Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11301 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Od 300 mil do 1.3 milijarde dolara
Ja sam cuo do 4 milijarde da ima
Iako je zivio skromno ko pustinjak
Haris.ba

#11302 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

aratet wrote: 28/12/2025 22:22 Zanimljivo mi je da je kćerka Yassera Arafata rođena u najelitnijem francuskom naselju, predgrađu Pariza, Neuilly-sur-Seine.
Navodno posjeduje pravo carstvo, koje je naslijedila od oca.
Ja mislim da bi bilo zanimljivo da je suprotna stvar.

SmokingMan wrote: 23/12/2025 12:34 Ostvaruje se ono o čemu je Dimitrij Laskaris u detaljima prije par mjeseci govorio u svom podcastu, utjecaj Izraela polahko se usmjerava na oblikovanje društvenih tokova Kipra i dijelom Grčke, gdje sve više ostvaruju svoj utjecaj fizičkim psisutvom, usijed nekontrolisanog naseljavanja, tj. hvatanja magle u sigurnijim vodama.
Ja mislim da ce sa vremenom se ovo poceti desavati i kod nas.
SmokingMan

#11303 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Haris.ba wrote: 28/12/2025 22:29
Ja mislim da bi bilo zanimljivo da je suprotna stvar.

SmokingMan wrote: 23/12/2025 12:34 Ostvaruje se ono o čemu je Dimitrij Laskaris u detaljima prije par mjeseci govorio u svom podcastu, utjecaj Izraela polahko se usmjerava na oblikovanje društvenih tokova Kipra i dijelom Grčke, gdje sve više ostvaruju svoj utjecaj fizičkim psisutvom, usijed nekontrolisanog naseljavanja, tj. hvatanja magle u sigurnijim vodama.
Ja mislim da ce sa vremenom se ovo poceti desavati i kod nas.
Nije stvar u broju jednog naroda, već političkom utjecaju o čemu bi Cionosti mogli napisati osebujan historijski priručnik. Evo recimo ono o čemu sam namjeravao pisati bi se mogli sažeti u jednoj kratkoj obavjesti koju sam jutros pročitao, govori o tome da će početkom naredne godine UK ukinuti enkripciju za Appple uređaje, što je svakako presedan i neprijatno iznenađenje njihove za korisnike . Zašto ovo govorim; cionisti nemaju potrebe da više posežu za nekom vojnom intervencijom, shodno da je čitav BI relativno dobro pripitomljen, strane vlade koje su duboko naklonjene spoljašnjoj politi Izraela potčinjene. Počinje novo razdoblje tehnološko-siugurnosne ere, u kojoj će u velikoj mjeri imati uticaja i Izrael sa svojim veoma utjecajnim i super-bogatim individualcima na globalnom nivou, načinjen je i još jedan bitan korak prije ovoga, a to je da je Izrael iskoristio pravne alate i zakonske nedorečenosti u državama gdje su stacionirani serveri Meta.e i X-a (mislim prije svega na USA) kako bi izmjenili algoritme koji zapravo sada favorizuju Izrael i predstavljaju ga na način suprotan aktuelnim dešavanjima. ChatGPT je dobio svoje interne preinake, pa nemate više utisak da možete sebi vjerovati šta vam je samo 24 prije intervencije na source kodu, generički chat davao kao rezultat pretrage o genocidu u Gazi. Ne radi se tu o klasičnoj promjeni struje pristranosti, već zamagljivanju okolnosti u kojima stvari mogu postati konfuznije na više nivoa, ne radi se klaičnoj obmani, već neizgovorenom pristanku na koji niste stavili potpis, od ljudi se samo nastoji stvoriti povodljiva masa, kao da je ono što se desilo jučer bio samo privid, i da pristup drugačijoj stvarnosti može imati nepredviđene prevrate koji sami ne vjerujete. U zdanjih 2 mjeseca primjećujem kako pro-palestinski sadržaj velikom brzinom nestaje sa sa Facebooka, i zamjejuje ga Izraelska propaganda koju nose uglavnom njihove najsitaknutije pro-Izraelske novine te utjecajne javne ličnosti kao i političari. Treba usput istaći da su i američki serveri prema Evropi pogurali sav pro USA-Israel sadržaj sa veoma diskutabilnim temama, koji usput cilja i evropske suvereniste, pozivajući ih na slabljenje institucija u Briselu i gotovo otvorenu borbu protiv Islama, kroz invazivnu propadandu o migracijskoj politici. Jezik novog doba, odnosno način komunikacije utiče na direktno uplitanje na ljudsko rasusuđivanje, do mjere da bi ljudi mogli veoma brzo steći utisak kako žive u dva paralelna svijet, gdje umjetna inteligencija daje jednu dodatnu dimenziju (kao vrsta intersekcije između stvarnog i manipulativnog) na koju čovjekova kognicija nije navikla.

