Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Srbin Lešinar

#11351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Srbin Lešinar »

Khal Drogo wrote:
Tayyip wrote: jel to ono kad je onaj čupo iz neke nevladine organizacije pričao o besplatnom javnom prevozu pa mu stevan odgovori šta ti je ba momak to nema ni u utopiji tomasa mana :lol: :thumbup:
Jeste, to je ta emisija. Bilo je još dobrih provala kao recimo da je Banjaluka najtolerantniji grad u Evropi gdje je procenat međunacionalnih sukoba (šta god to značilo) najmanji na planeti, takođe od gospodina Stevandića :D
Vjerovao ti prijatelju ili ne, statistika kaže da je Banja Luka grad gdje se bilježi najmanji postotak incidenata na nacionalnoj osnovi kada je u pitanju region. To su zvanični podaci CJB BL. Brojevi ne lažu. Moje prve komšije su Bošnjaci povratnici, čestiti i pošteni ljudi ;)

Lijep pozdrav za tebe ;-)
volta dzontra

#11352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Srbin Lešinar wrote:
Khal Drogo wrote:
Tayyip wrote: jel to ono kad je onaj čupo iz neke nevladine organizacije pričao o besplatnom javnom prevozu pa mu stevan odgovori šta ti je ba momak to nema ni u utopiji tomasa mana :lol: :thumbup:
Jeste, to je ta emisija. Bilo je još dobrih provala kao recimo da je Banjaluka najtolerantniji grad u Evropi gdje je procenat međunacionalnih sukoba (šta god to značilo) najmanji na planeti, takođe od gospodina Stevandića :D
Vjerovao ti prijatelju ili ne, statistika kaže da je Banja Luka grad gdje se bilježi najmanji postotak incidenata na nacionalnoj osnovi kada je u pitanju region. To su podaci CJB BL. Brojevi ne lažu. Moje prve komšije su Bošnjaci povratnici, čestiti i pošteni ljudi ;)

Malo je međunacionalnih incidenata jer vam mala statisticka mogucnost. U Grudama nije zabiljezen medjunacionalni incident otkada traju mjerenja...:)
rahmanjin

#11353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rahmanjin »

Srbin Lešinar wrote:
Khal Drogo wrote:
Vjerovao ti prijatelju ili ne, statistika kaže da je Banja Luka grad gdje se bilježi najmanji postotak incidenata na nacionalnoj osnovi kada je u pitanju region. To su zvanični podaci CJB BL. Brojevi ne lažu. Moje prve komšije su Bošnjaci povratnici, čestiti i pošteni ljudi ;)

Nije tema BL niti incidenti na nacionalnoj osnovi. Otvori temu i pisi o tome, na ovoj temi ako imas sta da kazes o NS reci.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#11354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

palermo wrote:
I šta onda kada 2014 godine budete imali jednog polsanika u federalnom parlamentu,jednog u državnom,šta to mijenja u našoj stvarnosti, kakvu korist ima ova zemlja i ljudi u njoj od ostvarenja tog "visoko" postavljenog cilja.
Malo sam polijen (i malo više od toga :D ) pa mi se ne da vaditi moje postove iz 2008 kada ste se osnivali,da vam pokažem nadu koju je u meni (a sigurna sam ne samo u meni) izazvalo osnivanje Naše stranke.
Od 2008 do danas smo došli do toga da je visoko postavljeni cilj,ući u parlament šest (iliti 2200 dana i nešto više) godina nakon osnivanja. Kao veliki fudbalski zaljubljenik,znam dobro da se za fudbalera gotovo uvijek odmah zna ili jesi ili nisi.Oni koji nisu,pa i oni napreduju pomalo,dođu tamo do neke tačke,i onda završe karijeru i svi ih zaborave. Kao da nisu ni postojali,pamte ih samo rodbina,i pokoji znanac.

Put kojim idete je ravna magistrala koja vodi samo u jednom smjeru , ka uskoj kvazielitističkoj (malo mi fali da napišem klijentelističkoj) stranci koja postaje sama sebi svrha.

