Zaboravih napisati mijenjali smo i to... i opet nista...preludezalude wrote:Felerican senzor radilice zna praviti takve probleme. Pronadi gdje se nalazi, kad pocne trokirati otidji u auto praonicu i vodom ohladi senzor par sekundi i onda probaj kako radi motor.okan1988 wrote:da se ne zaboravi temaokan1988 wrote:Pozdrav ljudi,
Mjesec dana pokušavam da popravim auto ali niko je zna šta mu je. Seat kordoba 1.9 sdi 2002. godište. Auto normalno radi dok ne postogne radnu temperaturu motora. Poslije toga mogu da vozim jos desetak minita i auto počinje da trza i u voznji i u leru. Motor kao da ce se ugasiti ali nastavlja da radi. Poslije ne moze da se upali dok se dobro ne ohladi. Dijagnostika je pokazivala kvar ja senzoru temerature to smo zamjenili i nista.Pokazivala je i da je kvar na senzoru goriva u bošpumpi našli smo ispravnu polovnu bošpompu ali ista priča. Mijenjali smo sve dizne provjeravali instalacije ali nije ni to.
Pravila su dva majstora vozio sam i u ovlasteni servis ali niko nije otkrio problem. U ovlastenom servisu su mi nudili opciju da mijenjaju dio po dio dok ne nabasaju na kvar i svaki taj nov dio da mi naplate.Poceli bi od procesora koji nov kosta par hiljada maraka a auto vrijedi 4-5 hiljada.
Trenutno čekam da mi stigne polovan procesor pa ćemo pokusati zamijeniti ali i to je samo nagađanje.
Dali je iko imao ista slicno to su motori od vw...
Inace auto je odlican na minus 20 pali na pola kljuca sto i nije cesto kod dizela ....
Pozdrav
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
okan1988
#11251 Re: Niko ne zna sta se pokvarilo
-
Throttle
#11252 Re: Pitamo Mehanicare ?
A majkumu,mora na dijagnostici vidjet u trenutku kad se to desava, po parametrima, gdje su odstupanja
Ne mora zabiljezit gresku
Jel ti procesor zašarafljen na motor ili je negdje izdvojen?
-
okan1988
#11253 Re: Pitamo Mehanicare ?
E to ne znam... stiže mi danas polovan procesor pa ću pokušati da odvezem kod majstora i zamjenim... i meni nije jasno da je ta dijagnostika toliko glupa da se mora naslijepo raditi... ili su glupi ovi sto je koriste...Throttle wrote:A majkumu,mora na dijagnostici vidjet u trenutku kad se to desava, po parametrima, gdje su odstupanja
-
tempuser
#11254 Re: Pitamo Mehanicare ?
U dosta slucajeva dijagnostika ne moze pokazati kvar procesora jer bi zapravo procesor sam sebe dijagnosticirao, to ti je ko Hal9000.
-
Throttle
#11255 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neće prikazati kvar procesora al po parametrima se može zaključit šta brljavi, i od toga se krene. Ovi svi su gađali napamet i htjeli mijenjat redom pa šta upali.
