Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#11251 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Sto se tice price o ispunjenim obecanjima, mislim da smo je iscrpili. Na kraju se sve svodi, ponavljam, na percepciju ispunjenja obecanja, ljudi koji ne razmisljaju puno glavom. A sad ti...mozes interpretirati njihova "osjecanja" dok se boje ne rastope.

Tvoja a)-b) konstatacija o Alabami je ono....de procitaj bolan prije nego sto napises :-) :D . Cuj u Alabami pobjedjuje pedofil jer Demsi nude karinu od programa? :lol: U Alabami pobjeduje pedofil jer je Republikanac, a Republikanci ne glasaju za abortus, za uzimanje oruzja, za promociju civil rights, itd. U Alabami pobjedjuje Republikanac od kad je svijeta i vijeka, a kad su pobjedjivale Demokrate, oni su dole bili isti kao danasnji Republikanci. To se nece promjeniti bilo da je Trump, Clinton, Obama, Paja Patak, Bakir Izetbegovic ili Homer Simpson predsjednik ili kandidat dole.

Moj stav nije tu da pobijedi Trumpa. Moj stav je samo moje misljenje i nista drugo.
Rekao sam ti vec jednom da mijesas licne stavove i izjave sa politickim strategijama. Nisam ja Doug Jones niti Demokratska stranka Alabame. I jeste, u Alabami zive deplorables. Neko koga mozemo samo zaliti koliko je glup i zatucan. To nije samo moje misljenje, to je misljenje mnogih da se ne lazemo.

A ako pricamo o politickim strategijama dobijanja takvih glasaca od strane Demokrata, izbori su vrlo suzeni. Ono sto jednostavno ne kontas je da se radi o vrlo malom broju ljudi koji se mogu preobratiti. Cak sta vise, nije uopste pitanje preobracanja koliko poticanja da se izadje i uopste glasa. Na tome se dobijaju izbori stari moj, ne na preobracanju izgubljenih slucajeva.

A ako hocemo malo vise filozofirati - pogresno je zasnivati politicku strategiju na oblikovanju ideja shodno zeljama naroda, bez posmatranja tog procesa kao dvosmjerne ulice. Znaci politicari uce od glasaca, ali i glasaci uce od politicara. Najbolji politicari uspjesno educiraju glasace o tome na koji nacin bi promjene u sistemu pogodovale njima. To upravo radi Sanders - kada kaze platite vise takse jer ce to na kraju najvise pogodovati vama u vidu besplatnog zdravstvenog osiguranja. On ne kaze "ja cu vam smanjiti takse" samo zato sto je to vjecita mantra svih politicara i nesto sto glasac zeli da cuje. Tako za milion drugih stvari pa i za ovo u Alabami. Glasovi se mogu dobiti i edukacijom glasackog tijela, znanjem o nekom problemu, ili postojanju problema uopste, itd. Republikanska stranka je stranka zaglupljivanja ljudi jer je tako najlakse dobiti glasove. (Nije da to ne rade i Demokrate, ali u mnogo manjoj mjeri). I cijela ova borba oko glasova moze se cak i interpretirati tako - kao borba jednih koji zele siriti znanje i drugih koji ga zele suzbiti, kao ranije sto spomenuh glasanje osjecanjem vs glasanje mozgom. Izvini ali za glasanje osjecanjima, postavlja se pitanje da li se o tome uopste moze voditi neka racionalna rasprava. To je rasprava o ljudima koji ne razmisljaju. I umjesto da se nasadjuje na glavu pokusavajuci zaglupiti sam sebe i "razmisljati" kao oni, potrebno je sve raditi da se ljudima malo vise ukljuci mozak, pod uslovom da ga imaju.

