PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

McMoy

#11351 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

O'zone wrote:Evo nam USKOK
Istrage poreznih utaja u BiH: Formira se tim po uzoru na hrvatski USKOK
19. februar 2014. u 13:35

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula, održali su sastanak, na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju sprecijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je određen tim od osam specijaliziranih uposlenika UIOBiH, te koordinator tima, koji će zajedno s rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužiteljstva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.
Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

„Tim uposlenika UIOBiH će u stalnom kontaktu s tužiteljima Tužiteljstva BiH, izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Iz obje institucije, za zajednički rad, određeni su djelatnici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u budžet Bosne i Hercegovine“, piše Fena.

Direktor UIOBiH Džakula informirao je glavnog tužitelja, da će UIO uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH, opširan izvještaj koji je tužiteljstvo tražilo, a odnosi se na poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 miliona KM, te će se dogovoriti dalje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Intenzivna suradnja Tužiteljstva BiH i UIO BiH, nastavlja se u budućnosti, radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreznih utaja i povratu utajenog novca u budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Samo da ne bude TROSKOK. :cry:
costacurta

#11352 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

uglavnomja wrote:
st
jaro, za sve se treba boriti.

pogledaj malo biografije poznatih i uspjesnih, svi su konobarili, fizikanerili ... za sitnu lovu. to je dio odrastanja, sticanja iskustva, trazenja nacina kako dalje.
kod nas bi svi poslije skolice kancelariju, komp i da niko ne smeta 8 sati :oops:

svaki vss da oma bidne direktor, da sam izabere sekretaricu i sluzbeni auto i broj nula na plati.

ne mere tako :izet:

ko je bio pametan i dalekovid prije 20 godina pa se priklembetio uz stranku, sad moze uzivati, a ostali - rani kapitalizam, kasni feudalizam, sa elementima (kreditnog, porodicnog, zdravstvenog ...) ropstva :run:

ne moze par stotina ljudi nista, ne zato sto ih je malo, nego zato sto nisu sposobni, nisu organizovani, ne znaju sta hoce, tacnije, ne znaju sta je moguce od onoga sta hoce ... i zato sto nemaju VODJU, LIDERA, OSOBU koja ima stav, ideju, izgled, autoritet, obrazovanje, neke rezultate u zivotu... (jedan je bravar :oops: )

i jos su anonimni, hebohin patak anonimni.
Kako sam se mogao "prikelembetit" ako sam imao 12 godina?!
goran16v

#11353 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Mucni mozgom wrote:
goran16v wrote:
Alfons Kauders wrote:
moj stari bi rekao - sine dobrodosao u kapitalizam :D

Stvar je obrnuta - dragi mama i tata, dosao je kapitalizam!
Pa pođi sa svojom diplomom u neku drzavu npr. Njemacku i pokusaj dobiti to sto mislis da bi trebao ovdje i sto dobijaju ovdje zaposleni. Sretno konobarisanje!
Ne kontam sta je pisao htio da kaze, ali bez obzira na diplomu ja ni ovdje nisam krenuo od mnogo atraktivnije pozicije od konobarisanja...
uglavnomja

#11354 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by uglavnomja »

costacurta wrote:
uglavnomja wrote:
st
jaro, za sve se treba boriti.

pogledaj malo biografije poznatih i uspjesnih, svi su konobarili, fizikanerili ... za sitnu lovu. to je dio odrastanja, sticanja iskustva, trazenja nacina kako dalje.
kod nas bi svi poslije skolice kancelariju, komp i da niko ne smeta 8 sati :oops:

svaki vss da oma bidne direktor, da sam izabere sekretaricu i sluzbeni auto i broj nula na plati.

ne mere tako :izet:

ko je bio pametan i dalekovid prije 20 godina pa se priklembetio uz stranku, sad moze uzivati, a ostali - rani kapitalizam, kasni feudalizam, sa elementima (kreditnog, porodicnog, zdravstvenog ...) ropstva :run:

ne moze par stotina ljudi nista, ne zato sto ih je malo, nego zato sto nisu sposobni, nisu organizovani, ne znaju sta hoce, tacnije, ne znaju sta je moguce od onoga sta hoce ... i zato sto nemaju VODJU, LIDERA, OSOBU koja ima stav, ideju, izgled, autoritet, obrazovanje, neke rezultate u zivotu... (jedan je bravar :oops: )

i jos su anonimni, hebohin patak anonimni.
Kako sam se mogao "prikelembetit" ako sam imao 12 godina?!
tata, mama, tetak, dajdza ... :oops:
Dozer

