Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zaitsev

#11276 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#11277 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

belfy wrote:znam da smo svi svoji ovdje, pa cu direktno - sto je bezobrazluk?
Pa što je pokupio liku pare a nije ga zaposlio je l'. Ili ćemo se sad svi praviti fini i govorit ko je momku kriv što je htio dobiti posao na taj način, ja bih prvi iskoristio neku štelu da je imam jer za skoro 25 god života mi je postalo jasno da ne možeš bit u Zenici ni konobar na nekom boljem mjestu ako nemaš koga da te pogura.
kamen spoticanja

#11278 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Zaitsev wrote:
Iz aviona se vidi da je brko podjonio vraceta :D
belfy

#11279 Re: Zeničani

Post by belfy »

Jimmy McNulty wrote:
belfy wrote:znam da smo svi svoji ovdje, pa cu direktno - sto je bezobrazluk?
Pa što je pokupio liku pare a nije ga zaposlio je l'. Ili ćemo se sad svi praviti fini i govorit ko je momku kriv što je htio dobiti posao na taj način, ja bih prvi iskoristio neku štelu da je imam jer za skoro 25 god života mi je postalo jasno da ne možeš bit u Zenici ni konobar na nekom boljem mjestu ako nemaš koga da te pogura.
pa eto, skoro sve si rekao osim jednog detalja. ako se uzdas u takve stvari onda moras biti spreman i da budes donji. ako se ne mozes osigurati na neki nacin onda i ne treba ulaziti u takve "transakcije". ja za par godina ulazim u petu deceniju i nikada i nigdje nisam koristio stelu, niti platio da se bilo gdje proguram. sta tu govore nasi licni primjeri? nista vala. mislim da je ova moja treca recenica dovoljna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11280 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sto kamen voli Erdogana, to je cudo :D
Not My Idea

#11281 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

Meni nije jasno kako ga ganjas na sudu. Sta,tuzio si ga da te prevario za 5 hiljada koje si mu dao kao mito da te zapoli? :D jel ti dao racun? Mislim, kakav ti dokaz imas a sve i da imas, ti si prvi pokusao pocinit kazneno djelo.
kamen spoticanja

#11282 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:Sto kamen voli Erdogana, to je cudo :D
Dje necu
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11283 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
Dje necu
Hajde svi volimo pare, razumijem ja to druze sudija :)
kamen spoticanja

#11284 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Dje necu
Hajde svi volimo pare, razumijem ja to druze sudija :)
Nesto licno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11285 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote: Nesto licno?
Niposto.
Mustang1

#11286 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Not My Idea wrote:Meni nije jasno kako ga ganjas na sudu. Sta,tuzio si ga da te prevario za 5 hiljada koje si mu dao kao mito da te zapoli? :D jel ti dao racun? Mislim, kakav ti dokaz imas a sve i da imas, ti si prvi pokusao pocinit kazneno djelo.
Ima sve i dobili smo ga na sudu. Sad se ceka da sud izvrsi svoje, odnosno zaplijenu ili sta vec. To nisam znao ali otac kaze sinoc da je vec 2 mjeseca na tome.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#11287 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

belfy wrote:
Jimmy McNulty wrote: pa eto, skoro sve si rekao osim jednog detalja. ako se uzdas u takve stvari onda moras biti spreman i da budes donji. ako se ne mozes osigurati na neki nacin onda i ne treba ulaziti u takve "transakcije". ja za par godina ulazim u petu deceniju i nikada i nigdje nisam koristio stelu, niti platio da se bilo gdje proguram. sta tu govore nasi licni primjeri? nista vala. mislim da je ova moja treca recenica dovoljna.
Svaka tebi čast što nikada nisi potegao za mito ali mislim da je to više zbog toga što se nisi našao u takvoj situaciji, ja sam prije 2 godine bio u situaciji da moram platit doktora da operiše mamu jer iako mu je to dužnost nije htio da priča dok mu se ne kapne, a ja ili tata da smo se inatili sa njim danas bi mama hodala uz pomoć štapa ili labradora. A cijeli slučaj bi otišao pod "poj'o vuk magarca". Tad sam jednostavno prihvatio da je stan je takvo kakvo jest, ili se adaptiraj ili budi pojeden. Ja lično nikad ne bih prihvatio mito jer imam morala i jer su me roditelji ispravno odgojili ali zato dao bih nekome da me zaposli, da me pogura preko reda i slično. Ako me to čini licemjerom i šupkom neka onda ali ja smatram da to treba da ide na čast čitavom društvu a ne meni kao pojedincu. A da sam policajac, doktor ili bilo šta prije bih kur.činu popušio nego što bih dozvolio nekome da me kupi za 10,20, 100 maraka.

Što se tiče Mustanga našeg druga, drago mi je da je se osigurao. Pa ti za policiju imaš momka (pouzdana informacija) koji te može zaposlit i daš mu 10 hiljada a on prepiše svog golfa 5 na tebe i ako ne budeš primljen imaš dokaz da je auto u tvom vlasništvu i slobodno radi sa njim šta ti volja. Uzmi ga na kraju krajeva jer momak garantuje i spreman je stati iza svojih obećanja. Eto, samo da znaš dokle smo došli.
ExNihilo

#11288 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Ipak postoji (moralna) razlika između davanja mita da bi ostvario svoje pravo i davanja mita kojim uskraćuješ pravo drugima. To što živimo u društvu koje te tjera na prvo ne opravdava ovo drugo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11289 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Jest u slucaju da mito daju samo oni koji ispunjavaju uslove za radno mjesto.
ExNihilo

#11290 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:Jest u slucaju da mito daju samo oni koji ispunjavaju uslove za radno mjesto.
?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11291 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jest u slucaju da mito daju samo oni koji ispunjavaju uslove za radno mjesto.
?
Pa kazem, ako ispunjavas uslove za radno mjesto, a moras platiti da budes primljen, onda tvoja postavka stoji.

