Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madridista15

#11276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madridista15 »

Seyfo wrote:Ima ona priča, Švabe skontale da su im bolji radnici Balkanci, kakvi god da su, stoka su svakako ali su bar bijeli i civilizovaniji od tamnoputih migranata. I stoga će dići rampu za Balkance od 2020.g a spustiti za ove druge. Vidjećeš majčin sine onda "jenjavanja"u odlascima, dolaziće migranti a odlaziti svi ostali. Baš me zanima ako se to desi, šta će biti sa uporednim podacima do tad i poslije toga. Otprilike kao Hrvatska prije ulaska u EU i poslije.
Rampa se ne diže za Balkan, nego za cijeli svijet. Ko god ispunjava uslove biće dobrodošao: https://www.deutschland.de/en/topic/bus ... in-germany

Koliko vidim, ključ će biti jezik, i to na B2 nivou.
Seyfo

#11277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Jeste formalno, ali ako spustiš na individualni nivo, svak će radije zaposliti nekog iz ex yu ako imaš fina iskustva nekim iz ex yu u zadnjih 50-60 godina, nego nekog iz Indije, Rusije, Kine, Koreje ili neke gore mrake.
Takođe, neko reče, u tom scenariju, odavde ko bude želio pod svaku cijenu otići-otići će. Prije ili kasnije.
Jezik se nauči, zanat se priuči, u nuždi Švabe pravila i kriterije olabave i rezultat je da ode svak ko želi.
stakasa

#11278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madridista15 wrote:
Seyfo wrote:Ima ona priča, Švabe skontale da su im bolji radnici Balkanci, kakvi god da su, stoka su svakako ali su bar bijeli i civilizovaniji od tamnoputih migranata. I stoga će dići rampu za Balkance od 2020.g a spustiti za ove druge. Vidjećeš majčin sine onda "jenjavanja"u odlascima, dolaziće migranti a odlaziti svi ostali. Baš me zanima ako se to desi, šta će biti sa uporednim podacima do tad i poslije toga. Otprilike kao Hrvatska prije ulaska u EU i poslije.
Rampa se ne diže za Balkan, nego za cijeli svijet. Ko god ispunjava uslove biće dobrodošao: https://www.deutschland.de/en/topic/bus ... in-germany

Ma ja bolan, hoce i Indijci tamo
madridista15

#11279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madridista15 »

stakasa wrote:
madridista15 wrote:

Ma ja bolan, hoce i Indijci tamo
Od 8 milijardi ljudi na planeti naći će ih se dosta što žele u Njemačku.
Seyfo

#11280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Da nam to ne pooštri konkurenciju?
Nismo mi baš najpametniji na svijetu da se uguramo između toliko njih. Evo uzmi samo Indiju, nek je jedan pametan i sposoban od milion njih, opet ih je previše :-)
Bolje bi bilo da su digli rampu za "zapadni balkan", tj ove što nisu još u EU. To bi bilo baš ciljano.
stakasa

#11281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Seyfo wrote:Jeste formalno, ali ako spustiš na individualni nivo, svak će radije zaposliti nekog iz ex yu ako imaš fina iskustva nekim iz ex yu u zadnjih 50-60 godina, nego nekog iz Indije, Rusije, Kine, Koreje ili neke gore mrake.
Takođe, neko reče, u tom scenariju, odavde ko bude želio pod svaku cijenu otići-otići će. Prije ili kasnije.
Jezik se nauči, zanat se priuči, u nuždi Švabe pravila i kriterije olabave i rezultat je da ode svak ko želi.
Podi od toga da oni traze radnika i nisu u prilici da budu ksenofobi. Mislim na tu pricu mraka, nemraka, bjeli, Koreja itd
insomnia78

#11282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ono kad se smatras boljim od Indijaca, Koreanaca, Kineza... :lol:
madridista15

#11283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madridista15 »

insomnia78 wrote:Ono kad se smatras boljim od Indijaca, Koreanaca, Kineza... :lol:
To sam i ja pokušao da istaknem - novi zakon će "običnom" čovjeku više otežati stvari nego što će pomoći. Ali dobro, neka im bude.
stakasa

#11284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Seyfo wrote:Da nam to ne pooštri konkurenciju?
Nismo mi baš najpametniji na svijetu da se uguramo između toliko njih. Evo uzmi samo Indiju, nek je jedan pametan i sposoban od milion njih, opet ih je previše :-)
Bolje bi bilo da su digli rampu za "zapadni balkan", tj ove što nisu još u EU. To bi bilo baš ciljano.
Kljucna komparativna prednost Bosanaca i Hercegovaca je sto vecina ima tamo nekog ko mu moze pomoci da stane na noge i sto mu se je lako vratit kuci ako ne uspije. Nema tu neke velike mudrosti
insomnia78

#11285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

stakasa wrote:
Kljucna komparativna prednost Bosanaca i Hercegovaca je sto vecina ima tamo nekog ko mu moze pomoci da stane na noge i sto mu se je lako vratit kuci ako ne uspije. Nema tu neke velike mudrosti
A ovi nemaju? Samo Bosnje znaju za Njemacku?
stakasa

#11286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:
stakasa wrote:
A ovi nemaju? Samo Bosnje znaju za Njemacku?
Pa jos uvjek ih je vise nego Koreanaca. I u apsolutnom broju a ne u postocima. Tradicija, ide se odavno, sad eskaliralo. I pred trafikom cujes price kako je u Njemackoj, manji im je trip nego Kinezu na to se odlucit
insomnia78

