Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#1126 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Samo dvadesetak godina ? Pa ti nisi normalan!!! Za jos 20 ce biti u starosti u kojoj je SFRJ vec bila na umoru... I taj nivo (ako se nesto "japanski" ne promijeni sada) ne mozemo stici ni za narednih 50 godina...

Malo resursa ? Pa ko ih ima (sirovina, sto materijalnih, sto ljudskih) vise od nas ? Jeben ti misa, pa nija Austrija pravila ovdje zeljeznicu zbog crvenih paprika za ajvar... Pa se u neka doba pametni ljudi sjetili i da se to ovdje moze preradjivati, cak i finalni proizvodi praviti... Pa se i pojaka masinska industrija napravila... A jos malo dok umru stari majstori necemo znati strug i glodalicu upaliti u struju, a kamoli napraviti nesto od komada zeljeza...
radostan dan

#1127 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

Image
Stoner

#1128 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

drndalo wrote:Samo dvadesetak godina ? Pa ti nisi normalan!!! Za jos 20 ce biti u starosti u kojoj je SFRJ vec bila na umoru... I taj nivo (ako se nesto "japanski" ne promijeni sada) ne mozemo stici ni za narednih 50 godina...

Malo resursa ? Pa ko ih ima (sirovina, sto materijalnih, sto ljudskih) vise od nas ? Jeben ti misa, pa nija Austrija pravila ovdje zeljeznicu zbog crvenih paprika za ajvar... Pa se u neka doba pametni ljudi sjetili i da se to ovdje moze preradjivati, cak i finalni proizvodi praviti... Pa se i pojaka masinska industrija napravila... A jos malo dok umru stari majstori necemo znati strug i glodalicu upaliti u struju, a kamoli napraviti nesto od komada zeljeza...
Pa da, dvadeset godina a i ona je imala rat, unistenu industriju, ogroman odliv stanovnistva itd.
Kazem ti, glupo je Bosni nametati nekakvu obavezu da kao sustize Juhoslaviju pa se onda nece prosipati Jugonostalgija. Danasnja BiH se moze porediti samo sa SRBiH.

Nemamo mi resurse, mislim imamo, al' nista posebno. Ne odudaramo od ostatka Evrope nit se moze reci da je BiH zemlja bogata resursima.
drndalo

#1129 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Slazem se ali nismo ni siromasni resursima, samo jos treba da nam dodje iz dupeta u glavu da je najlakse prodati komplet balvan... Ali i najjeftinije...

Kad poredim BiH sa SFRJ, poredim je upravo sa SRBiH, jer velicinom nije uporediva sa cijelom Jugom, to je bar jasno...

Ja odavno znam i pricam da smo mi sami sebi najveci problem, i ima tu dijelova gdje si ti u pravu, gdje sam ja u pravu, gdje su i ostali u pravu... Svi smo mi (uz casne izuzetke) spremni zbog kile mesa sebi zaklati tudjeg vola, pa nek onih 499 kg mesa i propadne...

Taj mentalni problem vucemo jos od Turaka (barem, mozda i prije), Austrougarska je bila prekratko tu da nas izlijeci od sindroma nerada, onda je dosla Juga, gdje su neke stvari posle nabolje, ali i nagore neke druge... I sad imamo sto imamo.

Hajd' u zdravlje...
Bodkin

#1130 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Bodkin »

Stoner wrote:Nije fer porediti BiH i Jugoslaviju. Bosna ima daleko manje populacije, resursa a i tu je tek dvadesetak godina.
Gradi se i sad. Kada i ako BiH dozivi vijek trajanja Jugoslavije daleko vise ce biti izgradjena nego za vrijeme SFRJ.

:shock: :shock: prvo sam mislio da citas pogresne knjige ali ovo je ili trolanje ili manjak inteligencije...pogledaj sta je izgradjeno do 65 SAMO U BIH. pogledaj broj skola ili bolnica. fakulteta. sta je bolan izgradjeno u ovih 20 godina do sad? a onda skontaj sta je izgradjeno u npr zadnjih 10 kad su donacije prestale. nema 10 novih skola u zadnjih 10 godina. nema ni jedne bolnice. doma zdravlja...

a na pola smo puta. sta to mislis da ce biti u narednih 20 izgradjeno :D
svi u napad

#1131 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by svi u napad »

