Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Martin Rigs

#11326 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Pandakonda wrote: 17/11/2025 14:48
tokio25 wrote: 17/11/2025 14:40
Pandakonda wrote: 17/11/2025 14:00

Fulas poentu, preko 95% radnika u federaciji ima radne dane od ponedjeljka do subote. Ne kazem da je svakome isti radni ali je to raspon do kojeg idu. 5% radnika ce ponekad u mjesecu imati radnu nedjelju a slobodan neki drugi dan u toku sedmice. Zakljucak je 95% radnika ima slobodnu nedjelju, i svojim navikama su rekli tržištu da svoju kupovinu žele obaviti nedjeljom jer im je to slobodan dan. Da je drugacije ne bi trzni centri i marketi bili puni tim danom. Neću ulazit šta je razlog tome. Sasvim je ok da neko možda ne želi nakon posla još više izlaziti iz kuce da bi kupovao namirnice ili recimo želi subotu potrošiti na nešto drugo a nedjelju da kupuje ili landara po tržnom centru. Nije na nama da propitujemo navike nego da tržište namiri potrebe ljudi koji svojim navikama govore šta žele.

Ja nikoga ne tjeram da radi nedjeljom, ako će radnja sama od sebe zatvoriti nedjelju jer nema profita onda be my guest, uradi to. Ili ako ti radnici kažu hoćemo nedjelju, ti hoćeš da udovoljis, slobodno zatvori. Protivim se državnoj intervenciji jer očigledno postoji tržišno poklapanje da ljudi žele nedjeljom da šopinguju ili da razgledaju jer igrom slučaja 95% radnika ima taj dan slobodan. Samo budala moze reci da se 95% prilagođava ostalim 5% radi neke navodne patetike o porodicnom rucku jer jel ostalim danima niko kuci nista ne jede nego se samo mimoilaze po kuci :-) I treba ko papagaj ponavljati da nije svaki radnik imao radnu nedjelju, radnik u trgovini će imati maksimalno 2 radne nedjelje osim ako se nije dogovorio sa nekim kolegom da zamjene smjene jer treba nesto zavrsiti.

I samo jos veca neznalica moze davati izjave kao sto su ako ne mozes namiriti dadzbine zatvori. Otvori fino onda sebi pa pokazi kako moze. Država je najveci dusman ovom narodu i ne mozes ljudima govoriti kako trebaju zatvoriti a vamo si im stavio ogroman plafon koji oni moraju dosegnuti da bi opstali. Od ogromnih doprinosa, raznoraznih taksi, poreza, nameta, pa onda industrijske struje itd. To je put u propast gdje će obican narod prestati da otvara firme jer je prevelik plafon koji moraju dosegnuti da budu samo na nuli. Otvaranje biznisa će onda postati privilegija onih koji su vec bogati a i oni su upitni koliko mogu izdrzati pritisak drzave. Sloboda trzista se ustvari ogleda u tome koliko lagano i brzo neko moze izaci na trziste i pokrenuti firmu bez da ga drzava unisti nametima
ovdje se poklopilo da i vlasnik i radnici hoce da ne rade nedjeljom
preko sindikata preko politickih stranaka izgurali to i dobili
sta je tu problem?
ako nikoga ne tjeras da radi nedjeljom sto se zalis?
igrom slucaja i ta kasirka hoce slobodan dan u nedjelju kao i ovih 95%
Ne mozes koristiti drzavu kao silu da ispunjava tvoje zelje. Kao što necu koristiti drzavu da nekome nametne da mora imati otvorenu radnju nedjeljom, isto tako neću je koristiti da nekoga tjeram da bude zatvoren.

Ne možeš lobirati da nekome drugome zabranis. Zasto ti centri nisu sami od sebe zatvorili te radnje nego lobirali da se zabrani i onima koji imaju računicu da rade nedjeljom ?

Ta kasirka moze apsolutno traziti slobodan dan nedjeljom. Sada je na poslodavcu da li ce joj to dati. Ili neka odabere industriju cije usluge nisu potrebne nedjeljom
Niko nije koristio drzavu.
Zakon je proizvod dugogodisnjih pregovora poslodavaca,sindikata i ministarstva.
Niko nije zakinut.
Svi su zadovoljni i svima je zakon dobrobit donio.
Ucesnicima u dogovoru.
Kuknjava dolazi samo i iskljucivo od strane uposlenih na budzetu koji imaju i subotu i nedjelju slobodnu te dokonih likova kojima se zivot vrti oko trznog centra.
Ni jedan poslodavac ni jedan radnik nije izasao i rekao " ja zelim.da radim nedjelje".
I to je normalnim insanima jasno.
Ah,da. I ovi nasi forumasi koji zive vani pa pricaju bajke kako mi ovdje trebamo zivjeti.
drug_profi

#11327 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Martin Rigs wrote: 19/11/2025 11:11 Niko nije koristio drzavu.
Niko nije zakinut.
Svi su zadovoljni i svima je zakon dobrobit donio.
Sva tri navoda su lažna ili netačna.