Prije par sedmica postavio sam ti clanak koji stavlja zadnje izbore u malo siru perspektivu. Ono sto ja zovem zoom-out perspektiva. :D Kad je Obama pobijedio prvi put 2008-e, pricalo se Republikanci su zavrsili za dugo vremena. Njihova populacija propada, trebaju se okrenuti Latinosima, crncima, itd. (otud Marco Rubio, Ted Cruz, Ben Carson, ranije Herman Cain) Svi su pricali, bez reaching outa manjinama Republikanci nemaju sanse. Sta se desilo? Desilo se upravo suprotno. Desio se kandidat koji ne samo da nije reach out manjinama vec je aktivno radio na tome da ih sto vise uvrijedi i odvoji od partije. Sve sto je bilo potrebno je odaslati svoju poruku i "energizovati" dovoljno ljudi da izadju glasati za tebe. To je ono sto je uradio Trump.
Ta prica o pruzanju ruku je deplasirana. To je pokusavao Obama godinama pa kurko. Na kraju samo popljuvan jos vise i oznacen kao sve najgore ljevicarsko, iako je bio daleko od toga. Sad nakon zadnjih izbora pogotovo. Mozes utrositi milione dolara i zivaca da bi nabesao 5 glasaca u nekoj Alabami koji ti nece znaciti nista. Ljudi nek nauce malo the hard way, fino Trump jos par godina, pa da vidimo rezultate. :oops:
jeza u ledja

#11252 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

God Blesh the United Shaysh. :oops:

:lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11253 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

jerusalem bi trebao po mom misljenju da bude svaciji tj niciji... distrikt pod UN kontrolom ili svjetkog religijskog vijeca i da se zatvori ta knjiga o svetoj zemlji ili kraljevstvu nebeskom u kojem je poteklo vise krvi nego vode rijekom jordan.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11254 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

Osam država članica 15-članog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražilo je hitni sastanak povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, izvještavaju mediji.
Dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, Velika Britanija i Francuska, zajedno sa Švedskom, Italijom, Egiptom, Urugvajem, Bolivijom i Senegalom zatražile su hitni sastanak koji će biti održan u petak, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U međuvremenu, osude ovog američkog poteza stižu sa svih strana svijeta, između ostalih iz Turske, Egipta, Kuvajta, Tunisa, Rusije i od mnogih drugih svjetskih lidera i vlada.
jesul se saudijske velmoze oglasile il mu izljevaju zlatno tele na poklon
BHCluster

#11255 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by BHCluster »

pici wrote:
Osam država članica 15-članog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražilo je hitni sastanak povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, izvještavaju mediji.
Dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, Velika Britanija i Francuska, zajedno sa Švedskom, Italijom, Egiptom, Urugvajem, Bolivijom i Senegalom zatražile su hitni sastanak koji će biti održan u petak, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U međuvremenu, osude ovog američkog poteza stižu sa svih strana svijeta, između ostalih iz Turske, Egipta, Kuvajta, Tunisa, Rusije i od mnogih drugih svjetskih lidera i vlada.
jesul se saudijske velmoze oglasile il mu izljevaju zlatno tele na poklon
Jesu kazu halalosum.
jeza u ledja

#11256 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Nije srez bolan vec okrug. :lol:

Cuj srez. :lol: :lol:
jeza u ledja

#11257 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Pa jel hos o 'Bami da pricas ili nes?

Ako hos o 'Bami, to nije ista prica kao Michigan ili Pennsylvania.

Pitas me jesu li bili i ranije "deplorables". Pa jesu, neki, neki su to postali davanjem glasa ovom debilu.
A naravno da ih ima i kod glasaca Demokrata, iz raznih razloga.

Da se vratimo na Alabamu. Jeste, Doug Jones, ili kako se vec zove, je jedino poznat po tome sto se takmici kontra pedofila. Zasto? Zato sto taj lik nikad nije imao tamo dole sansi i malo koga boli kurac ko je uopste dole kandidat. Sve dok, naravno, Republikanci ne odu toliko daleko da im je normalno postaviti budalu za kandidata. Tu nije bitan program. Tu je bitna boja pored imena stranke.

U drzavama gdje imas te prelivode, pa i za Obamu je bilo glasaca koji su glasali jer vjeruju u ublehe od rijeci do rijeci bukvalno. I za njega su glasali neki najvise jer hoce neke drasticne "promjene", koje nikad evo ne dolaze.
jeza u ledja

#11258 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:
jeza u ledja wrote:Nije srez bolan vec okrug. :lol:

Cuj srez. :lol: :lol:
Srez i okrug ti isto. U FNRJ su bili srezovi cak i u Kr Yu. A otprilike velicinom dodje isto kao co.
Bilo nekad, po srpski. Nema toga vec odavno.

