Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#11376 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Matzan wrote:
Hoćeš reći, bez uvijanja, da ti je žao što puč nije uspio?
Nije mi zao. Ista govna, Erdogan i pucisti. Lider pucista je vodio zlocinacku kampanju na istoku zemlje. Pravda je zadovoljena. Sve sto su ti bolesnici po nalogu Erdogana radili na istoku zemlje, sada im taj isti Erdogan vraca istom mjerom. Oni su kurdskim zarobljenicima lomili glave, sada Erdogan njima lomi glave i izbija bubrege po zatvorima. Ne kazem da mi je drago sto ti ljudi, iako zlocinci, prolaze torturu... al' to je tako, kada si zao i okrutan - vratiti ti se istom mjerom, u vecini slucajeva!

Potukla se dva zlocinacka klana. E takav je moj pogled na sukob Erdogana i Gulena. Ne drzim stranu nikome.
Kikibombona

#11377 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:
madner wrote:Gdje god te drot zaustavi moras odmah platiti, bilo to u Austriji, Njemackoj ili Rumuniji i uzima ti pasos jer inace moze mahati usima.

Pogledaj prosjek plata u Rumuniji. :roll:
Jeste, samo sto ovaj naplati u svoj dzep :D
Nije ba isto u Austriji i Rumuniji, garantujem zivotom.
Znam jednog iz Preventa, isao tamo da ih obucava, bas cu ga priupitati kako i sta. Znam da je govorio da su neradnici i bijeda.
Turska nije ravnomjerno razvijena. Ogroman je kontrast izmedju zapada i istoka. Zapad kao da je Evropa - istok kao Afrika. Nedavno je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Na istoku ima sela koja izgledaju kao da je vrijeme stalo prije 2 000 godina. U Dijarbakiru 50% mladih nezaposleno. U unutrasnjosti situacija isto nije sjajna.

Zapad je napredan, tu nema spora.
commendatore

#11378 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

Kikibombona wrote:
Matzan wrote:
Nije mi zao. Ista govna, Erdogan i pucisti. Lider pucista je vodio zlocinacku kampanju na istoku zemlje. Pravda je zadovoljena. Sve sto su ti bolesnici po nalogu Erdogana radili na istoku zemlje, sada im taj isti Erdogan vraca istom mjerom. Oni su kurdskim zarobljenicima lomili glave, sada Erdogan njima lomi glave i izbija bubrege po zatvorima. Ne kazem da mi je drago sto ti ljudi, iako zlocinci, prolaze torturu... al' to je tako, kada si zao i okrutan - vratiti ti se istom mjerom, u vecini slucajeva!

Potukla se dva zlocinacka klana. E takav je moj pogled na sukob Erdogana i Gulena. Ne drzim stranu nikome.
kuš većih govana od vodja naroda koji su zavalili narod vlastiti u krv i jos veci jad cemer i bijedu za cionisticke zapadne i interese zakulisnog krupnog kapitala - kao i onima koji slijede takve degenoide + uzevsi u obzir da POSJEDUJU PREDSTAVNIKE U VLASTI i DA IH LEGITIMNO PREDSTAVLJA NEKOLIKO PARTIJA koje kurcem ne mogu mrdnut zbog slabih izbornih rezultata - pa udaraju oruzjem na guštere i policiju podmetnutim bombama..... pa takav narod i zasluzuje pakao :thumbup: bas kao sto smo ga i mi zasluzili jer smo vjerovali JNA i kleli se u nju cak i kad se ravnalo Ravno i Bijeljina a Hrvatska gorila.....
asurbanipal

#11379 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote: Naučio je mnogo na 'slučajevima' Egipta, Libije, Sirije i Iraka.

Normalno da je naučio kada je učestvovao u sijanju zla po gore spomenutim zemljama, krvave mu ruke do lakata. Ali eto, ovi omađijani likom i djelom dotičnog sultana to ne vide, jer je pobogu "naš". Da je u pitanju neki drugi, tipa Putin, Netanjahu, Obama, druga bi se pjesma pjevala. Ali i to dovoljno govori o licemjerstvu zaljubljenika u Sultana a.s...
Matzan

#11380 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

Kikibombona wrote:
Matzan wrote:

Uredu. Pošteno. Iz tvog ugla je tako.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11381 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
Turska nije ravnomjerno razvijena. Ogroman je kontrast izmedju zapada i istoka. Zapad kao da je Evropa - istok kao Afrika. Nedavno je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Na istoku ima sela koja izgledaju kao da je vrijeme stalo prije 2 000 godina. U Dijarbakiru 50% mladih nezaposleno. U unutrasnjosti situacija isto nije sjajna.

