Svejedno je ako mislis na preferencijalno glasanje pa onaj dvanaesti ima iste sanse da od nekog dobije direktan glas kao i onaj prvi na listi.Ali nije svejedno ako neko zaokruzi samo stranku,bez biranja kandidata ponaosob jer sto je kandidat nize na listi tako mu se i vjerovatnoca da dobije mandat smanjuje jer se mandati,u tom slucaju,dijele redom,od viserangiranih na listi prema nizim.veljaca wrote:
Znaci svaki kandidat koji dobije na listi samostalno glas - to mu se broji, a kada je prekrizena samo stranka - onda se ti glasovi pridruzuju njima prema gore navedenom.
Znaci svejedno je da li je neko bio prvi na listi ili recimo dvanaesti ....
Da li sam u pravu ?
Veljaca,
s.r.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Co0l
#11251 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
convict
#11252 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da jesi. Ja sam razumio na isti način. Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko ljudi procentualno koriste mogućnost glasanja za pojedine kandidate, a koliko za stranke. Mislim da je ova druga varijanta daleko zastupljenija što donekle ograničava smisao otvorenih listi.veljaca wrote:Kolega po forumu dragonz, hvala na ovome i mislim da je odgovor na moje pitanje ovaj:dragonz wrote:http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdfveljaca wrote: Kolega po forumu, aldenkoo, molio bih ako mozes da napises po tebi kako se racunaju ti glasovi, jer sam ja postavio Pedji to pitanje ....
Hvala na odgovoru,
Veljaca
s.r.
evo vam zakon pa pogledajte od 47 stranice i dalje šta vas interesuje
(4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je
svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to
dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo
još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od
ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim
kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.
Znaci svaki kandidat koji dobije na listi samostalno glas - to mu se broji, a kada je prekrizena samo stranka - onda se ti glasovi pridruzuju njima prema gore navedenom.
Da li sam u pravu ?
Veljaca,
s.r.
- madner
#11253 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Korisit se vise nego sto se misli, znam kandidate koji su bili no2 i ne prodju a stranka dobije 5-6 mandata.
- veljaca
#11254 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da nisi u pravu ( izvini ). Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova u slucaju da je dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - za potrebni mu mandat. A ako ima jos mandata a kandidati nisu osvojili najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - onda ide prema redosljedu .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonzCo0l wrote:Svejedno je ako mislis na preferencijalno glasanje pa onaj dvanaesti ima iste sanse da od nekog dobije direktan glas kao i onaj prvi na listi.Ali nije svejedno ako neko zaokruzi samo stranku,bez biranja kandidata ponaosob jer sto je kandidat nize na listi tako mu se i vjerovatnoca da dobije mandat smanjuje jer se mandati,u tom slucaju,dijele redom,od viserangiranih na listi prema nizim.veljaca wrote:
Da li sam u pravu ?
Veljaca,
s.r.
A i u mome slucaju, glasao sam za kandidata koji je bio 11 na listi i prosao je a nije prosao kandidat koji je bio drugi ...
Veljaca,
s.r.
Last edited by veljaca on 09/10/2012 14:40, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#11255 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
u zenici na uzorku od 73% prebrojanih glasova osvojena 403 glasa...od sto hiljada biraca...
e sad se sjecam nekih pitanja na koja nikad nismo dobile odgovore...ni od pedje ni od padobranaca...
e sad se sjecam nekih pitanja na koja nikad nismo dobile odgovore...ni od pedje ni od padobranaca...
- Co0l
#11256 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma ne moze biti svejedno koji je ko na listi kad se glasa za stranku samo a ne za pojedinca,ne bi se liste pravile sa rednim brojevima da je svejedno.Peđa ti je nesto slicno objasnio.veljaca wrote:Mislim da nisi u pravu ( izvini ). Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonzCo0l wrote:Svejedno je ako mislis na preferencijalno glasanje pa onaj dvanaesti ima iste sanse da od nekog dobije direktan glas kao i onaj prvi na listi.Ali nije svejedno ako neko zaokruzi samo stranku,bez biranja kandidata ponaosob jer sto je kandidat nize na listi tako mu se i vjerovatnoca da dobije mandat smanjuje jer se mandati,u tom slucaju,dijele redom,od viserangiranih na listi prema nizim.veljaca wrote:
Da li sam u pravu ?
