Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#11351 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Niko nije dužan da odgovori na pitanje... A ateisti postavljaju takva pitanja jako često
Naravno da nije , ali kako bi se ti osjecao kada bi ti neko prisao i rekao kako mozes da vjerujes u nevidljivo bozanstvo koje oce da mu se klanjas po cijeli dan i ako ne vjerujes bacit ce te u vatru ? Ono kako bi to prihvatio ? Kao dobronamjerno i fino ili bi vidio tu neku vrstu provokacije ??
tuzlak1212

#11352 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote: Niko nije dužan da odgovori na pitanje... A ateisti postavljaju takva pitanja jako često
Naravno da nije , ali kako bi se ti osjecao kada bi ti neko prisao i rekao kako mozes da vjerujes u nevidljivo bozanstvo koje oce da mu se klanjas po cijeli dan i ako ne vjerujes bacit ce te u vatru ? Ono kako bi to prihvatio ? Kao dobronamjerno i fino ili bi vidio tu neku vrstu provokacije ??
Pa takva pitanja se stalno dešavaju, nezz čemu frka kada se pitanje postavi u suprotnom smjeru.
славянин

#11353 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote:
Pa takva pitanja se stalno dešavaju, nezz čemu frka kada se pitanje postavi u suprotnom smjeru.
Nisi odgovorio na ono sto sam te pitao, nisam pitao o dali se pita nego kako bi se osjecao, dalje ja rijetko - zapravo nikada nisam vidio nekog ateistu da govori vjerniku sto ides u crkvu ili dzamiju ili slicno.Ali zato sam cuo koliko oces puta da neko treba da posti itd.
exampLe.

#11354 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote:
Ja to nisam cuo, barem ne kod nas.

Uglavnom su ateisti ti koji su na udaru. :D
tuzlak1212

#11355 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Pitanje kako mozes vjerovati u nevidljivo bozanstvo je cesto... To sto vi niste ni s jednim vjernikom na jaranskoj nozi do te mjere da ga to upitate je nesto drugo :D
A kako se osjecam, neutralno... Ne dotice me

Cemu je problem kada vjernik to pitanje postavi?
славянин

#11356 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:Pitanje kako mozes vjerovati u nevidljivo bozanstvo je cesto... To sto vi niste ni s jednim vjernikom na jaranskoj nozi do te mjere da ga to upitate je nesto drugo :D

Zato sto kada neko odraste tj. vise nije dijete - tesko ga je "navuci" na vjeru - takve diskusije se u 95% slucajeva zavrsavaju na svadji ili "zamjerenju" jer ljudi se oko vjera svadjaju od postanka - ciji je bog glavni,veci jaci tj. ima li vise bogova ili jedan ili ga nema nikako.. i u cijeloj historiji covjecanstva veoma rijetki su slucajevi da su se ljudi ono "dogovorili".Sada imamo mnogo bolje obrazovanje i dostupnost podataka tako broj agnostika i ateista u razvijenim zemljama sve vise raste... ne zato sto su oni bili krstjani pa mu ateista dosao i "objasnio" da nema boga nego zato sto je to sam zakljucio.
славянин

#11357 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:Pitanje kako mozes vjerovati u nevidljivo bozanstvo je cesto... To sto vi niste ni s jednim vjernikom na jaranskoj nozi do te mjere da ga to upitate je nesto drugo :D

Znaci ti sa jaranom ateistom sjednes i pocnete pricati - on ti kaze kako mozes vjerovati u nevidljivo bozanstvo (ovo mi zvuci malo naivno pitanje ipak) a ti njemu kazes a kako ti mozes da ne vjerujes u to bozanstvo i onda kako zavrsi se ta diskusija :lol:
MarlboroGold

#11358 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Šta ako je islam pogrešan, a Bog je zapravo Zeus? Ili džedaj? Ili ga nema nikako?