Pa pobogu,Erdogan je osnovao Stranku pravog puta i odmah sve pomeo. Naravno da ne želim ovdje porediti Erdogana,Tursku,njegov populizam sa Našom strankom,ali razlog zbog kojeg ste se osnivali je naprosto poptuno izgubljen. Osnovali ste se da mijenjate stvari, a ne da vam "visoko" postavljeni ciljevi budu poslanik u parlamentu.
Barem sam ja tako mislio 2008.........
Neće koalirati ni sa "krnjim" ni sa "čitavim" SDP-om.
Neće koalirati ni narednih "deset najtežih godina" sa UKP-om.
Neće "ojkati" ni u šali ni u zbilji.

Niti podržati bilo koju crveno-zeleno-svijetlozelenu kombinaciju. Ni u tonu ni drečavo.

Pametnom dovoljno a još pametnijem dovoljan i jedan/jedna.
Nek izabere narod.
Srbin Lešinar

#11355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Srbin Lešinar »

volta dzontra wrote: Malo je međunacionalnih incidenata jer vam mala statisticka mogucnost. U Grudama nije zabiljezen medjunacionalni incident otkada traju mjerenja...:)
Po posljednjem službenom popisu stanovništva za opštinu Grude u Grudama je bilo 9 Srba, 4 Muslimana i 16.210 Hrvata (sada sam našao taj podatak), danas 20 godina poslije vjerovatno nema ni jedno uvo od ta dva naroda na tom širem prostoru, tako da vam to poređenje što bi se u narodu kazalo ne pije vode, osim ako se niste željeli našaliti.
Dođite u Banja Luku pa se na licu mjesta uvjerite koliko se Bošnjaka ovdje vratilo i živi, ili koliko je ljudi prodalo stanove i kuće i odselilo u Federaciju ili dalje u bijeli svijet ;)

Pozdrav i vama i izvinjavam se ostalima na off topicu, zaista sam morao reagovati.
glockov kolac

#11356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by glockov kolac »

Srbin Lešinar wrote:
Khal Drogo wrote:

Jel im Murat Badić kakav rod?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#11357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Corto Maltese wrote:
palermo wrote:
Corto Maltese wrote: Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto.
Mali koračić napravio :D .

Naša stranka ima mnogo veći potencijal od SDU-a,što ga ne koriste.....jebi ga,o tome evo čitavo popodne trunimo
Da, to je ta tegoba. SDU, hej 'nakav SDU, popravio rezultat, a oni to nisu umjeli!? I umjesto da to dožive kao šamar, i zapitaju se "Kako?", oni iskazuju zadovoljstvo umjetničkim dojmom kampanje i tome što se nisu nikome zamjerili!?
Neka, svak ima svoje. Ovaj trenutni mini bum SDU-a je zapravo cisto preljevanje SDP razocaranih glasaca. Sasvim sigurno puno manja je varijanta takvih, mada ih ima, u NS. NS se vec profilirala u jednu skroz drugu pricu.

Prvi izlazak na izbore NS je bio zapravo bunt, negodovanje... i najvecim dijelom sacinjen od razocaranih SDP-ovaca SDP-om samim. Sada je to vec skroz drugacije. Zato i kazem, ovo sto se sada desilo SDU, NS je u samom pocetku prosla.
Nikako nebi valjalo vracati se u tu pricu postojanja i djelovanja iskljucivo radi kontriranja i kontre SDP-u, kao sto je u dobroj mjeri bilo prisutno kod dosta ljudi koji su u prvi mah pristupili NS, a sto ce vrlo vjerovatno SDU i dalje zadrzati kao matricu ponasanja.
dzeno123 wrote:Pozdrav Pedja,

Cestitke na izbornim uspjesima Nase Stranke i vidimo se abd u istim redovima.