#11355 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

goran16v wrote: Predpostavljam i mislim da sam u pravo kad se pominje plata od 1100 da se radi o neto, sto je u brutu nesto oko 1800-1900.
Tesko. Vecini je neto 900-1000, a sefovi i sefici imaju neto oko 1300-1400, tako da tu bruto rijetko prelazi 2000.
Alfons kauders wrote:ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"

nesto sam, dakle, dobro fulo
Nisi puno, ali jesi malkice.
Sve je ovo javni sektor, naravno, ali ja pricam o NEOPHODNIM sluzbama za funkcionisanje drzave. Koja drzava na svijetu funkcionise kako treba bez porezne uprave, opstina i policije? Ja za takvu ne znam...
S druge strane, npr. porezna uprava i policija imaju hronicni manjak ljudi, opstine su tu negdje na granici, ali zato kantonalna i entitetska ministarstva, kao i drzavni nivo, imaju i te kakve viskove.

A porediti plate salterskih radnika u PU ili opstinama, ili policajaca, sa platama i naknadama 2000 ministara, bar 8000 njihovih savjetnika, pomocnika i zamjenika kojima je prosjek primanja (ne samo plate, nego ukupnih primanja iz budzeta) oko 3.000 KM, zaista je smijesno.

Pa samo ovi nabrojani, dakle ministri, savjetnici, pomocnici i zamjenici, a dodacemo im i parlamentarce, mjesecno nas kostaju minimalno 30.000.000 KM ! I to - NETO! Godisnje je to 360.000.000 KM samo za njihova neto primanja.

Dajte...budimo ozbiljni... polovljenjem samo njihovih plata, onih koji su na funkcijama, ukljucujuci i sve njihove pomocnike, mjesecno cemo ustediti bar 15.000.000, a godisnje bar 180.000.000 KM. Nemojmo biti djeca, svi mi ovdje znamo o cemu se prica kada se kaze "smanjenje plata javnim duznosnicima" (bar se nadam da znamo...).
Nedim73s wrote: NK radnik = 1,85 x 315 x 100 / 95 = 613,42 - 31,34 KM poreza = 582,08 KM
SSS referent = 2,60 x 315 x 100 / 95 = 862,10 - 56,21 KM poreza = 805,89 KM
šef sa SSS = 2,80 x 315 x 100 / 95 = 928,42 - 62,84 KM poreza = 865,58 KM
Tacno. To je ono o cemu pricam.
Sad nam daj i ministarske, savjetnicke, pomocnicke, zamjenicke i parlamentarne racunice, pa da uporedimo.
Last edited by Dozer on 19/02/2014 14:51, edited 2 times in total.
say_cheese

#11356 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

uglavnomja wrote: ne moze par stotina ljudi nista, ne zato sto ih je malo, nego zato sto nisu sposobni, nisu organizovani, ne znaju sta hoce, tacnije, ne znaju sta je moguce od onoga sta hoce ... i zato sto nemaju VODJU, LIDERA, OSOBU koja ima stav, ideju, izgled, autoritet, obrazovanje, neke rezultate u zivotu...
Ova saka ljudi, sto ih danima razapinju po semaforima, nisu uopste bitni. Nije bitna ni publika u sali plenuma. Oni su dekoracija, kako bi se ovoj predstavi prisio prefix 'narodnog'. Ultimatumi su vec formulisani i leze u ladicama. Moram priznati, da me scenario razocarao, ocekivala sam bolju dramaturgiju.
Alfons Kauders

#11357 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote:
goran16v wrote: Predpostavljam i mislim da sam u pravo kad se pominje plata od 1100 da se radi o neto, sto je u brutu nesto oko 1800-1900.
Tesko. Vecini je neto 900-1000, a sefovi i sefici imaju neto oko 1300-1400, tako da tu bruto rijetko prelazi 2000.
Alfons kauders wrote:ja sam mislio da su protesti i bili usmjereni na smanjenje potrosnje i kresanje plata u javnom sektoru... a sad kazes... da se to "ne smije dozvoliti ni slucajno"

nesto sam, dakle, dobro fulo
Nisi puno, ali jesi malkice.
Sve je ovo javni sektor, naravno, ali ja pricam o NEOPHODNIM sluzbama za funkcionisanje drzave. Koja drzava na svijetu funkcionise kako treba bez porezne uprave, opstina i policije? Ja za takvu ne znam...
S druge strane, npr. porezna uprava i policija imaju hronicni manjak ljudi, opstine su tu negdje na granici, ali zato kantonalna i entitetska ministarstva, kao i drzavni nivo, imaju i te kakve viskove.

