Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#11326 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image
El_comadante

#11327 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

ovo če biti dobro ako zaista počnu raditi dionicu Tarčin - Ivan...
drug_profi

#11328 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja sam veeeliki skeptik.
A istovremeno zelim biti optimista, ali... :sad:
shake69

#11329 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Dzaba i akcize kad ni u ovoj godini necemo zakopati ozbiljnije gradiliste osim zapocetih. A ni provozati se bar do Susjeda preko Save kod Svilaja. Mrka kapa kako god krenes.
Alfons Kauders

#11330 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shake69 wrote:Dzaba i akcize kad ni u ovoj godini necemo zakopati ozbiljnije gradiliste osim zapocetih. A ni provozati se bar do Susjeda preko Save kod Svilaja. Mrka kapa kako god krenes.
Tesko je biti optimista kad je opet oboren tender za Pocitelj, a budzet FBiH nije usvojen (doduse ovo ce vise zajebat brze ceste i magistrale od autocesta)...

I nakon godine natezanja oko akciza, mi ni danas ne znamo sta ce se graditi i kad. Kad su tolike cifre u pitanju, covjek bi ocekivao da se prezentiraju projekti s konkretnim rokovima. Cijela frka ko fol bila oko transparentnosti pri potrosnji sredstava, a sad kad smo ih uveli opet niko ne moze sa sigurnoscu reci kad ce se sta poceti graditi i kad ce biti pusteno u promet?

Znam ljude od struke pravo nervira kad se to kaze, ali tako je. Godinu dana se kukalo za akcize, da se nastavi gradnja, a sad kad su usvojene - opet se ne zna dinamika radova. Zapravo ne zna se cak ni sta ce se graditi od tih para, jer su pri lobiranju obecavali sve i svasta, narocito kad su u pitanju brze ceste i pravci koji nemaju veze s Vc (npr. projekti USK i TK).

Nakon godine dana drkanja i lobiranja, prica se sad svede na: "Uveli smo akcize, pa cemo poloziti koji kamen temeljac pred izbore, ali pojma nemamo kad ce sta biti realizirano, niti imamo plan, niti nas boli kurac..."
So What!

#11331 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Ovo se podsjeća otprilike na period 2009.- 2010. kada smo imali sredstva, a sve bilo zakočeno, kraj izgradnji Sarajevske obilaznice se nije ni nazirao.

Dakle, trening prije akciza je bila dionica Zvirovići - Počitelj, koja je do sada mogla doći dobro uznapredovati da se nisu dešavale ove blokade.

Ko je kriv? U ovom slučaju HDZ i nije toliko, Hering je najsposobnija kompanija za mostove, dokazali su se već i ranije i sa njihovom nižom ponudom, posao pripada njima.

Što se tiče SDA, koliko su se oni tu pitali, nastojali su naravno progurati svog igrača, ali izgleda da se to išlo po svaku cijenu. Ipak SBB je aminovao na sve, kontrolišu ACFBiH i šalju očajne kadrove, prvo je stigao Bučo, zatim Salčin i na kraju, čovjek od kojeg lično nisam očekivao ovoliku nesposobnost, Terzić.

Ensad Karić ispade role model uspješnog menadžera i nešto za čim ćemo žaliti očigledno kao i za prethodnom federalnom vladom, barem kada su autoputevi u pitanju.
BadBoy

#11332 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Kakva je trasa na ovoj dionici Žepče - Doboj? Mogu li se tu očekivati značajniji problemi ili zastoji? (Govorim čisto sa aspekta konfiguracije terena, ne uzimajući u obzir finansijske poteškoće)
Alfons Kauders

#11333 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

BadBoy wrote:Kakva je trasa na ovoj dionici Žepče - Doboj? Mogu li se tu očekivati značajniji problemi ili zastoji? (Govorim čisto sa aspekta konfiguracije terena, ne uzimajući u obzir finansijske poteškoće)
Ta dionica je na dugom stapu i nece se raditi u skorije vrijeme
Alfons Kauders

#11334 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Ovo se podsjeća otprilike na period 2009.- 2010. kada smo imali sredstva, a sve bilo zakočeno, kraj izgradnji Sarajevske obilaznice se nije ni nazirao.

Dakle, trening prije akciza je bila dionica Zvirovići - Počitelj, koja je do sada mogla doći dobro uznapredovati da se nisu dešavale ove blokade.

