dajem dokaz zasto je istina a ne zato sto Kuran ili biblija kazu, taj izgovor ne pali kod mene zato sto kuran i biblija kazu kada se hoce nekome nevjerniku objasnit iz islama...ja ne prihvatam takav izgovor kao musliman a kako da nevjernik prihvati.
nekako mi previse druze na pamet pricas i sviju nas u jedan tor stavljas....
- Bloo
- Globalna šefica
#11385 Re: Ateizam vs. Religija
Mea culpaEuridika wrote:Valjda Sejdić-Finci? Il' ne kontam metaforu. A biće da ne kontam.Bloo wrote:Mi smo ko Jakob Finci.
Ha ja.
Gradimir Gojer, ali citah nesto na FB o porodici Finci i lapsus se desi.
-
allem_77
#11386 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote:Mea culpaEuridika wrote:Valjda Sejdić-Finci? Il' ne kontam metaforu. A biće da ne kontam.Bloo wrote:Mi smo ko Jakob Finci.
Ha ja.
Gradimir Gojer, ali citah nesto na FB o porodici Finci i lapsus se desi.
https://youtu.be/KG7Bs_BCC5w
Ja skontao, da kao ateista nemaš pravo na vitalni nacionalni interes?
- arzuhal
#11387 Re: Ateizam vs. Religija
Kada me neko ko me ne zna ponudi nečim što mi je zabranjeno, recimo pićem, ja se lijepo i iskeno zahvalim potpuno uvjeren da taj čovjek to čini iz najbolje namjere želeći da me počasti nečim što bi i sam za sebe želio. Taj momenat mi nije mrzak, gledam iskrenost. U trenu vidiš kakav je insan, bilo koji.
Ako bi me nudio neko ko me zna, tu nema riječi o obziru, tu je samo stvar niskog zajebavanja.
Poslanik, alejhi-selam, je rekao da je musliman onaj od čije ruke i jezika su sigurni ostali muslimani (samo muslimani, ne "ostali ljudi"). Tu se misli na muslimana, na nekoga ko tvrdi da pripada islamu, ko obavlja islamske propise, recimo klanja i posti, itd. nekoga za koga se formalno može i mora reći da je - musliman. Biti musliman ne znači biti i vjernik, Kur'an o tome lijepo govori. Ali za vjernika je Poslanik rekao da je onaj od čijeg zla je siguran njegov komšija. Bilo kakve ne/vjere da je. Nije vjernik, kaže Poslanik, ko zanoći sit a komšija mu gladan. Ne kaže "komšija musliman" ili "komšija vjernik". Samo komšija. I kaže nije vjernik onaj od čijeg zla, sile i jezika nije siguran njegov komšija. Dakle neko blizak a da nije rod.
U ovim dječijim svađama vidiš logiku: "Ja prezirem sve rasiste i crnce!". Jer kroz redove izbija: "Treba više empatije, treba više da razumijemo i saosjećamo s drugima! Onaj ko nema empatije, ja bih mu žvalje razvalio, polio benzinom i živog spalio!" To je budalaština, a veća je budalaština trošiti se na to.
Nađi s Drugim što više zajedničkog i kada vidiš da prestaje to Zajedničko: prekini, zašuti i budi zadovoljan, sačuvaj To, ako već nemaš dovoljno širine da zaista razumiješ nekoga ko ne vidi vrijednosti gdje ih ti vidiš...
Za ostalo ne treba gubiti ni tren dragocjenog vremena a kamoli šta drugo... Onaj ko nema srca neće ga ni imati.
Ako bi me nudio neko ko me zna, tu nema riječi o obziru, tu je samo stvar niskog zajebavanja.
Poslanik, alejhi-selam, je rekao da je musliman onaj od čije ruke i jezika su sigurni ostali muslimani (samo muslimani, ne "ostali ljudi"). Tu se misli na muslimana, na nekoga ko tvrdi da pripada islamu, ko obavlja islamske propise, recimo klanja i posti, itd. nekoga za koga se formalno može i mora reći da je - musliman. Biti musliman ne znači biti i vjernik, Kur'an o tome lijepo govori. Ali za vjernika je Poslanik rekao da je onaj od čijeg zla je siguran njegov komšija. Bilo kakve ne/vjere da je. Nije vjernik, kaže Poslanik, ko zanoći sit a komšija mu gladan. Ne kaže "komšija musliman" ili "komšija vjernik". Samo komšija. I kaže nije vjernik onaj od čijeg zla, sile i jezika nije siguran njegov komšija. Dakle neko blizak a da nije rod.