Ova pitanja su neprimjerena jednako kao kad vjernik postavi pitanje ateisti a šta ako niste u pravu i Bog ipak postoji. Možda sam ih i ja znao par puta postaviti, ali tipovima kao smrle jer me smarao sa svojim glupostima. Inače vjernicima nikad ne postavljam ovakva pitanja u životu. Poštujem i to je to.
tuzlak1212

#11359 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:

Zato sto kada neko odraste tj. vise nije dijete - tesko ga je "navuci" na vjeru - takve diskusije se u 95% slucajeva zavrsavaju na svadji ili "zamjerenju" jer ljudi se oko vjera svadjaju od postanka - ciji je bog glavni,veci jaci tj. ima li vise bogova ili jedan ili ga nema nikako.. i u cijeloj historiji covjecanstva veoma rijetki su slucajevi da su se ljudi ono "dogovorili".Sada imamo mnogo bolje obrazovanje i dostupnost podataka tako broj agnostika i ateista u razvijenim zemljama sve vise raste... ne zato sto su oni bili krstjani pa mu ateista dosao i "objasnio" da nema boga nego zato sto je to sam zakljucio.
Ideš u krajnost o kojoj nije bila tema. Bila je stvar čisto pitanja i čemu takvo pitanje a pri tome stavljate isključivo samo sebe kao žrtve.
tuzlak1212

#11360 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:

Znaci ti sa jaranom ateistom sjednes i pocnete pricati - on ti kaze kako mozes vjerovati u nevidljivo bozanstvo (ovo mi zvuci malo naivno pitanje ipak) a ti njemu kazes a kako ti mozes da ne vjerujes u to bozanstvo i onda kako zavrsi se ta diskusija :lol:
Nije to tema nego podjebavanje :D Realno nikog ne zanima u šta drugi vjeruje, ali kao što ti voliš postavljat glupa pitanja o vjerovanju, može i vjernik postavljat glupa pitanja o nevjerovanju... Uglavnom i jedno i drugo je u principu provokacija ali pitanja su na mjestu, ako nemaš damu da pričaš na to onda je to slabost tvog ubjeđenja a ne onog u što si ubjeđen... Valjda :D
tuzlak1212

#11361 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

MarlboroGold wrote:

Šta ako je islam pogrešan, a Bog je zapravo Zeus? Ili džedaj? Ili ga nema nikako?

Ova pitanja su neprimjerena jednako kao kad vjernik postavi pitanje ateisti a šta ako niste u pravu i Bog ipak postoji. Možda sam ih i ja znao par puta postaviti, ali tipovima kao smrle jer me smarao sa svojim glupostima. Inače vjernicima nikad ne postavljam ovakva pitanja u životu. Poštujem i to je to.
Ne mora bit, ateista je tu donji nebitno jel pravi istiniti bog Allah ili Zeus ili ga nema. U svakom slučaju je donji.
славянин

#11362 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Nije to tema nego podjebavanje :D Realno nikog ne zanima u šta drugi vjeruje, ali kao što ti voliš postavljat glupa pitanja o vjerovanju, može i vjernik postavljat glupa pitanja o nevjerovanju... Uglavnom i jedno i drugo je u principu provokacija ali pitanja su na mjestu, ako nemaš damu da pričaš na to onda je to slabost tvog ubjeđenja a ne onog u što si ubjeđen... Valjda :D
Malo si kontradiktoran ... :)
tuzlak1212

#11363 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Ne bih rekao :D
MarlboroGold

#11364 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote: Ne mora bit, ateista je tu donji nebitno jel pravi istiniti bog Allah ili Zeus ili ga nema. U svakom slučaju je donji.
Možeš li ovo pojasniti? Kolike su šanse da postoji u vidu Allaha, Zeusa ili nečeg trećeg tolika je šansa i da ne postoji.
Kako su ateisti donji ako ne postoji?
tuzlak1212

#11365 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

MarlboroGold wrote:
tuzlak1212 wrote: Ne mora bit, ateista je tu donji nebitno jel pravi istiniti bog Allah ili Zeus ili ga nema. U svakom slučaju je donji.
Možeš li ovo pojasniti? Kolike su šanse da postoji u vidu Allaha, Zeusa ili nečeg trećeg tolika je šansa i da ne postoji.
Pa ako kažemo eto po toj tvojoj jednakosti omjera da je 50% šansa da neceg ima i 50% da nema... Onda je 50% šansa da vjernik ima nešto poslije ovog života a 100% je da ateista nema ništa. Na to sam mislio :D
Mislim ništa dobro
Edit. kazem poslije zivota, jer u ovome zivotu ne mozemo dokazati i 100% ustanoviti sta je istina. Postoje price s jedne strane da se nakon smrti sazna i s druge strane da se nema sta saznati... Opet dodjemo na 50-50 i ništavilo ateistima
Last edited by tuzlak1212 on 13/06/2019 22:56, edited 1 time in total.
allem_77