PS: upsut pročitah par neistina o Davidovoj zvijezdi sa grupe Jevrejske opštine Beograd, bez da su data ošprirnija objašnjenja, opasne su to stvari, put ka zabludi....Recimo, da i mjesec i zvijezda nemaju nikakvog utemeljenja kao egzaktnih simbola u Islamu, već su i oni naknadno nametnuti zbog simbolike. :mrgreen:
aratet

#11304 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by aratet »

Italija hapsi članove palestinskog udruženja zbog korištenja humanitarne pomoći za finansiranje Hamasa.
Navodno su novci direktno uplaćivani na račune ministara u Hamasovoj vladi.
alijagoro

#11305 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Aparthejd ekipa
banjaluka078
Moderator

#11306 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Pošto nemamo prikladnu temu za postaviti ovo (zašto i do kada na formu ne smijemo pisati o domaćoj politici i koja je onda svrha ovog pdf?), evo ovdje link o izraelskoj firmi koja ulazi u BiH.

https://www.portalnovosti.com/mutna-izr ... -saradnja/
Peacean

#11307 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Peacean »

I vučić je najavio da naredne godine otvara fabriku dronova uz saradnju strane sile, valjda su isto izraelci u pitanju.
Danguba

#11308 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Danguba »

Ovo je samo predah.
Uvijek ista taktika, poslije nekog incidenta slijedi osveta i uzimanje teritorije.
Amerika pregovara(zavarava Palestince), dok se ovi sire.
Sada uspostavljaju zone i prostor u Gazi je suzen do slijedece faze.
Nikada Palestinci nece zivjeti na ovom podrucju koje sada cionisti kontrolisu.
Nakon izvjesnog vremena opet ce neko obaviti prljav posao za njih i oni ce def.uci i preuzeti Gazu.

...tako je od '47 g. pa do danas.

Jadni Palestinci...ali nicija nije do zore.
Truba

#11309 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/ras ... ani/129595
Prema podacima izraelskog Središnjeg zavoda za statistiku do kraja 2025. u Izraelu je živjelo oko 184 200 kršćanskih državljana što čini 1,9 posto ukupnog stanovništva i predstavlja porast od 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu

ALI

Tijekom 2024. godine kršćanske žene rodile su 2 134 djece. Stopa fertiliteta iznosi 1,61 dijete po ženi, odnosno 1,48 ako se promatraju samo arapsko-palestinski kršćani. Prosječna kršćanska obitelj ima 2,89 članova, što je manje u usporedbi s 3,02 člana u židovskim i 4,35 članova u muslimanskim obiteljima.
swanfilter

#11310 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

Danguba wrote: 30/12/2025 20:36 Ovo je samo predah.
Uvijek ista taktika, poslije nekog incidenta slijedi osveta i uzimanje teritorije.
Nakon izvjesnog vremena opet ce neko obaviti prljav posao za njih i oni ce def.uci i preuzeti Gazu.

Nikada i nicija. Dva milijona muslimana zivi u samom Izraelu. Skoro 7 mil ih je sa ZO i Gazom. I puci ce bas u samom Izraelu zbog velikih podjela u drustvu. Samo je pitanje vremena.

Za 70 000 je vise odlazaka za stalno iz drzave od dosljaka u prosloj godini. I taj trend ce se nastaviti jer sada znaju da zlo koje cine dolaskom da bi uzurpirali tuđe, ima svoju cijenu. A kakva manijakalna falanga im vlada, bice i gore.
alijagoro

#11311 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

alijagoro

#11312 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

alijagoro

#11313 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

alijagoro

#11314 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

dr_Evil

#11315 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Porodice Foht

#11316 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Porodice Foht »

swanfilter wrote: 04/01/2026 19:01

Nikada i nicija. Dva milijona muslimana zivi u samom Izraelu. Skoro 7 mil ih je sa ZO i Gazom. I puci ce bas u samom Izraelu zbog velikih podjela u drustvu. Samo je pitanje vremena.