U ovim dječijim svađama vidiš logiku: "Ja prezirem sve rasiste i crnce!". Jer kroz redove izbija: "Treba više empatije, treba više da razumijemo i saosjećamo s drugima! Onaj ko nema empatije, ja bih mu žvalje razvalio, polio benzinom i živog spalio!" To je budalaština, a veća je budalaština trošiti se na to.
Nađi s Drugim što više zajedničkog i kada vidiš da prestaje to Zajedničko: prekini, zašuti i budi zadovoljan, sačuvaj To, ako već nemaš dovoljno širine da zaista razumiješ nekoga ko ne vidi vrijednosti gdje ih ti vidiš...
Za ostalo ne treba gubiti ni tren dragocjenog vremena a kamoli šta drugo... Onaj ko nema srca neće ga ni imati.
- Bloo
- Globalna šefica
#11388 Re: Ateizam vs. Religija
Da ti odgovorim na ovaj post u tri odvojene cjeline:arzuhal wrote:Kada me neko ko me ne zna ponudi nečim što mi je zabranjeno, recimo pićem, ja se lijepo i iskeno zahvalim potpuno uvjeren da taj čovjek to čini iz najbolje namjere želeći da me počasti nečim što bi i sam za sebe želio. Taj momenat mi nije mrzak, gledam iskrenost. U trenu vidiš kakav je insan, bilo koji.
1. Ako te neko ponudi alkoholom, i ti ne zahatoriš jer znaš da nije učinjeno iz loše namjere, to je lijepo. Ali pretpostavljam da ti ne održiš onda čovjeku govor o alkoholu, džehenemu i ostalim perks? Ne činiš mi se takvim. Da li pomisliš?
Ja svoje prijatelje koji se deklarišu kao muslimani ne nutkam slaninom jer mi je do degutantno. Ali isto tako oni znaju da jedem pancetu i nikada mi nisu uputili riječi koje sam "dobila" od Smrleta ili drugih. Isto tako ih upozorim da ima svinjetine u jelu ako smo negdje u restoranu vani jer sam vidjela komadice slanine u neko sosu u madžarskom restoranu prije njih. I onda ja dobijem dvije porcije.
Live and let live.
Ali za mene suština njihove vjere nije nejedenje slanine, niti ih to (isključivo) čini muslimanima (bilo bi nekako prozaično jel da?), već druge stvari. O zabranama razgovaramo normalno, o uzrocima istih (geografskim, historijskim, zdravorazumskim...), te uglavnom nađemo zajednički jezik bez vrijeđanja zdravog razuma ili nipodoštavanja.
2. Meni se čini da je sve više muslimana (govorim o njima jer sam okruženja njima većinom - radno mjesto, poznanici, random pplz), a sve manje vjernika. Sve je više otvorenog busanja obavljanja forme uz meni odbojni paćenički vaz o Allahu, kako ga to ispunjava itd. (da ne navodim razne bljuvotine koje sam prisiljena slušati - ovo bljuvotine nije komentar mene kao ateiste već mene kao ljudskog bića sa određenim stavovima, karakterom i moralnim kodom), dok s druge strane vrijeđa otvoreno druge muslimane/vjernike ( navodim dualno jer ne znam da li su i jedno i drugo), laže, izriče objede iza leđa, pokazuje svu raskoš moralne dekadencije (ne one Irsareve (Allah forbid) već općenito ljudske - sve za novac, ulizivanje, hranjenje vlastitog ega, gaženje prekog drugih).
Taj dio se meni gadi, kao čovjeku. I pomalo kao ateisti.
3. Ove svađe i nisu svađe. Nisu čak ni rasprave. Već više presipanje iz šupljeg u prazno da se ubije vrijeme. Nekada je i bilo nekih interesantnih rasprava, ali niko nema više volje i želje da komunicira ako određene individuee sve svedu na nivo na koji već svedu.
