Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#11301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
mrgreen
Ne. Ne bi bilo fer.
p.k.
Ne. Ne bi bilo fer.
p.k.
- Ricken
#11302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Neznam da li je ovdje uključen odgovor na moje pitanje, ali da pojasnim, nisam ni mislio na post izborne koalicije nego na mogučnosti integracije ili koaliranja za izbore 2014.Pedja Kojovic wrote:Jedan zbirni odgovor na nekoliko postavljenih pitanja...
Prije svega, i kao sto sam vec napisao...
Zadovoljni smo rezultatom u Sarajevu. Nase kandidatkinje su odlicno radile u kampanji, bile fokusirane na konkretne programe i osvojile veliki broj glasova. Sadasnji rezultati govore da cemo za razliku od prethodnog mandata u ovom u svakoj opstini imati klub vijecnika sto ce nam omoguciti dosta kvalitetniji rad. To nam takodje omogucava ne samo da kontrolisemo rad opstinskih vijeca nego i daje sansu da implementiramo projekte iz naseg programa. Uskoro ce biti poznato i koliki ce biti nas uticaj u GV i pri izboru gradonacelnika/ce.
Sasvim sam siguran da ce odnos nasih vijecnika prema odgovornosti koju su preuzeli bitno uticati na nacin na koji se do sada ponasala vlast u lokalnim zajednicama. Transparentnost, interakcija sa gradjankama i gradjanima tokom cijelog mandata, informisanje i anketiranje o odlukama i inicijativima, itd.
Mi povecanu izlaznost ne dozivljavamo kao "hendikep" koji nam se desio. Nas raduje da su glasaci izasli u vecem broju i zao nam je sto taj broj nije jos veci, pogotovo u Sarajevu. Nazalost, mali je broj opstinskih odbora bio spreman da ucestvuje u ovim izborima. Tamo gdje je to slucaj ce sasvim sigurno doci do znacajne reorganizacije.
MI smo ideoloski vrlo profilirana stranka i nemamo namjeru razvodnjavati nasu ideologiju i kompromitirati nasu principijelnost za racun populizma. Nasi glasaci mogu biti mirni jer znaju da se "ujutro nece probuditi" u koaliciji sa nekom etnickom ili ideoloski nekompatibilnom strankom. Nasi glasaci glasaju za Nasu stranku ne zbog nas, nego zbog sebe.
Ja vjerujem da cemo na sljedecem kongresu stranke uz naziv dodati i ideolosku odrednicu, socijalni liberali.
(I uvesti vise narandzaste boje u vizuelni izgled).
Izborne ciljeve za 2014. godinu jos nismo odredili.
p.k.
- madner
#11303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Taj problem se rjesi tako sto se apriori odredi ko je zaduzen za taj autoput, ako ste to vi onda vi izaberete najboljeg izvodjaca, autoput se napravi i vi se ste pokazali glasacima da moze drugacije. Na tamnoj strani vas koalicioni partner krade i nista ne radi jer ste njemu dali tu kontrolu nad njegovim resorom.
Alternativno dvije losije stranke kradu medjusobno i finaciraju sebi kampagne i vi ostanete na ovom nivou.
Slucaj A:
Poslje 4 godine gradjani imaju autoput, NS je izgubila na reputaciji cistoce ali dobila na reputaciji rada i ima sanse da izbaci i loseg partnera.
Slucaj B:
Nema autoputa, stranka B i C se zamjene sa D i E.
Alternativno dvije losije stranke kradu medjusobno i finaciraju sebi kampagne i vi ostanete na ovom nivou.
Slucaj A:
Poslje 4 godine gradjani imaju autoput, NS je izgubila na reputaciji cistoce ali dobila na reputaciji rada i ima sanse da izbaci i loseg partnera.
Slucaj B:
Nema autoputa, stranka B i C se zamjene sa D i E.
-
nedzmun
#11304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja
Prvo bih zeljela reci da sam se nadala malo boljem uspjehu NS na ovim lokalnim izborima, ali vjerujem da cete uspjeti pametno iskoristiti i ovaj broj osvojenih mandata u OV.
Temu pratim vec mjesecima i odgovore na neka svoja pitanja sam vec dobila zahvaljuci pitanjima drugih formusa. Saznala sam da stranka ima svoju kadrovsku komisiju koja je bila zaduzena za "provjeru" kandidata na ovogodisnjim izbornim listama.
