Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kakaljin

#11276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

shake69 wrote:Sto da prave uporedo kad kazes da ce samo most graditi 3 godine? Da imamo jos jednu cestu za nigdje kao kod Svilaja! :?
Vise sam mislio da ih u isto vrijeme puste u funkciju, sada ako je Pocitelj-Buna brza za napraviti da je pocnu kasnije praviti i zavrse je kada i Pocitelj-Medjugorje
Naslovnica

#11277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

neki wrote:
probook wrote:Prije ce crnogorci završiti autoput kroz onaj njihov krš i kanjone nego mi ovaj naš.
Sve ovo presporo ide.
Vjerovao ili ne jednostavnije i jeftinije je graditi u crnogorskom kršu i kanjonima nego u uslovima zemljišta u kojim se gradi npr zenička obilaznica..
:thumbup:
Što se tiče tzv Zeničke zaobilaznice, ja bih volio kad bih mogao svakoga ko želi provesti tom dionicom i objasniti na kakvoj se geologiji nalazi ta trasa, i pod kakvim se uslovima radi (od lokalne zajednice, infrastrukture, logistike...). Ono što se tamo radi će vjerovatno da uđe u stručne udžbenike i da se proučava.
Svako od hejtera i negativaca bi u toku samo jedne posjete gradilištu iznad Zenice promijenio priču i čestitao onima koji su uključeni u izgradnju ovog poteza.
Vjerujete mi, nije šuplja niti navijačka priča, sekunde.
Što se tiče kamena i krša, svako bi više volio raditi u njemu nego u zemljištu koje je klizište samo po sebi.
Ja govorim s aspekta izgradnje, ne ulazim domen politikanstva koje mi se gadi.
kakaljin

#11278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote:
neki wrote:
probook wrote:Prije ce crnogorci završiti autoput kroz onaj njihov krš i kanjone nego mi ovaj naš.
Sve ovo presporo ide.
Vjerovao ili ne jednostavnije i jeftinije je graditi u crnogorskom kršu i kanjonima nego u uslovima zemljišta u kojim se gradi npr zenička obilaznica..
:thumbup:
Što se tiče tzv Zeničke zaobilaznice, ja bih volio kad bih mogao svakoga ko želi provesti tom dionicom i objasniti na kakvoj se geologiji nalazi ta trasa, i pod kakvim se uslovima radi (od lokalne zajednice, infrastrukture, logistike...). Ono što se tamo radi će vjerovatno da uđe u stručne udžbenike i da se proučava.
Svako od hejtera i negativaca bi u toku samo jedne posjete gradilištu iznad Zenice promijenio priču i čestitao onima koji su uključeni u izgradnju ovog poteza.
Vjerujete mi, nije šuplja niti navijačka priča, sekunde.
Što se tiče kamena i krša, svako bi više volio raditi u njemu nego u zemljištu koje je klizište samo po sebi.
Ja govorim s aspekta izgradnje, ne ulazim domen politikanstva koje mi se gadi.
Zenicka zaobilaznica je jedan od najtezih i najzahtjevnijih gradjevinskih poduhvata na cijeloj trasi koridora, a jos teren je veoma porozan i mora se ucvrstiti. To ovdje slabo ko shvata osim onih koji se bave gradjevinarstvom i razumiju terminologiju i sastave terena. Ja sam ovakvu informaciju dobio od prijatelja gradjevinara.

Samo mi nije jasno kada se planirala trasa zar se nije mogla izabrati druga trasa zenicke zaobilaznice
probook

#11279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Better Man wrote:Da imaju mozga napravili bi ovaj dio do Konjica, koji je po meni kad je u pitanju put na jug najvažniji, jer bi se time drastično ubrzao put i rješili bi se odvratnog Ivana i svih onih gadnih krivina.
Tako je... Bolje do Konjica nego ovo od Bune sto prave ako bi se moglo birati.
Better Man

#11280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

probook wrote:
Better Man wrote:Da imaju mozga napravili bi ovaj dio do Konjica, koji je po meni kad je u pitanju put na jug najvažniji, jer bi se time drastično ubrzao put i rješili bi se odvratnog Ivana i svih onih gadnih krivina.
Tako je... Bolje do Konjica nego ovo od Bune sto prave ako bi se moglo birati.
Više bi dobili i brže bi stizali, nego da imamo ovaj dio od Bune.
drug_profi

#11281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mostar sjever kad bi se nadovezao na tu Bunu onda bi tek bio postignut značajan efekt na skraćenju vremena putovanja. Oko Mostara vazda guzva, vikendom narocito.
Alfons Kauders

#11282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:
golfiista wrote: Medjugorje - Počitelj - totalno neopravdana dionica u ovom trenutku.
Tarčin-Konjic nio glavni projekat, urađeno pola eksproprijaicje, odustali od te trase, idemo ponovo sve od početka :-)
Treća dionica Zeničke obilaznice, koliko kilometara? 7?