Kod mene je bio problem na ECU, kad ga upalim hladnog možeš na mjesec otići, sve ok. Ako je vruć, upalim, izbaci grešku signala sa senzora bregaste, isključi kontrolu proklizavanja i baci auto u safe mode
Problem riješen zamjenom novijim modelom procesora-originalni je na nekoj keramici i toliko je sitno da niko ručno ne radi reparaciju nego šalju u austriju pa nekakvi roboti leme
Ovaj novi je rađen vjerovatno na principu štampane ploče il nečeg sličnog, može se reparirat i prelemit ako dođe do kvara mada nije zabilježen kvar na ovim novijim
Kod mene je to konstrukcijska greška, zašarafljen na motor pa se grije-hladi i tako stalno što dovede do pucanja lema i problema
Simptomi us bukvalno sve što čovjek zamisli, od nasumičnog paljenja ventilatora na max brzinu čak i kad je ključ izvađen do prekida na nekom od senzora
Koliko sam upratio, na VW je ispod šajbe, ne bi trebalo da je uslijed grijanja popustio. Jedino pregledat, da nije voda došla do njega
Kod mene je bio problem na ECU, kad ga upalim hladnog možeš na mjesec otići, sve ok. Ako je vruć, upalim, izbaci grešku signala sa senzora bregaste, isključi kontrolu proklizavanja i baci auto u safe mode
Problem riješen zamjenom novijim modelom procesora-originalni je na nekoj keramici i toliko je sitno da niko ručno ne radi reparaciju nego šalju u austriju pa nekakvi roboti leme
Ovaj novi je rađen vjerovatno na principu štampane ploče il nečeg sličnog, može se reparirat i prelemit ako dođe do kvara mada nije zabilježen kvar na ovim novijim
Kod mene je to konstrukcijska greška, zašarafljen na motor pa se grije-hladi i tako stalno što dovede do pucanja lema i problema
Simptomi us bukvalno sve što čovjek zamisli, od nasumičnog paljenja ventilatora na max brzinu čak i kad je ključ izvađen do prekida na nekom od senzora
Koliko sam upratio, na VW je ispod šajbe, ne bi trebalo da je uslijed grijanja popustio. Jedino pregledat, da nije voda došla do njega
- amar1994
#11256 Re: Pitamo Mehanicare ?
Throttle wrote:Neće prikazati kvar procesora al po parametrima se može zaključit šta brljavi, i od toga se krene. Ovi svi su gađali napamet i htjeli mijenjat redom pa šta upali.
Problem riješen zamjenom novijim modelom procesora-originalni je na nekoj keramici i toliko je sitno da niko ručno ne radi reparaciju nego šalju u austriju pa nekakvi roboti leme![]()
Nedavno sam pricao sa jednim likom , nova trojka stara pola god isto tako palila tek iz 10tog puta , zamijenili mu ECU u garanciji
-
mali_balon
#11257 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eto ja sam radio dijagoniostiku u ASA-i ovlasten servis i nije pokazala kvar procesora i meni majstor dodje i kaze posto dijagonostika nije nista pokazala sumnjamo na procesor, sacekajte koji dan da nam dodje isto auto u servis da probamo....za koji dan zove i kaze da je procesor 100%, promjenili ga i od tad sve OK...
- moon_walker_90
#11258 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav svima i jedno pitanje za mehaničare,
na koje detalje obratiti posebno paznju prilikom kupovine renault megane sedan vozila,1.5 dci 2003-2006 godista?
Pozdrav
na koje detalje obratiti posebno paznju prilikom kupovine renault megane sedan vozila,1.5 dci 2003-2006 godista?
Pozdrav
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#11259 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li iko da zna tu dijagnostiku raditi kako treba?????
Ja ovdje nikad nisam cuo neki pozitivan komentar vezano za dijagnostiku, tj. za neku osobu koja zna raditi na istoj, sve neko nagadjanje, buljenje u monitor, haman k'o one gatare.
Ima l' kakav doktor House za auta majku mu, ili da svi pokupujemo one dijagnostike, pa da i mi gatamo????!!!!
Ima l' kakav doktor House za auta majku mu, ili da svi pokupujemo one dijagnostike, pa da i mi gatamo????!!!!
- drndalo
#11260 Re: Pitamo Mehanicare ?
Buljenje u ekran nece rijesiti nista ni nama ni njima, jer dijagnostika samo kompjuterom na serijskim autima nije dovoljna, tj. nije dijagnostika samo kompjuter i senzori...
Zasto? Jer nema dovoljno senzora da bi se svaka stvar mogla 100% tako utvrditi...
Za dobru dijagnostiku kompjuter moze biti samo pomocno sredstvo, ali ne moze sve sam...
Zasto? Jer nema dovoljno senzora da bi se svaka stvar mogla 100% tako utvrditi...
Za dobru dijagnostiku kompjuter moze biti samo pomocno sredstvo, ali ne moze sve sam...