#11366 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:

Djelim kancelariju sa radnim kolegom druge vjere. Baš danas sjedili, i uz kafu pričali o vjeri. Nema svađe. Ja ga baš pitao o svinjetini. :D Ispričao mi neku priču o ocu koji je imao dva sina. Uglavnom po njemu je od tada dozvoljena svinjetina. Rasprava se završi... oko podne sa nedoumicom, hoćemo li nes ili tursku kafu?
exampLe.

#11367 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

tuzlak1212 wrote:
MarlboroGold wrote:
Pa ako kažemo eto po toj tvojoj jednakosti omjera da je 50% šansa da neceg ima i 50% da nema... Onda je 50% šansa da vjernik ima nešto poslije ovog života a 100% je da ateista nema ništa. Na to sam mislio :D
Mislim ništa dobro
A kako ti znas da ustvari pravi Bog nije Zeus koji ce te kazniti kad umres zato sto nisi vjerovao u njega nego si vjerovao u Allaha?
славянин

#11368 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote: Djelim kancelariju sa radnim kolegom druge vjere. Baš danas sjedili, i uz kafu pričali o vjeri. Nema svađe. Ja ga baš pitao o svinjetini. :D Ispričao mi neku priču o ocu koji je imao dva sina. Uglavnom po njemu je od tada dozvoljena svinjetina. Rasprava se završi... oko podne sa nedoumicom, hoćemo li nes ili tursku kafu?
E da su svi takvi... nebi nikada i nigdje bilo problema ;-)
tuzlak1212

#11369 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

exampLe. wrote: A kako ti znas da ustvari pravi Bog nije Zeus koji ce te kazniti kad umres zato sto nisi vjerovao u njega nego si vjerovao u Allaha?
Ne znamo mi ništa, nego napravimo ubjeđenje i onda povjerujemo u to i branimo kao što identitet branimo...
exampLe.

#11370 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

tuzlak1212 wrote:
exampLe. wrote: A kako ti znas da ustvari pravi Bog nije Zeus koji ce te kazniti kad umres zato sto nisi vjerovao u njega nego si vjerovao u Allaha?
Ne znamo mi ništa, nego napravimo ubjeđenje i onda povjerujemo u to i branimo kao što identitet branimo...
Mnogo sam puta od vjernika, na pitanje “a kako znas da je to istina?” cuo odgovor “pa znam da jes’ jer pise u Kur’anu/Bibliji”.

Tu uglavnom covjek skonta da se nema fajde raspravljati. :lol:
MarlboroGold

#11371 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:
MarlboroGold wrote:
Mislim ništa dobro
Edit. kazem poslije zivota, jer u ovome zivotu ne mozemo dokazati i 100% ustanoviti sta je istina. Postoje price s jedne strane da se nakon smrti sazna i s druge strane da se nema sta saznati... Opet dodjemo na 50-50 i ništavilo ateistima
Pa ateistima je sasvim ok da nema ništa i da se tako ispostavi. Zato nisu donji. Vama je to neshvatljivo.
Prožive jedan život kojeg imaju na najbolji mogući način i ne provode ga i ne gube vrijeme na molitvama, klanjanju i ritualima posvećenim nečemu što ne postoji.
arzuhal

#11372 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Rasprava na nivou devetogodišnjeg obrazovanja... Ako moj komentar zvuči nadmeno - nek' zvuči.
zforumas

#11373 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

arzuhal wrote:Rasprava na nivou devetogodišnjeg obrazovanja... Ako moj komentar zvuči nadmeno - nek' zvuči.
Tebi cemo halalit' :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11374 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Navikne covjek na sve i nekako ogugla tokom godina suzivota.
Euridika
Globalna šefica

#11375 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Bloo wrote:Navikne covjek na sve i nekako ogugla tokom godina suzivota.
Jesi li to ukinula avatar (mislim, ne vide se svakako, ali izgleda da ga ti nemaš više nikako)?

I halalite na offtopic, odoh ja da ne smetam diskusiji. :D
Locked