Svi koji su htjeli, mogli su (ako su već saglasni) sami promijeniti svoje radno vrijeme. Iskoristili su državu da spriječe ili minimiziraju gubitke radi zatvaranja.
Zakinute su male radnje i prodavci robe sa niskim obrtom. Zakinuti su drugi biznisi koji sad ne mogu raditi u TC jer su zatvoreni nedjeljom (frizeri, igraonice, ugostitelji, itd)
I naravno da oni nisu zadovoljni, a nisu zadovoljni ni zaposleni na benzinskim pumpama kojima je sada nedjelja najcrnji dan.
VladaFBiH

#11328 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 19/11/2025 11:31

Svi koji su htjeli, mogli su (ako su već saglasni) sami promijeniti svoje radno vrijeme. Iskoristili su državu da spriječe ili minimiziraju gubitke radi zatvaranja.
Zakinute su male radnje i prodavci robe sa niskim obrtom. Zakinuti su drugi biznisi koji sad ne mogu raditi u TC jer su zatvoreni nedjeljom (frizeri, igraonice, ugostitelji, itd)
I naravno da oni nisu zadovoljni, a nisu zadovoljni ni zaposleni na benzinskim pumpama kojima je sada nedjelja najcrnji dan.
Preporuka prije odgovaranja ovom liku - pogledaj mu profil i vidjet ćeš da je godinu dana aktivan samo na ovoj temi a mislim da ti je to dovoljno da ga staviš na ignore. Da se džaba ne nerviraš i gubiš vrijeme s njim jer nema svrhe.
drug_profi

#11329 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 19/11/2025 11:55
drug_profi wrote: 19/11/2025 11:31

Preporuka prije odgovaranja ovom liku - pogledaj mu profil i vidjet ćeš da je godinu dana aktivan samo na ovoj temi a mislim da ti je to dovoljno da ga staviš na ignore. Da se džaba ne nerviraš i gubiš vrijeme s njim jer nema svrhe.
Ne odgovaram ja njemu. Jasno je meni ko je i on i zašto ovako piše, argumente nulama množi.
Nego odgovaram na njegov post za druge koji čitaju.
Sid the sloth

#11330 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Opet nepoznavanje osnova ekonomije, prvi razred srednje skole. Cuj mogli su mijenjati radno vrijeme, kakav nonsens. Ne mozes ti mijenjati radno vrijeme i zatvoriti ako svi ostali rade, otici ce musterije jednom kod tih drugih jer vide da jedino ti ne radis i nece ti vise ni dolaziti.
Jedini nacin da na radis je da niko ne radi, inace gubis musterije.
Jao "struĆnjaka" tugo moja.
peca777

#11331 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 19/11/2025 11:11 Kuknjava dolazi samo i iskljucivo od strane uposlenih na budzetu koji imaju i subotu i nedjelju slobodnu te dokonih likova kojima se zivot vrti oko trznog centra.
Iako sam rekao da ti necu odgovarati, jer si botcina koja ne vidi sumu od drveta evo jos jednom.

Ne postoji nikakvo istrazivanje koje bi potvrdilo da su radnici ovo trazili. Sindikati, sindikati, qrci palci uvijek su naslonjeni na vladajuce i njihove zelje.

Radnici bi bili zadovoljni i postovani da je:

-obezbijedjeno provodjenje ZOR i drugih zakona za radnika
-dva radna dana slobodna
-prekovremeno i rad nedjeljom posebno placen.

Sve ostalo je prosipanje suplje.

NE POSTOJI USPJESAN SISTEM GDJE ZABRANIS NEKOME RAD! Ograniciti "bonusima" da, ali ONEMOGUCITI je fula da ne moze biti fulija.