Liberalno,
Dzeno
Pa nikako do tog, vec davno najavljivanog, ujedinjenja ...sto mislim da je steta. Sem ako vam u profilaciji NS ovo SOCIJALNO ne smeta :D , jer ovo liberalno sigurno ne smeta :D. Mala zeza, ali sustina ove price je bitna.

pemanapemani wrote:
Evo, kladim se u gajbu pive da bi buduća Komšićeva stranka (ukoliko se ispune nagađanja) u koaliciji sa NS, SDU, lokalnim strankama i nezavisnim kandidatima, uz podršku, recimo Jasne Bajraktarević, Asima Mujkića, Zdravka Grebe, Emira Suljagića, Bogića Bogičevića, Edina Šarčevića, itd., itd, mogla osvojiti cca. 500 hiljada glasova.
Jos prije osnivanja NS ja sam se, i na ovom forumu cak, zalagao da se napokon napravi opsti gradjanski front, od naravno istih i slicnih politickih stranaka, organizacije, nevladinih udruzenja i naravno nezavisnih intelektualaca, koji imaju tu slicnu ideolosku pozadinu i svjetonazorsku profilaciju.
Ali su me prvi SDP-ovci iscipelarili i ismijali kada sam pricao o tome :D , a izgleda da ce se uspostaviti da je to jedna od zdravijih ideja koja bi barem pokusala da uradi neke radikalnije rezove, i barem pokusala da promijeni i nametne normalna moralna nacela i sve to ostalo sto ide uz to.

ALI...razni egotripovi ocito nisu dozvolili to, a vrlo vjerovatno nece dozvoliti jos zadugo.
Corto Maltese

#11358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

-LIBERO- wrote: Prvi izlazak na izbore NS je bio zapravo bunt, negodovanje... i najvecim dijelom sacinjen od razocaranih SDP-ovaca SDP-om samim. Sada je to vec skroz drugacije. Zato i kazem, ovo sto se sada desilo SDU, NS je u samom pocetku prosla.
Nikako nebi valjalo vracati se u tu pricu postojanja i djelovanja iskljucivo radi kontriranja i kontre SDP-u, kao sto je u dobroj mjeri bilo prisutno kod dosta ljudi koji su u prvi mah pristupili NS, a sto ce vrlo vjerovatno SDU i dalje zadrzati kao matricu ponasanja.
Možda ne bi bilo zgoreg podsjetiti se početaka i vidjeti da to vjerovanje nije palo s neba. NS je nastala kao iz nezadovoljstva SDP-om, i kao zamjena za SDP, barem se to moglo pročitati iz otvorenog pisma Peđe Kojovića Zlatku Lagumdžiji iz 2007., u kojem je najavljena potreba za osnivanje nove građanske stranke, ukoliko Zlakrdija ne podnese ostavku. Prvi predsjednik, prvi ideolog, prvi potparol, prvi pravni savjetnik NS su bili prebjezi iz SDP-a. To što je sadašnje rukovodstvo NS odabralo da k'o po jajima hoda po toj prvobitnoj ideji je legitiman izbor, ali i jedan od razloga što su rezultati na izborima takvi kakvi su. Stranka koja je stvorena kao alternativa SDP, koja cilja na glasačko tijelo SDP, se upire da dokaže da ona nije alternativa SDP!? Neko se tu pogubio.
VjecitiStudent

#11359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Po svemu sudeci, u sarajevskim opstinama ce sastav opcinskih vijeca biti vrlo sarolik - vecina ce se moci obezbijediti tek uz glasove malih stranaka poput NS ili SDU, sto ce biti dobra prilika za testiranje "visokih principa".
ultima_palabra

