Biciklom kroz Sarajevo
- GAU8
#11301 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Zanimljiv link ako moderacija dopusti
http://3sporta.com/kratki-pocetnicki-vo ... zam-1-dio/
http://3sporta.com/kratki-pocetnicki-vo ... zam-1-dio/
- drag_gost
#11302 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Bravo @quater, postovanje.
- GAU8
-
quarterback
#11304 Re: Biciklom kroz Sarajevo
drag_gost wrote:Bravo @quater, postovanje.
ziviJo drug
-
r_faruk
#11305 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pozdrav ljudi,
mijenjam cetiri baterije 18650 za kilo bureka, kupio na ebay-u, stigle mi prekjucer (baterije ne burek).
http://www.ebay.com/itm/4pcs-3-7V-18650 ... SwZG9WhJCM
htio koristiti za solar storm, ali ne odgovara (brzo ih isprazni), kinez ko kinez.... za neke manje zahtjevne stvari su pristojne. pa ako nekome treba neka javi... moze i pola kile bureka
evo na slici se vidi da su nevjerovatnih 9900 mAh...
salim se, baterije poklanjam...
mijenjam cetiri baterije 18650 za kilo bureka, kupio na ebay-u, stigle mi prekjucer (baterije ne burek).
htio koristiti za solar storm, ali ne odgovara (brzo ih isprazni), kinez ko kinez.... za neke manje zahtjevne stvari su pristojne. pa ako nekome treba neka javi... moze i pola kile bureka
-
quarterback
#11306 Re: Biciklom kroz Sarajevo
tu samr_faruk wrote:Pozdrav ljudi,
htio koristiti za solar storm, ali ne odgovara (brzo ih isprazni), kinez ko kinez.... za neke manje zahtjevne stvari su pristojne. pa ako nekome treba neka javi... moze i pola kile burekaevo na slici se vidi da su nevjerovatnih 9900 mAh...
![]()
najveci je crnjak sto su ocjene na ebayu dobre, pomislio bi covjek da rasturaju ...
(ipak za jedan puno manji potrosac od solar storma ce dobro posluziti)
-
r_faruk
#11307 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ok, spremi burek
....
ja bih mogao izaci sa posla oko 15:30, ako si negdje oko pofalica, ili oko fisa mozemo se naci sutra ili da ti ih pricuvam do sljedece voznje?
ja bih mogao izaci sa posla oko 15:30, ako si negdje oko pofalica, ili oko fisa mozemo se naci sutra ili da ti ih pricuvam do sljedece voznje?
-
quarterback
#11308 Re: Biciklom kroz Sarajevo
u 15 i 30 krecem iz grada prema grbavici, sijeku li nam se gdje putevir_faruk wrote:ok, spremi burek....
taman je tu na pofalicima buredzinica mm
-
r_faruk
#11309 Re: Biciklom kroz Sarajevo
sijeku sijeku, mislim putevi 
moze onda sutra u 15:30, ja idem od pofalica prema gradu, pa se mozemo naci bilo gdje u vilsonovom. sada ih nisam ponio sa sobom, ali sutra nosim pa se vidimo onda...
moze onda sutra u 15:30, ja idem od pofalica prema gradu, pa se mozemo naci bilo gdje u vilsonovom. sada ih nisam ponio sa sobom, ali sutra nosim pa se vidimo onda...
-
quarterback
#11310 Re: Biciklom kroz Sarajevo
vazi drugar, super, hvala !
-
Wind
#11311 Re: Biciklom kroz Sarajevo
r_faruk wrote:Ja povremeno napravim koju turu... Pa ako si za, mozemo se provozati...istina, uvijek sam u nekom grcu dok vozimGAU8 wrote:Posto je kod nas pod pojmom bajk u 90% slucajeva upitanju MTB varijanta, zanima me ima li cestovnjaka na temi.
Isto tako posto sam ja relativno svjez sa MTB na cestovnu varijantu, nemam puno predstave o tome gdje bi se moglo voziti van grada.
