BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

CikCikCikPogodi

#11276 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CikCikCikPogodi »

Ako su ovo neke referentne cijene ovo je puno jeftinije nego što sam ja mislio. U BiH, koliko znam, niko se ne bavi obradom kompozitnih materijala. Ovo svaka imalo ozbiljnija firma može bez problema nabaviti.
Na Alibabai samo je fazon da potrazis one koji imaju najvise transakcija i da imas garanciju od Alibabae. I stvarno jest toliko jeftino u Kini. Samo se dogovoris sa njima oko shippinga, oni ti posalju najpovoljnije ponude od DHL, UPS, FedEx-a i ostale raje, ti samo kazes neko mi je ponudio nize i oni snize, i eto oni ti u kontejner strpaju i dode ti.
anelsol

#11277 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

CikCikCikPogodi wrote: 02/03/2020 22:20
Ako su ovo neke referentne cijene ovo je puno jeftinije nego što sam ja mislio. U BiH, koliko znam, niko se ne bavi obradom kompozitnih materijala. Ovo svaka imalo ozbiljnija firma može bez problema nabaviti.
Na Alibabai samo je fazon da potrazis one koji imaju najvise transakcija i da imas garanciju od Alibabae. I stvarno jest toliko jeftino u Kini. Samo se dogovoris sa njima oko shippinga, oni ti posalju najpovoljnije ponude od DHL, UPS, FedEx-a i ostale raje, ti samo kazes neko mi je ponudio nize i oni snize, i eto oni ti u kontejner strpaju i dode ti.
Kinezi su brutalni sa cijenama, ali mislim da bi ovdje realno bio problem održavanja i servisa. Ko će Kineza uhvatiti kasnije kada ti ode neki dio. :mrgreen:
anelsol

#11278 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Kod obrade kompozita u autoklavu je samo jedna od faze obrade. Ima još toga dosta prije i poslje autoklava. Modeliranje, pravljenje kalupa, "slaganje" kompozita, kasnije obrada, testiranje. Ima tu dosta posla.
CikCikCikPogodi

#11279 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

anelsol wrote: 02/03/2020 22:22
CikCikCikPogodi wrote: 02/03/2020 22:20
Kinezi su brutalni sa cijenama, ali mislim da bi ovdje realno bio problem održavanja i servisa. Ko će Kineza uhvatiti kasnije kada ti ode neki dio. :mrgreen:
Za ovako komplikovane sprave Kinezi najvise koriste uvezene dijelove iz Europe i Amerike. Tako da to i nije problem, vecina njihovih kompanija ime svoje servise na svakom kontinentu.
CikCikCikPogodi

#11280 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Evo Amerikanci zele da razviju taxi za vojsku

https://www.popularmechanics.com/milita ... ing-taxis/
Hrmpallier

#11281 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

anelsol wrote: 02/03/2020 22:34 Kod obrade kompozita u autoklavu je samo jedna od faze obrade. Ima još toga dosta prije i poslje autoklava. Modeliranje, pravljenje kalupa, "slaganje" kompozita, kasnije obrada, testiranje. Ima tu dosta posla.
...... samo da bi se napravilo tijelo aviona. A prije proizvodnje, trebalo bi ga konstruisati, što je prolem za sebe. I ko i to uradio ? Jedino ako bi neko od aeronautičkih inžinjera školovanih prije rata u Mostaru mogao da se nečega prisjeti. Mrka kapa. Ispitivanje, aerodinamički tunel, ....

A tim dronom bi trebalo i upravljati na siguran način obezbijeđeno od ometanja, pa onda integrirati senzore/kamere, pa ......

Nisam siguran da imamo znanja i da sklopimo nešto tako uz sve dostupne dijelove, a kamo li nešto više.

Jedino da za nadolazeću krizu dobijemo par dronova, pa da ih s pomoću "reverse engineering-a", probamo modifikovati ili kopirati. A i to je za nas mačke - goveđa glawa.

Odmah da kažem da bih ja bio ponosan da mi to možemo, ali kad vidimo da su bivša braća preko Drine, sa neuporedivo većim resursima najdalje dobacili do lijepih maketa, moramo biti realni.
anelsol

#11282 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Hrmpallier wrote: 02/03/2020 23:49
anelsol wrote: 02/03/2020 22:34 Kod obrade kompozita u autoklavu je samo jedna od faze obrade. Ima još toga dosta prije i poslje autoklava. Modeliranje, pravljenje kalupa, "slaganje" kompozita, kasnije obrada, testiranje. Ima tu dosta posla.
...... samo da bi se napravilo tijelo aviona. A prije proizvodnje, trebalo bi ga konstruisati, što je prolem za sebe. I ko i to uradio ? Jedino ako bi neko od aeronautičkih inžinjera školovanih prije rata u Mostaru mogao da se nečega prisjeti. Mrka kapa. Ispitivanje, aerodinamički tunel, ....