Ko je kriv? U ovom slučaju HDZ i nije toliko, Hering je najsposobnija kompanija za mostove, dokazali su se već i ranije i sa njihovom nižom ponudom, posao pripada njima.

Što se tiče SDA, koliko su se oni tu pitali, nastojali su naravno progurati svog igrača, ali izgleda da se to išlo po svaku cijenu. Ipak SBB je aminovao na sve, kontrolišu ACFBiH i šalju očajne kadrove, prvo je stigao Bučo, zatim Salčin i na kraju, čovjek od kojeg lično nisam očekivao ovoliku nesposobnost, Terzić.

Ensad Karić ispade role model uspješnog menadžera i nešto za čim ćemo žaliti očigledno kao i za prethodnom federalnom vladom, barem kada su autoputevi u pitanju.
Sta ce se desiti ukoliko ukoliko zaista bude repriza? Ako za mjesec dignu cijenu goriva, odobre pare... A onda zbog izbora i sranja u parlamentu ne budu u stanju poceti raditi 2018?

Kakve ce biti ekonomske posljedice ako godinu ili dvije budemo placali 10% skuplje gorivo, a ako se u navedenom periodu ne krenu povlaciti te pare i upumpavati nazad u privredu, budzet i fondove kroz cestogradnju?
studeni76

#11335 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Naci ce oni nacin da nekako potrose te pare, barem dio. Stari su to muljatori, izigrat ce i zakon i europejce. Al autoputa necemo zadugo josh vidjet.
So What!

#11336 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Sta ce se desiti ukoliko ukoliko zaista bude repriza? Ako za mjesec dignu cijenu goriva, odobre pare... A onda zbog izbora i sranja u parlamentu ne budu u stanju poceti raditi 2018?

Kakve ce biti ekonomske posljedice ako godinu ili dvije budemo placali 10% skuplje gorivo, a ako se u navedenom periodu ne krenu povlaciti te pare i upumpavati nazad u privredu, budzet i fondove kroz cestogradnju?
Biće izbori kume isto kao i 2009. godine, a 2010. stigla nova Vlada i otkočila to sve. Ja se nadam istom scenariju, jer ne očekujem ni od 2018. ništa.
howdy

#11337 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by howdy »

studeni76 wrote:Naci ce oni nacin da nekako potrose te pare, barem dio. Stari su to muljatori, izigrat ce i zakon i europejce. Al autoputa necemo zadugo josh vidjet.
Uvijek postoji staro dobro ukidanje RS-a s ove a otcjepljenje s one strane...a u međuvremenu, pare vozdra.
Alfons Kauders

#11338 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Sta ce se desiti ukoliko ukoliko zaista bude repriza? Ako za mjesec dignu cijenu goriva, odobre pare... A onda zbog izbora i sranja u parlamentu ne budu u stanju poceti raditi 2018?

Biće izbori kume isto kao i 2009. godine, a 2010. stigla nova Vlada i otkočila to sve. Ja se nadam istom scenariju, jer ne očekujem ni od 2018. ništa.
Znam buraz da ce biti izbori, ali valja docekati 2022...

Mislim, ja znam sta cu, ali sta cete vi kojim je ovo struka i hljeb? Ako se "ne otkoci" do tad?
Hendrix

#11339 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Alfons Kauders wrote: Mislim, ja znam sta cu, ali sta cete vi kojim je ovo struka i hljeb? Ako se "ne otkoci" do tad?
Oni ce nadam se iskoristiti iskustvo na gradnji ovo malo AC sto imamo i otici vani u neku normalnu drzavu gdje ce biti placeni vise od debila koji naplacuju tu istu AC na naplatnim kucicama. I da, ovo je tuzna realnost, uhljebi imaju vece plate od inzinjera koji taj put napravise.
Alfons Kauders

#11340 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hendrix wrote:
Alfons Kauders wrote: Mislim, ja znam sta cu, ali sta cete vi kojim je ovo struka i hljeb? Ako se "ne otkoci" do tad?
Oni ce nadam se iskoristiti iskustvo na gradnji ovo malo AC sto imamo i otici vani u neku normalnu drzavu gdje ce biti placeni vise od debila koji naplacuju tu istu AC na naplatnim kucicama. I da, ovo je tuzna realnost, uhljebi imaju vece plate od inzinjera koji taj put napravise.
Upravo tako, to je velika opasnost. Ako se zastoj nastavi, neminovno gubimo dio ljudi koji su ispekli zanat u prethodnih desetak godina, inzinjera iradnika koji su na terenu realizirali Zenicku zaobilaznicu, 1. mart i trasu do Tarčina... :roll: To su ljudi koji svoje znanje i iskustvo vrlo lako mogu unovciti vani...
Hendrix