Vjerujem da je tako. Bila je nekad ona turska serija, mislim da je snimano u tim krajevima. Ono nesto bilo jednom u Turskoj, tematika su izmedju ostalog i tursko-kurdski odnosi. Ali da ima zaostalih krajeva, itekako.
Evo i kod nas, imas Sarajevo, a imas i Cajnice ili Grahovo. Nego ljudi dosli da ubjedjuju da je Rumunija ispred Turske.
Kikibombona

#11382 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

commendatore wrote:
kuš većih govana od vodja naroda koji su zavalili narod vlastiti u krv i jos veci jad cemer i bijedu za cionisticke zapadne i interese zakulisnog krupnog kapitala - kao i onima koji slijede takve degenoide + uzevsi u obzir da POSJEDUJU PREDSTAVNIKE U VLASTI i DA IH LEGITIMNO PREDSTAVLJA NEKOLIKO PARTIJA koje kurcem ne mogu mrdnut zbog slabih izbornih rezultata - pa udaraju oruzjem na guštere i policiju podmetnutim bombama..... pa takav narod i zasluzuje pakao :thumbup: bas kao sto smo ga i mi zasluzili jer smo vjerovali JNA i kleli se u nju cak i kad se ravnalo Ravno i Bijeljina a Hrvatska gorila.....
To isto mozes reci za Palestince kojima manipulisu islamske zemlje zarad politickih poencica.

Umjesto da se skupe Turska, Iran, Saudija, Jordan, Somalija, Jemen, Indonezija, Pakistan, Afganistan, Uzbekistan, Kazahstan, Maroko, Alzir, Tunis, Kirgistan... pa da svi zajedno krenu na Izrael, oni huskaju jadne Palestince da se sa kamenjem zalijecu na IDF. I onda, naravno, dobiju po nosu.

Moze ovako?
mO k3

#11383 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

koji forumasi su zedni krvi , ovi sto podrzavaju erdogana ili ovi protiv??
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11384 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

commendatore wrote: :thumbup: bas kao sto smo ga i mi zasluzili jer smo vjerovali JNA i kleli se u nju cak i kad se ravnalo Ravno i Bijeljina a Hrvatska gorila.....
totalni off. Ali govori u svoje ime. Ja nisam, niti moja porodica, niti moje okruzenje
commendatore

#11385 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

Kikibombona wrote:
commendatore wrote:
To isto mozes reci za Palestince kojima manipulisu islamske zemlje zarad politickih poencica.

Umjesto da se skupe Turska, Iran, Saudija, Jordan, Somalija, Jemen, Indonezija, Pakistan, Afganistan, Uzbekistan, Kazahstan, Maroko, Alzir, Tunis, Kirgistan... pa da svi zajedno krenu na Izrael, oni huskaju jadne Palestince da se sa kamenjem zalijecu na IDF. I onda, naravno, dobiju po nosu.

Moze ovako?
ti mijesas kruske i jabuke - ovo sto se desilo i desava konstantno u turskoj jeste direktna posljedica invazivnih dejstava vanjskih sila koje stapom vaspitaju otrgnutog saveznika.... njihove prijetnje izvana to zorno pokazuju.... zajebavali su ih sa prijemom u EU godinama (zbog ovog i onog), zajebavali su ih sa do zuba naoruzanim kurdima (odakle im oruzje eksplozivi C4 semtexi i sl :lol: ), prcaju ih sa svim strana ucjenama i potkusurivanjima i brko odlucio da to presijece i to brutalno - satarom..... :thumbup: kazem opet, kamo srece da smo mi u stanju istu stvar napraviti jer nam je urusen sistem nase vlastite drzave i urusavaju ga konstantno dok se marva slika sa americkim i njemackim zvanicnima koji im jos povladjuju idiotlucima kao "napredak postignut i slicno" a sve u cilju zastite zapadnih interesa u BIH iz koje se iznose milijarde...(pogledaj slobodno onaj skrinsot predsjednika udruzenja "Svicarac" sa Novalicem pa ces vidjet kakva smo kurcina od drzave......
commendatore