A tim dronom bi trebalo i upravljati na siguran način obezbijeđeno od ometanja, pa onda integrirati senzore/kamere, pa ......

Nisam siguran da imamo znanja i da sklopimo nešto tako uz sve dostupne dijelove, a kamo li nešto više.

Jedino da za nadolazeću krizu dobijemo par dronova, pa da ih s pomoću "reverse engineering-a", probamo modifikovati ili kopirati. A i to je za nas mačke - goveđa glawa.

Odmah da kažem da bih ja bio ponosan da mi to možemo, ali kad vidimo da su bivša braća preko Drine, sa neuporedivo većim resursima najdalje dobacili do lijepih maketa, moramo biti realni.
Planiraju da kupe licencu. O čemu se konkretno radi saznat ćemo vjerovatno kroz godinu-dvije. Slazem se sa tobom da je puno prepreka na putu, ali da su na taj način razmišljali u bivšoj Jugi ne bi nikada sa ledine izgradili SOKO i štošta još. Da zaključim, kapa nije mrka ako se hoće. Znanja koja trenutno ne posjedujemo mogu se usvojiti, što ne znamo možemo naučiti.
Guadalajara

#11283 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 02/03/2020 22:19 Sta mislis da li bi ovi znali napraviti autoklav:

http://www.tps.ba/
100%

Proizvode peci u kojima su temperature mnogo veće nego u autoklavu. Rade sa vakum pumpama i tehničkim plinovima, elektro i plinskim grijačima, softverom i hardverom, instrumentima za mjerenja.
Guadalajara

#11284 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Na FERu u Zagrebu studenti sa 10.000 eura/dolara konstruisu dron dometa 200 km :-)
Guadalajara

#11285 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Aha...Da hoce makar laboratorijsku opremu i modele kupiti :D
CikCikCikPogodi

#11286 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Hrmpallier wrote: 02/03/2020 23:49

Pa danas ti i ne treba baza da upravljas dronovima.
Imaju kompanije koje proizvode mobilne komandne centre kao ova: https://www.ldvusa.com/truck/kenosha-co ... nd-center/

Vjerovatno imaju i vojnu verziju komandnog centra, ali eto za primjer.

A za dizajniranje i ostale stvari prije proizvodnje prototipa za BiH. Danas je trziste otvoreno za sve. Moze se i neki stranac ili kompanija zaduziti da dizajnira dron.
155_mm

#11287 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovaj CNT bi mogao biti vazna karika za ujedinjenje ovo malo tehnickog znanja i mogucnosti sto nam je ostalo u BiH.

i naravno da bi oni trebali da se angazuju u inostrannstvu po pitanju tehnoloske saradnje kako na nivou firmi i institucija tako i na nizim nivoima.
CikCikCikPogodi

#11288 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote: 03/03/2020 10:36 ovaj CNT bi mogao biti vazna karika za ujedinjenje ovo malo tehnickog znanja i mogucnosti sto nam je ostalo u BiH.

i naravno da bi oni trebali da se angazuju u inostrannstvu po pitanju tehnoloske saradnje kako na nivou firmi i institucija tako i na nizim nivoima.
CNCB je objavio prije par mjeseci da industrija dronova Ce u narednim godinama biljeziti konstantan rast. I taj rast ce pratiti i potraznju, to namjenska industrija u BiH treba iskoristiti kao sto evo cak i africke zemlje su pocele iskoristavati.
argyle

#11289 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

Obnovljen naftni terminal u Živinicama, FBiH ispunjava uslove Energetske zajednice
https://www.klix.ba/biznis/privreda/obn ... /200304090

Naftni terminal Zivinice u periodu rata, iz knjige "Bosnom slava pronijeta - Zivinicki otpor agresiji, Jusuf Malkic"
Image
Image
Image
U terminalu Živinice u rezervoarima se nalazilo 8.000 tona goriva.
General War

#11290 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

:lol:
A litar goriva 35 DM...al se je kralo...vojska nema nista od toga, ti sto su hapali sad je to njihovo.
General War

#11291 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

...
cosa_

#11292 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by cosa_ »