Veljaca,
s.r......
A i u mome slucaju, glasao sam za kandidata koji je bio 11 na listi i prosao je a nije prosao kandidat koji je bio drugi ...
Veljaca,
s.r.
Svejedno je u slucaju kad se zaokruzuje kandidat a ne samo stranka,tad se desavaju stvari kao kod tebe da 11.-ti na listi bude bolji od 2.-gog.
- veljaca
#11257 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Cool - procitaj ovo:
4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.
Ovdje je sve jasno. Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova u slucaju da je dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - za potrebni mu mandat. A ako ima jos mandata a kandidati nisu osvojili najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - onda ide prema redosljedu .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonz
http://www.izbori.ba/Documents/document ... 110508.pdf
Veljaca,
s.r.
4) Mandati koje je osvojila lista raspodjeljuju se najprije među kandidatima sa te liste, od kojih je svaki dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, i to dodjelom mandata prema redoslijedu od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako je pri tome ostalo još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim kandidatima sa liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi.
Ovdje je sve jasno. Kada se prekrizi stranka, onda se ti glasovi dijele ne prema poziciji - nego prema broju pojedinacnih osvojenih glasova u slucaju da je dobio najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - za potrebni mu mandat. A ako ima jos mandata a kandidati nisu osvojili najmanje pet procenata (5%) od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila - onda ide prema redosljedu .... Bar tako pise u ovome sto je dao forumas dragonz
Veljaca,
s.r.
Last edited by veljaca on 09/10/2012 14:49, edited 2 times in total.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#11258 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vise praznih i nevazecih listica nego njima glasova...bar u tzkamen spoticanja wrote:u zenici na uzorku od 73% prebrojanih glasova osvojena 403 glasa...od sto hiljada biraca...![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#11259 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ko nađe pravu terapiju dobija Nobelaultima_palabra wrote:@palermo dobro postavi dijagnozu, ali terapije još nemamo
-
VjecitiStudent
#11260 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ejup i Valida ce vec nesto smisliti 
Last edited by VjecitiStudent on 09/10/2012 14:53, edited 1 time in total.
- Co0l
#11261 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zamisli teoretsku situaciju da niko ne glasa za kandidata nego svi samo za stranku.Sta onda,kako onda rasporedit glasove?veljaca wrote:Cool - procitaj ovo:
Veljaca,
s.r.
- JoseMujica
#11262 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ok..znam ko je mlada nauĆnica, a jeko EjupVjecitiStudent wrote:Ejup i Valida ce vec nesto smisliti
-
VjecitiStudent
#11263 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
JoseMujica wrote:ok..znam ko je mlada nauĆnica, a jeko EjupVjecitiStudent wrote:Ejup i Valida ce vec nesto smislitimoje mi reći da je riječ o The Ejupu, zvanom Jupa Rectum, pardom rektor i vlasnik SS-aST-a
nosara wrote:Principijelna ljubav prema lovi...![]()
http://ssst.edu.ba/index.php?option=com ... 91&lang=en
- JoseMujica
#11264 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
malo ti se natugnuta veza tu...evo imaš i Šaina koji je SDP-ovac
jebiga moraju ljudi neđe hljeb zaraditi, a danas nemaš puno izbora
iskreno mislim da pretjeruješ...posebno što The Ejup sigurno nikom marke neće dati a da mu ne otme dvije...a NS je čisti kokuzluk i daleko ispod radara ovog velikog filantrope, neimara i edukatora
jebiga moraju ljudi neđe hljeb zaraditi, a danas nemaš puno izbora
iskreno mislim da pretjeruješ...posebno što The Ejup sigurno nikom marke neće dati a da mu ne otme dvije...a NS je čisti kokuzluk i daleko ispod radara ovog velikog filantrope, neimara i edukatora
-
VjecitiStudent
#11265 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Eminu je ovdje Pedja svojevremeno spominjao kao PR gurua stranke.JoseMujica wrote:malo ti se natugnuta veza tu...evo imaš i Šaina koji je SDP-ovac
jebiga moraju ljudi neđe hljeb zaraditi, a danas nemaš puno izbora![]()
Kladiti se uvijek na istog konja u trci zna biti rizicno. Kad rasporedis uloge i mogucnost dobitka je veca.