#11386 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

KatarinaKosaca wrote:
commendatore wrote: :thumbup: bas kao sto smo ga i mi zasluzili jer smo vjerovali JNA i kleli se u nju cak i kad se ravnalo Ravno i Bijeljina a Hrvatska gorila.....
totalni off. Ali govori u svoje ime. Ja nisam, niti moja porodica, niti moje okruzenje

ma dobro mislio sam globalno ne pojedinacno naznacivsi poentu kakve smo mi levate imali u vlasti i poslusnike - da ne kazem izdajnike ala vostani likovi Muslimovic, Delimustafic, Karavelic i slicni..... u tom smijeru je islo moje razmisljanje a ne da nekog uvrijedim a ako jesam halali :mrgreen:
Hendrix

#11387 Re: Republika Turska

Post by Hendrix »

Jaranu skresali platu 120 maraka zbog oporezivanja toplog...on prica non stop o Erdoganu i Turskoj, treba se dici protiv zapada, neprijatelja, izdajnika turskih....

Jarane...PLATA TI MANJA 120KM...5 min jebe majku firmi i direktoru pa se vrati na teorije zavjere, poslije ide u kladionicu malo da odigra.

Zivot tece dalje u Bosni...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11388 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

commendatore wrote:
KatarinaKosaca wrote:

ma dobro mislio sam globalno ne pojedinacno naznacivsi poentu kakve smo mi levate imali u vlasti i poslusnike - da ne kazem izdajnike ala vostani likovi Muslimovic, Delimustafic, Karavelic i slicni..... u tom smijeru je islo moje razmisljanje a ne da nekog uvrijedim a ako jesam halali :mrgreen:
:thumbup:
Banksy

#11389 Re: Republika Turska

Post by Banksy »

JThomas wrote: oni su ga izabrali, ali će im on ukinuti mogućnost da ga sutra skinu. eto živi bili pa vidjeli.

The Guardian view on Turkey: beware an elected dictatorship

A brutal and indiscriminate reaction to the failed coup would threaten the values that defeated it
17 July 2016

The failed coup in Turkey might have been worse news. It might have succeeded. A military dictatorship is one of the worst forms of government known. But an elected dictatorship is not much less bad and the danger is now clear that Turkey is lurching towards such a state. The arrests of 6,000 people, and the sacking of 2,700 judges, are very bad signs coming from a regime which has already done its best to intimidate civil society through the harassment and persecution of journalists. A purge of the armed forces is inevitable in the wake of a failed military coup, but it was not judges who rose up against the elected government. The attack on the judiciary is especially worrying in the light of Recep Tayyip Erdoğan’s contempt for human rights and the rule of law.
...
What comes next will demand moderation from the victorious government, respect for human rights and a reaffirmation of the rule of the law. They have not been the marks of Mr Erdoğan’s rule until now, but Turkey has seldom needed them more.

Bashar Assad taking 88.7% of votes in the presidential elections

Serbian presidential election Slobodan Milošević 53.24%

How Dictators Come To Power In A Democracy
http://www.forbes.com/sites/jimpowell/2 ... ac886d1082

Dictatorships are often unexpected. They have arisen among prosperous, educated and cultured people who seemed safe from a dictatorship – in Europe, Asia and South America.
...

Lessons for us today:

Bad economic policies and foreign policies can cause crises that have dangerous political consequences.

Politicians commonly demand arbitrary power to deal with a national emergency and restore order, even though underlying problems are commonly caused by bad government policies.

In hard times, many people are often willing to go along with and support terrible things that would be unthinkable in good times.

Those who dismiss the possibility of a dictatorial regime (in America) need to consider possible developments that could make our circumstances worse and politically more volatile than they are now – like runaway government spending, soaring taxes, more wars, inflation and economic collapse.

Aspiring dictators sometimes give away their intentions by their evident desire to destroy opponents.

There’s no reliable way to prevent bad or incompetent people from gaining power.

A political system with a separation of powers and checks & balances – like the U.S. Constitution – does make it more difficult for one branch of government to dominate the others.

Ultimately, liberty can be protected only if people care enough to fight for it, because everywhere governments push for more power, and they never give it up willingly.

sunceKOtepsija

#11390 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Naučio je mnogo na 'slučajevima' Egipta, Libije, Sirije i Iraka.