Mene interesuje na koji nacin profilirate svoje clanove. Vjerujem da opcinski odbori imaju odredjenu samostalnost po tom pitanju (jer je realno nemoguce da je centrala upucena u sve detalje), ali da li postoji neki interni pravilnik ili barem lista kriterija koje (potencijalni) clanovi treba da zadovoljavaju? Na koji nacin se osiguravate, ako to radite, da su to ljudi koji su u stranci zbog njenih stavova, ideja i planova, koji shvataju politiku koja se vodi i pravac kojim stranka ide, a ne oni kojima je cilj biti clan stranke, pa bilo koje?
Ovo pitam jer sam ove godine medju clanovima primjetila i neke koji su do nedavno bili clanovi drugih stranaka. Stavise, dijametralno suprotnih politickih opcija. Neki od njih su se na prethodnim izborima smijesili sa drugacije obojenih plakata. Nekad mogu prihvatiti i objasnjenje da covjek moze da promijeni svoje misljenje, ali me je cesta praksa mijenjanja politickih dresova pred svake izbore posljednjih godina ucinila i malo skepticnom po tom pitanju.
Koliko god se nadam da ce rasti infrastruktura stranke, da ce ona vremenom jacati, tako ne bih voljela da postane jos jedna od onih dobrih ideja koje su upropastili ljudi.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Prvo bih zeljela reci da sam se nadala malo boljem uspjehu NS na ovim lokalnim izborima, ali vjerujem da cete uspjeti pametno iskoristiti i ovaj broj osvojenih mandata u OV.
Temu pratim vec mjesecima i odgovore na neka svoja pitanja sam vec dobila zahvaljuci pitanjima drugih formusa. Saznala sam da stranka ima svoju kadrovsku komisiju koja je bila zaduzena za "provjeru" kandidata na ovogodisnjim izbornim listama.
Mene interesuje na koji nacin profilirate svoje clanove. Vjerujem da opcinski odbori imaju odredjenu samostalnost po tom pitanju (jer je realno nemoguce da je centrala upucena u sve detalje), ali da li postoji neki interni pravilnik ili barem lista kriterija koje (potencijalni) clanovi treba da zadovoljavaju? Na koji nacin se osiguravate, ako to radite, da su to ljudi koji su u stranci zbog njenih stavova, ideja i planova, koji shvataju politiku koja se vodi i pravac kojim stranka ide, a ne oni kojima je cilj biti clan stranke, pa bilo koje?
Ovo pitam jer sam ove godine medju clanovima primjetila i neke koji su do nedavno bili clanovi drugih stranaka. Stavise, dijametralno suprotnih politickih opcija. Neki od njih su se na prethodnim izborima smijesili sa drugacije obojenih plakata. Nekad mogu prihvatiti i objasnjenje da covjek moze da promijeni svoje misljenje, ali me je cesta praksa mijenjanja politickih dresova pred svake izbore posljednjih godina ucinila i malo skepticnom po tom pitanju.
Koliko god se nadam da ce rasti infrastruktura stranke, da ce ona vremenom jacati, tako ne bih voljela da postane jos jedna od onih dobrih ideja koje su upropastili ljudi.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
-
Pedja Kojovic
#11305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
palermo
Ne radi se ovdje o tome da mi necemo ulaziti u koalicije sa etnickim strankama ili praviti kompromise jer mi kao stranka ili licno zelimo ostati "cisti", itd..
Mi smo svjesno usli u politiku, koja je u nasoj zemlji generalno prljava i nemoralna(O tome mogu svjedociti iz dvogodisnjeg licnog iskustva) sa zeljom da mjenjamo stvari u zemlji na bolje.
Prethodne dvije godine su - onima koji nisu vjerovali nasim prognozama odmah nakon izbora 2010. i objavljenih koalicija - pokazale da takva partnerstva ne funkcionisu, da dodatno blokiraju sistem, da se mehanizmi i drzavni organi zloupotrebljavaju za ideoloske medjustranacke obracune. Dakle, te koalicije nisu u interesu gradjanki i gradjana BiH.
p.k.
Ne radi se ovdje o tome da mi necemo ulaziti u koalicije sa etnickim strankama ili praviti kompromise jer mi kao stranka ili licno zelimo ostati "cisti", itd..