Vjerujem da većina forumaša na ovom PF-u bi sasvim korektno mogla provesti dan zajedno u diskusiji uz srkanje šerbeta i pive. Čak i beni.
Problem koji postoji na ovom PF-u, i vjerujem da si to primijetio je da određene reakcije izazivaju sami muslimani. Da li si upratio diskusije izmedu JVC-a i muslimana? Diskusije između pripadnika ostalih konfesija (ako ih ima) i muslimana? Agresivni stavovi, negiranje i nepoštivanje tuđeg prava na mišljenje, čak i konfesiju (Smrčak) od strane muslimana.
Da li je JVC ikada ikom suptilno prijetio vatrom džehenemskom? Don't think so.
Neki forumaši se mogu osjećati ponosno što su muslimani vjernici, ali to ih ne čini boljim ljudima od mene i Zlata i ostalih.
Svi mi smo možda gadni i pokvareni i zli, ali to nema veze sa našim ubjeđenjima oko religije i ateizma. Mada se par muslimana vjernika (navodim njih jer sam te diskusije imala s njima) ne bi složilo sa ovim.
A što se tiče "kvaliteta" diskusije ovdje, ako ovo posmatramo kao šahovsku ploču, niti sa jedne strane ne možeš očekivati maestrlane poteze ako su oba protivnika ograničena ili ako je pak jedan od protovnika nemaštovit.
Ovdje jednostavno vlada zamor uslijed određenih forumaša i njihovih stavova.
Čak i ja, priznajem, povremeno repliciram na ne pretjerano intelektualnom nivou jer mi se ne da pretjerano trošiti little grey cells na simpletona, ali bude zabavno.
Tako da, my dear forumski wali, uvijek možeš započeti neku "intelektualniju" diskusiju (vjerujem da bi većina bila zahvalna), te ugušiti ovaj plamen "dječijih" svađa na pravi način.
- arzuhal
#11389 Re: Ateizam vs. Religija
Ne, nikad. Dobijam obrnute upite od takvih ljudi kako to da im ne vazim a znaju me otkad...Bloo wrote:Ako te neko ponudi alkoholom, i ti ne zahatoriš jer znaš da nije učinjeno iz loše namjere, to je lijepo. Ali pretpostavljam da ti ne održiš onda čovjeku govor o alkoholu, džehenemu i ostalim perks? Ne činiš mi se takvim. Da li pomisliš?
Može biti. I to da ti se čini, i to da je to stvarno tako.Meni se čini da je sve više muslimana (govorim o njima jer sam okruženja njima većinom - radno mjesto, poznanici, random pplz), a sve manje vjernika.
Zato sam i rekao da su nivo osnovne škole. Kod mene neće proći priča:"Jedan došao, svukao nas na svoj nivo a mi mali, pa smo pali." Šipak. Tu svako svakog zaslužuje, inače ne bi učestvovali u tome.Ove svađe i nisu svađe. Nisu čak ni rasprave. Već više presipanje iz šupljeg u prazno da se ubije vrijeme. Nekada je i bilo nekih interesantnih rasprava, ali niko nema više volje i želje da komunicira ako određene individuee sve svedu na nivo na koji već svedu.
Slažem se. I ahmakluk nije vezan za nečiju pripadnost vjeri ili nevjeri nego za pojedinca. Nijedan drugi vjernik niti nevjernik ne bi smio sebi dopustiti da brani nečiji ahmakluk samo jer nosioca ahmakluka ubraja u svoje... A i toga je po defaultu...Svi mi smo možda gadni i pokvareni i zli, ali to nema veze sa našim ubjeđenjima oko religije i ateizma.
To sam ja znao pokušati, na svoj način. Ali protiv ahmakluka još oružje nije izmišljeno. I jebiga onda. Forum je kao i život, kao i demokratija: svega ima i svi su u igri. U tom slučaju mogu izabrati da me neko ne vuče po blatu za moje pare...Tako da, my dear forumski wali, uvijek možeš započeti neku "intelektualniju" diskusiju (vjerujem da bi većina bila zahvalna), te ugušiti ovaj plamen "dječijih" svađa na pravi način.