A glede posla kojeg nigdje nema, slicnog fakultetskog profila u Sa. barem ne manjka.
- JoseMujica
#11266 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
znam ja i nju pravo dugo..još dok je bila veliki duo nada mladih liberala sa Bojanom Zecom
mislim nije paglu, OK je i mislim da jeste sposobna i sigurno korisna stranci i vjerovatno je za NS ona bila šema prema europskim liberalima ali (ko poznaje engleske but rečenice zna šta slijedi
)
način na koji je dotična dobila posao na FPN-u, na kome radi profesor tata je ofirna korupcija i nepotizam, danas izgleda išmirglan i prefarban i kao ganc nov ugrađen u same temelje NS
ps
pardon ti o Emini a ja o Validi
puko sam ko tromblon
mislim nije paglu, OK je i mislim da jeste sposobna i sigurno korisna stranci i vjerovatno je za NS ona bila šema prema europskim liberalima ali (ko poznaje engleske but rečenice zna šta slijedi
način na koji je dotična dobila posao na FPN-u, na kome radi profesor tata je ofirna korupcija i nepotizam, danas izgleda išmirglan i prefarban i kao ganc nov ugrađen u same temelje NS
ps
pardon ti o Emini a ja o Validi
Last edited by JoseMujica on 09/10/2012 15:47, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#11267 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jedan zbirni odgovor na nekoliko postavljenih pitanja...
Prije svega, i kao sto sam vec napisao...
Zadovoljni smo rezultatom u Sarajevu. Nase kandidatkinje su odlicno radile u kampanji, bile fokusirane na konkretne programe i osvojile veliki broj glasova. Sadasnji rezultati govore da cemo za razliku od prethodnog mandata u ovom u svakoj opstini imati klub vijecnika sto ce nam omoguciti dosta kvalitetniji rad. To nam takodje omogucava ne samo da kontrolisemo rad opstinskih vijeca nego i daje sansu da implementiramo projekte iz naseg programa. Uskoro ce biti poznato i koliki ce biti nas uticaj u GV i pri izboru gradonacelnika/ce.
Sasvim sam siguran da ce odnos nasih vijecnika prema odgovornosti koju su preuzeli bitno uticati na nacin na koji se do sada ponasala vlast u lokalnim zajednicama. Transparentnost, interakcija sa gradjankama i gradjanima tokom cijelog mandata, informisanje i anketiranje o odlukama i inicijativima, itd.
Mi povecanu izlaznost ne dozivljavamo kao "hendikep" koji nam se desio. Nas raduje da su glasaci izasli u vecem broju i zao nam je sto taj broj nije jos veci, pogotovo u Sarajevu. Nazalost, mali je broj opstinskih odbora bio spreman da ucestvuje u ovim izborima. Tamo gdje je to slucaj ce sasvim sigurno doci do znacajne reorganizacije.
MI smo ideoloski vrlo profilirana stranka i nemamo namjeru razvodnjavati nasu ideologiju i kompromitirati nasu principijelnost za racun populizma. Nasi glasaci mogu biti mirni jer znaju da se "ujutro nece probuditi" u koaliciji sa nekom etnickom ili ideoloski nekompatibilnom strankom. Nasi glasaci glasaju za Nasu stranku ne zbog nas, nego zbog sebe.
Ja vjerujem da cemo na sljedecem kongresu stranke uz naziv dodati i ideolosku odrednicu, socijalni liberali.