#11360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:
-LIBERO- wrote: Prvi izlazak na izbore NS je bio zapravo bunt, negodovanje... i najvecim dijelom sacinjen od razocaranih SDP-ovaca SDP-om samim. Sada je to vec skroz drugacije. Zato i kazem, ovo sto se sada desilo SDU, NS je u samom pocetku prosla.
Možda ne bi bilo zgoreg podsjetiti se početaka i vidjeti da to vjerovanje nije palo s neba. NS je nastala kao iz nezadovoljstva SDP-om, i kao zamjena za SDP, barem se to moglo pročitati iz otvorenog pisma Peđe Kojovića Zlatku Lagumdžiji iz 2007., u kojem je najavljena potreba za osnivanje nove građanske stranke, ukoliko Zlakrdija ne podnese ostavku. Prvi predsjednik, prvi ideolog, prvi potparol, prvi pravni savjetnik NS su bili prebjezi iz SDP-a. To što je sadašnje rukovodstvo NS odabralo da k'o po jajima hoda po toj prvobitnoj ideji je legitiman izbor, ali i jedan od razloga što su rezultati na izborima takvi kakvi su. Stranka koja je stvorena kao alternativa SDP, koja cilja na glasačko tijelo SDP, se upire da dokaže da ona nije alternativa SDP!? Neko se tu pogubio.
Nije sporan taj način osnivanja, ali ti ljudi koje pominješ nisu bili u vrhu stranke i nemaju ličnih razmirica sa Lagumdžijom i ekipom... njihov odlazak je bio čisto ideološke i principijelne prirode. Zato i nemaju razloga da program stranke sažmu u jednu riječ: "anti-SDP", kao što to radi SDU... koji također nije postigao puno, a radio je tim pristupom koji ti zagovaraš.
krusko37

#11361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by krusko37 »

pemanapemani wrote:Svi se kao borimo za individualizam, pojedinca, slobodu, itd., a kada se navedeno predstavi kao neka vrsta ideologije stranke, onda se to etiketira kao utopija Tomasa Mana :-D .

Rezultati su mogli biti bolji, ali nisu katastrofa. Žao mi je što gospodin Vreto neće imati kolegu u OV, jebi ga.

BiH iz govana može izvući jedino široka predizborna koalicija koja bi okupila sve lijevo orjentisane stranke, intelektualce i pojedince. SDP (sa egomanijakom i partnerima kleptomanima na čelu) više nema kredibilitet kod građana da pokuša to uraditi, uostalom, oni to nisu ni željeli.

Evo, kladim se u gajbu pive da bi buduća Komšićeva stranka (ukoliko se ispune nagađanja) u koaliciji sa NS, SDU, lokalnim strankama i nezavisnim kandidatima, uz podršku, recimo Jasne Bajraktarević, Asima Mujkića, Zdravka Grebe, Emira Suljagića, Bogića Bogičevića, Edina Šarčevića, itd., itd, mogla osvojiti cca. 500 hiljada glasova.
Prihvatam, opkladu ;-)
Stvar je u tome, što si kako mi se ćini nabrojao "Sarajevske" stranke i stanovnike Sarajeva, ovakva koalicija bi mogla da prekuca Kanton Sarajevo, ali ne dalje. 150k max. Pogledaj malo rezultate lokalnih stranaka u provinciji, sve kao i 90-te. Nema dovoljno "ljevaka" u FBiH, a ovo o ćemu ti pričaš bi bilo izvodljivo samo u pratnji jedne velike korupciske afere (tipa Sanader u Hrvatskoj).
krusko37

#11362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by krusko37 »

Takođe, sam mišljenja da su glasači dali podršku SDU (umjesto recimo NS), zbog par zvučnijih imena, tipa Stjepan Kljujić, Miro Lazović relativno dobrog kandidata za načelnika u starom gradu itd, riječ je po mom mišljenju o glasačima zrelije dobi. Mislim da su glasači NS uglavnom mlađi, što daje perspektivu, ali moraju se približiti i starijim glasačima.
maher