Mi smo svjesno usli u politiku, koja je u nasoj zemlji generalno prljava i nemoralna(O tome mogu svjedociti iz dvogodisnjeg licnog iskustva) sa zeljom da mjenjamo stvari u zemlji na bolje.
Prethodne dvije godine su - onima koji nisu vjerovali nasim prognozama odmah nakon izbora 2010. i objavljenih koalicija - pokazale da takva partnerstva ne funkcionisu, da dodatno blokiraju sistem, da se mehanizmi i drzavni organi zloupotrebljavaju za ideoloske medjustranacke obracune. Dakle, te koalicije nisu u interesu gradjanki i gradjana BiH.
p.k.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Napisah kilometarski post, pa odustadoh, nema svrhe...Drago mi je da ste zadovoljni i da je problem samo u glasacima koji su precijenili svoj glas i mislili da niko nije dovoljno dobar za njih. Nadam se da ce do iducih izbora ovu drzavu naseliti neki pametniji i skromniji ljudi koji nece cijeniti svoj glas, pa ce oni prepoznati kvalitet vasih kandidata.Pedja Kojovic wrote:plain vanila
Prazan/nevazeci listic je demokratsko pravo glasaca,premda je efekat u konacnici isti kao i neizlazak na glasanje.( A za manje stranke i gori, jer se povecava stopa izlaznosti, odnosno, broj potrebnih glasova za ulazak u vijece).
Sto se tice onih koji nisu imali za koga glasati....
To se vjerovatno moze objasniti na mnogo nacina i ima mnogo uzroka.
O nekima od njih sam pisao ranije.
Neki su razumljivi - apatija, defetizam, cinizam- nakon 17 godina razocarenja.
Mi se koliko god mozemo borimo protiv toga i, ja vam licno mogu reci, da je to nesto sto svakome od nas u stranci crpi
ogromnu energiju i vrijeme.
Neke od razloga, recimo, niko nije dovoljno dobar da ga "zaokruzim",... je teze objasniti, jer spadaju u domen psihologije. Recimo, psihologija kaze da vecina Amerikanaca ubaci novcic u prosjacku ruku ne iz empatije prema prosjaku nego kako bi se oni bolje osjecali. Da li se stav - niko nije dovoljno dobar da bi dobio moj glas - moze objasniti na slican nacin, ja zaista ne znam.
Naravno. Mnogo toga je moglo i moralo bolje uraditi sa nase strane.Mi smo, vise nego posmatraci, svjesni svega sto nismo ili smo lose uradili. To cemo, kao i nakon ranijih kampanja, pokusati popraviti u sljedecoj.Ali ova kampanja je, barem u Sarajevu, po meni, bila bolja od prethodnih, a to znaci, ja se nadam, da ucimo na sopstvenim greskama.
p.k.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#11307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nedzmun
Nas statut samo propisuje razloge zbog kojih neko ne moze postati clan Nase stranke.
Sve ostalo je u rukama opstinskih odbora.
p.k.
Nas statut samo propisuje razloge zbog kojih neko ne moze postati clan Nase stranke.
Sve ostalo je u rukama opstinskih odbora.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#11308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
U logickoj, sahovskoj, igri, je mozda tako.
Moje iskustvo je moram priznati drugacije.
p.k.
U logickoj, sahovskoj, igri, je mozda tako.
Moje iskustvo je moram priznati drugacije.
p.k.
-
palermo
#11309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zapravo u pravu si.Upravo je to ono što ja mislim, samo se ustručavam da napišemZox wrote:Cekaj ba, palermo, prica ti je malo suplje (malo). Zbog stanja drustva, a kako bi namakli jos glasova, Nasa stranka bi trebala postati nova Sda ili Sdp? .
Da, Naša stranka treba da uđe u prostor koji joj je SDP ostavio,i postane ono što SDP nije postao.Dakle, SDP (samo će se zvati Naša stranka što opet sa sobom nosi i mnoge prednosti) koji ispunjava svoja obećanja (onoliko koliko može).
Last edited by palermo on 09/10/2012 20:06, edited 1 time in total.
