Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#11376 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

mousstapha wrote:Image
50 nijansi sive. :mrgreen: Džaba 'što je tako' hoće žene u islam.

Ludzak

#11377 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ludzak »

Jeste. Jedva čekaju da se zamotaju i da budu robinje nekog ograničenog bradonje.
Bloo
Globalna šefica

#11378 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

kad smo kod dova
Uzimajući u obzir posjetu turskog atašea i njegov sastanak sa reisom, tj. stavljajući Išerićevu dovu u kontekst, nije teško primijetiti da je uloga IZBiH, barem u ovom slučaju, svedena na ideološki aparat turske vlasti. Ovo odražavaju i mediji koji su dotične dove u petak opisali kao „podrške Turskoj“, „podrške turskoj vojsci“ i „molitve za vojnu akciju Turske u Siriji“.

Razmišljam o tome dok razmišljam o Kurdima, pa bih se na kraju složio, ipak, sa efendijom Išerićem i njegovom dovom, a posebno dijelom koji glasi: „Bože, zaštiti obespravljene i nemoćne. Bože, Ti si jedino utočište, protjeranim, ucviljenim i obespravljenim, pa im budi na pomoći.

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/er ... eksta-3550
pussysmoke

#11379 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:22, edited 1 time in total.
arzuhal

#11380 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

pussysmoke wrote:
Razmišljao sam uvijek o tome gdje su vjernici. Šta rade? Kako to da ih ima toliko, a opet u ulici, općini, gradu, državi, rasulo, kriminal, zavist, i da ne nabrajam sve ono što nas kao zajednicu "guši". S druge strane su ateisti, agnostici, pa opet sve ljudi. Ništa nije drugačiji u stvarnosti, samo u našim glavama. Ne fali vjernicima vjere ili "nevjernicima nevjere" (razumijemo se), već nam svima fali kućnog odgoja, kulture, morala, hrabrosti.
Da smo dobri koliko mislimo da jesmo, ne bi sve ovo bilo ovako kako jeste, pri tome mislim na sve strukture društva. Stalno dokazujemo jedni drugima kakvi smo to mi, a ne dokazujemo sebi. Svaka čast izuzetcima kojih u našem društvu ima malo i iz dana u dan sve manje.
Ne treba nama više vjerskih poglavara i predsjednika. Da nam oni čine dobro, koliko ih imamo, do sada bi u "raju" živjeli.

Image
Tako je nekako...Neki dan, ustvari u par dana razlike, gledam na dvije neke naše tv stanice, u informativnim emisijama, vijesti o kolektivnim izbjegličkim centrima u BiH (jedan negdje kod Čapljine, drugi negdje u Podrinju ako se ne varam...a ima ih više po BiH od ta dva...)..I kontam đe je bila Jugoslavija 25 godina nakon Drugog svjetskog rata i đe smo mi nakon ovog našeg...A koliko se danas Bog više spominje nego što je tada...
pussysmoke

#11381 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:23, edited 1 time in total.
kerima1

#11382 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
pussysmoke wrote:
Razmišljao sam uvijek o tome gdje su vjernici. Šta rade? Kako to da ih ima toliko, a opet u ulici, općini, gradu, državi, rasulo, kriminal, zavist, i da ne nabrajam sve ono što nas kao zajednicu "guši". S druge strane su ateisti, agnostici, pa opet sve ljudi. Ništa nije drugačiji u stvarnosti, samo u našim glavama. Ne fali vjernicima vjere ili "nevjernicima nevjere" (razumijemo se), već nam svima fali kućnog odgoja, kulture, morala, hrabrosti.
Da smo dobri koliko mislimo da jesmo, ne bi sve ovo bilo ovako kako jeste, pri tome mislim na sve strukture društva. Stalno dokazujemo jedni drugima kakvi smo to mi, a ne dokazujemo sebi. Svaka čast izuzetcima kojih u našem društvu ima malo i iz dana u dan sve manje.
Ne treba nama više vjerskih poglavara i predsjednika. Da nam oni čine dobro, koliko ih imamo, do sada bi u "raju" živjeli.