Frustrira me sto je uglavnom sve zakrceno gustim saobracajem. Bilo koja magistrala je glava u torbu.strah me auta... Ima dobra cesta poslije breze, prema varesu, poprilicno rijedak saobracaj. Cuo sam da raja vozi prema foci...
Nisam znao da i ti imas cestovca? Evo i ja sam relativno nov na cestovnom bajku mada stalno vozim MTB po cesti. Da, meni je to draga tura prema Trnovu, relativno malo saobracaja i cesta je ok. Ako ste ready, mozemo bacit koji km. Faruk ce nam ponijet bureka....
-
r_faruk
#11312 Re: Biciklom kroz Sarajevo
quarterback wrote:vazi drugar, super, hvala !
ponio sam baterije, javi kada krenes iz grada, ja sam u vilsonovom do 15:30, mozda i duze, u svakom slucaju kad budes u blizini javi pa cemo se naci. ja cu poslije posla prema dobrinji... saljem ti broj tel u pm, ao bude potrebe...
sto se tice cestovnjaka, mozemo poslije posla radnim danima, ali i to ce biti kratke ture... jedino vikendom da napravimo neku malo duzu... mozemo ih natovariti i na auto i negdje odvuci da se provozamo... ja imam nosac za tri bicikla... tako da mozemo natovariti i provozati se...
-
quarterback
#11313 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hvala drug, izaci cu par min ranije sa posla, na vilsu sam u 15:35 ako je tebi ok, javim se prijer_faruk wrote:quarterback wrote:vazi drugar, super, hvala !
ponio sam baterije, javi kada krenes iz grada, ja sam u vilsonovom do 15:30, mozda i duze, u svakom slucaju kad budes u blizini javi pa cemo se naci. ja cu poslije posla prema dobrinji... saljem ti broj tel u pm, ao bude potrebe...
sto se tice cestovnjaka, mozemo poslije posla radnim danima, ali i to ce biti kratke ture... jedino vikendom da napravimo neku malo duzu... mozemo ih natovariti i na auto i negdje odvuci da se provozamo... ja imam nosac za tri bicikla... tako da mozemo natovariti i provozati se...
-
r_faruk
#11314 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ok, nema problema... vidimo se u wilsu
-
quarterback
#11315 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ok hvala !r_faruk wrote:ok, nema problema... vidimo se u wilsu
-
quarterback
#11316 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Da podjelim sa vama tekst koji sam stavio na par FB grupa a tice se iskustva koje je Faruk imao sa baterijama
Danas jedna zanimljivost koju zelim podijeliti sa vama, znam da vjerovatno svi znate za SolarStorm 5000 lm koji je bio mozda prva lampa za bajk vece jacine a da je cijenom prihvatljiva. Znate i da koristi battery pack 4x18650 tj 4 x 3.7 V. Ako ste se malo vise bavili s tim, ili ako smo isli zajedno na ture, onda mozda i znate ili sam vam mozda i pricao da su Kinezi odavno poceli zajebavati sa tim battery packom pa sam recimo u 2 battery packa koja sam dobio u 2 odvojene narudzbine sa 2 razlicita svjetla dobio od one 4 baterije sto dodju u battery packu - 2 ispravne i spojene, a 2 zahrdjale, očito odbacene kao škart, stavljene onako, da popune mjesto i da sve izgleda kako treba. Kako su baterije zalivene u plasticnu foliju kakva je situacija mozete znati samo kada skinete foliju ili eventualno ako znate nekoga ko ima battery pack pa da uporedite svoje i njegovo vrijeme svijetljenja lampe ali to je tesko provodivo jer baterije tokom svog zivota imaju razlicite kapacitete osim toga nemate pojma je li i kod tog nekog pack sa 2 ispravne ili 4 ispravne baterije pa nemate s cim da uporedite.