- webby-x
#11310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pričom "nećemo koalirati" sami sebe marginaliziraju.palermo wrote:Da, Naša stranka treba da uđe u prostor koji joj je SDP ostavio,i postane ono što SDP nije postao.Dakle, SDP (samo će se zvati Naša stranka što opet sa sobom nosi i mnoge prednosti) koji ispunjava svoja obećanja (onoliko može).
Inače, davno sam rekao da nema ništa od "nove stranke" čiji
je jedini način djelovanja palamuđenje iz malobrojnih
poslaničkih klupa ili klupa općinskih vijeća.
Treba ustati i praviti prosvjede za svoje ideje,
stvarati "nered", uzburkati vodu.
- webby-x
#11311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
palermo wrote:Korist za onog siromaha što dobi pola dolara je minorna,kao što je i korist za ovo društvo od vaše ideološke čistoće minorna.
Inače, ionako nema ništa od te "čistoće".
Lako je biti "čist" u opoziciji, sa par poslanika.
- Corto Maltese
#11312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto.palermo wrote:Zapravo u pravu si.Upravo je to ono što ja mislim, samo se ustručavam da napišemZox wrote:Cekaj ba, palermo, prica ti je malo suplje (malo). Zbog stanja drustva, a kako bi namakli jos glasova, Nasa stranka bi trebala postati nova Sda ili Sdp? ..
Da, Naša stranka treba da uđe u prostor koji joj je SDP ostavio,i postane ono što SDP nije postao.Dakle, SDP (samo će se zvati Naša stranka što opet sa sobom nosi i mnoge prednosti) koji ispunjava svoja obećanja (onoliko koliko može).
- Ricken
#11313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prvo kreni od sebe, jesi li glasala za SDP zato što su ti oni ponudili više od drugih? Ja mislim da nisi.plain vanilla wrote:Ljudi su dosli na biracko mjesto i umjesto da zaokruze neko ime, isarali su listic ili predali prazan...nisu imali za koga glasatiPedja Kojovic wrote:madner
Jesmo, zadovoljni smo.
Stranka ce se finansijski konsolidovati sto ce nam omoguciti da radimo na organizacionoj infrastrukturi, koja je bila slaba, izmedju ostalog i zbog toga.
Javni prostor u predizbornoj kampanji je bio (opet) okupiran "velikim temama", ilegalno postavljenim plakatima, pristrasnim medijima, itd.
Mi smo sa jednom finansijski skromnom, lokalno fokusiranom, civiliziranom kampanjom i mladim pametnim kandidatkinjama i ljudima na listama osvojili ukupno vise glasova nego ikada do sada iako smo izasli u manjem broju izbornih jedinica. Nismo potonuli u populizam, niti se bavili "pljuvanjem" drugih, nismo krsili zakona, pravila - dakle, ponasali smo se onako kako smatramo da bi se svi politicki subjekti trebali ponasati.
p.k.
Nemojte se postavljati kao da ste napravili sve sto treba i samozadovoljno uzivati u rezultatima nego pokusajte vidjeti svje greske
Zasto ljudi koji su vec dosli na biraliste nisu glasali za vas nego su predali prazan papir? A da ne spominjem ljude koji su radije ostali kod kuce
Na vasoj listi u Tuzli se nije imalo koga zaokruziti, i vjerujem da ste zato lose prosli, a ne jer ste imali civiliziranu kampanju, tijekom koje ste predizborni skup napravili u isto vrrijeme kad i SDP. Sta ste htjeli time postici?
Kolega forumash iz Zenice vas je par puta pitao za nosioca liste u Ze, ali i to pitanje je ostalo visti u zraku.
Mislite li mozda da ste nam ponudili premalo?
Da budem iskren nisam ni ja glasao za one koji su mi ponudili najviše, nego sam glasao za isključivo ljude koje lično znam.
Za neke stvari potrebno je vrijeme, i najgora stvar u biznisu, a vjerujem da je slično i sa političkom partijom je da porasteš prebrzo bez izgrađene sistemske infrastrukture za to. A onda te pregaze okolnosti za koje nisi spreman. (SZBIH). Druga stvar je da i društvo mora biti zrelo za stranke i načine političkog komuniciranja kakvo ima NS. To je jednostavno usud takvih stranaka. NS može crpiti svoje rezultate iz glasačkog tijela liberala, nekih marginalnih socijal demokratskih stranaka, nezavisnih listi, stranaka koje se bave samo određenim problemima..... Na kraju mogu i sami napraviti analizu koji je to profil ljudi čija su bili druga opcija na ovim izborima.