Image
Tako je nekako...Neki dan, ustvari u par dana razlike, gledam na dvije neke naše tv stanice, u informativnim emisijama, vijesti o kolektivnim izbjegličkim centrima u BiH (jedan negdje kod Čapljine, drugi negdje u Podrinju ako se ne varam...a ima ih više po BiH od ta dva...)..I kontam đe je bila Jugoslavija 25 godina nakon Drugog svjetskog rata i đe smo mi nakon ovog našeg...A koliko se danas Bog više spominje nego što je tada...
Slazem se sa vama.
zagortenej

#11383 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zagortenej »

Image
Bloo
Globalna šefica

#11384 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Pa eto oni se barem mole, ateisti ne rade ništa...
a rezultat je isti...
nejma penzija
beni-bu-man

#11385 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:Pa eto oni se barem mole, ateisti ne rade ništa...
a rezultat je isti...
nejma penzija
POstade islam komercijala :-)
beni-bu-man

#11386 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Ali mozda se u Ote dvije Dzamije najvise pika molitva :?
aurora313

#11387 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

pussysmoke wrote:Kažu mi stariji, nekad se nije toliko zanimalo vjerom i politikom kao danas. Vjera se uglavnom držala "sebi za sebe", a o politici se u malim krugovima raspravljalo. Meni danas djeluje da "tamo gdje je Bog", prosperiteta nema. Kao da jedno uslovljava drugo. Gledam grad i vidim samo jednu stvar. Bogomolje na svakom koraku. Pa nije bolan Bog u džamiji ili crkvi, u priči, knjizi ili molitvi. Il je u tebi, il ga nema.
Tako je i bilo. Tito je lijepo smjestio kler u bogomolje s tim da se ne miješaju u politiku. I mirna Bosna.

Danas je kod nas još i dobro kako je kod susjeda, u HR. Narod je poludio za ‘gospom‘ i svecima te se svi time busaju u prsa. Ovdje su posebno aktivni bivši branioci 1991-95, koji na ratnim zaslugama i gospi stavljaju sebe u neku vrstu specifičnu grupu zaslužnih. Oni su i dalje ‘branioci‘ što morala, što domoljublja. Ostali nisu. A vjerujem da ni 5% od njih nije dobrovoljno uzelo pušku u ruke, nego ga je na to natjerala ili muka, ili vlast.

A da stvar bude gora, već danas neki iz ove grupe vježbaju paramilitarnost i dižu šatore ispred vlade protiv ‘komunista‘ na vlasti (SDP-a). Ovih dana se pišu protestna pisma Srbiji jer je učestvovala u grupnoj akciji izložbe oko strahota za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske: Jasenovca i drugih stratišta i zvanično tvrde da je sve to ‘falsifikat‘.

To sve u normalnim društvima nema nikakvu vezu sa vjerom, ali itekako ima. Oni su neraskidiv dio onih HR sveštenika koji predlažu da Vesnu Puljić treba nabiti na kolac.
Hakiz

#11388 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Ludzak wrote:Jeste. Jedva čekaju da se zamotaju i da budu robinje nekog ograničenog bradonje.
Ma, jedno vrijeme je bilo popularno da se Engleskinje udaju za Arape. Egzotični, tajanstveni, imaju i pare, sve super. Onda on njoj nešto naredi, ona ga pošalje u neku stvar. Njemu proradi ponos pa je udari, dođe policija i dovede ga. I oboje u čudu, njoj nije jasno što je udara, njemu nije jasno što samo zbog toga što je udario ženu ide u zatvor. Pa onda on odvede djecu porodici u Pakistan i ona ostane bez djece jer Pakistanu ne pada na pamet da vraća djecu pakistanskog muškarca tamo nekoj ženturači iz Engleske.