Halo, govorimo o jednoj milijardi! Nema teoretske šanse da je načnete, a ne potrošite.
Na osnovu koje analize si zaključio da je Međugorje-Počitelj neopravdana dionica?
Nisu odustali od trase prema konjicu nego samo od završnog dijela iznad Konjica, a dio koji je exproprisan Tarčin-Zukići ostaje onakav kakav je projektovan. Da je SDP ostao na vlasti do sad bi bio izgrađen jer su forsirali tu rutu.
3. dionica koliko god da je kratka ključna je za funkcionalnost cijele obilaznice od cca 10km.
Samo ova tri projekta nose vrijednost cca 700 miliona a sve je spremno za njih

Dakle, nakon cijele price o "ekonomskom bumu" i "cunamiju izgradnje" cijela prica se vrati na dionice koje su vec trebale biti nacete? :-)

- Pocitelj vec sad zestoko kasni, iako su se i finansije i projektna dokumentacija trebale zatvoriti prije tri godine.

- Tarcin - Konjic su fakticki ubili 2014 jer je novoj vladi bio preskup i vec tad se znalo da se nece raditi barem pet godina (na ovoj temi smo o tome pricali)

- Ostatak ZE zaobilaznice - malo grant, malo kreda, malo tezak teren, ali opet samo 7km koliko god se hvalili

I to troje ce biti 700 miliona? 7+11+10 kilometara? Pa care moj, pola toga je trebalo biti odradjeno jos prije uvodjenja akciza. Sad s akcizama bi trebalo da leti, a kao sto vidimo, ne leti. :D Trebalo bi da se prije usaglasavanja akciza i zaduzenja barem zna sta ce se i kad raditi od tog novca, a jos uvijek se ne zna, i pola projekata o kojim se pricalo prije uvodjenja akciza su papirni projekti, idejna rjesenja. :D Pricao sam s dvoje ljudi iz struke i cak mi ni oni nisu mogli dati konkretne rokove i sl.

Dobro je kolega Golfista rekao, necete vi carko moj ni naceti te milijardice u narednih par godina. Cijenim optimizam, ali realno - nema ni teoretske sanse. Pred izbore ce se nesto ko fol krenuti raditi, bukvalno bilo sta, samo da se radi... Za pet godina cemo imati jos koji patrljak autoputa poput onog kurca u Posavini (Pocitelj, recimo) i par milijardi novog zaduzenja kako bi se dobili izbori.
neki

#11283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Alfons Kauders wrote:
neki wrote:
golfiista wrote: Medjugorje - Počitelj - totalno neopravdana dionica u ovom trenutku.
Tarčin-Konjic nio glavni projekat, urađeno pola eksproprijaicje, odustali od te trase, idemo ponovo sve od početka :-)
Treća dionica Zeničke obilaznice, koliko kilometara? 7?

Halo, govorimo o jednoj milijardi! Nema teoretske šanse da je načnete, a ne potrošite.
Na osnovu koje analize si zaključio da je Međugorje-Počitelj neopravdana dionica?
Nisu odustali od trase prema konjicu nego samo od završnog dijela iznad Konjica, a dio koji je exproprisan Tarčin-Zukići ostaje onakav kakav je projektovan. Da je SDP ostao na vlasti do sad bi bio izgrađen jer su forsirali tu rutu.
3. dionica koliko god da je kratka ključna je za funkcionalnost cijele obilaznice od cca 10km.

Dakle, nakon cijele price o "ekonomskom bumu" i "cunamiju izgradnje" cijela prica se vrati na dionice koje su vec trebale biti nacete? :-)

- Pocitelj vec sad zestoko kasni, iako su se i finansije i projektna dokumentacija trebale zatvoriti prije tri godine.

