gledaj. nema potrebe da vrijedjas. ukrajina je daleko od bosne i hvala Bogu mozemo normalno i hladne glave diskutovati. usao sam na temu kao totalni "nepoznavaoc situacije" i postepeno se informisem. ovo sto sam rekao je to kako ja vidim situaciju i kako na mene djeluje.Objektivni navijac wrote:Ovo se nije pretvorilo u etnicki konflikt,nije ni blizu toga. Ovo je ideoloski konflikt. Repriza Ukrajinskoga gradjanskoga rata 1917-1922 i 1941-1944. Ukrajinski Rusi su stvorili Ukrajinu i to je njihova zemlja. Nema se tu sta gledati,dovoljna je matematika,etnickih Rusa,nema cak ni na Krimu dovoljno za referenduma a kamoli u Donbasu. Nego velika vecina Ukrajinaca ,bez obzira na etniju zeli Ukrajinu uz Rusiju. Oni su bili vecina i na zadnjim izborima ,kada je Janukovic pobijedio. Janukovic,koji nije Rus. U Istocnoj Ukrajini su jaki komunisti,imali su preko 20 % glasova oni nisu Rusi ali su za Rusiju i protiv Banderovaca.ILVIIR wrote:naravno da jesu, kao geografsko-drzava opredjeljenost. ali ovaj ideoloski konflikt se pretvorio u etnicki konflikt, ko to ne zeli da vidi, sam je kriv. zato je veoma bitno da li su to ukrajinci (narod/etnija) iz ukrajini ili rusi iz ukrajine!Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
I Rusi iz Ukrajine su Ukrajinci
Nego si ti zasljepljen besmislenim paralelama sa Balkanom i Bosnom. Zbog nacionalne opterecenosti smatras Ukrajince kao Bosnjake a Ruse kao Srbe i na tome gradis stav,to je besmisleno. Jedina priblizna usporedba Ukrajinaca i Rusa je ona izmedzu Srba iz Srbije i Srba iz Vojvodine. Vidis koliko Rusofila ima ovdje na forumu iz Bosne a zamisli sada koliko ih tek ima u Ukrajini![]()
mozemo ti i ja prizeljkivati da je to ideoloska borba, ali kad vidim sa jedne strane samo ukrajinske zastave i ukrajince, a sa druge strane ruske zastave, onda me jako podsjeca na bosnu.
ili mozda hoces da kazes da je i u bosni bio ideoloski sukob?
(nije naravno. u oba slucaja je sukob i zapisavanje svoje teritorije.)
to sto na ukrajinskoj strani imamo odredjen broj fasista (po tebi su izgleda svi ukrajinci koji su protiv separatizma fasisti), ne znaci da je ideoloski sukob.
ali eto, ako jeste, na cijoj strani bi onda ruski fasisti (a znamo da i njih ima podosta) morali biti?
(ne znam odgovor na ovo pitanje, ali ako mi nadjes gdje kakav dokaz da oni podrzavaju cijelovitu ukrajinu, onda si upravu.)
licno poznajem par (polu)ukrajinaca iz prnjavora i jako ih cijenim. moracu sa njima na ovu temu porazgovarati pa cu mozda to i sa vama podjeliti.
sve nesto kontam, da nisu ovdje pojedini clanovi ukrajinci iz bosne (prnjavora) koliko su se uzivili..