#11363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

postovani pedja,
uz najbolje zelje za buduci rad zamolio bih vas samo da ne budete toliko sigurni da ste uspjeli u ideoloskom profilisanju nase stranke... vjerujem da ste to mozda rascistili unutar stranke, ali provjerite da li vas gradjani vide i dozivljavaju onako kako vi vidite sebe (obicno pozicioniranje)...
mislim da gradjani ns prvenstveno dozivljavaju kao predstavnike ostalih, dok ove odrednice socijalni i liberalni ns nije bas nesto posebno opravdala...
mislim da se za jednu stranku koja se predstavlja kao liberalna ns previse bavi ispravljanjem krivih drina...takodjer, gradjani pamte podrsku i hvalospjeve ministrima suljagicu i budimlicu, sto se sigurno pokazalo kao kontraproduktivno...
takodjer, jedan broj potencijalnih biraca ns je izgubila i izjavama tipa da je sda zlocinacki poduhvat u trenutku kada i ostali vode antisda kampanju....
recimo ja cu za sda prihvatiti svaku izjavu, ali nesto ovog tipa nikada...pa civilizacijske razlike, pa izjave o etnickim strankama koje su kakve su da su, ustavan oblik politickog organizovanja...
previse je bilo autogolova....pa su i biraci ostali uzdrzani...i svi oni koji potcjenjuju birace dobro su se zajebali...i pokazalo se da je biracko tijelo senzibilnije i odgovornije nego ikada...puno vise nego politicari...
veljaca

#11364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Co0l wrote:
veljaca wrote:Cool - procitaj ovo:

4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.

Ovdje je sve jasno. Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova u slucaju da je dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - za potrebni mu mandat. A ako ima jos mandata a kandidati nisu osvojili najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - onda ide prema redosljedu .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonz :thumbup:

http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdf

Veljaca,
s.r.
Zamisli teoretsku situaciju da niko ne glasa za kandidata nego svi samo za stranku.Sta onda,kako onda rasporedit glasove?
Pa i to je objasnjeno gore. U tom slucaju kada niko od kandidata ne osvoji 5% od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - dijele se prema redosljedu na listi.
Co0l

#11365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

veljaca wrote:
Co0l wrote:
veljaca wrote:Cool - procitaj ovo:

4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.

Ovdje je sve jasno. Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova u slucaju da je dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - za potrebni mu mandat. A ako ima jos mandata a kandidati nisu osvojili najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - onda ide prema redosljedu .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonz :thumbup:

http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdf

Veljaca,
s.r.
Zamisli teoretsku situaciju da niko ne glasa za kandidata nego svi samo za stranku.Sta onda,kako onda rasporedit glasove?
Pa i to je objasnjeno gore. U tom slucaju kada niko od kandidata ne osvoji 5% od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - dijele se prema redosljedu na listi.
Zbaci ipak nije svejedno koji je ko po redu na listi ;-)
pemanapemani

#11366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

krusko37 wrote:
pemanapemani wrote:Svi se kao borimo za individualizam, pojedinca, slobodu, itd., a kada se navedeno predstavi kao neka vrsta ideologije stranke, onda se to etiketira kao utopija Tomasa Mana :-D .

Rezultati su mogli biti bolji, ali nisu katastrofa. Žao mi je što gospodin Vreto neće imati kolegu u OV, jebi ga.

BiH iz govana može izvući jedino široka predizborna koalicija koja bi okupila sve lijevo orjentisane stranke, intelektualce i pojedince. SDP (sa egomanijakom i partnerima kleptomanima na čelu) više nema kredibilitet kod građana da pokuša to uraditi, uostalom, oni to nisu ni željeli.

Prihvatam, opkladu ;-)
Stvar je u tome, što si kako mi se ćini nabrojao "Sarajevske" stranke i stanovnike Sarajeva, ovakva koalicija bi mogla da prekuca Kanton Sarajevo, ali ne dalje. 150k max. Pogledaj malo rezultate lokalnih stranaka u provinciji, sve kao i 90-te. Nema dovoljno "ljevaka" u FBiH, a ovo o ćemu ti pričaš bi bilo izvodljivo samo u pratnji jedne velike korupciske afere (tipa Sanader u Hrvatskoj).
Vjerovatno sam naveo pojedince koji imaju prebivalište u Sarajevu, ali naveo sam i lokalne stranke i nezavisne kandidate. Uz kvalitetnu kampanju, rad na terenu i prešutan dogovor sa opozicijom u manjem entitetu, ovako nešto bi bilo definitivno moguće.
Određen broj apstinenata čine oni koji podržavaju "male stranke", ali ne izlaze na izbore jer su kao uvjereni da bacaju glas. Ovim bi isti bili animirani da glasaju.