A porediti plate salterskih radnika u PU ili opstinama, ili policajaca, sa platama i naknadama 2000 ministara, bar 8000 njihovih savjetnika, pomocnika i zamjenika kojima je prosjek primanja (ne samo plate, nego ukupnih primanja iz budzeta) oko 3.000 KM, zaista je smijesno.

Pa samo ovi nabrojani, dakle ministri, savjetnici, pomocnici i zamjenici, a dodacemo im i parlamentarce, mjesecno nas kostaju minimalno 30.000.000 KM ! I to - NETO! Godisnje je to 360.000.000 KM samo za njihova neto primanja.

Dajte...budimo ozbiljni... polovljenjem samo njihovih plata, onih koji su na funkcijama, ukljucujuci i sve njihove pomocnike, mjesecno cemo ustediti bar 15.000.000, a godisnje bar 180.000.000 KM. Nemojmo biti djeca, svi mi ovdje znamo o cemu se prica kada se kaze "smanjenje plata javnim duznosnicima" (bar se nadam da znamo...).
nemaju hronicni nedostatak ljudi - imaju hronicni nedostatak ljudi koji nesto konkretno rade... par puta sam na forumu poredio broj policajaca po glavi u sarajevu i los angelesu, i udjel administracije - dovoljno je ljudi zaposleno, ali nisu racionalno rasporedjeni...

ostatak je malcice previse nebulozan za komentar

2000 ministara? 30,000,000 mjesecno? to bi znacilo da imamo 10,000 ministara, pomocnika i zamjenika... daj ba drug, ovo je ozbiljna diskusija :D
sumirprimus

#11358 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sumirprimus »

tacno svi znamo kuda plovi ovaj brod..svima ce se plate skresat,osim ministrima,parlamentarcima,komisijama,agencijama... :D
red evil

#11359 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

Okupljeni na centralnoj raskrsnici kod Alipašine ulice zaustavljaju prolaznike koji idu iz grada prema tramvaju i nagovaraju ih da ostanu barem 15 -tak minuta. Stariji građani i penzioneri sjede na trotoarima dok maloljetnici kače transparente na semafore i tramvajske stanice, javila je Fena.
Pametno :D :D
goran16v

#11360 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Dozer wrote:
Pa 900 - 1000 je puno blize 1100 neto nego bruto. 1300 - 14000 je bruto 2300 - 2400 KM.
Bez obzira na to i tih 900 - 1000 je puno za radno mjesto sa SSS spremom s obzirom kolike su plate na pozicijama SSS u sektoru iz kojeg se puni budzet. Nekako bi pravicno i logicno bilo da onaj koji radi i puni budzet zaradjuje vise ili u najboljem slucaju jednako koliko i onaj koji je iz tog budzeta placen... Ali kod nas jok, osim sto ih ima viska uz to su placeni nerealno s obzirom na ekonomsku situaciju i priliv u budzet.
Last edited by goran16v on 19/02/2014 15:16, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#11361 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

red evil wrote:
Okupljeni na centralnoj raskrsnici kod Alipašine ulice zaustavljaju prolaznike koji idu iz grada prema tramvaju i nagovaraju ih da ostanu barem 15 -tak minuta. Stariji građani i penzioneri sjede na trotoarima dok maloljetnici kače transparente na semafore i tramvajske stanice, javila je Fena.
Barem malo aktivizma.

Sad će svi koji pročitaju ovo ići lijevom stranom Miljacke do i iz grada :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11362 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Hajlac wrote: Uprati malo njegove ranije konfrontacije i pljuvanje po Šobi i Hadžihafizbegoviću - isti je šablon: nakon privatnog 'razlaza' javno osipa paljbu i iznosi prljavi veš.
S obzirom da je i u ovom slučaju Ivančić ista pozadina priče, jasno je kako lik izvrtanjem priče(sad aludira da je haman SDA u sjeni Plenuma :-) ) svoje privatne frustracije liječi pljujući po jednom čitavom pokretu. Destruktivno samo tako.
Uostalom, Skenderija nije privatna prćija od SDA već svih građana Sarajeva. Kako vas samo lako preokrenu teoretičari zavjera.