- Tarcin - Konjic su fakticki ubili 2014 jer je novoj vladi bio preskup i vec tad se znalo da se nece raditi barem pet godina (na ovoj temi smo o tome pricali)

- Ostatak ZE zaobilaznice - malo grant, malo kreda, malo tezak teren, ali opet samo 7km koliko god se hvalili

I to troje ce biti 700 miliona? 7+11+10 kilometara? Pa care moj, pola toga je trebalo biti odradjeno jos prije uvodjenja akciza. Sad s akcizama bi trebalo da leti, a kao sto vidimo, ne leti. :D Trebalo bi da se prije usaglasavanja akciza i zaduzenja barem zna sta ce se i kad raditi od tog novca, a jos uvijek se ne zna, i pola projekata o kojim se pricalo prije uvodjenja akciza su papirni projekti, idejna rjesenja. :D Pricao sam s dvoje ljudi iz struke i cak mi ni oni nisu mogli dati konkretne rokove i sl.

Dobro je kolega Golfista rekao, necete vi carko moj ni naceti te milijardice u narednih par godina. Cijenim optimizam, ali realno - nema ni teoretske sanse. Pred izbore ce se nesto ko fol krenuti raditi, bukvalno bilo sta, samo da se radi... Za pet godina cemo imati jos koji patrljak autoputa poput onog kurca u Posavini (Pocitelj, recimo) i par milijardi novog zaduzenja kako bi se dobili izbori.
Sve si ti u pravu ali si duboko zagrebao u politiku...moji navodi su samo bili reakcija na konstataciju da nema spremnih projekata za investiciju, a ovo sto sam naveo stoji spremno na stolu već godinama. I kao sto si rekao, neke dionice su već davno trebale biti gotove, ali zahvaljujući trudu SDA i SBB, izgleda da će opet doći SDP-u da ih otvara...
Alfons Kauders

#11284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:
Alfons Kauders wrote:
neki wrote:

Sve si ti u pravu ali si duboko zagrebao u politiku...moji navodi su samo bili reakcija na konstataciju da nema spremnih projekata za investiciju, a ovo sto sam naveo stoji spremno na stolu već godinama. I kao sto si rekao, neke dionice su već davno trebale biti gotove, ali zahvaljujući trudu SDA i SBB, izgleda da će opet doći SDP-u da ih otvara...
Pa naravno da sa zagrebao u politiku kad je ovo postalo cista politika - EU ih udarala po glavi dok nisu "pristali" da uzmu jeftina sredstva za cestogradnju... Manje od godinu prije izbora, u po zime, bez parlamentarne vecine, kad ne mogu zapoceti nista, a kamoli zavrsiti

I nema "spremnih projekata". To sto ti nazivas spremnim projektima su nedovrseni projekati koji su se vec uveliko trebali graditi, prije nekoliko godina, i prije ovih para.

Danas u autocestama i ministarstvima neces naci NIKOG ko ce biti spreman da on-record kaze sta ce se kad poceti graditi i kad ce biti zavrseno. Samo apstraktne price o benefitima ulaganja i izgradnje, a niko ne moze reci "to i to ce biti gotovo tad i tad". Niko, ali bas niko.

Meni dovoljno. Nema tu ni "O" od ozbiljnosti. Ja jarane ozbiljnije dogovaram da mi skinu garazu i urade novu plocu, nego sto ovi planiraju ulaganje par milijardi maraka. Rekao bih da je smijesno da nisu u pitanju tolike pare.
neki

#11285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Jbg, ti opet o ministarstvima i stanju u autocestama...
A ja ti kažem da su za tri dionice koje sam naveo spremni glavni projekti i gotova eksproprijacija (u slučaju konjica eksproprijacija 50%) i da je potrebna samo sposobna vlast i uprava da pokrene gradnju, sto SDA i sbb očigledno nisu..
Alfons Kauders

#11286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:Jbg, ti opet o ministarstvima i stanju u autocestama...
A ja ti kažem da su za tri dionice koje sam naveo spremni glavni projekti i gotova eksproprijacija (u slučaju konjica eksproprijacija 50%) i da je potrebna samo sposobna vlast i uprava da pokrene gradnju, sto SDA i sbb očigledno nisu..
Pa naravno da su spremni kad je rijec o projektima koji su vec trebali biti u realizaciji. A sta su "spremili" u zadnje tri godine? :) Sta je realizirano u te tri godine i sta ce biti realizirano za 2 ili 5 godina?

