Tvoja a)-b) konstatacija o Alabami je ono....de procitaj bolan prije nego sto napises
Moj stav nije tu da pobijedi Trumpa. Moj stav je samo moje misljenje i nista drugo.
Rekao sam ti vec jednom da mijesas licne stavove i izjave sa politickim strategijama. Nisam ja Doug Jones niti Demokratska stranka Alabame. I jeste, u Alabami zive deplorables. Neko koga mozemo samo zaliti koliko je glup i zatucan. To nije samo moje misljenje, to je misljenje mnogih da se ne lazemo.
A ako pricamo o politickim strategijama dobijanja takvih glasaca od strane Demokrata, izbori su vrlo suzeni. Ono sto jednostavno ne kontas je da se radi o vrlo malom broju ljudi koji se mogu preobratiti. Cak sta vise, nije uopste pitanje preobracanja koliko poticanja da se izadje i uopste glasa. Na tome se dobijaju izbori stari moj, ne na preobracanju izgubljenih slucajeva.
A ako hocemo malo vise filozofirati - pogresno je zasnivati politicku strategiju na oblikovanju ideja shodno zeljama naroda, bez posmatranja tog procesa kao dvosmjerne ulice. Znaci politicari uce od glasaca, ali i glasaci uce od politicara. Najbolji politicari uspjesno educiraju glasace o tome na koji nacin bi promjene u sistemu pogodovale njima. To upravo radi Sanders - kada kaze platite vise takse jer ce to na kraju najvise pogodovati vama u vidu besplatnog zdravstvenog osiguranja. On ne kaze "ja cu vam smanjiti takse" samo zato sto je to vjecita mantra svih politicara i nesto sto glasac zeli da cuje. Tako za milion drugih stvari pa i za ovo u Alabami. Glasovi se mogu dobiti i edukacijom glasackog tijela, znanjem o nekom problemu, ili postojanju problema uopste, itd. Republikanska stranka je stranka zaglupljivanja ljudi jer je tako najlakse dobiti glasove. (Nije da to ne rade i Demokrate, ali u mnogo manjoj mjeri). I cijela ova borba oko glasova moze se cak i interpretirati tako - kao borba jednih koji zele siriti znanje i drugih koji ga zele suzbiti, kao ranije sto spomenuh glasanje osjecanjem vs glasanje mozgom. Izvini ali za glasanje osjecanjima, postavlja se pitanje da li se o tome uopste moze voditi neka racionalna rasprava. To je rasprava o ljudima koji ne razmisljaju. I umjesto da se nasadjuje na glavu pokusavajuci zaglupiti sam sebe i "razmisljati" kao oni, potrebno je sve raditi da se ljudima malo vise ukljuci mozak, pod uslovom da ga imaju.
Prije par sedmica postavio sam ti clanak koji stavlja zadnje izbore u malo siru perspektivu. Ono sto ja zovem zoom-out perspektiva.
Ta prica o pruzanju ruku je deplasirana. To je pokusavao Obama godinama pa kurko. Na kraju samo popljuvan jos vise i oznacen kao sve najgore ljevicarsko, iako je bio daleko od toga. Sad nakon zadnjih izbora pogotovo. Mozes utrositi milione dolara i zivaca da bi nabesao 5 glasaca u nekoj Alabami koji ti nece znaciti nista. Ljudi nek nauce malo the hard way, fino Trump jos par godina, pa da vidimo rezultate.