Normalno da je naučio kada je učestvovao u sijanju zla po gore spomenutim zemljama, krvave mu ruke do lakata. Ali eto, ovi omađijani likom i djelom dotičnog sultana to ne vide, jer je pobogu "naš". Da je u pitanju neki drugi, tipa Putin, Netanjahu, Obama, druga bi se pjesma pjevala. Ali i to dovoljno govori o licemjerstvu zaljubljenika u Sultana a.s...
:thumbup: covjek koji je slao pse rata u Libiju, pa onda iz Libije u Siriju, brodovima i avionima do hataya, zracna luka nije prestajala radit, a i lokalne alevije su imale i imaju problema zbog revolucionarnih-pasa rata
commendatore

#11391 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

evo ih bogumi nisam ja piso ja samo citam vijesti :lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_a ... ted_States
saja_dj

#11392 Re: Republika Turska

Post by saja_dj »

Kikibombona wrote:

Nase simpatizere Turske ne interesuje nista drugo osim Istanbula i jos par all-inclusive destinacija.

To ti je ona varijanta velikih bh patriota od carsije do marijin-dvora.
omar little

#11393 Re: Republika Turska

Post by omar little »

Banksy wrote:

The Guardian view on Turkey: beware an elected dictatorship

A brutal and indiscriminate reaction to the failed coup would threaten the values that defeated it
17 July 2016

The failed coup in Turkey might have been worse news. It might have succeeded. A military dictatorship is one of the worst forms of government known. But an elected dictatorship is not much less bad and the danger is now clear that Turkey is lurching towards such a state. The arrests of 6,000 people, and the sacking of 2,700 judges, are very bad signs coming from a regime which has already done its best to intimidate civil society through the harassment and persecution of journalists. A purge of the armed forces is inevitable in the wake of a failed military coup, but it was not judges who rose up against the elected government. The attack on the judiciary is especially worrying in the light of Recep Tayyip Erdoğan’s contempt for human rights and the rule of law.
...
What comes next will demand moderation from the victorious government, respect for human rights and a reaffirmation of the rule of the law. They have not been the marks of Mr Erdoğan’s rule until now, but Turkey has seldom needed them more.

Bashar Assad taking 88.7% of votes in the presidential elections

Serbian presidential election Slobodan Milošević 53.24%

How Dictators Come To Power In A Democracy
http://www.forbes.com/sites/jimpowell/2 ... ac886d1082

Dictatorships are often unexpected. They have arisen among prosperous, educated and cultured people who seemed safe from a dictatorship – in Europe, Asia and South America.
...

Lessons for us today:

Bad economic policies and foreign policies can cause crises that have dangerous political consequences.

Politicians commonly demand arbitrary power to deal with a national emergency and restore order, even though underlying problems are commonly caused by bad government policies.

In hard times, many people are often willing to go along with and support terrible things that would be unthinkable in good times.

Those who dismiss the possibility of a dictatorial regime (in America) need to consider possible developments that could make our circumstances worse and politically more volatile than they are now – like runaway government spending, soaring taxes, more wars, inflation and economic collapse.

Aspiring dictators sometimes give away their intentions by their evident desire to destroy opponents.

There’s no reliable way to prevent bad or incompetent people from gaining power.

A political system with a separation of powers and checks & balances – like the U.S. Constitution – does make it more difficult for one branch of government to dominate the others.

Ultimately, liberty can be protected only if people care enough to fight for it, because everywhere governments push for more power, and they never give it up willingly.

ovo valjda samo corav ne vidi i plitak ne zna.
Quaresma

#11394 Re: Republika Turska

Post by Quaresma »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vi ... -za-gulena

Visokorangirani oficir špijunirao za Gulena
skupljac_zeljeza

#11395 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

sunceKOtepsija wrote:
asurbanipal wrote:

:thumbup: covjek koji je slao pse rata u Libiju, pa onda iz Libije u Siriju, brodovima i avionima do hataya, zracna luka nije prestajala radit, a i lokalne alevije su imale i imaju problema zbog revolucionarnih-pasa rata
To su teorije zavjere. Ostaje pitanje svih pitanja, da li je to sve trebalo da se desi i Turskom narodu? Ovdje nekima kao da je krivo što i Turska nije otišla u građanski rat po istom scenariju. :-?
Banksy