Ti pricas kao da se ovdje radi o necemu s cim politika nema veze, a ja supak to politiziram? Politika ima veze, vjeruj mi. Narocito kad politika na rukovodeca mjesta postavi imbecile, i kad se sad od tih istih imbecila ocekuje da realiziraju par milijardi investicija, mada tri godine nisu kurcom mrdnuli (ni za autoceste ni za magistrale, u biti nisu radili nista, pa je tesko odabrati gdje su manje radili)

Mozda ovaj put i hoce odraditi posao? Mozda ce sve biti super? Ali sudeci po dosadasnjim rezultatima, ja im ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju, kamoli dvije milijarde. Mislim, pricamo o milijardama a u pitanju su ljudi koji deset godina prave par kilometara sarajevske zaobilaznice (koja jos nije u potpunosti zavrsena), koji nisu bili u stanju zavrsiti Karaulu, pa cak ni jebeni kruzni tok na ulazu u Tuzlu?

I njima da vjerujem? Toj istoj hrpi degenerika?

Jarane, prije cu vjerovati u Djeda Mraza...
So What!

#11287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sljedeća garnitura koja uzme izbore, ona će i praviti autoputeve.

Sljedećih 10 godina očekujemo autoput:

- od Bijače do petlje Mostar Jug
- od Zukića ili Ovčara (Konjic) sve do Nemile ili Golubinje (Žepče)
- od Rudanke (Doboj) do Svilaja

I dakle mislim da bi to bilo to, Mostarsku obilaznicu, tunel Prenj, Konjičku obilaznicu, dionicu Žepče Jug - Doboj Jug će praviti na kraju i možda za 15 do 20 godina možemo očekivati da budu završene.

Prva dionica autoputa Jošanica - Podlugovi, otvorena je 2002. godina, a sa njenom izgradnjom je započeto 2000. godine. Dakle za 17 godina različite garniture vlasti od SDA, Stranke za BiH, SDP-a, neizostavnog HDZ-a su izgradile oko 110 kilometara, ima više ili manje, ovisno kako se uzme.

Dakle to je trećina planiranog koridora dugog 334 kilometra. Ako je 15 godina potrebno za 110 kilometara, po toj logici izgradnja koridora Vc kroz BiH bi trajala 45 godina, ali prema nekoj mojoj procjeni, gradnja će trajati 35 godina što znači 2035. godine bi se mogli voziti od Save do mora.
So What!

#11288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

:sax: :bih:
Last edited by So What! on 25/12/2017 19:55, edited 1 time in total.
golfiista

#11289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

35 godina - 334 km puta. Ako neko jos uvijek misli da mu djeca trebaju ovdje odrasti, raditi i ziviti, taj je za jednu ozbiljnu institucionalnu opservaciju.
drug_profi

#11290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

golfiista wrote:35 godina - 334 km puta. Ako neko jos uvijek misli da mu djeca trebaju ovdje odrasti, raditi i ziviti, taj je za jednu ozbiljnu institucionalnu opservaciju.
Ali ćemo se usput zadužiti duplo više nego što autoput košta i sav taj novac će otići u budzetsku potrosnju.
So What!

#11291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

golfiista wrote:35 godina - 334 km puta. Ako neko jos uvijek misli da mu djeca trebaju ovdje odrasti, raditi i ziviti, taj je za jednu ozbiljnu institucionalnu opservaciju.
Malo optimizma, u BiH je od 2000. do danas izgrađeno 175 kilometara autocesta, a sljedeće godine u promet se pušta i finalna dionica autoputa Banja Luka - Doboj, između Prnjavora i Drugovića čija dužina iznosi 25 kilometara, što bi otprilike iznosili 200 kilometara autoputeva u BiH.

Recimo Srbija i Bugarska, zemlje sa duplo većim brojem stanovnika (Bugarska je i duplo veća) u kojima se autoputevi grade već skoro 50 godina imaju po 780 kilometara.

Da se dinamika može postići dokazala je Federalna vlada iz perioda 2010-14 i vlada RS-a od 2014 do 2018. godine.
drugi profil wrote:Ali ćemo se usput zadužiti duplo više nego što autoput košta i sav taj novac će otići u budzetsku potrosnju.
A koliko će država se indirektno razvijati od toga. Nije fazon hoće li država zarađivati od autoputa, već hoće li napokon neke ozbiljnije investicije stizati ovdje kada napokon budemo imali puteve za poslati kamion, brže i efikasnije transportovati robu.