Plenum nije sarajevski izum već svjetski i predstavlja konstruktivan način pritiska naroda na vlast. A kad nema dovoljno podrške u narodu za isti, lako se infiltrirati u isti i preokrenuti u korist vladajuće klike.

Da li ti to aludiraš da je narod horan i u pokretu samo dok se ruši i pali po ulicama?
Je li nam to rješenje svih ekonomskih problema? Vatra?

Kao i sto puta do sad, uvijek ispliva ova bubica dežurnih krivaca za narod koji je nedorastao građanskom neposluhu i buntu.
Mase nikad nije ni bilo da bi se mogla osuti - uvijek samo teška manjina mrdne guzom da se bori za čitavo društvo a protiv korumpirane elite dok većina uvijek jedva čeka propast da se naslađuje mahalskim pričama ko je čiji...
to je drugi par cipela što neki likovi nisu odrasli pa sve prebacuju na neke individualne obračune...ta kritika na račun Nikšića ti stoji (i btw ne razlikuje se od njegove kritike vođa Plenuma), ali opet to ne pobija činjenice koje je čovjek iznio i koje niko nije demantovao.

A na šta ja aludiram? Pa da postoji samo jedan jezik koji konj razumije a to je kandžija. Opet ću referirati na ranije postove gdje sam u jednom napisao da su prvi dani protesta bili prvo poluvrijeme, a kada su počeli pregovori, odnosno plenum, da je to početak drugog poluvremena gdje igrate u gostima, tj. na njihovom terenu. A koliko vidim masa ljudi ne zna ni gdje se teren nalazi.

ops

malo mi je falilo da pomislim da je Alfons DN :lol:
Last edited by JoseMujica on 19/02/2014 15:58, edited 1 time in total.
red evil

#11363 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

O'zone wrote:
red evil wrote:
Barem malo aktivizma.

Sad će svi koji pročitaju ovo ići lijevom stranom Miljacke do i iz grada :mrgreen:
Neka hodaju od kuće do kuće i neka pozivaju narod na proteste. Ima ih oko 100 na protestima i onako čekaju petak šta će ovi donjeti, do tad mogu hodat i pozivat narod, ako obiđu oko 500 kuća do petka, barem, će se 50-ak kuća odazvat protestima :D E sad koliko će ih doći iz jedne kuće ne znam, moći će nakupit još barem nekoh 100-injak ljudi još :D :D
Dozer

#11364 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

Alfons kauders wrote: 2000 ministara? 30,000,000 mjesecno? to bi znacilo da imamo 10,000 ministara, pomocnika i zamjenika... daj ba drug, ovo je ozbiljna diskusija :D
OK, hajde da idemo realno...
Samo u ministarstvima Federalne vlade ima oko 150 ministara, pomocnika, sekretara, sefova kabineta, zamjenika (http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... /index.php)

Svaki kanton ima svoja identicna ministarstva, ali i pozicije unutar njih. Evo, umanjicemo ih za 20% (mrsko mi sad listati sve pojedinacno), pa neka to bude 120 po kantonu x 10 = 1200 (a vise je).

Brcko - ista stvar = 120.

BiH ima 141 opstinu (79 FBiH i 62 RS), a svaka ima svog nacelnika, pa je to 141 nacelnik (koji JESU javni sluzbenici).

Dom naroda Parlamenta FBiH - 57
Predstavnicki dom Parlamenta FBiH - 98

Narodna skupstina RS - 83

Parlament BiH - 114

Da ne nabrajam dalje, jer jos tih "tijela" ima more, ali u ovom zbiru dobijemo broj od 1.963 FUNKCIONERA i pomocnika u BiH.
Evo, samo njih da "obradimo", i uzmemo im prosjek neto primanja od 3.000 mjesecno, dobicemo 5.889.000 KM mjesecno.
Na ovo dodamo 62% doprinosa i poreza, pa dobijemo 9.540.180 KM.
Pa onda to fino pomnozimo sa 12 i rezultat je 114.482.160 KM godisnje SAMO za bruto primanja manje od 2000 "vodecih" ljudi.