- amar1994
#11261 Re: Pitamo Mehanicare ?
meni rece jedan coek , 1.6 hadeJi ako mu bilo sta fali upalit ce lampicu , dokle god nema vozikonektovan wrote:Ima li iko da zna tu dijagnostiku raditi kako treba?????Ja ovdje nikad nisam cuo neki pozitivan komentar vezano za dijagnostiku, tj. za neku osobu koja zna raditi na istoj, sve neko nagadjanje, buljenje u monitor, haman k'o one gatare.
![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#11262 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma kad upali lampicu, mozda i mogu nesto pronaci, ali bez nje, citanjem samih parametara, e tu je belaj, jer za neke stvari ne postoje lampice. 
-
dgL_
#11263 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nabolji savjet je ne kupovati taj motor u tom meganu...moon_walker_90 wrote:Pozdrav svima i jedno pitanje za mehaničare,
Pozdrav
-
preludezalude
#11264 Re: Pitamo Mehanicare ?
Najveci problem sa dijagnostikom i vecinom nasih majstora je taj da oni ne znaju upotrebljavati dijagnosticke uredjaje. Vecina majstora zna samo da iscita greske i po tome ti kaze sta ne valja. Medjutim, mnogo slucajeva ima kada ce biti prijavljena greska samo kada senzor crkne a ne kada radi nepravilno. Znaci, najbitnije je naci mehanicara koji moze i zna da dijagnostickim uredjajem provjeri parametre "rada motora" u realnom vremenu npr: map, maf, temperatura motora, pritisak goriva, lambda sonda...okan1988 wrote:E to ne znam... stiže mi danas polovan procesor pa ću pokušati da odvezem kod majstora i zamjenim... i meni nije jasno da je ta dijagnostika toliko glupa da se mora naslijepo raditi... ili su glupi ovi sto je koriste...Throttle wrote:A majkumu,mora na dijagnostici vidjet u trenutku kad se to desava, po parametrima, gdje su odstupanja
Ja sam dugo imao problema sa motorom, snagom, trokiranjem, potrosnjom...a nikakvih gresaka nije bilo na dijagnostici. I onda pronadjem mehanicara koji zna da iscita gore navedene parametre uzivo. I naravno, pronadje da obe lamda sonde ne rade kako treba. Jedna zakovala na jednoj vrijednosti a druga jako sporo reaguje. Nakon zamjene obe sonde, svi problemi su nestali.
Na kraju se sve svede na znanje mehanicara.
-
channel10
#11265 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze li preporuka za dobrog autolimara u Zenici? Znam za Vedu u Janjicima. Ima li jos neki u gradu ili bliže gradu, a da je dobar?
- Optimist
#11266 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima, Lepir blizu pravoslavne crkve, blizu Tapasa.channel10 wrote:Moze li preporuka za dobrog autolimara u Zenici? Znam za Vedu u Janjicima. Ima li jos neki u gradu ili bliže gradu, a da je dobar?
-
channel10
#11267 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zar je Lepir autolimar? Znam da rade sa prozorima, roletnama i ostalom plastikom
.
- Optimist
#11268 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima ih dvojica. Jedan se bavi stolarijom i nema veze sa ovim Lepirom sto se bavi limarijom.
-
channel10
#11269 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ok, hvalaOptimist wrote:Ima ih dvojica. Jedan se bavi stolarijom i nema veze sa ovim Lepirom sto se bavi limarijom.
- pirmin
#11270 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pita covjek kako da odvrne saraf:

- drndalo
#11271 Re: Pitamo Mehanicare ?
Alaj ga je opravio... Svaka mu cast...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11272 Re: Pitamo Mehanicare ?
kakva seljacina retardirana

- pirmin
#11273 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije seljacina, Turcin je. 
- Rugafet
#11274 Re: Pitamo Mehanicare ?
O yebo te pa je li moguce ovo 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11275 Re: Pitamo Mehanicare ?
nema narodnost veze s nedostatkom mozdanih celijapirmin wrote:Nije seljacina, Turcin je.