Ako ne ispunjavas, a platis "da te se ubaci", onda ne stoji.

Ovih potonjih puni organi uprave i javna preduzeca.
ExNihilo

#11292 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
?
Pa kazem, ako ispunjavas uslove za radno mjesto, a moras platiti da budes primljen, onda tvoja postavka stoji.

Ako ne ispunjavas, a platis "da te se ubaci", onda ne stoji.

Ovih potonjih puni organi uprave i javna preduzeca.
Nisi ti mene shvatio. Plaćanjem radnog mjesta ti osporavaš drugim kandidatima pravo na fer selekciju, neovisno od toga jesi li najbolji kandidat ili ne. Ako te eliminiraju zato što nisi najbolji, pa i to je fer selekcija. Ako te eliminiraju jer je neko platio, to nije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11293 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Nisi ti mene shvatio. Plaćanjem radnog mjesta ti osporavaš drugim kandidatima pravo na fer selekciju, neovisno od toga jesi li najbolji kandidat ili ne. Ako te eliminiraju zato što nisi najbolji, pa i to je fer selekcija. Ako te eliminiraju jer je neko platio, to nije.
Govorim iz perspektive onoga koji daje mito.
ExNihilo

#11294 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Govorim iz perspektive onoga koji daje mito.
Pa, nebitno je. Plaćanjem radnog mjesta ti osporavaš drugima pravo na fer selekciju. Ispunjavao uvjete radnog mjesta ili ne. Griješim li negdje?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11295 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Pa, nebitno je. Plaćanjem radnog mjesta ti osporavaš drugima pravo na fer selekciju. Ispunjavao uvjete radnog mjesta ili ne. Griješim li negdje?
Pa ne grijesis, ali u inicijalnom postu si rekao da je moralno ispravniji onaj koji daje pare da bi ostvario pravo.

Fazon je u onima, a vecina su, koji daju pare da dobiju pravo koje im ne pripada.

Ili da pojednostavim:

U prvom sluacaju diplomirani veterinar daje pare da ga se zaposli u veterinarskoj ambulanti. Ispunjava uslove, daje pare jer drukcije ne moze dobiti posao.

U drugoj varijanti, nedovoljno fizicki spreman i jak frajer da pare da ga se zaposli kao policaja/zatvorskog cuvara/vojnika. Zauzima mjesto nekom super spremnom i jakom koji ispunjava uslove.
ExNihilo

#11296 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Pa ne grijesis, ali u inicijalnom postu si rekao da je moralno ispravniji onaj koji daje pare da bi ostvario pravo.

Fazon je u onima, a vecina su, koji daju pare da dobiju pravo koje im ne pripada.

Ili da pojednostavim:

U prvom sluacaju diplomirani veterinar daje pare da ga se zaposli u veterinarskoj ambulanti. Ispunjava uslove, daje pare jer drukcije ne moze dobiti posao.

U drugoj varijanti, nedovoljno fizicki spreman i jak frajer da pare da ga se zaposli kao policaja/zatvorskog cuvara/vojnika. Zauzima mjesto nekom super spremnom i jakom koji ispunjava uslove.
Nisam mislio na to.

Ja sam referirao na Džimijev komentar u kome kaže da je morao platiti kako bi mu doktor operisao mamu. Dakle, on je morao platiti kako bi njegova mama ostvarila pravo koje joj pripada. Svojim mitom nije oštetio treće lice. To i takvo mito je nuspojava truhlog sistema.

S druge strane, plaćanjem radnog mjesta ti uskraćuješ pravo svim ostalim kandidatima na fer selekciju da bi stekao ličnu korist. Ove dvije situacije se ne daju moralno izjednačiti, niti prva opravdava drugu. Oba tvoja primjera spadaju pod drugu kategoriju. Jer to što ispunjavaš uslove ne znači da si najbolji kandidat.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#11297 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Nisam mislio na to.

Ja sam referirao na Džimijev komentar u kome kaže da je morao platiti kako bi mu doktor operisao mamu. Dakle, on je morao platiti kako bi njegova mama ostvarila pravo koje joj pripada. Svojim mitom nije oštetio treće lice. To i takvo mito je nuspojava truhlog sistema.

S druge strane, plaćanjem radnog mjesta ti uskraćuješ pravo svim ostalim kandidatima na fer selekciju da bi stekao ličnu korist. Ove dvije situacije se ne daju moralno izjednačiti, niti prva opravdava drugu. Oba tvoja primjera spadaju pod drugu kategoriju. Jer to što ispunjavaš uslove ne znači da si najbolji kandidat.
1) Aham, sad smo on d sejm pejdz, nisam citao Dzimijev komentar.

2) Naravno da ne mora, ali i moze znaciti. Zavisi od slucaja do slucaja.

Sto ce reci da rad u drzavnom institucijama nije pravo, nego mogucnost. U teoriji naravno.
Eborg

#11298 Re: Zeničani

Post by Eborg »

A niko nema hrabrosti da fino takve doktore snimi pa im jebe nenu neninu, nije jedan doktor koji može operisat'.
ExNihilo

#11299 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Pa da. Nisam ni rekao da je rad u državnim institucijama pravo. Pravo je fer i transparentna selekcija.
kamen spoticanja

#11300 Re: Zeničani

Eborg wrote:A niko nema hrabrosti da fino takve doktore snimi pa im jebe nenu neninu, nije jedan doktor koji može operisat'.
Ovaj pristup nekih doktora cisti je fasizam...da me se nesto pita ja bih ih vjesao po trgovima mater im prokletu
Post Reply