Eto, a ti sad reci da tu "nema prostora za ustede" ili, kako neko rece, to su ustede od 0,5 ili 1%...
Probajte opet s tom matematikom....

Mozemo biti i malo oportunisticki nastrojeni pa sve ovo preracunati u radna mjesta, fabrike i sl., nije problem ni to...

Ovdje se zaista vrlo brzo mora shvatiti, ali zaista shvatiti da mi u BiH, cijeloj, NEMAMO funkcionalan sistem i da je to, u stvari, PRVA stvar koja se mora pod hitno mijenjati.
Zahtjevi za rezanjem plata administraciji, na svim nivoima, ne znace apsolutno nista ako se ne ispostave i zahtjevi sa prijedlozima rjesenja o tome - Sta uraditi s tim ustedjenim sredstvima, kako i u kojem roku.
Bez ovoga sve ostalo je - budalastina.

A kako znamo da postojecim vlastodrscima NI PRIBLIZAN CILJ NIJE BOLJI ZIVOT svih ili vecine gradjana BiH, jer to onda znaci da ce se BHS matrica brzo ugasiti, posto ce svakoga ko normalno zivi boliti qrac za tu pricu, suludo je uopste ocekivati da ce ovi postojeci uraditi bilo sta u pravcu veceg progresa.
Last edited by Dozer on 19/02/2014 15:51, edited 1 time in total.
Eniac

#11365 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Eniac »

Dzaba svaka promjena vlasti. Da bi promjena vlasti imala efekta mora se tuzilacki i sudski sistem rijesiti korupcije i poceti raditi svoj posao kvalitetno, Bez promjene tuzlackog i sudskog sostema, bez uklanjanja korupcije, partijskog uticaja, itd iz tuzilastva i sudstva, sama promjena vlasti ne znaci nista. Temelj postenog rada vlasti je taj da tuzioci i sudije brzo i efikasno rjesavaju korupciju u vlasti. Dakle, prije udara na partije na vlasti treba vrsiti pritisak na tuzioce i sudije da pocnu ozbiljno raditi svoj posao.
OldMayor

#11366 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Mislim da je vrijeme da se stane sa ovim blokiranjem ulice. OK, poenta shvacena, ali ima nas ljudi koji radimo i nije nam bas ugodno truckati se sat i po vremena do kuce.

Jer ne vidim uopste poentu. Da se svakim danom okuplja vise raje, shvatio bih. Al svaki dan ih sve manje i manje.

Ja bih volio da je tamo 20.000 ljudi, ali nije. Njih 50 odu tamo i blokiraju hiljade ljudi koji se vracaju sa posla ili idu kuci. :roll:
Alfons Kauders

#11367 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote:
Alfons kauders wrote: 2000 ministara? 30,000,000 mjesecno? to bi znacilo da imamo 10,000 ministara, pomocnika i zamjenika... daj ba drug, ovo je ozbiljna diskusija :D
Samo u ministarstvima Federalne vlade ima oko 150 ministara, pomocnika, sekretara, sefova kabineta, zamjenika (http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... /index.php)

Svaki kanton ima svoja identicna ministarstva, ali i pozicije unutar njih. Evo, umanjicemo ih za 20% (mrsko mi sad listati sve pojedinacno), pa neka to bude 120 po kantonu x 10 = 1200 (a vise je).

BiH ima 141 opstinu (79 FBiH i 62 RS), a svaka ima svog nacelnika, pa je to 141 nacelnik (koji JESU javni sluzbenici).

Parlament BiH - 114

Da ne nabrajam dalje, jer jos tih "tijela" ima more, ali u ovom zbiru dobijemo broj od 1.963 FUNKCIONERA i pomocnika u BiH.
Evo, samo njih da "obradimo", i uzmemo im prosjek neto primanja od 3.000 mjesecno, dobicemo 5.889.000 KM mjesecno.
Pa onda to fino pomnozimo sa 12 i rezultat je 114.482.160 KM godisnje SAMO za bruto primanja manje od 2000 "vodecih" ljudi.

Eto, a ti sad reci da tu "nema prostora za ustede" ili, kako neko rece, to su ustede od 0,5 ili 1%...