Kao što je napisao @LIBERO, o ovome baljezgam već godinama. Kao po pravilu, ideju su uvijek ismijavali oni koji se zaklinju u SDP. Kao, vidjeli smo Alijansu, postotak koji osvoje male stranke, zadrto društvo, Ustav, itd.
Uzaludno je bilo potenciranje na ono predizborna , kampanji koja bi trajala godinu dana (slično kao u RH), širokoj koaliciji koja bi obuhvatala i pojedince koji nisu članovi političkih stranaka.
Koalicija možda ne bi prošla u Grudama, Nevesinju i Gacku, ali siguran sam da bi imala solidnu podršku u Orašju, Žepču, Mrkonjić Gradu, Prozoru ...
veljaca

#11367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Co0l wrote:
U ovom ekstremnom slucaju - nije. Ali u normalnim slucajevima je to ne bitno.
A inace kada se zeli nesto dokazati sto pojedinima odgovara ( ne u tvom slucaju - nego opcenito ) onda se koriste ekstremni slucajevi ...

I ne shvacaj ovo licno ( kao sto pojedinci ovdje shvataju ).

Htio sam pokazati da je CIK ipak regulisao ove stvari ( ali po meni nedovoljno precizno - moglo se puno jednostavnije to rijesiti - pa ako cijenjeni Pedja zeli - moze se i o tome diskutirati ). A glavno sto sam zelio pokazati je - da cak i oni koji trebaju znati ove stvari - ne znaju ( dokazalo se to ) :( ....
Co0l

#11368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

veljaca wrote:
Co0l wrote:
U ovom ekstremnom slucaju - nije. Ali u normalnim slucajevima je to ne bitno.
A inace kada se zeli nesto dokazati sto pojedinima odgovara ( ne u tvom slucaju - nego opcenito ) onda se koriste ekstremni slucajevi ...

I ne shvacaj ovo licno ( kao sto pojedinci ovdje shvataju ).

Htio sam pokazati da je CIK ipak regulisao ove stvari ( ali po meni nedovoljno precizno - moglo se puno jednostavnije to rijesiti - pa ako cijenjeni Pedja zeli - moze se i o tome diskutirati ). A glavno sto sam zelio pokazati je - da cak i oni koji trebaju znati ove stvari - ne znaju ( dokazalo se to ) :( ....
Pa ne radi se ovdje samo o ekstremnim slucajevima.Slucajevi kad se samo za stranku glasa a ne i za pojedince je cest slucaj.Barem toliko cest da se ne moze nazvati ekstremnim.i dovoljno cest da se zbog toga i prave liste sa rednim brojevima.Na kojima,opet,upravo zbog toga,nije svejedno je li neko prvi ili dvadeseti na listi :)
Milslim,to je abeceda izbornog procesa,ne znam zasto uopste o tome raspravljamo.
veljaca