1990 su udareni neki temelji. Stranke koje su tada harale na izborima, haraju i sada, ciklično se izmjenjujući uz poneki blic krieg tipa Stranka za BiH ili SBB (koji je u biti nastao iz SDA). Ono što ja nevidim kod NS je neka principijelna politika (iako se kunu u principe), nego imam dojam da bi najrađe u koaliciju sa SDP-om i tako prigrabili koji mandat više za najeksponiranije kadrove. Priznajem kampanja NS ove godine bila je najbolja, govorili su o stvarima i na način na koji bi i sam, ali jednostavno za glas je potebno i malo povjerenja. A zato možda samo treba malo vremena, i sigurnosti da nebi poletili u koaliciju sa SDP-om, jer ako mi ima mrže partije u BiH, onda sam u nedoumici između stranaka tzv nove parlamentarne većine.
Naravno pričam o Sarajevu. Vjerovatno je u Tuzli drugačije, pa se i rezonuje drugačije.
Last edited by Ricken on 09/10/2012 22:43, edited 1 time in total.
-
palermo
#11314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mali koračić napravioCorto Maltese wrote: Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto.
Naša stranka ima mnogo veći potencijal od SDU-a,što ga ne koriste.....jebi ga,o tome evo čitavo popodne trunimo
-
Pedja Kojovic
#11315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Moje misljenje je da u ovom vremenu veliki politicki projekti, koji zahtijevaju 300 i vise hiljada glasova, nuzno zahtijevaju da se razlicitoj publici pricaju razlicite price.(Price koje su vrlo cesto oprecne).
Kada partija dodje u poziciju vlasti na taj nacin razapeta je izmedju oprecnih obecanja.
Moja licna projekcija je da,...da u situaciji relativno balansiranih blokova socijaldemokrati - narodnjaci, jedna, po broju glasova manja, ali ideoloski i moralno cvrsta stranka moze doci u poziciju da kontrolise vecinu, odnosno, upravlja temama, pa cak i da vlada. Ja mislim da to moze biti Nasa stranka.
p.k.
Kada partija dodje u poziciju vlasti na taj nacin razapeta je izmedju oprecnih obecanja.
Moja licna projekcija je da,...da u situaciji relativno balansiranih blokova socijaldemokrati - narodnjaci, jedna, po broju glasova manja, ali ideoloski i moralno cvrsta stranka moze doci u poziciju da kontrolise vecinu, odnosno, upravlja temama, pa cak i da vlada. Ja mislim da to moze biti Nasa stranka.
p.k.
- volta dzontra
#11316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@Challenger
Nepotrebno je sad teoretizirati. Trebao sam "liberalna vecina" staviti u navodnike. Mislim da ce biti zanimljivija rasprava u nastanku ako NS bude u prilici pretegnuti za gradonacelnika...
Usput sto se tice rezultata. Po meni nije lose biti 4 stranka u glavnom gradu. S ovakvom politickom profilacijom nisu mogli vise (to sam pisao prije).
Ako im dosade ovakvi rezultati uvijek mogu iskoristiti P.K (kao Srbina) da javno priprijeti Nikolicu da ce dobiti po nosu, Dacicu po prstima, nadju nekog da u izbornom programu galami na Bakira kako je blato jeo dok je on bio u babe u trezoru......Ganicka nek malo zaocijuka s babinim jaranima i eto ga. Patriotski populizam ih moze poduplati na sljedecim izborima
Nepotrebno je sad teoretizirati. Trebao sam "liberalna vecina" staviti u navodnike. Mislim da ce biti zanimljivija rasprava u nastanku ako NS bude u prilici pretegnuti za gradonacelnika...
Usput sto se tice rezultata. Po meni nije lose biti 4 stranka u glavnom gradu. S ovakvom politickom profilacijom nisu mogli vise (to sam pisao prije).