Mozemo biti i malo oportunisticki nastrojeni pa sve ovo preracunati u radna mjesta, fabrike i sl., nije problem ni to...
pa ti rece druze 2000 ministara i 30 miliona mjesecno... kad ono - ni blizu :roll:

dakle ukupno nema 2000 ljudi, daleko od toga da to pravdam, kamo srece da ih je 500 - ali to bas i nije bio nas izbor, zar ne? dakle ministri i ministarstva na kantonalnom nivou su ustavna kategorija, i to se na ovaj nacin nece promijeniti... nacelnici opstina jos manje, nije valjda da sad ne trebamo imati ni opstinska vijeca ni nacelnike?

a prosjecna plata tih 2000 ljudi nije ni blizu 3000 netto - ti mislis da fakat svaki ministar u nekom kantonu ima 10 nepotrebnih pomocnika placenih po 3000? imas buraz u pojedinim kantonima ministarstva cijela s manje zaposlenih... mislim da ministri u TK imaju 2 i kusur milje platu, a ostali u ministarstvu imaju dosta manje - uglavnom prostora za ustedu ima i to nije sporno, ali nema ni blizu koliko neki misle

i sta sad? eto tvojom racunicom radi se o 2000 ljudi koji nas kostaju 114 miliona godisnje (necu da uopste ulazim u detalje te racunice koja je vise odokativna procjena nego racunica - ima google pa nadji tacne cifre)... da im upolovimo plate, to je 57 miliona ustede godisnje... a upoloviti ih ne mozemo, jer kurac ce ti pravnik ili ekonomista koji sad u nekom ministarstvu ima 1400-1600 mara raditi za 700 do 800... ako ima imalo mozga, naci ce bolje placen posao u privatnom sektoru... a kad ode sretno s trazenjem kvalifikovanog kadra spremnog da radi za te pare...

ako cemo plate kresati za jednu cetvrinu, sto je vec realna opcija (prosjecna vrijednost, nekim vise, nekim manje - jer nemaju bas svi 3000 netto) to je 28.5 miliona ustede na godisnjem nivou... budzet FBiH je 2 milijarde, budzet KS 750 miliona, dakle to je 1% samo od ta dva budzeta... ukupni budzet svih kantona je 2.15 milijardi... sto onda znaci da imamo ustedu od oko 0.66%... bez drzavnog i opstinskog nivoa, gdje je jos par milijardi... tako da usteda pada ispod 0.33%... tako da imas pravo, pogrijesio sam - usteda nije ni 1% ni 0.5%, vec nesto manja...

i sta cemo sad?
Alfons Kauders

#11368 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

evo malo grafike

Image

ja ne trenutak ne sporim cinjenicu da se bacaju ogromne pare, o tome pisem godinama... ali da se sad mozemo nadati nekim stotinama miliona usteda - ni blizu druze, ni blizu...

kamo srece da je tako jednostavno
OldMayor

#11369 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Alfons Kauders wrote: i sta sad? eto tvojom racunicom radi se o 2000 ljudi koji nas kostaju 114 miliona godisnje (necu da uopste ulazim u detalje te racunice koja je vise odokativna procjena nego racunica - ima google pa nadji tacne cifre)... da im upolovimo plate, to je 57 miliona ustede godisnje... a upoloviti ih ne mozemo, jer kurac ce ti pravnik ili ekonomista koji sad u nekom ministarstvu ima 1400-1600 mara raditi za 700 do 800... ako ima imalo mozga, naci ce bolje placen posao u privatnom sektoru... a kad ode sretno s trazenjem kvalifikovanog kadra spremnog da radi za te pare...
Popisam se ja na ovaj sad kvalifikovani kadar, koji prima 1500 i hladi jaja.

Ima ljudi koji bi radili honorarno, ima ljudi koji bi volontirali.

Treba pricati i o visku radnika. Siguran sam da se broj radnika u svakoj opstini moze prepoloviti. Ali ej, gdje ce ljudi raditi 8h dnevno, to je naviklo po 3-4 kafe, pa malo trac, pa kucne malo po tastaturi i u 16h kuci.

Treba raditi efikasnije, djaba ti 10 kvalifikovanih ljudi ako oni ne rade. I u privatnoj firmi na tih 10 dodju dvojica, koji rade isti posao, za manju platu.