- arzuhal
#11390 Re: Ateizam vs. Religija
I ja opet kažem, sasvim iskreno, a Allah zna svačije misli i šta grudi kriju: radije bih imao za komšiju odgojenog nevjernika nego bahatog vjernika, siledžiju. Ili saputnika. Itd.
Svakom svačije.
Kada bismo se trudili da budemo iskreni i pošteni u vlastitim stavovima, ne bi bilo ovih naprđivanja. Zato je ovo ogledalo nas samih, ne naših "protivnika". Tu, doista, forum ima vrijednost i smisao.
Svakom svačije.
Kada bismo se trudili da budemo iskreni i pošteni u vlastitim stavovima, ne bi bilo ovih naprđivanja. Zato je ovo ogledalo nas samih, ne naših "protivnika". Tu, doista, forum ima vrijednost i smisao.
- славянин
#11391 Re: Ateizam vs. Religija
Jeste ali ne razmisljaju svi kao ti, jer na zalost ima koliko oces onih sto se vode logikom "nas je pa da je i od g*vana"arzuhal wrote:I ja opet kažem, sasvim iskreno, a Allah zna svačije misli i šta grudi kriju: radije bih imao za komšiju odgojenog nevjernika nego bahatog vjernika, siledžiju. Ili saputnika. Itd.
Svakom svačije.
- Bloo
- Globalna šefica
#11392 Re: Ateizam vs. Religija
Let's agree to disagree.arzuhal wrote:I ja opet kažem, sasvim iskreno, a Allah zna svačije misli i šta grudi kriju: radije bih imao za komšiju odgojenog nevjernika nego bahatog vjernika, siledžiju. Ili saputnika. Itd.
Svakom svačije.
- tuzlak1212
#11393 Re: Ateizam vs. Religija
"Šta ćete kad umrete i vidite Bog postoji"
Kako zaobilazite pitanje s pričom fizike iz 5. osnovne, čojk bi reko ono školovano a ne zna šta je fonon... Prije će vam vjernik djetetu držat časove fizike nego ateista... Bcs power in numbers
Kad neko ponudi alkohol treba barem 5 hadisa navest mu o tome, da ne bude na Sudnjem Danu "što mi nisu drugovi vjernici prenijeli ništa, ja ništa nisam znao o tome".
Kako zaobilazite pitanje s pričom fizike iz 5. osnovne, čojk bi reko ono školovano a ne zna šta je fonon... Prije će vam vjernik djetetu držat časove fizike nego ateista... Bcs power in numbers
Kad neko ponudi alkohol treba barem 5 hadisa navest mu o tome, da ne bude na Sudnjem Danu "što mi nisu drugovi vjernici prenijeli ništa, ja ništa nisam znao o tome".
- arzuhal
- MarlboroGold
#11395 Re: Ateizam vs. Religija
Poče se Arzo smijati i odmah krenu ezan... mora da je to neki znak.
- tuzlak1212
#11396 Re: Ateizam vs. Religija
Svi ćemo bit banovani 
- MarlboroGold
#11397 Re: Ateizam vs. Religija
Neka... da odmorimo malo i da smrle skupi još materijala sa kreacionističkih sajtova.
Svima po 30 dana.
Svima po 30 dana.
- славянин
#11398 Re: Ateizam vs. Religija
A biologiju ? Posebno recimo teoriju evolucije oce li i to vjernik da predajetuzlak1212 wrote:"Šta ćete kad umrete i vidite Bog postoji"![]()
![]()
-
takojegovorio
#11399 Re: Ateizam vs. Religija
Iako sam napisao da neću raspravljati o religiji,jedan moj prijatelj ,koji je počeo da čita i razmišlja o verski pitanjima,prilično me začudio pitanjem da li je Isa a.s ili Isus hrist bio nevin?Pošto dosta čitam,ali nisam uspeo da nađem taj podatak.Da li neko zna nešto o tome?
-
allem_77
#11400 Re: Ateizam vs. Religija
Nema odmora. Mislim da je Bloo spomenula u svom postu "kod"MarlboroGold wrote:Neka... da odmorimo malo i da smrle skupi još materijala sa kreacionističkih sajtova.
Svima po 30 dana.