Dakle ovo je sve prica stara godinu ili vise dana. Danas je ova prica dobila drugi dio, jedan od drugara bajkera je dobio novi SolarStorm prije par dana i odmah posumnjao da sa baterijama nesto nije ok. Naime, izgledale su originalno oblikom medjutim imale su tj imaju svega 25 grama po bateriji umjesto 45 grama koliko inace imaju. Covjek je baterije napunio i probao medjutim ispostavilo se, ocekivano, da je SolarStorm mogao raditi svega par minuta. Pogledao sam baterije i zaista, kako je on i rekao, cini se da su Kinezi u okvir od 18650 stavili obicnu AAA (ili AA) bateriju koju su potom uz malo elektronike natjerali da da 3.7 V, naravno ne za dugo. 18650 izgleda kao sasvim regularna baterija osim sto je u pola laksa, dakle na osnovu izgleda je nemoguce skontati prevaru osim sto na njoj pise sumnjivih 9900 mAh sto je nigdje veze jer je cini mi se najveci kapacitet koji postoji zapravo oko 3-4.000 mAh (ne sjecam se vise je li 2600 mAh ili 4.000 mAh maksimum) ali Kinezi svakako pisu svasta po svojim baterijama pa je nemoguce skontati sta jeste a sta nije dok se ne proba.
Generalno Solar Stormovi su na Ebayu razlicitih cijena, oko 40 KM, s tim da ima i jeftinijih, jedna od prevara koje su od ranije poznate je recimo da vidite cijenu 35 KM i zaletite se ali ne skontate da u listi nije nabrojana baterija nego je to cijena samo za lampu.
Mislim da je prilicno nemoguce skontati ko je ok a ko nije osim da pitate nekoga ko je kupio normalnu i ispravnu lampu od koga je kupio pa da i vi narucite.
Recimo u ovom slucaju sa podmetnutim laznim baterijama seller je imao ocjenu 4,5 za ove baterije, dakle niđe veze.
Takodje u vezi polovnih battery packova informacija: Li Ion baterije u koje spadaju i 18650 imaju “problem” sa gubljenjem kapaciteta tokom vremena, tacnije sa razvijanjem internal resistance radi koje baterija nije u mogucnosti da isporuci veliku kolicinu energije u jedinici vremena. Tako da recimo “ostecena” baterija kada upalite solar storm na max odmah pada sa 3 diode na 2 ili 1 i ubrzo nakon toga se gasi. Jednostavno baterija je “prestara” i ne moze dati toliko struje koliko lampa trazi na maksimumu. Ako upalite lampu na najmanju jacinu svijetliti ce satima, ali na maksimalnoj jacini mozda svega par minuta ili znatno krace od obecanog vrmena svijetljenja. To je dakle posljedica internal resistancea koji je ireverzibilan proces.
Nastaje radi par uzroka
1. dugog skladistenja prepunjenje baterije
2. visoke temperature kod skladistenja i/ili punjenja
3. vremena koristenja / skladistenja
Dakle ove baterije, ako hocete da vam traju, ne punite na max i ne ostavljajte tako bez koristenja, radije ih drzite na oko 60% napunjenosti i potom kada vam zatrebaju napunite ih do kraja i potom u roku od par dana iskoristite, istrosite, i ponovo napunite na oko 60%.
Ako vas zanima vise o tome proguglajte, sve je objasnjeno na battery university webu.
Elem, obratite paznju. Lp
Danas jedna zanimljivost koju zelim podijeliti sa vama, znam da vjerovatno svi znate za SolarStorm 5000 lm koji je bio mozda prva lampa za bajk vece jacine a da je cijenom prihvatljiva. Znate i da koristi battery pack 4x18650 tj 4 x 3.7 V. Ako ste se malo vise bavili s tim, ili ako smo isli zajedno na ture, onda mozda i znate ili sam vam mozda i pricao da su Kinezi odavno poceli zajebavati sa tim battery packom pa sam recimo u 2 battery packa koja sam dobio u 2 odvojene narudzbine sa 2 razlicita svjetla dobio od one 4 baterije sto dodju u battery packu - 2 ispravne i spojene, a 2 zahrdjale, očito odbacene kao škart, stavljene onako, da popune mjesto i da sve izgleda kako treba. Kako su baterije zalivene u plasticnu foliju kakva je situacija mozete znati samo kada skinete foliju ili eventualno ako znate nekoga ko ima battery pack pa da uporedite svoje i njegovo vrijeme svijetljenja lampe ali to je tesko provodivo jer baterije tokom svog zivota imaju razlicite kapacitete osim toga nemate pojma je li i kod tog nekog pack sa 2 ispravne ili 4 ispravne baterije pa nemate s cim da uporedite.