Ko ce raznim manjim radnjama nadoknaditi gubitak o 4-5 nedjelja? Pa znate li vi koliko para treba zaraditi da se plati kirija u jebenom maglaju od 700KM? I na to jos doprinosi?
svesuper25

#11332 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

Sid the sloth wrote: 19/11/2025 12:29 Opet nepoznavanje osnova ekonomije, prvi razred srednje skole. Cuj mogli su mijenjati radno vrijeme, kakav nonsens. Ne mozes ti mijenjati radno vrijeme i zatvoriti ako svi ostali rade, otici ce musterije jednom kod tih drugih jer vide da jedino ti ne radis i nece ti vise ni dolaziti.
Ti veze sa ekonomijom nemas,jer da imas,onda ne bi zabranjivao nekom da radis,a samo par km od tebe u rs-u svi marketi rade,gdje se preljava promet i zarada .Pa nismo mi ekonomski jaki ko Njemacka da mozemo imat takve luksuze.Imamo jednu od najlosijih ekonomija u svijetu .Pusti svakog ko hoce da radi.kakve zabrane ,kakvi bakaraci.
De strucnjak za ekonomiju mi reci,kako ces zaradit 1650 KM mjesecno ,ako ne radis nedjeljom kad je najveci promet :?
kakaljin

#11333 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Sid the sloth wrote: 19/11/2025 12:29 Opet nepoznavanje osnova ekonomije, prvi razred srednje skole. Cuj mogli su mijenjati radno vrijeme, kakav nonsens. Ne mozes ti mijenjati radno vrijeme i zatvoriti ako svi ostali rade, otici ce musterije jednom kod tih drugih jer vide da jedino ti ne radis i nece ti vise ni dolaziti.
Pa zato postoji trzisna utakmica i ako je tebi dovoljno sto ne radis nedeljom to je tvoje pravo, isto tako tovjoe je pravo ako zelis svaki dan da radis. Tako da mora biti slboda izbora, a ne ako ja ne radim niko drugi ne smije raditi to je veoma pogresno.
svesuper25

#11334 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

I osnove ekonomije su ti SLOBODNA TRGOVINA, a ovde imamo ZABRANU. Toliko o osnovama,aj sad idi kod hasicevica po sendvic.
Sid the sloth

#11335 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

svesuper25 wrote: 19/11/2025 12:47
I osnove ekonomije su ti SLOBODNA TRGOVINA, a ovde imamo ZABRANU. Toliko o osnovama,aj sad idi kod hasicevica po sendvic.
Za danas si zaradio sendvic od Sebije. Ne moras dalje.
svesuper25

#11336 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

Sid the sloth wrote: 19/11/2025 12:49
svesuper25 wrote: 19/11/2025 12:47
jel ti to argument :? :? :lol: :lol: Fino sam te pitao da mi objasnis,kako ces zaradit 1650 KM mjesecno, ako ne radis nedjeljom, kad ti je najveci promet :? :?
Pandakonda

#11337 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

svesuper25 wrote: 19/11/2025 12:52
svesuper25 wrote: 19/11/2025 12:47 I osnove ekonomije su ti SLOBODNA TRGOVINA, a ovde imamo ZABRANU. Toliko o osnovama,aj sad idi kod hasicevica po sendvic.
jel ti to argument :? :? :lol: :lol: Fino sam te pitao da mi objasnis,kako ces zaradit 1650 KM mjesecno, ako ne radis nedjeljom, kad ti je najveci promet :? :?
Sad će ti reci onda zatvori :D
svesuper25

#11338 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

Pandakonda wrote: 19/11/2025 12:54

Sad će ti reci onda zatvori :D
da da :lol: :lol: odmah kaze ako nisi sposoban zaradit 1650 KM mjesecno ,zatvori :lol: :lol:
kakaljin

#11339 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

svesuper25 wrote: 19/11/2025 12:47 I osnove ekonomije su ti SLOBODNA TRGOVINA, a ovde imamo ZABRANU. Toliko o osnovama,aj sad idi kod hasicevica po sendvic.
On ne zna nista o onome za sta se poziva, tako da ti on nema niti jednog argumenta za ne prodajnu nedelju
Martin Rigs

#11340 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 19/11/2025 12:32
Martin Rigs wrote: 19/11/2025 11:11 Kuknjava dolazi samo i iskljucivo od strane uposlenih na budzetu koji imaju i subotu i nedjelju slobodnu te dokonih likova kojima se zivot vrti oko trznog centra.
Iako sam rekao da ti necu odgovarati, jer si botcina koja ne vidi sumu od drveta evo jos jednom.

Ne postoji nikakvo istrazivanje koje bi potvrdilo da su radnici ovo trazili. Sindikati, sindikati, qrci palci uvijek su naslonjeni na vladajuce i njihove zelje.

Radnici bi bili zadovoljni i postovani da je:

-obezbijedjeno provodjenje ZOR i drugih zakona za radnika
-dva radna dana slobodna
-prekovremeno i rad nedjeljom posebno placen.

Sve ostalo je prosipanje suplje.

