Ako sam lose procitao ti procitaj bolje pa mi reci sta ne valja (str 23 - stavka O):hrasno38 wrote:e lose si onda procitao....neki dan sam gledao platnu listu od prijatelja koji radi sa SSS u drzavnoj instituciji i 30 godina radnog staza te kako kaze ima najveci koeficijent koji je na raspolaganju u drzavnoj sluzbi. covjek ima platu oko 1050 KM sa toplim obrokom i kartom i kaze da su svim njegovim kolegama takve plate sa SSS. vojska i policija moze nabiti plate samo sa dodatnim radom koji nije stalan. vece plate imaju SSS-ovci i u federalnim i u kantonalnim institucijama. a sto nisi izvukao prosjek iz elektroprivrede, BH telecoma, vodovoda, sarajevogasa itd itd koji imaju puno vece plate jer ih dobijaju preko povecanja racuna gradjana. a gradjevinarstvo u F BiH je davno unisteno a dobro znamo zahvaljujuci kome kao i sva ostala privreda.goran16v wrote:Vezano za ovu tvrdnju, u postu ranije sam naveo podatak koji sam nasao u publikaciji Fed. zavoda sa statistiku po kojoj je prosjecna plata u javnoj upravi i odbrani 1.168 KM sto je za dobrih 300 glave veca nego ukupni prosjek, pa na to dodas pomenute naknada i kad sve to uporedis sa vise nego 2 x manjim prosjekom u gradjevinarstvu 528 KM onda mozes izvuci zakljucke kakve hoces...hrasno38 wrote:
Ranije sam napisao da vecina plata kako ih ovdje zovu "budzetlija" na drzavnom nivou je negdje oko prosjeka tj oko 850 KM a tu spadaju policija, vojska, namjestenici i ta grupacija cini vecinu onih koji su na budzetu i kad se na to doda topli obrok koji je 6 KM i prevoz plata vecine je ispod 1100 KM i ona je takva od negdje 2000 godine.
http://www.fzs.ba/Podaci/FedBrojke2013.pdf
I ne znam zasto plata tvog prijatelja ne odgovara tom prosjeku?
Bez obzira, da li ti i dalje smatras da je logicno pravicno da onaj koji je na budzetu sa SSS ima ukupna primanja 1050 KM dok je prosjecna plata u gradjevinarstvu iz koje se, izmjedju ostalog puni taj budzet, 1/2 manja? To je otprilike kad bi 2/3 svoje plate davao djetetu za dzeparac, a ti sa 1/3 bio gladan.