Ako im dosade ovakvi rezultati uvijek mogu iskoristiti P.K (kao Srbina) da javno priprijeti Nikolicu da ce dobiti po nosu, Dacicu po prstima, nadju nekog da u izbornom programu galami na Bakira kako je blato jeo dok je on bio u babe u trezoru......Ganicka nek malo zaocijuka s babinim jaranima i eto ga. Patriotski populizam ih moze poduplati na sljedecim izborima
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja i krecem od sebe, zato i pisem ovako. Otkako glasam, prvo sam glasala za UBSD, a nakon nesretnog ujedinjenja za SDP. Nikad dosad nisam ni razmisljala da glassam za neku drugu stranku. I razmisljala sam da glasam za NS. Medjutim, kad sam vidjela kandidate, odustala sam. Ne zato sto nisu dovoljno dobri bi dobili moj glas nego jer je SDP, bez obzira na sve, ponudio bolje. Mogla bih ja sad analizirati te kandidate, ali zaista nema smisla to raditi...Ricken wrote:
Prvo kreni od sebe, jesi li glasala za SDP zato što su ti oni ponudili više od drugih? Ja mislim da nisi.
Da budem iskren nisam ni ja glasao za one koji su mi ponudili najviše, nego sam glasao za isključivo ljude koje lično znam.
Za neke stvari potrebno je vrijeme, i najgora stvar u biznisu, a vjerujem da je slično i sa političkom partijom je da porasteš prebrzo bez izgrađene sistemske infrastrukture za to. A onda te pregaze okolnosti za koje nisi spreman. (SZBIH). Druga stvar je da i društvo mora biti zrelo za stranke i načine političkog komuniciranja kakvo ima NS. To je jednostavno usud takvih stranaka. NS može crpiti svoje rezultate iz glasačkog tijela liberala, nekih marginalnih socijal demokratskih stranaka, nezavisnih listi, stranaka koje se bave samo određenim problemima..... Na kraju mogu i sami napraviti analizu koji je to profil ljudi čija su bili druga opcija na ovim izborima.
1990 su udareni neki temelji. Stranke koje su tada harale na izborima, haraju i sada, ciklično se izmjenjujući uz poneki blic krieg tipa Stranka za BiH ili SBB (koji je u biti nastao iz SDA). Ono što ja nevidim u NS je neka principijelna politika (iako se kunu u principe), nego imam dojam da bi najrađe u koaliciju sa SDP-om i tako prigrabili koji mandat više za najeksponiranije kadrove. Priznajem kampanja NS ove godine bila je najbolja, govorili su o stvarima i na način na koji bi i sam, ali jednostavno za glas je potebno i malo povjerenja. A zato možda samo treba malo vremena, i sigurnosti da nebi poletili u koaliciju sa SDP-om, jer ako mi ima mrže partije u BiH, onda sam u nedoumici između stranaka tzv nove parlamentarne većine.
Naravno pričam o Sarajevu. Vjerovatno je u Tuzli drugačije, pa se i rezonuje drugačije.
Na dan izbora sam s prijateljicom pila kafu, ona nije SDPovka, sumnjam da je ikada njih glasala. I ona poce pricu o NS, kako je htjela za njih glasati, ali nije pronasla nijednog kandidata...
Elem, nisam glasac NS, ali sam bila potencijalni glasac...Ono sto je bila svrha mog posta je da treba traziti greske i propuste u stranci, kampanji, pristupu, a ne u glasacima...Jer glasaci ce i na narednim izborima biti isti...
Kao sto bi oni voljeli da Svedjani npr biraju i ja bih voljela da glasam za Svedjane, ali ...
- Corto Maltese
#11318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da, to je ta tegoba. SDU, hej 'nakav SDU, popravio rezultat, a oni to nisu umjeli!? I umjesto da to dožive kao šamar, i zapitaju se "Kako?", oni iskazuju zadovoljstvo umjetničkim dojmom kampanje i tome što se nisu nikome zamjerili!?palermo wrote:Mali koračić napravioCorto Maltese wrote: Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto..
Naša stranka ima mnogo veći potencijal od SDU-a,što ga ne koriste.....jebi ga,o tome evo čitavo popodne trunimo
- Janjicar
#11319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislio sam da ce Nasa Stranka u Gracanici imati vise vijecnika ali eto ipak nije uspjelo.
Mirsad Camdzic je u vijecu i sada ocekujemo kao i kod proslog njegovog mandata da bude odlucan u svojim stavovima i da mijenja neke stvari.
Bit ce tesko al ne i nemoguce.