Okrug bolan, kakav srez. :)

Ma nije bitno hajd.
GandalfSivi

#11259 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

pasha078 wrote:
GandalfSivi wrote:
Fudo387 wrote:
Nagovara te da se registrujes na e trade i zijanis te pare sto si ustedio. :lol:
Ja ulazem u putovanja, pare mi nisu jaca strana :-)
hahahahah daj ba, fin savjet dajem :-)

Nego, Gandalf, jeste bio rally, i jutros i juce ujutro, ali od podneva sve rasprodase, vrlolos tehnicki signal. Obicno se treci dan zaredom vise ne usudjuju kupovat pa onda krenu prodavat, zato kontam sutra ce biti zesci minus. Al onda smo nekoliko dana za redom u crvenom, sto znaci sansa za cetvrtak stvarni rebound je velika.
Et tako ja kontam..... Mirise mi na par milja u dzepu..... Il iz dzepa hahahahahah
Kako rally prodje? :-D
GandalfSivi

#11260 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

pasha078 wrote:
GandalfSivi wrote:
Kako rally prodje? :-D
Evo vidis idu u nebesa stocks.... Jesi sta kupio? Ja nisam :-(
Kakva nebesa, 0.72% od srijede, usudio bih se reci puno manje od ocekivanog nakon prolaska tax reforme u senatu...
GandalfSivi

#11262 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

pasha078 wrote:Evo, frisko, frisko!!!

Prema prvim brojevima, izlaznost je jako visoka u Alabami, prenosi Wash Post. To obicno znaci prednost demokratama, Jonesov tim je oprezno optimistican!

Bice interesantno vece!!
Mogao bi dernek biti :)
jeza u ledja

#11263 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ma ne vjerujem al eto.
Crvena Tifoza

#11264 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Crvena Tifoza »

Prednost demokratama je to što će dosta republikanaca upisati ime trećeg kandidata. Hoće li to biti dovoljno demokratama, sumnjam, ali vidjet ćemo.
jeza u ledja

#11265 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

uzima jones
Fudo387

#11266 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

:lol: ooojjjj banone :lol: :lol:
Svetu ste bjelacku zemlju izdali :izet:
Znaci, ovo je isto k’o kad bi Ceda Jovanovic postao predsjednik Srbije.
Kaze lik sto je pobijedio, ne znam ljudi matere mi sta bi vam rek’o, nisam se ovom nad’o. :lol:
jeza u ledja

#11267 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

nisam bio pri internetu, malo zvjerkao koju sekundu. ovo zadnje kad sam napisao onako iz auta (na semaforu molicu lijepo :oops: ). kad sam vidio da je razlika samo pola procenta za moorea a da nije prebrojan birmigham - znas koliko je sati. :D

mali savjet za glasacke junkije - gradska glasacka mjesta obicno zadnja ulaze u zbroj, a ruralna se obicno prva komplet uteftere. rezultat - kako noc odmice, demokrati povecavaju procenat, a republikanci smanjuju. :oops:

tada sam znao. :oops:
:lol:

ej jebote, demokrata uzeo senatorsko mjesto u alabami. inace demokrate su cvrsto drzale dole mjesta sve do sredine 90ih. mislim da preko 100 godina dole nije bilo republikanskog kandidata, ali su demokratski kandidati dole bili oni najgori rasisti. jeff sessions je prva generacija ja mislim republikanskih rasista dole. al je fazon u tome sto je prvi put izgubio konzervativniji kandidat.

helem, sve ovo je proizaslo iz razloga sto je donald trump postavio jeff sessionsa za drzavnog pravobranioca. nakon sto je podrzao njegovog zamjenika luthera strangea, a protiv moorea, u republikanskim predizborima, i nakon sto je ovaj izgubio, onda je podrzao moorea, a i on je izgubio. double whammy. :lol: uspjeli su u alabami, najvecoj vukojebini, izgubiti od liberalnog demokrate. :lol:

nisam vjerovao al eto. :-) to je republikancima trumpova borba dala. :D :thumbup:
jeza u ledja

#11268 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

evo traze moore-ovi ponovno prebrojavanje. hehehe
iz iskustva znama da je to samo produzenje agonije sa istim rezultatom. :-? :D
jeza u ledja