NE POSTOJI USPJESAN SISTEM GDJE ZABRANIS NEKOME RAD! Ograniciti "bonusima" da, ali ONEMOGUCITI je fula da ne moze biti fulija.

Ko ce raznim manjim radnjama nadoknaditi gubitak o 4-5 nedjelja? Pa znate li vi koliko para treba zaraditi da se plati kirija u jebenom maglaju od 700KM? I na to jos doprinosi?
Ne znas o cemu pricas. Da znas barem dio stvarnog zivota ne bi prosipao suplju okolo.
Pricu o manjim..inace si redovan kupac kod njih :lol:
Umotavate u brojke i nake zakone zelju za shopingom nedjeljom.
Procitano.
svesuper25

#11341 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

kakaljin wrote: 19/11/2025 13:00

On ne zna nista o onome za sta se poziva, tako da ti on nema niti jednog argumenta za ne prodajnu nedelju
Znam da nema,pravi bot bez argumenata,samo znaju ponavljat jednu te istu stvar.Veze sa zivotom nemaju kako funkcionise realni sektor.
peca777

#11342 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Martin Rigs wrote: 19/11/2025 13:04 Pricu o manjim..inace si redovan kupac kod njih
Tvoja botovska pamet to ne moze skontati. Ja sam osoba koja je u zivot krenula prodajuci rasadu, pa nisam snobovsko govno koje ne razumije zivote obicnog covjeka.
Martin Rigs wrote: 19/11/2025 13:04 Umotavate u brojke i nake zakone zelju za shopingom nedjeljom.
Zaboli me krasni visuljak za brojke botova koji ratuju, ja ti kazem STVRNI PRIMJER. To sto tvoja glava to ne moze rezonovati, pa ti moraju drugi dosaptavati, plasim se da je tvoj problem.

Rekao sam ti jednostavnu formulu, X dana bez prihoda, a nameti ostali isti. Koliko je kirija smanjeno radi neradne nedjelje? NULA!
Cherry-Cherry

#11343 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Šta kaže, kad ne radim ja, nek ne radi niko :-) Što bi samo Bingo zatvorio nedeljom, neka zatvore svi
svesuper25

#11344 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

Cherry-Cherry wrote: 19/11/2025 13:13 Šta kaže, kad ne radim ja, nek ne radi niko :-) Što bi samo Bingo zatvorio nedeljom, neka zatvore svi
Jedva cekam da se lidl otvori,pa kolone auta ce ic nedjeljom u rs.Kao sto hasicevic kaze,nek idu,sire prijateljstvo sa srbima :lol:
Cherry-Cherry

#11345 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

svesuper25 wrote: 19/11/2025 13:15
Cherry-Cherry wrote: 19/11/2025 13:13 Šta kaže, kad ne radim ja, nek ne radi niko :-) Što bi samo Bingo zatvorio nedeljom, neka zatvore svi
Jedva cekam da se lidl otvori,pa kolone auta ce ic nedjeljom u rs.Kao sto hasicevic kaze,nek idu,sire prijateljstvo sa srbima :lol:
A Hasičević je prvi ići u Lidl u RS :D
svesuper25

#11346 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by svesuper25 »

Cherry-Cherry wrote: 19/11/2025 14:57
svesuper25 wrote: 19/11/2025 13:15
A Hasičević je prvi ići u Lidl u RS :D
Pa da,bice nedjeljom u Doboju,u svom rodnom kraju.
biglebovski

#11347 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

peca777 wrote: 19/11/2025 13:06 Rekao sam ti jednostavnu formulu, X dana bez prihoda, a nameti ostali isti.
Sve si u pravu kolega, samo da ispravim da nameti nisu ostali isti, nego su se povećali sa minimalcem, a mnogima je porasla i kirija i knjigovođa i voda i sve ostalo. A 52 dana godišnje ti zabranili raditi.

Ko god ne prodaje ulje, šečer i brašno je osjetio pad prometa. A ulje je 31.12.2024 g. koštalo 2.40 KM a 03.01.2025 je bilo 3.80 KM. Kajmak pokupili veliki, kajmak pokupila vlada kroz povećani priliv pdva od poskupljenja osnovnih životnih namirnica. I onda se još krenuli igrati tržišnim natjecanjem kroz finansijsku pomoć nekakvim socijalno ugroženim privrednim društvima.