Za sljedece izbore bi trebali :
Vise angazovanja i probati skupiti glasove i po okolnim selima a ne samo u Gracanici,
Upoznati gradjanje s programom Nase Stranke i stim sta je NS uradila do sada u Opcinskom Vijecu.
Mirsad Camdzic je u vijecu i sada ocekujemo kao i kod proslog njegovog mandata da bude odlucan u svojim stavovima i da mijenja neke stvari.
Bit ce tesko al ne i nemoguce.
Za sljedece izbore bi trebali :
Vise angazovanja i probati skupiti glasove i po okolnim selima a ne samo u Gracanici,
Upoznati gradjanje s programom Nase Stranke i stim sta je NS uradila do sada u Opcinskom Vijecu.
- Zox
#11320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Za umjetnicki dojam se slazemCorto Maltese wrote:Da, to je ta tegoba. SDU, hej 'nakav SDU, popravio rezultat, a oni to nisu umjeli!? I umjesto da to dožive kao šamar, i zapitaju se "Kako?", oni iskazuju zadovoljstvo umjetničkim dojmom kampanje i tome što se nisu nikome zamjerili!?palermo wrote:Mali koračić napravioCorto Maltese wrote: Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto..
Za ovo ostalo, citiracu jednog italijanskog ljevicara. On je cak i u boljem polozaju, jer je u Italiji ljevica i desnica bare-ba, premda je desnica malo jaca. On rece: ne zelim ljevicu koja u igri sa protivnicima gubi uvijek, pa odluci da se ponasa kao oni, pobijedi i da je vise ne peglaju.
-
VjecitiStudent
#11321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
"Ovdje je lijepo zivjeti", svi su izborni pobjednici.Pedja Kojovic wrote:Jedan zbirni odgovor na nekoliko postavljenih pitanja...
Prije svega, i kao sto sam vec napisao...
Zadovoljni smo rezultatom u Sarajevu. Nase kandidatkinje su odlicno radile u kampanji, bile fokusirane na konkretne programe i osvojile veliki broj glasova.
...
p.k.
-
palermo
#11322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa nije uopšte problem hoće li njima dosaditi,problem je što će glasačima ili potencijalnim glasačima dosaditi.volta dzontra wrote:@Challenger
Apropo,politika u kojoj nema makar mrvice populizma i nije prava politika. Čak bih rekao da je to nešto suprotno
suštini politike. Uostalom i etimologija nam to sugerira..
-
VjecitiStudent
#11323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zivim za dan kad ce neko u ovoj zemlji nakon uradjenog projekta, a priprema za predizbornu kampanju i sama kampanja projekat za sebe svakako jesu, uraditi "lessons learned", tj. analizirati svoje dobre i lose poteze i izvuci odgovarajuce pouke.Corto Maltese wrote:Da, to je ta tegoba. SDU, hej 'nakav SDU, popravio rezultat, a oni to nisu umjeli!? I umjesto da to dožive kao šamar, i zapitaju se "Kako?", oni iskazuju zadovoljstvo umjetničkim dojmom kampanje i tome što se nisu nikome zamjerili!?palermo wrote:Mali koračić napravioCorto Maltese wrote: Analizirajući rezultate, barem na području Sarajeva, u taj prostor je već uletio SDU. Ne baš spektakularno, nekih 4-5000 glasova viška u odnosu na prethodne izbore, ali sasvim je jasno od koga je to otkinuto..
Malo je postalo dosadno, svi uvijek pobjedjuju, a kad se poraz nevoljko i prizna, niko nikad nije kriv.
- volta dzontra
#11324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Niti sam sugerirao populizam niti ga odbacujem. Mogu prihvatiti "sdpov populizam" i ugurati im se u trziste....palermo wrote:Pa nije uopšte problem hoće li njima dosaditi,problem je što će glasačima ili potencijalnim glasačima dosaditi.volta dzontra wrote:@Challenger
Apropo,politika u kojoj nema makar mrvice populizma i nije prava politika. Čak bih rekao da je to nešto suprotno
-
VjecitiStudent
#11325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zar obecanje o rjesavanju problema cuka nije bilo cisti populizam?palermo wrote:Pa nije uopšte problem hoće li njima dosaditi,problem je što će glasačima ili potencijalnim glasačima dosaditi.volta dzontra wrote:@Challenger