Kazem, naviklo se, moze se...pola tih ljudi nema pojma kako izgleda kad se radi.

p.s. Ne treba traziti samo ustedu u vladama, skupstinama... Sta je sa firmama poput Elektroprivrede. Otkud njima eksluzivno pravo na prosjecne plate od po 2000 KM. To jesu profitabilne kompanije, ali zasto se taj profit ne vrati drzavi, graadjanima koji su i vlasnici tih kompanija.
Last edited by OldMayor on 19/02/2014 16:01, edited 1 time in total.
Dozer

#11370 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

@Alfons
Drug moj, prvo razgranici pojmove "plata" i "primanja", jer to u ekonomiji nije isto. A ni u realnosti ;)
Tacno je, nemaju na kantonima prosjek od 3000 neto, ali kada ih sve zajedno stavimo u istu ravana, a znamo da desetine parlamentaraca imaju neto PRIMANJA i preko 6.000, onda cemo lako doci do ukupnog prosjeka od 3.000 za njih 2000.

A necemo sad nista, jer mi ovdje trenutno pricamo SAMO o primanjima tih 2000 ljudi. Hocemo li dodati i sve ostale troskove poput telefonskim, reprezentacijskih, stambenih, rentnih za objekte XY institucija, vozila i goriva, putovanja (od kojih masa nepotrebnih, ali i fiktivnih), itd. itd. itd.?

Zaista mislis da su ovdje samo plate problem? Moj Alfonse...
Alfons Kauders

#11371 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote:
Alfons Kauders wrote: i sta sad? eto tvojom racunicom radi se o 2000 ljudi koji nas kostaju 114 miliona godisnje (necu da uopste ulazim u detalje te racunice koja je vise odokativna procjena nego racunica - ima google pa nadji tacne cifre)... da im upolovimo plate, to je 57 miliona ustede godisnje... a upoloviti ih ne mozemo, jer kurac ce ti pravnik ili ekonomista koji sad u nekom ministarstvu ima 1400-1600 mara raditi za 700 do 800... ako ima imalo mozga, naci ce bolje placen posao u privatnom sektoru... a kad ode sretno s trazenjem kvalifikovanog kadra spremnog da radi za te pare...
Popisam se ja na ovaj sad kvalifikovani kadar, koji prima 1500 i hladi jaja.

Ima ljudi koji bi radili honorarno, ima ljudi koji bi volontirali.

Treba pricati i o visku radnika. Siguran sam da se broj radnika u svakoj opstini moze prepoloviti. Ali ej, gdje ce ljudi raditi 8h dnevno, to je naviklo po 3-4 kafe, pa malo trac, pa kucne malo po tastaturi i u 16h kuci.

Treba raditi efikasnije, djaba ti 10 kvalifikovanih ljudi ako oni ne rade. I u privatnoj firmi na tih 10 dodju dvojica, koji rade isti posao, za manju platu.

Kazem, naviklo se, moze se...pola tih ljudi nema pojma kako izgleda kad se radi.
kvalifikovan - da ispunjava zakonom propisane uslove... dakle x godina iskustva u struci, adekvatno obrazovanje, ispit itd...

a ljudi ima viska i to nije sporno... bolje je jednom sposobnom zaposlenom dati platu od 2500 nego drzati trojicu levata za po 1250...
Dozer

#11372 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

S tim se slazem.
A kako god, uvijek cemo doci na jednu te istu cinjenicu - mi imamo nefunkcionalan sistem, a same plate u njemu, takvom kakav jeste, nisu nasa najveca briga i njihovo smanjenje sustinski nece rijesiti apsolutno nista.
OldMayor

#11373 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Alfons Kauders wrote: kvalifikovan - da ispunjava zakonom propisane uslove... dakle x godina iskustva u struci, adekvatno obrazovanje, ispit itd...

a ljudi ima viska i to nije sporno... bolje je jednom sposobnom zaposlenom dati platu od 2500 nego drzati trojicu levata za po 1250...
To bi bilo idealno. Ali gdje ce raditi tetici, rodjaci, amidzici...ostat ce nezaposleni.

U jednoj opstini od cca 20.000 stanovnika, slucajno sam vidio da nacelnik ima 4 savjetnika?!? Ono wtf? Da nisam vidio, ne bih vjerovao. Znaci nacelnik i njih 4 se vodaju, sastance itd. Gluposti i bacanje para. Nacelnik si i tacka, imas opstinsko vijece, pa se savjetujte do mile volje. Smijesno.
Alfons Kauders

#11374 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote:@Alfons
Drug moj, prvo razgranici pojmove "plata" i "primanja", jer to u ekonomiji nije isto. A ni u realnosti ;)
Tacno je, nemaju na kantonima prosjek od 3000 neto, ali kada ih sve zajedno stavimo u istu ravana, a znamo da desetine parlamentaraca imaju neto PRIMANJA i preko 6.000, onda cemo lako doci do ukupnog prosjeka od 3.000 za njih 2000.