#11341 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Alfons Kauders wrote: Upravo tako, to je velika opasnost. Ako se zastoj nastavi, neminovno gubimo dio ljudi koji su ispekli zanat u prethodnih desetak godina, inzinjera iradnika koji su na terenu realizirali Zenicku zaobilaznicu, 1. mart i trasu do Tarčina... :roll: To su ljudi koji svoje znanje i iskustvo vrlo lako mogu unovciti vani...
Mislis da je nekoga briga za to? Uvijek mogu dovesti Cengiz opet sa svojom armijom robova da rade, kad dozivis da se nekakav nekvalifikovani Turcin vodja gradilista za kojeg niko ne zna ko je i sta je, sprda sa nadzornim inzinjerima u sred Bosne, onda to postane jasno da mi nismo nikad makli dalje od podanistva i prodanih dusa. Jadno da jadnije ne moze biti, e tako ti je to bilo.
Alfons Kauders

#11342 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Hendrix wrote:
Alfons Kauders wrote: Upravo tako, to je velika opasnost. Ako se zastoj nastavi, neminovno gubimo dio ljudi koji su ispekli zanat u prethodnih desetak godina, inzinjera iradnika koji su na terenu realizirali Zenicku zaobilaznicu, 1. mart i trasu do Tarčina... :roll: To su ljudi koji svoje znanje i iskustvo vrlo lako mogu unovciti vani...
Mislis da je nekoga briga za to? Uvijek mogu dovesti Cengiz opet sa svojom armijom robova da rade, kad dozivis da se nekakav nekvalifikovani Turcin vodja gradilista za kojeg niko ne zna ko je i sta je, sprda sa nadzornim inzinjerima u sred Bosne, onda to postane jasno da mi nismo nikad makli dalje od podanistva i prodanih dusa. Jadno da jadnije ne moze biti, e tako ti je to bilo.
Ne mislim, vec znam da nikog nije briga.

Godinama se patili da domacim firmama omogucimo da steknu reference i iskustvo, a sad bi mogli otjerati masu ljudi iz tih firmi ukoliko stvari ne krenu u pravom smjeru 2019... (mislim da 2018 vec mozemo prekriziti, osim za predizborne "radove" i svecanosti)
El_comadante

#11343 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

Alfons Kauders wrote:
Hendrix wrote:
Ne mislim, vec znam da nikog nije briga.

Godinama se patili da domacim firmama omogucimo da steknu reference i iskustvo, a sad bi mogli otjerati masu ljudi iz tih firmi ukoliko stvari ne krenu u pravom smjeru 2019... (mislim da 2018 vec mozemo prekriziti, osim za predizborne "radove" i svecanosti)
ma da slijedeču možemo prekrižiti jer su izbori, eventoalno da završe ovo oko Zenice ako nema mnogo i to je to. i nadati se da če od 19 krenuti radovi
tec

#11344 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
shake69 wrote:Dzaba i akcize kad ni u ovoj godini necemo zakopati ozbiljnije gradiliste osim zapocetih. A ni provozati se bar do Susjeda preko Save kod Svilaja. Mrka kapa kako god krenes.
Tesko je biti optimista kad je opet oboren tender za Pocitelj, a budzet FBiH nije usvojen (doduse ovo ce vise zajebat brze ceste i magistrale od autocesta)...

I nakon godine natezanja oko akciza, mi ni danas ne znamo sta ce se graditi i kad. Kad su tolike cifre u pitanju, covjek bi ocekivao da se prezentiraju projekti s konkretnim rokovima. Cijela frka ko fol bila oko transparentnosti pri potrosnji sredstava, a sad kad smo ih uveli opet niko ne moze sa sigurnoscu reci kad ce se sta poceti graditi i kad ce biti pusteno u promet?

Znam ljude od struke pravo nervira kad se to kaze, ali tako je. Godinu dana se kukalo za akcize, da se nastavi gradnja, a sad kad su usvojene - opet se ne zna dinamika radova. Zapravo ne zna se cak ni sta ce se graditi od tih para, jer su pri lobiranju obecavali sve i svasta, narocito kad su u pitanju brze ceste i pravci koji nemaju veze s Vc (npr. projekti USK i TK).