#11396 Re: Republika Turska

Post by Banksy »

omar little wrote:
ovo valjda samo corav ne vidi i plitak ne zna.
Na starom forumu, gdje bi lady to razbucala ... Na ovom danas, deset godina kasnije, nisam sigurna.
Kikibombona

#11397 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

commendatore wrote:
ti mijesas kruske i jabuke - ovo sto se desilo i desava konstantno u turskoj jeste direktna posljedica invazivnih dejstava vanjskih sila koje stapom vaspitaju otrgnutog saveznika.... njihove prijetnje izvana to zorno pokazuju.... zajebavali su ih sa prijemom u EU godinama (zbog ovog i onog), zajebavali su ih sa do zuba naoruzanim kurdima (odakle im oruzje eksplozivi C4 semtexi i sl :lol: ), prcaju ih sa svim strana ucjenama i potkusurivanjima i brko odlucio da to presijece i to brutalno - satarom..... :thumbup: kazem opet, kamo srece da smo mi u stanju istu stvar napraviti jer nam je urusen sistem nase vlastite drzave i urusavaju ga konstantno dok se marva slika sa americkim i njemackim zvanicnima koji im jos povladjuju idiotlucima kao "napredak postignut i slicno" a sve u cilju zastite zapadnih interesa u BIH iz koje se iznose milijarde...(pogledaj slobodno onaj skrinsot predsjednika udruzenja "Svicarac" sa Novalicem pa ces vidjet kakva smo kurcina od drzave......
I Turska je invazivna sila. I oni jebu koga mogu. Konkretnu, Irak i Siriju. Al' da ne granamo tu temu...

Kurdi u Turskoj nisu do zuba naoruzani. Otkud ti to? Kurdi u Turskoj od kalasa i ponekog mitraljeza nemaju nista teze. Tu i tamo zarobe ponesto od ISILa u Iraku, nesto kupe preko 'crnog trzista' i tako. PKK ima logistiku za 8 - 10 000 boraca. Dakle, za Tursku, maciji kasalj. Da zapad zeli naoruzati, naoruzao bi makar 100 000 boraca. Zapad je do zuba naoruzao Kurde u Iraku. Oni imaju sve, za razliku od PKK koji ima pusku uz ogranicene kolicine municije. Naspram tih max 10 000, Kurdi u Iraku, koje zapad otvoreno podrzava, imaju 500 000 ljudi pod oruzjem. Pa ti vidi kako je kada zapad podrzava... PKK je gerila i nista vise.

Kurdske snage u Iraku

http://kurdistanskyscrapers.com/topic/9346414/1/

BiH je posebna prica. Dok se ne rijese ova nacionalna/etnicka/vjerska pitanja, nama nema naprijed. Domovina se brani vjerom/religijom!
sunceKOtepsija

#11398 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

skupljac_zeljeza wrote:
sunceKOtepsija wrote:
asurbanipal wrote:

To su teorije zavjere. Ostaje pitanje svih pitanja, da li je to sve trebalo da se desi i Turskom narodu? Ovdje nekima kao da je krivo što i Turska nije otišla u građanski rat po istom scenariju. :-?
teorije zavjere, a ti momak vjerujes u "teoriju spontanog razvoja dogadaja" sto bi rekao misek :lol: covjek je najodgovorniji za razaranje libije i sirije to su cinjenice, otidi u hatay pa vidi stanje, porazgovaraj s ljudima, starosjediocima, alevijama, ako ne vjerujes snimkama, eno ujgura masa u zadnju heftu po hataju na lijecenju
commendatore

#11399 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

sreca nije se desilo turskom narodu a ovako preuzevsi cvrsto vlast u svoje ruke - ni nece :thumbup:

ko zna sta je izmigoljilo od planova koje bas nisu mogla objaviti tek tako sredstva informisanja - a 100% ih je bilo i 200% da nisu lokalne instrukcije u pitanju :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#11400 Re: Republika Turska

Post by It_is_a_Leclerc »

Kako zaljubljenici u brkatog Padišaha gledaju na normalizaciju odnosa bogomodabrane Turske i mrskog nam Izraela, te blagoslovljene Turske i Rusije koja u kontinuitetu kidiše na ovu našu krhotinu od države ?

Nije li to malo kontradiktorno svim tim tvrdnjama o Erdoganu kao čuvaru ummeta, defacto halifi, koji jeca po dženazama, cmače male Palestince, brani svijet nesvrstanih od omraženih Amerikanaca ?
Post Reply