Tema je aerodrom Zeljava ali se pod njom svasta udrobi. Iako ja komentarisem samo na sportskim temama (i to radim rijetko) ne mogu da odolim da ne napisem par rijeci o ovim glupim usporedbama djecice na forumu o bivsem i sadasnjem sistemu. Nisam komunjara niti jugonostalgicar ali neke stvari se draga omladino ne mogu porediti. Kao prvo ni jedna od sadasnjih drzava nije dostigla nivo prozivodnje koje su imale kao republike u SFRJ. U Bosni je do dolaska komunjara bilo 70% nepismanih zena i oko 30% ukupnog stanovnistva. Samo da su ovo smanjli dovoljno je jer sad sa ovim genijalcima imamo ponovo stalnu konstantu povecanja nepismenosti. Ovi sto misle da je sad bolje jer imaju bolje aute od stojadina i moderniji namjestaj zaboravljaju da je preko 500000 ljudi bez posla. Smijete se konkurentnosti ondasnjih firmi i govori te da nisu mogli dobivati poslove po Evropi. Hajde da sad neka nasa firma dobije posao u Zambiji (o kojoj se vecina ovih sveznalica na forumu zajebava sta ce oni i sl.) ili negdje drugo. Znate li da je Energoinvest bio u ravni sa Eriksonom. Preko 100 000 zaposlenih a sada? Da li ste culi za Emerika Bluma? Ne sad je Fahro bisnismen i glavna fora (da ne spominjem Budnju, Brankovica i ostale strucnjake i ugledne gradjane). Trebam li pisati o poslovima Hidrogradnje i Unionivesta u trecim zemljama. Da li dragi moji liberlisti znate da je bivsa Yu proizvodila i podmornice. Samo 6 zemalja u svijetu je to proizvodilo. Mozete se vi sprdati sa kvalitetom istih ili Orla ili Galeba ali sad ne proizvodimo ni cackalice. No da ne duzim. Da sada imamo pola fabrika iz perioda SRBiH udarali bi se nogom u guzicu od srece i imali bi oko 100 000 nezaposlenih. No za omaladinu je vaznije da imaju na sebi markirnu odjecu stranih globalistickih firmi nego da imaju Alhosove ili Murine proizvode na sebi ali da rade. Imala je ona drzava puno stvari koje nisu valjale ali porediti nju i ovo sadasnje je zaista smijesno i neozbiljno.
stakasa

#1132 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

drndalo wrote:
madner wrote:
stakasa wrote: Ma nema govora o tome, SFRJ je bila golem iskorak u svakom pogledu. Ali se je vala pred kraj potrosila. Promjenila bi se kako god. Genijalci su izabrali najgori moguci nacin
Pa nema nista strasno u tome, ko stoji u vremenu taj gubi. Na kraju krajeva, nije ni SFRJ iz 1980 nalik na FNRJ iz 1946.
Problem je sto ovi sto su dosli iza nisu u stanju da naprave te pomake, pa pokusavaju umanjiti dostignuca prethodnika.
Da se jednom i ja slozim sa @stakasom

Moja poenta je da ovi sto su "dosli" nakon dolaska demokracije, ne mogu stici ni da okrece ono sto su oni prije njih sagradili... Kreditima, gotovinom, radnim akcijama, ali su sagradili...

Sto se FAPa tice, to je vise bila anegdota iz zivota ljudi koji su nesto radili nekada, i nemaju razloga izmisljati neke glorifikacije "Pribojskom cudu"... Anegdota je vjerovali ili ne ISTINITA... Prva ruka je zato sto je moj otac tada radio dole i tu pricu mi je pricao barem 100x, i prije rata i sada... Kao sto sam napisao, radilo se o prokuhavanju motora, kojima FAP niej bio sklon, a drugi jesu... Mozda su nasi mehanicari iz pasjaluka zaboravljali nasuti rashladnu tekucinu u Bedforde, a u FAP su sipali... Da se onda price mogu kuci pricati ? I sami rizikovali da oni budu ti koji ce spavati s lavovima u savani kad kamion stane...?

Za ovog stucnjaka koji skace odmah na Scaniju i njihov svemirski V8, da upitam jesu li ga imali u kiperima za gradilista, i kako je isti izgledao (kao i ostala konkurencija FAP-u) 1968-1969 ??? I dal' je velika tehnicko tehnoloska razlika u ovim modelima istih generacija? Nesinhronizovani mjenjaci, volani bez servo-a, i tako to...?

Image

Image

Od svemirskog asortimana ostalo je samo par FAPova ali je nazalost astronaut Hajro otiso u penziju
Stoner

#1133 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Bodkin wrote: :shock: :shock: prvo sam mislio da citas pogresne knjige ali ovo je ili trolanje ili manjak inteligencije...pogledaj sta je izgradjeno do 65 SAMO U BIH. pogledaj broj skola ili bolnica. fakulteta. sta je bolan izgradjeno u ovih 20 godina do sad? a onda skontaj sta je izgradjeno u npr zadnjih 10 kad su donacije prestale. nema 10 novih skola u zadnjih 10 godina. nema ni jedne bolnice. doma zdravlja...

a na pola smo puta. sta to mislis da ce biti u narednih 20 izgradjeno :D
Pa tada je postojala realna potreba za školama i ogroman deficit istih. Dosta ljudi je nepismeno bilo.
Što bi se sad gradile?

Stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca je napustilo zemlju tokom rata, broj upisanih učenika pada iz godine . I fakulteta ima novih. Privatnih, naravno.

Ne znam kako je stanje u ostalim dijelovima BiH, jer sam ja iz Sarajeva, ali sam siguran da se Hercegovina i Krajina brže razvijaju nego tokom SFRJ.
U Sarajevu su se Marijin Dvor i Stup fino izgradili.
radostan dan

#1134 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

:mrgreen:
ko je za to - po cenera stoneru...
kad može cener za tv pretplatu, a ništa ne dobiješ, može vala cener mjesečno i za stonera -ima komedija, ima psihološka drama, ima buruleska, ima horor, ima ...svega u božijoj bašči.
Post Reply