Nakon godine dana drkanja i lobiranja, prica se sad svede na: "Uveli smo akcize, pa cemo poloziti koji kamen temeljac pred izbore, ali pojma nemamo kad ce sta biti realizirano, niti imamo plan, niti nas boli kurac..."
Na razliku od tebe po meni je dobra stvar da je oboren tender za Počitelj, jer dokaz da EU banke neće dozvoliti političko mučkanje i pritiske u rad JP. Dodatno to obaranje je uvjerilo stranke na vlasti da EU banke i ostale financijske institucije neće popustiti na pitanju akciza i ostalih malverzacija što ih je natjeralo da usvoje i zakon o akcizama.
To ne mijenja očitu propalu politiku stranačkoga miješanje (po meni) u rad JP i državnih firmi kojim smo svi bili očevidci ovih zadnjih 3 godina. To rečeno tragedija je u tome da svo to vrijeme pogotovo jp autoceste je nastavilo rad na pripremanju projekata, eksproprijaciji i pronalasku financiranja i pored glupog miješanja politike. Tako da pored dionice Počitelj - Zviroviči (11km) koja je mogla biti u izgradnji već dvije godine postoji potpisano financiranje za jos 37km za koje je obavljena i pred-kvalifikacija i započeta eksproprijacija i odobreno financiranje za 35km. Sada se treba vidjeti dali su shvatili političari da trebaju šutjeti.
Žalosno je reći da sva ova nesposobnost tim strankama neće koštati niti jedan glas jer njihovim glasačima je važno samo vjerska i nacionalna prednost.
Alfons Kauders

#11345 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote: Tesko je biti optimista kad je opet oboren tender za Pocitelj, a budzet FBiH nije usvojen (doduse ovo ce vise zajebat brze ceste i magistrale od autocesta)...

Na razliku od tebe po meni je dobra stvar da je oboren tender za Počitelj, jer dokaz da EU banke neće dozvoliti političko mučkanje i pritiske u rad JP. Dodatno to obaranje je uvjerilo stranke na vlasti da EU banke i ostale financijske institucije neće popustiti na pitanju akciza i ostalih malverzacija što ih je natjeralo da usvoje i zakon o akcizama.
Ne, meni je losa stvar iskljucivo zato sto kasni, a u tender ne bih ulazio jer ne znam detalje. Jasno je da banka ne bi tako reagovala da je sve bilo uredno, ali opet zali boze izgubljenog vremena (i novca)
To ne mijenja očitu propalu politiku stranačkoga miješanje (po meni) u rad JP i državnih firmi kojim smo svi bili očevidci ovih zadnjih 3 godina. To rečeno tragedija je u tome da svo to vrijeme pogotovo jp autoceste je nastavilo rad na pripremanju projekata, eksproprijaciji i pronalasku financiranja i pored glupog miješanja politike. Tako da pored dionice Počitelj - Zviroviči (11km) koja je mogla biti u izgradnji već dvije godine postoji potpisano financiranje za jos 37km za koje je obavljena i pred-kvalifikacija i započeta eksproprijacija i odobreno financiranje za 35km. Sada se treba vidjeti dali su shvatili političari da trebaju šutjeti.
Žalosno je reći da sva ova nesposobnost tim strankama neće koštati niti jedan glas jer njihovim glasačima je važno samo vjerska i nacionalna prednost.
Tako depresivno da u jednu ruku covjeku bude drago sto su idioti dokazali koliko su nesposobni... Ali taj osjecaj prodje cim se shvati ovo sto si na kraju rekao - oni na ovom nece izgubiti niti jedan glas.
tec