Dakle ovo je sve prica stara godinu ili vise dana. Danas je ova prica dobila drugi dio, jedan od drugara bajkera je dobio novi SolarStorm prije par dana i odmah posumnjao da sa baterijama nesto nije ok. Naime, izgledale su originalno oblikom medjutim imale su tj imaju svega 25 grama po bateriji umjesto 45 grama koliko inace imaju. Covjek je baterije napunio i probao medjutim ispostavilo se, ocekivano, da je SolarStorm mogao raditi svega par minuta. Pogledao sam baterije i zaista, kako je on i rekao, cini se da su Kinezi u okvir od 18650 stavili obicnu AAA (ili AA) bateriju koju su potom uz malo elektronike natjerali da da 3.7 V, naravno ne za dugo. 18650 izgleda kao sasvim regularna baterija osim sto je u pola laksa, dakle na osnovu izgleda je nemoguce skontati prevaru osim sto na njoj pise sumnjivih 9900 mAh sto je nigdje veze jer je cini mi se najveci kapacitet koji postoji zapravo oko 3-4.000 mAh (ne sjecam se vise je li 2600 mAh ili 4.000 mAh maksimum) ali Kinezi svakako pisu svasta po svojim baterijama pa je nemoguce skontati sta jeste a sta nije dok se ne proba.
Generalno Solar Stormovi su na Ebayu razlicitih cijena, oko 40 KM, s tim da ima i jeftinijih, jedna od prevara koje su od ranije poznate je recimo da vidite cijenu 35 KM i zaletite se ali ne skontate da u listi nije nabrojana baterija nego je to cijena samo za lampu.
Mislim da je prilicno nemoguce skontati ko je ok a ko nije osim da pitate nekoga ko je kupio normalnu i ispravnu lampu od koga je kupio pa da i vi narucite.
Recimo u ovom slucaju sa podmetnutim laznim baterijama seller je imao ocjenu 4,5 za ove baterije, dakle niđe veze.
Takodje u vezi polovnih battery packova informacija: Li Ion baterije u koje spadaju i 18650 imaju “problem” sa gubljenjem kapaciteta tokom vremena, tacnije sa razvijanjem internal resistance radi koje baterija nije u mogucnosti da isporuci veliku kolicinu energije u jedinici vremena. Tako da recimo “ostecena” baterija kada upalite solar storm na max odmah pada sa 3 diode na 2 ili 1 i ubrzo nakon toga se gasi. Jednostavno baterija je “prestara” i ne moze dati toliko struje koliko lampa trazi na maksimumu. Ako upalite lampu na najmanju jacinu svijetliti ce satima, ali na maksimalnoj jacini mozda svega par minuta ili znatno krace od obecanog vrmena svijetljenja. To je dakle posljedica internal resistancea koji je ireverzibilan proces.
Nastaje radi par uzroka
1. dugog skladistenja prepunjenje baterije
2. visoke temperature kod skladistenja i/ili punjenja
3. vremena koristenja / skladistenja
Dakle ove baterije, ako hocete da vam traju, ne punite na max i ne ostavljajte tako bez koristenja, radije ih drzite na oko 60% napunjenosti i potom kada vam zatrebaju napunite ih do kraja i potom u roku od par dana iskoristite, istrosite, i ponovo napunite na oko 60%.
Ako vas zanima vise o tome proguglajte, sve je objasnjeno na battery university webu.