#11269 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:Ovisi to o drzavi. Ovdje na west ruralne vukojebine sto su rasute po planinskim prevojima od po 3,000 mnv zadnje posalju, pa ja kontao isto tako u ravnoj Alabami :-)
Al et nije :-)
ma kad gledas na cnn-u one mape, pa imas po srezovima ( :D ) ono koliko je ko dobio, pa dole pise toliki i toliki procenat prebrojano, obicno one ruralne dijelove zacas ubace u program. ne znam zasto je, valjda ranije zatvore glasalista, ili ima ima samo jedno, pa to neko stisne gumb i sve ode zajedno u bazu podataka. dok uglavnom ovi gradovi sto godina im treba. poslije izbora zna biti mjesecima neki da nisu prebrojani kako treba (iako se zna ko je pobjednik). u mnogim gradovima cesto budu guzve, pa neka prebrojavanja, vijecanja, pa valjda zato. :-?

ne pratim fakat na zapadu nikad nista jer obicno dok dodje do vas vec se sve zna. :P

iz sveg ovoga raduje me sto izgleda da sistem (s tehnoloske strane) funkcionise. ovako tijesni izbori u drzavi potpuno kontrolisanoj od strane republikanaca, u federalnoj drzavi potpuno kontrolisanoj od strane republikanaca i rogue president - i opet pise uzeo demokrata. :oops:
jeza u ledja

#11270 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:Kako li ce Trump ovo sutra spinovat......
:meza1:

ps: bice prvo prica o prebrojavanju, onda prica o medijima koji su spinovali pricu, na kraju kad prodje neko vrijeme prica ce biti roy moore luzer.
jeza u ledja

#11271 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

nije ga poslusao. nije bio dovoljno trumpovski. :D

majkemi tek sad prvi put ga cujem kako prica. onako na slikama mi zvuci zajebanije. kad vidim kako prica, vidim dijete u tijelu odraslog covjeka....na koga te to podsjeca? :D sama recenica "i didn't date these women" mi zvuci cudno, za matorog covjeka koji prica o djeci. :-?

good fucking riddance.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#11272 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

pasha078 wrote:Za raju iz Bosne, ovo je ekvivalentno da u sipovu kandidat sda ima dobru sansu za nacelnika opstine :-)
I sta ces sada reci nakon pbjede demokrata!? 8)
sheilak

#11273 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sheilak »

lijepa vijest za dobro jutro. ja sam zaista ocekivala da ce i pored svega pobijediti moore. because-alabama :D ali srecom nije.

tezak udarac za bannona :D ne znam kad ce ljudi/mediji/politicki analiticari shvatiti definitivno da je bannon tek rasisticki oportunista, a ne makijavelijski genije kako ga neki nastoje predstaviti. jer se cesto tu kolebaju malo.

ugl. jeziva administracija, creep roy moore je simbol sve strave u ideologiji sadasnje administracije, mimo korporativnog utjecaja. rasizam, pedofilija i njeno pravdanje biblijom, kriscanska teokracija, korupcija, antisemitizam, etc. a da mu ne spominjem zenu, glupu, zlobnu, submisivnu stepfordsku zenu.

btw frank bruni je napisao dobar komentar u ny postu na temu pada republikanaca povezanog sa ovim izborom.

al trump je stvarno mentalno nestabilan. ako izazove neki sranje na svjetskom nivou i kada se sve to smiri, trebalo bi procesuirati njegove supportere i glasace i naravno politicke i financijske strukture koje su mu pomogli da dodje na vlast. glasaci i supporteri mu se tu nece moci izvuci. bas me zanima sta ce biti s njima, kako ce ih drustvo tretirati kad se ova nocna mora s trumpom zavrsi.
sheilak

#11274 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sheilak »

inace kada se radi o uvodnoj anketi na ovoj temi. mislim da nije dobro koncipirana pitanjem „da li razumijete zasto su ljudi glasali za trumpa?“

jer ljudi razumiju sta je potaknulo ostale da glasaju za njega, sve razloge, povode i mehanizme, kao i mentalni sklop njegovih glasaca, no ne znaci da to i odobravaju.
Jack Be Nimble

#11275 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Jack Be Nimble »

Sva sreća za one što su odlučili da upisu treće ime. Ono su razlika.

Banovci izjavili da se Mitch, Ryan i ostala establishment raja pripreme za slijedeće izbore jer ovaj put udaraju na njih.

Prebrojavanje će biti ako Moore plati iz svog džepa za čitav taj cirkus.
Post Reply