(I uvesti vise narandzaste boje u vizuelni izgled).
Izborne ciljeve za 2014. godinu jos nismo odredili.
p.k.
Prije svega, i kao sto sam vec napisao...
Zadovoljni smo rezultatom u Sarajevu. Nase kandidatkinje su odlicno radile u kampanji, bile fokusirane na konkretne programe i osvojile veliki broj glasova. Sadasnji rezultati govore da cemo za razliku od prethodnog mandata u ovom u svakoj opstini imati klub vijecnika sto ce nam omoguciti dosta kvalitetniji rad. To nam takodje omogucava ne samo da kontrolisemo rad opstinskih vijeca nego i daje sansu da implementiramo projekte iz naseg programa. Uskoro ce biti poznato i koliki ce biti nas uticaj u GV i pri izboru gradonacelnika/ce.
Sasvim sam siguran da ce odnos nasih vijecnika prema odgovornosti koju su preuzeli bitno uticati na nacin na koji se do sada ponasala vlast u lokalnim zajednicama. Transparentnost, interakcija sa gradjankama i gradjanima tokom cijelog mandata, informisanje i anketiranje o odlukama i inicijativima, itd.
Mi povecanu izlaznost ne dozivljavamo kao "hendikep" koji nam se desio. Nas raduje da su glasaci izasli u vecem broju i zao nam je sto taj broj nije jos veci, pogotovo u Sarajevu. Nazalost, mali je broj opstinskih odbora bio spreman da ucestvuje u ovim izborima. Tamo gdje je to slucaj ce sasvim sigurno doci do znacajne reorganizacije.
MI smo ideoloski vrlo profilirana stranka i nemamo namjeru razvodnjavati nasu ideologiju i kompromitirati nasu principijelnost za racun populizma. Nasi glasaci mogu biti mirni jer znaju da se "ujutro nece probuditi" u koaliciji sa nekom etnickom ili ideoloski nekompatibilnom strankom. Nasi glasaci glasaju za Nasu stranku ne zbog nas, nego zbog sebe.
Ja vjerujem da cemo na sljedecem kongresu stranke uz naziv dodati i ideolosku odrednicu, socijalni liberali.
(I uvesti vise narandzaste boje u vizuelni izgled).
Izborne ciljeve za 2014. godinu jos nismo odredili.
p.k.
-
palermo
#11268 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Iliti da sam sebe citiramPedja Kojovic wrote: .
p.k.
Govoriti o ideološko profiliranoj stranci (i to vrlo) u današnjem bh društvu je naprosto .....teško da mogu naći pravu riječ...recimo potcjenjivanje ljudi....Put kojim idete je ravna magistrala koja vodi samo u jednom smjeru , ka uskoj kvazielitističkoj (malo mi fali da napišem klijentelističkoj) stranci koja postaje sama sebi svrha
- madner
#11269 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ama kako mozete biti zadovoljni ovim rezultatima i u Sarajevu
Imate isti broj glasaca kao i 2008, a veca je izlaznost. To je kao da kazete da vam je ovo domet.
Imate isti broj glasaca kao i 2008, a veca je izlaznost. To je kao da kazete da vam je ovo domet.
-
Pedja Kojovic
#11270 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
palermo
Mi zaista jesmo ideoloski profilirani.
Vi mozete predvidjeti kako cemo se mi postaviti u odredjenoj situaciji, u kojoj je potrebno donijeti politicku odluku.
(Q fest, Dobrovoljacka, SIlos, itd)
Ja se ne slazem sa ovom vasom tvrdnjom.
Mi ne potcjenjujemo nase glasace.
Mi smo svjesni da nasi glasaci od nas ocekuju da dosljedno zastupamo nase politike i principe.
(Nama na pamet nije palo da glasamo za Predsjednika Budimira i "zaboravimo" iz kakve stranke dolazi jer je " tako odluceno gore i partija to trazi od nas" ili da, generalno, uzmeo ucesce u koalicijskom "swingeraju". Mi smo kada smo pravili koalicije o tome obavjestili nase glasace prije, a ne nakon, glasanja).
p.k.