Elem, obratite paznju. Lp
-
amir79
#11317 Re: Biciklom kroz Sarajevo
18650 baterije se nalaze u baterijama od laptopa, 6 komada, ja sam rastavio jednu bateriju od starog laptopa i iako su stare puno su bolje od kineskih.
-
quarterback
#11318 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hvala na info, pitao sam se sta je koristeno u baterijama od laptopa ali nikad nisam rastavljao a nije mi naumpalo da guglamamir79 wrote:18650 baterije se nalaze u baterijama od laptopa, 6 komada, ja sam rastavio jednu bateriju od starog laptopa i iako su stare puno su bolje od kineskih.
-
amir79
#11319 Re: Biciklom kroz Sarajevo
budi pažljiv, kod mene te baterije iz laptopa nisu imale oznake polova, lako ih mozes pogresno staviti sto moze ostetiti svjetilju ili neki drugi uređaj.quarterback wrote:hvala na info, pitao sam se sta je koristeno u baterijama od laptopa ali nikad nisam rastavljao a nije mi naumpalo da guglamamir79 wrote:18650 baterije se nalaze u baterijama od laptopa, 6 komada, ja sam rastavio jednu bateriju od starog laptopa i iako su stare puno su bolje od kineskih.
-
quarterback
#11320 Re: Biciklom kroz Sarajevo
amir79 wrote:budi pažljiv, kod mene te baterije iz laptopa nisu imale oznake polova, lako ih mozes pogresno staviti sto moze ostetiti svjetilju ili neki drugi uređaj.quarterback wrote:hvala na info, pitao sam se sta je koristeno u baterijama od laptopa ali nikad nisam rastavljao a nije mi naumpalo da guglamamir79 wrote:18650 baterije se nalaze u baterijama od laptopa, 6 komada, ja sam rastavio jednu bateriju od starog laptopa i iako su stare puno su bolje od kineskih.
-
r_faruk
#11321 Re: Biciklom kroz Sarajevo
nadjoj 18650, samsung na gear best, sa pozitivnim review, javljaju se ljudi... kazu dobra
, i jos nekih testova nadjoh na koje me uputio bike guru quoterback
sa postarinom, cetiri baterije 35KM... 2600mAh
...kinezi mi vratili 2 dolara
, bar su rekli da ce mi vratiti, za one fuš baterije.... kazu ne moram ih slati njima nazad 
...kinezi mi vratili 2 dolara
-
quarterback
#11322 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kinezi, casni i posteni ljudir_faruk wrote:nadjoj 18650, samsung na gear best, sa pozitivnim review, javljaju se ljudi... kazu dobra, i jos nekih testova nadjoh na koje me uputio bike guru quoterback
![]()
...kinezi mi vratili 2 dolara, bar su rekli da ce mi vratiti, za one fuš baterije.... kazu ne moram ih slati njima nazad
drago mi je da si rijesio
-
amir79
#11323 Re: Biciklom kroz Sarajevo
spadaju mi (klize) gripovi sa upravljača, ima li kakav fol da ih "zalijepim", u pitanju su obični gumeni bez lock.a??
- holowey
#11324 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ne znam jeli sljedeci savjet macgayver tipa, ali kazu da prije stavljanja gripova, dio guvernale na koji se stavljaju gripovi treba poprskati lakom za kosu... navodno, to sprjecava klizanje gripova...amir79 wrote:spadaju mi (klize) gripovi sa upravljača, ima li kakav fol da ih "zalijepim", u pitanju su obični gumeni bez lock.a??
- Better Man
#11325 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Imaš gripove koji ikad se stave šarafcigerom se zategnu i ne spadaju. U tebe su oni obični što se samo stave.holowey wrote:ne znam jeli sljedeci savjet macgayver tipa, ali kazu da prije stavljanja gripova, dio guvernale na koji se stavljaju gripovi treba poprskati lakom za kosu... navodno, to sprjecava klizanje gripova...amir79 wrote:spadaju mi (klize) gripovi sa upravljača, ima li kakav fol da ih "zalijepim", u pitanju su obični gumeni bez lock.a??