#11369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Co0l wrote:
Pa ne radi se ovdje samo o ekstremnim slucajevima.Slucajevi kad se samo za stranku glasa a ne i za pojedince je cest slucaj.Barem toliko cest da se ne moze nazvati ekstremnim.i dovoljno cest da se zbog toga i prave liste sa rednim brojevima.Na kojima,opet,upravo zbog toga,nije svejedno je li neko prvi ili dvadeseti na listi :)
Milslim,to je abeceda izbornog procesa,ne znam zasto uopste o tome raspravljamo.
Ti si naveo primjer:
"Zamisli teoretsku situaciju da niko ne glasa za kandidata nego svi samo za stranku.Sta onda,kako onda rasporedit glasove?"
i ja kazem da je taj tvoj primjer ekstremni slucaj. I ostajem pri tome. A ti onda uvodis i druge slucajeve i kazes da nisu ekstremni. Slazem se, ali slucaj koji si ti prvo naveo jeste ekstremni.
Redosljed na listama odredjuju opcinski odbori i po njima je to bitno - ali bitnije je ono kako glasaju glasaci ... Jer prema tome se ( a ne prema redosljedu na listi ) rasporedjuju glasovi koje su dali glasaci glasajuci samo za stranku. Zato bi po meni trebalo ukinuti mogucnost da se glasa samo za stranku - nego za kandidate te stranke, a pogotovo bi bilo najbolje da se omoguci nama glasacima da glasamo za kandidate sa vise stranackih lista a ne samo sa jedne. Jer, evo ja, imao sam slucaj da sam se dvoumio izmedju nekolicine koji su na listama razlicitih stranaka.
Meni kao glasacu nije bio bitan redosljed - jer sam glasao prema mojim ciljanim kandidatima, a ne prema redosljedu. I upravo zbog toga su neke politicke stranke zeljele zatvorene liste - da bi onda one izabrale kandidate u OV a ne mi glasaci ...
I mogu se sloziti da postoji abeceda izbornog procesa - ali NA ZALOST to ne zna jako veliki procenat glasaca, a Bogami ni ljudi u strankama . Licno sam se uvjerio na glasackom mjestu, a i u zadnjih 2-3 dana .... i zato treba raspravljati o tome ( ne samo na forumu ) da bi se glasaci sto vise educirali ....

A u svezi ove dileme ima ovo:

http://www.klix.ba/forum/izbori-dodjela ... 4795.html-
Last edited by veljaca on 10/10/2012 11:29, edited 1 time in total.
madner

#11370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Dobro i ja dam svakoj stranci po jedan glas, koliko sam onda puta glasao? :D
seln

#11371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Srbin Lešinar wrote:ešno ne shvati, nemam ništa protiv ove male partijice i Bosne bez obzira što ona kao državotvorna cjelina nikada neće i ne može biti prihvaćena u srpskom narodu, govorim samo činjenicu koja će ostati dok je svijeta i vijeka.

Pozdrav svima.
Utoliko gore za "srpski narod".
Co0l

#11372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

veljaca wrote: Ti si naveo primjer:
"Zamisli teoretsku situaciju da niko ne glasa za kandidata nego svi samo za stranku.Sta onda,kako onda rasporedit glasove?"
Da,jesam,naveo sam taj primjer ali samo iz razloga da lakse dokazem da nije svejedno ko je koji po redu na listi sto si ti tvrdio,ni zbog ceg drugo.Ne slazemo se oko toga da li je to ekstreman slucaj ili ne ali to i nije vise bitno jer moja teza je bila da nije svejedno koji si na listi sto smo i zajedno zakljucili a ne da li je ono gore ekstreman slucaj ili ne.

Slazem se da treba o ovim stvarima raspravljati,ako nista a ono radi toga sto mnogima nisu jasne ali ipak ovo nije mjesto za to a ionako smo,donijevsi zajednicki zakljucak,iscrpili ovu temu. :run:
veljaca

#11373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

madner wrote:Dobro i ja dam svakoj stranci po jedan glas, koliko sam onda puta glasao? :D
:D

Glasao si samo jednom ( jer si upotrijebio samo jedan listic ) - ali si tada ( a to jos nije uvedeno ) imao mogucnost da glasas za pojedince a ne za stranke ....
madner

#11374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Dobro ali za koliko sam onda pojedinaca glasao?
Corto Maltese

#11375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

veljaca wrote:
madner wrote:Dobro i ja dam svakoj stranci po jedan glas, koliko sam onda puta glasao? :D
:D

Glasao si samo jednom ( jer si upotrijebio samo jedan listic ) - ali si tada ( a to jos nije uvedeno ) imao mogucnost da glasas za pojedince a ne za stranke ....
Netačno, glasao si za dvije stranke, dakle dva puta. Naš glasački sistem je svakako prekomplikovan. Predlažem da se ukine mogućnost glasanja za više kandidata u okviru stranačke liste i da ostanu samo dvije opcije:

a) zaokruživanje stranačke liste
b) zaokruživanje samo jednog kandidata sa liste
Locked