Vic.
Martin Rigs

#11348 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

peca777 wrote: 19/11/2025 13:06
Martin Rigs wrote: 19/11/2025 13:04 Pricu o manjim..inace si redovan kupac kod njih
Tvoja botovska pamet to ne moze skontati. Ja sam osoba koja je u zivot krenula prodajuci rasadu, pa nisam snobovsko govno koje ne razumije zivote obicnog covjeka.
Martin Rigs wrote: 19/11/2025 13:04 Umotavate u brojke i nake zakone zelju za shopingom nedjeljom.
Zaboli me krasni visuljak za brojke botova koji ratuju, ja ti kazem STVRNI PRIMJER. To sto tvoja glava to ne moze rezonovati, pa ti moraju drugi dosaptavati, plasim se da je tvoj problem.

Rekao sam ti jednostavnu formulu, X dana bez prihoda, a nameti ostali isti. Koliko je kirija smanjeno radi neradne nedjelje? NULA!
Jos i gore ako nisi budzetlija.
Plus kazes razumijes obicnog covjeka.
!00 000 ljudi i zena dobilo priliku kakvu nisu imali od kraja agresije. Da imaju jedan,ponavljam jedan jebeni dan vikenda slobodno.
Nedjelju.
I karikiram..da me drug vlada ne bi napao za brojke..ali nije daleko.
I ako razumijes ljude,pa de brt il sestro onda imaj razumijevanje.
Nedjelja. Da ljudi znaju sta je vikend.
Uhvatili ste se suplje price..
I ako si direktno pogodjen ili pogodjena ovime pa de dragstor.24 h 7 dana u sedmici 365 dana u godini..
Jer na vagi je ovih gore koliko ljudi a koji su iskreno zadovoljni sto imaju jedan dan vikenda slobodno.
Ove nase forumase koji ne razumiju o cemu pricam,vecina ih je vani pa onda njihova prica zvuci ko naucna fantastila..i njih i mogu razumjeti.
Ali onaj koji je ovdje u BiH i onda krene prositpat suplju i zakonu o radu o trzistu o trazenju novog posla..samo cu u pitat..jestel vi normalni :lol:
Ljudi i zene u recimo Bingu,radi se plata je ok kreditno su pa garantujem skoro svi zaduzeni..i sad imaju i nedjelju slobodnu.
I treba zarad sake shopingholicara ili supljatora Cavalica koji za nekog odradjuje prljavi posao da rizikuju sve ..
AL hajd,nek se prica tj pise,forum je i trpi i gore od nas :lol:
k4mi

#11349 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

Martin Rigs wrote: 19/11/2025 17:52
peca777 wrote: 19/11/2025 13:06

Jos i gore ako nisi budzetlija.
Plus kazes razumijes obicnog covjeka.
!00 000 ljudi i zena dobilo priliku kakvu nisu imali od kraja agresije. Da imaju jedan,ponavljam jedan jebeni dan vikenda slobodno.
Nedjelju.
I karikiram..da me drug vlada ne bi napao za brojke..ali nije daleko.
I ako razumijes ljude,pa de brt il sestro onda imaj razumijevanje.
Nedjelja. Da ljudi znaju sta je vikend.
Uhvatili ste se suplje price..
I ako si direktno pogodjen ili pogodjena ovime pa de dragstor.24 h 7 dana u sedmici 365 dana u godini..
Jer na vagi je ovih gore koliko ljudi a koji su iskreno zadovoljni sto imaju jedan dan vikenda slobodno.
Ove nase forumase koji ne razumiju o cemu pricam,vecina ih je vani pa onda njihova prica zvuci ko naucna fantastila..i njih i mogu razumjeti.
Ali onaj koji je ovdje u BiH i onda krene prositpat suplju i zakonu o radu o trzistu o trazenju novog posla..samo cu u pitat..jestel vi normalni :lol:
Ljudi i zene u recimo Bingu,radi se plata je ok kreditno su pa garantujem skoro svi zaduzeni..i sad imaju i nedjelju slobodnu.
I treba zarad sake shopingholicara ili supljatora Cavalica koji za nekog odradjuje prljavi posao da rizikuju sve ..
AL hajd,nek se prica tj pise,forum je i trpi i gore od nas :lol:
pa imas i obicnog covjeka koji ima svoju radnju. Njemu je zabranjeno da prodaje nedjeljom.

A vamo veci lanci ako zatreba u potrebe predizborne kampanje svaku nedjelju 2 mjeseca pred izbore zvati radnike na posao, jedno sat dva ne moraju vise. I ne prekrse zakon. Jer rad nedjeljom nije zabranjen, zabranjena je djelatnost trgovine. Mala cijena da svih tih 100 000 radnika psuje ministra kojeg sada hvale.
tokio25

#11350 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

a taj obicni covjek koji ima radnju na sve nacine gleda da zajebe drzavu
Locked