Sve super dok ne dođe do sukoba kultura i naučenog ponašanja. Kada prvi put ta što je prešla na islam ode u neku arapsku zemlju pa je uhapse što se suprotstavila muškarcu koji je uhvatio za dupe ili sisu. Ili se uda za muslimana sa Bliskog ili Dalekog istoka. Kada do toga dođe, sve te žene što po zapadnoevropskim zemljama prelaze na islam skontaju da su se zajebale.
vatrogasac

#11389 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Kada do toga dođe, sve te žene što po zapadnoevropskim zemljama prelaze na islam skontaju da su se zajebale.
Što onda i dalje prelaze? To mi sada čudno.
Hakiz

#11390 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote: Kada do toga dođe, sve te žene što po zapadnoevropskim zemljama prelaze na islam skontaju da su se zajebale.
Iz istog razloga iz kojeg Ukrajinke, Moldavke itd i dalje vjeruju da će u oglasu za rad kao dadilje u Njemačkoj to i raditi, iako je već hiljade takvih završilo kao seksualno roblje.
vatrogasac

#11391 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
Iz istog razloga iz kojeg Ukrajinke, Moldavke itd i dalje vjeruju da će u oglasu za rad kao dadilje u Njemačkoj to i raditi, iako je već hiljade takvih završilo kao seksualno roblje.
Ako je to motiv za žene, koji je za muškarce, prelaze na islam da mogu šamarat žene? :mrgreen:
pussysmoke

#11392 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:21, edited 1 time in total.
broj dva

#11393 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Ko što neki komičar reče, religija je ko prdež - tvoj je ok svi drugi smrde..
Ludzak

#11394 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ludzak »

vatrogasac wrote:
Prelaze u vašim glavama. Prelazile bi muslimanke u Pakistanu, Afganistanu, Arabiji itd. u druge vjere, ali ne smiju.
Dozer

#11395 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Eh, dokle smo ovdje? :D
Odmorih malo, pa svratih da vidim jel' se bog konacno pojavio? :D
Imal; kakvih vijesi, isareta... Znamo li bar gdje je trenutno? Havaji? Maldivi? Nama ovdje je, ocito, odavno okrenuo ledja :D
Last edited by Dozer on 29/01/2018 21:24, edited 1 time in total.
славянин

#11396 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Dozer wrote:Eh, dokle smo ovdje? :D
Odmorih malo, pa svratih da vidim jel' se bog konacno pojavio? :D
Suti imamo i Vehabije sada ovdje i to one hard core (makar su direktniji od Smrleta) da vidis sada prepucavanja izmedju siita,sunija,munafika,kjafira :D
Dozer

#11397 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

I, sta pricaju Veh-Bi-Ajevci...? Jesu bar oni 100% "na pravom putu"? Kako znaju da jesu? :D

Mada, ako cemo realno, i po mojim licnim iskustvima i znanjima (ne saznanjima), jedino oni i jesu dosli tobe... Bar vecina njih, s obzirom da su preko 80% onih koje ja znam prije "dolaska tobe" bili ili narkomani, ili alkosi, ili nekakvi sitniji ili krupniji krimnalci, ili nisu imali od cega da zive pa su se ubacivali u to jer su oni neki Saudijsci (ne ovi nasi domaci, sto se vozaju u Audijima...), davali silne pare za sve koji se pridruze tome, a pogotovo ko se ozeni pokrivenom zenom i dobije s njom djecu. Jaran mi je tako to odradio, i nakamarao 4 djece. Sve jer je po djetetu tada dobijao oko 800 KM mjesecno. Ovo znam 100%.
I, ovo je bez namjere vrijedjanja. Samo kazem ono sto licno znam.
Last edited by Dozer on 29/01/2018 21:33, edited 1 time in total.
vatrogasac

#11398 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Ludzak wrote:
vatrogasac wrote:
Prelaze u vašim glavama. Prelazile bi muslimanke u Pakistanu, Afganistanu, Arabiji itd. u druge vjere, ali ne smiju.
Prvo nije samo u mojoj glavi što je provjerljivo, a drugo je obična pretpostavka.
Dozer

#11399 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Koliko je to procentualno zena u odnosu na, recimo, broj onih koje su napustile vjere skroz?
L u c i f e r

#11400 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Predje sav zapad na islam, osta samo saka ateista na ovoj temi grdnog naziva...
Post Reply