#11287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Moj ti. Kinezi kad su lutali po svijetu Bosnjo je ceprk’o ispred mutvaka. Njih nema dje nema
Seyfo

#11288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Svake 2-3 hefte neko koga znam ode za Njemacku. Mahom majstori, IT, zanatlije. Treba mi majstor za nesto kojeg zovem vec 10g,otpilio. Onda trazim drugog. Da nema vec neka utabana staza ne bi svi bas sad i ne bi svi tamo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Zato ovi ovdje majstori biraju pivu koju mu treba donijeti da ne procjeni sta lose :lol:
Seyfo

#11290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-s ... /190417033 Cim sam procitao ovaj clanak,odmah mi se zelja za bjezanjem povecala za 50 %
moonca

#11291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Moj ti. Kinezi kad su lutali po svijetu Bosnjo je ceprk’o ispred mutvaka. Njih nema dje nema
Interesantno, Kineze ne vidjam da konobarisu, ne kao gradjevinske radnike, prodavace, frizere ... samo u njihovim prodavnicama i restoranima... itd...
stakasa

#11292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

mk ultra wrote:Zato ovi ovdje majstori biraju pivu koju mu treba donijeti da ne procjeni sta lose :lol:
Vala i njihovog pametovanja vise...
moonca

#11293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Koji je to obicaj da im se ista nudi piti, osim vode... :roll: neka izvoljeva svabi--aha... :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#11294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

moonca wrote:Koji je to obicaj da im se ista nudi piti, osim vode... :roll: neka izvoljeva svabi--aha... :wink:
Balkanski. Piva klipača i majstor.
Al izgleda se pogospodili :-?
espn

#11295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Mjesta u BiH iz kojih građani najviše odlaze

Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini objavila je rezultate istraživanja prema kojima je od 2013. do oktobra ove godine BiH napustilo ukupno 151 hiljada 101 osoba. U ovoj godini, BiH je napustilo 35.377 osoba.

Stanovništvo najviše odlazi iz Posavine, pokazala je ova analiza. Podaci su alarmantni za Brod, Brčko, Derventu, Doboj, Gradačac, Modriču, Odžak, Orašje, Srebrenik, Pelagićevo, Vukosavlje, Domaljevac-Šamac.

Alaramantni podaci o odlasku ljudi iz BiH
Iz ovih mjesta samo u ovoj godini otišlo je više od 10.000 ljudi. Najviše iz Brčkog (3.500), te Doboja (2660).

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija samo su neki od najvažnijih uzroka iseljavanja stanovništva.

Iz Unije za održivi povratak kažu da će svoje vanprojektne aktivnosti usmjeriti na kampanju prema institucijama vlasti, za izradu Strategije za zaustavljanje odlaska bh. građana.

U istraživanju je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštine, 104 lokalne nevladine organizacije i 170 volontera.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a223646/Mj ... dlaze.html
Seyfo

#11296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ovaj espn prostire podatke iz oktobra 2017. Pa Mirhunisa je malo azurnija,ima gugl,ima jos toga. Mada se tekst uopste ne mijenja,samo poneka cifra. Tu se Mirhunisa i ne trudi pretjerano. A ta "Unija" bi mozda trebala promijeniti naziv,nije vise adekvatan. Mozda da se ime promijeni u "Mirhunisa & co" a naslov svakog izvjestaja promijeni u "Mirhunisa strikes again"
stakasa

#11297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

espn wrote:Mjesta u BiH iz kojih građani najviše odlaze

Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini objavila je rezultate istraživanja prema kojima je od 2013. do oktobra ove godine BiH napustilo ukupno 151 hiljada 101 osoba. U ovoj godini, BiH je napustilo 35.377 osoba.

Stanovništvo najviše odlazi iz Posavine, pokazala je ova analiza. Podaci su alarmantni za Brod, Brčko, Derventu, Doboj, Gradačac, Modriču, Odžak, Orašje, Srebrenik, Pelagićevo, Vukosavlje, Domaljevac-Šamac.

Alaramantni podaci o odlasku ljudi iz BiH
Iz ovih mjesta samo u ovoj godini otišlo je više od 10.000 ljudi. Najviše iz Brčkog (3.500), te Doboja (2660).

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija samo su neki od najvažnijih uzroka iseljavanja stanovništva.

Iz Unije za održivi povratak kažu da će svoje vanprojektne aktivnosti usmjeriti na kampanju prema institucijama vlasti, za izradu Strategije za zaustavljanje odlaska bh. građana.

U istraživanju je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštine, 104 lokalne nevladine organizacije i 170 volontera.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a223646/Mj ... dlaze.html
Od ovih ljudi iz Posavine i Krajine, pitanje je koliko ih je hrvatskih Srba koji su dosli nakon Oluje i tu ostali. Je li 35 000 godisnje napuhana cifra?
sumirprimus

#11298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

ma sto valja ostace sto ne valja otpasce, rece jednom jedan drzavnik :lol:
espn

#11299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Dok Drvar proglašavaju srpskim, ne vide da je tu sve manje i Srba i života i posla

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dok-drv ... /190418127
O'zone
Globalni moderator

#11300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» Jimmy McNulty

15 dana

Idemo dalje imam još pet - šest strana da protabirim
Post Reply