Za 70 000 je vise odlazaka za stalno iz drzave od dosljaka u prosloj godini. I taj trend ce se nastaviti jer sada znaju da zlo koje cine dolaskom da bi uzurpirali tuđe, ima svoju cijenu. A kakva manijakalna falanga im vlada, bice i gore.
Nedavno sam slucajno uletio u jedan razgovor s Izraelcem kojis e otvorio i prica kako je s zenom i djecom prije tri godine odselio u Kipar. I da je sve vise takvih. Cionistima ne ide bas sve od ruke kako zele prikazati u javnosti.
Truba

#11317 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

saće tamo biti lojalni građanin cipra :D
drug_profi

#11318 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by drug_profi »

Ljudi su svjesni da moze doci dan kad ce brane popustiti i svo nakupljeno zlo se vratiti u lice cionistima. Bolje ne biti tu.
Rothmans

#11319 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Rothmans »

alijagoro wrote: 06/01/2026 21:50
Pristalice rezima ne biraju sredstva. Tuga
alijagoro

#11320 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

SmokingMan

#11321 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Formiraju grupe podrške Izraelu i zatrpavaju ih botovima, naišao sam na nekolicinu na FB, mahom indijci, uglavnom East Asia.

I u Hrvatskoj formirana grupa podrške, tu i tamo se učitavaju AI generisane fotke Istre sa okačenim Hrvatskim i bratskim Izraelskim zastavama. :D
alijagoro

#11322 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

SmokingMan wrote: 09/01/2026 07:33 Formiraju grupe podrške Izraelu i zatrpavaju ih botovima, naišao sam na nekolicinu na FB, mahom indijci, uglavnom East Asia.

I u Hrvatskoj formirana grupa podrške, tu i tamo se učitavaju AI generisane fotke Istre sa okačenim Hrvatskim i bratskim Izraelskim zastavama. :D
Ja sam se uvijek pitao,kako izrael ima toliku podrsku na internetu,znaci indijci i hrvati :D
SmokingMan

#11323 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

alijagoro wrote: 09/01/2026 15:38
SmokingMan wrote: 09/01/2026 07:33 Formiraju grupe podrške Izraelu i zatrpavaju ih botovima, naišao sam na nekolicinu na FB, mahom indijci, uglavnom East Asia.

Ja sam se uvijek pitao,kako izrael ima toliku podrsku na internetu,znaci indijci i hrvati :D
Šta misliš šta ih je to natjeralo da za godinu dana sa 155 miliona $ povećaju na skoro 900 miliona $, koji će biti uloženi u propagandu zbog popravljanja imidža Izraela na međunarodnoj sceni. :D
SmokingMan

#11324 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Porodice Foht wrote: 08/01/2026 10:18

Nedavno sam slucajno uletio u jedan razgovor s Izraelcem kojis e otvorio i prica kako je s zenom i djecom prije tri godine odselio u Kipar. I da je sve vise takvih. Cionistima ne ide bas sve od ruke kako zele prikazati u javnosti.

Cipar se smatrao značajnom "prvom opcijom" ili privremenom alternativom za židovsko naseljavanje, posebno od strane cionista poput Davida Trietscha krajem 19./početkom 20. stoljeća, kao odskočna daska za Palestinu (Eretz-Israel) kada je kupovina zemlje tamo bila komplikovana. Kasnije, tokom Drugog svjetskog rata i nakon njega, Britanci su na Cipru osnovali velike pritvorske logore za preživjele Holokausta koji su pokušavali doći do Palestine, u kojima su smještene hiljade ljudi.
swanfilter

#11325 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

SmokingMan wrote: 09/01/2026 18:37
Porodice Foht wrote: 08/01/2026 10:18

Cipar se smatrao značajnom "prvom opcijom" ili privremenom alternativom za židovsko naseljavanje, posebno od strane cionista poput Davida Trietscha krajem 19./početkom 20. stoljeća, kao odskočna daska za Palestinu (Eretz-Israel) kada je kupovina zemlje tamo bila komplikovana. Kasnije, tokom Drugog svjetskog rata i nakon njega, Britanci su na Cipru osnovali velike pritvorske logore za preživjele Holokausta koji su pokušavali doći do Palestine, u kojima su smještene hiljade ljudi.
Samo Autonomna oblast da je realizirana do kraja kako treba, sve bi bilo drugacije. Do sada bi se i na klimu navikli.
Post Reply