A necemo sad nista, jer mi ovdje trenutno pricamo SAMO o primanjima tih 2000 ljudi. Hocemo li dodati i sve ostale troskove poput telefonskim, reprezentacijskih, stambenih, rentnih za objekte XY institucija, vozila i goriva, putovanja (od kojih masa nepotrebnih, ali i fiktivnih), itd. itd. itd.?

Zaista mislis da su ovdje samo plate problem? Moj Alfonse...
ne mozes tvrditi da je prosjek 3000 na konto toga sto ima nekoliko desetina parlamentaraca preko 6 milja, mislim wtf?! pricas o uzorku od 2000 ljudi covjece i tvrdis da imaju prosjecnu platu kao federalni premijer... to je jednostavno nonsens

a dobar dio tih troskova ce ostati... osim ako se institucije ne ukinu... tako je npr. rentana zgrada sodaso za potrebe vlade TK i ostalih sluzbi... dakle mozemo ili izgraditi zgradu, ili zakupiti prostor - ne vidim neku alternativu... kurcenja u vidu reprezentacije, goriva, fiktivnih dnevnica to svakako treba eliminisati, zapravo tu treba poceti - ali to opet nije neka ogromna usteda...

uostalom eto ti infografik, od 5 milijardi maraka budzeta na svim nivoima, fbih trosi 300 miliona na cistu administraciju... u toj cifri su i plate, i telefoni, i opstine, i auta, i kantoni, i telefoni - sve... kad bi nekim cudom to skresali za 100 miliona, odnosno za trecinu, imali bi ustedu od 2% u odnosu na ukupne budzete svih nivoa vlasti... a 33% je naucna fantastika, ja bi bio presretan da skinu 20% a za 25% bi okreno turu u kafani...

dakle da se sve skrese 25%, sto je jaaaaako optimisticno, to je 75 miliona ustede na godisnjem nivou... fina para, ali opet nedovoljno... za vece ustede potrebno je ici na ostatak javnog sektora
McMoy

#11375 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

Dozer wrote:

Parlament BiH - 114

Odlično. Za početak.
Sve to pobrojano je samo vrh ledenog brijega. Iza toga dolaze ostali troškovi: nabavka službenih auta, održavanje i gorivo za iste, mobiteli, reprezentacija... Zatim ide cijela svita bez koje vrli ministar ili čak općinski načelnik ni mrdnuti ne zna: vozači, sekretarice, potparoli, savjetnici, pa i njima neke od gore nabrojanih popratnih troškova koje ne ulaze u platu.

Pa onda i to sve nije dovoljno, nego u periodu od 2010-2012 potroši se u FBiH 11.000 000,00 na ugovore o djelu u kojima se ponovo pojavljuje barem 10% uposlenika u tim istim institucijama. (Podaci CIN-a)

Pa onda ide ešalon administracije, nekakve agencije za bogtepitajšta, nepoznat broj NVO-a i udruženja koja se finansiraju iz budžeta, nekakvi novčani transferi daleko od očiju javnosti, tenderi "nešto malo uvećani", bijeli hljeb, pa onda višegodišnje plaćanje kirija za smještaj administracije...

Ne znam da li postoji ijedna institucija ili organizacija koja raspolaže sa približno tačnim podacima o broju uposlenih i konektovanih/nakačenih na sve budžete i zavisne i nezavisne troškove koje isti prave.

Ondje milion, ondje dva, tamo pola, negdje 3 milona i došli bi do zapanjujućih podataka, koliko bi se novca moglo preusmjeriti na razne druge korisnije stvari, a podaci o broju zaposlenih jasno bi pokazali da je svaka od ovih ove 3-4 jače stranke stvorila sebi glasačku mašineriju zbog koje je vrlo teško nešto bitno promijeniti na izborima.

(sad očekujem da se javi neki dežurni demagog i kaže da se sa ovim brojem uposlenika na budžetu održava stabilnost penzionog sistema :lol: :lol: :lol: ... valjda su rudari u pitanju.)
Last edited by McMoy on 19/02/2014 16:17, edited 1 time in total.
Post Reply