Kaže načelnik Odžaka, Ivanković, da su već počeli rasprodavati parcele za poslovnu zonu, jer Odžak će vrlo brzo biti uvezan na europsku mrežu autoputeva. Nije njima ta mreža ni sada Bogzna daleko, ali ovo mijenja igru.

Na jugu kod petlje Zvirovići, poslovna zona je već odavno isprojektovana:

http://www.ecoplan.ba/projekt/zoning-pl ... zvirovici/,

http://caportal.biz/drustvo/item/1714-f ... a-capljine
drug_profi

#11292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

O tome i govorim. Zaduzicemo se da podrzimo budzet umjesto da smo se zaduzili da zavrsimo AP.
U ovom slucaju imali bi sad vec razvijene poslovne zone, radna mjesta i benefite za privredu, pa tako i povecan priliv u budzet.
Alfons Kauders

#11293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:O tome i govorim. Zaduzicemo se da podrzimo budzet umjesto da smo se zaduzili da zavrsimo AP.
U ovom slucaju imali bi sad vec razvijene poslovne zone, radna mjesta i benefite za privredu, pa tako i povecan priliv u budzet.
Da, ovo sve vise lici na neki socio-ekonomski program nego izgradnju puta. Pomalo i na kapaljku, da operativa ne izdahne, da se zaposli narod na izgradnji...

Nikakve strategije ili plana, ni danas se ne zna sta ce se kad izgraditi, ciframa odokativne, projekti nedovrseni, rokovi besmisleni. Samo daj para pa cemo skontat... More bit bidne spojeno Sarajevo sa Savom do 2035, a more bit i ne bidne. More bit autoput do Bijace do 2040, a more bit ne bidne :D
golfiista

#11294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Dakle govorimo o koridoru Wc kako to.kaze najpozvaniji u nas da o tome govori :-)

Sta je sa Tuzlom, Travnikom, Bihacom...pa neka na svjetskom trzistu poskupi nafta ( prije hoce nego nece ) kao onomad, koliko ce biti litar u maloprodaji? 4 KM?
Alfons Kauders

#11295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

golfiista wrote:Dakle govorimo o koridoru Wc kako to.kaze najpozvaniji u nas da o tome govori :-)

Sta je sa Tuzlom, Travnikom, Bihacom...pa neka na svjetskom trzistu poskupi nafta ( prije hoce nego nece ) kao onomad, koliko ce biti litar u maloprodaji? 4 KM?
Zadnje informacije govore da ce se Tuzla krenuti raditi vec krajem 2018, cisto zato jer ce biti primorani da ih grade, osim ako ne nadju nacin da i taj kredit preusmjere negdje drugo.

Mali problem je sto se tu radi o preko 50 kilometara koji nemaju nikakvog smisla ukoliko se sve ne pusti u promet, a valja se slikati i otvarati dionice od par kilometara.

Tako da ce za prvu krenuti raditi od Lukavca preko Bistarca prema Ormanici, 2018-19. Ako je puste u promet za pet godina, spojit ce Lukavac s najblizim ovlastenim servisom VW i to je to. Pretpostavljam da ce onda krenuti na Banovice, da je feudalnim namjesnicima lakse dolaziti u Tuzlu da vladaju sirotinjom. :)

Kako bilo, TZ i ZE nece biti spojeni autoputem u narednih deset godina. Barem ce se krenuti raditi Lasva, koja je fakat bitna... Bihac... Nula bodova
studeni76

#11296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Ma koga briga za TK i USK. Nase je da redobno placamo poreze i trpimo akcize, a putevi nam i ne trebaju! Omladina moze bjezati u Europu i ovim sadasnjim makadamom!
So What!

#11297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Da je imalo pameti, dogovora i dijaloga, Bihać bi spajali sa Banja Lukom, jer RS ionako planira taj autoput do Bosanskog Novog.

Jeftinija i lakša opcija, brza cesta Bihać - Bosanski Novi bi uvezala sjever države, pa bi tako Bihaću i Banja Luka i Tuzla i Zenica pa i Sarajevo bili bliži, a ako ništa brže bi se stizalo.

Prijedlozi brzih cesta kroz USK su smiješne i uvrede za zdrav razum. Mi nemamo dvije milijarde potrebne da završimo autoput, a kamoli za milijardu i nešto izgradimo brzu cestu kroz USK.