#11346 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote: Ne, meni je losa stvar iskljucivo zato sto kasni, a u tender ne bih ulazio jer ne znam detalje. Jasno je da banka ne bi tako reagovala da je sve bilo uredno, ali opet zali boze izgubljenog vremena (i novca)
Nažalost od prve odluke vlade se je vidjelo da ce biti depresivno ako im niko ne zaprijeti ozbiljno. Tako je i bilo i prije dolazka bivšeg direktora Autocesta Erdal Trhulj na ćelo tadašnje direkcije za autoceste ili si zaboravio izgubljene godine sa Sarajevskom Zaobilaznicom. sda i hdz su dokazali da bez mučki nisu u stanju pokrenuti ništa tako da i pored žaljenja za vremenom dobro je da je barem neko im rekao da se tako ne može.
Tako depresivno da u jednu ruku covjeku bude drago sto su idioti dokazali koliko su nesposobni... Ali taj osjecaj prodje cim se shvati ovo sto si na kraju rekao - oni na ovom nece izgubiti niti jedan glas.
Žalosno i odvratno kako je nizak nivo osoba koje glasaju u BiH dok ostali pišaju glasove na 100 bezvrijednih stranaka ili ne glasaju uopšte. Tragično je da oni opstaju na prodavanju priče nacionalno/vjerske mržnji (ugroženosti) i ekonomskoj krizi e da to pumpaju lažnim statističkim podacima i da u toj državi ne postoji niko da ih na to pozove na odgovornost.
Dovoljno je gledati koliko je novinskih članaka kako je BiH zadnja rupa na svijetu a niko ne pročita odakle su izvukli statistike za te članke: naprimjer svjetska banka koristi cifru od 3,7 miliona stanovnika (iako po popisu 2013 cifra je 3,5 a realna cifra oko 3,2) i procjenu brutto dohodka prema 2012 godini dok pojedini ostali članci navode broj stanovnika 3,9 i 4,2 miliona itd.... To sve je veliki razlog da veliki investitori i marke ne dolaze u BiH, iako vec 5-6 godina ono malo investitori i marka koje su došle u BiH su dokazali da su sve katastrofalne procjene šuplje. A da ne govorim o svako-godišnjem probijanjem rekorda štednje (i dobit) na bankama u BiH.
shake69

#11347 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

@tec,ima li ikakve realne sanse da se most na Savi zavrsi u ovoj godini jer se spominju ti elementi iz Italije koji ce se "navlaciti", kako li sto ce ubrzati gradnju?
tec

#11348 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:@tec,ima li ikakve realne sanse da se most na Savi zavrsi u ovoj godini jer se spominju ti elementi iz Italije koji ce se "navlaciti", kako li sto ce ubrzati gradnju?
Realno je da se izgradnja završi do kraja godine (izbora :D ) zbog tipa tehnologije koji se koristi za izgradnju raspona. Pitanja koja se trebaju odgovoriti su druga a to:
- dali će biti kašnjenja zbog rasta vodostaja na proljeće ili će uspjeti završiti stubove prije toga.
- Tehnički prijem i upotrebna dozvola u Hrvatskoj se ne dobiva kao u BiH bukvalno preko noći ipak se trebaju zadovoljiti kriteriji EU znači +/- mjesec dana. Budi sretan da nije italija u pitanju to bi bilo minimum 3 do 6 mjeseci (i to 3 je propisano zakonom) generalno je oko 6 mjeseci.
So What!

#11349 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tec wrote:
shake69 wrote:@tec,ima li ikakve realne sanse da se most na Savi zavrsi u ovoj godini jer se spominju ti elementi iz Italije koji ce se "navlaciti", kako li sto ce ubrzati gradnju?
Realno je da se izgradnja završi do kraja godine (izbora :D ) zbog tipa tehnologije koji se koristi za izgradnju raspona. Pitanja koja se trebaju odgovoriti su druga a to:
- dali će biti kašnjenja zbog rasta vodostaja na proljeće ili će uspjeti završiti stubove prije toga.
- Tehnički prijem i upotrebna dozvola u Hrvatskoj se ne dobiva kao u BiH bukvalno preko noći ipak se trebaju zadovoljiti kriteriji EU znači +/- mjesec dana. Budi sretan da nije italija u pitanju to bi bilo minimum 3 do 6 mjeseci (i to 3 je propisano zakonom) generalno je oko 6 mjeseci.
Plus (fudbalskim riječnikom) uvijek nezgodni UIO na gostovanjima, hajd ga znaj šta oni mogu otegnit.

Hrvatskoj se ne žuri nigdje s ovim, iako su da se razumijemo na svojoj strani sve do mosta izgradili, dakle tehnički prijem i uslovi za izvođenje.
mijonja

#11350 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Realno, i Hrvatskoj je u interesu da se most završi i pusti što prije, jer bi to aktiviralo i povećalo saobracaj na autocesti do Osijeka i dalje prema Mađarskoj, ali i u pravcima za Zagreb i Beograd.
Post Reply