General War wrote: 05/03/2020 15:12 :lol:
A litar goriva 35 DM...al se je kralo...vojska nema nista od toga, ti sto su hapali sad je to njihovo.
imas jos jedno ukopano u brdo u Zivinicama.
155_mm

#11293 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će u dane 16​.,18.,20. i 23.03.2020.godine u vremenu od ...
novo gadjanje u BNT-u.
155_mm

#11294 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

na 24:00 je prilog o vitezitu.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30450438.html

dug vitezita iznosi 68 mio. KM.
:-)
@mba

#11295 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

na ovom videu dole odma na pocetku se vidi strojnica slicna ili mozda cak ona koju je „predstavila“ firma ac-unity gorazde, mozda neko zna o cemu se radi!

https://youtu.be/HvIXDbTKr3Q
Guadalajara

#11296 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

@mba wrote: 10/03/2020 22:36 na ovom videu dole odma na pocetku se vidi strojnica slicna ili mozda cak ona koju je „predstavila“ firma ac-unity gorazde, mozda neko zna o cemu se radi!

https://www.utasarms.com/products-en/ri ... chine-guns
@mba

#11297 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

Guadalajara wrote: 10/03/2020 22:59
@mba wrote: 10/03/2020 22:36 na ovom videu dole odma na pocetku se vidi strojnica slicna ili mozda cak ona koju je „predstavila“ firma ac-unity gorazde, mozda neko zna o cemu se radi!

https://www.utasarms.com/products-en/ri ... chine-guns

skonto sam ja to, ali je slicnost nevjerovatna 1:1, da li je bilo neke saradnje, da nisu turci nama dali licencu?
Guadalajara

#11298 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Višemilionski ugovori za konjički Igman

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić danas će prisustovati svečanom obilježavanju 70. godišnjice privrednog društva “Igman” iz Konjica.
Podsjetimo da je “Igman” vodeća bh. kompanija iz oblasti namjenske industrije.

Tokom svečane akademije povodom obilježavanja 70 godina privrednog uspjeha, bit će potpisani višemilionski ugovori s poslovnim partnerima iz Egipta i Švicarske.

Dio obilježavanja je međunarodni panel o temi “Globalno tržište vojne industrije – trendovi i analize” uz učešće poslovnih partnera iz Amerike, Azije i Europe.
anelsol

#11299 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

"Globalno tržište vojne industrije - trendovi i analize", naziv je međunarodnog panela koji je danas održan u okviru svečanog obilježavanja 70. godišnjice privrednog uspjeha kompanije za proizvodnju oružja i streljiva "Igman" d.d. iz Konjica.
Na panelu, upriličenom u Hotelu "Garden City" u Konjicu, učestvovali su premijer FBiH Fadil Novalić, direktor "Igmana" Đahid Muratbegović, kao i poslovni partneri iz Amerike, Azije i Evrope.

Direktor Igmana Muratbegović se zahvalio u svom obraćanju federalnom premijeru Novaliću na pomoći i saradnji, te je poručio kako će ova kompanija i u narednom periodu raditi na kvalitetu svojih proizvoda.

"Znamo šta ćemo raditi u ovom dijelu gdje imamo pokrivene sve želje istočnog i zapadnog tržišta. Otvaraju se mnoge stvari, pratimo svjetske trendove, danas o ekologiji svako priča. Prema tome, znamo da olovo u osnovnom zrnu je nešto što će vrlo brzo biti predmet da se ostrani, jer mora se nešto drugo raditi, ali isto tako prvi put smo prošle i pretprošle sedmice dobili zahtjev da naša municija ne dolazi u obzir, jer više nije u modi ono što se vidi i prati u mraku, da kažem gdje putuje. Sada se to može gledati samo sa posebnim naočarama. Imamo jedan zahtjev koji je upravo došao kod nas, da radimo i veće kalibre koje ne radimo. Govorimo od 14, 5, 20 i 23. Mislim da ovo što radimo u Konjicu, ne treba se niko ljutiti, radimo najbolje", kazao je Muratbegović.

On je dodao kako su u firmi ponosni što rade svoj posao i imaju svoj red.

"Nama je raditi, kvalitet je na prvom mjestu. Naslijedili smo nešto sto je postojalo devedesetih godina i prije toga, i pokušavamo pratiti svjetske trendove. Volio bih da imam konkurenciju u ovoj branši, da se takmičimo s nekim u ovoj državi, ali mi se takmičimo sami sa sobom", istakao je prvi čovjek konjičkog Igmana.

Muratbegović je istakao da je prihod prošle godine bio 143 miliona eura.

Premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je kompaniji i menadžmentu "Igmana" na velikim poslovnim uspjesima, jer, kako je kazao, 70 godina je zaista dug životni vijek.

"Sve je to pitanje menadžmenta i liderstva. Direktor Muratbegović izvrsno radi i vodi ovu kompaniju, što se može vidjeti i po rezultatima. To nije slučaj sa svim kompanijama u namjenskoj industriji", kazao je Novalić.

Na panelu je poručeno kako će Vlada FBiH nastaviti podržavati konjičku kompaniju.

Vlasnik kompanije Global Ordnance LLC Sarasota Marc Morales pohvalio je saradnju s Igmanom kazavši da je kvalitet Igmanovih proizvoda na visokom nivou.

"Na osnovu 15 godina saradnje s Igmanom mogu kazati da se vaša kompanija veoma dobro razvila u pogledu proizvodnje i marketinga. Premijer Novalić je spomenuo investicije, da se puno investira u resurse i ljude i mi to kao klijenti primjećujemo kroz našu saradnju. Igman ima neprevaziđenu sposobnost da odgovori na striktne zahtjeve koje SAD postavljaju u smislu proizvoda", poručio je Morales.

Vlasnik vojne kompanije „ MF 300“ Tarik Ezzat je kazao da je njegova kompanija prezadovoljna saradnjom s Igmanom, dok je vlasnik firme EMCO Emilian Gebrev istakao da nijedna druga fabrika u svijetu ne radi tako kvalitetan posoa kao Igman.

"Najveći uspjeh kompanije je što uposlenici rade kao "švicarski sat". Smjena generacija i napredak tehnologija su na veoma dobar način integrisani u obavljanje ove djelatnosti", poručio je on.

Direktor Muratbegović je kazao na konferenciji za medije kako je firma zbog ratnih dešavanja izgubila kupce, pretrpjela mnoge gubitke, ali se uspjela dići i nastaviti ostvarivati uspjehe kakve je imala prije rata. On je zahvalio premijeru Novaliću na pomoći u pokretanju novih pogona u kojima danas radi oko 1.200 radnika, te da će u narednim danima biti novih zapošljavanja, jer je konkurs u toku.

"Tržišta su američka, što je veliko priznanje za našu kompaniju, jer se radi o vodećoj zemlji NATO-a", kazao je Muratbegović.

Premijer Novalić je istakao kako je rijetko da na Balkanu nešto traje po 70 godina, pa čak i države koje imaju kraći rok trajanja.

"Vlada FBiH je odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije, koje svojim uspjesima pokazuju da je moguće da dobro funkcioniše i kompanija u državnom vlasništvu. Pred nama su još neke velike investicije. U atmosferi smo da su velike fabrike propale, dok ova kompanija danas proizvodi dvostruko više nego u svojim najboljim danima. Potrebno je unaprijediti pogone, potrebna nam je i nova generacija mladih inžinjera, što radimo", kazao je Novalić.

On je istakao kako je fabrika oružja i određeni signal neprijateljima da je država sigurna, jer je poznato kako države sa svojim fabrikama oružja imaju veću sigurnost.

Muratbegović je istakao kako je on samo jedan među jednakim u cijeloj firmi, te da između njega i čistačice u firmi nema razlike osim u plati, a to je recept uspjeha kompanije.

Federalni premijer je kazao kako Igman proizvodi kvalitetne proizvode i zbog toga i ima potražnje za našim proizvodima.

(Vijesti.ba)
https://vijesti.ba/clanak/482849/uspjeh ... e-najbolje

Ako je ovo boldirano što kaže ovaj gebrev približno tačno, svaka im čast. Ja koliko sam skontao potpisan je ugovor sa SAD-om o isporuci municije, putem porednika, vjerovatno ovim Švicarcima. Jeli ovaj dio gdje spominje da su primili zahtjev za proizvodnju većih kalibara neka najava, ili ja ovo pogrešno tumačim? Kaže izbaciti olovo iz zrna. Sa kojim materialom ga zamjeniti?
Guadalajara

#11300 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Ovo je drugi put da se spominje proizvodnja municije od 14.5/20/23mm.

Ona firma iz Tesnja ili Gradacca dobila je dozvolu za proizvodnju podsklopova za ovu municiju.

Sad govore o Igmanu...

Ma bit ce olovo i dalje u municiji...samo neka preradjena, bolje rafinirana legura olova... :D

Govori i o nekoj novoj trasernoj municiji (zrnima)...
Post Reply