Autoput Žepče - Tuzla srećom neće biti toliko skup i promijenio bi igru u potpunosit. Problem te trase je što ne postoji alternativna dobra magistralna cesta u tom području, pa recimo kao sada dionica po dionica, pa ostalo vozi magistralom, već bi se maltene u komadu moralo raditi, a alternativa su kozije staze između Zavidovića i Banovića.
Alfons Kauders

#11298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Da je imalo pameti, dogovora i dijaloga, Bihać bi spajali sa Banja Lukom, jer RS ionako planira taj autoput do Bosanskog Novog.

Jeftinija i lakša opcija, brza cesta Bihać - Bosanski Novi bi uvezala sjever države, pa bi tako Bihaću i Banja Luka i Tuzla i Zenica pa i Sarajevo bili bliži, a ako ništa brže bi se stizalo.

Prijedlozi brzih cesta kroz USK su smiješne i uvrede za zdrav razum. Mi nemamo dvije milijarde potrebne da završimo autoput, a kamoli za milijardu i nešto izgradimo brzu cestu kroz USK.

Autoput Žepče - Tuzla srećom neće biti toliko skup i promijenio bi igru u potpunosit. Problem te trase je što ne postoji alternativna dobra magistralna cesta u tom području, pa recimo kao sada dionica po dionica, pa ostalo vozi magistralom, već bi se maltene u komadu moralo raditi, a alternativa su kozije staze između Zavidovića i Banovića.
Tako je, i to uporno ponavljam. Taj pravac ce imati smisla jedino kad bude kompletiran u potpunosti i spojen na A1, jer ide kroz vukojebine i nema alternativnog puta. Pravljenje dijelova dionice od Lukavca ka sjeveroistoku, ili prema Seoni, pa onda pustanje u promet jednog po jednog patrljka od pet kilometara bi bilo besmisleno.

Da bi od tog puta bilo neke koristi, mora se uraditi u cjelosti, a to ce potrajati. Nema sanse da ga mogu uraditi u narednih 7-8 godina, sto znaci da ce ekonomski ucinak tog puta biti iskljucivo zaposljavanje operative i radnika. Ostatak privrede ce od njega imati koristi tek za 8, 9 ili 10 godina - a sve te godine ce placati 10% skuplje gorivo, sto ce svake godine isisati nekoliko desetina miliona maraka iz TK.

Cak i da ga sutra naprave, bojim se da ce vecina ljudi koji redovno voze SA-TZ biti primorana koristiti stari pravac jer ce na novom prelaziti 20% vise kilometara i placati 35 maraka putarine za jednu turu. To nije puno kad se krene na more ili putnike u tranzitu, ali ako neko s prosjecnim primanjima redovno vozi SA-TZ, to postaje neodrzivo.

Da ga koristi samo jednom mjesecno, to je 400 maraka putarine godisnje, odnosno pola prosjecne plate na ovim prostorima. Starim putem ce dolaziti otprilike za isto vremena, bez tog troska.
Max_Bunker

#11299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Danas potpis ugovora između ARS i EBRD za dionicu Johovac - Rudanka, sa petljama.
Radovi startuju čim se završi BL-DO, znači negdje na ljeto sledeće godine.
Može se očekivati da otvor bude za izbore 2020. Od dijela 5c kroz RS onda ostaju još tri poddionice: Johovac - Podnovlje i Podnovlje - Vukosavlje, obe dužine po oko 18 km, koje će biti građene odvojeno kad se završi Johovac - Rudanka, i 5 km oko Doboja, do entitetske granice, koji će čekati autoput sa juga, jer sama za sebe ta dionica nema svrhu.
So What!

#11300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kredit od 70 mil. eura za prvu dionicu Koridora Vc kroz RS
Image

Direktori Auto-puteva Republike Srpske Dušan Topić i Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)Sue Barrett danas će u Banjaluci potpisati ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, u iznosu od 70 miliona eura.

Kreditna sredstva iz ovog ugovora odnose se na izgradnju auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka.

Riječ je o trasi dugoj 6 kilometara koja spaja Auto-put "9.januar" sa budućim Koridorom Vc kod Doboja. Izgradnja bi, prema ranijim najavama, trebalo da počne odmah po završetku autoputa "9. januar".

Uslov za operativnost ovog kredita bilo je usvajanje Zakon o akcizama BiH.
Finansiranje ove dionice autoputa dogovoreno je na pregovorima resornog ministarstva RS i Autoputeva RS, te Ministarstva finansija i trezora BiH u Londonu početkom oktobra.
Indikator
Post Reply