Vi mozete predvidjeti kako cemo se mi postaviti u odredjenoj situaciji, u kojoj je potrebno donijeti politicku odluku.
Mi smo svjesni da nasi glasaci od nas ocekuju da dosljedno zastupamo nase politike i principe.
(Nama na pamet nije palo da glasamo za Predsjednika Budimira i "zaboravimo" iz kakve stranke dolazi jer je " tako odluceno gore i partija to trazi od nas" ili da, generalno, uzmeo ucesce u koalicijskom "swingeraju". Mi smo kada smo pravili koalicije o tome obavjestili nase glasace prije, a ne nakon, glasanja).
p.k.
-
Pedja Kojovic
#11271 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Jesmo, zadovoljni smo.
Stranka ce se finansijski konsolidovati sto ce nam omoguciti da radimo na organizacionoj infrastrukturi, koja je bila slaba, izmedju ostalog i zbog toga.
Javni prostor u predizbornoj kampanji je bio (opet) okupiran "velikim temama", ilegalno postavljenim plakatima, pristrasnim medijima, itd.
Mi smo sa jednom finansijski skromnom, lokalno fokusiranom, civiliziranom kampanjom i mladim pametnim kandidatkinjama i ljudima na listama osvojili ukupno vise glasova nego ikada do sada iako smo izasli u manjem broju izbornih jedinica. Nismo potonuli u populizam, niti se bavili "pljuvanjem" drugih, nismo krsili zakona, pravila - dakle, ponasali smo se onako kako smatramo da bi se svi politicki subjekti trebali ponasati.
p.k.
Jesmo, zadovoljni smo.
Stranka ce se finansijski konsolidovati sto ce nam omoguciti da radimo na organizacionoj infrastrukturi, koja je bila slaba, izmedju ostalog i zbog toga.
Javni prostor u predizbornoj kampanji je bio (opet) okupiran "velikim temama", ilegalno postavljenim plakatima, pristrasnim medijima, itd.
Mi smo sa jednom finansijski skromnom, lokalno fokusiranom, civiliziranom kampanjom i mladim pametnim kandidatkinjama i ljudima na listama osvojili ukupno vise glasova nego ikada do sada iako smo izasli u manjem broju izbornih jedinica. Nismo potonuli u populizam, niti se bavili "pljuvanjem" drugih, nismo krsili zakona, pravila - dakle, ponasali smo se onako kako smatramo da bi se svi politicki subjekti trebali ponasati.
p.k.
-
palermo
#11272 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
kako bolan Pedja ideološki profilirani...koga zastupate, radničku klasu,seljake,obespravljene,krupni kapital, novopečene tajkune, nepostojeću srednju klasu.... koga ?...da biste sebe nazvali ideološki profiliranom strankom.. .A primjeri koje si ti naveo uopšte ne govore o ideološkoj profiliranosti nego samo o političkim strategijama i taktikama (neću da sudim o tome da li su uspješne ili manje uspješne).....Pedja Kojovic wrote:palermo
p.k.
Često upotrebljavaš termin naši glasači.......šta to podrazumjeva,ko su ti vaši glasači....da li ti sadašnji vaši glasači jesu ono što vi zaista želite ? Da li ovi sadašnji glasači (odnosno njihov vrijednosni sistem) zaista u potpunosti određuju sudbinu i budućnost stranke,ideje zbog koje ste osnovani.
-
Seawolf
#11273 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja smatram da Naša stranka, svojim djelovanjem zastupa srednju klasu, koja jeste malobrojna, ali nije nepostojeća, kako si ti naveo.palermo wrote: ...koga zastupate, radničku klasu,seljake,obespravljene,krupni kapital, novopečene tajkune, nepostojeću srednju klasu.... koga ?...da biste sebe nazvali ideološki profiliranom strankom.. .A primjeri koje si ti naveo uopšte ne govore o ideološkoj profiliranosti nego samo o političkim strategijama i taktikama (neću da sudim o tome da li su uspješne ili manje uspješne).....
