po deset policajaca pozornika iz svake policijske uprave (neka se rotiraju, ovu sedmicu ovih 10, iducu drugih 10), kad vec imaju obavezu da patroliraju, u opremu im dodaj samo point&shoot digitalni fotoaparat i blok sa nalozima, nauci ga kako se ukljuci fotoaparat i kako se "okine", nauci kako se drzi olovka u ruci i kako se popunjava nalog - koliki je to trosak za obuku?goran16v wrote:Iako teoretski djeluje izvodivo prakticno ne mozes tek tako zaposliti ljudi da pisu kazne. Prvo da bi neko napisao kaznu ili nalog mora imati ovlastenje tj biti ovlasteno sl. lice, a kod nas su to eko redari i policija, sto znaci da bi sve te ljude i formalno i prakticno morao osposobiti za ta radna mjesta sto je prilican trosak. Drugo placanje tih ljudi bi direktno zavisilo od naplate kazne, sto znaci da u slucaju neplacanja drzava mora iz svog dzepa pokriti procenat, a i sam znas kako to kod nas hoda, koliko njih ne placa kazne jer nemaju auto na sebi itd...
Za mene je u KS veliki problem, odnosno prakticno apsurd pitanje neplacenog parkinga. U KS ce ti propisno parkiran auto za koji nije placen parking, znaci nije prekrsen nijedan clan ZOBS-a, dici paukom i naplatiti isto onoliko kao da si ga parkirao na trotoar ispred Imperijala i da ti ga je digao pauk. U TZL imaju za mene dobar sistem, za parking mjesta je nadleza iiskljucivo firma koja se bavi parkingom i za neplaceni parking ti nakace lisice. Skidanje lisica je 15 KM, a tih 15 KM ti je ujedno parking karta za cijeli dan. Na lsicama ogroman broj telefona, ekipa sa dostavnim autom koa skida lisice je u krugu od 3-5 min, platis i cao. Na parkinzima policija nema nikakvog posla, kao sto ni ta firma nema nikakvog posla van parkinga. tj u slucajevima neproposnog parkiranja.
problem sa neplacanjem? ima li to auto sa kojim je nacinjen prekrsaj neku vrijednost? aukcija i naplate se potrazivanja
tuzlaci su nasli nacina kako se nositi s nepropisnim parkiranjem jer su htjeli da to rijese...ovdje kod nas nema volje, ali nacina svakako ima