Često upotrebljavaš termin naši glasači.......šta to podrazumjeva,ko su ti vaši glasači....da li ti sadašnji vaši glasači jesu ono što vi zaista želite ? Da li ovi sadašnji glasači (odnosno njihov vrijednosni sistem) zaista u potpunosti određuju sudbinu i budućnost stranke,ideje zbog koje ste osnovani.
Moja obitelj i ja jesmo pripadnici te malobrojne srednje klase, i u Našoj stranci vidimo svoga političkog reprezenta.
Ja sam po političko-ekonomskom opredjeljenju liberalni socijalista, a ne socijalni liberal, ali dok u našem društvu dođe do diferencijacije između ta dva (bliska) opredjeljenja, proći će još puno vremena. U ovome trenutku, stavovi koje zastupa rukovodstvo Naše stranke su mi najbliža opcija.
-
Pedja Kojovic
#11274 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
palermo
Vase pitanje sugerise mogucnost da je nase i vase shvatanje fraze "ideoloska profiliranost" razlicito.
Bilo bi lakse tu nejasnocu ukloniti razgovorom, ali u nedostatku takve prilike, ja cu pokusati to barem dijelom ovdje...
(Mozda necu pogoditi u metu, ali cete, nadam se, barem vidjeti u kojem pravcu pucam)
Mi stojimo na stanovistu da su koncepti apstraktni gradjanin, pravna drzava i individualna ljudska i gradjanska prava preduslov za pravedan poredak drzavu blagostanja. (Kolektivna prava prava vidimo u domenu kulturnog, obrazovnog, vjerskog itd.)
Smatramo da je svrha postojanja drzave da omoguci najvecu mogucu srecu za najveci moguci broj svojih gradjana.
Prema tome mi drustvo smatramo zajednicom pojedinaca(u potrazi za srecom), a ne kolektiva kao sto su etnije, radnicka klasa, itd.
Sto se tice nasih socijalnih "afiniteta"...
Mi stojimo na stanovistu da je primarna funkcija poreskog sistema stvaranje sire/vece baze poreskih obveznika.
Takodje, smatramo da teret reformi koje su neophodne nasem drustvu moraju u vecoj ponijeti bogatiji i da se to treba postici progresivnom poreskom stopom na licni dohodak i imovinu kao i vecim akcizama na luksuz.
p.k.
Vase pitanje sugerise mogucnost da je nase i vase shvatanje fraze "ideoloska profiliranost" razlicito.
Bilo bi lakse tu nejasnocu ukloniti razgovorom, ali u nedostatku takve prilike, ja cu pokusati to barem dijelom ovdje...
(Mozda necu pogoditi u metu, ali cete, nadam se, barem vidjeti u kojem pravcu pucam)
Mi stojimo na stanovistu da su koncepti apstraktni gradjanin, pravna drzava i individualna ljudska i gradjanska prava preduslov za pravedan poredak drzavu blagostanja. (Kolektivna prava prava vidimo u domenu kulturnog, obrazovnog, vjerskog itd.)
Smatramo da je svrha postojanja drzave da omoguci najvecu mogucu srecu za najveci moguci broj svojih gradjana.
Prema tome mi drustvo smatramo zajednicom pojedinaca(u potrazi za srecom), a ne kolektiva kao sto su etnije, radnicka klasa, itd.
Sto se tice nasih socijalnih "afiniteta"...
Mi stojimo na stanovistu da je primarna funkcija poreskog sistema stvaranje sire/vece baze poreskih obveznika.
Takodje, smatramo da teret reformi koje su neophodne nasem drustvu moraju u vecoj ponijeti bogatiji i da se to treba postici progresivnom poreskom stopom na licni dohodak i imovinu kao i vecim akcizama na luksuz.
p.k.
- Khal Drogo
#11275 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Gospodine ja se izvinjavam, ali to nema ni u utopiji Tomasa Mana.